LEGACY
Cuvanje Sjemenki
58 odgovora12,190 pregleda
Growimir
POZNAVALAC736 REP15%
→ Ambasador
GrowimirPOZNAVALAC
avg 2006.
avg 2006.#1
Molim pomoc od kojeg guru-a:) nasao sam na podatak da je Sjemenke najbolje cuvati zaledene jeli to istina i koliko mogu tako trajati a koliko ovako?
SLO-Era
LEGENDA5.899 REP9%
→ Zmaj
SLO-EraLEGENDA
avg 2006.
avg 2006.#2
semenke je najbolje cuvati na hladnom+suhom+tamnom..
Bit èe dovoljno, ako budu u hladnjaku lepo zatvorene mogu potrajati.Nije bas preporucljivo pre dugo..
U pogodnim uvjetima nebi trebalo predstavljati problemm i dve godine, da stoje.
nekoliko runda natrag,posadijo sam skunk#1 koji je stajao nekoliko godina,zadnje dve nije bijo u hladnjaku ali je bijo na tamnom i suhom- proklijala su sva semena ali je bila oèita razlika u biljkicama u usporedbi sa dve godine nazad...
cuvajte ih ali ne predugo.
dosta banki semena, prodaje svoja stara semena pod ugodnim, nizim cenama ili kao poklon.
zato je ponekad potrebno pitati koliko su stara...
Osobno volim vise kupovati seme direktno od banke semena jer manje stoje,pravilno su skladištena...
problem je jer se nenasièene masnoèe u semenkama poèinu razgradjivati iznad 25ÿC...
pa ja bih trebao biti stalno zaposlen, da sve napišem
5AR
POZNAVALAC1.311 REP79%
→ Ambasador
5ARPOZNAVALAC
sep 2006.
sep 2006.#4
ja sam ove godine posijao sjeme staro dvije godine(èuvano u tegli) i proklijalo samo 10% :( nikad više :twisted:
Bezze_Sa
AMBASADOR4.416 REP83%
→ Legenda
Bezze_SaAMBASADOR
sep 2006.
sep 2006.#5
Ja svoje èuvam u onoj kesici (hermetièkoj) koja ima gore onaj ZIP (kako ameri kažu... :)) i zatvorim, naravno nisu one velike kao od lijekova, ovo je manja praavo, nema je 5x5cm i u njoj jos jednu manju na isti fazon... i to cuvam u špajzu, (najhladnije, najtamnije mjesto u kuci)...meni svaka proklije (prije ili kasnije i to veliki i po 2cm klice...) i tek tada ih stavljam u zemlju...)
Tu su inace dvije vrste, ukupno 25 u tome malom drzim, i nema rupica na kesici, ono gledam da sto manje zraka ostane kad zatvaras kesicu... (na kraju, krajeva u tome su mi i poslali "SharkBreath"...
D A X
ISTRAŽIVAČ123 REP49%
→ Entuzijasta
D A XISTRAŽIVAČ
avg 2010.
avg 2010.#6
logicno je da su preko leta vece a zimi ladnije temperature,stoga dali je bolje cuvati seme u frizideru na temperaturi od oko pet stepeni cerzijusa,naravno suvo i tamno mesto se podrazumeva???
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
avg 2010.
avg 2010.#7
Zima ili ljeto,hladnjak je hladnjak,može i bez njega zimi ali po erinom gledaj da temp. ne prelazi 20 nikad,i da je u suhom i tamnom.
D A X
ISTRAŽIVAČ123 REP49%
→ Entuzijasta
D A XISTRAŽIVAČ
avg 2010.
avg 2010.#8
kod mene su u pitanju oko 2 nedelje,posto su mi semena sva stigla a oprema nesto kasni...
hvala greenpoweru,stvarno si uvek tu da svima das pomoc,imas rep od mene! hvala
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
avg 2010.
avg 2010.#9
Ma nemaa brige za 2 tjedna,meni stoji po par mjeseci originalno zapakirano na sobnoj temperaturi,ja zaboravim na to skoro,pa opet klija.Dobro je pripaziti ko misli:)
Flipsilon
ENTUZIJASTA225 REP6%
→ Poznavalac
FlipsilonENTUZIJASTA
avg 2010.
avg 2010.#10
Zanimljivo...
Poslusao sam savete, postavio sam par komada u frizider i to je to, sad se ceka mart :)
19 REP38%
→ Istraživač
feb 2011.
feb 2011.#11
npr: ja izvadim sjemenke iz headova a mislim ih sadit za recimo mjesec dana...koi je nabolji nacin da se sjemenke sacuvaju ?
Tarki
POZNAVALAC1.040 REP49%
→ Ambasador
shoki
ISTRAŽIVAČ72 REP15%
→ Entuzijasta
shokiISTRAŽIVAČ
mar 2011.
mar 2011.#14
pozz
kernuo bih sa nekim stealth uzgojem, pa gledam ato da uzmem.
Veliki mi je problem ato se u 'paketu' dobije 5-10 sjemenki, pa mi se zbog cijene baa i ne isplati;
Poato bi u kanti imao samo jednu biljku (obi
na midi tower kanta), moje je pitanje: koliko dugo sjemenka mo~e '
ekati', i u kojim bih je uvjetima morao dr~ati?
hvala i pozz
i sorry ako je ovo ve postavljno, ja nisma naaao
stoney
ENTUZIJASTA279 REP20%
→ Poznavalac
stoneyENTUZIJASTA
mar 2011.
mar 2011.#15
pozz shoki! dobrodosao! sjemenke bi se trebale drzati na suhom tamnom i relativno hadnom mjestu(21-23C),po mogucnosti u airtight posudi ili sl.
+- do 1,2godkoloko je meni poznato..ali procitaj po forumu ,imas sigurno bolje objasnjeno..-ali ako uzmes lowrydera(od 5 fem. sjem.paket)
i odradis lst, mozes ubaciti 2 biljke u lonce od visine 12-13cm..i dobiti 20ak ili 30ak ovisno o setupu ,svjetlima i tako..
okini neke slike kante da vidimo..:email:
metalmaniac
ZMAJ28.110 REP
metalmaniacZMAJ
mar 2011.
mar 2011.#16
sjemenke je najbolje umotat u salvetu, stavit u vreicu i zatvorit da nema zraka, pa sve skupa fino u zamrziva
... mo~e stajat i 3-4 godine. kad zatrebaa, izvadia i stavia na klijanje...
tako moja stara radi sa sjemenkama bilja za vrt, pa ne vidim razloga da se ne bi moglo tako sa sjemenkama vutre...
24 REP48%
→ Istraživač
avg 2013.
avg 2013.#17
imam pitanje,trebam dobiti aaku sjemenki, ali reko mi je da ih je ve
ina nes malo niklo al da treba joa stajati na vla~nom meu maramicama, te da su se neke samo otvorile, ne znam dali mogu ove koje su se samo otvorile joa skladiatiti u staklenki ili ne te dali ove koje su nikle moraju bit posaene ili i one mogu biti skladiatene
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
avg 2013.
avg 2013.#18
:signs053: kakva su ovo pitanja, oces opomenu zbog glupiranja il si jos u osnovnoj pa to niste radili iz biologije... zamisli pile koje kljuca da izadje iz jajeta, ili je vec izaslo, ima li smisla to jaje vtatiti u frizider
0 REP0%
→ Istraživač
Blade
ZMAJ23.847 REP
BladeZMAJ
mar 2014.
mar 2014.#20
Kako mi dou od proizvoa
a tako ih samo tutnem u ladicu dok mi zatrebaju...
oaza
ISTRAŽIVAČ71 REP14%
→ Entuzijasta
oazaISTRAŽIVAČ
avg 2019.
avg 2019.#21
Vezano za moj slucaj, s ciljem da mi shipping bude djabaluka hocu da uzmem vise sjema. Pa to bi otprilike bilo nekih 20-30, svega pomalo pa miran sam godinu dana. Ako sam dobro shvatio, ispravite me ako nisam. Sjemneke koje cu da skladistim stavim u maramicu pa u zip kesicu s sto manje zraka, pa u jos jednu zip kesicu. U frizider, ono dole ili zamrzivac (led) ono gore ????
Mozda i u kakvu kutijicu da budu u 'mraku', aa ?
Badi
ZMAJ177.232 REP
BadiZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#22
U zip vreicu i u mrak u kutijicu, ne treba ti maramica...stavia u fri~ider ;)
grouchy
ZMAJ90.494 REP
grouchyZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#23
hmmm, pre ce biti pet, sest; i to ako neke ne proklijajau :)
cak i da su autosi imas za bar tri sezone.
ako je aut u pitanju.
flop87
ZMAJ25.845 REP
flop87ZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#24
meni je proklijala 5 godina stara menka plus dok nije dosla do mene a bila u regalu u sibici,
samo sam morao malo da turpijam onaj deo gde izlazi.
oaza
ISTRAŽIVAČ71 REP14%
→ Entuzijasta
Badi
ZMAJ177.232 REP
BadiZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#27
Tako je, ne u zamrziva
...btw. tebi je fri~ider dole, al mo~e biti i obrnuto ;)
oaza
ISTRAŽIVAČ71 REP14%
→ Entuzijasta
avg 2006.
1 / 30
avg 2006.
avg 2019.