VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQZemlja za indoor, gnojiva (priprema i pocetak)
LEGACY

Zemlja za indoor, gnojiva (priprema i pocetak)

102 odgovora16,181 pregleda
the::StonErISTRAŽIVAČ

apr 2010.

Eto na i lijepog vremena napokon :) Ugl, citao sam dosta po forumu al nikako da otkrijem jednu stvar; Zanima me koja je dobra zemlja za pocetak, tocnije, koja je najbolja, koje gnojivo koristiti u startu... etc. Peace
Spawn_of_UamentiENTUZIJASTA

apr 2010.

Takve informacije najbolje doznas u Dnevnicima kojih na svu srecu ima dosta. Uglavnom Composana i Substral Terramagma su top2. ja sam inace u terramagmu sadio a sad testiram prvi put Composanu i nema greske. Gnojivo ti ako startas u ovim substratima prva 2-3 tjedna nece niti trebat. Za cvjetanje od univerzalnih gnojiva koje mozes koristit su plantella cvet i od compa ima neko s guanom. Za sve detalje pogledaj dnevnike tamo imas stvarno svakakvih dobrih i korisnih savjeta od zemlje, gnojiva, svijetla, prostora, tehnike vezivanja itd... i oprez s gnojenjem da ne sprzis biljke, uvijek prvo pola propisane doze pa vidis kako ce reagirat zivio:spliff:

apr 2010.

Takve informacije najbolje doznas u Dnevnicima kojih na svu srecu ima dosta. Uglavnom Composana i Substral Terramagma su top2. ja sam inace u terramagmu sadio a sad testiram prvi put Composanu i nema greske. Gnojivo ti ako startas u ovim substratima prva 2-3 tjedna nece niti trebat. Za cvjetanje od univerzalnih gnojiva koje mozes koristit su plantella cvet i od compa ima neko s guanom. Za sve detalje pogledaj dnevnike tamo imas stvarno svakakvih dobrih i korisnih savjeta od zemlje, gnojiva, svijetla, prostora, tehnike vezivanja itd... i oprez s gnojenjem da ne sprzis biljke, uvijek prvo pola propisane doze pa vidis kako ce reagirat zivio:spliff:

apr 2010.

Dru~e the Stoner ko ata ti Spawn ka~e pro itaj par gotovih dnevnika.:sun2: Tamo ea na i sve informacije koje ti trebaju ili e ti trebati. Pozdrav :sick:

apr 2010.

sve je spremno ;) PEACE

apr 2010.

sve je spremno ;) PEACE
NaturalISTRAŽIVAČ

maj 2010.

Pozdrav Svima:sun2: jel zna neko gde se moze u srbiji kupiti: "COMPOSANA" zemlja? ili koja zemlja je najbolja na navedenim trzistu?? hvala unapred
FukmondoAMBASADOR

maj 2010.

pozdrav i tebi prirodni, ako vec ne moze da nadjes composanu,probaj da nabavis terra magmu od substrala,top zemlja omjer cijena kvalitet,ali to je samo moje misljenje;)
NaturalISTRAŽIVAČ

maj 2010.

Hvala na savetu fukmondo zemlja kupljena ;)
D A XISTRAŽIVAČ

jun 2010.

dali neko ima iskustva sa koko kockama,posto su kokosova vlakna neutralni supstrat moraju se vec od samog starta zalivati vodom kojoj su dodata vodotopiva ili tecna djubriva,a na vise mesta sam procitao da bas i nije pametno gnojiti biljke u prva 2 do 3 tjedna ???
mjesecarLEGENDA

jun 2010.

nije pametno gnojiti prvih 25dana jel biljka ima sve sto joj treba u zemlji,
D A XISTRAŽIVAČ

jun 2010.

Za zemlju sam skontao da ne treba,a trnutno ne mogu nabaviti kvalitetniju zemlju ali sam u mogucnosti da dobijem koko kocke a one u sebi ne sadrze NPK?
TripENTUZIJASTA

jun 2010.

Mani se toga, a kvalitetne zemlje ima gde osh. Nego bi ti za dzabe da se vozish :P
D A XISTRAŽIVAČ

jun 2010.

nikako za dzaba,bas suprotno ocu sve najbolje ma koja da je cena. drugar me ubedjivao da su one bolje i da mi to moze nabaviti,pa reko da cujem misljenja drugih. a inace skontao sam da je composana najbolja,ili gresim?
SuperAngelPOZNAVALAC

jun 2010.

Kokos je super ali definitivno nije za po etnike. Uzgajanje u kokosu se nemo~e ni usporediti sa zemljom ve sa hidroponikom. Ako ea ii na kokos najtoplije preporu ujem gnjojiva napravljena specifi no za kokos, pH i EC metar dok ti ne ue u rutinu, drip sistem bi bio po~eljan i puno itanja. Pokuaao sam napisati vodi za kokos ali je zapelo a poato ni ja nemam previae iskustva s njim odlu io sam da vodi pri eka joa jedan grow. Evo i uvod mog vodi a za kokos: ostatak je u kupusu joa Uzgoj u coco vlaknima Coco se dobija drobljenjem tvrdih ljuski kokosovih oraha. Iako je jeftin, ekoloaki prihvatljiv i izvrstan medij za uzgoj tek se odnedavno koristi u vrtlarstvu. Prvo ato morate znati o koko vlaknima jest: KOKOS NIJE ZEMLJA- kokos je svojim svojstvima potpuno razli it od zemlje i kao medij je sli niji hidroponskom uzgoju nego zemlji. Kokos za razliku od zemlje ne sadr~i nikakve nutrijente, stabilan je i ne reagira s nutrijentima, vrlo prozra an je i ima veliku odvodnju vode. Svima nam je poznato da korjen obo~ava lagane i prozra ne medije- kokos definitivno! Poato ne sadr~i nutrijente i slabo ih zadr~ava, potrebno je hraniti svakim zaljevanjem, ovo vam se mo~da ini kao loaa stvar ali je u praksi super jer na taj na in kontrolirate joa jedan aspekt biljkinog ~ivota. Kokos se mo~e bes problema i reciklirati te ponovo koristiti ime se otvaraju mogu nosti dodatne uatede.
Che*LEGENDA

jun 2010.

teraj u trgovinu i kupi composanu.... :) Ja sam koristio terra magmu ali composana je bolja. Cak sam sad uzeo i njihvo gnojivo za facu cvjetanja i napreduje jakkooo dobro. Moja topla preporuka,kao sto SAngel kaze.... Ne kompliciraj s kockama.
D A XISTRAŽIVAČ

jul 2010.

ok,kocke otpaaju... che jel bi hteo da uslikas sastav composan zemlje cisto da bi mogao da ga poredim po kvalitetu sa meni nekom dostupnom zemljom? i jel zna neko gde moza u srbiji ili madjarskoj da se nadje composan zemlja kao i gnojivo???

jul 2010.

ina e sadim u composanu univerzalnu promjeaanu s onom za ru~e i kombinacija mi se pokazala super. Ove univerzalne momentalno viae nema nigdje u blizini za kupit:ohno: a morao bi novi grow po et idui tjedan, zna li tko, ili da je mo~da koristio neku drugu kombinaciju composane da je dobra za naau biljku? ovisi koja composana jer ina e ima viae namjenskih vrsta

apr 2012.

Gdje ~ivim nema nigdje kupiti ni composanu ni terra magmu. Kupio sam neku terra brill blumenerde samo da sjemenke ne propadnu, pa zna li tko kakva je to zemlja, mo~e li se nastaviti grow snjom? Takoer u duanu je joa bilo plantelinog i nekog valentin humusa. Ako zna itko iata o navedenima molio bih da preporu i najbolju. (Unaprjed se isprii avam ako je bilo sli nih tema, ali nisam uspio nai.)

apr 2012.

pa za ovo ne ide otvarenje posebne teme, ima o zemlji na par mesta... stavi fotku te koju imas, nista zivo ne znam o njoj na osnovu tvog opisa, valentin i plantela mogu biti upotrebljivi, ali po meni verovatno bolje u kombinaciji sa bastenskom zemljom, ili zemljom sa njive

apr 2012.

a stavit u u male poudice ovo pa kad cemo vidjet sta vi kazete daljeBrill zemlja blumenerde 5 l to bi bilo to, znam da sam negdje vidio prije da neko govori o ovoj terri brill da ce odraditi grow sjnjom ali nisam uspio nai. Perilit i stirpor je ista stvar?

apr 2012.

jel neka od ovih Blumenerden, Spezialerden von Brill - Hobbygartenbau - Pflanz-Hum - Brill Substrate a perlit i stiropor nisu ista stvar, mozda je tvoje pitanje zapravo da li imaju istu funkciju, il...?

apr 2012.

pa da, mo~e li stiropor zamjenit perilit i jeli efekt isti desni stupac najgornja http://www.brill-substrate.com/pdf_files/SACK%20Blumenerde.pdf

apr 2012.

ajd da se "ogrebemo" malo o drugi forum, odgovor je tu da ne kuckam ja, a i pisao sam vec o tome, sad vise ne znam u kom postu Cvijet.info FORUM: Perlit a sto se tice zemlje, mislim da bi mogla biti ok, al je nikad nisam koristio, mozda neko drugi javi korisniji info
Z&NZMAJ

apr 2012.

Valja zemlja, ali ti treba perlit ili stiropor. Isprobano sa stiroporom. Perlit mi je nedostupan momentalno. Ubudue malo pretra~iti sajt i obavezno pro itati pravilnik. Teme se ne otvaraju za svaku sitnicu.
tinitusENTUZIJASTA

apr 2012.

nasao sam vrecu vapna (dolomite lime) i na vreci pise da se koristi i za mijesat sa zemljom kao ph buffer, (zaboravio uslikat) pa koliko toga da zamijesam?
milutinAMBASADOR

apr 2012.

Procitao sam danas na Mandalinoj stranici o najboljem miksu zemlje za pocetak. Nagrdili su perlit, da je to metoda proslog stoljeca, da danas radi vise stete nego koristi itd. Mandala seeds: Nekako najbolje mi se cini opcija, 80% Compo Sana ili Terra Magma, prociscena od kamenja, drvaca, dlake, sijena i sl, 10% perlit, i 10% crvljih govana koje toliko hvale. I ne gnojiti nikako prvh 25 dana. Ovo bih mogao probati za iduci grow. Sta vi iskusnjare kazete?

apr 2012.

ista 100% terramagma je zakon. Nakon 20-30 dana neko gnjojivo za ganju (hesi, biobizz, advance n...) ili ranije ako se pazi. Nikakav crvlji drek. Isprovano i volio bi da sporije raste ali jednostavno raste prebrzo, valjda sam imao previae lumena:)) Ne treba komplicirati, nikakve gluposti iz apoteke kako li se ono zove za korijen neato kao...peroksid pice maj ice:)
Z&NZMAJ

apr 2012.

Ajd, kad smo se ve raspisali, da i ja ka~em neato "pametno" :icon_lol: Poslijednji grow, poveden hvalospjevima na ra un Teramagme, uzmem ja vre u u Baumaxu. Ve kod otvaranja vre e mi neato nije atimalo. Preporuka svima, ako vam zemlja smrdi, odnosno ako ima neugodan miris, da se kulturno izrazim :icon_lol: ne sadite u nju ni za ~ivu glavu. Propao mi grow radi velehvaljenje Teramagme... Osim toga, evo joa jednog savjeta. Ne kupujte zemlju u du anu koji ju skladiati na otvorenom, jer ne krivim ni ja Teramamgmu, nego neadekvatno skladiatenje.
tinitusENTUZIJASTA

apr 2012.

milutine oni su htjeli rec da je dodavanje perlita bila zastarjela praksa iz vremena kad nije bilo tolikog izbora zemlje, naravno danas kod njih postoje pro mixeva svake vrste idealnih za growanje dok smo mi uvjetno receno tek na terra magmi i composani, osobno sam probao i sa i bez perlita i ne vidim neku razliku osim sta mi se cini da se zemlja manje sabije ako ima 10-20% perlita a on sam po sebi je inertan i nestetan tako da mislim da malo pretjeruju. A crvlji drek mi je odlicna stvar, nekih 10% pomijesam sa terra magmom i vidljivo zdravije biljke.
weedoyeLEGENDA

jun 2012.

znam da terra magma i composana najbolje zemlje ali u mom gradu je do njih nemoguce doci, pa evo stavicu slike, uzeo sam dve zemlje pa da vidite dal moze iz njih nesto da rodi :) prava zemlja se zove hobby(tresetno organsko djubrivo), ima zeolit i perlit, ph(5-6,5), N (0,4-1%), P(0,1-0,5), K(0,1-0,5). ImageShack® - Online Photo and Video Hosting ImageShack® - Online Photo and Video Hosting druga zemlja se zove maki (svetli balisticki treset tamni balisticki treset, cisti glistenjak) ph(4,5-6), N(50-150mg/l), P(60-150mg/l), K(70-180mg/L) ImageShack® - Online Photo and Video Hosting ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
$DoLaR$POZNAVALAC

jun 2012.

ja sam sad kupio terra magu i savraena mi je.....ali pola sata sam provjeravao da li je negdje probuaena.....i takve stvari...kad sam doaao mado zemlja do sad najbolja koju sam uzeo...composana mi je smrdila proala kako je zlo reklo i o ito je to napravilo posla negativnog...a za balkoniu nemam uope komentara....bolja mi je ispala u onoj obi noj ~utoj vreici kaj je kupia za 5 kuna 5 litara....a sad je u bauhausu akcija terra mage.....60 litara 70 kuna....a 8 litara 30 kuna :D
blankerENTUZIJASTA

jun 2012.

terra magma :icon_wink:
lešENTUZIJASTA

jul 2012.

igra i ata mislite o (staroj ideji) da se umijesto zemlje stavi u vazu kamena vuna i da se dvaput na dan zaljeva sa mixsom (gnojva) za hidro naravno uz strogu korekciju PH. mislim na pitare od 20 lit .???? :icon_question: vidio na youtubu lik rastura na tu aemu.

jul 2012.

Pozdrav ljudi, juce sam uzeo neku nepoznatu zemlju pa me interesuje da li je ovo ok sastav sto pise na dzaku: pH 5,5-6,5 NPK 14:16:18

jul 2012.

ja isto koristim terra brill blumenerde i dosta je dobra...

nov 2012.

Vozdra znalci. Imam jedno pitanje ci odgovor ce meni kao pocetniku stasno pomoci. Interesuje me kvalitetna provjerena smjesa za zemlju za neke fine biljcice. Ja kontam da su saksije od 10l za mene najbolje. Ako imate neki savjet slobodno mi se javite. pa da i ja koju sliku stavim :D
BladeZMAJ

nov 2012.

Pokuaaj nabaviti Composanu...izbor broj 2 bi bila Teramagma...eto i ja se nadam slikicama
loopAMBASADOR

nov 2012.

ruku dajem da je to 'Klasmann's Potgrond H' Isto je koristim fantasticna zemlja,ali pripazi-JAKA JE.nemoj da djubris prvih 15-20 dana,i sve bude super
SKTAMBASADOR

dec 2012.

drugari imam jedno pitanje. zna li neko koliko je firma Hi......ka iz Beograda validna po pitanju toga da je Hesi program koji ima u ponudi original??

dec 2012.

morao bi biti, nadam se ga ne prave dole negde na jugu, a i po ceni, rekao bih da je ;)

jul 2013.

ovako imam mali problem... imam dvije boce od pola litre bloom complexa i razlicite su boje gnojiva...jedno je svjetlo zeleno onako primamljivog izgleda a drugo je tamno zeleno onako zagasito...pa me zanima koje je vase misljenje? dali je jedno pokvareno i ako je... koje? :P
MarcoPoloLEGENDA

jul 2013.

ja mislim da je ovo tamno zeleno pokvareno jer ima previse dusika, a ovo svjetlo zeleno je ispravno posto u cvjetanju treba manje dusika :-) salim se naravno, jesi probao pogledati rok trajanja na ambalazi?

jul 2013.

problem je sto nigdje ne pise datum.... i cini mi se da je ovo starije izdanje zato sto je boca prozirna sa velikim cepom a na googleu mi stalno pokazuje bijele boce....
BoltISTRAŽIVAČ

avg 2013.

pogledajte apanjolce sta rade...imaju neka svoja gnojiva na biljnoj bazi...upravo sam narucio tri boce.krecem s growom kroz 3-4tj http://www.canna****.com/

mar 2016.

Poatovanje drugovi ;) po preporuci sam kupio Substral Tera Osmocote i Solum Proventus worm humus te platnenu vre u 15l, plan mi je pomjeaati 10l Substral Tera Osmocote, 3l Solum Proventus worm humus, 1l treseta i samo 1l perlita jel ga ve ima u substralu. Te sam si uzeo i Biotabs Organic slow-release fertiliser tablets, ali njih nebi mo~da ni stavljao u zemlju dok se nepoka~u znakovi potrebe za nadohranom... Cjenjena ekipo ato mislite o ovome, jel to dr~i vodu ili bi trebalo druk ije?

mar 2016.

Nisam siguran da ce maloj biljci od starta prijati ta kombinacija. Nisam siguran ni za kasnije. Moze biti prejako. Prihranu nikako od starta. Negde je bilo reci o toj Osmocote, ali ne mogu se setiti pojedinosti. Za pocetak bi bilo bolje da krenes sa nekom proverenom i jednostavnom kombinacijom, npr Terra magma, potgrond H, Florabela uz malo perlita. Ali ako je neko uspesno growao sa ovom kombinacijom, javice se vec. ;)

mar 2016.

Hvala ;) Terra magma mi je i bila preporuena ali je nisam naaao, pa sam uzeo Terra osmocote, mo~da da je startam samo u tresetu sa malo worm humusa i perlita pa kad baci 2.-3.kat aiknem u ovo... nadam se da e se netko javiti, nije ~urba, box joa nije gotov,

mar 2016.

Ok. Ne zuri onda. :)

mar 2016.

Malo sam googlo i odustao sam od Substral Tera Osmocote, kupio sam Compo Sana, koliko vidim provjerena je. Pomjeaao bih Compo Sana 10l, Solum Proventus worm humus 4l i 1l perlita, jel bi to bilo ok?
jaime88LEGENDA

okt 2017.

Nemojte koristit zemlju BioBizz All Mix ako radite sa sjemenkama, zemlja je prejaka i ne uspije biljka iza iz zemlje, to znam iz vlastitog iskustva, ta zemlja je dobra za sadnice, a za sjemenke rae Light Mix ili neku zemlju iz poljoprivrednih trgovina ili vrtnih centara.

okt 2017.

To sigurno nije bilo radi zemlje ali da je bolje klijati u nekoj laganoj zemlji to stoji

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se