VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQElektrična struja i ostala pitanja
LEGACY

Električna struja i ostala pitanja

242 odgovora19,148 pregleda
VirtuousISTRAŽIVAČ

apr 2009.

Topic je nastao u engleksom dijelu foruma. Postaje mi lagano paranoja ovaj forum. Ne znaš kome možeš vjerovati. Dakle ovdje možete postavljati pitanja o električnoj struji. A i ostala debilna pitanja su dobrodošla. Evo mene sa par: Realno, koristiti ću jednu HPS 400, 4 mala kompjuterska ventilatora (2 upuhuju, 2 ispuhuju), jedan ionizator/pročišćivač (potrošnje 6 w) i valjda je to to. Sada, potrošnja struje u kući mora ostati gotovo jednaka. Jednostavno ne smije biti gotovo nikakvog povećanja. Razmišljam o tome da smanjim potrošnju struje tako da zamjenim sve žarulje u kući sa štednim žaruljama. Sada, treba mi par savjeta što još mogu učiniti (ugasiti, zamjeniti...) kako bi u početku srezao troškove (tj. dao prostora troškovima uzgoja) tako da mi sa početkom uzgoja potrošnja ostane gotovo identična? I da, s obzirom na setup, kada ne bi radio ništa od gore navedenoga (dakle, ne bi uopće štedio na struji), koliko bi točno veći trošak bio (ili bar otprilike estimacija povećanja troška)? Našto će, sada već, ozloglašeni Grasak99: Trosak toga svega bi bio 450W, sto ti znaci 0.45×broj sati upaljenog svjetla(18h npr)=8,1kwh To je jednodnevna potrosnja i sad da to izrazis u kunama trebas vidjeti jel imas dvotarifno ili jednotarifno brojilo i pogledati cijene na webu HEP-a i pomnoziti tih 8.1 s cijenom jednog kwh struje i dobijes koliko je to kuna. Za jednotarifno brojila je to 0.87kn×8,1=7,047kn po danu, a za mj dana je to 211kn, dakle puuuno love. Drugi uredjaji..hmmm, komp dosta trosi, jos ako imas nekog malo jaceg, pa onda ako imas neke uredjaje na standbyu, njih isto mozes iskljuciti, pa ne drzati ukljucene punjace za mobitele. Ali to su sve sitne ustede, nema sanse da ces uspjeti smanjiti za toliko potrosnju. Bolje da si uzeo 250W HPS, s njim bi uz ustede koje bi napravio porast ukupne potrosnje bio manji. Kada opet ulijećem ja sa nekom totalnom debilanom od posta: Hvala ti, Grasak99. Dakle, sa HPS 250 ta bi potrošnja bila mnogo manja? Pretpostavljavam pala bi na nekih 130 kn maximalno? To je ok, nije neizvedivo. Kada bi zalijepio još jednu fluorescentnu tamo, jel bi to bilo ok? Odnosno, koliko bi to povećalo trošak? Koja je, uostalom, najbolja fluorescentna lampa koju bi mogao kombinirati sa HPS 250 kako bi dobio maximum yield od dolje navedenog grow-a? Znači, obje da se furaju od klijanja, preko vegetacije, pa sve do cvjetanja. Sada me zanima mogu li u potpunosti isfurati uspješan grow za 3 biljke (sve 3 različite sative) sa "samo" HPS 250 i tom fluorescentnom lampom? Našto se nemilosrdno ubacuje Tarki: Ili kad bi drzo 12/12 od starta u jeftinoj tarifi, od 21 do 7 h? It's jeftinije da ostanemo na engleskom :D A Grasak99 se ponovno nadovuzuje sa: To treba pogledati, jer ako ima dvotarifno brojilo, svakako je jeftinija opcija nego jednotarifno. NT 0,46 (22-8) VT 0,92 (8-22) S 400W HPS-om ako 12h svjetli, od 22h do 10h: 2,07 kn u nizoj i 0,828kn u visoj tarifi sto je ukupno za jedan dan 2,9kn! Za citav mjesec 87kn! Sto se tice 250W HPS-a, on ima oko 30 000 lumena, ovisno koja je zarulja u pitanju. Sative same po sebi traze vise lumena nego indice pa bi to svakako rezultiralo manjim urodom nego na 400W. Sve ima svoje pluseve i minuse, trebas vidjeti sto ti stima. Ali prvo pogledaj jel imas jednotarifno ili dvotarifno brojilo. A ja odgovaram sa: Brojilo je dvotarifno. Definitivno mi štima veći urod ;) tako da bi radije 400HPS. I cifra od 87 kuna mi je relativno prihvatljiva. Ako idem sa 12/12 od samog početka, jel vegetacijski period tada sporiji? Hoće li biljka sporije rasti? Iz svega pročitanog na forumu, očigledno je da hoće. Btw. Moderatori, slobodno splitajte ovaj topic jer, iako je ista tema, definitivno nije na engleskom jeziku više. A Grasak99 zaključuje sa: Vegetacija ti je tada kraca. Racunaj da ces uvijek dobiti vise uroda sto je duza vegetacija jer se biljka vise razvije. Ovako ce vegetacija biti kraca i urod manji. Znaci dvotarifno.. Gle, ako ju stavis na vegetaciju, recimo 16h svjetla, tada bi zbog ta 4h vise ukupan racun za mj dana bio 136kn. Neznam kako bi bilo da spustis vegetaciju na 14h jer obicno se drzi 24, 20 ili 16h. S tih 14h dnevno, racun bi bio 111kn. Ispod 14h ja osobno ne bih spustao vegetaciju, cak je i tih 14 nategnuto, nisam nigdje vidio kako to ispadne. A cvjetanje ti ne moras drzati na 12h, mozes ga spustiti na recimo 9h pa ces tako u fazi cvjetanja trositi jos manje struje. (9h dnevno je 51kn mjesecno) I tada ulijece balcan_smoke sa zatvaranjem topica jer je u engleskoj sekciji iz očitih razloga: zbog ograničenih intelektualnih sposobnosti nekih naših članova i njihovog još čudnijeg engleskog ova tema se zatvara postavi pitanje dje treba Sada, nadam se, možemo nastaviti u prikladnoj sekciji.
TarkiPOZNAVALAC

apr 2009.

vid, vid https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/2308-potrosnja-struje.html?highlight=koliko+struje Ak ne znas kako se racuna potrosnja struje... znaci racuna se po potrosenim kilowatima... ma sta ja pricam googlaj, a i pise ti u linku gore sve a ako bi zamjenio sve zarulje ustedio bi taman za ovu veliku koja gori u boxu recimo da imas 10 zarulja sa zarnom niti u kuci od 60ak w i zamjenis stednima od 20ak w, to ti je taman razlika od 400w i to je to i jos jedna stvar - struja je jeftinija po noci za razliku od hrane u american donutu
VirtuousISTRAŽIVAČ

apr 2009.

Hvala kur...! A i tebi, Tarki.

apr 2009.

:icon_lol: zbog ega si ti roman pisao
VirtuousISTRAŽIVAČ

apr 2009.

Ma to je kao primjer drugima, ovo, ono. Hahaha, naravno. A moglo je i tvoje lijeno dupe topic razdvojit. Pa nije! Al ono, opuateno ;)

apr 2009.

dva puta si pisao kod engleza,priznaj priznaj :vb_whip: sluaajte gospodine centrala mo~e da pogreai jednom ali ne 100 puta mo~da niste dobili onoga koga ste ~eleli ali ste sigurno dobilo onoga koga ste tra~ili:icon_lol:
Grasak99ENTUZIJASTA

apr 2009.

Racunica bi ti bila ok ako bi svih tih 10 zarulja bile upaljene istu kolicinu vremena kao i HPS, sto je cisto nerealna situacija i takvo pojednostavljivanje ne pali u ovom slucaju. Naravno da ce biti usteda zamjenom na stedne, ali nece biti ustedjena tolika svota jer neznam bas kome u kuci gori 10 zarulja po 12h ili cak 16h dnevno.
TarkiPOZNAVALAC

apr 2009.

Da da vidis, grasak je potpuno u pravu. Jbg.. na to sma zaboravio hihihii al kako god bilo, svakako drzi lampu upaljenu po noci, a za smanjenje potrosnje se snadji nekako, nemam pojma kako :D
Grasak99ENTUZIJASTA

apr 2009.

Ima nacina, ali su skupi. Kupnja novog hladnjaka, ledenice i slicnih uredjaja koji su A+ klasa. Ove ostale ustede su relativno male naspram zamjene hladnjaka starog 20g s novim.
bakajokoENTUZIJASTA

apr 2009.

ato se uatede ti e ako je pitanje joa aktualno, zamijenia sve obi ne ~arulje sa atednima i dobit ea neku uatedu iako kao ato ve netko re e, nee to baa biti takva ra unica... probaj komp dr~ati ugaaenim kad ne radia na njemu ili da je bar u standby-u, iako u standbyu uateda i nije neka makar dosta ljudi misli da je, istra~ivanja su pokazala da se u standbyu potroai samo oko 30% manje energije nego kad je komp upaljen... isto tako pripazi na TV, a ne da ti kao meni vec dva sata stoji upaljen, a nisam ni bacio pogled na njega...al to sam ja, mora uvijek neato brujat u pozadini :) malo po malo vjeruj mi da se skupi.... mo~ea to bez problema anulirat iako ja osobno nisam uspio, al to je zato ato se nisam puno ni trudio :)
Grasak99ENTUZIJASTA

apr 2009.

Ufff, bandwidth limit upozorenje mi progutalo post :) Bedastoca je reci kako je u stendbaju potrosnja racunala 30% manja, jer da je tako, napajanja bi redovito izgarala, ona nisu predvidjena da budu pod velikom potrosnjom bez aktivnog hladjenja! Prave brojke su od 2-10W sto se tice racunala. Evo naso sam komentar jednog lika koji je to ispitao: http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=06/10/16/2030239 I jos jedan clanak o ustedi: http://www.nrdc.org/air/energy/genergy/easy.asp
VirtuousISTRAŽIVAČ

apr 2009.

Sad razmialjam da stavim 4 sative pod HPS 250 pa da koli inski bar dobijem isto kao i 3 pod 400. Ima li to ikakvog smisla? I nek mi netko odgovori, koju neonku da koristim uz 250 HPS tako da mi bude maximum yield? `to se ti e atednje, ma zamjenit u ~arulje, smanjiti rad tv-a koji uope ne gledam (nego i sam volim da bruji neato u pozadini), iskop ati zvu nike i punja e kada ih ne koristim, gasiti svjetla u svakoj prostoriji iz koje izaem i stavljati komp na standby. Ako koristim 250HPS, sve e biti u redu, ali moram priznati da me 400 vu e ko avla.
Grasak99ENTUZIJASTA

apr 2009.

Ma sta ce ti neonke, 250w ti je sasvim dovoljno, nece ti nesto previse pomoci neonka od 3000 lumena.

apr 2009.

ata se bojia da te se ne otkrije po poveanoj potroanji? ili isto ne ~elia davat 100-200kn viae za re~ije? Ako je bojazan od otkrivanja policije u pitanju, za tih 150tak kn za hps 400w nee oni dolazit to otkrivat...mo~da jer ~ivia kao podstanar? Jer klima i sve te pizdrarije, tko zna u centrali da si ti sebi npr ugradio klimu pa sad gutaa struju...bilo bi sumnjivo tek da ti ra un sti~e od par somova...ne za 100-150kn vei...
Grasak99ENTUZIJASTA

apr 2009.

Ne zanima HEP potrosnja. Dok si ti u granicama zakupljene snage i placas racune, njih ne zanima na sto ti trosis toliku struju.
VirtuousISTRAŽIVAČ

apr 2009.

Zbilja nije bitno pod kojim uvjetima ~ivim, a i radije ne bi o tome govorio na forumu. Dovoljno je rei da se radi o obiteljskoj kui u kojoj se svaki cent gleda.
Pablo erespabloISTRAŽIVAČ

maj 2016.

dali je neko probao sa solarnim panelima ili s nekim drugim izvorom sruje da nije gradski napon??
sbcjeceoLEGENDA

maj 2016.

Velika je investicija, kolektor+regulator napona+akumulatori... Ako neko i ugradjuje verovatno je komercijalni uzgoj, jedino tako moze imati racunicu :)
FarmerLEGENDA

maj 2016.

Usto po meni ima smisla jedino da se ide na svjetla manje potrosnje - dakle led ... sto jos vise poskupljuje investiciju :D Gledao sam nedavno nesto oko toga pa znam za ovaj sistem: Cijena za 4kW sistem je oko 4000Eura (za panele i inverter) Ako hoces jos baterije za tu energiju dodaj jos 6000Eura. Plus jos neka "sica" za kablove i okove i ak zelis montazu... Skup sport sve u svemu :) Ako bi isao teorijski za grow, racunao bi bar 2kW sistem (1kW za punjenje baterija, 1kW za potrosnju) Jest jeftinije od ovog sto sam gore napisao al ne bas duplo ... prije nekih 25-30%.
mtranAMBASADOR

maj 2016.

Ako je primarna cena a ne strah od potrosnje, moz ustedis ako se kupas kod ili jos bolje sa curom/zenom + novi filing:)

maj 2016.

Ima sigurno onih i kojima lova nije problem i vole znati ata puae. Neke stvari ni nemaju cijenu:)
NogudAMBASADOR

okt 2017.

uvod, zaplet, dobar roman..
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

Evo da neradim novu temu imam samo pitanja neka. Naime gledam malo instalaciju i svi osiguraci su mi B16 kar, osim jednog koji je B10 kar. Taj B10, o njemu ovisi ova prostorija gdje bi bio grow(pod tim mislim na svjetlo i uticnice). E sad, mene zanima ako on reagira na 10A, dali to onda znaci ako spojim 2kW da je to maximum? Jer racunam ako je P=U*I, I=P/U onda bi 2kW/220V bilo 9A. Sta ako npr.spojim vecu snagu, hoce li osigurac izbaciti ili sta?
Chilliman420AMBASADOR

mar 2018.

Po mogucnosti promjeni osigurac i kablove, zbog svoje sigurnosti, nije pametno spajat veliku snagu na tanke i stare zice, moze doci do kratkog spoja, pa nastaje veliki problem ako se zapali instalacija, a moze samo osigurac uzbit, ako je sve idealno, medjutim, za nas sport, pogotovo za velike snage treba bit oprezan i pripremljen, moja preporuka je 1 osigurac od 16A na 1KW snage i kabl obavezno 2,5mm2, moze i 4mm2, opreza nikad dosta...
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

Instalacija je relativno nova, nekih 5 god. I gledao sam bas danas,po cijeloj instalaciji kablovi od 1.5mm2. I svi su automatski B16 osim tog jednog koji je B10. Reko sam 2kW okvirno. Jer ja sam mislio staviti 400w hps u 80x80 box i u njega neku turbinu i par ventova. I to bi sve nebi trebalo dosici snagu od 1kW. E sad me samo taj osigurac zabrinjava. Da ga promijenim na B16 ili? I dali stoji ovo sto sam napiso da ako ta ukupna snaga na tom osiguracu prijee 10A onda taj osigurac izbacuje? Vidio sam da zice od 1.5mm2 mogu izdrzati do 16A

mar 2018.

Ako je instalacija nova onda bi taj kabel od 1.5 mm trebao mo podnjet max 3.5 kw .A onda opet zavisi kakav ea imat box jer npr moj box je spojen na 1.5 mm kabel i isto 10 A osigura jer mi je max snaga struje koju vu e 600W sa svim upaljenim na max. I da 10A osigura mo~e podnjet 2.3 kw i onda isko i,padne,prekine protok struje zbog optereenja ;)
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

e to me zanimalo. jer di cu ja sad raskapat sve zivo i mijenjati kablove, ja isto mislim da su ti od 1.5mm2 dovoljni, makar znam da bi na uticnicama trebali biti na 2.5mm2, ali nema veze, nije bas ni tako lako doci do 3.5kW ili 2.3kW. to onda treba biti brutala setup. moj bi bio kako sam gore i napisao. hps od 400w, popratni ventilatori i turbina koja treba za taj box, neznam sada tocno snagu, ali uglavnom nebi smjelo sve to premasivati takoer 600w a mogao bi i promijeniti u 16A makar nema potrebe. sta kazes?

mar 2018.

Zbroji sve snage (W)sa komponenti koje idu u box pa ea znat najbolje.Mislim da bi ti trebalo bit ok i sa kabelom i sa osigura em.
Chilliman420AMBASADOR

mar 2018.

Moze 1,5mm2 izdrzati tu snagu, ali ces s 2,5mm2 mirnije spavat...
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

siguran sam i ja da bi, ali onda moram sve zivo raskapati, a nisam bas neki kvalficirani elektricar
Chilliman420AMBASADOR

mar 2018.

Gledaj da ti svako trosilo ima svoju uticnicu onda...

mar 2018.

Ma daj....to je pretjerivanje :zvezda:: Kad znaa koji je kabel i sigura i kolika ti je potroanja onda nema potrebe za tim

mar 2018.

mozes uzeti pvc kanalice i zalijepiti ih na zid pa kroz nju provuci kabel ako te je strah
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

@Anthony Tony DiNozzo mislim da nije potrebno, kao sto @rancero kaze, kabel moze izdrzati i do 3.5kW, mijenjao bi da spajam neko jako trosilo @Chilliman420 imati ce preko produzne letve, i sve u tu jednu uticnicu i opet ce se snaga sabrati na tih nekih 600w
Kakadu063LEGENDA

mar 2018.

@pumkinhead doboljan ti je taj osigura , bez brige za taj boks.
adriAMBASADOR

mar 2018.

Ako su kabeli lisnati nemas se sto brinuti. Ako je puni bakar (kruti kabel) onda pripazi.
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

Puni je

mar 2018.

`ta nabijate oviku paranoju, ku na instalacija, mo~e dva takva boxa uklju it na taj kabel. Pali box, sadi!
adriAMBASADOR

mar 2018.

Pa nismo Panta... samo da covik znade sukin rabotaje. Ako je lisnati trpi duplo, ako je kruti trpi po specifikaciji.

mar 2018.

Cila stranica se ispisala a ovik samo pita jel mo~e uklju it box u ku nu uti nicu:D Ali ajde, bar ste mu stru no objasnili;):thumb:
adriAMBASADOR

mar 2018.

Hahahahahahahahahaha Edit: vengo lisnatoga i krutoga; to je tako svakako. A ako steker trpi frizider ili vesmasinu, trpi 4kW to je najlaksi test, upali centrifugu i ako sklopka nepada, onda valja. Edit2: Mada vam frizider trosi na papiru 2kW pri paljenju vuce duplo, kao i centrifuga pri startanju. Ili pecnica na max temp i onda ukljuci, ako nepada trpi duplo od aparata.
PumpkinheadENTUZIJASTA

mar 2018.

Evo da testiram npr zagrijavanje.? Sve kada spojim ostaviti cu par sati da radi i istekati cu i probati utikac dali je vruc.
GPWENTUZIJASTA

apr 2018.

elektricari molim pomoc na e27 grla spajao sam 2.5 mm krutu zicu i sad imam 12 krutih zica koje trebam ufrkat skupa a to mi se cini tesko...ima li koja klema koja moze 12 spojeva primiti i kako se zove? redna stezaljka ? bakelitna redna stezaljka ?:(:(
adriAMBASADOR

apr 2018.

netreba ti to, samo smanjuj snop za 3 ~ice u spiralu prema dole dok nedoea na brojku koju mo~ea frkat(3~ice). Trpi 2,5 kvadrata na spoju i 50 Ampera, nije problem u kvadratima kablova kada radia spoj od 5 centimetara, ve du~ina od 5 metara.
Kakadu063LEGENDA

apr 2018.

Ima zove se akarina klema i mo~e da primi 16 kvadrata i ovako izgleda nisi trebao tako da povezujea imaa aemu u temi led ~arulje e27. Tako ti je naj jednostavnije i naj lakae.
DvolicniLEGENDA

apr 2018.

Poz! Trebam malu elektri arsku pomo..:) Dakle dali se mo~e spojiti ovaj punja /adapter za ovim ventom? Ak je mogue ku~im da treba minus i plus, ali ata sa tre om ~icom? Hvala
poduzetnikLEGENDA

apr 2018.

mo~e, 3. je za mb inae za kontrolu okretaja.
PumpkinheadENTUZIJASTA

apr 2018.

Mozes ih spojiti i 30 takvih ventova na taj punjac
DvolicniLEGENDA

maj 2018.

Hvala @poduzetnik @Pumpkinhead odli no, korisna info, idu vreli dani
daktilografAMBASADOR

jan 2020.

Ne znam da li je ko aktivan na ovom polju, ali ubedjen sam da cu ovde dobiti odgovor jer nekako elektricari i grow idu ruku pod ruku....:whato:: Imam gajbu 325 godina staru, glavni ormar izgleda ko da ga je sklapao majstor na rakiji ispecenoj od kupusa. Tu imam tri topljiva osiguraca i pre neki dan crkne jedan od njih i nestane mi struje u delu stana, sidjem dole vidim 25a osiguraci zamenim, eto ti, sve kul. Kad sinoc odem na posao, cimeri gospoda, TA pec, ves masina, bojler i sporet u isto vreme, samo pucaj, nesto se dogodi, opet nestane faza ali ovog puta neke stvari ne rade koje cini mi se nisu bile povezane ranije, a neke koje nisu radile rade, sidjem dole promenim osigurac, nista:crazyd:... Primetio sam da je osigurac bio vreo kad sam ga izvukao sto nije normalno, posebno jer je nov. Jos jedan detalj, na ovoj gajbi kad spustim u stanu na tabli glavni osigurac (posto su tu automatski) ne desi se nistao_O, ovi ostali mali kao rade, jer kad ih spustam nestaje struje. Ima li neko ideju, da li da probam da promenim sva tri? (lakse mi da pitam nego da idem do radnje napamet) Ili da jednostavno zovnem covejeka aka. majstor za pregolem kvar da to dodje da pogleda smiley9934

feb 2020.

Uvek mozes sam da probas da zamenis sva 3 osiguraca cisto da budes siguran, ali ta situacija zvuci komplikovana i kao da je negde stari a negde novi sistem, ja sam zavrsio 4 god elektrotehnicke skole i ja licno kad bi se meni to desilo ne bih cackao nego bih pozvao lokalnog majstora ako ima, jer je on verovatno video takvih situacija gomilu, ako ne bilo koji elektricar bi trebao znati ispitati, to ti je moj savet. EDIT: a ti stari osiguraci se greju kada je ukupna struja na osiguracu priblizno jednaka maksimalnoj struji
StipeZMAJ

feb 2020.

a sta ce ti rec osim da promijenis komplet instalacije koje su stare 325 godina ;) terat 4-5kW kroz jedan osigurac na tako staroj instalaciji nije bas cool. glavni osigurac ne gasi nista? definitifno nes ne valja. kako god. nove instalacije i svi automatski bi morali ic novi i rasteretit to jednako po osiguracima. ak neces ic na novo sve onda provjerit sto se dogadja sa glavnom sklopkom i zbog cega se desavaju takve anomalije. moguce da je netko okrenuo nule i faze na osiguracima ili je lose uzemljenje i nulovanje..... pricam napamet al nesto ne valja. ako nista zbog sigurnosti bi to bilo dobro rijesit sve posto ganjate hrpe kilowata tamo na instalacijama iz doba cezara

feb 2020.

Bas tako htedoh i ja to da kazem al reko aj da ne stajem coveku na muku, ali ovo je definitivno najbezbednija opcija, u svakom slucaju bolje da ne cackas sam nije struja naivna.
StipeZMAJ

feb 2020.

a mislim, nije da sam ja nesto pametno reko ili otkrio toplu vodu, vjerojatno i on to zna i svi znamo kolko je posla i novaca za prostemat nove instalacije. al da je opasno, opasno je. em sto je sve staro i ganjaju tonu kilovata, em je jos krivo spojeno :D recept za roatilj :)
daktilografAMBASADOR

feb 2020.

Reaio sam frku. To je jebiga iznajmljen stan, nema niata od menjanja instalacija, ali bio je glavni problem u kontaktu osigura a i podloge na koju prianja pa sam to ismirglao uz pomo izolovanog savcigera i smirgle na sva tri i zamenio ih sve, sad radi ali zamolio sam ukuane da se ne koriste svi ureaji u isto vreme jer definitivno neato ne valja. Baa je frustrirajua stvar ato sklopka nema funkciji al jbg....
daktilografAMBASADOR

mar 2020.

Ponovo da o~ivim ovu temu smiley9934 Sad imam konkretnije pitanje vezano za tematiku foruma... Digitalni balast 600w, ima uzemljenje u svom originalnom kablu, koji je nekada bio plug & play ali sada je ostao bez konektora da ne ka~em vire ~ice... Zanima me da li ima potrebe i svrhe to uzemljenje povezivati na masu ili ga samo odstraniti? Znam da ima zaatitu od visokog i niskog napona kao i od joa nekih uda, ali skupe su to igra ke pa bih se bolje osao da neko ko to bolje kapira potvrdi kako je pametnije. :whato::::sudija::
StipeZMAJ

mar 2020.

Uvijek je pametnije spojit uzemljenje :)

mar 2020.

Ne vidim u cemu je problem spojiti, 5 minuta posla a moze ti sacuvati zivot.
daktilografAMBASADOR

mar 2020.

Kad tako postavia, ono jeste ::ludak:: :rofl: Hvala momci hehe
braindISTRAŽIVAČ

jun 2020.

Pozdrav ekipo, evo za sve one u nedoumici oko potroanje struje sa HPS ~aruljom, konkretno 400W sa pripadajuom priguanicom i "upalja em". Naravno da je spajanje po ve objaanjenoj shemi nu~no: faza-priguamica-starter-~arulja-nula. To je najjednostavniji i najbr~i na in stavljanja u pogon potrebne ~arulje. Ono na ato ~elim skrenuti pozornost je potroanja struje (snage) u takvom sistemu. Naime uz ovakvo spajanje pri spomenutoj ~arulji, bez kondenzatora, kod uklju ivanja struja iznosi i do 6A (napon napajanja 235-240V). Nakon 15-ak min. kada se ~arulja zagrije, struja pad na 4.3A (oko 1010W minimum). To su mjerene vrijednosti bez dodanog kompenzacijskog kondenzetora koji se ina e spaja PARALELNO fazi i nuli naaeg sistema. Sa dodanim kondenzatorom vrijednosti 45-50uF (ja sam iaao i preko 65uF, al ne znam to no, pro itao sam vrijednosti, skurio sam instr. jbg.) vrijednost struje drasti no se smanji kao i potroanja. Kod dodanog kond. odgovarajue vrijednosti mogue je spustiti startnu struju na ak 2A (hladna ~arulja, oko 480W), a nakon par minuta ona padne na 1.85A, ali se poslije stabilizira na cca 2.1A (oko 500W, ovisno o ulaznom naponu). Zaklju ak: Za one koji brinu o potroanj, svakako je preporu ljivo ulo~iti u kondenzator. Tu morate biti oprezni jer ne valja ni preveliki kond. Morat ete vjerovatno kombinirati viae paralelnih kond. da dobijete najbolji omjer, ato je najbolje mjeriti jer i napon igra ulogu. Ove stvari nemojte raditi napljugani ako niste 100% sigurni ato radite, tu su visoki naponi i velike snage koje vas mogu dobrano ozlijediti, stoga OPREZ. I jako va~no! Ni slu ajno nemojte spajati elektrolitske kondenzatore u ovaj sistem (one koji imaju ozna en minus), doi e do eksplozije koja jako smrdi, a mo~e o o i oatetit!!!

avg 2020.

kad god mozes i tko ima u kuci ili stanu brojilo, moze se usporit sa malo jacim magetom, druga stavr je, postoji solarni komplet koji moze pumpat i do 1kW, pogelajte ''Solarno'' vidjet cete ponude
hthcPOZNAVALAC

okt 2020.

Imam malu frku sto se tice priguanice, ~ice su se ogulile.. jel moram nesto poduzeti povodom ovoga, ne izgleda mi bas dobro.. lampa radi i sve to nikakav problem.
dzidzoLEGENDA

okt 2020.

Moras, zamjeni ih . Jednostavno je skroz , ne idplati se riskirati da se spoje il da te strese ...
hthcPOZNAVALAC

okt 2020.

@dzizdo mogu li ih sada izolirati nekako, jer sada da to nosim nekome da pravi nije mi baa zgodno realno...

okt 2020.

kao sto kaze kolega @dzidzo moras ih zameniti,ili barem izolirati...ovako postoji mogucnost za prespoj i moze ti crknuti prigusnica u boljem scenariju,u gorem tebe da razdrma struja...nije za zezanje,a i nije neka filozofija zameniti 2 zice.. edit: @Schrutcl - izoliraj izolir trakom ili barem selotejp...:thumb: i nemoj da ti je kabal prislonjen na prigusnicu zato sto i ona sama greje(ne malo)
dzidzoLEGENDA

okt 2020.

Mozes i izolirati al bolje ti je zamjeniti, to mozes i sam , ne moras nikome nositi. Jednostavno je skroz uzmes licnaste zice i ogulis po 2-3 cm na krajevima, sarafcigerom odvrnes saraf gdje je zabodena zivca i izvadis staru, stavis novu i opet stegnes . Prosto ko pasulj
hthcPOZNAVALAC

okt 2020.

Ok budem ih izolirao hvala na savjetima dzido & saaa a ne mogu je nositi nikome, jer ko god da ovo vidi e prvo pitati za ata ti ovo slu~i a niti jedan elektri ar nije glup da ne skonta za ato mi ovo slu~i.. niti sam stru an u tim stvarima da zamijenim te dvije ~ice, 0 bodova u tim vodama.

okt 2020.

Dru~e sve i da si minus deset bodova u tim vodama to je tako prosto da svako ko ima dve ruke i arafciger to mo~e uraditi, zna i samo kupia provodnike u prodavnici(tra~ia 2x1,5), izmeria du~unu koja treba, ogulia vrhove kabla, odarafia izvu ea jedan kabl, zaarafia i isto ponovia sa drugim, za izolaciju nemoj koristiti selotejp koristi isklju ivo izolir traku. Ali ono najbitnije zapitaj se kako su se i zaato ti provodnici tako ogulili i razmialjaj o menjaju komplet balasta ako se ve toliko greje da je spr~io provodnike nee on joa dugo.
dzidzoLEGENDA

okt 2020.

Meni vise izleda ko da je nekakav glodar ih grickao ili da su se pohabali trenjem od nesto prije nego da su se istopili...

okt 2020.

mislim da je do blizine prigusnice i zica...toplota prigusnice je isusila gumu od kabla(jer su bili blizu) i samim tim guma je izgubila svoju elasticnost i pocela da se kruni(mrvi)
hthcPOZNAVALAC

okt 2020.

Mogue je dzidzo.. grow mi je bio na tavanu mjesec dana prije nego ato sam ga aktivirao mo~da neki pacov se zabavio malo :D da je neki bed u priguanici crkao bi do sada u pogonu je 20ak dana sa re~imom 18/6, samo ato ja na ~ice te nisam ni obraao pa~nju dok sam sklapao sve.. sve do jutros mo~da je bilo ovako sve do sada IDK.. kupio sam od lika kojeg poznajem, nije levat da mi uvali neato ato zna da nije kako treba, samo ato njemu se ne mogu obratiti jer je daleko od mene trenutno jer radi u inostranstvu i on ka~e isto da je zbog toga ato su ~ice bile naslonjene na priguanicu valjda kako sam odmotavao nije trebalo onako da se postave ve sa strane da budu, ato sam sad uradio i namjestio... Izolirao sam ih i odvojio od priguanice za sada je sve okay, ne runi se viae, saaa mi je pomogao u tome i hvala ti oko a i vama na savjetima, sutra u otii kupiti nove ~ice i rijeaiti ovo.

okt 2020.

ne treba ti kolega da ti pomogne oko spajanja zica...tu smo mi :vutra: kad nabavis zice postavi slike u ovu temu i dobices odgovor...mada u temi ima desetine nacrta kako spojiti prigusnicu.. :) https://www.vutra.org/threads/spajenje-hps-mh-lampe.10094/
Chilliman420AMBASADOR

feb 2021.

Nevezano za grow, da pitam samo, jel zna netko jel ovo brojilo mogice koristiti kao subrojilo...? I jel netko zna sta je ta euridis komunikacija...?

feb 2021.

Ovo je jednofazno (monofazno) brojilo. Nisam siguran ata zna i subrojilo. Pogledaj ova pitanja, spominje Euridis komunikaciju. Takoe, evo Specifikacija ureaja.
truareZMAJ

feb 2021.

Subrojilo se naziva kad jedno brojilo mjeri potroanju od viae od jednog kuanstva, ato je obi aj npr. u zgradama za potroanju vode i plina. Za struju ina e svi imaju svoje zasebno. Euridis tebi kao korisniku mislim da ne zna i niata, smanjuje potroanju ugradnje i mjerenja zbog mogunosti spajanja viae euridis kompatibilnih brojila na jednu sabirnicu gdje je onda potreban samo jedan komunikator a ne za svako brojilo zaseban. Podaci se dalje aalju ili LANom ili optikom a tako postoji i mogunost programiranja samog brojila na daljinu. Ako ~elia elektroni no brojilo (koje si kupio iz vlastitog epa) koristit kao subrojilo trebaa ja mislim imat odobrenje od HEPa. Nije mi to u~a specijalnost pa mo~da grijeaim.
Chilliman420AMBASADOR

feb 2021.

Ma vec imam subrojilo, tako da odobrenje netrebam nego to brojilo sam kupio od tipa kojo je rusio svoju kucu s lokalom u kojem je struja bila otpojena, ali je sat ostao jer su otpojili struju na tavanu, sad problem je to sto sam saznao da je brojilo bilo hepovo vlasnistvo (a ja dao pare za njega), muci me to jel oni mogu skontat gdje je to brojilo...?
truareZMAJ

feb 2021.

Ne bi pogaao. Ina e taj ovjek koji ti ga je prodao bi mogao upast u probleme jer ga je skidao a to je ka~njivo zakonom. Ne smijea ni otvorit poklopac da ne upadnea u probleme a ti smart detektiraju i tu glupost. Mogu mu do i tra~it ga da im ga preda jer je to ipak njihovo vlasnistvo. Logi no bi bilo da ako nije spojen na komunikator da ne mogu skontat niata osim ako ti fizi ki ne dou doma, a ato se ti e same lokacije neki koriste rf i neki gprs komunikaciju sa najbli~im tornjem od mobilnog operatera. Trebao bi se raspitat definitivno na nekom drugom forumu :) il direkt s nekim iz elektre.
Chilliman420AMBASADOR

feb 2021.

Ma nemaju mu sta doc kad je trazio da iskopcaju struju u lokalu jer rusi kucu (u novoj kuci nema lokala), sto bi znacilo da otkad su iskopcali struju u lokalu nema napona na brojilu, niti ista, struju iz kuce su mu prebacili u ormaric, sad mene zanima jel meni mogu doc i skontat da sam "na crno" kupio brojilo koje je njihovo vlasnistvo...?

apr 2022.

Nadam se moze ovdje pitanje o struji. Prije svega da napomenem da sam totalni noob za struju, doslovno nemam pojma sta je amper ni pamper, ni herc ni merc.. Ovako, kupio sam neki produzni kabel sa prenaponskom zastitom, rekao ajde za growbox da mi bude sve sigurno cakum pakum (tako sam procitao negdje da je dobro koristit prenaponsku zastitu) E sad vidim ovaj produzni kabel mi pokazuje da steker u zidu nema uzemljenje. Da li je to u redu? Ovaj steker koristim vec godinama, tu sam spajao kompjuter i kamenu plocu koja grije, i male grijalice od 2000w itd. Da li je sigurno u taj steker ukljucit cijeli growbox od recimo 300w i da sam miran 24/7? Da li mogu ukljucit tajmer u produzni kabel za svijetlo? Kako mogu napravit uzemljenje u tom stekeru bez da zovem elektricara, bez da buse zidovi i provlace kablovi, ili je to nemoguce?
Z&NZMAJ

apr 2022.

Da. Bez buaenja i atemanja...nikako. Uzemljenje nije tako nov standard, ali esto nedostaje u instalacijama koje su raene davno ili od strane nedovoljno stru nih osoba. Ukoliko bi htio biti siguran u to dali u tvojoj kui/stanu postoji uzemljenje, predla~em da pozovea elektri ara koji e ti u roku nekoliko minuta provjeriti situaciju i dati konkretne informacije u 4 oka.

apr 2022.

Sad sam provjerio i ostale stekere, neki imaju uzemljenje a neki nemaju, sve je izmiksano.. Ali ajde ako kazes da je sigurno da ukljucim box na taj steker, neka izgura sad ovaj grow ovako. Budem naknadno zvao elektricara, sad mi je taman sve spremno pa da ne micem box i opremu :D Hvala na odgovoru! A tajmer na produzni moze jel? Znaci 8 rupa na produznom, jedna rupa sa tajmerom i svjetlom, a druge rupe sa ventilatorom itd.
Z&NZMAJ

apr 2022.

Naravno ;)
BizzzoZMAJ

apr 2022.

Ima i produ~ni koji je tajmer u jednom :D i jos se spaja na wireless :D https://www.vutra.org/threads/smart-ureaji-i-gadgeti-koje-koristite-svakodnevno.20774/page-2#post-753963

apr 2022.

E to je super stvar! Bit ce za drugi put :D
PumpkinheadENTUZIJASTA

apr 2022.

Evo da se ubacim kratko, sigurno je AKO u boxu imaa sva troaila koja nemaju odlaz prema zemlji. Zna i postoji tipa varijanta sa hps-om ako ti je kuiate priguanice metalno i kabel koji odlazi u kuiate sigurno ima zaatitni kontakt koji je spojen sa kuiatem priguanice, pa ako se dogodi proboj prema zemlji ne zatvara ti se krug i kuiate je pod naponom. Ista stvar ti je sa grijalicom ako je metalna. A uti nicu mo~ea jedino nulovati, spojia na njoj nulu sa zaatitnim kontaktom, ato je ujedno JAKO OPASNO i ne preporu am nikako jer ako ti u sistemu doe do prekida nule, nula mo~e doi pod fazu i poato si nulovao uti nicu faza dolazi do kuiata. Evo samo savjet :)

apr 2022.

Prijatelju hvala ti na trudu da mi objasnia ali baa sam trut za takve stvari, tako da neu niata dirat, sad je sve spojeno na taj ateker bez uzemljenja i kasno mi je da zovem elektri ara. Dosad sam godinama tu bez uzemljenja imao uklju en kompjuter i razne grijalice, uzimalo je puno vati i sve je bilo u redu pa se nadam da e i dalje bit sve u redu. Mo~da bi mogao uzet produ~ni kabel i spojit na drugi ateker koji je uzemljen, ali onda bi morao spajat produ~ni na produ~ni, ne znam da li je to pametno. Nemam uklju en HPS ni grijalice na taj ateker. Sada sve ata imam uklju eno je LED lampa od 130w na timer, ventilator za ispuh od 50w, i 4 mala USB ventilatora 2,5w svaki. (produ~ni kabel ima USB utor, ventilatori su spojeni na USB hub extender, preko USB produ~nog kabela) zna i oko 190w sve zajedno, a ampere i volta~e to nemam pojma :D Kasnije mo~da spojim PC ventilatore. A odvla~iva ide na drugi ateker koji je uzemljen, on se pali i gasi automatski po potrebi i uzima oko 450w

apr 2022.

Dru~e struja nije stvar za igru, proveri lepo da li ti potroaa i tra~e uzemljenje, nije to za d~abe napravljeno. Evo ti slika kako izgleda priklju ak bez uzemljenja(beli), nakon toga slika sa uzemljenjem(crni), nije to neka nauka. Ako ve ka~ea da imaa ateker u blizini koji je uzemljen, ulo~i 20e u kvalitetan produ~ni i sve reaeno

apr 2022.

Poato je moj odnos prema struji otprilike kao odnos prose nog `veanina prema pihtijama - probao par puta, vidi, nije to za mene :D mo~e li neko mudriji da pomogne bratu? Hou da spojim ovaj stoni kalorifer Sa jednim od ovih termostata sa sondom Direktno ato se ka~e ~icu na ~icu, tj sledei uputstvo/aemu, ali moraju li neki cinculatori da se dodaju? 2Kw kalorifer, obzirom da se sli ni termostati (makar ovaj desno) vezuju na TA pe, kontam da mo~e.. Pitam tamo u radnji kod mene, ini mi se da znaju joa manje haha

apr 2022.

Ono što je bitno u tvom slučaju jeste to da uređaj koji prekida strujno kolo mora izdržati veću struju od one koju prekida. Tebi je potreban termostat 250V, 16A. On će bez muke da izdrži snagu kalirifera. Što se stc 1000 tiče, po specifikaciji na netu, njegov relej je 220V/10A. Može da prođe ali ja ne bih rizikovao. Onaj desno je sa bakarnom sondom koja je odličan temperaturni provodnik ali se postavlja tako da nalegne na grejno telo čiju temperaturu reguliše a i sam opseg pokazuje da je od 30-90°C. Nisam siguran koliko A podnosi sobni termostat za T.A. peć, možda je on pravo rešenje za tebe zbog veće temperaturne osetljivosti (0-35°C). Ako ne bi kalorifer bio na maximumu (pozicija II), već na prvoj poziciji, mislim da bi prošao i termostat od 10A.
MravakLEGENDA

apr 2022.

Mozes ubaciti i ovako nesto izmedju termostata i grijaca... Samo gledaj da voltaza odgovara.

apr 2022.

Hvala najlepae kolega @Sjaj o iju upravo to mi je trebalo! `to se pozicije, tj ja ine grejanja ti e, nisam joa na isto - ako greje lung room gde je aator, onda dvojka gotovo sigurno, a ako ide u aator (mada nisam baa za tu opciju, prebrzo e osuaiti vazduh, plus oscilacije u temperaturi bi gotovo sigurno bile drasti nije) onda kec, ali svakako bolje ne rizikovati @mravak i to su ti cinculatori ato ih pominjem :D to gledam da izbegnem, no hvala svakako za input, i to mo~e pomoi!

apr 2022.

Nisam baa siguran ata bi dobio tim ubacivanjem. Ako ne greaim a i ubeen sam u to, i dalje je termostat od 10A kriti na ta ka u strujnom krugu, bez obzira ato je uba en SSR od 40A. Drugim re ima, na koji na in bi SSR obezbedio sigurnost kada i dalje termostat reaguje na temperaturu a on je deklarisan na 10A?
MravakLEGENDA

apr 2022.

Pa termostat pali ssr a ssr pali grijac... Nema opterecenja na termostatu vec je na ssr koji ima limt (konkretno ovaj) 40A

apr 2022.

SSR reaguje na naponsko stanje na ulazu. To zna i da bi input u SSR bio izlaz iz SCT 1000 ( iji senzor reaguje na promenu temperature) dok bi izlaz SSR bio vezan u strujni krug kalorifera. Upuujem ti javno izvinjenje jer sam druga ije zamislio el.vezu kada si rekao izmeu termostata i kalorifera. Edit: @Wendigo Rastuma ili smo el.aemu vezivanja tako da ureaj koji spominje @mravak nije niata komplikovaniji od vezivanja sct 1000 koji ti imaa ili nameravaa kupiti.
MravakLEGENDA

apr 2022.

Ma nema potrebe :D to sto je meni jasno ne znaci da je i drugima, trebao sam biti jasniji kada sam pisao post i objasnit kako sto... :ljubav:
PumpkinheadENTUZIJASTA

apr 2022.

Tako je @mravak je u pravu. Preko kontakta releja termostata bilo digitalnog ili analognog u tom slu aju prolazi struja apule(koja je jako mala) prekidnog elementa glavnog kruga, iji su kontakti dimenzionirani za vee struje :)
PalmaLEGENDA

maj 2022.

Sino za vrijeme grmljavinskog nevremena mi je palo na pamet kako ne bi bilo loae imati prenaponsku zaatitu za elektroniku iz boxa, pogotovo ekipi kojima je lampa najskuplji ureaj u kuanstvu. Jel imate kakvu preporuku i iskustva sa takvim napravama?

maj 2022.

@Palma https://www.nabava.net/prenaponska-zastita/belkin?se=12566
sone1ZMAJ

apr 2023.

Ako ima neko ko zna u struju Imam arc koji mi prave ac uredjaji prilikom paljenja-gasenja, pa mi isti posalje malo vise ili manje napona u atx napajanje koje napaja Arduino kontroler sa 5V, te se desi da u tom momentu padne ili skoci Vdc sto bas i ne prija kontroleru i/ili senzorima, pa dodje do tiltovanja. Imam postavljene varistore preko switcha na relejima i preko faza na glavnom utikacu. Takodje feritne prstenove sam postavio posle releja, pre uredjaja. Postavio sam i metal film i keramicki kondezator uz otpornik na dc dovod Mozda sam stavio jacu vrednost varistora, pa su spori, da li bi slabiji-brzi promenili nesto? Ili mi fali nesto drugo na dc vodu? Tj sta je bolje i pametnije peglati?
StipeZMAJ

apr 2023.

tesko da ce skodit al nece pomoc kod nekog surgea ili pada napona. otpornik ti ne treba. ovo sto si stavio bi vise filtriralo neke vise freq. mozda bi bolje proso da stavis neki elektrolitski malo veci.... al to je bi eventualno pomoglo u slucaju da ti dropa napon kad se pale uredjaji. ...ak je pak neki surge spike.... onda surge protector kupit pa vidi oce li pomoc... to barem nije skupo nisam ispratio cemu ti sluze varistori.... ....ako imas kakav UPS, probaj ustekat samo atx psu u njega
sone1ZMAJ

apr 2023.

probao sam el kon. (na dc) al nisam znao sta sam radio tada, ni nmgu da se setim, uglavnom kad sam ga izbacio resio sam problem, jer je u vecini slucajeva spike varistore sam postavio svuda na AC sem kao na slici dole levo, i od tada nisam imao probleme (~2god) do nedavno, kada sam koristio grejalicu, pa sam pomislio da su oni pregoreli zbog nje, al eno ih ipak su citavi. . . :fuck: budala. . . eno vec 10god i vise skuplja prasinu. . .. odo videti jel radi... al sam ga zakomplikovao. . . I evo sad provalim da adapter koji sam odvojio kao zasebno napajanje za releje nije 5V nego mi pokazuje 6.65V, pa sad mislim na glas da je on zveknuo pa taj surge posalje preko releja u kontroler ? nesto mislim da da, sad od kako sam ga zamenio eno skalamerija radi A i to cu da isprobam ;) thnx Nisam elektricar, pa dok mi dodje iz dupeta :) edit, odgovorim pa searcham :D gledam semu, pa surge sam ja napravio sa varistorima, samo malo seljacki da kazem, tako da moz i to da se napravi fino, a jeftino :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se