VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQPodesavanje mehanickog tajmera
LEGACY

Podesavanje mehanickog tajmera

207 odgovora43,235 pregleda

okt 2012.

mini foto tutorijal za sve koji se prvi put srecu sa mehanickim tajmerom, obratite paznju na par detalja i mora da sljaka ;) slobodno dopunite sugestijama i iskustvima sa ovakvim ili digitalnim
naturaPOZNAVALAC

okt 2012.

posedujem digitalni koji radi tek posle drugog namestanja obicno, a upravo sam kupila ovakav mehanicki, kao na slici, slucajno bio snizen pa dobila za 3 evra u sparu kad sam isla po hleb. tnx seed, u rock!
loopAMBASADOR

okt 2012.

kol'ko sam se napatio sa njim,dok nisam provalio...meni je nekako logicnije bilo da radi kad su podignuti,a ne spusteni...pa jos ta nozica...ali stvarno arbajtuje OK!! Jednom ukljucen i ne mrdam ga(jedino za 12/12,naravno) Ono sto mene interesuje je koliko opterecenje trpi? mislio sam da kupim jos jedan,da spojim na grejalicu da greje prostoriju gde je box(spusta mi se temperatura iz dana u dan sve vise i vise),ali ta grejalica je dosta jaka(palio bih je na po sat vremena,na svaka 2-3 sata),bojim se da ne istopi to malo gov.. nekako mi ta plastika ne uliva poverenje...a nisam bas spretan sa strujom da prepoznam odma moze li ili ne.. jel zna ko?

okt 2012.

kod mog sa slike je maksimalno opterecenje 3000w 16A, pogledaj kod tvog nazad, ako nije izguljena ona nalepnica moralo bi da pise, ako ne ovo ti je onda reper za opterecenje (znaci, mogla bi npr, kvarcna grejalica od 3kw al savetujem da palis samo 2 ako si i dalje skeptican po pitanju "plastike";)

okt 2012.

aaaaaaaaaaaa meni je to ***** nedavno zakazalo naime nije ugasio, ali dobro *** nema spamanja, tema ima jasan naslov, pitanja o gnojivu postavljaj u za to predvidjenoj temi
thrasher666ENTUZIJASTA

apr 2013.

nikako da nastelujem ovaj tajmer na 18/6 ne kuzim :icon_mad:

apr 2013.

ja imam digitalni timer iz BAU******* koji je koatao 70 kn. mo~ea napraviti 20 razli itih programa uklapanja i isklapanja, za svih 7 dana u tjednu, zbog baterije radi i kad nestane struje tako da e sigurno svaki puta uklopiti kad treba...
s0vaAMBASADOR

apr 2013.

Stavis da ti strelica bude na onoliko casova koliko je u tom trenutku. onda ispritiskas one prekidace 18 sati od tog podeoka. Na primer ako je sad 24:00 (ponoc) ti stavis strelicu na 24:00 i od te strelice pritiskas prekidace do 18:00 tako da ti od 18:00-24:00 prekidaci budu u gornjem polozaju i tako imas 5h mraka. Svaki prekidac bi trebao da ti bude 15 min rada. Imas prekidac sa strane tajmera na kom mozes da biras da bude ukljuceno uvek, odnosno tajmer ne radi a imas i opciju da tajmer radi i to je obelezeno sa malim casovnikom (kao gore na slikama). Krajnje je jednostavno nadam se da ces uspeti da podesis.
LakoManENTUZIJASTA

apr 2013.

da da ! Power je napravio pravu stvar sa slikama! ja sam osobno poludio sa tim dok sam slago! uspio sam ali ono.."muke" skuzio sam odma da moraju bit stisnute kad da svijetlo radi ali prekidac sa strane mi je bio stalno na ON,ali eto bitno da mi je 2 dana krv pio u sobi dok je iao tik tak tik tak! :) ali drugi dan sam to rijesio tako da sam ga uklonio iz neposredne blizine! ali sve je objasnjeno na slikama!

maj 2013.

Ljudi imam pitanje. Zna i kupio sam digitalni timer za 50 kuna. Otvorio sam pakiranje i pisalo je prije prve uporabe ostaviti 12 sati u uti nici da se napuni baterija. Tako sam i napravio. Onda sam premjestio timer u drugu uti nicu (gdje mi je box) i nisam ga mogao uklju iti. Stavio sam ga opet u uti nicu i ostavio preko 12 sati da se baterija napuni, ali opet niata. Zapravo malo su se vidjele crne znameneke, ali neato tipa kad je prazna baterija na digitalnom ru nom satu. Mislio sam nije se napunila baterija, iako mi je to sumljivo ve sam dvaput punio, zna i ostavio u uti nici. Probao sam uklju iti svjetlo ovo sobno preko timer-a da vidim jel radi, ali niata se nije dogodilo. Postoje dvije mogunosti, pokvaren je i trebam ga oti zamjenit, ili sam neato krivo napravio. Iako mislim da u ga zamjenit, jer sam ga novog kupio i imam ra un sa uvan joa, ali sa ekat u vaae odgovore da vidim ato je snjim. U biti sad kad ga stavim u uti nicu ni da mrdne, ko da je umro :ninja:

maj 2013.

zbog slicnih stvari ja i koristim klasican mehanicki... najbolje da zamenis, pa nek ga i tamo probaju

maj 2013.

kupio si neki akart, tra~i da ti ga zamijene za novi!
CikariPOZNAVALAC

maj 2013.

Kupi alanogni obicni tajmer za 50 kn i rijesi se problema sa digitalijom ;) Edit : tj zamjeni taj digitalni za analogni tamo di si ga kupio .. i analogni namjestas tako da utisnes dugmice vremenskog perioda koji oces da ti radi a podignes dugmice kad oces da ti neradi ... i sa strane ga spustis na dole na oblik sata da radi kao tajmer . barem je tako meni . nadam se da sam ti pomogao ;)

maj 2013.

Zna i ako ga zamjenim za mehani ki, hoe li taj mehani ki radit non-stop, npr. sutra ga priflekam i namjestim ga na 18/6 (svijetlo/mrak) hoe li on svaki dan tako pali i gasit ili ga moram svaki dan ponovo namjeatat? Putujem na 4 i pol dana pa bi mi timer puno zna io.
roowerPOZNAVALAC

maj 2013.

Ma nemas frku,radi ko Svicarski sat,,:-) namjesti ga cim ga kupis i uvjeri se sam da radi ,,,sretno

maj 2013.

zna i jednom namjestim i nemoraa viae namjeatat, jer sam pali i gasi?
loopAMBASADOR

maj 2013.

upravo tako. Ja u samo dodati JBM ti Kineze ... imam dva IDENTI NA,ali jedan radi kad su no~ice spuatene,a drugi kad su dignute (go figure).. :D a rade besprekorno,nema ata

maj 2013.

Hvala ljepo, spasio si me ;)

maj 2013.

jok, ti ga palis i ti ga gasis, on odradi sve ostalo ;) pa naravno da kada ga podesisi ima da vrti sve u krug dok ne nestane struje :)
BoRaiChoAMBASADOR

maj 2013.

Ja imam onaj digitalni, pa da pitam zna li neko koliko on moze da pamti vremenski kad nestane struje ?

maj 2013.

dok izdrze baterije :kauch :postcrisis:

maj 2013.

obi no izdr~e do 100 sati na bateriji, mo~da malo manje...
s0vaAMBASADOR

maj 2013.

Imam problem sa tajmerom (isti kao power-ov) onaj taster se okrece i kada dodje do poslednjeg prekidaca (znaci kad treba da ukljuci ili iskljuci u tom trenutku) on stane i ostane tu gde jeste dok ga ne pomerim rukom...
loopAMBASADOR

maj 2013.

ko i ti negde no~ica,moraa da otvoria..

maj 2013.

samo pazi na sitne delove ;)
s0vaAMBASADOR

maj 2013.

evo cisto da ostavim ovde resenje za ovaj moj problem, znaci taster koji se vrti, on je kocio svaki put kada treba da se ukljuci/iskljuci svetlo i onda sam morao da ga pomerim rukom i onda nastavlja da radi. Problem je bio sto sam ja pokusao da ukljucim elektricni razvodnik. On je pritisnuo onaj taster odozgo tako da se nesto unutra desilo pa je kocilo. Popravio sam tako sto sam povukao lagano onaj taster prema gore i to je to :)

mar 2014.

najbolje je uzeti mehanicki ;) ovi digitalni se stalno kvare

maj 2014.

imam isti ovakav tajmer, al ne radi, msm radi pusta struju, ali ne vrti se o.O
100kaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Koji je re~im prikazan na slici ? (*ovi dugmii ozna eni su podignuti prema gore) A onaj sa strane gumb je stisnut na sat.

mar 2015.

podeaeno ti je da 18 ima struje , a 6 nema
100kaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Zahvaljujem na odgovoru. :puuuh::

apr 2015.

ne znam zasto vam je ovo toliko komplikovano? stavis strelicu da bude koliko je sad(kada namjestate uredaj) sati i ako vas zbunjuje treba li biti dole ili gore samo stisni jednu od crtica jednu prije ,sad i poslje trenutnog vremena stavi u struju i ako upali svjetlo na toj poziciji radi
savagestrainAMBASADOR

apr 2015.

Pa da, nis jednostavnije, malo isprobavanja ne skodi, svi tajmeri koju su mi dosli su prvo vozili koji dan na punjacima ili lampicama u boravku, cisto da se uvjerim da sve radi, jer kada shvatis da ti on tri dana pali i gasi kad se njemu da, kasno je kada kasnije imas planet majmuna u boksu....:P
CappyAMBASADOR

apr 2015.

Da li moze pomoc oko namjestanja rezima 18/6 na ovom tajmeru . http://s16.postimg.org/j34zxrajp/20150417_211328.jpg
StipeZMAJ

apr 2015.

Zavrti krug i namjesti strelicu da pokazuje kolko je sad sadi (tj onda kad stelas). Utisnuti gumbici znace da ce tu lampa radit. Ili je svaki gumb 15min ili 30min. Znaci ak oces da se pali u 8 navece, kreni gurat od broja 20 pa na dalje

apr 2015.

u zoni od 20 do 14 moras imati spustene one bocne crne kontakte, svaki je obicno 15 minuta, i prekidac kojim se ukljucuje tajmer mora biti (najverovatnije) pritisnut na dole, u jednom polozaju ce stalno raditi i sijace ta crvena lampica, u drugom ukljucuje tajmer i lampa radi i sijalica sija samo od 20 do 14. bas kako je i objasnjeno u prvom postu ove teme ;) naravno, crna strelica na tajmeru mora pokazivati "tacno" vreme tad kad ubadas u struju jer se tada aktivira satni mehanizam
cocoxxxAMBASADOR

apr 2015.

Power moze jedno pitanje, imas isti tajmer kao i ja, ali ja mislim da je u mome sat strgan, evo gle bas sam sad testirao kad ga ukljucim u uticnicu, onaj krug se ne mice nikako, i ja spustim dva zubca svaki je 15 min, znaci trebalo bi da sijalica radi 30 min, ali se kod mene sijalica ne gasi vec sat vremena, sta da radim da rastavim taj tajmer, mozda je nesto otislo u njemu, i da provjerio sam onaj on off prekidac stavio sam ga na off, ali svejedno nikako da pocne kruzit ona strelica, nadam se da kuzis sta ti hocu reci, on doslovce moze na jednom zubcu goriti dok ga sam ne iskljucis.
cocoxxxAMBASADOR

apr 2015.

Power moze jedno pitanje, imas isti tajmer kao i ja, ali ja mislim da je u mome sat strgan, evo gle bas sam sad testirao kad ga ukljucim u uticnicu, onaj krug se ne mice nikako, i ja spustim dva zubca svaki je 15 min, znaci trebalo bi da sijalica radi 30 min, ali se kod mene sijalica ne gasi vec sat vremena, sta da radim da rastavim taj tajmer, mozda je nesto otislo u njemu, i da provjerio sam onaj on off prekidac stavio sam ga na off, ali svejedno nikako da pocne kruzit ona strelica, nadam se da kuzis sta ti hocu reci, on doslovce moze na jednom zubcu goriti dok ga sam ne iskljucis.
cocoxxxAMBASADOR

apr 2015.

jbm ti ovaj net, ajd obrisite mi ova dva zadnja komentara, nisam namjerno postavio dva puta, komp mi nesto puca, ispricavam se decki.

apr 2015.

verovatno je crklo nesto u mehanizmu, bolje kupi novi nisu skupi neg da se mlatis sa tim, ja sam jednom otvorio mehanicki tajmer i eno ga na tavanu u kesi, ne kontam zasto nisam bacio u smece
cocoxxxAMBASADOR

apr 2015.

Ok, onda nista od popravka

apr 2015.

a vidi, mozes probati, i tako ga bacas, al ja vise necu gubiti vreme jer se moze naci za oko 3e nov. il kupi nov isti takav pa nakon par dana vrati taj uz garanciju, samo utrefi iste modele :)
CappyAMBASADOR

apr 2015.

Nisam najbolje ukapirao za tajmer ne zamjerite . Kako da ga namjestim da sija od 00h do 18h ? Power tajmer nije isti kao tvoj nema ono sa strane kao na prikazanoj slici u prvom postu . Evo slike http://s17.postimg.org/cmsl66drz/20150426_201305.jpg http://s17.postimg.org/r8f0gol6n/20150426_201315.jpg http://s17.postimg.org/lvurgamnz/20150426_201326.jpg

apr 2015.

ezel, na tvojoj sam fotki namestio kako si tamo trazio, kakve sad veze ima moj tajmer. gurni te crne zubce u nizu od 00 do 18 i to ti je
GandzoPOZNAVALAC

maj 2015.

jel analognom ne smeta kad ne stane struje jel? cesto mi se desi po 1-2 min da ne stane struje , pa me brine da nebi popusio ki*u zbog toga ? Znaci svijetli, nestane struje na par minuta, on ce opet upalit i nastavit kako treba ?

maj 2015.

Ne smeta tajmeru nista , ali isti se ne vrti i ne radi dok nema struje to ti je valjda jasno . Po ponovom dolasku struje , tajmer nastavlja sa radom . A kad ti nestane struja na minut ni to ne valja za HID rasvetu jer se ne ohladi sijalica kako treba pa moze doci do crkavanja opreme , al to je vec neka druga prica ...
GandzoPOZNAVALAC

maj 2015.

uzet UPS dobar od kompa i to je to, tih par min bi trebalo drzat
Rope73ZMAJ

dec 2015.

Hvala za objasnjenje Power, nigdje uputstva. Sasomange ima ovdje Titam' :)

dec 2015.

evo jos jedan prilog, tajmer na kom je istovremeno i uputstvo ;)
Rope73ZMAJ

dec 2015.

Dobar neki kinez bio pa napisao ;). Ovaj moj je kao tvoj na pocetku ove teme. Umalo grah nisam bacio davdim kako to ide. Ukucao u google,Tita mi,i izbaci prvo ovu temu tvoju :)
AlibabaDimAMBASADOR

jan 2016.

pozdravljam narod i pitam pitanje: jel mogu e na ovom mehani kom s prvog posta teme napravit da radi sat vremena pa sat vremena ne radi. trwba mi za mist maker i grijalicu. fala

jan 2016.

Mogue je ,ako si ozbiljan sa takvim pitanjem uopate .
AlibabaDimAMBASADOR

jan 2016.

hvala na odgovoru. mu im muke pa pitam. mu i me vlaga i temperatura u boxu sa 300w led. pa pokuaavam rijeait prije growa

jan 2016.

Timer je podjeljen na 24 h ,izmeu svakog sata imaa 4 crtice . 1 crtica =15min (4crtice ((4 *15) =60min(1h))) Znaci kada stisnes te 4 crne crtice dolje ti znaci da ce raditi jedan sat,ako su prema gore nece raditi. I onda manipuliras ritam koji ti treba.
AlibabaDimAMBASADOR

jan 2016.

skontao sam. hvala
BudyENTUZIJASTA

apr 2016.

Moze li "lopov" (dvojna uticnica) na mehanicki tajmer?
sbcjeceoLEGENDA

apr 2016.

naravno da moze :)
StipeZMAJ

apr 2016.

Ja bi cak rekao da mora, jer ne vidim drugi nacin za spojit ventove i lampu... :)
sbcjeceoLEGENDA

apr 2016.

Eh Stipe ima svacega, mozda ima dva tajmera ili recimo ventilacija radi neprekidno? :D
StipeZMAJ

apr 2016.

I to sto kazes. Lampa na tajmeru a ventovi na 0-24. Ja malo ubrzao posto imam produzni sa 6 uticnica ustekanih na tajmeru :D

apr 2016.

apr 2016.

kod mene je jedna uti nica trostruki lopov 2 tajmera(lampa i grijalica) i jedan produzni XD

okt 2016.

Ako neko ima iskustva sa ovakvim tajmerom, bilo bi od velike pomoci :)
StipeZMAJ

okt 2016.

U sredini namjestis sat, znaci sad za 45min ce bit 1 sat, i na toliko namjestis ovo crno u sredini. Ove crne tipkice su ti 30min svaka, znaci kada je podignuta onda je upaljeno. Isto kao i na slici

okt 2016.

Zeza me uzasno...stalno iskace Evo kako je sad Okrenuo sam samo.na dnevni umjesto nocni sat jer je vec tako bilo podeseno

okt 2016.

pa stavi ono gore desno na timer a ne na nulu

okt 2016.

Ne moze bratee na tajmeru da radi, cekam elektricara :D samo ovako na nuli, i rucno podesavam.. Hvala vam u svakom slucaju :)
StipeZMAJ

okt 2016.

Zar nije jednostavnije otic u trgovinu i kupit novog za 5€, nego cekat elektricara za timer koji mozda ne radi :)

okt 2016.

Ovdje je sve postavljeno prije skoro dvije godine, ja samo odrzavam, nek drugi misle o tajmeru :)
StipeZMAJ

okt 2016.

Ne shvacam...al ok
hazeriZMAJ

okt 2016.

Koji drugi?

jul 2017.

Ljudi! :wave: Putujem na 10 dana na more. Imam 2 pota od 25-30L. Slo~it u (jer nemam druge ideje) sistem sa potopnom pumpicom da zalije 4-5 dana nakon ato odem (voda/gnojivo u kanti od 35L sa zra nom pumpom i potopnom pumpom na timeru, sa crijevom koje ide iz pumpe u T-razdjelnik pa u svaki pot) ... PITANJE: nema mi druge nego uzet digitalni timer? Ja se izvinjavam jer nije mo~da baa 1/1 odgovarajua tema

jul 2017.

Mislim da je to najjeftinije rijesenje

jul 2017.

Ok. Joa sam ovo: imate li preporuku za pouzdani digitalni timer, ima li odreeni model kojeg treba izbjegavati? Puno hvala :)

jul 2017.

Imas na njusci za nekih 80tak kn ali ima i skupljih. Mislim da nema smisla davati 200kn za tajmer:razvaljen::
Joker2ISTRAŽIVAČ

nov 2017.

GYLEa6E6GWI mislim da je bolje ovo pogledati nego se zajebavati sa textom pogotovo kad ima puno razlicitih tko god ima mehanicki ovaj video ce mu pomoci maximalno

nov 2017.

ja sam objasnio koristeci 21 rec a on je izgovorio vise od 50 :D
Joker2ISTRAŽIVAČ

nov 2017.

Nezz meni kao pocetniku nekako draze ovako vidit nego se mislit aa nisi mu valjda brojao rjeci?? Hahah

apr 2018.

Jel mogu uklju iti mehani ki timer u produ~ni kabel? Vidio sam (za neke druge timere) da se nesmiju uklju ivati u produ~ni. Na ovome ne piae da se ne smije Imam samo jednu uti nicu u sobi

apr 2018.

Mozes, mislim da je ako ne svima, onda vecini prikacen na produzni.. :)
hazeriZMAJ

apr 2018.

Da,nemas beda:thumb:

apr 2018.

ja growam sa 4 troaila na razvodnom , 2 na meh. tajmere i 2 direke
nesalaLEGENDA

dec 2018.

mehanicki timer mi pali se kad treba al se ne ugasi... juce se nije htjeo ugasit, iskopso sam iz struje zarulju i ubo ponovo i nije se upalila od 16-10h je namjesten... upalio se normalno u 16h... sad sam se vratio kuc i nije se opet ugasio u 10h, nego ja sad iskljucio... probo sam ga ukopcat i pali se makar je vrijeme u kojem ne treba radit... da kupujem novi? sad sam opet probo i sad se ne pali...

dec 2018.

Nisu baa dugotrajni ti tajmeri, umeju da zaka~u ponekad i relativno lako se lome mehanizam i zup ii. Uzmi nov, ili izigravaj sam tajmer pa podesi alarme ako ti se atedi :)
nesalaLEGENDA

dec 2018.

trajo je tjedan dana...jos htjeo uzet digitalni i nije bilo... ne mogu nac racun...mo~da bi mi dali novi...
banovan240LEGENDA

dec 2018.

zavisi na koji naletis,meni se ovaj grow desio da sam nova dva uzeo iz pakovanja i da je zupcanik onaj sjeban..al kad uzmes neki koji je ok,radi godinama. samo ga prvo istestiras na nekom uredjaju da l pali gasi i da nije taj zupcanik zeznut
jopezgZMAJ

dec 2018.

ima digitalnih timera po 70 kn,eto sad nasao jedan u chipoteci za 49 kn

dec 2018.

digitalni su ok al najcesce mi prdnu ako ima vlage u prostoru ili boxu ..
nesalaLEGENDA

dec 2018.

vidit cu onda u chipoteci... bio u elektro radnji, imaju samo ovake ko sto mi je riknio... ka~e da je commel presto proizvodit te digitalne... ak ne narucit preko neta taj digitalni... meni je van boksa sve uticnice....
ChanZMAJ

mar 2021.

Jel postoji negde u srbiji neki mehanicki ili digitalni tajmer na rezimu paljenja i gasenja na 5 min jer ovaj mehanicki koji imam je na 15 min a digitalni (tge 6a) nema tu opciju ili sam glup

mar 2021.

Najmanja podjela mehanickog tajmera, bar sto ja znam(imam) je 15 minuta. I to je ok. Sta ce ti manje? Meni rade vec par godina bez probema. Nista se ne lomi.
ChanZMAJ

mar 2021.

Imam prejaku turbinu hocu da mi radi lupam sad 5 min a da ne radi 10

mar 2021.

Turbina uglavnom radi 24/0. Ako je presnazna, nabavljaj slabiju, hbg :)
ChanZMAJ

mar 2021.

Al si me utesio :upiii::D
nerpZMAJ

mar 2021.

Pa svaki digitalni koji sam dosad video.. ide u minut :) Jedini problem u celoj prici je sto ne znam koliko programa ima.. jer tebi treba bas mnogo njih u toj slucaju (programa) ;)
ChanZMAJ

mar 2021.

Mogu na digitalnom da nasstelujem da se tokom 24h svakih 5 minuta pali i gasi?
nerpZMAJ

mar 2021.

Mnogo je kume! :) Ja bih to na 24/7 sto Ven kaze..
ChanZMAJ

mar 2021.

E jbg to mi treba
nerpZMAJ

mar 2021.

Pa jel mozes nekako ugusiti pritok vazduha, tipa gaza preko ulaza.. ?
ChanZMAJ

mar 2021.

Nisam probao ili da napravim nesto sa termo regulatorom o tome sam razmisljao :zvezda::

mar 2021.

Niposto!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se