LEGACY
VLAŽNI STRES/Stres vlažnosti
22 odgovora12,263 pregleda
SiD
AMBASADOR4.379 REP82%
→ Legenda
SiDAMBASADOR
nov 2011.
nov 2011.#1
STRES ZBOG VLAGE - simptomi i rjeaenja
esto
ujemo nezadovoljno jadikovanje ljudi koji imaju problema sa liaem -> "pomo, listovi
mi se skupljaju, rubovi listova po
eli su smeiti" ili "pomo, rubovi se po
inju pigati prema
dolje i dobivaju crnu boju... gdje je problem"... Ako ste sigurni da vam biljku ne napadaju
insekti ili ako biljka pati od nedostatka kalcija, biljka vam pokuaava rei da pro~ivljva
"VODENI STRES". Teako je to
no rei tko je krivac u ovoj situaciji, i na ~alost "rijeaenje"
koje groweri odaberu
esto nije pravilno. Kriva dijagnoza samo stvara probleme u daljnjem
razvoju i rezultira daljnjim savijanjem/propadanjem. Ultimativno i pravilno rijeaenje nalazi
se u rukama growera..
1. Pre-gnojenje: Naj
eai uzrok je sakupljanje liaa, takoer nazvano kao "leaf margin
rolling" - sakupljanje rubova lista ili paljenje rubova lista. Dolazi do toga zbog vaaeg pre
oduaevljenim gnojenjem, nesmijete biti previae revni oko gnojenja. Zna
i previae hrane u
faktorima koji igraju veliku ulogu; veli
ina biljke, snaga biljke, i brzina rasta.
Prva razina pokazatelja "VODENOG STRESA" je ta da se zna
i listovi pigaju, pale, savijaju,
ponekad se vide nekroti
ne fleke na listu takoer.. Tvrd, "krispi" osjeaj pod prstima
takoer je jedan od pokazatelja nasuprot finom mekanom, nadasve sretnom i zdravom listu.
Kada imate visoku koncentraciju soli u otapanju (ili u korijenskoj sredini) usporeeno sa
manjim postotkom slanosti koja se nalazi u tkivu biljke, voda ju ustvari iscrpljuje iz biljke
putem korijenskog nagiba u svrsi da e popraviti PPM neuravnote~enost.
U naaem slu
aju, to je prirodni osmotski odgovor koji daje biljci da ujedna
i postotak
slanosti na obadvije strane korijenskog nagiba. Opet malo o koli
ini i/ili frekvenciji
hranjenja biljke. Previae hrane takoer mo~e spaliti korijen, a pogotovo osjetljiviji dio
korijena, vrake i dla
ice, koji nam onda radi novi set problema poznatih kao "nedostatak
nutrijetana". INFO za bio-uzgajiva
e, kako se zemlja suai, koncentracija ostalih soli di~e se
i stvara nam JO` vee probleme. FLUSHAJTE vaae biljke/tegle s vremena na vrijeme kako biste
se rijeaili ostataka soli.
2. Prevelika temperatura: Biljka gubi vodu kroz njezine listove br~e nego ato to mo~e
zamijeniti njezin korijenski sistem. Zna
i naae savijanje listova, piganje, rolanje (gore ili
dolje), zna
i to je odgovor koji vam biljka aalje: "ej, sad zadr~avam vlagu"
Naprimjer to mo~ete vidjeti i vani, kada upe
e sunce, podne, niska vla~nost zemlje, listovi
e se po
eti rolati/pigati/savijati prema unutra,.. mogue da dobiju malo sivkasto zelenkaste
boje..
im se razina vla~nosti tla unormali listovi e ponovno biti debeli i lijepi..
Smanjite toplinu i koncentrirajte se na razvoj lijepog i zdravog korijenskog sistema
prakticirajui "sound plant culture"... Jedna kratka epizoda visoke topline je dovoljna da
uniati tkivo lista i uzrokuje generalne nepogodnosti koje se odvijaju prema listu, ato se
esto dogaa kada su listovi preblizu HID lampama. Oateeni list se (obi
no) NE oporavlja,
ato god da vi u
inili. Sranje kroz gusto granje:). Mo~ete provjeravati nove listove koji
narastu, kako biste vidjeli dali je problem uklonjen.
3. Previae svjetla: Da, ovo je sasvim to
no, naaim biljkama takoer mo~ete dati i previae
svjetla. Cannabis ne prima cijelo sunce od zore do sumraka u svojem prirodnom stanju.
Zasjenjen je ili dobiva manje svjetla zbog lista ili nekog drugog materijala koji radi sjenu,
npr. obla
no vrijeme, kiae, krhotine, praaina koji se primaju za povrainu lista, zamra
eni
perodi od ranog jutra do kasnog podneva i
este vremenske promjene u sezoni. Previae svjetla
uglavnom izbljeuje i uniatava klorofil i poti
e skupljanje listova i upravo to je problem
kod unutraanjeg uzgoja..(prevelike temperature). Opet, vratimo se i bazirajmo na svjetlo i
potrudimo se da razvijemo ato bolji i zdraviji korijenski sistem. Uzmite u obzir da sve osim
ekvatorijalnog materijala prima manje svjetla tijekom cvjetanja nego tijekom vegetacije.
4. Previae zalijevanja: Ova praksa slu~i samo za oslabljivanje korijena oduzimavai mu
mogunost pravilne izmjene plinova. Npr. korijen ne dobiva dovoljno kisika koji stvara kontra
efekt, te korijen po
inje odbijati i trunuti, ato rezultira pokazivanjem kao "LISTNI STRES",
"OMAMLJENI RAST", i u nekim slu
ajevima i smrt biljke. Ljudi
esto misle kako biljka ne
dobiva dovoljno hrane (koju niti nemo~e dobivati pod takvim navedenim uvjetima), te dodaju
hranu u svrhe ozdravljenja biljke, ali samo joj u biti rade daljnje ozljede.
5. Premalo vode: Nije samo da je biljka stresirana zbog premale adekvatne vla~nosti, ali
produkcija ugljikohidrata je na ovaj na
in ugro~ena (shebana). Skoknimo na frekvencije
zalijevanja, i ako je potrebno, organski uzgajiva
i bi trebali ovla~iti/navla~iti svoje
potove od dna dok ne dobiju postojanu vla~nost preko cijele tegle i zemlje, pogotovo mixevi
koji su teaki u tresetu. Ovdje veliku ulogu igra dobra drena~a, koja e organski dovesti do
normalnog postotka vla~nosti. Ako vam se tegle
ine dosta lagane nego ina
e, tada je vrijeme
za zalijevanje... Nemojte
ekati da se zemlja odvoji od rubova posuda, ili da listovi po
nu
klonuti..
Sretno!
SiD
Sekach
AMBASADOR2.134 REP18%
→ Legenda
SekachAMBASADOR
nov 2011.
nov 2011.#2
Jos samo da natjeras ljude da procitaju ovo prije nego krenu pitati svasta... :thumb:
DJFlyHigh
LEGENDA5.422 REP4%
→ Zmaj
DJFlyHighLEGENDA
nov 2011.
nov 2011.#3
nema druge nego stickat temu pa cemo barem potaknuti ljude!
jako ljepi post! resp and peace :D
Big L
LEGENDA10.622 REP56%
→ Zmaj
Big LLEGENDA
nov 2011.
nov 2011.#4
BRAVO!
Zanimljivo.
Ono najvaznije (svijetlo i voda) opisano do detalja sto valja a sto ne.....
kiboloco
ISTRAŽIVAČ89 REP26%
→ Entuzijasta
kibolocoISTRAŽIVAČ
jan 2012.
jan 2012.#6
Ja nazalost imam takve simptome iako biljka izgleda lepo i zdravo na listovima su se pocele pojavljivati tamne fleke koje polako prelaze u braon i sushe listove..na nekim listovima vrlo malo rubovi su povijeni na gore..a na velikim listovima su krajevi povijeni na dole kao kandze...:)
da li da ostavim malo biljku nezalivenu 2,3 dana da je pokusam oporaviti od stresa ili da preduzimam neke mere..znam da nije ovo tema na kojoj trebam postaviti ovo pitanje ali mislim da ima veze sa ovim postom...:) inace odlican post..svaka cast :)
carnivora
ISTRAŽIVAČ102 REP35%
→ Entuzijasta
carnivoraISTRAŽIVAČ
jan 2013.
jan 2013.#7
da bi skuzili koliko vam je zemlja vlazna/kad treba zalijevati, evo jedan jednostavan stos: uzmite neki netretirani drveni stapic (nelakirani) kao npr onaj od raznjica. piknite ga duboko u teglu sa biljkom i ostavite. kada obilazite biljku, izvucete stapic i prislonite ga na ruku, ono do kuda je vlazan/hladan je razina vlage u supstratu. takodjer znate otprilike gdje (na kojoj dubini) vam je korjenova bala, pa prema tome vidite do kuda se supstrat isusio. ako je povrsina supstrata suha,ne znaci da ispod toga nije blato, posebno sa ovim tresetastim supstratima.
osim ovoga, moje skromno osobno misljenje je da se masovno koriste preteski supstrati, koji jako zadrzavaju vlagu, soli i najbitnije, pruzaju premalo aeracije korijena. ali s obzirom da je mj relativno kratkog zivotnog vijeka, prvo cu odraditi koji grow na svoj nacin da vidim jel mi stoji teorija (stoji za svo ostalo bilje, ali mj moze biti iznimka).
blackfox
AMBASADOR3.737 REP64%
→ Legenda
GrowGroww
ENTUZIJASTA248 REP12%
→ Poznavalac
3 REP6%
→ Istraživač
okt 2019.
okt 2019.#11
Ljudi imam problem bil mi neko mogao pomoc. S biljkama mi je bilo sve u redu, imam 4 biljke u kontejnerima od po 11l, i pre dva dana lisce se pocelo spustat na dolje, dajem atami a i b, drzim ih u kokosu, na 18/6h sam jos.
nov 2011.
1 / 12
nov 2011.
okt 2019.