VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQVLAŽNI STRES/Stres vlažnosti
LEGACY

VLAŽNI STRES/Stres vlažnosti

22 odgovora12,263 pregleda
SiDAMBASADOR

nov 2011.

STRES ZBOG VLAGE - simptomi i rjeaenja esto ujemo nezadovoljno jadikovanje ljudi koji imaju problema sa liaem -> "pomo, listovi mi se skupljaju, rubovi listova po eli su smeiti" ili "pomo, rubovi se po inju pigati prema dolje i dobivaju crnu boju... gdje je problem"... Ako ste sigurni da vam biljku ne napadaju insekti ili ako biljka pati od nedostatka kalcija, biljka vam pokuaava rei da pro~ivljva "VODENI STRES". Teako je to no rei tko je krivac u ovoj situaciji, i na ~alost "rijeaenje" koje groweri odaberu esto nije pravilno. Kriva dijagnoza samo stvara probleme u daljnjem razvoju i rezultira daljnjim savijanjem/propadanjem. Ultimativno i pravilno rijeaenje nalazi se u rukama growera.. 1. Pre-gnojenje: Naj eai uzrok je sakupljanje liaa, takoer nazvano kao "leaf margin rolling" - sakupljanje rubova lista ili paljenje rubova lista. Dolazi do toga zbog vaaeg pre oduaevljenim gnojenjem, nesmijete biti previae revni oko gnojenja. Zna i previae hrane u faktorima koji igraju veliku ulogu; veli ina biljke, snaga biljke, i brzina rasta. Prva razina pokazatelja "VODENOG STRESA" je ta da se zna i listovi pigaju, pale, savijaju, ponekad se vide nekroti ne fleke na listu takoer.. Tvrd, "krispi" osjeaj pod prstima takoer je jedan od pokazatelja nasuprot finom mekanom, nadasve sretnom i zdravom listu. Kada imate visoku koncentraciju soli u otapanju (ili u korijenskoj sredini) usporeeno sa manjim postotkom slanosti koja se nalazi u tkivu biljke, voda ju ustvari iscrpljuje iz biljke putem korijenskog nagiba u svrsi da e popraviti PPM neuravnote~enost. U naaem slu aju, to je prirodni osmotski odgovor koji daje biljci da ujedna i postotak slanosti na obadvije strane korijenskog nagiba. Opet malo o koli ini i/ili frekvenciji hranjenja biljke. Previae hrane takoer mo~e spaliti korijen, a pogotovo osjetljiviji dio korijena, vrake i dla ice, koji nam onda radi novi set problema poznatih kao "nedostatak nutrijetana". INFO za bio-uzgajiva e, kako se zemlja suai, koncentracija ostalih soli di~e se i stvara nam JO` vee probleme. FLUSHAJTE vaae biljke/tegle s vremena na vrijeme kako biste se rijeaili ostataka soli. 2. Prevelika temperatura: Biljka gubi vodu kroz njezine listove br~e nego ato to mo~e zamijeniti njezin korijenski sistem. Zna i naae savijanje listova, piganje, rolanje (gore ili dolje), zna i to je odgovor koji vam biljka aalje: "ej, sad zadr~avam vlagu" Naprimjer to mo~ete vidjeti i vani, kada upe e sunce, podne, niska vla~nost zemlje, listovi e se po eti rolati/pigati/savijati prema unutra,.. mogue da dobiju malo sivkasto zelenkaste boje.. im se razina vla~nosti tla unormali listovi e ponovno biti debeli i lijepi.. Smanjite toplinu i koncentrirajte se na razvoj lijepog i zdravog korijenskog sistema prakticirajui "sound plant culture"... Jedna kratka epizoda visoke topline je dovoljna da uniati tkivo lista i uzrokuje generalne nepogodnosti koje se odvijaju prema listu, ato se esto dogaa kada su listovi preblizu HID lampama. Oateeni list se (obi no) NE oporavlja, ato god da vi u inili. Sranje kroz gusto granje:). Mo~ete provjeravati nove listove koji narastu, kako biste vidjeli dali je problem uklonjen. 3. Previae svjetla: Da, ovo je sasvim to no, naaim biljkama takoer mo~ete dati i previae svjetla. Cannabis ne prima cijelo sunce od zore do sumraka u svojem prirodnom stanju. Zasjenjen je ili dobiva manje svjetla zbog lista ili nekog drugog materijala koji radi sjenu, npr. obla no vrijeme, kiae, krhotine, praaina koji se primaju za povrainu lista, zamra eni perodi od ranog jutra do kasnog podneva i este vremenske promjene u sezoni. Previae svjetla uglavnom izbljeuje i uniatava klorofil i poti e skupljanje listova i upravo to je problem kod unutraanjeg uzgoja..(prevelike temperature). Opet, vratimo se i bazirajmo na svjetlo i potrudimo se da razvijemo ato bolji i zdraviji korijenski sistem. Uzmite u obzir da sve osim ekvatorijalnog materijala prima manje svjetla tijekom cvjetanja nego tijekom vegetacije. 4. Previae zalijevanja: Ova praksa slu~i samo za oslabljivanje korijena oduzimavai mu mogunost pravilne izmjene plinova. Npr. korijen ne dobiva dovoljno kisika koji stvara kontra efekt, te korijen po inje odbijati i trunuti, ato rezultira pokazivanjem kao "LISTNI STRES", "OMAMLJENI RAST", i u nekim slu ajevima i smrt biljke. Ljudi esto misle kako biljka ne dobiva dovoljno hrane (koju niti nemo~e dobivati pod takvim navedenim uvjetima), te dodaju hranu u svrhe ozdravljenja biljke, ali samo joj u biti rade daljnje ozljede. 5. Premalo vode: Nije samo da je biljka stresirana zbog premale adekvatne vla~nosti, ali produkcija ugljikohidrata je na ovaj na in ugro~ena (shebana). Skoknimo na frekvencije zalijevanja, i ako je potrebno, organski uzgajiva i bi trebali ovla~iti/navla~iti svoje potove od dna dok ne dobiju postojanu vla~nost preko cijele tegle i zemlje, pogotovo mixevi koji su teaki u tresetu. Ovdje veliku ulogu igra dobra drena~a, koja e organski dovesti do normalnog postotka vla~nosti. Ako vam se tegle ine dosta lagane nego ina e, tada je vrijeme za zalijevanje... Nemojte ekati da se zemlja odvoji od rubova posuda, ili da listovi po nu klonuti.. Sretno! SiD
SekachAMBASADOR

nov 2011.

Jos samo da natjeras ljude da procitaju ovo prije nego krenu pitati svasta... :thumb:
DJFlyHighLEGENDA

nov 2011.

nema druge nego stickat temu pa cemo barem potaknuti ljude! jako ljepi post! resp and peace :D
Big LLEGENDA

nov 2011.

BRAVO! Zanimljivo. Ono najvaznije (svijetlo i voda) opisano do detalja sto valja a sto ne.....
bozgaLEGENDA

nov 2011.

Vla~eni stres... SiD, care! :D
kibolocoISTRAŽIVAČ

jan 2012.

Ja nazalost imam takve simptome iako biljka izgleda lepo i zdravo na listovima su se pocele pojavljivati tamne fleke koje polako prelaze u braon i sushe listove..na nekim listovima vrlo malo rubovi su povijeni na gore..a na velikim listovima su krajevi povijeni na dole kao kandze...:) da li da ostavim malo biljku nezalivenu 2,3 dana da je pokusam oporaviti od stresa ili da preduzimam neke mere..znam da nije ovo tema na kojoj trebam postaviti ovo pitanje ali mislim da ima veze sa ovim postom...:) inace odlican post..svaka cast :)
carnivoraISTRAŽIVAČ

jan 2013.

da bi skuzili koliko vam je zemlja vlazna/kad treba zalijevati, evo jedan jednostavan stos: uzmite neki netretirani drveni stapic (nelakirani) kao npr onaj od raznjica. piknite ga duboko u teglu sa biljkom i ostavite. kada obilazite biljku, izvucete stapic i prislonite ga na ruku, ono do kuda je vlazan/hladan je razina vlage u supstratu. takodjer znate otprilike gdje (na kojoj dubini) vam je korjenova bala, pa prema tome vidite do kuda se supstrat isusio. ako je povrsina supstrata suha,ne znaci da ispod toga nije blato, posebno sa ovim tresetastim supstratima. osim ovoga, moje skromno osobno misljenje je da se masovno koriste preteski supstrati, koji jako zadrzavaju vlagu, soli i najbitnije, pruzaju premalo aeracije korijena. ali s obzirom da je mj relativno kratkog zivotnog vijeka, prvo cu odraditi koji grow na svoj nacin da vidim jel mi stoji teorija (stoji za svo ostalo bilje, ali mj moze biti iznimka).
blackfoxAMBASADOR

jan 2013.

svaka cast! steta sto to prije nisam znao
GrowGrowwENTUZIJASTA

mar 2013.

lijepo si objasnio svaka ast :))
vinerPOZNAVALAC

mar 2013.

super objaanjeno .....

okt 2019.

Ljudi imam problem bil mi neko mogao pomoc. S biljkama mi je bilo sve u redu, imam 4 biljke u kontejnerima od po 11l, i pre dva dana lisce se pocelo spustat na dolje, dajem atami a i b, drzim ih u kokosu, na 18/6h sam jos.
Fki100sISTRAŽIVAČ

okt 2019.

Nikakvo gonjenje, samo voda

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se