VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQTopiranje
LEGACY

Topiranje

221 odgovora34,340 pregleda
lešENTUZIJASTA

feb 2011.

Otvaram ovu temu poato na forumu nisam mogo na i ili se negdje zavuklo detaljan opis tog zahvata. pa volio bi da svatko ko je iskusio isprobo neka napiae svoje mialjenje ,mo~e koju sliku i tako. Naravno ovdije je rije o topiranju glavnog vrha .ata se time dobiva ,koli ina ,viae ravnopravnih vrhova,to jest osvijetljenje ....itd kada se treba cepnuti i di ,kako..????
Z&NZMAJ

feb 2011.

Vec sam se po eo ljutit,kad ono zbilja-ne mogu ni ja nai :) Evo,da ne pametujem previae,baci oko na ovo: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=104379 Trebao bi nama ovdje takav tekst...Jel ima dobrovoljaca :icon_lol: Bilo je neato rjei o tome u vodiu,ako se dobro sjeam,ali nema ga na home stranici!?
lešENTUZIJASTA

feb 2011.

tooooo zlo,hvala ovj link ti je do jaja. Sla~em se s tobom to nam fali na naaem forumu,e sad treba netko kad mu je dosadno neka prevede i dopuni pa da imamo i to na oku. DOBROVOLJCI DI STE :newbie:
PicVajZPOZNAVALAC

feb 2011.

Uh, chitao sam dosta tekstova o topiranju, neki kazhu seci nedelju pre nego shto prelazish na 12/12, drugi nedelju kad je vetj u cvetanju(ja ovo nikad nisam radio da ne bi dodatno srtresirao biljku u ovoj fazi), seci tretju internodu, drugi pak kazhu mozhe i prva....Ono shto ti iz mog iskustva retji je da je sa sativom manja shansa da tjeh omahiti rez i da tjesh dobiti dva lepa vrha. Ipak meni su se indice pokazale kao jako pogodne za topping. Kad i omashish rez, pa sluchajno uradish FIM, dobijesh i po 6 vrhova :) Novi vrhovi nikad nisu velichine kakvi bi prvobitno bili, ali kolichina jeste vetja.
SiDAMBASADOR

feb 2011.

prevaam ja ovaj tekst ve neko vrijeme.. budem postao komad po komad... PicVajz... ja te nia ne ku~im, jel bed da piaea normalnim znakovima, ova jotacija me jako ubija... mu im se dok pro itam post, a i nisam jedini... ali opet kad smo kod zdravog razuma, postoji i neki pravopis...
PicVajZPOZNAVALAC

feb 2011.

Ok, Ok, navika jbga :) Sto bi ti rekao budem pisao normalno.
lešENTUZIJASTA

feb 2011.

ajde ajde SID svaka ast, ekamo.:spcartman:
zuz1AMBASADOR

feb 2011.

Ako je potreban jos jedan prevoditelj ovog teksta sa icmaga ja se javljam da prevedem dio toga tutoriala za toping ili LST ili supercropping,moje poznavanje Engleskog jezika bi trebalo biti dovoljno da prevedem takav tip teksta.. :) SiD reci koji dio si ti preveo ili prevodis pa ako treba pomoc samo reci :)

feb 2011.

Dogovorite se na PM, da tema ostane tema.
lešENTUZIJASTA

nov 2011.

`taje ovo ,toliko ste se prsili ko e prevesti tekst, ovaj e onaj i na kraju karina,!! Ili je negdje drugdje ako je molim link.sory. :leafblunt:

nov 2011.

Morat cu ja opet!!
GreenRyderLEGENDA

nov 2011.

....les evo ti preveden tekst, drugi post o topingu..... https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/8083-treniranje-kanabisa-scrog-sog-fim-lst-hst-data-sid.html ....i nije karina na kraju, kolega SiD je preveo kao sto je i rekao samo treba malo potrazit, nadam se da nije tako tesko......:-)
lešENTUZIJASTA

nov 2011.

ok .ma nisam znao ,sve 5
friška figaAMBASADOR

dec 2011.

fala SiD na treninzima, sad sam prvi puta growal pa se nisam usudio lst niti hst, ali vidim da to treba svakako u initi ako imate mali prostor za grow i ~elite dobar urod!!!:respect:

dec 2011.

topira se ato prije koliko sam sa nekih videa sku~io, ne ekaj da biljoza potroai energiju na izrastanje heda koje ea capnut, roki ga dok se vidi ali ne ekaj da izraste, jer biljoza onda baca energiju. samo kreni, svima je prvi put, kasnije ea doktorirat kad je manji hed koji topiraa, i stres je manji, manja rana na biljki i sl. neznam dali se mo~e topirat u cvatnji, ja nebi, i nisam joa vidio da je neko radio na youtubeu imaa stvarno dosta videa o tome i o savijanju listova, grana a da nemoraa ni vezat, samo malo pa~nje i prakse i ide sve
Mr GreenSkinAMBASADOR

dec 2011.

nikad se ne topira u cvatnji,stres neizbje~an.Topira se samo u vegetaciji,nakon 3-4 kata listova,pa se eka 2 tjedna da se biljka oporavi,zatim mo~ete opet,ali nikad ne stavljati biljku nakon topiranja odmah na cvjetanje,znaci opet treba proci oko 2 tjedna da se biljka oporavi od stresa i nastavi svoj rast...

apr 2012.

fuck i missed

maj 2012.

http://www.youtube.com/watch?v=LkyuOHGcBxY&feature=related
weedoyeLEGENDA

mar 2013.

Evo nova metoda topiranja, stavicu link, a zove Uncle Ben's topping, nazvana po tvorcu treninga :D http://www.rollitup.org/advanced-marijuana-cultivation/151706-uncle-bens-topping-technique-get.html#post1931449 Fora kod ove metode je da biljka poraste do 5-6 internode(kotiledoni se ne racunaju) i da se onda isece vrh kod druge internode,tako se dobija 4 glavna vrha. Ovaj trening mi je preporucio lik sa icmaga koji je sa Balkana, naravno pozvao sam ga da se regne na forum :D
mingAMBASADOR

jun 2015.

Jeste da je stara ali je ipak tema o topiranju pa u je o~iviti. Biljke sam topirao prvi put prije mjesec dana, pa prije petnaestak i ju e sam uradio FIM metodu na sve etiri vrha svake biljke. Kasnije kontam da nisam pretjerao, da ih nisam previae stresirao, da nee zbog stresa ispasti hermii itd. Uradio sam to jer im ne smijem dozvoliti da prerastu 1,5 m u visinu. Da li sam pogrijeaio, treba mi utjeha :) a u svakom slu aju u napisati kako su to sve podnijele i ata e ispasti od tolikog topiranja.
TarzanZMAJ

jun 2015.

nisi pretjerao, multi topiranje je sasvim normalna stvar ;)

jun 2015.

Svaki stres poveava rizik svakako , al ato ka~e Tarzan rade to ljudi pa bude sve ok :)
mingAMBASADOR

jun 2015.

Hvala, sad mi je lakae :)
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

https://www.dropbox.com/sh/hdkt9nacy8px2b5/AACXz4eAmtZJjS2KDcFIJIp3a?dl=0 Neznam dal se vide slike. Joa se mucim sa dropboxom.
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Neznam dal se vide slike. Joa se mucim sa dropboxom.

jul 2015.

nevidi se niat, uplodaj direkt prek vutre. Ne citiraj sama sebe nego editiraa post.
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Topirane su po etkom aestog mjeseca I sada me samo zanima dali je to ok. Ove smee gorke nisu tema za tu. Skinulo mi je sve slike od danas.pardon
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Topirane su po etkom aestog mjeseca I sada me samo zanima dali je to ok. Ove smee gorke nisu tema za tu. Skinulo mi je sve slike od danas. hih....ne ide ne preko moba. Mala ajde koristi opciju Edit i nema potrebe citirati post iznad a nema ni smisla da te stalno ispravljam ;) OC

jul 2015.

Nema to veze s ovom temom, al niat im nefali. I de prestani citirat, izluuje me to :grrr:
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

hahhahahha!!!! Oprosti. Jesi vidio slike ili?

jul 2015.

Mala ajd procitaj ono crveno sto sam ti ostavio u tvom postu iznad NJ
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Pardoooooon. Nee se ponovit i nije namjerno.
Scoot420ENTUZIJASTA

jul 2015.

dobro je topiranje,kak nebi bilo....i to smee su ti stipule...,~enska isbaci 2 bijele dla ice pored toga,a muaka zelena okrugla jaja..
mala0202ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

@Scoot420 jel to ialo mene ili?
Scoot420ENTUZIJASTA

jul 2015.

Da ialo tebe.:D

avg 2015.

Pozdrav svima, biljke su u 72-om danu zivota, cvetanje je pocelo, pokazale spol.. Interesuje me mogu li odraditi jos jedan toping svih vrhova? :bocni:: U planu je i prihrana hesi bloom ili yara ferticare.. :P

avg 2015.

Ne
Red lineISTRAŽIVAČ

jun 2016.

Moguli dobiti koji link videa o topiranjuu.Hvala

jun 2016.

a jel tesko to potraziti na netu :) sa0N-9i1N7s _kIk9P5EOq4

jun 2016.

Joa jednu stvar ipak treba rei, ako po injea, pusti ju da vidia kako prirodno izgleda, prati ju, ili bar ako mo~ea rukni 2 odjednom, jednu topaj i rokaj a drugu niata ili minimalno ako moraa zbog visine savini. Dugo jako nisam gledao prinos po gramima, samo onako, jel ima ili nema zamene za cijelu sezonu. Najbolje da s u po etku neoptereujea s tim al ako si zapeo topaj.
rukPOZNAVALAC

jun 2016.

Nakon topiranja koliko vremena treba da biljka skroz oporavi i nastavi rast ? Moje su nekako skoro pa skroz stale poslije .
L0oDZMAJ

jun 2016.

Sve ovisi od biljke,nekima taj stres i godi,a nekima ne... uglavnom kroz 7 dana do 10 najdalje bi trebala poterat nove izdanke... stej haj
StipeZMAJ

jun 2016.

Ovisi kada si topirao. Ak topiras na velikoj biljci, skoro pa ni ne stane. Drugi dan odma vidis aktiviranje donjih novih grana. Ona topiranja na na biljci od 2-3 kata znaju usporit na 2-3 dana. @L0oD di ces 10 dana :D To samo kod ovih mucenica od 3cm pa jos topiraju i cropaju i dodaju 4x dozu eurosupera98 da krene kao :D
L0oDZMAJ

jun 2016.

Pa on izjavi da ima problem,a nema slike... tako da je u skladu sa tim i dobio odgovor :D kod mene ni ne osete topiranja,al elemmmm :p

feb 2017.

prije tjedan sam topo sve bebice, nek su jako isterale nove grane, neke sporije idu, ali sve su ~ivnule za 2 dana... sad me zanima, poato imam po 6-8 listova na svakoj, i 6-8 grana koje kreu uz te listove, bili dobio na prozra nosti u kasnijoj fazi da sad jednoj npr. bebi odre~em sve fanove, dali bi ona ubrzala sa rastom novim radi toga, napominjem da su mi grane sada skoro formirale nove listie... mislim da u isprobat na jednom cbd jacku...:bocni:::razvaljen::
RAOZA.ZMAJ

feb 2017.

[*]VANJSKA SADNJA POSTO U TOPIRANJE ESTO RADITI JER }ELIM ZBOG BEZBJEDNOSTI MANJE BILJKICE GLEDAM NA NETU MALE BILJKE A IMAJU VRHOVA TONU KA Kako Da mi biljkice idu u sirinu
RAOZA.ZMAJ

feb 2017.

RAOZA.ZMAJ

feb 2017.

4W4StPOZNAVALAC

feb 2017.

isto pitanje i mene muci... prosle godine sam one moje dve jadnice u basti cerupao sve u 16, misleci da eliminacijom fanova ubrzavam rast grane.
BladeZMAJ

feb 2017.

Nema "ubrzavanja rasta " ....a cerupanje biljke samo usporava sve skupa..nepotrebno i bedasto
prosto okoAMBASADOR

apr 2017.

Naisao sam na metodu da se topira iznad 2 seta pravih listova, s tim da se prvo pusti da biljka izraste do 5,6 seta. Rezultat bi trebao biti taj da se dobiju 4 glavna topa priblizno iste visine i velicine. Cini mi se da je za metoda odlicna za pocetnika(mene) i da je dosta jednostavno ne zajebat i vise biljki staviti u istu ràzinu. Gledam kako ljudi ovdje biljke stipaju, savijaju, lome, ne lome i sto vec rade. A ovdje totalna jednostavnost. Na google se nadje pod uncle ben topping technique. Uglavnom, jel itko probao tako sta i jel za pocetnika mozda dobar izbor?

nov 2017.

I meni zvu i dobro to topiranje ujke Bena, ak budu 4 glavne grane onda bude to sve fino okupano sa zrakama svjetla i zraka, bez straha od plijesni i potencijalno debeloplodno...:razvaljen:: ..doduae sad sam ih na 4. katu capno...
prosto okoAMBASADOR

nov 2017.

Ok mi se pokazalo. Slazem se da treba ranije topirati, jer, mozda je do sorte, al grane su se dobro pocele izduzivati prije topiranja. I mislim da sam mogao ugurati jos 2 biljke da sam napravio loli i uze stavio stapove za potporu. Al bio je prvi grow i isao sam sa sto manje intervencija u biljke. Slijedeci put cu tako, pa kako bude
Gg1900ENTUZIJASTA

jun 2018.

Jel se moze topirat kad je biljka malo starija ,13 ,14 kat malo vislja od metar
StipeZMAJ

jun 2018.

dokle god ne udje u cvjetanje mos radit sto oces :)
Gg1900ENTUZIJASTA

jun 2018.

Super,a sta bi dobio od tog kad bi sad topiro
StipeZMAJ

jun 2018.

pa prekinut ces onaj rast u obliku bora i krenut cu u sirinu manje vise. ne znam kako bi objasnio ako nikad nisi vidio kako se ponasa topirana biljka, pokotovo u kasnom stadiju :) kolicina nema pre velike veze sa time ako na tomislis, vise manipulacija oblikom biljke

jun 2018.

3trqUHXg4DU Mh8qJvC5H70
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Pozdrav zanima me nikad nisam radio topiranje low stres high stres pa me zanima kojom metodom dobivama najvise prinosa
.i.ZMAJ

jul 2018.

metodom kontinuirane edukacije sigurno dobivaa najvei prinos https://www.vutra.org/forums/uzgoj-faq.27/
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Kako mislite jel mozete malo pojasnit novi sam na forumu ali uzgajam vec par godina pa me zanima kojom metodom dobivaju da budu sve glavni vrhovi
.i.ZMAJ

jul 2018.

istra~uj malo forum, sve je opisano i uslikano, google ti je frend ko i meni, svaki grow ima svoje specifi nosti (outdoor pogotovo) tako da nema univerzalnog recepta, Topiranjem dobivaa viae glavnih vrhova i to je High stres trening kao i FIM i svako drugo upkanje i lomljenje stabljike, savijanje/vezivanje je Low stress (LST), mogao bi ja pisati do sutra ali mi se ne da...sve je ve opisano i uslikano
BadiZMAJ

jul 2018.

uzgajaa ve par godina...hmmm evo ti pa prou i https://www.vutra.org/threads/treniranje-kanabisa-scrog-sog-fim-lst-hst-by-data-sid.6664/
.i.ZMAJ

jul 2018.

niata udno ni mene do nedavno (3-4 godine) nisu zanimali detalji, dok sam mogao vani saditi bez brige i pameti
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

A sporedne grane jel se i one topiraju
.i.ZMAJ

jul 2018.

mo~ea i njih topirati
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Ok hvala imam 5 komada htio sam vani ali sam zakasnio pa cu ih ostavit unutra ali da mi je izvuci sto vise od njih
.i.ZMAJ

jul 2018.

trening je mo~da i zadnji od faktora kod "dobivanja viae grama" zemlja, svjetlo, klima, gnjojivo svi imaju viae utjecaja na kona ni prinos nego sam trening, biljku se trenira da postigne odreenu formu, da ostane niska (vani) ili da popuni box tako da vrhovi budu u istoj razini u odnosu na svjetlo, ali samim treningom nikakav spektakl neea dobiti osim ako su svi ostali uvjeti bar za solidnu etvorku ako ne za peticu.
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Razumijem kad unutra radim samo sam lst radio i pokazao se dosta dobro
.i.ZMAJ

jul 2018.

pa ne popravljaj dok nije pokvareno, najbolje ti je uzeti 2 iste sjemenke (ili tri tako sam ja) pa jednu topiraa, jednu samo savijea i jednu pustia da raste normalno i onda vidia sam kad su ti rasle u otprilike istim uvjetima gdje si dobio najbolju koli inu/kvalitetu i isplati li se zaje*******, meni osobno ne, samo LST i vozi
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Ostajem onda na lst manje stresa
hazeriZMAJ

jul 2018.

Topiranje je forma...edukacijom dolazis do vece kolicine:thumb::sun2:
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Mozes mi malo molim te pojasnit ako nije problem i nije mi jasno imaju 15 dana i dosta su male

jul 2018.

Objaanjeno, i nacrtano, ne mo~e ti niko bolje objasniti.. Mh8qJvC5H70 Sve zavisi ata sadia, ako su fotoperiodne biljke, onda idi ovako po ovom videu, a kod automata, ja ina e na 3 nodi odmah topiram.. A mo~ea ih fimirat, npr ja indike prije volim fimat nego topirat, dok kod sativ uga bacim toping... Ali na tebi je, kako tebi paae..
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Hvala, imao sam par indora ali samo lst pa me vuce da probam druge metode jer mnogi govore da se dobije kolicinski vise zato volim cuti od iskusnijih growera
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Mogu slikati pa da vidis kolike su ako nije problem

jul 2018.

Slobodno ti bacaj slike.. kaj bi bio problem :D Ina e, pro itaj i pogledaj ovo: https://www.vutra.org/threads/treniranje-kanabisa-scrog-sog-fim-lst-hst-by-data-sid.6664/ https://www.vutra.org/threads/treniranje-gand%C5%BEe-toping-mainlining-scrogg-sog-video-tutoriali-eng.18444/
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Jesi dobio slike

jul 2018.

Nisam, i ne moraa se ponavljat pisanjem jedan po jedan post, postavi slike ovdje, ve smo zaspamali, moli boga da nas moderator ne prebije ::grupnjak::
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Hehe nadam se da nece kako se stavlja slika pojasni mi
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Jel ovdje gdje pise prilozite datoteke

jul 2018.

Imaa tu gdje piaea post, piae ti "Attach Files" ako ti je forum na engleskom jezikom, eh kada kliknea na to dugme, otvori ti se prozor da izaberea sliku, koju izaberea, pri ekaa 10 sekundi, da se slika uploada, i imaa pored nje opcije za punu rezoluciju i thumbnail, na jedno od toga kada kliknea, automatski inserta sliku u tvoj post..
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Malo mi je glupo ali ja nemogu to skuzit gdje da udjem sorry jel mozes kopirati to gdje trebam ui molim te

jul 2018.

https://www.vutra.org/threads/va%C5%BEno-postavljanje-fotografija-u-dnevnik-uzgoja.13492/
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

[bez sadržaja]
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

jul 2018.

Sada samo joa napiai, jel automat ili foto, tako malu biljku ne mo~ea joa cutati, osim ako ne ~elia super topirati, to meni nije baa neato.. Gledaj, treba ti najmanje 4-5 nodi na biljci da ju cutaa, ovo ti je noda: zna i kada imaa 5-6, na foto biljci, kutaa gore sve do 3. ili 4. node, kod automata sa 4 na 3 ili sa 3 na 2.. kako ti paae i zavisi kakva je genetika.. zna i, nisam baa spretan kao pikaso :D ali skontat ea A i prelinkao sam ti 2 linka do postojecih tema za topiranje i treniranje, tamo si sve mogao procitati i skontati..
GastosISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Nije autos fotiperiodna je ali mi je dosta mala dali zbog stresa svjetla imaju za sad dovoljno 6×25cfl i jedna 115cfl

jul 2018.

Ajd da dalje ne spamamo, pri ekaj jedno 2-3 nedelje, pa onda razmialjaj o topiranju i treningu, prije svega omogui biljci bolje uslove, do tada, u~ivaj, za ostala pitanja imaa ovu temu: https://www.vutra.org/threads/ako-imate-problem-ovdje-mo%C5%BEete-pitati-iskusnije-%C4%8Dlanove-za-pomo%C4%87.11083/ Za sve ostalo se mo~ea javiti putem privatne poruke, zaspamali smo boga oca, pozdrav..

dec 2018.

Pozdrav kolege,moze li savet? Imam dve,jedna je nategnuta,jak LST,a druga topirana,ali imaa 3 vrha,pre 2-3 dana su pocele da cvetaju,ali su i naglo pocele da rastu. Ovu sto vezujem,drzim pod kontrolom,ali sam se presao sto nisam u startu i topitanu savijao pa je sad dosta vislja,a tek pocinje da cveta. Kako da regulisem ovu topiranu i dal mogu sad opet da je topiram? Inace sam joj sinoc dva vrha stiso medj prste i savio pod 90 stepeni,a kad sam krenuo na posao jedan vrh skoro prav,drugi se malo ispravlja. Evo kako je to izgledalo pre 3 dana tj sinoc pre stiskanja. Mogu kasnije da izbacim novije slike,samo da svane u boxu
.i.ZMAJ

dec 2018.

nemoj sjeckati ako cvjeta, samo rastegni grane u airinu koliko ide, ako opet pobjegnu u vis mo~ea ih cropati u kontru i opet vezati
NogudAMBASADOR

jun 2019.

out je u pitanju, kad topirate sporedne grane?

jun 2019.

Radi isto kao i ostali,ja naoh puno razli itih saveta uspelih i neuspelih,slu ajna topiranja isl. Verujem da mo~ea kad hoea,ali pre cvetanja i da ne preterujea sa stresom. Sreno,daj sliku neku lakae je tako....
NogudAMBASADOR

jun 2019.

konkretno na kom spratu topirate sporedne grane?

jun 2019.

pa rece ti igor najkasnije pocetkom avgusta.

jun 2019.

nista mi nije jasno, posle drugog topa, evo vec vise od tri nedelje iz dve grane nista ne krece samo neki patrljci? ovde se otprilike nalaze ima li smisla jos cekati, ili da fiknem i cekam da krene ponovo? :D
rKj420ZMAJ

jun 2019.

frkni...imas i thripse na liscu strumfe, resavaj to dok si u vegi

jun 2019.

ove bele fleke? nista strasno, sve u rok sluzbe u autu, mada ih nisam video. cudio sam se i ja jos pre par godina kad sam to prvi put zamjetio, od tada ne obracam paznju.
Nixa86LEGENDA

jun 2019.

kakvo topiranje ! double topping je majka :) :D:rolleyes:
TrulyoZMAJ

sep 2020.

Savjet molim! Danas je 15. dan vegatcije, automatici. Planirao sam (drugi grow je ovo) da u probati topiranje ili fimming. Trenutno ima 3 prave node, i sad raste etvrta. Po ovome ato vidim na uputama, trebao bih joa pri ekati 2-3 dana da mi izraste da etvrta noda ja e i onda ju capnuti. No nekako se bojim rezuckati. :D A htio bih probati ovu vrstu treniranja. :D Najviae se bojim jer je automatik, jer mi je ovo drugi grow bla bla. Mo~da ipak ostanem samo na LST-u.

sep 2020.

Onda ea ju usporiti :banana_rasta: Treba zabraniti topiranje automatika.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se