VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQS cim grijati prostor za grow?
LEGACY

S cim grijati prostor za grow?

194 odgovora18,287 pregleda

nov 2012.

Pozdrav ljudi, evo kako se svako malo spremam za novi grow, odlucio sam uzeti nesto za grijanje prostora za grow, pa imam neke nedoumice. Ako uzmem pe na drva, kaze mi prijatelj da bi to odlicno bilo ne samo zbog suzbijanja vlage i reguliranje temperature, vec i zbog kolicine co2 koja bi se vracala u prostor, ali mi je problem sto bi trebalo izraditi dimnjak, ali ne bi bilo dobro da se puno dimi tj. da nije upadno. Pa sam kao jedinu soluciju vidio pe na lo~ ulje ili na plin, uzmite u obzir da je taj prostor obicna 4 zida, ovo ljeto je bilo lako ali sada kada zima dolazi klima ne bi pomogla jer nema izolacije nikakve u tom prostoru i klima se ne bi ni osjetila. Pa me interesiralo ako vi imate iskustva sa nekim od ova 2 nacina grijanja da mi kazete nesto, koji je bolji, korisniji, znaci cilj mi je da proguram ovu zimu samo sa grijalicom bez postvaljanja izolacija u prostor koje bi dosle skupo a toliko sada nemam.
BladeZMAJ

nov 2012.

Mala kupaonska grijalica ili grijac za akvarij ali niata sa otvorenim plamenom da ne bukne po~ar

nov 2012.

Afghani Mazar-I-Sharif Ak nemas za dimnjak :P Pec na drva je mnogo bolja od plinske, ovo sto pricas o stvaranju co2, to je od izgaranja drva a kod plinskih i ostalih peci nema drva da izgore Uzmi neki strain koji voli hladne temperature :dada

nov 2012.

vjeverice, kakve veze ima tvoj link sa temom S cim grijati prostor za grow? covek nije trazio savet za vrstu, ti to malo reklamiras i trazis infr. ;) ni jedan strain ne voli "hladne" temperature, neki ih podnose bolje a neki losije i svi mogu do neke granice

nov 2012.

HPS-icom dok gori i mala grijalica...kako ti je Blade napisao dok je ugasena mama...tako sam ja jednom,davno
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

grija za akvarij nemo~e radit bez vode,osim ako nisi mislio na grija za terarij.... ili da gurne u svaki pot po grija u zemlju....ahahahha zaj.....ancija... korisnikvutre: evo ovdje imaa ideje pa mo~da uzmea koju na doradu...

nov 2012.

ako nemas nikakvu izolaciju u tom prostoru ima da se naplacas para za zagrejati to sta god da koristis (koliki je uopste prostor u pitanju)

nov 2012.

imaa one sijalice za grijanje + HPS mislim da ne bi bilo problema..ja sam proalu zimu radio sa grijalicom,stavio je na timer i nisam imao nikakvih problema,a uvjeti su bili katastrofa,rje je o dvorianoj zgradi u jako loaem stanju temperatura je bila oko 5 stupnjeva,ali u boxu nije bilo problema,kad je lampa radila bilo je idealno a preko mraka grijalica je odradila svoje...Sve u svemu probaj :))
loopAMBASADOR

nov 2012.

kalorifer-iz licnog iskustva pricam-oni mali stoni su oko 10-15e,zavrsavaju posao inace mislim da nije samo c02 nusprodukt sagorevanja drva(ne da mislim nego znam),ima tu i drugih supstanci koje ne uticu bas tako dobro...
TropicoLEGENDA

nov 2012.

hmmm i sam cu se uskoro naci u takvoj situaciji....kalorifer da, ako nekome nije problem placati 2+ kw po h
Z&NZMAJ

nov 2012.

Nekoliko paketa stiropora, jedno popodne posla i ako ve idea na struju grijat (neki predla~u kalorifere) radije uzmi uljni radijator. Skuplji je od kalorifera, ali bolje grije, odnosno manje troai od kalorifera koji grije samo dok je uklju en grija , dok ovaj isijava toplinu i bez grija a. Ja bi tako napravio, a ti sad vidi ;)

nov 2012.

pa ne radi on non stop, nariktas na temp izmedju 16~18 i sam se gasi, + obicno ima I i II, pa ukljuici na I i trosis 1Kw dok radi... mislim da je to ok ako je povrsine ne veca od 2m na kvadrat, za ostalo mora ici nesto ozbiljnije, eventualno to sto zlo sugerise
loopAMBASADOR

nov 2012.

ako ces u box stavljati-kalorifer,il' cak ta fora sa stiroporom mozda prodje(dobar je to izolator) ako ces grejati prostoriju,definitivno uljani radijator (ili TA pec,ako imas od nekog uzeti/pozajmiti)
minimallISTRAŽIVAČ

nov 2012.

stiropol i uljani su dobitna kombinacija uljani trosi 400w na sat a kosta oko 35e izolacija je ta koja neda toploti napolje a uljani samo dogreva. TA pec nije dobra jer ce ti i po danu grejati a nocu se puniti da bi bilo ekonomski isplativo. a da plafon je i najbitniji da nije supalj i tamo zalepi stiropol ili ga naslazi odozgo to ti je dugotrajna investicija leti hladi zimi greje :)
mar1oPOZNAVALAC

nov 2012.

Da li mo~e koji grija za terarij na upuh?
minimallISTRAŽIVAČ

nov 2012.

tesko oni se uglavnom lepe na staklo koliko imas kvadrata
mar1oPOZNAVALAC

nov 2012.

box 166x100x100 bit e oblo~en stiroporom,sad neznam da li stiropor ide izvana ili iznutra boxa
loopAMBASADOR

nov 2012.

ako nemas reflektujucu povrsinu unutar boxa-onda lepi stiropor.moze i spolja,do tebe je. ali,ponavljam,ako nisi nabavio foliju ili mylar-stavi stiropor unutra,on je solidna reflektujuca povrsina
mr.mrkvanENTUZIJASTA

nov 2012.

...uljni radijator i nemaa brige:) provijereno:)... :watchplant:
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

najbolje ti je uzet grija za terarij,da te ne boli glava za ra un oni su ti od 5w do 35-40w ima i ja ih ali skuplji jedno 50eura za neki bolji i ja i,oni se ne zagrijavaju do te granice da nemoa ruku dr~at blizu pa ti paae za bilje da ih ne kuri tokom dogrijavanja box-a,i slobodno ga metnea u box,stavia ga u oaak negdje,za jedan mjesec struje koje ea dobit za grijalicu kupia vrhunski grija sa termometrom i ostalim dodacima i miran si....a troai 25w......

nov 2012.

da li si pogledao dimenzije box-a, box je 166 x 100 x 100 kako to mislis da ce zagrejati sa 35~40w (odnosno "a troai 25w")
pljuga2ENTUZIJASTA

nov 2012.

posto ima 2 box jedan do drugog djeli ih kartonska pregrada rasjeko sam karton i stavio pola uljnog radjatora u jedan pola u drugi box i ukljucujem ga kad i sijalice za veg 18/6 znaci samo 6 h je bez grijanja al se taman krene hladit do ukljucenja i mislim da ima je ok
Sasha.ENTUZIJASTA

nov 2012.

ma dobro uzme dva tri po 25w ili 1 150w sa stiroporom iznutra to pi i....u svakom slu aju jeftinije od bilo kojeg radijatora i grijalice....
loopAMBASADOR

nov 2012.

vidi,SAD je ok. a ako krenu brutalne zime a ti usred cvetanja(sto ce reci 12 sati mraka) ..... uvek misli unapred,svakako ces nesto prevideti-ali skrati moguce probleme,za koje ZNAS da se mogu pojaviti,vec u startu. ja ti savetujem odma da se poigras sa tajmerom i uljanim r. da proveris sve opcije. tipa koliko moze max da zagreje,koliko se temperatura max spusta kad ne radi.... pa da izbalansiras da ti uvek bude u idealnim uslovima

nov 2012.

meni isto u boksu min 11-13 c a max 25 c99 se ne buni i auto hazovi isto jedino je herijuana malo dobila ljubicaste listove al ona je u zadnjem tjednu pa ne smeta i onako vec izgledako da ima leda posebi :D :D

nov 2012.

Kod mene je po "danu" oko 25° a po "noci" oko 5°. Sve se dobro drze, vidim da im bas i ne pase al furaju polako. Jedna je dobila full ljubicaste listove a cini mi se da ce i vrhovi bit slicne boje.

nov 2012.

pazi vjeverice na granici si temperaturna razlika ti je 20 c moglo bi doc do hermija ako ti oadne tem jos malo....

nov 2012.

A jbg sta cu, nemam nikakvog kartona da nakurim.... :icon_mrgreen:

nov 2012.

uzmes jednu zarulju od 40-60 w obicnu i stavis je ulimenku ili staklenku vecu omotas foliom i obljepis da svjetlo ne izlazi van idobio si mali radijtor dici ce ti temperaturu u boxu za sigurno 3-5 c :D
zdepoISTRAŽIVAČ

nov 2012.

vako neato, za pc grow..... Mini Portable Personal Ceramic Space Heater Electric Fan 220V 100W Forced Grey | eBay
loopAMBASADOR

nov 2012.

bas htedoh reci,ko je spretan sa strujom,moze izbusiti mermer,gurnuti zice i grejati na komad mermera... al' ja to nikad nisam pravio,tako da ne znam ni koliko je komplikovano-ali znam da moze http://www.ehow.com/how-does_4674930_ceramic-heaters-work.html ' 'Ceramic heaters on the other hand use ceramic plates that are attached on the edges to a few metal coils; the coils are heated in the same manner as a coil heater, but the heat produced is readily absorbed by the plates and distributed into the air. Ceramic heaters don't become as hot, release their heat more quickly, and cool down much more readily than their coil counterparts once the heater is turned off.'
mar1oPOZNAVALAC

nov 2012.

Zgodna stvar ica nego ima li tog na Balkanu ili nama samo prodaju kilowatne
BladeZMAJ

nov 2012.

Sta god da uzmea obrati pozornost na sigurnost opcenito koristi kvalitetne lopove (da se ne cudite lopov je dvostruka uticnica) i produ~ne kabele,nemoj sve ~ivo spojit na jednu uticnicu izbjegavaj kinesku robu,da ti odr~ava 15c u boxu dovoljno ti je

dec 2012.

pozdrav druatvo..pomno vas pratim pa sad imam pitanje tj. dilemu..imam grijalicu kupaonsku iliti zidnu 2kw..koja ima 2 etvrtaste spirale koje kad se u~are daju slabu crvenkastu svijetlost..>>pa me zanima dal e to biti problem u fazi cvijetanja
BladeZMAJ

dec 2012.

zbog svijetla i boje nema problema..pazi samo da se ne zapalia
loopAMBASADOR

dec 2012.

jbm li ga,ne bi trebalo-mislim, ima ih(Power) koji su vadili i fotkali biljku za vreme 'nocnog' ciklusa pa nikad hermija nisu dobili.a ima i onih koji se ne bi za'ebavali sa tim(myself included)... Uglavnom kazu da je ok ako je svetlo intenziteta kao mesecina nocu,ili ako se pali na kratko. e sad za grejalicu ne znam,pretpostavljam da bi ti bila upaljena celu noc...probaj da izolujes nekako..

dec 2012.

da mora radit non stop...zapalit se necu,sve je oplo eno a i imam dvije takve pa ih mijenjam,jedino mogu riknut...zato jer je prostor oko 10m2..visina 3m..mogo sam smanjit samo tri kvadrata zbog postoje e ventilacije...znaci ak je ok ak nece smetat ta njihova svjetlost onda necu bezveze kupovat radijator..jer ove sam imao doma...
not smokeLEGENDA

dec 2012.

tafora sa sijalicim sa je ofarbas crnom farbom,kad je to pocelo da smrdi i gori uzas.onda sam zamotao sijalicu folijom odma rikne 5 komada je riknulo prevelika joj je temperatura. veliki box grejem uljanim radijatorom tajmer ga pali svaka 2 sata i drzi 18 sad po ovoj hladnoci, s obzirom da je box pod zemljom i uvlaci vazduh iz venta direktno od napolje ladan kao led!!!!
EXARPPOZNAVALAC

dec 2012.

1592.IPB Evo kako sam jednom rijeaija pitanje grijanja po noi. Kalolifer se namjesti na 15ak stupnjeva i ka bog :samoja Inae, ovo je bila shema 12/12 od starta usred zime i temperatura van boxa nikad nije pala ispod 5 stupnjeva. E da...dimenzije boxa su bile 80cm X 120cm X 230 cm, oblo~en s tankim stiropolnim plo ama i preko njih presvu eno prozirnom plasti nom folijom. Box je prili no dobro uva temperaturu. Kad bi ventilatori za izbacivanje zraka uvukli novi hladni zrak, uklju ija bi se kalolifer koji bi brzinski ispravja temperaturu. Eto...mo~da kome poslu~i...
terribleISTRAŽIVAČ

feb 2013.

al baš za pc grow. po mogućnosti sa nekim termostatom - također ima na ebayu. na većim površinama, 80x60x120 recimo podigne temp nekih 5 stupnjeva u odnosnu na vanjsku sa uključenom ventilacijom (radi non stop po mraku) (bio sam brzoplet, bio sam uvjeren da kupujem 200w :D) puno bolja opcija su kaloriferi što ih ima za kupit u svim bau centrima za do 20€ također u kombinaciji sa nekim termostatom. vako neki za lijene - http://www.ebay.com/itm/Automatic-Digital-Temperature-Controller-Thermostat-12V-110V-220V-Control-Switch-/160809424363?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item2570fd15eb
jahachmagleENTUZIJASTA

okt 2013.

Ovako ljudi kod mene je box od stiropora 1x1x1m i nalazi se u potkrovlju kuce i problem grijanja sam rijesio tako sto sam ispred ventova stavio cetiri obicne sijalice po 100w i zamotao ih u aluminijsku foliju tako da ne isijavaju svjetlost i jako se zagriju. Za sada je sve u redu i ako je neki dan bila temperatura 0C lako sam odrzavao na 25C ,jos sam morao spojiti potencimetar da mogu precizno podesavati jacinu sijalica . Ukoliko se neko odluci za grijanje box-a grijalicama nebi bilo lose ispred grijaca postaviti posudu sa vodom da nebi doslo do isusivanja zraka. Takodje za par $ se moze kupiti regulator toplote koji ce precizno paliti i gasiti grejalicu sto ce vas rijesiti muke oko podesavanja jer u jesenjim danima temperatura moze drasticno varirati.
princsISTRAŽIVAČ

nov 2013.

kod mene je box u podrumu temperatura po dani je OK u boksu griju sijalice, po noci mi je temperatura padala do 12 stepeni, sto je za posledicu imalo svjetlo zeleno lisce i usporen rast, valjda radi temperaturne razlike, evo kako sam to rijesio: uzeo sam jednu metalnu malo vecu konzervu postavio je u box i u nju ubacio infrared sijalicu 250 w, koju palim samo kada neradi svijetlo. Sijalica zagrijava konzervu koja taman grije box, jos ostavim ventilator koji mjesa zrak u box-u da radi. Sa ovim uspijem da podignem temperaturu na nekih 17-19 stepeni. Biljke sada napreduju dobro. inace stimas jacinu sijalice i velicinu konzerve u zavisnosti od velicine boxa, ako je box veci moze se staviti i dvije konzerve sa sijalicama.

nov 2014.

sto mislite o ovoj grijalici,da li bi bila dovoljna za mali xs box (60x60cm) pise da radi na 3 brzine 200,400 i 600w. ja bi koristio ovu prvu brzinu na tajmer 15 min svakih sat vremena ili koliko bude potrebno. temperatura u boxu je izmedu 13 i 15c kad lampa ne radi. http://babymarktz.com/40-off/hartig-helling-bs-51-heizstrahler-200-400-600-watt-130935
maverickAMBASADOR

nov 2014.

ili a vidim 60 x 60, ovo je malo overkill. MOzes nabaviti IR zarulje za reptile

nov 2014.

@cill zasto ne valja? @maverick koliko tavkvih 1,2 ili 3 komada?
StokaGodinePOZNAVALAC

nov 2014.

Probaj obicnu zarulju od 25w stavit u malu staklenku i oblozit folijom. Ako oces da jos vise grije poklopis je sa glinenom posudom od 1L. Za veci box mo~e se stavit jos jedna posuda preko ove.. To se za 15 min ugrije i grije box narednih sat vremena. Meni je box 45x85 visine 110cm i grije mi ga nocu bez problema.. Trosi 25w i zauzima jako malo mjesta mislim da nemoze bolje od toga.. ;)
maverickAMBASADOR

nov 2014.

a, morat ces probati, imas takvih od 25W do 200W. mozes improvizirati kao sto kaze StokaG, al ja bi jacu zarulju stavio.

nov 2014.

e super,to meni treba jer je box mali i mislim da bi ga samo sa dahom ugrijao :) nikako mi ne pasu veliki potrosaci,uzet cu ovu lampu sto maverick preporucuje od 150w i stavit je na timer.
StipeZMAJ

nov 2014.

13-15 u mraku, a kolko je °C dok je upaljena lampa? ...gledam ovo gore i ne vjerujem :D tvoja grijalica moze sobu od 15m2 ugrijat za 15 min a ova 2kW od mavericka moze cijeli stan ugrijat. box je 60x60....tesko da ces bes termostata moc odrzavat temp. U 15min kolko je minimum za namjestit ce se pregrijat box sa svim tim grijalicama. zarulja bi morala obavit poso al bez tog paljenja gasenja jer ako imas ventilaciju, cim se ugasi zarulja/grijalica ce se ohladit sve za koju minutu tak da nije bas najbolje da se pali svakih 1h. zarulja u staklenoj tegli ce odradit posao. samo vidi koja ce ti odrzavat najbolje temp. 25W, 40W, 60W i sl. Mozda cak i neka slabija IR zarulja makar postoje mini heater(max 100W) sa termostatom al neznam kak to ugurat u taj mali box, ili one tanke sa termostatom kaj je Cili vec jednom reko...nemrem sad nac di je to. Sa timerom ces tesko imat konstantnu temperaturu.
maverickAMBASADOR

nov 2014.

Je istina, ma napisao sam da je overkill kad sam vidio da je 60x60. Uzmi IR ili izimproviziraj s 100w obicnom zaruljom, pa je spoji na neki termostat radje nego na timer.
StokaGodinePOZNAVALAC

nov 2014.

ma zarulja ce u tolikom boksu obaviti posao i zbog glinene posude ide na tajmer bez beda. kad se posuda ugrije a to je za 15ak min ona ce bit vruca narednih sat vremena i postepeno grijat box.. one puhalice i klasicne grijalice ugriju brzo i ohlade se brzo.. zarulja se sama u staklenoj tegli ugrije zacas ali brzo ohladi isto za to treba posuda glinena preko. meni je 25w na mrvicu veci box ali je moj 110 visine vjerujem da je tvoj na 180cm, mozda 40w ili 60w sve iznad toga je too much zarulja 3kn, grlo 10kn, tegla i glinena posuda 15kn.. 28 kuna rjeseno grijanje potrosnja nikakva

nov 2014.

visina je 150 to je od secret jardin dark street 60x60x150. hvala svima na odgovorima,zarulju od 40w u glinenu posudicu pa javim rezultate.

jan 2015.

haha sad tek vidim ovo, kako je grijala ~arulja brate? evo upravo testiram sli no neato u istom boksu (doslovno istom) :D

jan 2015.

Stranica nije naena ;)

jan 2015.

Cill cijenim trud, ali injenice da su cifre kakve jesu i injenicu da je to ekaual 500w radijator me apsolutno aokira koliko daleko je otialo ovo i neu ni da se zamialjam kako u ovaj box stavljam tako neato. Jednog lijepog dana... Do tad mi treba neato ne preko 150w, npr gore navedene ir lampe, samo sam mislio da je u meuvremenu netko mo~da otkrio neato novo ato funkcionira.

jan 2015.

Zdrava Travo jesi gledao neke diy varijante ako ti se ne daje lova ? tipa ovako neato ay7hc1juJEo

jan 2015.

Pogledaj u problem pitajte iskusnije, tamo sam pokazao svoj diy, a pogledao sam sve sto se pogledat da, od grijalica za terarije do ovih norveski sto cill stalno preporuca, cak sam neke spanjolce gledao heh. Uzalud vam trud sviraci. Al naci cu ja vec rijesenje, hvala vam
TexPOZNAVALAC

jan 2015.

Mo~ea da naea greja elektro ormana,oni su obi no oko 150 w,postavljaju se na ainu na zid ormara (box-a),oni se postavljaju u razvodne el. ormane tamo gdje nije adekvatna temperatura da se ne stvara kondenz unutra. Li no, svoj box grijem malim uljanim radijatorom,stavia ga na termostat i potroanja bude minimalna a temperatura je konstantna kako je namjestia. Ovako izgledaju http://sr.scribd.com/doc/239526498/Grejaci-Za-Razvodne-Ormane-Elektrotermija#scribd

nov 2016.

Imate kabel grija e za reptile.. od 15w,25 i 50w ,ovisi o veli ini prostora... lijepo okacis unutar boxa i palia kad je mrak... super dr~i temp iznad jednoznamenkastih celzijusa.. Enjoy ur grow..peace out
StipeZMAJ

nov 2016.

...a sto kad ventilacija radi 0-24, kako onda ugrijat box? Gasenje ventova u cvjetanju je recept za plijesan. Naucio na svojoj kozi :)
StipeZMAJ

nov 2016.

Pitanje je kolika ti je temperatura van boxa :) ?
JamrockPOZNAVALAC

nov 2016.

Bas imam problem sa grejanjem, stavio sam 2 grejaca za akvarijume nabiju temperaturu do 19°C nocu, kad svi ventovi rade na max, nadam se da je to dovoljno :rasta:
StipeZMAJ

nov 2016.

Ajde kad uhvatis vremena da napravise neki mini tutorial za to....ako vec nisi negdje :) ... jer ovo sto kazes se kosi sa onime sto sam ja cuo i vidio. Znaci 500w je dovoljno da ugrije zrak od npr 0°C koji ulazi na pasivan upuh? Tako sam svhatio hehhe
truareZMAJ

nov 2016.

Isto koristim Beha ali od 400W montiran na upuh , box 0.8x0.8m, spojen na jedan stc1000, a ventilacija na drugi. Izvan boxa trenutno 2 stupnja, a trenutno u boxu 25C i vlaga 48%.

jan 2017.

sad sam i ja zicer da su mi bebe male od temperature none, noas pala na 12...moram nea smislit....:fuck:
truareZMAJ

jan 2017.

Bome ni moj Beha ne funkcionira na ovim minusima, da postoji izolacija boxa a ne samo to platno bilo bi vjerojatno ok. Malo sam to prekasno uo io jer nisam mjerio temperaturu na dnu boxa gdje su mi tegle bile na 7 stupnjeva. Biljke se usporile dok sam ja nastavio s jednakom full dozom gnojiva, koje se o ito bezveze neupotrebljeno nakupljalo i eto kuralusa, previae soli u zemlji, tok vode u biljci se obrne, i biljke se po ele isuaivat i palit od za te uvjete previse svjetla.. a temperature niske :) Na kraju je ipak morao kalorifer u pripomo. Za nagradu dobio produ~eno cvjetanje od par tjedana.
JamrockPOZNAVALAC

jan 2017.

Izoluj box pomaze, ako ja mogu da izvucem 27 stupnjeva sa grejacem za akvarijum i obicnom zaruljom od 60w moze svako :D Naravno dobra izolacija je presudna :rasta:
StipeZMAJ

jan 2017.

Kakve veze ima izolacija boxa, ako je ispuh upaljen 0-24 i zrak u boxu se izmjenjuje x puta u satu. :) Cilj izolacije ja da zadrzi ili odbije toplinu/hladnocu, a mi je namjerno izmjenjujemo ispuhom ...takvo grijanje boxa dolazi u obzir jedinu u vegetaciji kada bi mogli ugasiti svu vanjsku ventilaciju, iako se to bas i ne preporucuje. ...illi nisam ispratio cijelu pricu :P
JamrockPOZNAVALAC

jan 2017.

To sam i ja mislio dok nisam stavio izolaciju bez nje mi je temperatura pod svom opremom upaljenom bila 22,23. Pored toga temperatura je vid energije koji se prenosi sa "tela na telo" sto znaci da ce mi se zidovi boxa zagrejati i emitovati neku vrstu toplote, ako emitiju tu toplotu i spolja i unutra gubim na temperaturi a ako emituje samo ka unutra dobijam :rasta:
StipeZMAJ

jan 2017.

Ima smisla ak tak gledas, al onda mozes uzet npr mylar diamond koja ce reflektirati 98% svjetlosti pa i infra crvenog spektra koji grije. Imam 600w i nesam primjetio da mi se stranice griju uopce....al ak ti velis da ti uspjeva, onda super :)
truareZMAJ

jan 2017.

Ispuh u mojem slu aju nije upaljen non stop, jer ina e bi se biljke smrzle, on je spojen da se pali kad se dostigne gornja zadana granica temperature, dok se grija pali kad se dostigne donja zadana granica, takoer se podeaava diferencijal da i grijanje dosti~e gornju zadanu granicu te isto se ventilator gasi kad dostigne donju zadanu granicu. Tim sistemom ventilacija se zapravo pali svakih nekoliko minuta. Vlaga nikad ne prelazi 40% u hladnim uvjetima, dok u toplijim uvjetima ventilacija viae radi jer te~e ohladi pa opet radi dovoljno da spusti vlagu u ~eljene vrijednosti. Izmjena zraka u oba slu aja je opet dovoljno esta da se co2 u boxu nadomjesti prije nego ga biljke potroae. Tako da su svi uvjeti zadovoljeni. Problem dolazi u mom slu aju kod velikog minusa jer se strana boxa udaljenija od upuha i radijatora slabije grije i br~e hladi radi nikakve termi ke izolacije boxa.
1310ZMAJ

jan 2017.

Stipe ponekad me iznenadis, zaato kumice na placu stoje na stiroporu, kartonu, dasci kad je - 10 i cm viae od samog tla? ili ic grijalice, griju materiju pa nam kvake ili plocice u kupioni ne isijavaju toplinu ali griju, zapravo te grijalice griju i kosti i kosu i liae.
StipeZMAJ

jan 2017.

@1310 Mislim da sam ostao neshvacen i nedorecen :) Spominju se zarulje i akvarijski grijaci i izolacija boxa (ne samo u ovoj temi). Meni je to malo tesko shvatit i povezat posto imam ajmorec veliki box i da ne znam sto stavim unutra da grije, nema bas nekog smisla jer mi turbina sve izbaci van. Jasan mi je princip konvekcije, kondukcije i radijacije... i kumice na placu hehehhe. I sam sam izolirao kucu sa 5cm stiropora sa svih strana :D al ovo sve mi je malo cudno. Sad ce netko ic izolirati gotovi box, sa turbinom od 400m3/h da bi ga ugrijao. Sto sa periodom kad lampa ne radi? Ocito ne razumijem o cemu se prica tocno. Uletio sam ko padobranac :D

jan 2017.

Bas tako,sta vrijedi grijati sator kroz koji samo cirkulira zrak. Znaci trebo bi se zrak koji ulazi u box zagrijavati i jedino sto sam naso na netu je ovo Nisam probo i ne znam dali bi funkcioniralo

jan 2017.

I ja da se ubacim. Od skoro grejem box mini uljanim radijatorom od 450w. Termostat je podeaen tako da se gasi na nekih 20-22c. Temperatura se postigne ve za 15-ak minuta. To samo u periodu mraka, bez obzira na turbinu. Bez turbine bi se ree palio. Kad padne na 18c radijator se pali. Pored raznoraznih pokuaaja i neadekvatnih reaenja, ovo za sada radi ekstra posao i ne zauzima mnogo mesta... fino priklju eno na tajmer, a samo 450w... Temperatura u prostoriji u hladnim danima ode i do 13c. :razvaljen::

jan 2017.

sino sam prije spavanja stavio svih 8 posuda na dvije plo e stiropora, svaka 4 cm debela...razlika je ujutro abnormalna, danas uve e topiram prvi put...:) jutros mi u sobi temp pao na 14, no bebe su ekale lampu ujutro kao nikad... nije problem ato je temp oko lista 14, 15, problem mi je bio ato je sam pod mo~da i 10, a sad nije, i zemlja se ne ohladi toliko pa su cure ~ivlje... eto ako je netko oko sli nih tempova, netreba izolacija svega, ja nemam ormar nego su na podu pored mene, ograene provizorno....stiropor je pomogao jako....razmialjam da tih 100 puta 50 koliko je mjera stiropora, joa s jednom plo om ogradim, onako kao da su posude u malom bazenu stiropornom, dalje od toga mislim da je previae energije i nepotrbno...~elja mi je pokuaati staviti grija za gmazove u stiropor ispod njih, no o tom mo~da u novom indooru, ovaj ja a...:spliff:
JamrockPOZNAVALAC

jan 2017.

Naravno velicina boksa je presudna, veliki boks nema sanse da zagrejes sa zaruljom i grejacem za akvarijum. Ali meni za mojih 0.19 kubnih metara boksa sa pc ventom od 12cm, ovaj metod savrseno funkcionise :rasta:
hazeriZMAJ

jan 2017.

A recimo za 80*sator..sta prporucujete za grijanje(osim klime i centralnog)?Da stane u box ili na pasivnom ulazu..
TriptankLEGENDA

jan 2017.

Neki mali uljni plo asti radijator
JamrockPOZNAVALAC

jan 2017.

Uzmes 15-20 grejaca za akvarijum :lol::rasta:
hazeriZMAJ

jan 2017.

Eto coveka..ja postavim pitanje i odmah zajebancija:D Ne,ozbiljno pitam...ima sto tih solucija..;)
JamrockPOZNAVALAC

jan 2017.

Mozes grejati kaloriferom ili uljanim radijatorom sto kaze kolega, mada kalorifer trosi kao klima uredjaj i vise susi vazduh tako da mislim da je radijator bolje opcija :rasta: Imas i one pad-ove za podno grejanje ali ne znam koliko su oni efektivni na tolikoj povrsini :rasta:
hazeriZMAJ

jan 2017.

Vidis...ja sam klimu upalio na automatik da mi se na odredenoj temp pali i trosi puno manje.. Hvala:thumb:
truareZMAJ

jan 2017.

Onaj grija kaj je Himalaya oka il na proaloj strani bi uvjeren sam odli no funkcionirao, montiranjem na upuh i spajanjem grija a na digitalni termostat sa sondom koja mjeri zrak u boxu, tako da se tih 600W pali samo po potrebi, i time bi vjerujem ventilacija mogla raditi bez prestanka jer sam vidio ve takve grija e u funkciji na temperaturama oko nule i rade posao. Takoer dosta toga ovisi o koliko niskim temperaturama oko boxa je rije . Moj box je prakti ki na otvorenom, tj. ako je vani cca -8, oko mog boxa je cca -4 i za takve temperature je ipak mislim potrebno da stranice boxa bude deblje od tih 2mm platna tj. da toplinska izolacija bude bolja. Prostor 80x80 sam grijao sa Beha 400W radijatorom dimenzija 45cmx41cmx9cm i to je aljakalo sve dok vani nije otialo ispod nule. Za sve iznad nije bilo problema. Postavljen je unutar boxa na upuh tako da zrak koji ulazi udara najprije o stijenke radijatora. Ipak, uvjeren sam da bi onaj grija s proale strane takav posao odraivao barem 5 puta bolje. Na kraju ostaje se samo malo poigrat sa postavkama digitalnog termostata.
DvolicniLEGENDA

jan 2017.

Ja koristim kalorifer, ima ugraen termostat i 3 brzine, za sad radi posao.
hazeriZMAJ

jan 2017.

Hvala.Koju marku mi preporucujes?Da znam pogledati..:thumb:
benderbAMBASADOR

jan 2017.

Ja koristim ovakva dva grijaca u boksu 100 x 100 x 200 .. svaki ima 150 w , i radi posao , na ovim minusima od minus 10 ( box je u podrumu gdje je temperatura znatno veca nego vani ,nejde u minus ) temperatura je 18 stupnjeva , kad je bio onaj nahladniji dan od minus 21 , spala je na 15 i onda je u ispomoc isao kalolifer .. al definitivno ova lampa je dobra opcija , netrosi puno i radi odlicno zasad , spaja se na obicno e27 grlo i neisijava svijetlost posto je keramicka
DvolicniLEGENDA

jan 2017.

Ja koristim vivax, nedavno vidio po katalozima 100 kn :)
truareZMAJ

jan 2017.

Koristio sam isti Vivax, barem mislim.. i dobro me slu~io dok me slu~io. ovo namjeatanje desno nisu brzine nego je "I" rad na 1000W a "II" je 2000W, barem je tako na mom. I uvijek bi ga dr~ao na jedinici. Bilo mi je malo problem podesit ~eljenu temperaturu preko tog termostata pa sam kalorifer spojio na digitalni stc1000. Po~eljno bi bilo provjeravati kalorifer i dotezati nakon du~eg rada, jer se meni ventilator olabavio i zaglavio, i tako zgorio motor. Sva srea nia drugo nije gorilo.. al to je uvijek rizik s tim kaloriferima.
benderbAMBASADOR

jan 2017.

po meni je kalolifer jako dobra opcija, cak puno bolja od mojih grijaca za terari , prednost je sto imaju termostat i pale se po potrebi ... kosta 100 tinjak kuna , ali velika mana je sto je potrosnja 2500 w (bar na mome)ja ga koristim za grijanje kupatila i ugrije zacas ... ali za box di mora radit 6 sati ... mislim ipak je preko 2 kw .. na ovim temperaturama trenutno palio bi se malo malo , a 2 kw (moj 2,5) je previse --- po meni neisplativo... bolje uljani radiator od recimo 500 w ili lampice sto ja imam ... mana lampi sto ja imam je sto kostaju 180 kn po komadu , a imam dvije ... znaci nije ni jeftino , ali to sam sad kupio i koristit cu ih samo u zimskom growu, da izdrze dvije sezone ja zadovoljan , na proljece , jesen nemoraju obadvije ni radit , moze jedna po potrebi .. cak sam vidio da ima termo tajmer u prodaji , malo je skup kosta oko 400 kunica .. ali kad bi to imao i spojio grijace (jesen proljece kad je topolije) uvjek bi imao u boxu istu temp sto je odlicno ... eto jos je u planu uzeti taj termo tajmer .. i box ce biti automatiziran sto se tice temp za zimu jesen proljece ...
1310ZMAJ

feb 2017.

@benderb, stc 1000, desetak € i istog izgleda nesto skuplji, vlagostat (upravo ga ocekujem), pogledaj filmice kako ih se postavlja i programira na netu. Najpovoljnije grijanje (k tome jos i ugasen isijava toplinu) zemljana tegla i kod mene 65w obična zarulja, moze i slabija. Tegla se zagrije na 50-ak °C, regulacija moguca ili tajmerom ili termostatom. :vutra:
WhirlwindAMBASADOR

feb 2017.

Slagao sam frendu frižider box koji je u podrumu, kad je vani cca -8 u podrumu je cca 8° STC1000 cca 10€ kad temperatura boxa padne na 16 st pali se žarulja grijać za terarij od 100w koju sam na ebay-u platio cca 3€. Žarulju sam postavio na upuh i stavio ventilator od pc-a da lagano puše preko nje. Sad još planiram napravit da se vent od ispuha pali tek kad temp u box-u dođe do 20°. Kad vidim kako će proči grow javim rezultate. p.s. na slikama je žarulja od 50W koja je kasnije zamjenjena sa 100W

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se