VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojNapala me gamad. Help!
LEGACY

Napala me gamad. Help!

114 odgovora6,852 pregleda

jun 2015.

Ljudi pomagajte, danas sam bio na sajtu posle desetak dana kad imam sta da vidim. Listovi izjedeni, rupica svugde, na samom stablu se nastanjuje bela gamad. Sta da radim, da kupim neki insekticid pa da prskam, zao mi da propadne. Na nekim listovima i tragova sluzi, nisam siguran da li je od puzeva. Ima i nekih bubica. Svaki savet je dobrodosao.
cakleniENTUZIJASTA

jun 2015.

Actara ili neopitroid za letece objekte i puzomor za puzeve i trebo bi biti na konju

jul 2015.

e ovi mali leptirii su mi ful cakani :) . Nisu ti oni krivci za izjedene listove, listovi su pojedeni od skakavaca, a ti mali bjeli samo taj pamuk sla~u po biljci pa jedino mo~e do do plijesni. slobodno napraai biljku pitroidom i oapricaj actarom ;)

jul 2015.

Pa lepo sam ih zumirao :D Hvala na savetima, javim za koji dan kakvo je stanje. Pozdrav!
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Imam pitanje u vezi insekata. Poprsko sam biljoze sa Actarom(3 prstohvata na 1l vode) i svejedno je puna nekih buba raznih?

jul 2015.

Kakva 3 prstohvata na litar vode, to nije mjera. Napravi punu dozu i oapricaj temeljno. Zna i nee ti pomoi da poprskaa, moraa biti temeljan, a to je velika razlika.
L0oDZMAJ

jul 2015.

Ja mslm sa ta 3 prstohvata na litar vode,da si pobio sve zivo oko biljke a i na biljci :) ebo si mu kevu,trovanje do jaja :objesen:

jul 2015.

Mislim nije mi jasno to prstohvati, sa takvim stvarima se nije za zaebavat, pogotovo umakat prste u takve otrove. Ina e kod baratanja actarom koristim gumene rukavice i na ustima uvjek imam zaatitu. Ja kupujem actaru u vreici, jedna vreicu spi im na 5 litara i to je to. Neznam kakva je ta ato se prstohvatom dozira, i opet nemaju svi iste prste.
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Jucer sam vidio nekog mini skakavca na stabiljci al je samo pao dole mrtav dok sam protreso. Ma da svaki put dok protresem vidim da ima dosta nekih musica po njoj. Morat cu izgleda punu dozu i pospricat. EDIT: Obuko sam rukavice i maskicu na lice da nebi bilo nismo znali

jul 2015.

Actari treba 2 do 4 dana da pobije nametnike, manje skakavce i sli no. Ona zapravo otruje nametnika ali dok po ne dijelovati treba vremena. I kad oapricaa s njom nemoa o ekivat da e nametnici u trenu nestati, nee jer ih ona ne odbija nego ih ubija polako. Ako hoea posti efekt i da odbija i da ubija u aau vode stavia sitno narezanih par re~njeva eanjaka i pol ~lice papra, dobro izmjeaaa i ostavia prek noi, ujutro procjedia i onda kad radia actaru samo ubacia u prskalicu s njom tu aau vode eanjakuae i da vidia kako insekti bje~e od mirisa eanjaka, ima da ih nema.
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Prekjucer sam posprico Actarom, vidjet cu kroz par dana stanje. Da li mogu opet za par dana, ako nece ovo djelovat kako treba, zaspricat sa pravom dozom Actare + cesnjakusom? EDIT: Onda je to pravi efekt, jer kao sta kazem, jucer sam tog mini skakavca vidio i samo je pao ko pijan.
L0oDZMAJ

jul 2015.

Actaru koristim vec 4 godine (povrce)... nikad niti masku,niti rukavice... kesica od 4 grama,imam vagicu i izmerim 1g i stavim na 1.5l vode(tako i na vuji koristim)... a sad narod sto koristi prstohvat,to nikom ne savetujem,niti bilo kome savetujem kao sto ja koristim... moj savet je uvek na kesicu od 4grama 15l vode... po upustvu je 20l...
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

A morat cu izgleda ispocetka, al ovaj put s pravom dozom pa onda nemam brige. Jel mogu "sprzit" biljoze s tim?
L0oDZMAJ

jul 2015.

Moze i tako da prodje kako si uradio.. napravi kako ti je Joke rekao i vec sutra mozes prskati,al nemoj biljke,vec okolo biljki i nemas problema... neces ih spaliti,al imaj u vidu da je to otrov...
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Hvala na savjetima, sutra onda idem u akciju unistavanja svega sta leti!

jul 2015.

Imao sam ja jednu poznanicu koja je tako govorila. Bavila se povrtlarstvom, znala je i prskat cijelu njivu i vrt raznoraznim insekticidima, modrom galicom, zelenom galicom i kojekakvim kemijama, nikad ni masku ni rukavice nije nosila. Uvjek su joj svi govorili "ajd nebudi luda" a ona je znala re "ma dajde ljudi pa nije mi niata". I tako je godinama bilo. Na ~alost ona viae nije ~iva, preminula je prije dvije godine u svojoj 44-toj godini ~ivota. Dijagnoza 4 kancera sa metastazama, na pluima, jednjaku, ~elucu i dobrano jetra zahvaena. Od svoje 18-te godine provodila je dane na njivi u kopkajui po vrtu, bila vrijedna ali tvrdoglava ~ena. Poanta koriatenja pesticida ili bilo kakvih insekticida jest pravilna zaatita, to svima treba biti prvo na pameti. Nee tebi biti niata sada, ni sutra, al ti takva neopreznost zna donijeti zlo s godinama, pa se ljudi onda pitaju od ega.
L0oDZMAJ

jul 2015.

Joke,upravu si... ja hemiju retko koristim,actaru zbog skakavaca najvise,a ni to ne bi... a modre galice i kojekude,nope... actara kad dodje u dodir sa tecnoscu oslobadja otrov,ja nisam tvrdoglav.. vec sam upoznat sa materijom... a pogledaj sastav gumenih rukavica koje koristis i kakve otrove one imaju,jel korostis primer puder radi preventive zastite ruku,kancer(ne daj boze napada kozu brzo) kad koristis gumene rukavice,kakav miris imaju... @No Joke brate moj,upravu si,zastita na prvom mestu pa sve ostalo,nas zivot je najvredniji... od sad cu i ja koristit,veruj ali higijenske rukavice,te gumene izbaci i ti iz upotrebe... hvala na savetu,peace brate
DzparanojaLEGENDA

jul 2015.

Imate oboljenje plua koje ljekari opisuju kao "farmerska plua" ! Radi se dakle o uticaju sijena, trave, polena i praaine iz istih, koji nakon odredjenog perioda ostavljaju posledice na plua seljaka farmera... te smanjuju kapacitet istih, i izazivaju dalje komplikacije ! To radi sijeno, a ata tek rade pesticidi, herbicidi i ostala hemija... u to neu da ulazim, ve samo da se u potpunosti slo~im, sa preporukama o uvanju zdravlja koje Vam je predo io No Joke ! Zdravlje prije i iznad svega :djede:
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Odlicni komentari! Moje su prskane Actarom prije 3 dana i svejedno se nade tu i tamo koja buba. Skakavca sam danas isto vidio. Kako se radi cesnjakusa da isprobam s tim?

jul 2015.

Napunia neku aau od 3 dl. mlakom vodom. Ubacia untra pola ajne ~lice papra, naribaa ili sitno nasje ea 3 re~nja eanjaka i mjeaaa dok se veina papra otopi. Kad to sve napravia samo poklopia aau ne im i ostavia minimalno 12 sati. Nakon 12 sati voda e imati odvratan i odbojan miris, procjedia je kroz cijediljku ili gazu i dodaa je u prskalicu. Zajedno sa otopinom actare, ja imam od 2 litre prskalicu tako da smukam etvrtinu vreice actare u 1,5 litru vode i istresem tih 3 deci eanjakuae u to i deri. Vidim skakavce okolo ali nejdu viae bli~e biljkama. jedino je problem ato nakon kiae moraa ponovo.
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

E hvala na ovom. Znaci prskam sve okolo biljoza?

jul 2015.

Ako je uvegetaciji onda i po biljozi i okolo. Samo ako je u kasnom cvatu onda ne po njoj. Malo logike, da naapricaa sve okolo onda e se skakavci skloniti na biljku i ode mast u propast.
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Tek je pocela cvjetat. Onda ce i ona dobit malo
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Evo No Joke, dobila je dozu actare i cesnjakuse kako si i reko i sve ostalo oko nje.. Sav smrdim po tom cesnjaku, valjda je onda to dobar znak haha
silverlungsENTUZIJASTA

jul 2015.

negde sam procitao da actar-u treba upotrebljavati u naj toplijem delu dana.da li je to pozeljno ili je bolje posle zalaska sunca?

jul 2015.

zastitu koristis rano ujutro ili kasno popodne,pred mrak...

jul 2015.

joke.... isti problem imam kao i cakleni,dali da i ja tako radim? hvala
nice&cleanAMBASADOR

jul 2015.

a neee,sad ce dr.Joke da ti ispise drugi recept....pa naravno da ces raditi isto ako imas isti problem :fuck:

jul 2015.

tebe nisam pitao nista...;)
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Odradi tako kao i ja. Mogu ti reci da cesnjakusa sa Actarom djeluje..Jedino sta vidim na biljkama su komarci, ali mislim da oni nista lose ne rade.

jul 2015.

ok. hvala ti
silverlungsENTUZIJASTA

jul 2015.

meni su u poljoprivrednoj apoteci rekli kesica 4g na 10 litara vode a ti stavljas cetvrtinu na 1,5 litara sto mu dodje 4g na 6 litara.koga poslusati?:zvezda::
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Probaj jedno, probaj drugo pa vidi sam. Ja sam odradio na 1.5l vode 1g Actare. Ne vidim nikakve insekte osim komaraca.
silverlungsENTUZIJASTA

jul 2015.

ACTARA 25 WG Klasa: Insekticidi Aktivna materija: Tiametoksam 250g/kg Formulacija: WG - vododisperzibilne granule Pakovanje: 2g, 4g, 40g, 100g Proizvođač: Syngenta Karenca: 7 dana paprika, grašak; 14 dana krompir, kupus; 21 dan jabuka; OVP duvan MDK: 0,05 mg/kg – krompir, jabuka, grašak, paprika MBT: 2 - jabuka, krompir (za svaku generaciju po 1), paprika, grašak; 1- duvan Primena: USEV / ZASAD KOLIČINA PRIMENE VREME PRIMENE Duvan 600-800 g/ha (6–8 g na 100 m2)7 Tretman po rasađivanju, zalivanjem zemljišta (10-50ml po biljci) Grašak 160–180 g/ha (1,6–1,8 g na 100 m2)7 Tretman na početku formiranja kolonija (20-30% biljaka naseljeno vašima)7 Jabuka 0,2 % (2 g u 10l vode) 7 Tretirati pri prvoj pojavi štetočina7 Krompir 70 g/ha (0,7g na 100m2)7 Tretirati od početka piljenja jaja, pa do 2. larvenog stupnja7 Paprika 160–180 g/ha (1,6–1,8 g na 100 m2)7 Tretman na početku formiranja kolonija (20-30% biljaka naseljeno vašima)7 DELOVANJE: Actara 25 WG je insekticid iz grupe Neonikotinoida, sistemičnog delovanja koji deluje kao agonist acetilholina. SPEKTAR DELOVANJA: Namenjen je za suzbijanje: zelene jabukine vaši (Aphis pomi ), brašnaste vaši jabuke (Dysaphis plantaginea ), krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlinaeata ), breskvine vaši (Myzus persicae ), duvanove lisne vaši (Aphis tabaci ), lisne vaši (Macrosiphum euphorbiae ), zelene vaši graška (Acyrthosiphon pisi ), zelene breskvine vaši (Myzus persicae ). PREPORUKE I NAPOMENE: dobro sistemično delovanje i kretanje kroz biljku naviše mu daje mogućnost primene i preko zemljišta - zalivanjem, u zastiti nadzemnih delova biljke. Dugo rezidualno delovanje, ali nešto sporije inicijalno, insekt prestaje sa ishranom za nekoliko sati od primene, a potpuno uginuće za dva-tri dana. Mogućnost mešanja insekticida na bazi tiametoksama je moguća sa velikim brojem fungicida, ali u praksi pre primene proveriti kompatibilnost. Ne sme se mešati sa insekticidima na bazi neonikotinoida, zbog moguće ukrštene rezistentnosti. Optimalna temperatura za primenu je 10 - 30°C, izabrati primenu u najtoplijem delu dana. i ja znam da je ujutru ili uvece ali proizvodjac kaze suprotno:whato::

jul 2015.

Ja uzimam vreice od 2 grama, zato i stavim etvrtinu na 2 litre, ne na 1,5 litru. itaj malo ostatak, ne vadi iz konteksta, ostalih pola litre je otopina eanjaka.
silverlungsENTUZIJASTA

jul 2015.

kao prvo nigde nisi napisao da je kesica 2 g, drugo napisao si: trece napisao si: a onda si napisao: 3dl je 300 ml a ne 500ml ili ti "pola litre" tako da nisam izvukao iz konteksta nego sam procitao sta si napisao:udarac::vozdra:

jul 2015.

nee ti niata biti za 2 dl. tako da opuateno ;)
silverlungsENTUZIJASTA

jul 2015.

znaci 0,5 g actare na 2 litara vode odliti 500 ml tako da ostane 1,5 litara i dodati 500 ml otopine bibera i belog luka?
cakleniENTUZIJASTA

jul 2015.

Pa ne moras odlit, stavis na 1.5l tolko Actare i dodas u to jos cesnjakusu. Ja sam odradio onako kako mi je NoJoke savjetovo i nema vise nikakvog insekta u blizini.
silverlungsENTUZIJASTA

jul 2015.

ma ja i nemam problema sa insektima nego cisto informativno ne moze da skodi :respect::joint2:
blackfoxAMBASADOR

jul 2015.

Pozdrav imam gadan problem sa istim ovim bijelim skakutaju im nametnikom sa pocetka ove diskusije Ne mogu reci da rade neku stetu tipa izjedenih listova ili bilo kakvu stetu da se vidi na biljci ali skoro sve manje biljke su sve vise i vise obavijene tim njihovim "pamukom".Skidam rukama kad doem ali to nevrijedi. `pricao sam sa mixom papra, cesnjaka i duhana ali to uopce nije pomoglo, vec drugi dan su opet bili gore. E sad posto nemam pristup actari zanima me da li je pametno spricati sa Biokill univerzal?? Ako netko ima kakav drugi prirodni savjet bio bih mu zahvalan ili neko iskustvo sa doticnim biokillom i dali je uopce pametno spricati sa njim.. biljke su jedno tjedan dana u cvatu..Hvala
Skill3rPOZNAVALAC

jul 2015.

Pozdrav ovako bio sam na spotu upravo i biljke su perfekcija dode mi da spavam pokraj njih kako fino mirisi sve hahah ali uocio sam 2 neprijeatelja mala zelena skakvca a nebih da mi uniste moju perfekciju jer je jako puno truda tu ulozeno i para pa me zanima u pevecu hrvatska to mi je najblize za kupit nesto protiv gamadi da mogu po listovima i stabljici i okolo pospricat sta preporucujete listovi su perfektno zdravi za sada ali bolje sprjecit nego ljecit :)
L0oDZMAJ

jul 2015.

Ako ti je biljka zdrava i skakavci ke ne diraju zasto da je trujes? Nemoj da komplikujes druze,ako vidis pocetak problem onda krenes u akciji... a mozda se i ta 2 skakavca sklonila malo od sunca,ne mora da znaci da ce da je hasaju :)
Skill3rPOZNAVALAC

jul 2015.

Hm... a neznam izgledali su mi ko da uzivaju na njoj sad kad se miris poceo osjecat sad to primjecujem ali ako tako kazes onda cu vidit sta ce biti hvala :)
StipeZMAJ

jul 2015.

Ak je biljka vec velika, nece joj nista bit. Ne znam u cemu je fora ali meni je jedan strain pojeden cijeli a drugi strain niti tockice. Valjda i biljke znaju koja im sorta vise pase :D
Skill3rPOZNAVALAC

jul 2015.

Biljka je cca 60cm i stabljika je ajmo reci ko palac debela poprilicno i mogu rec da me to cudi bas jako debela stabljika a biljka je dosta i grmata hahahha :D tako vidicemo nadam se da lagano treba pocet cvjetanje da pokaze spol :D
tuzniENTUZIJASTA

jul 2015.

Te cikade su vrlo zahebane, prenose vrlo opasnu bakteriju Fitoplazmu. dovodi do smanjenja prinosa, cesto se ocituje listovima zlatne ili crvene boje na biljci ili dijelu biljke... OPREZ :djede:

jul 2015.

@blackfox ja za njih koristim sprej za muve/komarce. samo prskaj izdaljeg i nemoj da namastis listove spalices ih. nego, jel sam ja to utripovao, ili... kad su autosi poceli da se pune, lepe i sire miris smanjio se broj nametnika na njima?
blackfoxAMBASADOR

jul 2015.

@HazaLover ,neznam ja sam ih pospricao biokillom jer su mi vise dopizdili stvarno i bio sam jucer i vise nijednog nema, ali imam dvije u kasnom cvatu skoro pred skidanje i na njima ih ima ali ne tako puno, tu i tamo i to na granama i listovima. na budovima nema nijednog ali cu provjeriti detaljno te budove kad ih otrimam da nebi bilo tog pamuka ili sta je vec u njima..Njih nisam ni spricao jer jos malo i gotovi su, a ove manje planiram u par navrata pospricati sa vodom iz prskalice jer kise nema ni blizu pa da se sapere taj biokill jer karenca mu je 4 tjedna.

jul 2015.

Pozdrav svima. Prskao sam biljke aktarom zbog problema sa tim malim belim gamadima pre nekih 30 dana, posle toga je bilo ok. Pre neki dan odem da obidjem i vidim gomilu nekih gamadi, mislim da su te male bele samo odrasle. Nisam primetio da su nanele stetu, listovi su dobri, nema rupica. E sad treba mi savet, da li da prskam biljke sa necim (i sa cime?) ili da ne diram. Ne vidim neku stetu ali mi bodu oci i plasim se da ne dodje do stete. Unapred zahvalan! EDIT: Zaboravio sam da napomenem da sam par puta napravio "cesnjakusu", malo belog luka i bibera (cesnjak i papar) i prskao sa tim, razredjeno sa vodom, pomoglo je donekle, ali ove male bube su tu i dalje.
TarzanZMAJ

jul 2015.

medeci cvrcak vec sam pisao danas o njemu, ovi su vec odrasli.. probaj opet s actarom ako ih se hoces rijesiti, skini bijele nakupine koliko mozes od toga nastaje plijesan
Znaci opet isprobana stvar kupljeno u sensi shopu,vrh sam zadovoljan!
Skill3rPOZNAVALAC

avg 2015.

Ja sam skuho duhan idem danas da pospricam svoje biljonze posto listova ima popanih dal da u huna stavljam cesnjak ili ne ?
L0oDZMAJ

avg 2015.

Mozes a i ne moras
TarzanZMAJ

avg 2015.

stavi cesnjak zasto ne, ali on mora malo odstojati u vodi.. bar preko noci
Nisu one dzabe tu! Vidim na jednoj fotki nesto belo kao mrezica....da ne ubacuju larve odnosno jaja u biljku? Postoje dobre a i lose bube !!! Ja ne volim nikakve, zato ovaj sprej je kralj... poprskas i kraj posle sedam dana ponovis! Ja sam imao te probleme i evo resenja...
Alien51ENTUZIJASTA

avg 2015.

Mi moze neko pomoc oko omjera vode sa duhano ? Imam autosa jednog dal da tu smjesu apricam na cvijetove?:)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se