LEGACY
Vodikov peroksid? Dali ga neko koristi kao gnojivo?
78 odgovora12,686 pregleda
26. avg 2006.#2
Vodonik peroxid-H2O2 nije gnojivo !!! On se dodaje vodi pri zalivanju biljke kako bi se dodatno obezbedio kiseonik potreban korenu.... :wink:
26. avg 2006.#3
Razmera vodonikovog preoksida sa vodom je 3%
Sa ovakvim rastvorom se zaliva biljka,H2O2 ne daje nikakve minerale biljci ,sem kako je grucho rekao obezbedjuje dodatni kiseonik korenu biljke.
Koristi se u toku vegetacije i cvetanja.
12. sep 2006.#4
Vrlo zahvalna stvar ako vam je zemlja tvrda ne propusta vodu i zrak onda obavezno koristite tako sto u jednu litru vode stavite 3-4 ml h202 i zaljevate zemlju blizu korjena.Imate vise o ovome u dijelu unutrasnje uzgajanje.Ovi iskusniji to koriste i u fazi klijanja jer onda dezinficira vatu i sjeme a i zemlju.Biljke ce vam biti jako zahvalne ja sam mami spasio vecinu cvijeca koje se bilo na samrti zbog pretjeranog zaljevanja,tvrde zemlje......
23. jan 2007.#5
Jel' puno 6ml 3% H2O2 na 1.5L vode ?
Sta se uopce moze desit sa biljkom ako se pretjera sa peroksidom ?
23. jan 2007.#6
Mislim da nije puno.
Ali stvarno? Sta ako se pretera? Zna li neko?
8. feb 2007.#7
znao sam stavit i vise od 10ml na litru
to sam eksperimentirao sa jednom biljkom i nije mi dala znakove trovanja
25. feb 2007.#8
..............nikad cuo...........mi seljaci sadimo u naae plodne aume.........iako sam tek ove godine poceo koristiti umjetno gnojivo....mo~da bude bolje
11. feb 2013.#9
ovo je korisna tema :) bas idem sutra po ovaj 3 postotni, dusu dalo za zdrav korjen.
A onda cu i izmjerit kako djeluje na PH vode
11. feb 2013.#10
ajd, vec 6 godina nije niko nista napisao ovde, bas je vreme da se malo osvezi tema
11. feb 2013.#11
Mene samo zanima dali taj peroksid ubije sve ato ~ivi u zemlji ili zaobilazi aerobne bakterije . Bilo bi zanimljivo iskopati info nekog organskog uzgajiva
a kako peroksid utje
e na mikrokulture u zemlji .
11. feb 2013.#13
nije pravi odgovor, ali ima nesto o tome sta radi a sta ne ovde Home Mushroom Cultivation with Hydrogen Peroxide
11. feb 2013.#15
ja sam ga prije davao 1-3 ml na litru vode a sada obnavljam opremu za sljedeci projekat pa je ovo neizostavno, inace pomaze korjenu da lakse dise i sprjecava infekcije korjenskog sustava.
Sutra ce biti i report kako djeluje na ph vode. Preporuka je da se biljke ne gnoje svaki put kad se zaljeva e kad ide cista voda treba samo PH korektora i koji mililitar hidrogena. Inace s vodikovim peroksidom ovim 3% sto ga zovu medicinski se ispiru i rane ali uglavnom grlo i oralno
13. feb 2013.#16
Evo neutralne vijesti : ) Testiro sam vodikov peroksid u vodi iz pipe. 3% peroksid 2ml u litru vode i PH i EC su ostali isti 7,3 i 720 µS
Peroksid nabavljen iz gradske ljekarne Zagreb.
13. feb 2013.#17
Ja sam cuo da ih pokosi i dobre i lose...malo melase ili neobradjenog meda sve vrati u normalu.1 zlica na 1l vode
13. feb 2013.#18
Nema se ata vratiti u normalu ako ih pokosi .
Melasa (ugljikohidrati) im slu~i kao hrana , a mrtve ljude nemoa nahraniti .
13. feb 2013.#19
Da slazem se..zato i mislim je dodavanje peroksida dvosjekli mac.Med i melasa navodno pomazu kod obnavljanja kolonija poz.i neg.bakterija...ja sam ga koristio(peroksid) u vise navrata i mogu reci da nisam primjetio da je biljci nesto posebno pomoglo,nije ni odmoglo.Uglavnom mislim da je peroksid li,la ako je zemlja dobra i kvalitetna,prozracna..peroksid gubi smisao..eventualno moze zakomplicirati stvar
14. feb 2013.#21
Ne smje se mjesat sa organskim gnojivima ali moze se mjesat sa mineralnim/kemijskim gnojivima ! Djeluje samo pozitivno 2 ml po litri vode bez problema.
29. mar 2013.#22
Koliko esto koristite/ili ste koristili peroksid? Ja ga u pravilu koristim svako tree zalijevanje prilikom svakog uzgoja. Sada mi je re
eno da ga ne koristim u tolikoj mjeri..
29. mar 2013.#23
Ako je to u vanjskom uzgoju prestani koristiti jer time samo ubijaa korisnu mikrofaunu. Radije nekako popravi strukturu zemlje da bude prozra
nija.
29. mar 2013.#25
Ispri
avam se, tek sam sada vidio da je tema unutar Vanjskog uzgoja jer sam do nje doaao preko google-a. Mislio sam na unutarnji.
29. mar 2013.#26
A onda ti je joa lakae popraviti strukturu zemlje da ona bude prozra
nija, jer jedini cilj dodavanja peroksida je da korijen dobije viae kisika.
29. mar 2013.#27
Hvala.Uvijek stavim bar 20% perlita. Ubudue pametnije sa perokisdom.
29. mar 2013.#28
upravo to a zanemaruje se cinjenica da peroksid djeluje kao antibiotik i da nije dovoljno samo njega sipati...malo je to kompliciranije nego se cini;)
30. mar 2013.#29
ja dodajem 2ml peroksida sa svakim zalijevanjem i biljkama apsolutno niata ne fali, rastu svakog dana po par cm... :)
2. jun 2013.#30
Biljke su mi stare 20 dana,interesuje me dali mogu da pocnem da dodajem peroksid u vodu,tako isto i sa gnojivom dali mogu da pocnem da gnojim,dali mogu da mijesam zajedno peroksid i gnojivo ili ide posebno...posadio sam ljubimce u PVC
aae klasicne,za pocetak pa cu ih kasnije prebaciti u vece vazne dali je to dobro... to je sve od pitanja za sada.HVALA
2. jun 2013.#31
ako procitas temu od pocetka videces odgovore na tvoja pitanja, mada ih ja vidim i na samo ovoj strani ;)
neko kroz ceo grow, neko par puta, 2ml na litar (neko 3~4ml, neko i vise), moze sa hemijskim a izbegavati sa organskim djubrivima... iskustva su tu, procitaj pa se odluci za neku opciju... ja recimo nikada nisam koristio peroksid... svratio sam u temu samo da, kao moderator, vidim sta se desava ;)
30. mar 2015.#33
u apotekama...jedared kupio i stavljao i nisam niata posebno primjetio :D
mislim da ga imam joa negdje...samo neznam gdje je,hehe
3. jun 2015.#34
Ja ga koristim skoro svakim zalivanjem 5ml biljke disu 200 na sat
20. jun 2021.#35
Veliko HVALA
Pozdrav,
Znam da otvaram temu nakon puno godina.
Jeste li uspjeli eksperimentirati, kakvi rezultati?
Ovo bi mogla biti dobra tema
22. feb 2024.#36
499453 3 %
3dcl vode /1dcl hidrogena -biljke prodisale ...ganjam gnatse svim i sva
im i sad sa hidrogenom (u prskalici po povraini zemlje apricanje)+dijatomejska zemlja(insectosec)+~ute ljepljive plo
e fitokol i mogu re
-"izgubili ste gnatsi(ima ih neato malo ostalo al pod kontrolom)"
biocanna da-kao gnojivo ne(razrijeeni hidrogen) - ali samo prskanje u razmjeru 3:1- apricanje povraine zemlje- ne zaljevanje ...hidrogen isto sprije
io ljetos plijesanj tako da je stalno u pripremi:):thumb:... dozvoljen u organskom uzgoju
499497
:spliff:
22. feb 2024.#37
Koristio kao protiv gnatova, nista se nije promijenilo, kao da nisam niti upotrijebio.
22. feb 2024.#39
Hidrogen ili H2O2 zovu i aume
e kapi za uai. To je 3% hidrogen i mo~e se koristiti kad se sjeme klija,dvije kapi u
aau vode(1dl)gdje je sjemenka,o
isti jubod ne
isto
a i dezinficira. Isto tako se mo~e povremeno koristit za
ia
enje kotjena,jer on kad doe u dodir sa zmazano
om,djeluje momentalno. Isto kad ga kapnete u uho,aumi dok skroz ne razbije
estice voska ili prljavatine. Ja povremeno, s time
istim uai. Niata ne mo~e toliko duboko prodjet,a da ne oateti uho.
hydrogen peroksid
499456
16. jun 2024.#40
Evo ha resenje za deo mog pdoblema,imam zemlju na sajtu ,SMONICU,to ke masna zemlja,koja tesko upija vodu i kad se osusi bude kamen.Ja sam izmesao zutu Florabelu sa tom mojom zemljom,ali sam nesto lose racunao,pa sam morao da stavim vise od pola moje lose zemlje,jos mi biljke regulisao grad.... ostale su neke citave,taman da ih za dva-tri dana zalijem sa hidrogenom da koren dobije vazduha,pa posle nastavljam normalno. A ako vidim razliku,ponovicu bar jos 3-4 puta,pogotovo u cvetanju
Odgovaranje na teme dolazi uskoro.
avg 2006.
1 / 40
avg 2006.
740d