VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojUrin kao gnojivo?
LEGACY

Urin kao gnojivo?

143 odgovora16,575 pregleda
zendramaxENTUZIJASTA

jul 2011.

Nisam siguran jesam li na pravom mjestu otvorio temu pa molim nadle~ne da je premjeste ako sam promaaio. Hvala. Ljudski urin je jedan od najbr~e djelujuih te jedan od najboljih izvora duaika, fosfora, kalija i elemenata u tragovima, dostupan u obliku koji biljke savraeno prihvaaju. Svje~ ljudski urin je sterilan i kao takav ne sadr~i bakterije. U biti, toliko je sterilan da ga je mogue tako svje~eg i piti. Urea [(NH2)2CO] iz urina postaje amonijak nakon 24 sata i to uzrokuje karakteristi an vonj mokrae. U takvom je stanju urin prejak za upotrebu na samim biljkama, ali proliven po hrpi komposta, pobuuje i ubrzava reakcije u kompostu obogaujui ga dodatnim sastojcima Jedan dio urina razrijeen s 10-15 dijelova vode pogodan je za primjenu na biljkama u fazi rasta. U omjeru 1 : 30-50 za primjenu na lon anicama koje su puno osjetljivije na gnojiva bilo koje vrste. Drvee, grmlje i travnjake mo~emo prihranjivati nerazrijeenim urinom, ali iz o itih razloga to ne treba initi direktnom primjenom preko liaa, cvjetova ili plodova pojedinih biljaka. Dakle, prihranjujemo korijenski sustav. Tragovi antibiotika, vitaminskih dodataka i ostalih lijekova ostaju u urinu, ali u zanemarivim koli inama, pogotovo ako je urin razrijeen vodom. Urin je 95% voda, 2,5% posto je urea, a daljnjih 2,5% je mjeaavina minerala, soli, hormona i enzima. To je krvni nusprodukt, ali usprkos tome ato sadr~i izvjesni krvni otpad isti nije otrovan. Tijekom uriniranja zdrava e osoba ispustiti 11g duaika (urea), 1g fosfora (fosfati) i 2,5g kalija. Ugandski znanstvenik Patrick Makhosi, lan ugandske agrokulturalne istra~iva ke organizacije u Kawandi i stru njak za tla potvruje u inkovitost ljudskog urina kao gnojiva. On tvrdi da e prihrana povra urinom jednom na tjedan u razdoblju ne kraem od dva mjeseca uveati urod barem dvostruko. Stoga ako ~elite ve pripremljen izvor biljne hrane koji je savraeno prilagoen vaaem vrtu, potpuno besplatan, dostupan tijekom cijele godine, a koji uporabom u prihrani biljaka atedi silne koli ine vode koja ga ispire u toaletima, razmislite o koriatenju vlastitog urina. Zapamtite tri zlatna pravila& Urinirajte u boce, kante ili sli ne posude kako biste izdvojili urin i odr~ali ga sterilnim. Koristite ga svje~eg za biljke, odstajali je pogodan za kompost. Uvijek ga razrjeujte u omjerima od 10:1 do 50:1 za primjenu na osjetljivom bilju ili sadnicama. ovo su dijelovi lanka jedne nezavisne novinarke sa stranice koja se bavi ekologijom, ima toga joa, ali nisam u stanju prevesti cijeli tekst, a koga zanima viae, verujem da e pronai...
FukmondoAMBASADOR

jul 2011.

odli an prvi post za mnogo starog forumaaa;)
zendramaxENTUZIJASTA

jul 2011.

pa kad svi stalno ponavljaju " itaj, itaj, itaj", skoro sam zaboravio pisati

jul 2011.

Nemam "fetia" na piaanje, ali vidim da ih ima:rofl: Zanimljivo za provjeriti, ali ne sada:)
zendramaxENTUZIJASTA

jul 2011.

zavraila vegetacija ili ti nije sila?

jul 2011.

Predugo puaim izgleda pa se ne brinem. Blagostanje je trenutno. Sory hehe. Ne zamjeri, nisam joa ni pro itao tekst, i ja sam ovijek:icon_wink:
BladeZMAJ

jul 2011.

Taman da je najbolje na svijetu neu piaat po bilju.
TropicoLEGENDA

jul 2011.

osobno da mogu isporva bi ovu kombinaciju...cita sma jednom davno na rollitup-u da je tip u kombinaciji sa gnojem kalifornijskih glisti i urina ima zavidne rezultate a sta je najbolje sve je bilo organski bez ikakvih kemikalija....

jul 2011.

Ja mislim da se u ovoj dr~avi ne isplati zajebavati s tim. Ja radije kupim gotovo pa odr~avam ekonomiju, iako pri~eljkujem da se sruai. Rijetki su koji imaju prostora za vlastito experimentiranje, ja sam sretan za bilo ata uzgojiti i puaiti. Stvar ak i ima smisla po onomu ata imam negdje u glavi ali opet, dok nije legalno to je 5 skala iznad mene, a to ve treba i bistre glave malo raditi tako da ono...previae za mene:)) Svaka ast za prijevod, ne kop am iz prve ve eras. Rep+:whacky023::rofl:
Z&NZMAJ

jul 2011.

:thumb: Rep+ :spliff: Prvi post je dobar i svakako koristan za one koji ~ele na potpuno prirodan na in i bez velikih troakova uzgajati svoje biljke.Mo~da bi bilo dobro ovu temu malo razraditi detaljnije,jer vjerujem da ima zainteresiranih. To naravno osobno ne bih prakticirao i isto prakti nih razloga,jer uzgajam isklju ivo unutra,ali za outdoor je ova informacija itekako vrijedna :respect:
EtajglechaAMBASADOR

jul 2011.

ma to je bre super. ima da pisam na koju god saksiju naletim :))) makar bilo i indoor, jer ako ima rezultate zasto da ne. sta, i onako ih ispiras oko dve nedelje pre cap cap. a brate pisacka nije otrov, jeste da ima sranja u njoj, ali ne mozes umreti, cak i dobro dodje ako si u nekoj pustinji oko tebe nigde vode u krugu od 100km, ma brate gutao bi ko lud, ako zelis da prezivis naravno hehehe e a posto sam ja glupson, i brojevi i matematika mi idu lose, zamolio bih nekoga da mi pojasni: 1:20 koliko ja kapiram to znaci da na 1 litar urina ide 20 litara vode. jel da??? i kako da znam da li da stavljam 1:10,20,30 ili 50. mislim da je ona REDshica negde napisala da ide 1 : 20 samo mi potvrdite i odmah cu isprobam. Hvala and pozzzzzzzzzzz

jul 2011.

Jednom mi jedan stari grower re e....''ma samo se popiaaj oko nje,slobodno...'' Ma reko'...''neu,hehe''....i nisam nikad....nekako mi to bljack:icon_lol:
zendramaxENTUZIJASTA

jul 2011.

I meni je isprva ovo bilo udna, ali nikako odbojna ideja. Napominjem da mi nije bila namjera propagirati upotrebu urina na Biljci, to se ne spominje u uvodu teme ve je naglasak na ostalim biljnim vrstama. No isto tako neu biti ni protivnik ideje da se prihranom pomou urina uzgaja cannapiss. :icon_biggrin: Neki postovi su me potaknuli na dodatno istra~ivanje i evo joa informacija. Osim ve navedenog ugandskog stru njaka za poljoprivredna tla koji tvrdi da se ovom metodom gnojidbe zna ajno poveava urod (kukuruz), tijekom zime 2007/08 finski su znanstvenici (sveu iliate Kuopio) prikupljali urin iz ekoloakih WC-a po privatnim kuama te ga skladiatili na temperaturi 45 F (7,2 C) slijedeih 6 mjeseci istovremeno ga testirajui na bakterije i mikrobe. Nakon toga su urin pomijeaali s drvenim pepelom iz kamina (valjda iz tih istih kuanstva?) i doali do zaklju ka da je mjeaavina urina i pepela jednako dobra, ako ne i bolja od uobi ajenih kemijskih gnojiva. Subjekt njihovog istra~ivanja bila je (pazi sad!) raj ica, paradajz, para~dnik, pomidora ili kako ve volite nazivati meni osobno jako dragu povrtnu biljku o kojoj isto tako postoje zanimljive teorije, ali o tome nekom drugom zgodom, na nekom drugom forumu, mo~da. Daklem, naali su 20 hrabrih osoba koje su se nakon berbe raj ica hranjenih konvencionalnim gnojivom i onih gnojenim mjeaavinom urina i drvenog pepela, izjaanjavale o okusu raj ica koje su konzumirali. Ispitanici nisu imali favorita, sve su raj ice bile podjednako ukusne. Isti je tim stru njaka radio istra~ivanja s urinom i nekim drugim biljkama s podjednako uspjeanim rezultatima. Gnojeni su krastavci, je am i kupus za kojeg sam naaao podatak da je gnojen urinom urodio 64 kg veim urodom od kupusa tretiranog kemijskim gnojivima no nisam naaao podatak o povrainama testiranih usjeva, ali iz studije proizlazi da je godianja koli ina urina koju ispusti jedna osoba dovoljna za uzgoj 160 glavica kupusa. Tvrdnje o valjanosti prihrane bilja urinom potvruju joa neki svjetski znanstvenici, o tome je pisao i Washington Post, a studija je objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry u jesen 2008. Mialjenja sam da je gnojenje urinom prikladnije za outdoor, ali mislim da je i u unutraanjem uzgoju primjenjivo no svakako u oba na ina treba biti oprezan. Osoba mora biti relativno zdrava, nikad ne gnojiti istim urinom, uvijek ga razrijediti, ja osobno (hipoteti ki) ne bih iaao na omjer manji od 15:1 u korist vode s time da bih pratio kako biljka prihvaa prihranu i prema tome bih omjer prilagoavao svakoj pojedinoj biljci. Urin nikada stariji od jednog dana, ist, bez drugih izlu evina,dobro skladiaten, razrijeen u adekvatnom omjeru, tretirati samo korijenski sustav i mialjenja sam da ne bi trebalo biti problema. Na kraju krajeva, pred ~etvu se uvijek ispire, zar ne? Joa jedna natuknica; navodno je PH standardnog urina oko 7, ali se naravno mijenja u zavisnosti o prehrani davatelja ili ispuatatelja , hehehe. Fali mi pojam. Normalna dnevna koli ina se kree od 1-2 litre, ako urinirate manje od 4 dl ili viae od 2,5 l  idi bre, le i se! Oprostite na iscrpnom (ljepaa rije za predug) postu. Mislim da e mi se mjehur rasprsnuti, pozdrav!

avg 2011.

da piaam po mom norten lightu.Pa *********** ti materna popiaam ti se u bojler pa se kupaj
crobiggENTUZIJASTA

dec 2011.

Pozdrav ljudi, evo moj prvi post jupiii! Ve VAS dugooo pratim kao "slu ajni" prolaznik, bilo je vrijeme da se regam i da ja pomognem koliko mogu zajednici :icon_smile: back2topic: Ovih dana tra~im po youtubeu na ini uzgoja biljaka kakvih sve ima, svaata naaao i evo upravo otvorim ovu temu pa reko ajde da malo dopunim :) Ve se dugo zna da su fekalije odli ne kao gnojivo, normalno treba znati odreeni omjer kako se biljke ne bi spr~ile, kako koje... Ima jedan veoma zanimljiv na in uzgoj biljaka, hidroponsko uzgajanje ribama. Ve imamo hidroponsko uzgajanje i upoznati smo s time, no ovdje imamo naprednije uzgajanje. Poato je tema urin kao gnojivo, onda se ovo nadovezuje na fekalije, izmet. Pretra~ivao sam forum i nisam naaao nigdje da se to spominje, ako je netko ve to naveo pod drugim imenom, ispri avam se. Ovaj uzgoj biljaka je zanimljiv jer koristi riblji izmet kao gnojivo potrebno biljkama. Mo~e se re da je ovo 2 u 1 uzgoj, jer uzgajate biljke i ribe istovremeno. Biljke "otpadnu" vodu i hranu daju ribama kojima to paae, ribe ispravljaju pH vrijednost vode i samim svojim organizmom i fekalijama obogauju vodu svim potrebnim sastojcima za brz i masivan rast te znatno vei urod biljaka. Voda iz ribnjaka se opet vraa u posude s biljkama, biljke uzimaju vodu, minerale, itd i opet onu "otpadnu" vodu pumpa aalje natrag ribama i tak u krug. Ribe normalno hranite, no ne puno jer ih voda od biljaka takoer hrani. Poato mi je film tek u preuzimanju, ne ~elim ii u detalje tak da sam ovo objasnio onak zdravo selja ki. Ispod se nalazi link na youtube-a kako to izgleda, a sad tko voli na torrentima ima video materijala istog naziva :) Eto, stoga koga zanima, mo~e si pogledati video, kupiti (LOL) ili posuditi :D (skinuti....) http://www.youtube.com/watch?v=bCV7DABEz20 Eto podjelio sam s Vama informaciju koja je i meni friaka pa mo~emo zajedno pratit i komentirat ovaj na in uzgoja. Takoer ima: http://www.youtube.com/watch?v=btUZBk8G1xk ali to je hidroponsko uzgajanje bez riba, ajmo re standardno, samo lik objaanjava malo detaljnije i neke tajne. E sad ako ima tko da bi s ribama probao vutru uzgajat, svaka ast :D ili mo~da ve je. :fishing: U svakom slu aju, sretan uzgoj!! :vb_wave:

feb 2012.

Jednostavno pru~i ljubav i pa~nju i to ea dobit nazad.Imao sam svakakve sotre i da ti ka~em,najja i dim bila je domaja pogledaj post Mu nina i povraanje u groblju...Sve sorte su kopije dim je svaki razli it a piaanje po biljci je tvoj izbor...

feb 2012.

sta je pisac hteo da kaze

feb 2012.

Pisac je htio rei da je to od domaje bilo....
peskafondo_420ISTRAŽIVAČ

feb 2012.

Ne mozes samo jednu fekaliju isticat, sta je sa ostalim nusproduktima kakvu oni imaju upotrebu?:kackepieksen:

mar 2012.

Mozeli neko na ovo odgovorit i mene zanima ovaj omjer. Nisam ga shvatio. mada mislim ako je 1:20 da ide 1l Urina ,a 20l vode :D Ako je Grill Bear ( nadam se da nisam promasio ime ) uspio prezivit od svog Urina zasto ne i biljka, ako je zdravo za nas zasto ne i za njih :D Al to je moja nekaa teorija ipak sam ja Amater :D
DomarPOZNAVALAC

avg 2013.

i jel itko dosad isprobao teoriju? isto aprda radi, jel poma~e jer sam tamam litru vode popio hahaha

avg 2013.

Domar ...urin eventualno od klinca a ne od tebe olupine stare koja u sebe trpa sve i svasta ;)
DomarPOZNAVALAC

avg 2013.

jel ima tko djete da mu precuvam hh

avg 2013.

Radije nekom djetetu promjeni pelenu pa kasnije iscjedia. Tako ubijea dvije muhe jednim udarcem :eyebrows:
rastanautAMBASADOR

jul 2014.

A de cesh satipi po biljci e :) zamisli situacija dodju ti gosti i ti ono e vidite kako dobri hedovi.. ali trebalo se na to ispisavati danima e! pogotovo neki outdor da bude ful prirodno cccc :) Radije cu razumutiti neku psihodeliju neki dmt s vodom i zalivati biljku na taj nacin.. siguran sam da ce biti hapy :D
TropicoLEGENDA

jul 2014.

Po biljkama se ne piaa! Urin se koristi 1:10 (najmanje) razrjeen sa vodom, mo~e i 1:15 sve je ovisno o situaciji. 100% prirodno i 100% domae gnojivo. Sterilan je za razliku od drugih "domaih" gnojiva. A moje iskustvo mi govori da puno bolje djeluje nego neka druga duai na gnojiva koja su dobivena industrijskom preradom iz anorganskih sirovina a samim time nit su toliko dobra za naae zdravlje :)
Alan B'stardAMBASADOR

jul 2014.

Moze li netko s potpunom sigurnoscu potvrdit pozitivne rezultate ove metode? S obzirom da se u neku ruku natjecem s frendom potpuno organski "free to play" grow vs. njegovih "pay to win" metodi, isprobavam razne metode pa bi rado i ovu soluciju isprobo. Takoder, koliko cesto i koliko tog "eliksira" upotrebljavat?
TropicoLEGENDA

jul 2014.

Urin kao gnojivo i to folijarno uda radi s tim da sma ga koristija u fazi vegetacije. ja sma ga upotreblja prvo svakih 14 dana, pa 10 dana, pa 7 dana, kako je biljka bivala sve vea i vea. U po etku sma razvodnjava 1:15 dok kaanje 1:10 :)
TropicoLEGENDA

jul 2014.

Pisao sma post jedno 20 min a onda igrom slu ajnosti stisnija X :D evo par linkova, koga zanima sigurno e malo prou iti i razbiti vlastitu iluziju :D. tvrditi nesto tipa; "nikad nebi koristija" je krajnje ograni avajue a mo~e ravno uz bok sa onom; "neu to jesti, ne svia mi se" (a da u ~ivotu iskusija nije) :rofl: http://www.scientificamerican.com/blog/post/p-is-for-plants-human-urine-plus-as-2009-09-04/?id=p-is-for-plants-human-urine-plus-as-2009-09-04 http://news.nationalgeographic.com/news/2009/09/090918-urine-ash-fertilizer.html http://phys.org/news111063956.html http://ciitn.missouri.edu//2007009/group13_cucumber2.pdf http://abcnews.go.com/Health/Healthday/story?id=4508945 http://www.scientificamerican.com/article/human-urine-is-an-effective-fertilizer/
Alan B'stardAMBASADOR

jul 2014.

Definitivno ce jedna ove godine bit testirana na tu metodu, budem digo updejt vamo. Golden shower ftw... :ridinghorse:
sharpLEGENDA

jul 2014.

10cm. visokom Mazar-u dao prije pol sata 5l.mixa u korijen po master PO-ovom receptu :ridinghorse: . siguran sam da ce bit ok.
Bruce BannerENTUZIJASTA

jul 2014.

U Indiji se ljudi umivaju urinom i piju ga u lekovite svrhe lol

jul 2014.

ne samo u indiji http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/urinoterapija
GanjaPowerENTUZIJASTA

jul 2014.

Pozdrav ekipa, nisam dugo posta i sad prosto moram: Intresantna stvar je da od vas niko ne navodi uriniranje i osale fizioloake potrebe kao bioloako oru~je u odbrani od divlja i. Napominjem, ~ivotinje se klone ljudskih "mirisa", mo~da bi pored fertigacione prihrane dobro doalo tu i tamo atrcnuti koji mlaz ako ste u outu, prevencije radi. uj kako u piaati po northeren lightu? A ata mislia da se nalazi u industrijskim gnojivima? Hladno cjeene latice runolista? Gnojiva od izmeta su prirodno i ispravno rjeaenje za prihranu i li no bih radije upotrjebio takvo organsko ubrivo nego plantella, cvetal, itd. miks hemikalija upitnog porjekla i dugoro nih posljedica na ovjeka. Trule~ je jedina prava hrana za biljku i za njegovu preradu se ona specijalizovala milionima godina. Isto kao ato si ti(tvoji preci) razvio sposobnost varenja mesa i bilja a ne aumeih tableta, iako posjeduju sve potrebno za vitalan ~ivot. I ti mo~ea od streroida da nabubria kao grah u vodi ali to nije tvoja dieta. Evo kreni od sebe: Da li bi radije jeo evape ili farmaceutski suplement sa jednakom hranjivom vrijednosti i ekstraktom evapa?(pod izgovorom da su lagani za probavu) Zapamtite: biljka jede govna, ata god vi mislili. U zdravlje!
TarzanZMAJ

jul 2014.

otkud niko ne navodi, pa svi to rade.. i jedan od prvih savjeta za obranu od divljaci koji dobijes na forumu je da se popisas, il ostavis malo ljudske kose na sajtu,,ne pricaj gluposti..
GanjaPowerENTUZIJASTA

jul 2014.

Nije spomenuto u ovoj temi tarzane. Ostavi se tastature i vrati na granu gdje i pripadaa. Takva koli ina komentara za vrijeme koliko se registrovan je svojstvena isklju ivo za spamera. Evo ti povoda da opet piaea: Bolje bi ti bilo da i sam malo pro itaa neato i ne podazrjevaa korisne i dobronamjerne komentare. Preporu io bih ti da krenea sa savjetima za vanjsko uzgajanje i da ne traia sjeme automatika. Smijeaan grow. Srea da imaa love za bacanje, ali ko nema u glavi ima u nogama. Ipak sam ja ovdje i u hobiju daleko du~e od tebe sinko i to ato ne pravim dnevnike ne zna i da ne znam o emu govorim. U zdravlje.
Z&NZMAJ

jul 2014.

Vjerojatno zato ato se tema ne zove obrana od divlja i... Malo manje oatrine u komentarima bi bilo po~eljno, jer ve si dobio opomenu za sline komentare, ako me sjeanje dobro slu~i.
GanjaPowerENTUZIJASTA

jul 2014.

Mir,mir niko nije kriv. Vidi se ko je prvi krenuo sa provokacijama. Mo~da zbog pristrasnosti tebi zlo to nije o ito. Ja dajem svima po zaslugama kao ato vidia. Ionako samo itam ovaj forum tako da me infrakcije ne tangiraju. Mo~da bi i ostalima to bilo dobro. Poslovica ka~e: "prvo pro itaj biblioteku da napiaea knjigu" - a ne obrnutim redosljedom. Viae ne mo~ea ni komentar napisati na ovom "prijatnom" forumu od nadobudnih kompleksaaa i sakuplja a postova, koji su jaki samo za ekranom pa su svakoj rjeci pritoka. Ja sam iste savjesti. Srda an pozdrav.
Z&NZMAJ

jul 2014.

Meni se ponekad ini da ovdje imam posla sa osnovnoakolcima... ko je prvi po eo... sad bi ja trebao tra~iti gdje to piae ve ato si ti naveo, a ovaj rekao da piae ve, pa da svi budu sretni i zadovoljni i da se nitko na nikoga ne ljuti. Baa, mo'a si mislit ato mi se da :icon_neutral: A i ti moraa odma raspalit svim silama nazad!? Otiaao si off topic, pa bi se dalo malo viae diskutirati o tome ko je prvi po eo... ali onda bi to opet bio off :angry015: Kraj rasprave! Tema je "Urin kao gnojivo"!
FritjofISTRAŽIVAČ

sep 2014.

On topic; Iako nisam sam isprobao, vjerujem da je urin kao gnojivo puno prirodniji biljci nego svakojaka kemijska uda kojima ih zalijevamo. Istina, kemijska gnojiva je puno lakae precizno dozirati i nemoramo brinuti o njihovom podrijetlu, kao ato bi morali brinuti o podrijetlu urina. Budimo realni, kemija u poljoprivredi, iako je omoguila prehranjivanje milijardi ljudi, prirodi je donjela viae atete nego koristi. One iaenje tla, podzemenih voda, mikroorganizama u tlu. Bacite oko na slike monokulturnih poljoprivrednih povraina koje se strojno obrauju, avionima prskaju, traktorima oru, kombajnima ~anju.. Predaleko je to od bioraznolikog ekosustava od kojeg je sve po elo. Zaklju ak: da sam biljka mislim da bi viae u~ivao u ne jem urinu, nego u kemiji. Koriatenjem bioloakih gnojiva uvamo naa okolia, naae vode, naae tlo i ~ivot u njemu. Ove godine sam i sam, zbog jednostavnosti primjene, nedostatka informacija i vremena i se koristio kemijom, ali jedva ekam dane kad u mo puait vlastitu - organski uzgojenu vutru.

dec 2014.

Ako malo proguglate videete da ima potpuno opre nih mialjenja na temu koriaenja urina kao ubriva. Ja li no nisam to radio, mada bih, ako bih bio siguran da je dobro za biljke.

dec 2014.

uvenu zato jer je isti urin puno prejak pa ih spali....

dec 2014.

Nedavno smo u jednom dnevniku imali malu debatu u vezi urina i postoje misljenja na forumu da je urin sasvim ok ...ja se po stoti put tome protivim i tvrdim da urin nije dobar ..pogotov svijez i jos gore u indooru ali me vise umara to pa cu odustati....mislim da svatko moze sam sebi uskratiti dvije kutije cigarteta i svojo biljci kupiti plantelu a urinu je mjesto uz kanalizaciji ;) edit: ako kompostiramo stajsko gnojivo...po cemu je to urin poseban da se nemora kompostirati ?
StokaGodinePOZNAVALAC

dec 2014.

Ja sam bas nedavno citao o jednoj metodi pravljenja plodnih gredica u vrtu. Radi se o Hegel kulture mislim da se tako zove.. U biti zakopavanje trulih komada drveta u zemlju sa dodatkom organskog materijala i preporucuje se u prvih par mjeseci dodavanje svjezeg urina na tu hrpu iz razloga sto drvo ispod zemlje dok truli na sebe veze dusik iz te hrpe i u biti biljci ne ostaje nista iz cega bi crpila hranu. Poanta toga je da se podigne plodnost tla i ubrza taj pocetni proces razgradnje tog drveta. Finalni produkt toga je jako plodni dio zemlje koji je spreman za sadnju, te zadrzava vlagu i to mjesto nije potrebno gnojiti niti cak zaljevati nekoliko godina ali upozoravaju da u toku sadnje se ne dodaje urin nikako jer to samo moze nastetiti biljkama.. Pored svih sranja koja unosimo u sebe taj urin nema sanse da bude dovoljno siguran za koristenje pogotovo indor. Sterilan on moze biti ali 90% stanovnistva ima nekih zdravstvenih problema i stoga bolje ga pustiti da bude obradjen na neki nacin u hrpi komposta ili se uopce ne igrati s time..
TropicoLEGENDA

dec 2014.

Ako se protivia vjerojatno imaa argumente za nekoriatenje urina kao gnjoiva. Molim te da napiaea zaato. Pri ajmo iz iskustva ina e airimo dezinformacije. Urin je specifi an po tome jer je sterilan i kao takav je siguran za upotrebu dok primjerice stajsko gnjoivo koje spominjea u sebi sadr~i bakterije, tipa E. coli kao prije par godina pa iz tok razloga potrebno je da se takvo gnjoivo kompostira. Svje~ urin svakako inace urea u mokrai se razgrauje u amonijak kad odstoji pa iz tog razloga ga nikad nebi koristija odstajalog za indoor Urin je potrebno svakako razvodniti ina e ato je metalni rekao spali biljku zbog (valjda) velike koncentracije ure Edit: Mo~e i folijarno, preko lista ;) Edit: Ola Cupa i svi :)
StokaGodinePOZNAVALAC

dec 2014.

Ja mogu iz iskustva reci jedino da sam jednu noc/jutro dosao kuci dobrano pijan i ponukan tekstom o urinu kao super gnojivu napunio bocu od 1l i u nerazrijedenom stanju ga jos toplog ulio u posudu sa biljkom.. Sutra dan u aoku idem provjeriti i nista joj nije bilo, bas nista niti je kasnije imala kakvih posljedica.. Ali isto to nikad vise necu napraviti i dalje sam misljenja da to nije pametno rjesenje.. To je nekad mozda bilo prirodnije dok su se ljudi prirodnije hranili danas tesko.. P.s. Odstajal urin je otrovan i ima neprijatan miris to je cinjenica, svjez je sterilan ali mu je sastav upitan iz zdravstvenih razloga..

dec 2014.

Nebi ga koristio odstajalog..ja ga nebi koristi nikako a pogotovo ne odstajalog...ali da nesta razjasnimo .Ako se koristi razrjedjen ili nerazrjedjen..svjez zar mislis da nece fermentirati u zemlji ? To sto je sterilan nista neznaci i iz komposta ako je urin propustan kroz kompost u tom slucaju Nitrati i Nitriti steriliziraju tekucinu i stvaraju potpuno bezmirisnu i nepatogenu otopinu...to su ta stabilna i bezmirisna gnojiva koja nama trebaju. Znaci ok urin ali ne samo tako kako se nama cini...kita van i u teglu.Zamisli u indooru..ustvari tada je i dobar ako nista drugo sakrit ce miris ganje a i tesko da ce ti netko doci na pljugu,dvije...dobra je to fora i ja cu koristiti urin..treba to flasirati...neki OPG i udri ;) Pozz Trop
TropicoLEGENDA

dec 2014.

"treba to flasirati...neki OPG i udri ;)" Kome ga prodati kad svatko ima svoj vlastiti :D ? Mada, evo ti opcija. Krenea sa idejom, steknea politi ke i druge veze pa u suradnji sa istima udarite "prohibiciju" Urina. Zabranjeno slobodno uriniranje i koriatenje istog u druge svrhe bez prijaanje identifikacije od strane "organa reda" i naravno, sav urin zapljeniti pa ga prepakirati i ponovno istima prodavati ;) :D (pardon na off-u) Gn ekipos

feb 2015.

Imao sam 3 biljke garden grow, 2 fem orange bud i jedno unkown seme nepoznato, iz neke dobre vutre, ugavnom sva paznja preusmerena na orange a unkown seme je bilo gazeno i nije imalo sunca i nije se lepo razvijala, rasla je u indijanskim uslovima, kad sam stigao sam ja pisao ispod nje, ali kako je narasla i izbila iz paradajza ona se skroz rasirila pa kad je gledas iz daljine izgleda ORIGINAL na lizu ili vodotoranj, e onda je redovno svako jutro bila zapisana ispod i tako po danu kad mi se pisa ja odem i pisam i blejim oko nje, nisam merio sa voddom ni nista nego samo pisao po njoj direkt i to je to, na orange nisam, ali nisam puno ni obracao paznju nego sam se sprdao sa njom pa sta bude bude, kako su dani prolazili orange je obran jos ona ostala, svakim danom sve veca i veca, smrdi nekako cudno bas bas cudno, kao neko govno da izvinete, ja sam joj vec tad dao ime govnara, da stvar bude veca par dana je bila ziva i secam se bila neka oluja zesca i ja dodjem ona polomljena a bila je vec zrela mada je mogla srca srcu jos 10 dana pa bi pozutela no dobro, oberem ja nju otrimujem a ona tako bazdi i smrdi da ja to u zivotu nisam video takav smrad koji podseca na govno, i nista ja se tu razocaram mislim da je to zbog urina i da tako nesto nisam smeo uraditi, dok se ona susila orange se vec pusio bukvalno sam na nju i zaboravio, da bi posle 10-15 dana ja skjurao i nju, em sto je masna premasna, tvrda, smrdi jako, ma san snova su hedovi i izgled prelepi biljke, ja odusevljen ne verujem, i kad sam zapalio taj dzok od biljke koja se hranila urinom nisam mogao verovati, tako me je odradio i drzao taj dzoint da to nije normalno, mogu sa sigurnoscu reci da hedovi koje sam ja napravio iz tog semena unkown su bolji nego ti hedovi koje sam pusio kad sam nasao unkown seme, no to nije ni bitno, bitno je to da sam u garden growu imao jos 2 iste vrste unkown semena ali ni jedna nije bila blizu mirisa, ukusa I JACINE koja sudeci po meni i mojim prijateljima kazemo da je jaca od orange bud 2puta, znaci posle 3 dima osetis vec tu jacinu, ovo je jedna sigurno od jacih trava sto sam ikada bio probao i imao, imao sam oko 700 g a ocekivao sam 200 jer tako je izgledala, sve u svemu ja sam to radio u 2014 out sezoni i dok sam ziv samo cu pisati direkt pod billjke i ne gadim se, jer posle susenja biljke dobiju prelep miris i ukus za dimit jos ja je nisam ni ispirao da napomenem jer nije imala paznju kao orange a na kraju bolji od orange.. Inace svima toplo preporucujem da to rade, bar na jednoj ko se ne gadi svoje pisace, mada tu nema nista lose i ne znam zasto se neki gade, pa ne pisa se po biljci nego na koren dole, cista glupost za raspravljati, a svi sto tvrde da to ne valja neka me uvere i daju dokaze, jer ja sam se uverio u suprotno od vas.. PRAVDA ZA URIN :D
ZelenaGroznicaPOZNAVALAC

feb 2015.

Ako bi ste urinom zalivali u vege fazi cime bi ste u cvetanju? Dzaba mi da zalivam urinom ako cu posle moratida predjem na plantelu ili slicno.

feb 2015.

Predji ti odma na Plantelu..imali smo na forumu sa urinom pa su na kraju bile u vrlo losem stanju ;)
ZelenaGroznicaPOZNAVALAC

feb 2015.

Pa da ali onda mi grow nece biti organski.

feb 2015.

pa onda kupi organska gnojiva ako ti je toliko bitno, koju trecu opciju imas. doduse ima da miksas, al onda nije cist organik, no zbog toga se ne umire ;)

feb 2015.

ato se ti e urina i koriatenja u indooru,ja mogu rei da je meni pomogao dok se nisam skrpao za gnojivo i uzeo Plantelu,to neko tranzicijsko vrijeme do prelaska na pravo gnojivo...nisam vadio kitu i piaao po biljkama nego sam u omjeru 1:5 razrijeivao i zalijevao s tim u vrlo blagom omjeru koji ne mo~e naakoditi biljkama u toj mjeri da ih uniati... ak nisam ni nikakve posljedice primjetio nakon toga(~utilo i spaljeni listovi su bili radi drugih stvari)...svakako da urin nije prvi izbor za gnojivo,uz toliku paletu umjetnih gnojiva i kakvih sve ne,niti sam to ikad napisao,ali nije ni takvo zlo kako ga pojedinci ~ele prikazati...tko ~eli eksperimentirati i ne dr~ati se striktno aablona o gnojenju,nek piaa,razrijeuje i nek prati biljku kako e reagirati... ako se ovo odnosi na moje biljke i eksperiment s urinom,onda u ti rei da i nisu u toliko loaem stanju bile na kraju. ;) ak atoviae,jako finog i okusa i mirisa su i ne vidim im nikakav nedostatak,osim ato su vizualno izgledale malo loaije radi ~utih listova i sl. ali tu su joa neke stvari bile u igri,tako da to nije mjerilo...par prijatelja je probalo i oduaevljeno je s travom i svi su dali pohvalu i pitali da im nabavim :p ...to ato su tebi izgledale vrlo loae,ha jbg,ljepota je u oku promatra a.nisu sigurno bile lijepe kao tvoje,ali nisu ni tako loae izgledale kao ato si napisao. a to ato osporavaa takav na in gnojenja,i to vrlo uporno,mislim da to radia iz nekog inata viae nego ato imaa neke vrste argumente i injenice da je urin loa kao gnojivo. ;)
Gacha VutraloneISTRAŽIVAČ

apr 2015.

E ljudi mene zanima mogu li je vec sad zalivati urinom (7 dana joj danas) ako ne kada bih onda mogao poceti?Monsterseed me fascinirao pricom :D Ne planiram koristiti nikakva gnjojiva i to.A i urin isto kao i on planiram odmah na licu mjesta urinirati oko biljke.Sta vi mislite da li je to dobra ideja.I ako bih urinirao imam li onda potrebe da je zaljevam vodom uopste?

apr 2015.

Jel bi ti pre~ivio samo na urinu bez vode? Isto ti je to, ovjek-biljka. Osobno, nikad urin nebi stavljao. Ljudi ve inom jedu sranje, piju sranje a onda je i ljudski urin spomenuto(da ne piaem trei put).

apr 2015.

Zivim na selu tako da ne jedem mnogo sranja.Imam 18 godina i zdrav sam,ne koristim lijekove tako da mislim da ne bi to trebao biti problem.Sad me samo zanima koliko cesto da uriniram posto mi danas biljkica 7 dana napunila.

apr 2015.

Ja ti savjetujem da zaboravia na urin. emu komplicirati pored vode? A postoji tema o prehrani. Na kraju krajeva nemaa ti toliko urina koliko biljci treba teku ine.
đoksonPOZNAVALAC

apr 2015.

totalna glupost,urin,i biljka se osijeti po piaai kad je osuaia

apr 2015.

Ako je bar pola od ovog sto je Monsterseed napisao tacno onda znaci da urin pravi ubice od hedova. A osim toga urin odbija i divljac i bube (ako se naprsce po listovima) tako da je jos bolje.
StastopojoAMBASADOR

apr 2015.

Nisi ti to razumio najbolje, ako vec oces pisat onda pisas po zemlji oko nje a nikako po njoj. Ajd napravi eksperiment, nadji neku biljku iza kuce i pisaj na nju 3 puta dnevno sledecih 7 dana pa ces vidjeti da li ce napredovati ili ce propasti.

apr 2015.

Razumio sam ja ali citao sam dalje po stranim sajtovima i nasao da ako bubetine napadaju rastvoris sa vodom i onda uzmes onu bocicu za ciscenje prozora i naprsces par puta na lisce.Nakon toga se nece dugo vracati.

apr 2015.

E ali on hoe folijarno:D

maj 2015.

POZ svima...nije me dugo bilo,pa da napisem i ja nesto. Za urin sam i ja cuo i na prvom grow-u,popiskim se ja oko bebice kao krava,ne iskusno bez razredjivanja. Sl. put kad sam obilazio sajt shvatim da sam sprzio bebicu ali sam mislio da je uzrok tome sto sam u to vreme pio antibiotike. Poucen losim iskustvom ne uriniram vise po bilju,a i sto bi kad ima dobrih i jeftinih djubriva...

maj 2015.

nista dragocenije od vlastitog iskustva ;)

jun 2015.

Ne bih vam preporucio urin kao gnojivo, drugar se izmokrio u saksiju gde mu je bila biljka i uvenula je.

jun 2015.

Bolje da se je izmokrio sebi na glavu, mo~da bi se prosvijetlio. Ako se ve dodaje urin, ne dodaje se u biljke posaene u saksiji i ne dodaje isti nego se razmuti u nekom omjeru sa vodom.
StipeZMAJ

jun 2015.

Evo za prijatelja....da zna za ubuduce :) (budem obrisao post, da ne spamam)
mercijanaPOZNAVALAC

jun 2015.

ja piso u biljku u prvom i drugom growu indoor ... nisam razrijedivao ... prvi put je bio experiment drugi put tradicija hehe al uglavnom nijednom nije reagirala lose al niti nista posebno dobro ... ocito sam trebo mozda razrjedit .. uglavnom toliko od mog morenja po biljkama ... pozz :D
BizzzoZMAJ

jun 2015.

Najradije bi zaklju ao ovu temu...

jun 2015.

ajd da zakljucimo sa ovim :)

🔒 Ova tema je zaključana