VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojKatastrofalni vremenski uslovi. Sta raditi!?
LEGACY

Katastrofalni vremenski uslovi. Sta raditi!?

62 odgovora4,153 pregleda
cubaPOZNAVALAC

maj 2016.

Pozdrav svima hrabrima koji su se odvazili da pokusaju sadnju na otvorenom. Ovaj put autosi u outu. Meni je ovaj nacin, premda naj bolji zato sto je prirodan dozlogrdio!!! Vec nekoliko godina, uzrokovano promenama klime imam nebrojeno problema da podignem normalne i zdrave biljke... Zakasnio sam da uhvatim topli talas u aprilu i samo sto se seme aktiviralo, usledio je zesce hladan talas, cak i mraz! Kisa, kisa, kisa... Uzas, kao da je Mart. Jedino sto sam mogao da ucinim je da stavim najlonske dzakove kao mini plastenike (inkubatore) s'obzirom na to da nisam mogao da investiram u pravi plastenik. Ni to sve nije od preterane pomoci, tu su i puzevi i bla,bla,bla... 100 sranja... Al aj to... (bakarna zica ih resava) Biljke su mi zakzljale sem nekih par... Upravo sam ih zalio rastvorom Vrbe (puna je hormona rasta,koristim je i za oziljavanje reznica) to je umelo da pomogne kod zakrzljalih biljki u par ranijih slucajeva... Kakva su vasa iskustva, sta vam se desava??? Voleo bih da cujem i druga iskustva i misljenja.
BIG DEVILAMBASADOR

maj 2016.

Meni su izasli iz zemlje 15.04. rec je o automatima i 19.04. sam ih prebacio na sajt. Bili su veoma mali i slabi ali morao sam da ih prebacim u njihovom cetvrtom danu na sajt. Zatim je usledilo lose vreme, veoooma lose, kao sto kazes, mraz, kisurine, oblacno, hladno, ma mnogo losi vremenski uslovi ali su biljke sve izdrzale bez ikakvih problema, samo sto su malo usporile sa rastom. I ja sam bio uplasen za biljcice ali znaj da su auto sorte veoma izdrzljive, ruderalis gen je poreklom iz sibira https://hr.wikipedia.org/wiki/Cannabis_ruderalis pa zbog toga i izdrzavaju niske temperature, bez brige, sada ide lepo vreme i nemas brige nadalje. ;) Evo moje biljke u 30-tom danu: A ako su ti zakrzljale kao sto kazes mozes ih zaliti Slavolom, ali ipak ces morati pokazati neku sliku i objasniti u kakvim uslovima rastu bijlke, starost itd ... :) i sacekati iskusnije clanove sa foruma da ti odgovore ;)
CmehaISTRAŽIVAČ

maj 2016.

@cuba mozes li malo pojasniti o cemu se radi kad je taj u pitanju "rastvor vrbe" posto prvi put cujem to.. I postavi nam slike da vidimo o cemu je rijec sigurno ce ti neko od iskusnih clanova pomoci i dati neki dobar savjet ;)
klada1115POZNAVALAC

maj 2016.

Ova godina, ovo proljece na nasim podrucjima recimo unutrasnjost Hrvatske opce nije bilo pogodno za sadnj i JO` UVIJEK NIJE. Temperature ne prelaze 20 danju a noci su jako hladne ispod 5, o kiaama da ne govorim, nije se spojilo dva cijela dana da je sun ano. Mogue da e cijeli peti mjesec biti ovako promjenjiv. Ostaje nada da e sa poetkom 6. mjeseca krenuti toplije i sun anije vrijeme. `to ce biti okej za autose idealno, tri mjeseca njima treba vrh taman osmi berba, mjeseci sa najviae sunca i dobro zaljevat u slu aju suaa. I sve bude ko bog. Biti se to dobro, sad kad krene Uh, jedva cekam, oboru~an sjemenkama autosa raznih sorti, indike, sative...sajt nisko rasljinje, teako prohodnost, nikad ovjeka, gljivara ili lovca, pokoji zec i srndac, za balavce pu~omora kila. Sikirica i atija a za kr enje. Nadati se najboljem...i neka igre po nu

maj 2016.

@Cmeha nema potrebe da se joa i u ovoj temi razglaba o tome pored ve postojeih: https://www.vutra.org/threads/vrbina-voda.15431/ `to se ti e outa, to i jesu ari vanjskog uzgoja. Rijeaia se pu~eva dou skakavci, rijeaia se skakavaca dou krtice i tako dalje. Treba bit snala~ljiv i krajnje uporan, te uvjek kretati sa par biljaka viae jer je prava rijetkost dovesti do kraja sve koje posadia. I vrijeme je isto dosta atete nanijelo, ali nije prvi put, znalo je biti ovako i prije par godina. Out je ista lutrija, s tim se treba pomiriti. A tko nema ~ivaca za to, pa bo~e moj, uvjek postoji indoor.
cubaPOZNAVALAC

maj 2016.

Slike postavljam sutra. Zemlja je prilicno losa, pa sam je mesao sa tresetom i perlitom. Rupe su bileotprilike 40-50 litara. Pripremio sam bombona to sve... Iznenadjen sam bas zato sto je ruderalis da je sve tako bzv. krenulo... Spremio sam im bakterije, mikrorganizme i celu zezanciju, ali hteo sam bas namerno na straight prvo da probam vrbu. kao sto No joke rece... https://www.vutra.org/threads/vrbina-voda.15431/ Potopis mladare vrbinih grancica u vodu 1 prema 3-4 na 8-10 sati i imas hormon rasta... Takodje to je i Aspirin, tj. razredjuje i poboljsava prokrvljenost u organizmu. Zbog toga je poznata i kao nesto poput vijagre:) u stara vremena... Za krtice preporucujem usmrdene girine, sardele, papaline... (moze svaka riba samo su pomenute jeftinije) Protivgradna mreza ili mreza za sencenje je savrsena odbrana od skakavaca, kao krupnih stetocina. ja sam heftalicom spajao preko improvizovanog-nabudzenog kaveza-konstrukcije, nesto poput ogromnog dzaka-vrece od pomenutih mreza... Borbaje neminovna ali u tome ima neke posebne drazi... Da li su izazovi u pitanju ili mazohiam u nama...:))) Svakakopod suncem biljke iste vrste nisu iste kao i biljke iste vrste pod lampama.

maj 2016.

Otkinut kao i joa 10tak drugih :) Joa lo~im u kui :D 18.05.2016.
L0oDZMAJ

maj 2016.

Bilo bi lepo da ima slika... mslm da bi po slici bili precizni... a ovako kugla je cudo :D jos kad se zavrti kao u disko,opalaaaa :banana_rasta::D elem,dobaci slike da se vide te devojcice ;) ja se volim igrat sa autosima van... hehe zanimljive biljke i lepo izgledaju kad ih sneg ispegla,ledene kraljice:razvaljen::
rastafarijanAMBASADOR

maj 2016.

jucer stigle sjemenke, i ove godine kad se bas odlucih za fotoperiodne vecinom(svega 3 autosa) ovakvo sugavo vrijeme pa za popizdit,sad bas gledam cijeli 6. mjesec uzasno vrijeme nemos spojit 5 dana sunca :zvezda::

maj 2016.

Kod mene sunce pi i ve 5-ti dan, i do kraja mjeseca nema promjene :banana123:. Baa sam sretan, pu~evi se povukli, jedino me malo prcaju skakavci, ato je toplije to je i njih viae. Ali krtice, to nije normalno ove godine, ini mi se da u ostat bez joa dvije biljke zbog te orave gamadi :(. Na jednoj biljci su mi 90% korijena izbacile vanka u krti njaku, druga po~utila. Zlo nevieno :fuck:.
StipeZMAJ

maj 2016.

Kod mene danas prvi dan da je malo sunca bilo. Skakvci vec krenuli tamanit pa sam malo napudrao. Gledam onog malog crnog (0.5cm) skakavca sa bijelom irokezeom po sredini :D Frajer busi rupe u listu. Odrgrize lepinju od lista i onda to zvace...pa na sljedecu rupu. Mamu mu.
DBROWNPOZNAVALAC

maj 2016.

Kod mene 15 dana kisa padala kao luda,biljke se smooorile :( Ali javljaju narednih mesec dana samo preko 22-23 stepena :D Inace,koliko kanabisu treba sunca ,otp prosecna duzina? Znam ono sto vise to bolje ,ali biljke mi gube svetlost oko 3-4h posle podne a do tada imaju konstantno sunca :o
BIG DEVILAMBASADOR

maj 2016.

Da, sto vise to bolje ali odlicno je kod tebe 8 sati direktnog sunca :thumb:
Paranoja ManAMBASADOR

maj 2016.

Kod mene na selu je joa uvijek i snijeg u opticaju !!! Uve e kad izvedri, temperatura se spusti na 3-5 stepeni, i onda slana sve popr~i.... a svaki Bo~ji dan pada kiaaa :zvezda:: Tako je ve, evo mjesec dana :confused: Smjenjuju se dakle, po danu kiaa a uve e ga stegne mraz.... Ja planiram da pobodem fotoperiodne ma ke, nadam se kona no do po etka juna:whato:: Do sada sam po upao svu travu i korov sa sajta, rupe kopam za 20-ak minuta jer se radi o proalogodianjoj Florabeli, pa je meko za kopanje.... joa da progrije pa da proklijavam ! ekam bolje uslove, jer je moj growing 60% gerila, i ne ~elim da u startu ska em sebi u usta. Ukoliko ljeto bude iole toplo, a najavljuju toplo ljeto, do oktobra ima dovoljno vremena da narastu dovoljno, i razviju dovoljno hedova za mene i moju naduvanu bandu :D

maj 2016.

Namocio seedlingske ko budala kod presadjivanja a u garazi mi s svjetlom 22c, a bez nekiedan bila i 15!!! al ce opet da 70 day automatici idu preko 90.. Jebb ti vrijeme i sve..
cubaPOZNAVALAC

maj 2016.

Ili zaboravim foto aparat ili kada ponesem, zaboravim da slikam... Da sam makar naduvan pa i da mi je izgovor... Ovako nista dok mi ne stigne moje, sto je jos puno,puno vremena. Mada i to sve prodje za cas, kada pogledamo unazad. Prva tura je krenula katastofalno. Kao sto sam vec pominjao. Druga tura zasadjena pre tri dana i za sada pice bas kako treba. Temperatura se unormalila, pocelo je da sija sunce itd... Tako da ce novo-zasadjene biljkice brzo stici i prestici prve (od pre tri i vise nedelja). Da me neko pita zasto nisam cekao jun kada su vec autosi u pitanju... ebalo me nestrpljenje!! Druga varijanta, ko moze da napravi-priusti mali plastenik pa potom na presadjivanje to bi bilo naj, naj! A sto se lampi tice, ne kapiram zasto pod lampe pa napolje ako su pod lampama neka ostanu pod lampama do kraja... Ili gresim!?

maj 2016.

Pa normalno da grijeaia. Pod lampama narastu i oja aju i nakon 2-3 tjedna ~ivota pod lampama su spremne za outdoor presaivanje. Time si se rijeaio briga i muka oko raznih nametnika i pro~drljivaca malih biljki koje bi imao vani, a i zaobiea nepovoljne vremenske uvjete koji eventualno vladaju vani ta 2 tjedna.
cubaPOZNAVALAC

maj 2016.

Ok. Samo sto bi ih ostavio pod lampama do kraja (ako imam lampe). Sem ako je neki veci broj u ptanju, a ovde se ne radi o tome (cast izuzecima).

maj 2016.

Pogreano razmialjaa @cuba, nema tih lampi koje mogu zamjeniti sunce. Poprati malo aktualne dnevnike. Nema boljeg starta od starta u malom boxu, kako ja svoj volim nazvat mikro box, i boljeg zavraetka nego pod suncem ;)
cubaPOZNAVALAC

maj 2016.

Sunce je sunce to stoji. Tema je bila kako se izboriti sa ovim sranje vremenom i dali ste super predlog. Ubedili ste me:) Licno naj vise bih voleo da napravim staklenik ili makar plastenik, (sto je puno jeftinije) mada je staklenik nepre'ebiv...

maj 2016.

A d~abe ti staklenik kad e ako je obla no vani biljke da se i u njemu izdu~uju, a opet ako ima sunca onda e da se skuhaju. ak i nije jeftinije, za 8 biljki ti je dosta dvije cfl-ke u malom prostoru, za prva 2 tjedna, ato ti je 8 eura, a daske, aperplo e ili lamperije mo~ea uvjek nai od starog ormara, kreveta ili sli no, dok staklo moraa kupiti ;) .
cubaPOZNAVALAC

maj 2016.

pa da izduzice se bez sunca kako god, plastenik il staklenik sve jedno... Znaci start pod lampama najbolje, zapravo jedino resenje i ende. jbg! ode klima u materinu!
zendramaxENTUZIJASTA

maj 2016.

Za podru je Hrvatske o ekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz), stoji u prognozi koju je danas objavio DHMZ http://klima.hr/razno.php?id=priopcenja&param=pr31052016&icn=article&ici=regular-link_content

maj 2016.

Dobro e to biti ako ti vra evi pogaa i pogode ;)
zendramaxENTUZIJASTA

maj 2016.

Listopad je ono kaj mene zanima. Krucijalan mjesec.

maj 2016.

Ka~u da e u listopadu da pada liae :D
H2O888LEGENDA

maj 2016.

a hedovi ce trcat svojim kucama:)
klada1115POZNAVALAC

avg 2016.

Kak je godina krenula tak se i nastavila...dosta obla no, ovih dana niska naoblaka pa neka rosulja usred dana...i tako prakticki svaki tjedan...pravog ljeta vru eg nije bilo da je povezalo tjedan dva, samo sparina. Nisam optimisti an za deveti a joa viae za deseti mjesec fotoperiodne su tek krenule lagano cvijetat. U ia ekivanju tople i suhe jeseni, sun ane. :razvaljen::
H2O888LEGENDA

avg 2016.

evo u mene 5mj nisam prati po datumu(al bilo je dosta kise) sto se tice kise u 6mj je pala 19stog,potom 15.07 pa 06.08 sad cemo vidit hoce do kraja 8mog past jos koji put,ne vidim naznake:)inace sto su sve najavljivali,pojma nemaju:)e da pocetkom 6stog je bilo kise krivo napisah od 19stog susa;)
L0oDZMAJ

avg 2016.

Kod mene isto njesra vreme... 2 dana sunce, pa 2 dana kise i tako redom... mirise mi vec na budjavu godinu, preporucujem svakom ko radi out, prskaj te cure preventivno radi budji... a vi biraj te koje sredstvo :) hehe stej haj
ivan333POZNAVALAC

avg 2016.

Biljka mi je u pocetku cvatnje jako me je strah da ce propast radi vremenskih uvjeta..Biti ce gotova za nekih 60-tak dana,valjda ce da izdrzi...

avg 2016.

Biljke e strunuti ako je mjesto zavu eno u neku aumetinu,bez provjetravanja prirodnog ili sli na mjesta. Dajte si truda i nakon svake kiae u ovom nadolazeem periodu protresit vaae hedova poslije svake kiae da se ato viae vode istrese iz njih ;)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se