VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojIndustrijska konoplja uzgoj i prodaja
LEGACY

Industrijska konoplja uzgoj i prodaja

26 odgovora6,070 pregleda
travahrENTUZIJASTA

sep 2012.

Zakoni u RH su se po eli poprili no na bolje mijenjati. http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/konoplja-u-hrvatskoj/7700/ Pravilnik - http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_18_505.html Hektar zemlje se mo~e nai. Proizvodnja ulja i bio goriva je poprili no jednostavna. Dovoljan je OPG za raditi. Ostalu bio masu bi koristio za grijanje.
CreyzuISTRAŽIVAČ

sep 2012.

to u koliko je istina ,je veliki korak za ove nase prostore .Sledeca stvar za par godina bi bila dozvola posedovanja neke manje kolicine ,jer da bi se izvela reforma mora sve postepeno da ide .E sad ostaje samo pitanje da li je pouzdano to sto smo gore prcitali :ovca
travahrENTUZIJASTA

sep 2012.

Ne postoji pouzdaniji izvor od narodnih novina kad se u njima javno objavljuju zakoni. To je dr~avni list. U pogledu neke legalizacije za osobne upotrebe cisto sumnjam u slijedeih 10 godina ali ova tema nije vezana za biljke sa THCom ve za one bez. Mo~da ima i ovdje osoba, poljoprivrednika koji misle o uzgoju te industrijske
CreyzuISTRAŽIVAČ

sep 2012.

onda neka je sa srecom :) ne zelim da spamam temu ali veruj mi deset godina je mnogo ,cim su oni prelomili za celu tu pricu oko Industriske pitanje je vremena za ostatak ... pozZ
travahrENTUZIJASTA

sep 2012.

Studija o energetskoj efikasnosti konoplje kao biomasa za grijanje https://www.google.com/url?q=http://pub.epsilon.slu.se/8415/1/prade_t_111102.pdf&sa=U&ei=2xZcUK2dG-iJ4gTA-oGADw&ved=0CBYQFjABOAo&usg=AFQjCNHFghALxtk_GEk-a4Ze6bKxUCj5ZA Sve najbolje pise
TarkiPOZNAVALAC

sep 2012.

Vi mo~ete tra~iti dozvolu za manji broj biljaka. Npr u "reklamne svrhe", istra~iva ke itd. Ne mora biti hektar! Ministarstvo vam tu dozvolu mora izdati ako ste dobro argumentirali. Nadalje, na naaem tr~iatu ju baa i ne mo~ete plasirati u sirovom obliku, ve u preraenom. Ako imate preraeni oblik (npr tkanina, papir, sjemenke), kupci e ekati u redu (i to za ne malu paru). Sirova konoplja prodaje se u Austriji i Njema koj sa osiguranim otkupom od 75 centi po kilogramu ako se dobro sjeam cifre, nemojte me dr~ati za rije . Zna i kolko god, oni sve uzimaju, jednostavno je nema na tr~iatu koliko bi svi ~eljeli da ima heeh. Hektar (ka~u) rodi oko 10 tona konoplje i tonu sjemenki. Postoje udruge koje informiraju o tome, nije sve tako crno. Btw neki je tip posadio 60 hektara proale godine ;)
travahrENTUZIJASTA

sep 2012.

Najmanja povrsina za uzgoj je 1Ha. Nema nista za istrazivacke svrhe. Normalno da ga treba prodavati preradjenog briketiranog i u ulju. Kod nas nema prerade pa ju sam proizvodjac mora preraditi. No kupaca ce biti. Gledam bas koliko je briket za grijanje. Ja mogu cak sa hektarom konkurirati cijeni briketa iste energije. Ulje i sjene te biogorivo su svija prica. Proizvodnja papira i tkanine na male kolicine je urnebesno skupa i neisplativa. Sumnjam da bi bilo kupaca za tako skupi papir. Ljudi ce pruje otici i kupiti majcu za 5€ od plastike nego ovu od konplje. Skupi su to procesi. Alu proizvodnja energije je ovdje nusproizvod pa time i jeftin, a energenti su svaki dan skuplji Ja cak mislim sam upotrebljavati biimasu za grijanje. Jer hektar rkdi max 7tona. U najboljem pogledu 5 biomase i 1.5t sjemena. Nisam vidio da je itko dobio 10. Postoje pak sorte. Svaka je za nesto bolja. Jedne za vlakna jedne za sjeme pa tu treba dobro razmisliti sta raditi. Nozda najbolje naci nesto po sredini
TarkiPOZNAVALAC

sep 2012.

Ma frend em barataa krivim informacijama, em nemaa ~icu za biznis, zna i bilo koji preraeni proizvod od konoplje je automatski najkvalitetniji, a time i najskuplji. To ato je on skup, ne zna i da nema ljudi koji e ga kupiti, dapa e i dapile, ima ih toliko koliko konoplje trenutno nema. Je naravno, mo~ea se i grijati njome ako niata drugo, ali ateta to. Ako ~elia (i bilo tko drugi) doi do konkretnih informacija iz prve ruke, obrati se udruzi Zelena sinergija, ovjek se zove Jure Zubak i ima dozvolju za prodavanje sjemenja, tako da ne moraa uvoziti. A i sadi brdo toga, naa ovjek :) (valjda nisam prekraio neka pravila o reklamiranju). Tvoje brojke o tonama - oko 5 tona, to je oko 5 tona iskoristivog materijala za vlakna, ostane ti oko pola onih tankih gran ica koje se smatraju smeem, tako da ipak dobijaa masu od oko 10ak tona po hektru, barem tako dobijaju englezi, a ovisi naravno o genetici, namjeni, na inu uzgoja. I da, postoji kanal dobijanja dozvole za manje biljaka na manjoj povrani (tipa da ih dr~ia u duanu koji prodaje opremu za uzgoj bilja, poljoapoteci), to ato ti to nisi naaao na netu ne zna i da nema, neu dalje, malo se potrudi ako te zanima ;) EDIT E sad bi bilo zakon da trava.hr veli - pa jbt ja sam Jure Zubak hahah daj zabrij :icon_lol:
BladeZMAJ

sep 2012.

Nebi se slo~io s tobom da je bilo koji proizvod od konoplje automatski najkavlitetniji....eto samo to
travahrENTUZIJASTA

sep 2012.

Nisam Jure :) Ne znam za ove podatke. Gdje god sam itao max te~in je 7.5T A gdje bi ti vlakno proizvodio? Mi preradnih pogona u hr nemmo. Ulje mo~ea ostalo niata. Da bi papir proivodio moraa imati i te dozvole i imati normu kao i registriran proizvod. Od hektara koliko ja mislim ne bi niata papora dobio. Kqo ni vlka jer ih nemam gdje napraviti. Ja oobno rwkoh.ciljam u ulje,gorivo i biomasu. Svatko mo~e praviti ata ga veseli i gdje vidi ekonomsku ra unicu

sep 2012.

posalji mi na PM web sait ako zelis da ja razgledam sta radi taj lik i sta sve proizvodi on tnx
TarkiPOZNAVALAC

sep 2012.

Napisao sam u prvom postu da postoje udruge. Neke udruge jeli nemaju website. Stvar je u tome i zaato sam ja mo~da i malo preburno reagirao, da nitko od nas to ne growa, skupa samnom, iako ja sam slu ajno upao u razgovor s osobom koja to radi, i aktivist je joa usput i sli no pa sam dobio par informacija "iz prve ruke". Tako da iako je situacija u HRV sjebana ato se ti e prerade, sirovinu mo~ea prodavati sa sigurnoau da e je netko kupiti. Jer taj koji je kupi je stranac (avabo npr) i onda avabo napravi vlakno koje prodaje. Koristiti je za grijanje, ma uostalom bilo ata je koristiti - big up.. Ima ionako beskona no mnogo primjena. Zna i trebalo bi zgrowat hektar-dva vutre u svakom slu aju hehe.
travahrENTUZIJASTA

okt 2012.

U nedjelju 21.10. U plodovima zemlje reporta~a o industrijskoj konoplji
travahrENTUZIJASTA

okt 2012.

`to se ti e povraine u RH mora biti minimalno 1Ha i to sve skupa na jednoj k. . tako da od mog plana niata, moram uzeti zemlju u zakup. Al eto da znate

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se