VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojPu~evi
LEGACY

Pu~evi

64 odgovora9,108 pregleda
GA
GarincoENTUZIJASTA

7. jun 2006.

:cry: prokleti bili dabogda im to bilo zadnje sto su pojeli daboga ih sad odmah pojela neka ptica ili sta ti ja znam sta . Sve su mi pojeli nista nemam vise,pocinjem sa out uzgojom,steta,a imao sam biljke.... :cry:
SQ
SqlByteISTRAŽIVAČ

7. jun 2006.

A kol'ko je bila stara jadna biljka ? Opasno hasaju a ? Chime da se choek otarasi tih napasti...
RE
ReggaesaurusENTUZIJASTA

7. jun 2006.

Zamisli kako je puzevima sada, mora de se ludo provode Sledeci put boljenabavi nekog je~a i miran si sto se puzeva tice :wink:
GR
GrowimirPOZNAVALAC

12. sep 2006.

Puzevi su aktivni samo po noci dodjite na site u ranu zoru i pokupit ce te ih bez muke a onda ih ubacite najdrazem susjedu u vrt neka njemu pasu :)
geckO
geckOISTRAŽIVAČ

12. sep 2006.

Za ubuduce, najbolja zashtita protiv puzheva je opisana ovde negde na "Vanjskom uzgoju" a to je da lepo skuvash koprivu i pospesh tu technost u krug oko biljke... Najbolje je ustvari da sledeci put uzmesh neshto u poljo-apoteci za odbranu protiv takve vrste gamadi... Jbg, vishe srece next time :?
IM

9. okt 2006.

Prije par godina posadio sam 5 sjemniki iz nekog keta u vrtu frenda. Znaèi,stavio sjemenke direktno u zemlju i zalio kišnicom.Niklo je svih pet komada i na moje zaprepaštenje sve su bile ženke :shock: Rasla je slabo i sporo iako je bilo ljeto i dosta sunca. Jednim dijelom sam i sam bio kriv jer sam ih stalno obrezivao i kušao :lol: Biljke su se formirale u male grmove i kad je poèela cvijetati bilo je puno malih budova i nijedne sjemenke :P Upss malo san se zanio hehe,al Vam moram ovo isprièat. E da,u vezi puževa :P Tako ja jednog dana doðem zaliti biljke kad imam što i vidit.PUNO MRTVIH PUŽEVA I MRAVA oko biljaka i na njima :shock: Neki su se zaljpili u smolu biljke i crkli.Smrt je bila brza i kratka :lol: Nisam struènjak ali mislim da ih je ubio THC ili se varam? :roll: Kunem se da nisam prska nikakvim pesticidima i sredstvima.Vutra je bila ubitaèna za pušit :P filing nakon konzumiranje mi se nije svidio je sam imao osjeæaj da nemogu disati i jako suha usta (nekih 30min) , nakon toga umor :roll:
GR
GrowimirPOZNAVALAC

10. okt 2006.

Vutra proizvodi Thc izmedu ostaloga i za obranu..sto je starija i ima vise masti teze ce je neko obrstiti osim dvonoznih nametnika..
GR

11. okt 2006.

U borbi protiv puzeva postoji vise trikova... Onaj najjednostavniji je ujedno i najkoristeniji.. Iskopajte rupu-dvije izmedu biljaka, stavite staklenke u te rupe i u njih ulijte 2-3 deci piva... puzevi ne mogu odoljeti mirisu piva, te onda masovno upadaju u staklenke i guse se u pivu... Nadalje, mali koluti od bakrene zice oko korijena takodjer rade odlicno... bakar ima slabi elektricni napon koji je sasvim dovoljan da odbije puzeve... Koluti na zemlji od cementa i/ili soli takoder rade odlicno, posto puzevi ne mogu preci preko toga... Jedino je problem sto prva kisa to sve ispere.. (nemojte pretjerivat sa soli, nije zdravo za zemlju i biljke!) Ako koristite te sheme s bakrom i cementom, onda morate osigurat da vase biljke nigjde ne dodiruju okolno bilje, tako da puzevi ne mogu preci s druge biljke na vase ljepotice... Iako postoji dosta nacina borbe protiv puzeva, najucinkovitiji je ipak onaj najjednostavniji i svima dostupan - handpicking... dodite ujutro i rukama poskidajte puzeve sa svojih biljaka i okolnog bilja i pobacajte ih u one staklenke s pivom... problem rijesen...
unknower
unknowerAMBASADOR

14. okt 2006.

Ukoliko nemate odgovor ili resenje bas za problem oko puzeva a imate pitanje izaberite jedan od sledeca 2 linka : 1. STETOCINEEE 2. PITAJTE SVE STO VAS INTERESUJE
OU
outdor@cENTUZIJASTA

25. feb 2007.

..........malo modre galice..............ali malo........i to je to.............
ZL
zleeqovskiISTRAŽIVAČ

27. feb 2007.

Modra galica je iznimno otrovna i stetna za zemlju... Pu~omor je adekvatnije i kvalitetnije rjesenje.
OU
outdor@cENTUZIJASTA

27. feb 2007.

.......ja sam prsko modrom galicom.............i nije imalo nikakve posljedice na biljku........mada ne kazem da je ovo tvoje bolje rjesenje za ubit pu~a..........ali mo~da skodi biljci viae od galice....ato mislia???
ZL
zleeqovskiISTRAŽIVAČ

27. feb 2007.

PU}OMOR (metaldehid ...6%) Limacid u obliku mamka. Namijenjen je za suzbijanje svih vrsta pu~eva golaa i drugih atetnih vrsta pu~eva u povru, jagodama, ukrasnom bilju i ratarskim usjevima. Koristi se u koli ini 30 - 50kg/ha (300 - 500g na 100 m2): [*]u povru rasipanjem mamaca po tlu izmeu biljaka [*]u jagodama, ukrasnom biljui ratarskim usjevima rasipanjem po tlu oko biljaka. U jagodama se koristi samo prije cvatnje i nakon berbe.Smije se primijeniti najviae tri puta godianje na istoj povraini, a tretirana povraina ne smije se obraivati najmanje 21 dan.
..
...geras...ISTRAŽIVAČ

28. feb 2008.

A kako uopste deluje taj puzomor? Jel ih taj mamak namami mirisom ili kad nalete ne mogu da odole pa kad se nahasaju te hemije pocrkaju? I kako je najbolje to iskoristiti jel samo posuti oko biljke i to je to a?:pat:
redwild
redwildENTUZIJASTA

28. feb 2008.

Ev ja znam jedan pametan fazon protiv puzeva. oko biljke u okrugu oko nekih 30 cm stavi malo grube piljevine i oni nece prilazit biljkama,,,, a koji krene sasijeci ce se na piljevinu..... To je dobro zato sto nema neke stetne uticaje na zemlju a opet se otarasis tih gladnih "zivih proteina"... :icon_smile: Ja sam tako radio u vrtu oko povrca i nikad nisam imao problema sa puzevima.. Peace
TA
TarkiPOZNAVALAC

28. feb 2008.

Ma gle prospes u krug oko biljke bilo sto sto ima svojstva praaine.. Sol, piljevinu, pepeo, brasno, vapno, cement :D Posto su puzevi onak ljigavi i sve to oni zapnu u prashini i ne mrdaju dalje.. pokupish ih poslje tog i napravis si juhu od njih :D
balcan_smoke

28. feb 2008.

uzmi teglu od 5 litara i zakopaj je uzmeu biljaka sipaj jedno pivo u nju i s`vremena na vrijeme isprazni kantu i nali pivo
Maksimilijan2

10. maj 2015.

dali.je.ovo.od.pu~a.ova.oateenja.? 16083
No Joke

10. maj 2015.

Ja bih rekao sa 90% sigurnoau da jeste. Ili mali gola ili ~uti/gajski ~ivi injak jedu na sli an na in. Mali gola ostavlja balav trag ali ~ivi injaci ne ostavljaju tragove, jako su sitni skoro nezamjetni promjera od 1 do 3 milimetra a po danu se znaju uhvatiti ispod listova da ih nepr~i sunce pa ih naj eae nemo~ea ni primjetiti. Kad sljedei put odea glavu do poda i lagano digni list po list i pogledaj odozdo da se nije koji zaljepio. Pu~omor i sli ni mamci na njih baa nedijeluju jer su veli ine kao i zrno pu~omora pa ga ni nejedu, ali debel krug od pepela ili soca od kave je za njih nepremostiva barijera jer su jako sitni pa ato im je vee airine krug to im prije isuai stopala i odapnu.
Maksimilijan2

14. maj 2015.

Danas sam se raspitao u poljo apoteci za ove sitnozube nemani, navodno je Buva takozvani, imam ricinus u saksiji i njega je isto tako napalo, re e mi ovek da napraakujem Neopetroid...u inio to i sada ekam
pajo8
pajo8LEGENDA

24. maj 2017.

Ekipa uo sam danas strava stvar za protiv pu~eva to je piljevina od hrasta sitna ona ispusta neki tiamin koji ih ubija i stvarno djeluje
Tadija

30. maj 2017.

149931
Tadija

30. maj 2017.

Imam slican problem. Nisam siguran je li puz ili skakavac...
grouchy

30. maj 2017.

da, nije ga mrzilo da se penje na vrh da mezi.
No Joke

30. maj 2017.

Tiamin je B1 vitamin, tako da to nije ziher. Vjerovatno je rije o taninu, koji je gorkast i ima ga puno u mladom orahovom i hrastovom listu. Mo~e poslu~iti kao dodatna zaatita, ali nikako kao osnova za zaatitu od pu~eva. Malo bacit oko na temu: https://www.vutra.org/threads/stop-pu%C5%BDevima-step-by-step.14137/#post-372228 Malo viae detalja i provjerenih na ina obrane je spomenuto u njoj ;)
spritegrower

11. jun 2017.

1353758684745430 uhvacen na delu :D
MarioSuper
MarioSuperAMBASADOR

25. jun 2017.

155043 Bilo ih je 15 dok ti smradovi nisu pocepali moje -e
PowerSeed

25. jun 2017.

znaju izgleda da krsisi pravilnik sa tim brojem pa su malo intervenisali :D
zendramax
zendramaxENTUZIJASTA

25. jun 2017.

bit e tu mudonja kad padnu maske pa e sve opet biti po P.S.
grouchy

25. jun 2017.

neki dan bila kupala i umalo da zaboravim, tako da sam vatru palio tek nesto pre ponoci (oprostice mi bogovi :D elem, gori vatra i primetim ja naokolo vise od deset tih ljigavaca, uzmam tri komada i ubacim ih u vatru, to mu dodje kao krvna zrtva! a ulepio se kao lepkom, posle sam morao cetkom da ribam prste da se odizlepim :lol:
MarioSuper
MarioSuperAMBASADOR

27. jun 2017.

Sve su automatici, nema mudonji....
trevor
trevorAMBASADOR

13. jun 2019.

Jel koristio neko Limasan granule protiv puzeva beskucnika i kakvi su efekti?
Stipe
StipeZMAJ

13. jun 2019.

isto je limacid ko i puzomor a puzomor radi odlicno tako da ne bi smjelo bit razlike :)

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.