LEGACY
Dobra mjesta za uzgajanje u HRV. osim nac. parkova
64 odgovora4,140 pregleda
stardust
AMBASADOR2.095 REP17%
→ Legenda
stardustAMBASADOR
dec 2010.
dec 2010.#1
aklem dal neko zna osim nacionalnih parkova dobro mjesto za pobacat par sjemenki?
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
dec 2010.
dec 2010.#2
Neznam baa za nacionalne oarkove koliko je sigurno.Puno je ljudi tamo a oni su neprijatelji broj no1.Uglavnom lokacije di normalnom
ovjeku nebi palo napamet da hoda.
stardust
AMBASADOR2.095 REP17%
→ Legenda
stardustAMBASADOR
dec 2010.
dec 2010.#3
mislim da su najbolja mjesta ona gdje nema vise od 100 stanovnika u krugu od 50km sa stalnim boravistem ...to su samo nacionalni parkovi
i velika sume koje mozs na prste nabrojat..al zato na velebitu posijat...ma nema sanse da te neko pokrade na 1500m u nekom jarku
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
Vutra SamotnjakZMAJ
dec 2010.
dec 2010.#4
:icon_lol: ,pitanje o kojem intezivno-malo-malo razmialjam od 25.09.2910.
I joa nemam odgovor...
snoopy90
AMBASADOR3.467 REP56%
→ Legenda
snoopy90AMBASADOR
jan 2011.
jan 2011.#5
ja se ubijo pretra~ujui google earth ne bi li nasao idealno mjesto,al nula bodova...
Tarki
POZNAVALAC1.040 REP49%
→ Ambasador
TarkiPOZNAVALAC
jan 2011.
jan 2011.#6
Ne mo~ea niata prek geartha.
Najbolje (u kontinentalnoj) je uz korita rijeka... daleko od puteva ribi
a u aikari.
Preko zime se is
isti jedan krug unutar aikare i to fino obraste i imaa d~unglu sa rupom unutra :sun2:
Ostalo je banana jer postoji rizik od lovaca koji svuda bauljaju.
neo
ISTRAŽIVAČ192 REP95%
→ Entuzijasta
neoISTRAŽIVAČ
jan 2011.
jan 2011.#7
slazem se u potpunosti za lovce oni su No1 neprijatelji,bar u mom kraju...iako nisam iz Hrvatske provereno znam iz price da planine Velika i Mala Kapela su idealne za to...ima mesta gde nema ljudi nema na 50 km a ima potoci vode...gledao sam i slike,tamo je dobro jos more na 30 km vazdusne linije...
bozga
LEGENDA8.043 REP30%
→ Zmaj
bozgaLEGENDA
jan 2011.
jan 2011.#8
Dobra mjesta su ona gdje se ne mota puno ljudi u krugu od bar koji kilometar, idealno da ih uope nema!
Hrvatska je puna auma, aumaraka, negdje neka aikara, neko mjesto do kojeg je teako doi, recimo ono mjesto gdje nikad ne bi iaao da si pri zdravoj pameti...
I naravno da ima sunca, da je izlo~eno ju~noj strani.
Blizu rijeka je riskantno jer rijeka mo~e poplavit'. Fakat ima mjesta, ali treba biti teako do njega doi tj. teako dostupan teren i zemlja mora biti relativno dobra.
Noaenje zemlje u vreama, lopate za kopanje rupa, vode i gnojiva do mjesta sadnje je riskantno jer ako te netko vidi, mo~e biti zaista prijetnja sigurnosti i poviaen rizik za sumnji
avost.
Kad je site odabran, treba se dobro osjeati kad smo na poziciji blizu biljki.
Sa svake strane treba biti zaatita, dakle da je sa svih strana mjesto zaatieno od pogleda ili slu
ajnih prolaznika, lovaca ili gljivara.
Tako je jedan site siguran, a ako imamo viae site-ova isto treba vrijediti za sve. Blizu site-a bismo se uvijek trebali biti u poziciji sakriti ako nekoga primijetimo blizu.
Ako je blizu site-a voda to je dodatni plus, ali voda uvijek privla
i ~iva stvorenja tako da treba paziti gdje to
no blizu neke vode.
Po site-u ne preporu
am viae od 3-4 biljke. Takoer, treba saditi tamo gdje je vegetacija sli
na pa da vutra ne upada baa u oko.
Ako je viae biljaka na jednom mjestu, sigurnost je slabija. Idealno je imati 2 biljke od koje svaka daje 500g i mirna Bosna.
Uglavnom najbolje je tamo gdje nema tragova ljudskih koraka niti da mo~e tko doi blizu bilo kakvim prijevoznim sredstvom...
peace
Boz :sun2:
17 REP34%
→ Istraživač
jan 2011.
jan 2011.#9
Da neotvaram novu temu. `to mene zanima da li biljke mogu uspjeti vani bez zaljevanja.
Proale godine sam imao vani 4 biljke haze-a stavio sam ih u aikaru kad su bile oko 60cm, morao sam ih maknut iz stana, a bilo mi ih je ~ao ubit, bile su cijelo ljeto vani, bio sam ih kroz cijelo ljeto 2 puta obiaao, nisu skoro niata narasle, tj. narasle su jedino kada sam ih ta dva puta zalio.
Procvijetale su negdje 1.9. i krepale zbog prevelike kiae negdje po
etkom 11. vrhovi su bili minijaturni. A to sam ja zajebao. Joa od prije znam da se zemlja ispod njih pokrije vapnencom ato sprije
i isuaavanje i zadr~ava vlagu. Biljke nisam zakopao u zemlju nego sam ih imao u teglama koje sam stavio u du~u plosnatu kantu (kako bi pokupile ato viae vode od kiae). I sve to prekrio kamenjem.
Uglavnom ato me zanima. Je li mogue na krau uzgajati travu bez navodnjavanja ako se posade direktno u zemlju. Koje sorte po
inju najranije cvijetati. Napravio bi nekoliko klonova, vegetirao 2 tjedna i odnesao ih negdje u kra, na sunce. e bit ata od toga ili opet nee nia narast.
Tarki
POZNAVALAC1.040 REP49%
→ Ambasador
TarkiPOZNAVALAC
jan 2011.
jan 2011.#10
Idi pa vidi.
Nitko ti ne mo~e to
no rei za outdoor kako e biti jer ima masa faktora na koje ne mo~ea utjecati. Ne znamo mi kakav je tvoj sajt. Ne znamo kakva e biti godina - kiana, suana, malo sunca itd.
Najbitniji ti je dobar sajt, odnosno da biljke imaju puno sunca, i da zemlja ispod njih ne
emu valja (premda, ja sam sadio u prakti
ki aljunak obrastao vegetacijom i izraslo mi
udoviata). I ne ku~im foru outdoora kad ljudi sade u tegle. Nemoj to raditi to je najvea glupost. Jer kiaa koja padne se zadr~i dublje u zemlji i ne ispari pa biljka ima vode za crpiti, plus ata joj ne nestane nutrijenata.
Evo ja kad sadim nikad do sad nisam zaljevao i budu biljke very fine. `to ne zna
i da e i tebi tako biti :icon_lol:
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
Vutra SamotnjakZMAJ
jan 2011.
jan 2011.#12
ako su vani u posudama,preko ljeta kad upekne, potrebno je dnevno ili ato
eae zalijevanje(3 dana max)......naravno ovisno o tome i kolika je posuda :)
bozga
LEGENDA8.043 REP30%
→ Zmaj
bozgaLEGENDA
jan 2011.
jan 2011.#13
Bez posuda ako je dovoljno velika rupa i dobra zemalja mo~e i bez zalijevanja!
Manji urod, ali manje i zaebancije s noaenjem vode na sajt.
peace
boz :sun2:
Svetilist
POZNAVALAC1.480 REP98%
→ Ambasador
SvetilistPOZNAVALAC
jan 2011.
jan 2011.#14
gusta aumerina, vrh brda :icon_lol:
divlja
da nemre do biljaka
u blizini ako je mogu
e izvor da ima, kod mene bar ima ih par komada
zemlja da je
isti aumski humus od granja i lia
a, prije sadnje jedno bar mj dana ubacit kokoajih drekeca :costumed-smiley-027 i evo odli
ne zemlje za djaba
rupe ne
u da kopam nego
u da nasla~em kamenje u krug pa ajmo re
da stane za svaku biljku 50, 60 litara zemlje
naravno ju~na strana i treba glumim tarzana dok bi doao do njih :rofl:
odozgor
u stavim najlon i izbuaim rupu za biljku i prekrem ga zemljom i lia
em da bi ato dulje zadr~ao vlagu u zemlji a korjen
e imat kisika s strane
e se nadam se provu
e mimo kamenja.....
da toje na cca 800 do 900 metara nadmorske visine pa me zanima jeli ima kakvih razlika i mislim da sam negdje
ito koje su sorte pogodnije na ve
oj visini ?
neo
ISTRAŽIVAČ192 REP95%
→ Entuzijasta
neoISTRAŽIVAČ
jan 2011.
jan 2011.#15
trnje da ima sikara,mesta u koje lovci ne zalaze...da ima direkt bar 30m trnja i granja do sajta...Sveti list,mislim da je neko pisao da je himalaya dobra za tu nadmorsku visinu...
SvojeJa
ISTRAŽIVAČ116 REP44%
→ Entuzijasta
SvojeJaISTRAŽIVAČ
jan 2011.
jan 2011.#16
u nekoj gustoj aumi na nepristupa
nom terenu na drvo na koje se mo~e popest do vrha i oka
it paletu nekakvu na vrh drveta i postavit par tegli na paletu i dobro pri
vrstit i da ima izravno sunce i za...avat se svako malo i penjat se gore dolje haha
SimasZg
AMBASADOR4.090 REP74%
→ Legenda
neo
ISTRAŽIVAČ192 REP95%
→ Entuzijasta
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
jan 2011.
jan 2011.#20
Dobro mjesto je sigurno mjesto,a sigurno mjesto je samo po sebi dobro:)
bepo
ISTRAŽIVAČ116 REP44%
→ Entuzijasta
bepoISTRAŽIVAČ
jan 2011.
jan 2011.#21
mislim da su najbolja mjesta za sadnju hrvatski otoci. imaju najvise suncanih sati u godini. prevladava crvenica koja uz malo komposta postaje izrazito plodna. al buduci da marihuana raste takoreci iz sljunka kao sto je neko prije napomenuo, mislim da dodatno gnojenje nije potrebno. navodnjavanje je puno veci problem, mada mislim da se u kucnoj radinosti da napraviti od nekakve kante ili posude i gumenog crijeva mehanizam za skupljanje rose i kapanje direktno u biljku (mislim da sam to vec negdje vidio, al se nemogu sjetit gdje tocno. zato mi se i mota po glavi)
imam tu srecu da u familiji imam kucicu na jednom od tih otoka sa savrsenom lokacijom. sa sadnjom pocinjem na proljece.
imam u stashu oko 40ak sjemenki koje sam ostavio iz popusenih cvjetova. skupljam ih jos jer namogu znati koliko cu zenskih dobit naravno, pa idem za onom od viska glava ne boli.
novi sam na ovom sajtu i imam ja tu literature za citati. da vam ne postavljam ista pitanje ovo ono. do tipkanja drugari.
NoTrippin
AMBASADOR1.958 REP13%
→ Legenda
NoTrippinAMBASADOR
jan 2011.
jan 2011.#22
Je sve to stoji, otoci su super, ali ako nisi tamo ve
inu ljeta teako
ea do plodova do. ak i dobro zaljevanje jednom u 2 tjedna zna bit premalo pa naea par biljaka pred smrt. Bitna stvar je da imaju dosta hlada, da ih ne pr~i cjeli dan, neboj se nee im falit sunca. Sretno sa growom i ako slo~ia neki sistem za vodu obavjesti nas.
eco
AMBASADOR3.891 REP68%
→ Legenda
ecoAMBASADOR
jan 2011.
jan 2011.#23
pa sistem kapanja je bar lako rjeaiv..ja sam ga proale godine slo~io ali ga nisam koristio jel sam "ugasio" grow(naravno isprobao sam ga,izra
unao koliko vode=koliko dana i sve ostale gluposti-i vjerujte funkcionira savraeno), potrebne su vam samo kanile od infuzije(kupite u apoteci ili naru
ite ako nemaju!),crijevo i karnister od 10-ak litara za dr~anje vode...budem ove godine kada
u oped slagat posliko sve korak po korak pa napravit topic i kopirajte do mile volje
p.s.nemojte tra~iti po dnevnicima grow od proale godine gdje sam o tome ve
pisao i detaljnije objasnio jel je obrisan!!
Riblji specijalitet
AMBASADOR2.051 REP16%
→ Legenda
Riblji specijalitetAMBASADOR
jan 2011.
jan 2011.#24
Minsko polje... ako ko ima onu pipalicu za tra~enje starih nov
ia (ili nekog da mu posudi), treba bit i malo lud. Tu nema ni lovaca ni ribi
a a najmanje murije. Samo treba pazit da ne puknea kao:popcorn:.
neo
ISTRAŽIVAČ192 REP95%
→ Entuzijasta
neoISTRAŽIVAČ
jan 2011.
jan 2011.#25
ostrva su No1 to stoji,jos ko je malo pametan...kontam da tamo haze i te sorte sative ide bez problema nisam iz Hrvatske pa pretpostavljam...jos sa sistemom kap po kap,a ima da se kupi u svakom malo vecem mestu,poljoprivredna apoteka,pitao sam rodjake oni drze plastenike...nije skupo...eco...svidja mi se sto si testirao sistem veoma bitno...Riblji specijalitet...imao sam post za Malu i Veliku Kapelu a ovaj ortak mi pricao da ih ima...minskih polja...kaze da uglavnom se zna gde su pa da naglasim...e pa u tom kraju naravno ne blizu...mesta gde svako iole pametan nece prici ...ja sam za to nek je i dalje,da punem za gorivo nema veze...samo da nema ljudi...
Marker
AMBASADOR1.557 REP2%
→ Legenda
MarkerAMBASADOR
feb 2011.
feb 2011.#26
da se ukljucim u ovu raspravu,namjeravam krenuti u outdoor ove godine pa me zanima kukuruz...Dali je tko sadio u njemu i kada je krenuo?Ovdje ima puno lovaca pa me malo strah po aumarcima,a mjesta sam naaao jako puno.
Sekach
AMBASADOR2.134 REP18%
→ Legenda
SekachAMBASADOR
feb 2011.
feb 2011.#27
Problem kod kukuruza je to sto se iz zraka jako dobro vidi rupa u pola i nesto zeleno da raste...najcesce kad je netko pao, je bilo u kukuruzu... A i ljudi to jos uvijek idu rucno okopavati korov i te gluposti...
Tarki
POZNAVALAC1.040 REP49%
→ Ambasador
TarkiPOZNAVALAC
feb 2011.
feb 2011.#28
Ja nisam uzgajao u kuruzi, al me mami neato stalno.
Po meni je najvei bed tamo u 10. mjesecu kad je kuruza zlatna/smea a ono raketa raste iz njih zelena nemrea ju fulat :icon_lol:
Tak da po meni u kuruzu samo indice, dakle ove ata ranije sazriju i ata su ni~e... A i treba nai neko fakat veliko polje jer ekipa to zna ii kontrolirati itd...
Ugl ima tu dosta zajeba.
20 REP40%
→ Istraživač
feb 2011.
feb 2011.#29
evo ja mislim uskoro posadit kakvu biljicu, pa bih vas htio pitat dali mislite da je pametno zasaditi na 7,8 skrivenih mista, obilaziti ih ponekad pa ono ako uspije, uspije...
12 REP24%
→ Istraživač
feb 2011.
feb 2011.#30
otok je zakon za posadit pogotovo manji otok al opet se pojavljuje problem a to su ovce. ovce najcesce znaju pojest biljku pa treba ogradit.
xxrobixx
AMBASADOR4.300 REP80%
→ Legenda
xxrobixxAMBASADOR
feb 2011.
feb 2011.#31
`to dalje od civilizacije i u ato vee aikare. Tamo gdje ni najvea budala nebi iala. Ostavljat ato manje tragova. I trebalo bi biti okej. ;)
12 REP24%
→ Istraživač
feb 2011.
feb 2011.#32
Evo naso ja sajt na mom otoku sunca ima cijeli dan ali bas cijeli dan mjesto je pristupacno ali nije ga lako nac navodnavanje rijeseno jos samo biljcice posadit u 4 mj. i cekat zetvu. Moze se na sajt posadit barem sto biljaka. Ja mislim da bi sve trebalo bit u redu. Ja cu posadit desetak biljcica.
dec 2010.
1 / 33
dec 2010.
feb 2011.