LEGACY
LST outdoor?
116 odgovora10,413 pregleda
choki123
POZNAVALAC1.235 REP71%
→ Ambasador
choki123POZNAVALAC
okt 2007.
okt 2007.#1
znali neko kako bi mogao napraviti LST na outdoor biljkama,jel neko ve to radio,i ako mo~da znate koji link sa icmaga ili sli
no,hvala.......to planiram za sljedeu godinu.....:pat:
i zanima me,ak netko zna,ful me zanima,kako oni neki posti~u da imaju jednu biljku visoku preko 2 metra,a opet ako grmastu sa pun k***c hedova,valjda koriste lst il neato sli
no,evo linkova............
http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=58970&page=15&pp=15
:wave:
Inq
AMBASADOR2.606 REP32%
→ Legenda
InqAMBASADOR
okt 2007.
okt 2007.#2
To postizu tako sto biljka ide prvo indoor do 40-50cm. I kada dodje vreme za sadnju umseto od semena oni krecu od 40-50 cm pa onda obreziju ili treniraju biljku sa mrezama.
I ako je u pitanju Sativa ona dostigne mnogo metara visine a i u shirinu.
choki123
POZNAVALAC1.235 REP71%
→ Ambasador
choki123POZNAVALAC
okt 2007.
okt 2007.#4
u vidi,nisam ni pomislio na indoor prvo,fora je ni ne moraa radit velik box za biljku od pola metra,a mislim da mi imamo dovoljno dobru klimu za tak neato(makar mi na moru....)
......nego,kako mislia treniraju mre~ama,nekako me asocira na to da bace mre~u preko biljke pa da se ona sama dalje grana kroz rupe ili........:watchplant:
............:newbie:...........................
.......al biljke su stvarno.............:respect:
Doktor
POZNAVALAC891 REP32%
→ Ambasador
DoktorPOZNAVALAC
okt 2007.
okt 2007.#5
Ja nemam to iskustvo ali koliko sam po ScrOG tehnici shvatio to se stavi mreza kao sto se na slici vidi oko biljke i onda se grane guraju kroz nju tako da nedudu zgusnute u zbun kako bi vrhovi grana dobili sto vise sunceve svetlosti! A to ti je trening!
Neka me Ing ispravi ako gresim!
Tripco
POZNAVALAC1.027 REP47%
→ Ambasador
TripcoPOZNAVALAC
okt 2007.
okt 2007.#7
LST je odli
an za stealth varijante outdoor uzgoja jer tako dobijaa biljku koja je znatno ni~a nego ato bi ina
e bila (na stranu ato ni~i hedovi dobijaju viae sunca). Zapravo, ona dostigne svoj rast (manje ili viae) ali poato je savijena nani~e, mnogo se te~e zapa~a. Treba ti samo neki anker, tj. viae njih ako ~elia da bude savijena ato viae. Po
nea da je vezujea dok je sasvim mlada, negde 2. ili 3. set pravih listova. Ona se tad nee saviti previae (i ne trudi se da je savijaa mnogo da se ne slomi) i ankeriai je za neki klin, drvo ili atap pobijen u zemlju ili za ciglu, kamen, bilo ata ato mo~e dobro da dr~i. Posle izvesnog vremena, kad joa izraste, stavi novi anker malo dalje i prive~i je za novoizrasli deo stabla i tako nadalje. Nemoj mnogo jako da zate~ea u~e oko stabla, naro
ito kod mladih biljaka da ne bi prekinuo dovod vode i hranljivih materija (kasnije to nije toliko problem kako joj stablo ja
a). Kad biljka ve bude dovoljno velika (u ovom slu
aju duga
ka), verovatno e se pojaviti jedna krivina na stablu (ponekad i 2) koja ide ka zemlji dok vrh stalno te~i da ide naviae. Trudi se da stablo ne doduruje zemlju direktno ato je va~no ako postoje du~i kiaoviti periodi. Mo~ea na tom mestu podmetnuti neato, bolje ciglu ili kakvu drugu opeku nego kamen, jer se kamen jako u~ari na suncu pa mo~e da oateti biljku. Za ovakav vid uzgoja su pogodnije sative, mada se to mo~e lepo uraditi i sa indikama neato viaeg rasta.
A ove slike sa Icmaga, mo~e ova varijanta ato je rekao Inq, a mo~e i od starta outdoor, ali se biljka u po
etku viae puta re~e zbog grananja (topping). Takoe, treba izabrati sorti koja se ina
e dobro grana. Imaj na umu da svako rezanje produ~uje vreme za veg. tako da treba imati dovoljno dugu sezonu za to. Kod nas je nije problem rezati 3 puta ako krenea outdoor po
etkom aprila. Neke sorte slabije podnose rezanje od drugih, a postoje i limiti kod pojedinih sorti (posle odreenog broja rezanja se viae ne granaju ili rade to vrlo slabo) tako da i o tome treba voditi ra
una. Uglavnom su u pitanju sative, mada ima i nekih indika (npr. Uzbeki), a postoji i slika Nirvana Afghani (ima je ovde na forumu u nekoj temi) visine oko 2,5m - pravo ~bunasto drvo. Mada, ne bih smeo sa sigurnoau da tvrdim da je to
ist Afghani, Nirvana dosta mulja s genetikom (ato opet ne zna
i da je to uvek loae, naprotiv) tako da je mogue da tu ima i gena neke sative ili neke visoke indike.
choki123
POZNAVALAC1.235 REP71%
→ Ambasador
choki123POZNAVALAC
okt 2007.
okt 2007.#8
hval na odgovoru,razumijem ato ~ela rei,i kako vezati,al nije mi baa jasno onaj dio kad se biljka razgrana,tj. novi vrhovi po
nu rasti,ato bi onda trebao zavezati,onaj novi vrh?
i kad bi taj novi vrh zavezao,da li trebam vratiti biljku koju sam prvu zavezao(stabiljku)?
.....nadam se da ne zamjerate na ovakvim pitanjima,ipak sam nekakav newbie..hehe................:matrix:............hvala na odgovorima.........:wave:
Tripco
POZNAVALAC1.027 REP47%
→ Ambasador
TripcoPOZNAVALAC
okt 2007.
okt 2007.#9
Bo
ne izdanke sa hedovima ne diraa, oni e nastaviti da rastu uspravno, vezujea samo centralni deo, tj. glavno stablo. Eventualno, mo~ea da prive~ea i neku od bo
nih grana ukoliko ti se
ini da e otii mnogo u visinu i da e to viae otkrivati biljku radoznalim pogledima. Njih naravno vezujea na drugu stranu od stabla, ve u zavisnosti od toga gde se nalaze i tu je dovoljno samo jedno vezivanje.
Ograz
ISTRAŽIVAČ148 REP65%
→ Entuzijasta
OgrazISTRAŽIVAČ
okt 2007.
okt 2007.#10
Jedna naoko nebitna stvar ko outdoor LSTa je: Malo se skoncentrirajte kad povlachite biljke ka zemlji jer ce kisa pljuskat BLATO I SMECE po biljci. Koliko je god dobro sto je biljka niza, zasirenija, prima vise svjetla, kad krenete dimit ako ima blata od kishe po granama, bljak. I smeta ak budete radili spaca cakes :)...:common028:
b r a i n c h i p
AMBASADOR3.453 REP56%
→ Legenda
b r a i n c h i pAMBASADOR
okt 2007.
okt 2007.#11
Blato se lako opere u vodi, i mislim da nije neki veliki problem koliko su zecevi i ostali glodavci kojima je na taj nacin nasa biljcica puno pristupacnija... Ali bolje oni nego 'pantagana' ;)
Ograz
ISTRAŽIVAČ148 REP65%
→ Entuzijasta
OgrazISTRAŽIVAČ
okt 2007.
okt 2007.#12
Ma dobro ali to blato zacepi i one majene rupice, stomate, preko kojih biljkica dise. I neda mi se prat pa susit. Sad imam negde 5 litara trim vaste i lisca za napravit putar a sigurno ce mi 10 % otic na pranju.
Najbolje bi bilo neki malch stavit pod biljku, bar nasjec neki biljni otpad, sjeno da ne prska kisa.
:)
b r a i n c h i p
AMBASADOR3.453 REP56%
→ Legenda
b r a i n c h i pAMBASADOR
okt 2007.
okt 2007.#13
Ma nebi blato nista zacepilo... Trebao si oprat prije trimanja, citave grane u kantu vode...
Tripco
POZNAVALAC1.027 REP47%
→ Ambasador
TripcoPOZNAVALAC
nov 2007.
nov 2007.#15
Ukoliko je zemlja konstantno vla~na i konstantno isparava mo~e se desiti da se cvetovi ubuaju. To se mnogo pre mo~e desiti kod indike nego kod sative, ali poato se indike retko rade u LST, onda nije to neki problem.
Vea su nezgodacija stalne kiae kakvih ima s po
etka jeseni.
UNDERCOVER
POZNAVALAC913 REP35%
→ Ambasador
UNDERCOVERPOZNAVALAC
maj 2015.
maj 2015.#22
`to mislite o LSTu automatika koji rastu tvorni
ki preko 120cm? :) Ja bi LSTiro glavnu granu dok ne bi krenula cvjetati i onda bi ju pustio da ide prema gore, jer si ne smijem dopustiti veu visinu od 80 cm da ne iska
e.
UNDERCOVER
POZNAVALAC913 REP35%
→ Ambasador
UNDERCOVERPOZNAVALAC
maj 2015.
maj 2015.#24
nemam iskustva sa LSTiem, pa zato, neki ka~u da se automatike ne isplati, neki ka~u isplati... Jel se smije LST raditi u prvih tjedan-dva cvjetanja, ili samo u fazi rasta?
41 REP82%
→ Istraživač
maj 2015.
maj 2015.#26
zemlja je substral univerzal,litraza 0,7L,biljka je stara izmedju 5 i 6 nedelja,tretirao sam je jednom nakon presadjivanja punom dozom slavola i pola doze npk...a lepo si primetio te zute listove,ja sam ih uocio pre tri dana i neznam kako da eliminisem visak vlage a ne volim da eksperimentisem,to me je vise puta kostalo biljaka...
9 REP18%
→ Istraživač
maj 2015.
maj 2015.#30
Da znam vidio sam to odma ali to mi spada u onu pinch metodu ili kako li ve zove he he,svakako u bit oprezniji
Pinch metodu ili super cropping,bas ovih dana guglam i istrazujem,pa bi mi znacilo misljenje iskusnijih.
Ako sam dobro shvatio kad LST-om oblikujemo bilje po zelji ovom metodom savijamo apikalni vrh na dole i tako podsticemo da biljka gura auksin u sporedne vrhove koje smo dobili LST-om,mada mi to nema logike,sta je sa glavnim vrhom ako ga savijem na dole ipak je to najlepsi plod sa neseg drveta?
Lazarus Led
LEGENDA14.233 REP92%
→ Zmaj
Lazarus LedLEGENDA
maj 2015.
maj 2015.#31
Ja sam prije za toping u outu. Nekako mi je taj LST upadljiv. Da nije tako LST bi bio moj favorit. Ako grijeaim ispravite me.;)
Rancero
ZMAJ20.167 REP
RanceroZMAJ
maj 2015.
maj 2015.#32
Uradio sam i toping na jednoj bilj
ici ali mislim da treba provat sve varijante treninga koje sa mogu napravit pa vidit ato je bolje,bar sam ja tako.A ne znam baa da je Lst upadljiv kad cijeli sajt ne bi trebo bit upadljiv ,ne znam kome bi smetalo.Vidit emo ato e ispast
Lazarus Led
LEGENDA14.233 REP92%
→ Zmaj
Lazarus LedLEGENDA
maj 2015.
maj 2015.#33
Sla~em se da u praksi sve treba probati. Pod upadljiv sam mislio da ako neko i proe blizu prije e mu pa~nju privui ~ica, apaga i kol
ii. Jer po mom mialjenju koliko god je sajt siguran nema aanse da u 5 - 6 mjeseci bar neko ne proe blizu. Vrlo vrlo su rijetka i prakti
na mjesta gdje nije tako. Ja ~ivim u gradu i morao bih nai sajt udaljen 20 km a da je 99,9% siguran. Ovako sam bio prinuen iskoristiti mjesto udaljeno nekih 7 - 8 km. Ja u ipak u outu sve topirat. Kada mi stignu automati na njima u LST raditi u balkon varijanti.
Lazarus Led
LEGENDA14.233 REP92%
→ Zmaj
Lazarus LedLEGENDA
maj 2015.
maj 2015.#35
Hvala. I tebi rancero ~elim puno sree. A s vremena na vrijeme bacim koju fotku u galeriju pa se tu mo~e vidjeti ata se dela s mojom dje
icom.:) Viae pola~em nade u automate, a sa outom kako bude. Sve sam odradio kako treba i radiu i dalje, ostale stvari nisu u mojoj moi. Ali najiskrenije u dubini duae volio bih da ova makar jedna domaja uspije, jer svi dobro znamo kako zna iznenaditi dobrim dimom.:joint2:
Rancero
ZMAJ20.167 REP
RanceroZMAJ
maj 2015.
maj 2015.#36
Evo sli
ica od danas,lijepo su se polo~ile pri zemlju onoliko koliko sam hi zatezo,tj. napravio sam od komada ~ice kuku koju sam zaka
io za biljku i zabio u zemlju. Stabljika je poprimila ~eljeni oblik i tako sad raste a mlade grane izbijaju po cijeloj biljci (ispri
avam se na "domaim" terminima pri opisu biljke)
Rancero
ZMAJ20.167 REP
RanceroZMAJ
maj 2015.
maj 2015.#38
Dobile su jednom otopinu plantella organik(u poljeva
u stavio aaku brabonjaka plantelle i mjeaanjem je rastvorio i polio),prsko ih buha
em a u pripremi je kopriva.Za odbijanje od zemlje mislia zbog ~ivina koje bi hi mogle marendat ko ato i jesu malo?
9 REP18%
→ Istraživač
maj 2015.
maj 2015.#41
Rancero
ZMAJ20.167 REP
RanceroZMAJ
okt 2015.
okt 2015.#49
Da napravim rezime oko mog prvog growa i koriatenja Lst-a.:)
Nakon 6 mjeseci potezanja,vezivanja i motanja ~ice na kraju je sve ispalo kako sam i ~elio.Iz mog prvog iskustva sa biljkom mo~ete radit,ustvari,ato god hoete.Morate je pratit i gledat,redovno povezivat i usmjeravat po ~elji i nema brige.Ova biljka je proala sito i reaeto kao i sve biljke u outdoru i nijedna grana se nije slomila od vremenskih prilika i neprilika.
Ovako je izgledala biljka nakon harvesta.Sve je napravljeno da bude na dohvat ruke,cca 1m visine
Poato mi je pukla jedna grana pri provla
enju,povezo sam je ~icom 2.5 mm sa izolacijom i pantikom.Niata nisam popuato kako se biljka razvijla i grana je srasla sa ~icom.Ve vidjeno u prirodi ali ~elim poru
it svim buducim growerima da niata nije problem,samo polako i opuateno.Ne mo~ete je uniatit osim ako je zgazite i ia
upate.
Pozz :watch: :wave:
ming
AMBASADOR2.600 REP31%
→ Legenda
mingAMBASADOR
jan 2016.
jan 2016.#52
Zanima me LST na automaticima. Po
nem ga savijati nakon treeg sprata listova, nakon svakih desetak centimetara odprilike ponovo pove~em novoizraslu granu i do kada da je tako ve~em i spuatam grane? Da li i u cvjetanju da je ve~em i do kada? To mi je malo ostalo mutnjikavo.
25 REP50%
→ Istraživač
maj 2016.
maj 2016.#55
dobra ve
er dobri ljudi nadam se da sam na pravom mjestu ina
e po
etnik sam prvi grow kako treba... sino iaao da radim lst i jednu sam ja
e povukao i pukla mi je biljka iznad drugog kata kata.. eh sada znam da sam kreten i sve ostalo naivan neiskusan nije mi bed za tu jednu jer je prvi grow i kazu da se prvi macici u vodu bacaju... ja sam uradio sljedee uzeo samo zicu i prislonio uz stabiljku i stavio bijelu medicinssku izolir traku.. postoji li aansa da zaraste ili da odmah ukolnim iz aatora tu jednu biljkicu? hvala vam dobri ljudi i ~ivi bili :)
25 REP50%
→ Istraživač
maj 2016.
maj 2016.#57
hmmm mo~da je ostalo sa jedne strane 2 3 milimetra i dr~alo se na tome? mislia da postoji ikakva aansa? :D
25 REP50%
→ Istraživač
maj 2016.
maj 2016.#59
ma imam 4 curice i sa svima lijepo sve lagano i natezanje i pipkanje i dru~enje i sve svaki put uredno i sve i sino kad sam je slomio htjeo sam se bacit sa terase od muke... mjesec dana se druzimo i sve je super i onda ju
er paffff ajde vidjet cemo kroz desetak dana... nadam se da e se curica oporavit... na greakama se u
i... hvala ti care na info
okt 2007.
1 / 59
okt 2007.
maj 2016.