LEGACY
Malč da ili ne?
10 odgovora2,162 pregleda
ming
AMBASADOR2.600 REP31%
→ Legenda
mingAMBASADOR
jun 2015.
jun 2015.#1
Zanima me da li je po~eljno raditi mal
iranje tj. stavljati pokoaenu travu oko biljaka koja ima svrhu zadr~avanja vla~nog tla, spre
avanje rasta drugih biljaka i svrhu ubrenja zemljiata raspadanjem te trave?
uo sam da je taj mal
pogodan za razvoj bakerija i zna da privla
i ateto
ine pa se pitam ako mo~e biti atetan za bilkice da li da ga prekrijem slojem zemlje ili da ga totalno uklonim?
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jun 2015.
jun 2015.#2
"Naj
eai prirodni materijali koji se koriste za mal
iranje su: aljunak, piljevina, suho liae, rezano suho granje, kora drveta, sijeno, kompost, slama, prosuaena pokoaena trava i drvena vuna.
Slama je idealni prirodni pokriva
za vaa povrtnjak. }elite li da se tlo brzo zagrije, ato pogoduje razvoju biljke, te da bude
isto od korova koristit ete crnu foliju, primjerice u gredici jagoda i krastavaca.
Pokrov od trave stavlja se samo u tankom, prosuaenom slju. U protivnom svje~e pokoaena i polo~ena trava pogoduje truljenju, a privla
na je i pu~evima, ato svakako treba izbjegavati. Dakle, sloj trave koji ete koristiti treba biti posuaen (1 do 2 dana).
Organski mal
na sjenovitim i niskim vla~nim terenima mo~e zadr~avati previae vlage, pa pretvoriti vrt u pogodno mjesto za razvoj pu~eva, drugih atetnika i razvoj raznih bolesti."
http://dobarzivot.net/dom-vrt/vrt/biovrt-koju-vrstu-malca-izabrati-za-malciranje/
ming
AMBASADOR2.600 REP31%
→ Legenda
mingAMBASADOR
jun 2015.
jun 2015.#3
Hvala mono sjeme.
Poato je tema mal
, da priupitam joa neato. Da li mal
od odreenih materijala mo~e poremetiti pH zemljiata? Da li ima nekih materijala koje dovode pH zemljiata u onaj idealni za naae ljubimice?
ISTRAŽIVAČ92 REP28%
→ Entuzijasta
the Dreamer
LEGENDA5.861 REP9%
→ Zmaj
the DreamerLEGENDA
jun 2015.
jun 2015.#5
bor zakiseljuje zemlju, pepeo alkalizira..sad ti pogodi omjer
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
apr 2016.
apr 2016.#6
recimo da imam problem sa viakom duaika u zemlji a
ujem da mal
iranje piljevinom nije pogodno upravo radi toga ato dok se taj mal
irani sloj raspada, za raspadanje uzima duaik iz tla. E sad, mo~e li se to upotrijebiti u moju korist i jeli taj proces raspadanja i preuzimanja duaika prespor kako bi se upotrijebio za neku hitniju intervenciju?
jun 2015.
1 / 6
jun 2015.
apr 2016.