VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojdomačica,domaja...
LEGACY

domačica,domaja...

74 odgovora15,845 pregleda
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

Ipak mi dosta podcenjujemo vuju koja dolazi sa naaih prostora.Daleko od tog da je loaa !!!!!ve je loae odradjena.... Zadnje vreme sam bas u potrazi za njom, pa vas molim da nam predstavite svoje doma ice. Treba o uvati ono sto imamo i izboljsavati
NarquilaENTUZIJASTA

jun 2007.

Evo moje domaje, sjeme je od jedne dobre vuve mislim da ce biti dobra jedino ako je nije oprasio industrijalac al nadam se da nije :sun2: ; Slika je uslikana prije 2 sedmice a slj put kad je budem obilazio uslikacu je; Jako mi djeluje sativicasto http://anonym.to/?http://img152.imageshack.us/my.php?image=slika002ej9.jpg
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

kad ju obilazia pored foti a ponesi i motikcu te joj malo oplevi i okopaj ina er svaka ast Doalo je vreme, da polako zajedni kim mo ima pripomognemo stvaranju sorte za i sa ovog podru ja...
SchlomoENTUZIJASTA

jun 2007.

definitivno se sla~em s tobom era, evo sad ce biti godina dana ato uzgajam, i donedavno sve ato sam uzgojio, potjecalo je sa domacih prostora. zao mi je sto ponavljam slike, ali neam vremena nove uploudat. na slikama je moja najbolja domaca, prva je mama a druga je njen klon. stvarno sam odusevljen njome jer neovisno da li ju ubrao nakon 45 ili 75 dana cvjetanja, ta biljka mene bez problema napusi nakon par dimova. cvjetovi su vidljivo veci nego kod nekih drugih domacica koje sam imao prilike vidjet i ima odlican odnos kolicine vrhova i lisca. za razliku od ove male, koja me totalno razocarala. Odmah sam na njoj primjetio da je posebna, jer je bila 3 put gusca od svih ostalih i njoj sam se najvise radovao....dok je nisam osuaio i vidio da sam dobio hrpu praaine, cvjetovi su jednostavno nestali kak su slabo razvijeni bili, dok je lisca bilo na sve strane, toliko da se nigdje nije mogla stabljika biljke vidjet. a ni high mi se nesvia, samo iscrpi tijelo da se nemo~ea pomaknut,a mozak razborit i svje~ kao kad se probudis. bolje mi je raditi cijeli dan i nea napravit korisno i dobiti isti feeling :))
TripcoPOZNAVALAC

jun 2007.

Ja se apsolutno sla~em i ve du~e vreme zala~em za stvaranje neke ovdaanje sorte. Ali, pre toga da razgrani imo ata podrazumevamo pod nazivom "domaica". Da li je to: 1. Neka ovdaanja Landrace. 2. Bilo koja Vu, koja se mo~e nai kao samonikla (pri tome mislim na sve ~ivo ato se mo~e nai zaostalo od nekog growa a da nije industrijska). 3. Bilo koja Vu koju neko sadi u sopstvenoj re~iji a ne zna kakvo je seme posadio. 4. Neato ato je neko ve kontrolisano sadio outdoor du~e vremena i dobro adaptirao na lokalne uslove. 5. Neki ovdaanji pokuaaj ili kompletno uraena hibridizacija i stabilizacija neke nove sorte. Koliko sam do sada mogao da primetim, ljudi pod domaicom gotovo isklju ivo podrazumevaju neato iz prve 4 stavke, a naj eae te 4 kategorije nisu meusobno razgrani ene. Redom 1.Ako govorimo o landrace, prema informacijama koje sam do sada sakupio (i delom utvrdio stanje na terenu), mo~emo podeliti ovu kategoriju na: -Balkanska sativa landrace koja se mo~e nai samoniklo u brdskim krajevima isto ne i ju~ne Srbije, Makedonije, Kosova i tu i tamo u Bosni i Hercegovini. Sasvim je mogue da se mo~e nai i u delovima Hrvatske (Dalmacija i mo~da ponegde u Slavoniji), Crnoj Gori (trebalo bi da je ima u okolini Skadarskog jezera ali mislim da je zadnjih desetak godina spontano ishibridizovana) i u Sloveniji (Primorska i mo~da delovi Dolenjske), ali su mi za ove 3 dr~ave podaci nepotpuni. Takoe je ima i u Albaniji (mada sumnjam da je u izvornom obliku s obzirom na sveopati sadnju svega i sva ega tamo), Bugarskoj i severnoj Gr koj. Poti e od turske landrace Smyrna i prvenstvena namena joj je bila za proizvodnju vlakna (u odnosu na moderne industrijske hibride jako slab proizvoa vlakna, ali u srednjem veku, pa sve do ranog dvadesetog veka, nisu znali za bolje), ali ima i zna ajna psihoaktivna svojstva (uz dobar nadzor i dobru selekciju u indooru bi verovatno bila i ja a). Ima rast u visinu 2-2,5m. Pravi jednu glavnu cvast i mnoatvo malih sa strane. Cvetovi su uglavnom zeleni sa braon koncima. Vrlo rano sazreva, ve oko polovine avgusta, ponekad ak i ranije (jednom prilikom sam skinuo potpuno zrele biljke 8.avgusta). Ta njena osobina mo~e biti jako zna ajna za dalju hibridizaciju. -Balkanska indika landrace koja se mo~e nai samo u podru jima zapadne Makedonije i ju~nog Kosova, mahom na ni~im delovima `ar Planine. Ne znam ta no poreklo, ali pretpostavljam da je ostala od nekih zasada za spravljanje haaiaa iz vremena izmeu 2 svetska rata. Direktno poreklo joj je najverovatnije Turska, mo~da i Bliski Istok (Liban, Sirija), ato bi zna ilo da joj je praporeklo severna Indija. S druge strane, Zamalito sa Icmag foruma (ina e jako strastveni sakuplja i izu avalac svetskih landrace) mi je jednom rekao da ima informacije da su negde dvadesetih godina proalog veka na podru ju Balkana bili prisutni radnici iz Afganistana(?!) koji su mogue doneli otuda seme indike. U svakom slu aju, jedan moj prijatelj iz Tetova mi je potvrdio da u okolini tog grada i danas postoje takve (sa jako izra~enim odlikama indike) samonikle biljke. -Spontano adaptirane sorte iz zadnjih 20-30 godina koje se mogu nai u primorju, naj eae na otocima ili na izolovanim mestima na kopnu (zalee, npr. Konavli), a ponegde i u Hercegovini. Poti u od razli itih landrace saenih 60-ih i 70-ih, a kasnije i od nekih sorti rane ameri ke gentike (Skunk, California Orange). Takvih stvari je bilo i na kontinetnu, konkretno, Skunk u okolini Prokuplja, ju~na Srbija, barem 15 godina samoniklo (mada je kasnije spontano hibridizovan, ato ne zna i da se joa uvek ne mo~e negde nai). Ako se dr~imo definicije da je potebno makar 50 godina za jednu sortu u istom obliku da bi je nazvali landrace, onda one to nisu, ali ako ra unamo da je landrace svaka sorta koja se makar 6 generacija odr~ava samonikla u istom obliku na odreenom podru ju, jako adaptrirana na lokalne uslove, onda one to itekako jesu. 2.Ako je domaica bilo koja Vu koju naemo kao samoniklu u prirodi, onda to mogu biti i sve ove landrace, kao i sve ono ato je neko nekad sadio pa se ishibridizovalo sa ko zna ime (ako je bilo opraaivanja samo meusobno, onda je na putu da postane landrace). U regijama gde postoji intenzivan uzgoj industrijske konoplje (a ima ih viae nego ato mo~emo da pretpostavimo), takve stvari su naj eae vrlo slabe psihoaktivnosti (ato je viae generacija proalo, manja verovatnoa da e se nai neato dobro). Mada, ponekad se i tu naleti na neato zaista izuzetno, iako retko, ali to nije udno, ako se znaju osnovi principa nasleivanja (najprostiji od njih: Mendelova pravila). 3. Pod ovom stavkom se danas mo~da i naj eae podrazumeva domaica. To je ono ato Ameri zovu "Bagseed Surprise". Vrlo esto ne ispadne ono ato ste o ekivali, mada ne mora da zna i da ispadne loae. U ovom slu aju prili no esto ima problema sa "isplivavanjem tropske genetike", tj. da se dobijaju biljke koje vuku osobine neke sative sa jako dugi periodom cvetanja i samim time nikad ne uspeju da sazru kod nas (sem, ponekad, u primorju). S druge strane, od takvog semena u indooru esto ispadnu iznenaujue dobre stvari. 4. Kontrolisani uzgoj jedne sorte u kontinuitetu u du~em vremenskom periodu u outdooru je danas vrlo teako odraditi, posebno u regijama gde ima, bilo intenzivne industrije, bilo dobro razgranate mre~e lokalnih growera. Takve stvari je i teako skinuti, jer ako neko ve ula~e mnogo truda u takav uzgoj, onda naj eae ima i dodatne mere obezbeenja (ponekad i vatrenu silu) ili sakrivanja, tako da se malo ko mo~e danas pohvaliti da je skinuo tako neato. 5. Domai Breeding, hm? Ja znam za takve pokuaaje, ali mi do danas nije poznata ni jedna kompletno odraena sorta (sa potpunom stabilizacijom na minimum 6 generacija). Uglavnom se radi u indooru, ali bilo je svojevremeno pokuaaja i u outdooru (na sreu, danas su informacije mnogo dostupnije nego nekad, pa potencijalni breederi gotovo viae to i ne pokuaavaju, mada vidim da u svetu postoji rastui trend outdor breedinga, po meni, pogreano i uzaludno). Ukoliko zaista ~elimo da napravimo prvu pravu sortu sa ovih prostora, moramo sebi da zadamo odreene ciljeve na osnovu prethodno izre enog (naravno, i na osnovu svih drugih stvari koje ete dodati). Treba osmisliti ata ~elimo (pri tom uzimajui u obzir i sve postojee dobro stabilizovane moderne sorte), kako treba da izgleda (visina, grananje, boja cetova i stabljike), koliki period cvetanja, miris, ukus, efekat, rodnost... Nekima bi takav pokuaaj mogao izgledati kao teako zameaateljstvo, ali i stara ameri ka genetika (u okviru uvenih Sacred Seed) je nastala kao plod timskog rada, zapravo, kao kolaboracija viae timova i breedera. U vezi sa svim tim predla~em da Admini otvore temu u nekom neutralnom odeljku (mislim, da nije ni outdoor ni indoor), mo~da u Obrazovanje, koja bi bila linkovana odavde i da se u njoj daju predlozi za neku naau buduu sortu ili viae njih...

jun 2007.

Ove godine imam tri devojcice koje se verovatno mogu spomenuti u ovom kontekstu. Bilo je ukupno 5 ali muski su procvetali pre mesec i po i odma izleteli sa terena. Prica je krenula 2004. kada sam naleteo na jednu jedinu zensku biljku u jeko lepom izdanju. Iskoristio sam priliku i oprasio je sa DP onako usput, ubedjen da je to neko sadio i da ce pokupiti. Niko nije dirao do kraja novembra - pokupio nesto semena i ostavio to sto je ostalo od biljke gde i jeste. Naredne sezone na istom mestu od tog semena dobio 6 kom, 2 muske odmah letele ostale oprasio ponovo sa DP. Prosle godine od 7 komada - 3 muska izbacena ostale oprasio ovog puta sa NL. Od tog semena ove tri imam danas. Treca je po svemu sudeci drugi fenotip, prve dve prilicno slicne, podsecaju na prvu na koju sam naleteo. Nisu bas u nekom izdanju (dve je korov skroz bio polegao) al' i ne trudim se previse, obidjem jednom u dva meseca pa kako im bude.

jul 2007.

I domaja gura nekako, danasnja fotka one gore u sredini.
SLO-EraLEGENDA

jul 2007.

nice najvise dr~im pal eve -kao za uvek za domaju:))))))
NarquilaENTUZIJASTA

jul 2007.

SLO-era evo one moje domaje iz drugog posta evo pravo se je fino razgranala i narasla http://img219.imageshack.us/img219/8664/domaja1yx2.th.jpg Ima bolja slika u galeriji vanjskog uzgoja

avg 2007.

Domaja fino cveta, al ima i semena a hermic nije? Garant se negde muski zavukao u korovu.
dehhiherENTUZIJASTA

sep 2007.

Ovde kod nas u Banatu pri Dunavu ima pored puta i kojekuda u ataru bas dosta samoniklih biljaka, raste i preko 2 - 2,5m a koliko primecujem imaju veoma male semenke kao i tzv. albanka koja uglavnom dolazi sa kosova ili sa severa Alb. ili mozda i zapadna Makedonija...shto je i bila industrijska mara, "a citao sam u strucnoj literaturi" (RAMSC) tj. udzbenik za polj. skolu stari iz 80 prosloga veka da je Vojvodina bila najveci proizvodjac recimo 75-6 sa jedno 70% proizvodnje stare drzave.
shcISTRAŽIVAČ

sep 2007.

Kako pokupiti sjeme sa biljke, zapravo gdje stoji, vjerovatno preglupo pitanje al moram da ga postavim ? ERA, poslao sam ti poruku na PM al kaze da si premasio limit za primljene poruke pa cu opet poslati kad ih obrises.
shcISTRAŽIVAČ

sep 2007.

gdje se nalaze sjemenke, ocu da ih pokupim pa da dalje sadim. vjerovatno preglupo pitanje ali moram ga postavit. ej ERA poslao sam ti PM ali pise da ti je inbox pun pa cu ti poslati opet kad ih obrises.

sep 2007.

Nalaze se u cvijetu, u slu aju da je opraaen muakim polenom. Dok budea puaio kifove, kako kidaa osjeat ea sjemenke pod prstima.
shcISTRAŽIVAČ

sep 2007.

a u slucaju da nije oprasen, jel opet ima nesto sjemenki tu ?

sep 2007.

Naravno, isto kao ata tvojoj kevi nije trebao ale da bi se ti rodio :) Opraaivanje je nu~an segment za ea! Da nije, poneke danaanje hardcore feministi ke lezbijke bile bi veoma sretne:)))
shcISTRAŽIVAČ

sep 2007.

ahahahahahahahahahahahaha, a jesam i ja glup u pm hahahaha. ma zbunilo me sto u svakom ketu dobijem i hrpu sjemenki a koliko ja znam pusi se neoprasena zenka, otkud onda sjemenke :D
Kurblaj KanAMBASADOR

sep 2007.

Pa ono ato kupia je uglavnom mrljavo uzgojeno i ima sjemenki jer se netko nije potrudio mu~jake maknut i opraaile se biljke
shcISTRAŽIVAČ

sep 2007.

hvala. mislim da sam na ovom forumu naucio vise o botanici nego tokom citavog skolovanja:D
3ananasa2ENTUZIJASTA

sep 2007.

za domaju spremni!
3ananasa2ENTUZIJASTA

sep 2007.

za domaju spremni! :)
SLO-EraLEGENDA

mar 2008.

Radi se bogami na i sa domajama na veliko. U postupku je registrovanje nekoliko domaja..... Ukrstijo sam nekoliko domaja x domaja,domaja x strane genetike... Kod nas su dominatne sative ali dobijo sam nekollicinu zanimljivih indica. Moram ista i jednu sa podru ja Kosova-Gora(oka i u fotku) Takodje je dosta vode ih breedera-uzgajiva a zainteresovano za nasu genetiku :) Dosta smo jih sami sjebali jel su se same opraaivale.. Tu smo svi mi,da stvar promenimop na bolje. MORAM PONOVO PRIZNATI,DA SAM BA` PONOSAN,VESO NA VASIM USPESIMA.... Promenilo se dosta na bolje u zadnjih nekoliko godina- HVALA VAM!!! BIG UP BALCAN!!! domaja dan 19 , extra sladko i dobro ide na THC ina e sam opraaijo donje grane od NL,Skunk#1 i dve razli ite domaje btw nase sative puno br~e sazrevaju u usporedbi sa Azijom,srednjom i ju~nom amerkom... domaja X super skunk
SLO-EraLEGENDA

mar 2008.

ipak sam ja samo hoby uzgajiva problemje sto ne mogu uzgojiti toliko biljki koliko bi bilo potrebno- a ne ja sa 5-6kom...!!!!!!!!
TarkiPOZNAVALAC

mar 2008.

Kamen po kamen - palaca! U kromanjonskim balkanskim uvjetima u kojima groweri iz spomenutog kraja egzistiraju vise se ni ne moze uciniti.. Ali doci ce i nase doba.. Kad tad. A dotada guerilla i polako prema naprijed. Tak da ne krivi sebe, kriv je sistem. V for Vendeta.
elephant0rAMBASADOR

mar 2008.

Agreed.. nedaj se era.. bio si i osto inspiracija mnogima! Ovi balkanski hibridi su strasni.. svaka cast!
greenmengaceENTUZIJASTA

apr 2008.

pa nije losa ... heehee
gargamelPOZNAVALAC

apr 2008.

ne kaze se badava susjedova trava uvijek zelenija. pogle kak je u sloveniji zeleno...
SLO-EraLEGENDA

apr 2008.

domaja, ije seme je bilo tretirano GA3 sa uvao sam njen polen (banana hermy-a)...
ranromENTUZIJASTA

apr 2008.

sto je to banana hermy. sorry na glupon pitanju al za mene nije glupo jer ne znam a zanima me
SLO-EraLEGENDA

apr 2008.

samo sto je sadi Balkanac :) mnogo me ljudi pita,sta znaci slo-Era :) slovenacki Ercov banana hermy je vrsta dvospolnika...
KaraJackPOZNAVALAC

apr 2008.

SLo-era, meni se ini da imaa dobu bazu polena..??? Ako da onda si ti moj raj :P

apr 2008.

Dobro izgledaju ove domaje i ja bi je probao :D trebam neato albanke da kupim :D @tripco ve sam ti na icmagu odgovorio al mislim da je ovo prava tema. `to ja znam za slovenijo ovde ne postoje nikakve landrace, nema ih viae. Bile su prije 50 godina al danas ih nema :( Sve ato dobijea sada ovde su ili ameri ko/holandski hibridi ili hibridi sorta koje su donesli hipiji 70ih godina sa putovanja, tako da dobijea decu od afgana, mexika, kolumbije, nepal, pakistan, afrika ... `to ja znam radili su i sa thai i indija sativama al ne zavrai ovde zima je prebrza. Danas u sloveniji se sadi viae ili manje hibride iz seedbanka, najviae fem sjemenke a meni se to ne svia al svako ima pravo da sadi ata ho e :D Al imate pravo treba sa uvat ato je naae :smoke18:
SLO-EraLEGENDA

apr 2008.

sadi Era domaje u Sloveniji :) kao ato re e drug drug iz Slovenije,tesko je ve na i istu domaju-sve se pobrkalo ,izmeaalo...Ja sam ina e u 2004 naleteo na dve dobre domaje u Prekmurju i Savinjskoj dolini.. low THC,clear high,sladak ukus-sativa

apr 2008.

Imaa pravo te~ko je na i istu domaju kod nas ih nema, al ako si dobio u prekmurju super. Ja ~ivim u primorju iznad monfalcona i tra~im ovde ve 15 godina neku domaju, probao sam ve neznam ni koliko doma ica al na kraju su bili sve neki skunk based hibridi, nije imalo veze sa istim sativama. tako je kod nas, a verujem da se mo~e na neato u drugim krajevima slovenije, jer koliko je mala puno je razli ita i sigurno postoji neki hipi koji uva ovo zlato.
OkiyKikuENTUZIJASTA

apr 2008.

Trebalo bi pitat starije ljude... npr. u mom kraju se naveliko proizvodila konoplja, tako da je dvoriate mog djeda i bake prepuno sprava za obradu i dobivanje konopa.
UNDERCOVERPOZNAVALAC

apr 2008.

era daj sendaj poatom meni malo tog polena... da i ja svoje praaim doma!! :eyebrows:
greenmengaceENTUZIJASTA

apr 2008.

joj bato pa to su odlicne......nemam zborove...venomenalni su....
greenmengaceENTUZIJASTA

apr 2008.

da dobru ideju ....a sta kazes za muski polen......srecno

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se