VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojFotoperiod, kada saditi i logika iza toga
LEGACY

Fotoperiod, kada saditi i logika iza toga

716 odgovora100,801 pregleda
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

15. jan 2010.

Prvo malo biologije za početak ;) Kanabis je biljka kratkog dana što znači da počinje cvjetati kad se duljina dana skraćuje. Biljke če vegetirati dok duljina dana raste na više od 12 h. Na grafu vidite kako se duljina dana mijenja kroz godinu. Bitno je naglasiti da se duljina dana mijenja u odnosu na geografsku širinu te da sam graf izradio za 45° sjeverno (balkan otprilike). Najkraći dan u godini je zimski SOLSTICIJ, od tog datuma duljina dana se produljuje sve do ljetnog SOLSTICIJA (22.06) označen na grafu crvenom crtom. Nakon ljetnog solsticija duljina dana počinje padati do zimskog solsticija a biljke ulaze u fazu cvjetanja. Ipak potrebno je neko vrijeme da biljke skuže da se duljina dana počela skraćivati tako da če biljke biti u vegetativnoj fazi još barem mjesec dana, u kolovozu/augustu možete se nadati pokazivanju spola i cvjetanju naravno ovo ovisi o vrsti koju sadite i čisto je okvirno... neke vrste su brže a neke sporije u ovom segmentu.Ljubičastim crtama su označeni EKVINOCIJI odnosno datum kad je duljina dana jednaka duljini noći (12/12). Povoljno vrijeme za sađenje ne ovisi samo o duljini dana već i o drugim meteorološkim prilikama. Na grafu sam OTPRILIKE označio vrijeme sadnje zelenim crtama s obzirom na mraz i duljinu dana. Dulja vegetacija znači veće biljke naravno. Ako vam vremenske prilike dopuste možete saditi i ranije ali nebi trebali prije proljetnog ekvinocija. Graf je isto dobar za ljude koji izbacuju klonove napolje jer mogu uskladiti svjetlo unutra s fotoperiodom vani i na taj način spriječiti preuranjeno cvjetanje. Detaljan graf s označenim tjednima: http://yfrog.com/06graf2dj Past će još koji edit, dajte molim vas neki feedback da ovo bude superjasno :)
CAM
CAMENTUZIJASTA

15. jan 2010.

Nemam biljnu fiziologiju uz sebe, skenirat u i postat na forum sve od hormona do foosinteze i fotoperioda......
Avantura

15. jan 2010.

Korisno i pou no,opet znam malo viae:)
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

15. jan 2010.

Od Pevalek-Kozlina? Samo naprijed, ali probaj profiltrirati sadr~aj prije nego ga oka ia jer jaaaaako puno stvari koje se tamo spominju nemaju veze s kanabisom isto tako poglavlje o fotosintezi (ono o imbenicima koji utje u na stopu fotosinteze je ok) i o hormonima su too much i takvo eksperimentiranje i isprobavanje je izvan dosega growera. Mo~ea skenirat poglavlje o nutrijentima i korjenu to je ok.
CAM
CAMENTUZIJASTA

15. jan 2010.

Da od peval ice , nema veze ato nema veze sa c. ima nedostatak nutritijenata, objaanjeno tlakovi , sve do detalja, znanje se mo~e aplicirat na sve biljke, kako ljudi lupetaju po forumu da je za cvjetanje najbolja crvena svjetlost a ne znaju zakon crvenog pada, nc nc :ohno: , dobro eksitacije elektrona u kloroplastima bi bile previae, na~alost knjiga je posuena for learning i mislim da je necu tako uskoro dobiti Ah Peval ica............ iako svi znaju samo da je prepisal od drugih autora :ohno: treba ljudima dat znanja, nek se informiraju a ne samo da pitaju druge ps. zaato navodia do 12-12 e nastvit vegeetaciju ako je ispunjen foto period od 12 sati mraka, znam da dosta ljudi koji stavljaju cvjetat u proljee do ekvinocija
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

15. jan 2010.

Reality check, nemoj se ljutit. Crveni pad se dogaa iznad 680nm a HPS lampa (crveno svjetlo o kojem svi pri aju) ima glavninu svojih pikova u rasponu od 560-640nm, a kolko vidim one crvene CFLke 827 nemaju ni blizu tolko crvenog ko HPS. Zar si mislio da nitko u svijetu ko uzgaja (ovdje ne mislim samo na Canna) nebi primjetio takav gaf? Za onaj post u kako napraviti svoju sortu te joa trebam oprati :notnice:al trenutno nemogu postati tamo a neu odvesti thread u off topic. Kao ato ka~ea treba ljudima dat znaja... sla~em se ali neato ata mogu primjeniti, ne kri~anje kukuruza, ne kri~anje velikih broja jedinki, hormone koje nikad ne e moi nabaviti... Ovo je informativni post za totalne po etnike! Oea radit profi stvari onda ti predla~em da pri aa iz vlastitog iskustva bar djelomi no jer nije sve u knjigama. PS: Daj mi molim te quote ne razumijem pitanje.
CAM
CAMENTUZIJASTA

15. jan 2010.

u praksi da, u teoriji ipak neato druga ije , odnosi se na kloroplast biljke da fotosintetsko iskoriatenje je efektivnije ako uz dodanu svjetlost u plavoj regiji puno vee ako se doda crvena i obratno, apsorbcijski pikovi klorofila jesu na 2 mjesta al in vitro ne in vivo, no to uope nije poanta , svaka ~arulja emitira cijeli spektar , osim led, intezitet , flux i lumeni su bitni zato obi na ~arulja nema dovoljno velik intezitet za dva pika i nemo~e biti iskoriatena za uzgajanje biljaka.... ovo se pretvara u kvantno-anorganska -fizikalna-kemija -biokemija razgovor , blah :ohno: zaato si naveo da biljke sa poveavanjem dana idu u vegetativnu fazu, to nasluuje da biljke prije ekvinocija nisu gurnute u cvijetanje? flowering se mo~e radit i u proljee , ispunjen je period tame to ato se smanjuje to zna i da je viae svjetla te viae stvaraju biomasu al kod cvjetanja lol
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

15. jan 2010.

OK... Mr. crveni pad ;) Dobro da si pitao ovo dopunit u. Biljke cvjetaju kad je dan krai od 12 sati. Biljke se prije ekvinocija mogu saditi indoor, bacit na cvjetanje pa onda van prije ekvinocija ali cvjetanje treba biti gotovo prije nego li se dani previae produlje i time daju biljkama signal da se vrate u vegetaciju. Ina e probavao je ZOKI tako neato: https://forums.vutra.org/threads/5133-experiment-cvetajne-u-maju?p=102608&viewfull=1 Ova metoda definitivno nije za po etnike a bila bi joa bolja da smo u nekim toplijim krajevima ili pod plastenikom mo~da.
CAM
CAMENTUZIJASTA

15. jan 2010.

`to uklju uje dosta ljudi sa toplim lokacijama i plastenikom i valjda znanjem brige (za to ne odgovaram :lol:), isto tako se mo~e do mjesec dana pustit da cvijeta pod hps onda bacit kad su klimatske prilike najpovoljnije do ekvinocija, i nije mr.crveni pad nego mr. Emersonov crveni pad :rofl: Sad sam zadovoljan, samo poato sam ja stoned to death popravi ono Biljke e-u biljke e :rofl: i za publishing....i vertikalne gridlines dodat viae na grafu vako nemrem videti datume svih dana (:D)
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

15. jan 2010.

Ok ovje e tvrdoglav si i ne~elia priznati pogreaku pa joa malo zalupetaa to nije ok. U biljci ima joa barem 60ak pigmenata, imaju naravno razli ite absorpcijske spektre. Klorofil ima dva glavna pika u plavom i u crvenom i nedolazi do crvenog pada pod HPS lampom. Razlog zaato su crvene lampe bolje za cvjetanje makar nisu najbolje za klorofil le~i u drugim pigmentima: Kriptokrom i fototropin oboje reagiraju na plavo svjetlo a uzrokuju izduljivanje stabiljke - STRETCH, dok na crveno reagira fitokrom glavni pigment koji pod kontrolom r~i cirkadijski ritam i po etak cvjetanja. Nitko ne e stretch i rijetke budove ;)
CAM
CAMENTUZIJASTA

16. jan 2010.

ja ne razumjem ata lupetaa po cirkardijalnim ritmovima, zato piae jedan od glavnih, ima drugih mehanizama, ljudi lupetaju po crvenom svjetlu zato ato je crvenkasto po njima a neznaju da pokriva apsorbcijske spektre kod hpsa, i stvaraa paradoxe sta ce ti biljka ako nje streach , a ata e ti ako nije headovana bez fotosinteze bla bla dodaj od manje kelvina svjetiljku a ova pokriva crvenispektar bla bla ona od 5000 pokriva sve al ajmo dodat i tu (hps pokriva sve viae manje) dr~ se dnevnog on pokriva i drugih fitokemiskih hormona Dosta je ~ivit s tom knjigom u glavi do kraja ~ivota neda mi se raspravljat o njoj..........i bilo kojoj znanstvenoj do solisticija e te cvjetanje od solisticija nee , ako ~ivite u toplijim krajevima mo~e za staklenik obradit oni koji ~ive gdje je lijeto cijelo vrijeme, nek se pitaju zaa kanabis nije potekao iz australije o boy , i stavi gridlinse joa ne vidim datume po danima da mogu isprintat :P
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

16. jan 2010.

Nee cvjetanje trajati do solsticija, pogledaj na ZOKIJEV grow. Ali ponavljam to nije za po etnike i ne~elim ljude dodatno zbunjivati, kad steknu malo iskustva tako neato e smisliti sami. Dodan link za graf na kojem su ozna eni tjedni.
CAM
CAMENTUZIJASTA

16. jan 2010.

je za outdoor sorte ... neki ipak uzgajaju vani indoor... meni hodat kroz unglu nije teako
NoTrippin
NoTrippinAMBASADOR

16. jan 2010.

Ma po meni ne postoje ni indoor i outdoor sorte jer sve to raste di god posadia. Al dobar sajt i priprema zemlje najviae kruha daju:vb_kez:
TA
TarkiPOZNAVALAC

17. jan 2010.

Tako je, bravo kaj si to rekao, ta podjela na indoor i outdoor je i meni jako smijeana i isti je marketinaki trik seed bankova. Prije bi se trebalo pitati jel sativa il indica i u kakvoj klimi se sadi. Naravno da neki Rus nee dobro proi sa sativ ugom, dok bi s indicom mogao i bolje. Mi smo eto sretni ato se nalazimo na najboljem komadu Zemlje - Balkanu, nama sve uspijeva svugdje hihi.. Joa da mi je samo ~ivjeti parsto kilometara ju~nije :P Al neu se ni ovako ~aliti :)
CAM
CAMENTUZIJASTA

17. jan 2010.

I ja se sla~em da su indoor vrste i outdoor vrste, al ima nea kod deklariranih indoor vrsta da trebaju malo viae njege , nisu toliko ruderalis kao outdoor, ali svakako sve vrste ispadaju bolje outdoor nego na hps-u , mh-u itd svjetlima , mmmmmmmmmm kad raairi svoje korjenje kroz zemlju i kad je is upas i wtf gromadina.... ako se pobrinea za njih bude sun eka obradilo svoje mmmmmm
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

28. jan 2010.

Poz! Evo primjer: presaujea vani 17.5. tada je duljina dana 14:30 otprilike, na to mo~ea slobodno dodati 60 minuta (zora+sumrak) zna i sve skupa 15:30 sati svjetla. Ako bacia van klonove ili sijance koje si dr~ao pod lampom doma na 20/4 gotovo sigurno e procvjetati, ali ako ih dr~ia odpo etka ili ih nekoliko tjedana prije po nea privikavati na 16/8 ili 15:30/8:30 i izbacia van nebi trebali procvjetati ako je stabilna genetika. Evo joa i koristan link na sajt koji ima ura unate i sumrak i zoru u duljinu dana ali njega nisam koristio za izradu tablice na~alost :( http://www.gaisma.com/en/
Remus
RemusPOZNAVALAC

28. jan 2010.

17.05.-to je ipak mesec dana razlike u oba slucaja..Zao mi je sto nisam probao u 05. mesecu bez prilagodjavanja svetlosnog rezima.Nadam se da cu ove god. U svakom slucaju cu isprobati ovo sto si napisao,jer dodatnih mesec dana vegetacije ce sigurno uticati i na sam prinos..mada mi to mozda i nije toliko bitno koliko gracioznost iste. tenx
Flip

7. mar 2010.

I dobro kada je u centralnoj srbiji najbolje za posaditi male biljke, recimo stare oko 4-6 nedelja?
delboy
delboyLEGENDA

14. apr 2010.

Svaka ti ast SuperAngel, baa mi je ovaj dio outdoor growa bio nepoznanica, kada ustvari krenuti u akciju, kada je najbolje i najpovoljnije. Hvala ti na postu, jako informativno i korisno!! Meni sve jasno, ako imaa atogod joa slobodno napiai! ;) Pohvaljujem i onu tvoju temu sa analizom zemlje! To se cijeni ! ;)
delboy
delboyLEGENDA

14. apr 2010.

Svaka ti ast SuperAngel, baa mi je ovaj dio outdoor growa bio nepoznanica, kada ustvari krenuti u akciju, kada je najbolje i najpovoljnije. Hvala ti na postu, jako informativno i korisno!! Meni sve jasno, ako imaa atogod joa slobodno napiai! ;) Pohvaljujem i onu tvoju temu sa analizom zemlje! To se cijeni ! ;)
rufus

16. apr 2010.

ovako, recite mi kakav bi bia utjecaj kad bi biljke stajale u pitaru a ne u zemlji, jel bi joj smetalo to iata ili bi bilo bolje posadit u prirodnu zemlju* hvala
Xpander

30. apr 2010.

e ovako imam pitanje u vezi sativa one su sada na nekih 600m nadmorske visine... vrsta:Neville's haze jedna od najljepsih i najjacih biljka na svjetu ...jeli moguce da ju sjebe mraz hladnoca ,jerbo one cvjetaju do sredine 11.mj ??a i jos je zajeb kaj smo ih hitili van s 24/0 al to sm vec pito na zasebnom topicu stetnost toga....
WE
weberjohn2ISTRAŽIVAČ

8. maj 2010.

Hitno!!! HITNO !!! Dali da ovih dana bacim na outdor posto nema bas sunca ili da sacekam drugi tjedan ???
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

8. maj 2010.

Nema puno veze loae vrijeme, biljka malo uspori ali joj korjen raste pa kad se proljepaa bukne.
WE
weberjohn2ISTRAŽIVAČ

8. maj 2010.

Hvala SuperAngel!! Jer su mi se malo izduzile pa kad posadim malo cu zatrpat stabiljku pa se bojim da se ponovo ne izduzi, mislis da nece??
SuperAngel
SuperAngelPOZNAVALAC

8. maj 2010.

Ako je posadia na mjesto s dosta svjetla ne e ti se previae izdu~ivat osim ako nije neka sativa dominantna biljka, slobodno im daa i malo potpore ako su tolko slabe. Isto tako mo~ea je slobodno malo zatrpat, ima ljudi koji ka~u da je to ak dobro jer poti e bolje grananje ali to joa nisam primjetio. PS: Vrijeme je malo loaije trenutno ali tako je bilo i proale godine u 5. mjesecu pa nitko nije imao problema oko toga
WE
weberjohn2ISTRAŽIVAČ

8. maj 2010.

Svaka cast
NLX

24. maj 2010.

ja po prirodi nisam neko strpljivo stvorenje, evo vec meseci po cekam seme iz HOLANDIJE.. da li je prekasno za outdoor, pa... znam da nije, ali bas sam u nervozi pa reko' da podelim to s nekim...
greenmengace
greenmengaceENTUZIJASTA

24. maj 2010.

bez motika nema hleb :D ,malo iskustvo ,malo motivacije i to je to ..
NoTrippin
NoTrippinAMBASADOR

24. maj 2010.

Vratia se makedonac!De si makedon e! Nema kruva bez motike, a bogami ni vutre ata gruva. Nego vidi fotoperioda ovih dana, ve dan traje 100 godina:hippy:
ME

25. maj 2010.

Aj sad malo pomoci za amatera- znaci ja jos uvek imam vremena da posadim biljku?
HU

9. jun 2010.

evo meni tek izrasle male biljcice... jeli malo pre kasno ili? hvala.
DJFlyHigh
DJFlyHighLEGENDA

16. jun 2010.

je ali mozes dobit nekih 5g ;)
Remus
RemusPOZNAVALAC

16. jun 2010.

ti si se negde zajebao u proracunu:icon_lol::icon_lol::icon_lol:??? nije kasno do jula>> o7 meseca..bar..a i kasnije...nisam bas isao u krajnost. Samo udri
SK
sknkISTRAŽIVAČ

24. jul 2010.

mene zanima sljedece, malo sam gledao onu tablicu i sad mene zanima za gnojenje, dal da gnojim sa gnojem za cvjetanje oko 15.9. a sad cjeli 8 mjesec sa gnojem za vegetaciju ili kako? malo sam off ali jbg,sorry nisam nasao prikladnu temu za to pitanje jer moje pitanje je vezano za tablicu pa.... :))))
punoglavac
punoglavacISTRAŽIVAČ

24. jul 2010.

.znam da ovi u indooru pocinju s gnojivom za cvjetanje kad prebace rezim na 12/12.meni je malo glupo cekati 15.9 neznam jeli to kasno za bloom gnojivo?ima li neko da zna kada je najbolje poceti sa gnojivom za cvijet?
SK
sknkISTRAŽIVAČ

25. jul 2010.

po meni ja bi do pola osmog gnojio sa gnojivom za vegetaciju, onda bi malo kasnije od 15.9. gnojio sa gnojem kojemu je omjer NPK 2-2-2 pa malo pauze i onda sa gnojem za cvjetanje. ali me svejedno zanima kad pocet sa gnojem za cvjetanje...???
jackherer

25. jul 2010.

Ja uvek pocinjem da djubrim djubrivom za cvet kad mi biljoze udju u drugi deo vegetacije to jes pre nego sto pocnu da cvetaju...
toro
toroISTRAŽIVAČ

21. nov 2010.

e sad ljudi mene zanima sto ako sad biljkuzasadim u plastenik u kojem temperatua nikad ne pada ispod 10 stupnjeva o e li biljka po eti cvjetati s obzirom da je kratak dan ili e biti u vegetativnoj fazi
bozga
bozgaLEGENDA

21. nov 2010.

sad nije sezona za sadnju jer je kanabis odn. marihuana biljka koja ovisi o fotoperiodu. ako je sad posadia, tko zna kakvog ea mutanta od biljke dobiti! jer em dan traje jako kratko, em nema toliko sunca, em 10 stupnjeva nije idealna temperatura za uzgoj. treba ti 20-25 C. mogao bi je posaditi u plasteniku jedino uz pomo dodatnih lampi. mlade biljke u vege fazi vole toplo vrijeme, puno sunca i du~e dane za rast. boz :sun2:
toro
toroISTRAŽIVAČ

21. nov 2010.

fala na brzom odgovoru ma iman neato viaka sjemenki pa u staviti eto tako iz zafrkancije ko zna mo~da naraste neki mutant od 3 metra dogodine :alien555:
zuz1
zuz1AMBASADOR

22. nov 2010.

zasto riskirati kada znas da i nece uspijeti,a ako te uhvate ista ti je stvar kazna je uvijek ista :)
NIKOLA(SRB)

6. mar 2011.

znaci treba krenuti sa sanjenjem u aprilu ili junu ako sluzi vreme i pre toga
Riblji specijalitet

6. mar 2011.

Ako krknem biljku iz indora koja je sad cca 3 tjedna u cvatnji van na balkon ato mogu o ekivati od nje. Gu~va mi je u boksu pa par njih mora van. I ato e se desiti s njom s obzirom da mi je dan u boksu po noi tako da joj slijedi ili 24 sata mraka ili 24 sata svjetla pri tom prijelazu? `to je sa produ~enjem dana, o ekujem berbu sredinom 4og mjeseca a mo~da i du~e za te vani?
TA
TarkiPOZNAVALAC

6. mar 2011.

Sve je mogue, mo~da e se revegati (vjerojatno) a mo~da e i cvasti do kraja... to ti nitko ne mo~e to no rei.. idi pa vidi. Za transfer dan/no ne brini... i rae je baci van ujutro da ima 24h dana taj jedan put.
Riblji specijalitet

6. mar 2011.

Baa gledam, ako ih stavim 15.3. van to je 12 sati dana dok 30.04 e biti 14:15 sati dan, hmmmm *****u
ZOKI
ZOKIAMBASADOR

6. mar 2011.

sigurno ce cvetati min do 1maja :) opusteno je stavi napolje
DI

18. mar 2011.

Tek sto sam dosao odma pitanje naravno !! Planiram da sadim napolju par biljcica koje bi predhodno drzao 10tak dana ispod lampe pa me interesuje u kom odnosu svetlo/mrak bi trebao da ih drzim pod lampom??
stoney
stoneyENTUZIJASTA

18. mar 2011.

pa za pocetak 18-6 svijetlo-mrak
DI

23. mar 2011.

Da li je potrebno kasnije da ih prilagodjavam na spoljni fotoperiod??
zuz1
zuz1AMBASADOR

23. mar 2011.

ja bi ih samo prebacio van nakon 18/6 i vjerojatno se ne bi nista dogodilo,malo stresa ali nis posebno..najbolje je to napraviti dok su sto manje.. ali ne bi bilo lose ni zadnja 3 dana u boxu polako im smanjiti svjetla recimo 16/8 rezim cisto da im ne bude bas velik stres
DI

24. mar 2011.

to i razmisljam,logicno mi je da ih malo priviknem!!
ZOKI
ZOKIAMBASADOR

24. mar 2011.

drzi ih vise pod lampom zbog da malo ojacaju i budu vece 10 dana je malo ..... onako da budu bar 30cm.. dok su male jjako lako se moze desiti da ih neke zveri pojedu .. ovako kad su vece ostaje samo neka velika divljac ili neki ogroman puz :) :) :)
RI

25. mar 2011.

imam jedno va~no pitanje imam super zemljiate ali to zemljiate nema neposrednog sunceve svjetlosti... dali e vutra rasti isto ili ata slabije? (problem je jer sadim u aumi usred jase, ali nije na sun evi strani)
ZOKI
ZOKIAMBASADOR

25. mar 2011.

nemore baz sunca tako da ni nepokusavaj..
RI

31. mar 2011.

pro ito sam sve ali joa uvek nisam doaao do nekog rezultata... ako mi mo~e neko re i, jer ima kakvih problema kod mog nacrta: ja mislim 7aprila kupit semenke i tog dana jih posaditi ku i dok ne uzkliju, onda jih mislim imati do 27 aprila joa ku i i onda idu vanii ekam do oktobra... jel postoji tu kakva mana, da je prebrzo da jih stavljam , da jih imam predugo ku i??
zuz1
zuz1AMBASADOR

31. mar 2011.

Teoretski je sve dobro..ali one ce ti same pokazati kada su spremne za vanka.. nemoj sada sve zacrtati i tako sablonski raditi,jer uvijek moze nesto iskrsnuti
slap-jack
slap-jackAMBASADOR

1. apr 2011.

imam jedno pitanje, pa da ne otvaram novu temu tu u pitat. htio bi posadit par biljki outdoor, u tegle , ra unam maksimalno da bi 1 ili 2 ~enske do kraja uzgojio. al trenutno ih nemogu dr~at u boksu da oja aju jer nisam joa indoor zavraio, pa me zanima jel ih mogu stavit na sunce im niknu? odnosno dali je malo prerano za to? dan traje nekih 13-14 sati.
TA
TarkiPOZNAVALAC

1. apr 2011.

ekaj do 15. 4. onda ih stavi van. Zbog temperature. I da, moa sadit drito na sajt u zemlju, samo pazi se jeda a biljaka :P
slap-jack
slap-jackAMBASADOR

1. apr 2011.

dobro. onda joa malo ekamo :D a pokuaat u ih osigurat maksimalno
zuz1
zuz1AMBASADOR

1. apr 2011.

Zasto bi bilo prerano? evo moje se sunacaju vec dobrih 3 tjedna vec i od kad su nikle ih drzim van..
SKT
SKTAMBASADOR

12. maj 2011.

ljudi da li je kasno da sada posadim par biljaka? ove koje sam posadio su bez napredka, bili hladni dani, i jos stoje na 2 para listova. nisam ih obilazio dok su ove kise bile, hteo sam da se srusim kada sam video da nema napredka
Jelen
JelenAMBASADOR

12. maj 2011.

Mislim da nije. Samo kakav ce septembar i oktobar biti? Naravno neces dobiti chudovista (osim ako im genetika nije cudovisna) i moze se desiti da budu nezreli plodovi ali ces imati sta pusiti. Ja sam prosle godine skinuo 15 novembra domaju (dan pred prvi mraz :D). Mislim da ova godina nece imati toliko kise kao prosla i da ce biti vise sunca. Vredi pokusati :)
herb-o-logist
herb-o-logistENTUZIJASTA

12. maj 2011.

Ako se zakasni sa saenjem biljka e samo imat krau vegetaciju pa e urod bit manji, ali cvjetat e normalno. Jedino ako se jako zakasni pa se zasadi u vrijeme kad bi biljka ve trebala bit u cvjetanju, e onda se mo~e desit da vrhovi budu nezreli. Ali naravno tu igra ulogu i genetika.
Avantura

12. maj 2011.

Trud = napredak
Jelen
JelenAMBASADOR

12. maj 2011.

Razmisljah danas o tome sta napisah i hdedoh reci so ti vec rece. 21 juna ce svakako dobiti signal da pocne da cveta.
weed smoker
weed smokerISTRAŽIVAČ

9. jun 2011.

U mom kraju 21.jun (lipanj) je dan-no 05:16 - 20:24 - ato je 15h sunca, a "okida" nije 21.jun nego; odnos dana i noi kad bude 12h-12h... Evo ako ste u RH ---> RA UNAJTE http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=izl-zal&param=
Pseudo_Scientist

13. jun 2011.

Ljudi znam da debelo kasnim ali dosao sam iz trece smene i pogledao biljcice koje sam posadio pre 2 dana one su vec izbacile par listica...sta ako zbog kasne sadnje nesto krene po zlu?
Avantura

13. jun 2011.

To moraa tek vidjeti. Ti itaj i informiraj se i pazi da je sve ok. Ne zaboravi slike prije nego pitaa neato konkretno.
Pseudo_Scientist

13. jun 2011.

Ma bre gledam da im bude kao na intezivnoj, inace terasa mi je skoro ceo dan pod suncem i sto je najbolje nema ko da vidi jer je okrenuta ka nenaseljenom delu...moram da pozajmim neki dobar fotoaparat pa cu slikati jer na fonu mi losa kamerica...ja sam 2 dana izbuljio oci na forumu nisam ni do WC-a stigao i svasta sam procitao sto me je naplasilo jer svi imaju neki svoj nacin, naprimer sto sam neke shvatio da ako se neposadi pre 6-og nece biti nista od napredka...
TR
travarišISTRAŽIVAČ

13. jun 2011.

to i ja stalno gledam zadnji mj dana pa mi nije jasno je da ponu krai dani al ne i 12/12.... ja mislim da kad pone 12/12 da tek onda prestaju vegetirat bez obzira na cvijetanje..il se varam
nEphNiO
nEphNiOISTRAŽIVAČ

13. jun 2011.

hoe li biti kasno ako posadim biljke sad pred kraj 6. mjeseca, znam da nee biti neato posebno velike, ali bio bih zadovoljan i da su pol metra, samo da daju uroda, koliko toliko?
HazeSeeker

13. jun 2011.

Po inju sa cvatom krajem 8. i po etkom 9. mj. tako da nije kasno ...samo rokaj !!!
Punxer
PunxerENTUZIJASTA

6. jul 2011.

Imam pitanje jedno. Planirao sam za ovu godinu outdoor Lowrydere #1 bacit joa u 5om mjesecu ali imao sam previae obaveza i nikako nisam uhvatio vremena. E sad si ra unam da bi ih posadio pred kraj ovog tjedna(tipa sutra kopam rupe i to). Da li je to u redu? Ina e im treba 2 mjeseca(barem indoor), a i na alien seedbanci piae da se mogu saditi do po etka 8og mjeseca. Imate kakav savjet joa prije? Planirao sam odmah im proklijaju ne u aaicu poato ih nemam gdje za dr~ati nego odmah u zemlju?
Sekach
SekachAMBASADOR

6. jul 2011.

Ma samo daj...samo sto ces ih morati malo vise paziti u pocetku jer dok su jako male, sunce ih moze jako brzo ubiti...tako da ne smiju ostati bez vode nikako...pogotovo s ovim temperaturama koje nam stizu... Sretno u svakom slucaju... =)
Punxer
PunxerENTUZIJASTA

7. jul 2011.

E super hvala zna i tra~im mjesto koje nije na direktnom suncu baa cijeli dan.. Upravo kreem kopat, mo~da otvorim dnevnik neki kroz par dana iako su samo 3 bilj ice :) Odoh tra~it neke koprive :)
JA

21. mar 2012.

Pozdrav svima, evo ovako. Stavio sam 2 sjemenke na klijanje, i mene sad zanima jel bi ih za 2 tjedna (3 maksimalno) mogao izbacit van , valjda im nece biti pre hladno.. Trenutno je "relativno" toplo po danu,ali me brine no jer su trenutno temperature od 0-7/8 preko noci.. (Nisam uspio nac onu temu pitajte sve sto vas interesuje..) Zanima me sto vi mislite ? :maryjane:
Nisam ja
Nisam jaENTUZIJASTA

21. mar 2012.

Gdje se nalazis? mislim da za 2-3 tjedna nece bit frke okolo toga da je izneses van,u slucaju da bude zima,cak i mraz zna udarit u 5mj.. Metni pola karnistera preko nje,malo rupice probusi i ice to :)
SpongeBong
SpongeBongENTUZIJASTA

28. mar 2012.

ja sam svoje stavio danas klijat,tako da pocetkom aprila idu van,direktno na sajt.mozda stavim bocu preko njih da im bude toplije,ali temperature su po meni vec dosta visoke za kraj 3. mjeseca,nebi smjelo biti problema :sun2:
PowerSeed

28. mar 2012.

samo teraj bobe, nocu je mozda jos malo hladno a i zemlja je jos hladna, pa ti savetujem da ih presadis kada izbace prve troliste, bolje ce se primiti, sretno
SpongeBong
SpongeBongENTUZIJASTA

28. mar 2012.

hvala powerseed,ako bude sve islo po planu otvorim dnevnik
proGrower
proGrowerAMBASADOR

28. mar 2012.

moje za out su vec 12 dana stare, mislim od kad sam stavila da prokliju.. ali temperatura nocu nije dobra po mome bar jos 2 tjedna, cak i 3.. mozda i premalo sunca :(
vutric
vutricISTRAŽIVAČ

28. mar 2012.

@ proGrower djelim tvoje misljenje bar jos 3 sedmice, jeste da nije lako cekati ali bolje i to nego zeznuti sve. emu ljudi toliko zurbe ipak je bolje sacekati desetak dvadeset dana...
WO

5. apr 2012.

moje su nekih 4-5 cm jos su male cuvam ih ko oci u glavi ali mi doma to nije sigurno posto nezivim sam,,pa sam casice stavio u holandez (kutija gdje dodje voce) oblijepio najlonom okolo, sa strane ostavio rupe za zdrak a holandez sam poklopio staklom koje sam izrezo po mjeri da bude poklopac i odnio na sajt gdje ima vise sunca ispod aaica sam stavio karton i po kartonu sam posuo FAX za rublje posto nemam nista drugo jer se bojim mravi i nekih drugih nebuloza. sajt sam dobro pripremio sa rupama i humusom i ostalim..ranjima pa sam jako nestrpljiv sto se tice presadjivanja ali sta cu kad je evo vrijeme u ..urcu sad i nardenih 7 dana,,,cim bude na prognozi lijepo vrijeme 5-6 dana zaredom idem sa presadjivanjem.... ali mi nesto nije jasno citajuci ovu temu pa molim da mi netko pomogne sa laganim savijetom koje je djubre za rast a koje za cvijetanje npr. imam stajsko djubre kad to da stavljam i imam kokosije koje moram razrijedit i ostavit u vodi dan dva,,kad to stavljam ,,,vec sam stavio u rupe djubre od svinja pomjesano sa humusom i zemljom... hajde plz netko iskusan da mi rasporedi ovo djubrenje :D
KA
KALIBARISTRAŽIVAČ

5. apr 2012.

Ja sam moje stavio 21febroara i sada su kakve samo pozeleti mozes.Big Beng.Jos koji dan i idu van.
GR
Green.GrassISTRAŽIVAČ

24. apr 2012.

Vec dugo pratim forum i svakodnevno vas citam te vas moram pohvaliti :banana: Doslo je vrijeme outdoora i sada me zanima do kada(kojeg datuma) se moze posaditi outdoor da bih na kraju imao nekih 100g max. za osobne upotrebe jer jos nisam pripremio site , ovih dana bih trebao u potraznju.
proka
prokaENTUZIJASTA

25. apr 2012.

Slobodno mozes sacekati do pocetka juna(mada je,naravno bolje sto pre).Pozdrav:vb_wave:
SpongeBong
SpongeBongENTUZIJASTA

26. apr 2012.

zar je za to zbilja potrebno otvarati novu temu? imaa vremena do po etka lipnja po meni,pogotovo ak jesen bude kasna kao sta je bila lani
Blade
BladeZMAJ

26. apr 2012.

Rep -.........
SW
swibISTRAŽIVAČ

6. maj 2012.

Hoe li kasna sadnja (idui tjedan da po ne klijanje sjemenki) rezultirati znatno slabijim prinosom po biljci, ili mo~e dobro uspjeti, u usporedbi sa sadnjom sredinom 4. mjeseca?
Blade
BladeZMAJ

6. maj 2012.

Prinos je relativna stvar koja ovisi o mnogoemu ne samo o vremenu vegetacije
Parazyd
ParazydPOZNAVALAC

7. maj 2012.

Znaa, to dosta ovisi i o sorti, ne samo o vremenu vegetacije, tako da je nemogue dati precizan odgovor. Ali, o ekuj manje (ne ka~em znatno) nego u sadnji kroz travanj.
SKT
SKTAMBASADOR

8. maj 2012.

da se nadovezem na temu. nije me bilo jako dugo ni na forumu niti u grow vodama. pre 15ak dana sam stavio 10ak semenki u case sa zemljom za cvece, i niklo je 5. sada su presadjene u terramagmu, da malo ojacaju dok pripremim site. da li je dobra ideja da kupim ciglu kokosovog treseta da ga dodam u zemlju na sajtu, da poveca zadrzavanje vlage, jer necu biti u mogucnosti da previse cesto zalivam? i da li sam jako mnogo okasnio sa sadnjom?
rockerboy
rockerboyAMBASADOR

8. maj 2012.

SKT nisi zakasnio ima jos dost vremena, samo naprijed, mozes to stavitit sta si reko i jos oko biljaka na povrsinu zemlje slamu nasla~i to ti isto super drzi vlagu..
mali_1.3
mali_1.3AMBASADOR

9. maj 2012.

ja preporucam i glinene kuglice za cuvanje vlage
milutin
milutinAMBASADOR

14. maj 2012.

Planiram 5x Early Skunk Feminised Seeds naruciti sutra, i krenuti cim stignu. Grow je outdoor, na krovu, u teglama od 25 L. Isplati li se ulaziti u ovu investiciju, jer blizi se kraj 5. mjeseca - hoce'l bit kakav yield?
nenash
nenashPOZNAVALAC

14. maj 2012.

Zar ti nije bolje uzeti neki high yielding automatik ili ak superautomatik? Che je nedavno otvorio temu, ima zanimljivih iskustava i linkova.Snai ea se ve... Evo link : https://forums.vutra.org/unutra%9Anje-uzgajanje/10335-nove-dvarf-sorte-na-trzistu.html
metalmaniac

14. maj 2012.

ovisi ato ~elia od vrste... veina automatika daje jako male prinose, jedino Auto Mazar i Think Different od dutch passiona i super automatici, al super auto posaeni na kraju 5. mjeseca dou isto ko i ovaj early skunk jer sigurno nisu gotovi za 100-120 dana kako veina tvrdi, sigurno treba joa koji tjedan viae...
weedoye
weedoyeLEGENDA

18. maj 2012.

ako bi posadio krajem juna ili pocetkom jula kad bi one pocele da cvetaju, tj za koliko dana posto se kasnije sade?
PowerSeed

18. maj 2012.

nikakve veze nama to kada sadis sa tim kada ce da procveta u outdooru, uglavnom zavisi od vrste da li ce pre ili kasnije, ali krecu sa cvetanjem pred jesenju ravnodnevnicu... ako zasadis kasnije biljka ce ti samo imati kraci vege period nego da si je zasadio ranije, a procvetace onda kada joj otkuca bioloski casovnik, bila sadjena ranije ili kasnije

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.