VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojKlijanje - rast u casi - presadjivanje
LEGACY

Klijanje - rast u casi - presadjivanje

4605 odgovora479,653 pregleda
unknower
unknowerAMBASADOR

20. sep 2006.

Tema je otvorena kako bi se doslo do sto boljih i raznovrsnijih informacija o klijanju semena i periodu od klijanja do presadjivanja na "sajt" Svaki off topic ce biti brisan !! Nepristojni i nekulturni clanovi koje mrzi da citaju ce biti banovani ukoliko se ne pridrzavaju TEME . PRAVILA PONA`ANJA NA VUTRA.ORG FORUMU - OBAVEZNO PROCITATI!!! Kao u svemu, postoji vise nacina da bi se doslo do nekog odgovora ili resenja, pa tako i za ovu temu.Ovo je jedan od nacina na koji mozete primeniti od klijanja do presadjivanja. Do perioda kada se stavlja seme za klijanje treba da ste vec nasli koje cete seme staviti na klijanje, odnos sta cete gajiti http://www.growshopalien.com/onlineshop/ KLIJANJE Potrebne su vam dve plasticne ili keramicke tacne (Sl.1) malo ubrusa za ruke-toalet papir-vata...bilo sta sto ima veliku moc upijanja tecnosti-VODE Uzmite jednu tacnu stavite na nju ubrus(ili sta vec imate) i natopite vodom taj ubrus.Uzmite seme koje imate poredjajte semenke po ubrusu ali ne previse blizu,zatim semenke prekrijte sa drugim ubrusom i ponovo natopite vodom (Sl.2) Kada ste ovo uradili poklopite sve ovo sa drugom tacnom.Ovakvo pripremljeno seme za klijanje drzite na sobnoj temperaturi (Sl.3) Potrebno je da u toku klijanja ne dozvolite da vam se papir (ili sta vec koristite) osusi, sto ne znaci da semenke trebaju da plivaju u vodi.Znaci vlaznost mora biti konstantna kao i temperatura. Posle par dana (obicno je izmedju 5-7 dana) dobicete proklijalo seme (Sl.4) 5783 Sada ove klice trebate presaditi u plasticne case zapremine ne manje od 2dl. PRIPREMA ZEMLJE ZA CASE I RAST U CASI Case koje ste spremili morate izbusiti kako bi visak vode odlazio u toku zalivanja i time sprecili truljenje korena biljke. Na dnu case izbusite 2 (dve) rupe precnika 3-5mm,sada u case trebate staviti zemlju. Da se ne bi mucili i sami pravili odgovarajucu zemlju,mozete otici u bilo koju cvecaru i kupiti HUMUS za "cvece" koji je oko 6,5 PH.Kupljenu zemlju (ako nije vlazna) navlazite obicnom vodom,ali nemojte previse. Ovakvu zemlju stavite u pripremljene case.Potrebno je da casa ne bude napunjena do vrha,vec da ima 1-2cm slobodnog prostora. Nakon svega ovoga uradjenog, u zemlji izbusite rupe (olovkom ili necim drugim) u koje cete staviti proklijalo seme.Seme nemojte mnogo duboko stavljati, jer ce mu trebati mnogo vise vremena da se razvije i izadje na povrsinu.Dovoljno je da vrh semenke bude samo nekoliko milimetara u zemlji,odnosno ispod zemlje (Sl.5) Kada budete stavljali proklijalo seme u zemlju radite to veoma pazljivo i uvek onaj deo sto je izasao iz semenke (to je koren buduce biljke)ide na dole nikada na gore(Sl.5) Sada stavljeno seme prekrijte zemljom i dobro zalijte,a casu u koju ste stavili seme drzite na sobnoj temperaturi (oko 21*C) i izlozenu direktnoj suncevoj svetlosti,naglasava se diretnoj svetlosti. RAST U CASI Nakon par dana primeticete da je biljka izasla na povrsinu sa dva mala lista.To su listovi koji joj sluze za disanje i apsorbovanja sunceve svetlosti, da bi se ona dalje razvijala. U ovom periodu biljku treba redovno zalivati (po potrebi)obicnom vodom,ne daju joj se nikakvi aditivi a ona mora imati direktnu suncevu svetvost,ne manju od 5 sati dnevno. Nakon 15-20 (nekada i 30 dana)dana odnosno kada biljka bude imala ne manje od 10cm mozete je presaditi na mesto koje ste joj vec unapred pripremili "sajt". TRENING BILJAKA https://vutra.org/threads/treniranje-kanabisa-scrog-sog-fim-lst-hst-by-data-sid.6664/ PRESAIVANJE BILJAKA Posle kako je receno 20 dana biljku presadite na sledeci provereni nacin. Na mestu koje ste predhodno pripremili http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=1369 iskopajte rupe 10cm x10cm x 20cm (20cm je dubina).U iskopane rupe stavite malo HUMUSA ili stajskog djubriva.Nakon ovoga pazljivo izvadite biljku iz case i stavite u iskopanu rupu.Kada ste je stavili prazan prostor popunite HUMUSOM ili stajskim djubrivom,na kraju rupu zatrpajte preostalom zemljom.Kada ste sve ovo uradili zemlju oko biljke nabite i dobro za zalijte. Biljka ce opet imati odredjen broj dana da odboluje stres (oko 7 dana) nakon cega ce nastaviti svoj rast. Biljka se zaliva po potrebi.
GR
growzillaISTRAŽIVAČ

23. dec 2006.

Ovo je jako bitno! Ako koristite metodu sa papirima/vatom onda se jos preporuca da se sve to stavi u plasticnu vrecicu kako bi se zadrzala vlaga. Jer ako se dogodi da vam se osusi papir, postoji velika sansa da neke sjemenke ne proklijaju. Zato pazite i nemojte cekati da se papir osusi da bi ga ponovno namocili nego ga redovito vlazite. Ja bi vam radje preporucio da sjeme posadite 5mm duboko u zemlji koja je blago navlazena. Kada posadite sjeme, onda ga samo lagano prekrijte sa jos zemlje i lagano poprskajte vodom. Prekrijte sve plasticnom folijom. Zemlju povremeno prskajte vodom da je uvijek drzite navlazenom. Nakon par dana (do 10) maknite plasticnu foliju kada vidite da je izasla na povrsinu. To bi sve bilo najbolje raditi na stabilnoj sobnoj temperaturi (~22 stupnja). (prije svega mozete sjeme drzati 24h u destiliranoj vodi)
MA

24. dec 2006.

1. Napisano je da je vazno da papir bude vlazan,ukoliko se osusi,da li ga zameniti novim ili jednostavno samo preko dodati tecnost? 2. Kada seme proklija da li se moze odmah zasaditi na nekom steku ili pravac u cashu?
ES

16. jan 2007.

e sad mi nije jasno.... klica (ono bijelo sto izbije) treba ici prema gore ili dolje? jer pise razlicit na 2 mjesta na forumu... hitno je... unaprijed hvala
GM

12. mar 2007.

Bok ljudovi... Evo i ja san se malo pozabavija ovim sportom:icon_lol: bez velikih ocekivanja. Samo to sta su mi travke nikle je vec dosta hehe. Nikle su otprilike prije 15 dana,neka malo prije,neka posli,al tu negdi.Nekih 5 dana posli san ih primistija na prozor,a ovih dana je bilo i dosta sunca:sun2: . Napreduju jako dobro,ja sam zadovoljan.Rast je ocigledan svaki dan. ALI...iman jedan problem ...sve malo vece stabljicice su se savile:icon_frown: ..Jos uvik rastu i izbijaju im novi listovi,al su savijene. Evo i slika U cem je problem? Dal da stavim neki kolcic pa ih zavezem? Zemlja je humus iz vrice,iz poljoapoteke. Mislim ih presadit na otvoreno za nekih 10ak dana. Da jednostavno pustim ovako kako je?
Narquila
NarquilaENTUZIJASTA

12. mar 2007.

Groove machine nije to neki problem i meni se isto desavalo, jer ih drzis kraj prozora i one se okrecu ka svjetlosti stim se i savijaju, bilo bi ti najbolje da ih presadis u saksije(casu,bilo sta), jedna biljka, jednu saksija jer svakim danom rastu
GM

12. mar 2007.

Ali nisu okrenute prema svitlu.Prvo su nasumicno pale na razne strane,a onda se vrh,znaci listovi sa jedno centimetar stabljike ispod njih okrenu prema svitlu,pa izgledaju ko visibabe kad ih uspravim rukom. Manje vise su svaka u svojoj casi.U nekolko casa ima vise,zato sta san sve sjemenke koje san ima stavija u 4 case,jer se nisan nada nekom velikom broju niknulih,pa san posli prisadija u 10 ak casa,pa mi je u ove 4 originalne niklo jos,al to mi se ne da prisadjivat. Al dobro...bitno da su mi vesele i zdrave i dobro rastu:sun2: .
5AR
5ARPOZNAVALAC

13. mar 2007.

ovo ti nije dobro...fali im svjetla:sun2: :sun2: mo~ea ih probat spasit tako da ih prive~ea uz neata dok ne oja a stabljika,ali ni to nee pomoi ako nedobe svjetlo.ako mo~ea stavi ih na balkon da dobijaju svjetlo odozgora. ovako na prozoru nee bit dobro...:sun2: :sun2: :sun2:
GM

13. mar 2007.

Ha jebiga,ja im vise svitla ne mogu dat. Balkon nemam,al mislim da i to ne bi ucinilo preveliku razliku,jer su i ovako na direktnom suncevom svitlu skoro cilo vrime dok ima sunca.Probat cu ih vezat pa cu vidit oce pomoc. Uskoro ionako idu na "pasnjak" pa cemo vidit kako ce im se svidit. Mislim ih zagnjojit stalskim odstajalim,a ionako zemlja di cu ih posadit nije obradjivana nekih 20-ak godina,a crnica je poljska, koja je dobra za ostale biljke,a to bi samo po sebi tribalo bit jako dobro. Sta vi mislite o planu?
Rade
RadeAMBASADOR

13. mar 2007.

Stavi biljke u sobu i iznad njih stavi dve tri lampe, ako vec nemas neko jako svetlo mogu i obicne stone lampe. Neka budu nekih 7-8cm od vrhova biljki i one ce se ispraviti. Mozda su se savile ako im dajes dosta vode one brzo izrastu i budu preteske za stabljiku. Deset dana pod lampama i nosi ih napolje, presadi i onda se trudi da ostanu zdrave i prave.
VJ

15. mar 2007.

Nebi se slozio sa tih 7-8 centi, obi ne sijalice proizvode mnogo topline- pa bi vrlo vjerovatno spr~ilo biljke- u varijanti sa sijalicama 15-20cm je min. ja se zala~em da stavi radije jednu atednu od 18w koje su sada jako jeftine i ne griju- pa mo~e biljke staviti 2 cm od lampe da primaju viae svitla.
Rade
RadeAMBASADOR

15. mar 2007.

Upravu si ja nisam napisao ali sam mislio na stedne sijalice. To mu je najbolje ako vec nema pravu rasvetu za indoor.
GM

17. mar 2007.

Zaveza sam ih za "kolcice" i stavija par dana pod neonku u wc,i uspravile su se kako triba.Sad san ih vratija na prozor. 5ar je ima pravo,fali im svitla.Imaju manje direktnog sunca nego sta san ja mislija,jer mi je balkon iznad prozora,a sunce je sad sve visocije i pada okomitije. S druge strane mi to i pase,jer su ovako manje narasle,pa ce mi ih bit lakse odnit kuci.To planiram iduci vikend. Tija san pitat i nesto u vezi transporta sadnica. Mislija san uzet boca od pola litre i odrizat im dno pa ih zalipit na case od sadnica,da se ne bi polomile,i odnit ih u torbi. Oce one moc izdrzat nekih 4 sata tako? Oce one moc bez problema izdrzat noc na otvorenom u ovom stadiju? Vecini je nedavno nika treci par listova.
CH

28. mar 2007.

ajmo sad malo iz iskustva... imam sjeme i cekam da mi proklija, ove dane idem da pripremim sajt a drugi tjeban negdje da ih i prenesem. ono sta me zanima je koja je gamad najopasnija za biljcice dok su jos male i nemocne? ima ovde pun k.. zeceva i srna a ima nesto i divljih svinja. posto mi je prvi put da sadim volio bi malo da cujem vasa iskustva sa svom tom gamadi i kako protiv nje... :ridinghorse:
Inq
InqAMBASADOR

28. mar 2007.

ima vec tema o tome cini mi se... STETOCINE!!! ili tako nesto... promuvaj po forumu i dobrodosao.
PowerSeed

2. jun 2007.

Sto da ne, toplo + vlazno, pustice klicu i sve dalje po redu.
SLO-Era
SLO-EraLEGENDA

3. jun 2007.

mo~ea naravno prvo pro itaj na koju stranu trebas okrenuti ili barem nemoj pobijati i previse duboko saditi 1-2cm Najbr~e es sa tom metodom ako namo ia seme za 10-12h sati u destiliranu pa u zemlju sve navedene metode na forumu rade!!! samo je % proklijalih ve i u papiru,posudi,destiliranoj vodi... ako se pravilno radi!! Mnogi od vas slikaju proklijalo seme,pr kaju...sto nije nimalo ok sretno
HA
hahISTRAŽIVAČ

3. jun 2007.

Bolje ti je da proklija prvo, zato sto ti u vlaznim maramicama brze proklija i zato sto ak ces van posadit onda ti moze pojest nesto sjemenku...
FR

19. jun 2007.

eto i ja metnuh sjemenke da klijaju.....nitko nije rekao dali one mogu biti zatvorene u kutiji (zna i tamno) ili malo biti i na suncu (jedno 3-4 h ? ),i dali ima netko iskustava s tim da kad proklijaju,stavi ih u aae pa ih iznese van...npr ja bi ih povjeaao po nekom drveu jer mi stara doma sve sku~i (stara anerica hippy sve e mi pobrat i skuvat neku juhu =) ):bis:
PowerSeed

19. jun 2007.

Malo ga kasnis za outdoor, sto ne metnu ranije? Nije neophodno direktno sunce da proklijaju, toplo i vlazno, mada ne znam u kakvu ih kutiju zatvaras? A to da vesas po drvecu, nikad cuo, tj. nikad video. Odakle ti ta ideja? Kad niknu treba im sunca, gde ces ih stavljati u hlad krosnji. Nemoj se patis bez veze, nista neces napraviti. Nadji neko zgodno mesto i zabodi pa sta odrade u naredna 4 meseca, to ti je.
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

19. jun 2007.

frenzyg.... malo si zakasio sa sadnjom.... stavi sjemenke u wc papir umotaj i natopi vodom.... al ne da se sljeva svuda okolo.... i otvaraj svakih 24 sata da ue malo zraka.... netreba ti sunce ni niata... ako ti ne niknu u roku od 5 dana mo~ea ih bacit... loae sjemenke... nemoj vjeaat na drvo ve tra~i dobar sajt i daj biljkama dobre uvjete da narastu jer dosta kasnia.... __________ peace
FR

20. jun 2007.

znam da kasnim..jbga nisam imo niti vremena niti volje do sad...ovo s drveem....znai metnem sjemenke u aae (proklijane) odem na vrh nekog drveta u kvartu i povjeaam aae tak da imaju sunca,mogu ih lako zaljevati (popnem se i zalijem) uvjek ih imam na vidu (gaam na drvo ato mi raste ispred prozora :icon_lol:) i pustim da izrastu u mladice..e a onda na sajt ..to mi je plan...e da sjemenke dobro napreduju,onolko kolko vidim (ne~elim baa pr kat po njima ) nekaj izlazi iz njih (klica)....e sad u vezi sajta...imam jeben sajt,u grmlju al iznad sajta je rupa pa dolazi sunce....blizu mi je (oko 2 min aepanja :icon_lol:) ima vode (odma potok pokraj ) no.....znam neke klince koji nekad tamo idu....no reko sam im da tamo idu opasni de ki koji se pikaju apricama :icon_lol: pa nee viae valjda tamo i.....al nije 100% ...dal da dalje tra~im neki novi sajt?
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

21. jun 2007.

pazi da te neko nebi primjetio kak se penjea na drvo....a pogotovo vidio ata zaljevaa.... niko nebi oekivo na drvetu tak ata al opet pripazi malo....ato se tie sajta....ako imaa priliku joa djeci napriaj gluposti i napravi si neki osigura..... tako da znaa jeli ga je neko posjeivo a da nisi ti...nije baa pametno tamo sadit....al to je tvoja odluka.... ja na tvome mjestu nebi.... ali neznam kako sve to izgleda pa mogu priat bajke.... zato najbolje da promotria situaciju.... tih dana dok rastu na drvetu... dali neko zalazi joa tamo.... jeli ima tragova ako je vialja trava... i tak to... ili dok rastu proaetaj pa mo~da naletia na neku bolju mogunost.... ___________ peace
FR

24. jun 2007.

e zanima me jos nesto...slijedece godine planiram sadit...ovo sto sada sadim je vise eksperiment. Zanima me jedna stvar:kada je najbolje po eti s procesom uzgoja tj.u kojem mjesecu....neznam dal je vec odgovoreno na to pitanje,ako je ispricavam se =)
PowerSeed

24. jun 2007.

Ja obicno krecem sredinom ili u drugoj polovini marta.
ZE

24. jun 2007.

maknula sam moju dragu biljicu iz vaze u zemlju i drugi dan je poela da se suai,zaaaaatooooo??????????
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

25. jun 2007.

Jesi je dobro zalio nakon presaivanja? kaku si zemlju stavio? jesi stavio iata gnoiva? Kolko je visoka?
TR
triggerISTRAŽIVAČ

25. jun 2007.

vrlo vjerojatno je da si oatetila korjen pri vaenju van, samo je treba dobro zaliti (ne gnojiti) i ostviti na miru, ako ateta nija velika oporavit e se, mada e joj sigurno za to trebati koji tjedan prilikom kojeg e rast biti znatno usporen! sretno
HA

9. feb 2008.

ja sam hteo da pitam nije mi jasno ono sa tacnama i papiricima tj jel moze non stop da bude destilovana voda?ili nemora uopste? hvala unapred na pomoci p.s. nisam spavao 2 dana lol ispade mi srce :D i da zaboravih kolika temperatura sobe nije prevelika ni premala jel moze oko 20-25c?
Inq
InqAMBASADOR

10. feb 2008.

moze 20-25c i moze destilovana voda ali nije neophodno
Stoner
StonerLEGENDA

10. feb 2008.

to bi bila ok temperatura za vodu a ato se ti e destilirane vode nemora biti dapa e bila bi po~eljna dobra kianica a ako ne voda iz vodovoda ali izregulirana zna i na odreeni ph Dobrodoaao Inq nam natrag :D :common028:
BO

19. feb 2008.

bok nov sam na vaaem forumu sve kaj me zanima tu mogu na pre dobro stee ga osmislili. imam jedno pitanje u tri aae sam stavio po etri sjemenke osam sjemenki mi je pustiloklicu nekih centimetar ipol i resadil sam ih u uneke biorazgradive aaice i pod lampu a, ove etri su mi se upljesnivile nezznam zakaj jel to zbog prljavih ruku il je neka bakterija doala. ak znate recite ata je to uniatilo moje bambu ice koje sm skupo platio,radi se sjemenu MAROC,help:blah:
ilija9
ilija9ISTRAŽIVAČ

17. mar 2008.

Imam jedan problem stavio sam seme na klijanje i evo vec cetvrti dan i ne daje nikakve znake klijanja, jel to tako treba?
Narquila
NarquilaENTUZIJASTA

17. mar 2008.

Sacekaj jos malo...ak sjeme valja i ako si klijanje uradio kako treba proklijat ce..ako je temperatura manja trebat ce duze da proklija a ako je optimalna 20-25C proklijat ce brze.. budi strpljiv
TA

17. mar 2008.

Jesi li proverio jel suplje?
ilija9
ilija9ISTRAŽIVAČ

17. mar 2008.

seme je Super Skunk iz holandije nego sam se zabrinuo zato sto mislim da mi je prosle godine nesto brze proklijalo
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

18. mar 2008.

Evo da dodam moju methodu za klijanje i presaivanje u aau ili u mini lon i. Prekju er sam stavio 10 kom. Durban u aaicu za rakiju sa mlakom ali vrlo mlaku vodu i pustim 24h da odle~e. Naravno prostor mora biti taman i topal. Nakon 24h le~anje u vodi stavim ih u medicinske kon ane spu~vice. Lijepo rasporedim da ne bude gu~ve zbog ~ila. Nakon 24h le~anja u vati svih 10 su nikle. nakon 12h le~anja du~ina ~ile je 1 - 1,5cm i ravno snjima u aaicu ili mini lon i. U 3 dana sve gotovo... Toplina i vlaga je najbolje za klijanje, ne mo~e bit bolje od toga !!!
elephant0r
elephant0rAMBASADOR

18. mar 2008.

Sve sto ti imam rec karajack je da si imo ogromnu srecu.. jer si mogo isto tako izgubit svo sjeme da je bilo viabilnije. SJEMENKE NEMOJTE DRZATI U VODI DULJE OD 4 SATA NI ZA ZIVU GLAVU. Ako se otvori pod vodom uginut ce klica i pocet trunut u roku od sat-dva.. 2h namakanja je vise nego dovoljno da se sjeme aktivira prije nego ih stavite u zemlju, a sve dulje od 4h bez konstantnog povirivanja u casicu (i ne tu ne mislim na konzumiranje alkohola) je izazivanje srece...
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

18. mar 2008.

Hmm, do sada mi nije niti jedna uginula, 99,8% sve bebe 5, i naravno mogu ti rezultat pokazat koji dr~im ve 6mj na ~ivotu. Dosta sam tla io ljude kako ata i kakve su nuspojave, sve u svemu od 4 - 24 h sad dali je to meni srea nebih ti znao rei !!
elephant0r
elephant0rAMBASADOR

18. mar 2008.

Tko ne zeli nauciti na tudjoj gresci naucit ce na svojoj.. A kada lekciju jednom naucis nadam se da te nece skupo kostati u smislu genetike koju si platio.. Tj. iskreno nije me briga jer sada imas pravu informaciju pa cini kako te volja :)
Narquila
NarquilaENTUZIJASTA

18. mar 2008.

Ja od kad sadim uvijek ih stavim u casu sa vodom i pustim dok ne izade klica...sta ja znam tacno 3-8 dana i nikad mi se nije desilo trulenje..a za stavljanje u mokar papir prvi put sam cuo ovdje i nisam jos tako probao:)
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

18. mar 2008.

Ta no, postoje razne informacije i sli nih kao i dezinformacije. Radio sam razne pokuse sa raznim sjem koje su me koatale zero !! Ko ne pita taj ne skita, ko ne proba taj nezna okus !! No Risk No Fun !!
choki123
choki123POZNAVALAC

18. mar 2008.

A dobro ako je tebi zabavno riskirat... Narquila... Kako to da nisi nikad uoi da se proklijava vla~nim papirom tj. maramicama...itd... Piae na na vutra sajtu i tu na forumu heh...pa tako ih ja mislim 70 posto proklijava sjemenke... A i logi no je da ne bi trebala sjemenka bit u vodi jer klici tj. korijenu na poi etku treba kisika,a ne vjerujem da e ga dobit u vodi osima ako nije riba... Nije nikakva topla voda klijati sjemenke u vodi,ako joj omoguia temperaturu,vlagu i zraka,proklijat e...tj. ako je sjemenke dobra,ako se uspije neato razvit iz nje...
Narquila
NarquilaENTUZIJASTA

18. mar 2008.

Pa fino kazem da za tu metodu nisam znao dok nisam procitao na OVOM sajtu.. Uzmi obicnu sjemenku iz paketa trave naravno koju valja stavi u casu s vodom i vidjet ces da ce proklijat..
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

18. mar 2008.

Ako se ne varam ima dosta raznih metoda, kao naprimjer aparatura za klijanje. Bitno je da svakome sijeme klije !
NoTrippin
NoTrippinAMBASADOR

19. mar 2008.

Ma nije problem klijat u aai s vodom,ide sve bez problema.Ina e klijam sa vla~nom vatom a zadnju turu,10 sjemenki sam samo bacia u aau s vodom i proklijalo ih je 8 i to su stajale 4,5 dana u aai,neke su ostale na povraini a neke potonule.Ja sam nekako bia skepti an prema toj aai vode i mislio da klica po me trunut,al eto probao i nije bilo problema a sad vi svi radite kako ho ete.:cool44:Probajte sa nekim bezveze sjemenkama isto ekperimenta radi
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

19. mar 2008.

Ne trebaa biti skepti an, nakon 4h le~anja pogledam one koje plivaju njih joa potopim :P; punih 24h van u sterilnu maramicu tipa vata i tekstilno vlakno; maramice se upotrebljuju u kirurgiji :D
elephant0r
elephant0rAMBASADOR

19. mar 2008.

KaraJack.. nemoj pametovati o cemu ocito neznas. Vecina sjemena moze stajati 24h, ali ako narucis sjeme koje je skladisteno ispravno, ono je toliko viabilno i svjeze da ce proklijati u roku od 1h nakon kontakta sa vlagom i ostavis li tu biljku dodatnih 23h pod vodom zajebat ces se kao sto sam i ja i jos neki ljudi sa vise kredibiliteta od tebe na forumu. O ovome vise nama rasprave na ljep nacin jer ako nastavis ustrajati shvatit cu to kao sirenje dezinformacija, a to se krsi sa pravilnikom i ide ti infraction. Sjeme od domace vutre nije nikakva referenca za ovu metodu jer je skladisteno nepravilno i dehidrirano potpuno tako da treba dosta vremena da se rehidrira.. i kod njega je opasnost da se ovo desi skoro pa nepostojeca. Ne kazem da je metoda kriva, vec samo sugeriram na oprez i ako bas morate supati sjeme iz nekog razloga 5 dana provjeravajte ga u kracim vremenskim intervalima i vadite van one koje su pustile korjen.
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

19. mar 2008.

Ne pametujem ako neznam onda neznam zaato uope imam bush, btw. nisam ni spomenuo dane nego sate, moja granica je 24h i to radim sa nirvana, sensi, dp. Vjerovao ili ne dosta sam ljudi pitao kakve ko methode ima, od home-pro growera do pro growera. Primjer 1: NV seeds NLxBB, dr~ao sam se NV recepture te home pro savijeta i sve tvrdnje su atimale i postale rezultat. 24h u aai zatim 24u vati, trei dan ~ila dovoljno duga ka da je spremna za zemlju. Sijeme dobro pakirano i hidrirano !! Primjer 2: home dev. 10 sjem. prema standardnoj recepturi vata+voda+ 2 tanjuria = aokantan rezultat nakon 5 dana po elo klijanje i to ne sve. Sijeme dobro pakirano i hidrirano !! Naravno da bez prakse nema rezultata. PS: plz nemoj ljude podcijenjivat do sada nisam ni jednu rije o tvome znanju rekao !! REAL STUFF !!
elephant0r
elephant0rAMBASADOR

19. mar 2008.

U biti govorimo istu stvar.. Dakle suma svog ovog kupusa gore.. Drzat sjeme 24h je ok ako ga periodicki provjeravas. :watchplant:
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

19. mar 2008.

Perfection is my first name & Time is my second name. Da se ne guaimo methodama bolje zagrlimo bush
ilija9
ilija9ISTRAŽIVAČ

23. mar 2008.

Da li je pametno da sada izbacim napolje biljku koja je tek proklijala ali je u saksiji stajala bi mi napolju dok je sunce a nocu bi je unosio unutra.Da li je jos hladno za nju posto nemam uslova da mi stoji na prozoru zbog roditelja?
pavel

24. mar 2008.

pa neznam gdje zivis ali vani je snijeg. toall: ja piknuo u zemlju i izrasle za tjedan dana. Meni je to najbolja metoda
ilija9
ilija9ISTRAŽIVAČ

24. mar 2008.

zivim u beogradu temperatura je promenljiva,nisam pametan sta da radim kod nas nema snega ali je dosta hladno...
TA
TarkiPOZNAVALAC

24. mar 2008.

Negdje oko petka ce ti se vrijeme poboljsati i porasti temperatura, poslje toga su sanse da snjeg padne jako male.. iako (ko sto smo vec vidli) sve je moguce... Probaj do petka izdrzat s biljkom u kuci ak mozes i onda je baci van... il ak ju bacash van sad bar joj mali plastenik od boce napravi da je mraz i snjeg ne satru.. Iako ce joj i tad bit hladno dosta, al ak ti je to jedina opcija probaj to napravit, pa ces vidit kaj ce bit. Al velim najbolje da ju jos koji dan doma drzis ak mozes.
ilija9
ilija9ISTRAŽIVAČ

24. mar 2008.

Drzao bi ja unutra ali je problem sto nebi imala ni malo svetlosti.Moram da je krijem od matoraca jbg...
pavel

24. mar 2008.

ma nema ti veze sad par dana bez svjetlosti. narast ce do jeseni
ilija9
ilija9ISTRAŽIVAČ

24. mar 2008.

Hvala na pomoci...
greenmengace
greenmengaceENTUZIJASTA

24. mar 2008.

prirodata je najbolji uslov za dobar razvitak marihuane...i se razbira mal nasij doprinas ...
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

26. mar 2008.

Ajd fala bogu napokon nam dolazi pravo prolje e iza petka, a ju er je joa snijeg pado... Ja baa danas stavio sjemenke na klijanje pa cu taman bit spremne za posude do petka-subote.
pavel

26. mar 2008.

off topic?
shega

27. mar 2008.

Svaka cast kako si ovo dobro objasnio,nisam ovako fino i detaljno objasnjenje dosad citao!!
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

28. mar 2008.

Koji je vama najidealniji na in obrezivanja? Mislim na to koliko puta i nakon koliko papova listova re~ete! i iz kojeg na ina bi se izvuklo maksimum iz biljke? molim provjerene odgovore.. E da biljka je feminizirana 100% sativa! i raste u max. moguim uvjetima..
TA
TarkiPOZNAVALAC

28. mar 2008.

Ne rezat - vezat!
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

28. mar 2008.

kako mislia vezat :watchplant: ?? majke mi prvi put ujem za to!! joj brus pa ti imaa na svako pitanje odgovor! :icon_cool:
KK
Kurblaj KanAMBASADOR

28. mar 2008.

Pro itaj si na forumu LST - Low stress training Ve~ea biljke prema zemlji tako da ti ostale grane rastu u vis i dobijaju viae sunca a glavna gotovo uz zemlju ili koso ili kako god hoea, nema stresa kao kod rezanja
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

28. mar 2008.

da al to je sad dobar posao za napravit! dali vrijedi tolikog truda? ipak sadim outoor
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

28. mar 2008.

I te kako vrijedi, doljne granje e dobit viae svijetla i bit e od pete do glave viae kifova :p
M_wEeDmAn_88
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC

28. mar 2008.

inace to radis kada zelis usmjeriti energiju u zeljene djelove biljke . ali za razliku od LST to stvara stres i zato se nebi trebalo raditi precesto i kada radis ne prunat vise od 1- 2 para listova (ovisno kojih ) inace moze biti stetno za biljku. ne primjenjivati dok se prvi 5erokraki listovi ne pojave .
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

28. mar 2008.

ok.. bitno je da se isplati! to mi je dovoljan poticaj.. hvala na odgovorima! poz A ata napravit sa glavnim vrhom?
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

28. mar 2008.

Niata, ne dirat, on e sam ii prema gore i to je za vrh super poticaj sa probijanje prema gore :D
EX

28. mar 2008.

Stvarno ne znam zasto postujem ali valjda moram jer ne mogu da citam odgovore koji nisu na mestu pogotovo ako je odgovor ujedno i savet ... a outdoor je jednom u godini i nema smisla da neko upropasti grow zbog rekla kazala ... Orezivane su sve pred cvetanje , 80% grana.Pojedine su orezivane nakon prvih 30-40cm. I svtarno ne vidim gde je greska.Na trecoj slici je Fem Super Skunk (u pozadini) koji je dao 4 grane i cvetove u duzini od 40cm ... ostale 2 slike su od biljki koje su orezivane jedno milion puta , ni na njima ne vidim gresku ... bar je ja ne vidim, jer su tako razgranate bile od 1,8 do 2,5m
M_wEeDmAn_88
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC

28. mar 2008.

krivo si me razumio...nisam davao nikakav savjet ... samo sam u principu rekao sto je pruning i zasto se to radi .
KK
Kurblaj KanAMBASADOR

28. mar 2008.

Pa nije LSt neki velik poso uzmea apagu i pove~ea lagano biljku i tako na par puta da biljka ne pukne i koliko nisko hoea tak ostavia privezano
EX

28. mar 2008.

Verujem da nije veliki posao. Koliko si ti puta radio LST i kakvi su ti rezultati sa i bez LST , a kakvi su ti rezultati sa orezivanjem i bez orezivanja. Moze li jedan mali presek sa cinjenicama, mozda fortografijom .... Moj prijatelj Wizard Of OZ / Nije LST
KK
Kurblaj KanAMBASADOR

28. mar 2008.

Ma ja sam isti teoreti ar ne uzgajam nego meljem ata sam s foruma nau io
EX

28. mar 2008.

Pa dobro, teorija je teorija ali bez prakse teorija je .... Upravo zbog ovoga sam se i javio da malo prosirimo sta je sta i ko kakvo iskustvo ima. nakon 2-3 posta mi ostasmo bez jake i cinjenicne podrske za LST ... Dal' onda treba reci coveku radi LST , bolje je nego orezivanje ? Mislim da LST vredi ali ako je biljka na livadi i moze je svako videti u bilo kojem drugom slucaju to nije korisno . Energija o kojoj se pricalo dolazi fotosintezom sto znaci da je neophodno dosta sunca, biljka u senci nece biti dobra ma sta joj uradili. Kod orezivanja ,LST ili bez ikakvog rada na njoj princip je isti ... biljka se bori za sunce. Cesto orezivanje se na neki nacin moze porediti sa SOG tehnikom , zato sto ce svaka novonastala grana traziti sunce pa ako orezes jos jednom i sledece grane ce se boriti za sunce a ti ces imati jedan veliki zbun pun cvetova. Nadam se da nisam nekoga uvredio i da neko ovo nije shvatio licno.Jednostavno LST generalno nije dobar za ourdoor i svaki outdoor grower ce se sloziti sa ovim ... ako je livada onda LST.
TA
TarkiPOZNAVALAC

28. mar 2008.

A kaj kad ih LST-irash, one se ne bore za sunce kao? Bore se ko i kad ih porezes.. LST je u principu isti k ko i rezanje, samo sto nema rezanja, i biljci se ne usporava rast.. Svaku granu koju ti privezes prema dole, ona odma pici prema suncu, nema da ona sad ostaje dole i zuji u hladu, naprotiv listovi, tj vrhovi idu prema gore, a istovremeno se po internodama pojavljuju novi zdanci koji ce u buducnosti bit nove grane/vrhovi. E a kad ti to porezes, biljka prvo zuju da kaj mi se desilo, i onda pocinje tek pustati dve nove grane (kojima pak opet treba vremena da narastu), koje ce ak ih ne svezes/porezes, opet dominirati naspram donjih grancica i zaklanjati im sunce. S LSTom imas bolju kontrolu nad biljkom a i bolji yield, jer joj ne treba vremena za oporavak, nema stresa. Ubijas de muve jednim udarcem, odma izletavaju nove grane, a ove prve dalje nastavljaju normalan rast. Nadalje, s LSTom nemres fulat.. kak god ti nju svezo ona ce picit dalje. Na kraju cesh imat ogroman bush sa masom vrhova (doduse manjih, al bit ce ih jaaako puno). Takodjer, biljka ce imat jacu stabljiku pa nema opasnosti od pucanja. A listove one mrcinske moras pocupat, kak god okreno.. Previse ih je keve im :D Tak da ono... mislim da postoji jako puno cinjenica koje idu u korist LSTu. Al da me ne shvatite krivo, i s obrezivanjem se daju odlicni rezultati postic, al osobno smatram da je LST jednostavniji i bolji za napravit. Mozes manje pogrijesit. Proslih sezona sam ga primjenjivo, ne previse, al tad nisam bio na forumu tak da nemam dokumentaciju o tome. Bit ce zato ove sezone sve popraceno slikicama :D I ne kuzim zake nebi bio dobar za outdoor. Pa metoda ti da vise budova, a kao takva je dobra i za uzgajanje na mjesecu. Btw, ne vidim kak bi grow mogo propast zbog LST-a? Btw2 onakva zbunjasta biljka se da i s LST-om bez beda dobit.. Al care, prijatelju obavezno cestitaj, biljka mu je predivna!
EX

28. mar 2008.

hehehe koliko vidim nisi ti outdoor grower ili si na samom pocetku - nacitan kojekakvih foruma ... dobar grow je podaleko od tebe.Nemoj se uvrediti na ovim recima ali to je cinjenica. Ako mozes nadji preko googla najbolji LST na svetu i linkuj ovde. Dok to budes radio uporedjivaj sa ovim youtube ... i slikama postavljenim gore. http://www.youtube.com/watch?v=-0ADAaW8rlY mislim da posle ovih nekoliko postova svako treba da uradi po svom misljenju ako je u nedoumici Orezivanje ili Lst.
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

29. mar 2008.

Ja upotrbljujem oba nacina LST-a. Rezanje i spustanje, stime da kod rezanja cekam duze ali ipak dobijem sasvim drugi nacin dobitka. Odrezem glavu i dobjem dva preloma ili u fazi vegi naravno u sredini glave sa pincetom odstranim glavni izvor i automatski dobijam dva preloma bez rezanja. Nazalost sliku vuse nemam :( ali sta dobijem stime = rezultat je dvije masivne majke koja je struktura bolja od steckys. Cenzura, neko se uvrijedio....
TA
TarkiPOZNAVALAC

29. mar 2008.

Dada kompa ja sam nacitan foruma a ti stavljas slike od PRIJATELJA i clipove sa jutuba. Btw tek sam doso na forum a imo sam dobre outdoor growove sto sam sve naucio od svojih roditelja poljoprivrednika i apliciro na ganji! Sad sam tu zbog indoora o kojem nisam nista znao, malo sam naucio, ali i to je nista naspram sto moras znat. A ovi clipovi su zasigurno tvoji? Je ziher, mos mislit! Bravo care najbolji si grower na svjetu, baya si maher, ma jel ti mogu prijatelj bit, pliz molim te? Prijatelju ja znam sto sam posadio i znam kako je pucalo.. DOBRO! A jel tebi tvoj (imaginarni) prijatelj dao dima, ne znam.. a i boli me kara uostalom. A ako govoris o cinjenicama, prvo nauci sto znaci rijec cinjenica i onda pricaj o istima..kaj ti znas kaj sam ja growo? tak da nemoj uletavat s ovakvim glupostima, samo se sramotis i ispadas glup. I necu bit zajedljiv pa cu rec da su ove biljke predivne, al vise manje isto (bolje - vise gr suhog) se dobi lst-om. Al cilj ovog posta i foruma nije "Ko ce naci bolji snimak s juttuba" neg sirenje informacija. Al ti si posteno zabrijo da si kralj pa se tu isfuravas s jutubom?!?!!? A lik si tete mi! Al ovo je sve voda tak i tak, tezi offtop pa vjerujem i nadam se da ce modovi pobrisat.. glupo je imat ovakva sranja na forumu.. Ajd bok, valjda ces naci koji dobra clip ili slikicu na guglu. Vidim da ti to dobro ide. Steta sto se to ne da popushiti. :kenny_revenge:
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

29. mar 2008.

Oh shit, koji se vrag palis, drugo tipkovnica mi je u banani, tj. sve su mi tipke zaljepljene pa sorry sta im error u gramatici. Ja se ne zelim prepucavat, samo sam pokazao da LST radi. Ovo nije sa youtuba, hoce PM doci pa poseti me pa ti pokazem... ovo me ljti i to na sveliko, stari zarolaj i ohladi se.. mislim ono samo sam decku pokazao da LST radi bush a ne shit... cemu frka kod tebe... mislim da sam commerciala...ako me ne volis ipak ja tebe volim i saljem zdrave pozdrave...a znas sta mislim..
TA
TarkiPOZNAVALAC

29. mar 2008.

Kompa, karajack pa nisam ja tebi nikaj govorio, nego ovome gore, extract... Tvoj post je uletio izmedju dok sam ja piso :D Hahahahah NEma hejta buraz sve 5. Krivo si skuzio. Ajoj al ce modovi brisat sutra ovdje po forumu ;D
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

29. mar 2008.

Ajooj sry, my foul, ovaj drum me ubija mora da je drum plus ova posrana tipkovnica od kakaoa.. :D
elephant0r
elephant0rAMBASADOR

29. mar 2008.

Ahahah.. aj bar ste me nasmijali do placa jer nezna se ko pije a ko placa ko da setam se preko gradskoga placa :]
unknower
unknowerAMBASADOR

29. mar 2008.

Stavrno mislis da to nisu moje slike i da ispadam smesan ?Stavrno mislis da nemam kontakta sa covekom koga zovem prijateljem ? Nisam zeleo da te vredjam niti sam to uradio.Jednostavno mislim da nisi dorastao da uporedjujes jedno i drugo. Sto se mene tice vezi je za kola pa je rastezi , radi sta god hoces. LST ne funkcionise bolje od orezivanja kao sto sam i pokazao. ajde smiri se i ne shvataj mene previse ozbiljno , ja sam samo neznalica ;)
M_wEeDmAn_88
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC

29. mar 2008.

bas je bila dobra diskusija ..... ali jednu stvar nisam razumio . neznalica i ( ili ) extract ?! dva nicka ista osoba ili koji fuck ? ?
KaraJack
KaraJackPOZNAVALAC

29. mar 2008.

LOL, double nick white kick LOL,
unknower
unknowerAMBASADOR

29. mar 2008.

Zar je bitno dal' je EXtract ili neznalica ? Pokusano je da se pise sa cinjenicama ali naravno da mora biti i malo subjektivnosti. Po ovom pisanju mislim da je objektivnos preovladala. Mislim da ne treba da vam bude bitno jel to SLO-Era,GreenMan,neznalica itd itd ili je to neko ko je tek registrovan ako je rasprava konstruktivna. Neznalica se pojavio jer se neveruje EXtractu. Definitivno svako treba da odluci sta ce da radi i na koji nacin ali prevashodno treba da na savete gleda sa distance. ma ... odose obojica u aut na neko vreme ;) CheerS
greenmengace
greenmengaceENTUZIJASTA

1. apr 2008.

hehe....rezults.iz makedonije ...2dana klijanje...2dana rast do 1 sm......taka..natamu pitajte me ..mozda je neki rekord...:)
mr. Gucho
mr. GuchoAMBASADOR

1. apr 2008.

??? ata je to, neke tvari po tome iz rusije? :D)
OP

10. apr 2008.

Prvo pozdrav svima imam jedno pitanje pa mislim da je ovde naljbolje za post. Posto nemam direktne sunceve svjetlosti za rast u casi resio sam da ih stavim pod sijalicu nekih 10 dana pa da ih izbacim napolje e sad me zanima koliko sati da budu pod sijalicom nesto mislim da je 24 sata mnogo da mi kada ih stavim odmah napolje ne procvetaju.Koliko je najbolje vremena da budu pod svetlom za jedan dan,u kom rezimu svetlo-mrak i kolika je sijalica dovoljna za sam pocetak. U napred hvala! samo opusteno
elephant0r
elephant0rAMBASADOR

10. apr 2008.

16/8 bi ja stavio.. 18/6 je isto velika razlika kad ih izbacis vani I sinkrozniziraj svjetlo da ga dobivaju kad je vani dan.. tako da im ne zamjenis dan/noc kasnije
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

10. apr 2008.

najbolje bi ti bilo da reguliraa tako da je dr~ia na sijalici odkad se probudia do pola sata-sat prije nego ato e past mrak.. e sad kolko ti je sijalica jaka? A dok nije na sijalici dr~i na prozoru!!
OP

10. apr 2008.

Hvala braco na brzom odgovoru cjenim to,ma je... mu mater nezgodno mi zbog matoraca ina ce sijdza neka stedljiva pilipsova nije nesto jaka ali racunam za pocetak je dovoljno imam neki malu pregrdu ormaric probo sam svetlo izmerio teperaturu ono oko 25 step.taman.A to sam planiro naravno od jutra rano da palim ali koliko sad da drzim ***** li ga ili da je drzim na prozoru u pocetku na sredini dana ubacim pod svetlo ali i to je stres a cito sam ovde da bijki najbitniji sam pocetak jer od toga zavisi najvise kakva ce da bude kasnije ma najverovatnije cu da je ubacim ono 18/6,pluca organizacije deluju mi da znaju o cemu pricaju ,nema veze imam jos malo vremena,pa cu videti sacekacu jos koji post mozda je neko imao iskustva pozdravljam vas i uzdravlje! laganica
OP

10. apr 2008.

Hvala braco na brzom odgovoru cjenim to,ma je... mu mater nezgodno mi zbog matoraca ina ce sijdza neka stedljiva pilipsova nije nesto jaka ali racunam za pocetak je dovoljno imam neki malu pregrdu ormaric probo sam svetlo izmerio teperaturu ono oko 25 step.taman.A to sam planiro naravno od jutra rano da palim ali koliko sad da drzim ***** li ga ili da je drzim na prozoru u pocetku na sredini dana ubacim pod svetlo ali i to je stres a cito sam ovde da bijki najbitniji sam pocetak jer od toga zavisi najvise kakva ce da bude kasnije ma najverovatnije cu da je ubacim ono 18/6,pluca organizacije deluju mi da znaju o cemu pricaju ,nema veze imam jos malo vremena,pa cu videti sacekacu jos koji post mozda je neko imao iskustva pozdravljam vas i uzdravlje!laganica
nitro.screw

10. apr 2008.

imam biljke od mjesec ipo dana i do sad su bile u boxu,i danas sam ih presadio u prirodu tik uz potok..dobra je zemlja i imaju vlage,a imaju i dosta sunca...ima li nade iako su se pocele susit zbog kisele zemlje u casici??
UNDERCOVER
UNDERCOVERPOZNAVALAC

11. apr 2008.

ta jedna atedna ~arulja ti je pre malo!! trebaa imat 3-4 za minimalne uslove.. za nitro.screw naravno da ima nade samo ako si to primjetio odmah... imaa onih preprarata za podizanje i spuatanje ph zemlje.. malo pogledaj po pretragi... pozz
gargamel
gargamelPOZNAVALAC

11. apr 2008.

za tri cetri case i to na tjedan dana je dosta. samo koje je boje? zarulja ti treba sto blize 6000K nadjes. (860, 865)
unknower
unknowerAMBASADOR

12. apr 2008.

Quote: Originally Posted by nitro.screw imam biljke od mjesec ipo dana i do sad su bile u boxu,i danas sam ih presadio u prirodu tik uz potok..dobra je zemlja i imaju vlage,a imaju i dosta sunca...ima li nade iako su se pocele susit zbog kisele zemlje u casici?? ako zemlja nevalja suse se odmah a ne posle mesec dana ... vise ce biti da je vlaznost velika a slaba ventilacija... ako si ih drzao na 16/8 ili 18/6 24/0 nemoj da ih iznosis jer ce ti odmah procvetati,bolje ih gaji unutra...

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.