VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojPotrebna pomoć oko uzgoja u Urugvaju
LEGACY

Potrebna pomoć oko uzgoja u Urugvaju

42 odgovora4,412 pregleda
21 gramLEGENDA

jan 2018.

Pozdrav svima iz sun anog Urugvaja! Neverovatne stvari se u ~ivotu deaavaju... Kada sam pre 2-3 meseca krenuo da planiram svoj put po Ju~noj Americi nisam baa o ekivao da e prakti no prvo mesto na kom u se du~e zadr~ati biti farma na kojoj ~ivi matori gand~aroa iz Ju~ne Afrike i koji, kao i mnogi drugi farmeri ovde, ~eli da uzgoji koju biljku za svoje potrebe. Verovatno nema potrebe da vas podseam da je vutra za stanovnike Urugvaja legalna (uz odreeni upliv birokratije naravno). Ovaj moj domain ne je*e baa puno zakon, ali i mo~e mu se. Kilometrima unaokolo nema nikoga, a i da ima koga briga. Zemlja je preopuatena. :) No na~alost kao i 90% gand~aroaa na ovoj planeti ni ovaj nema blage veze ni o emu vezano za biljku, uklju ujui ni najosnovnije. Puai on to godinama, da ne ka~em decenijama, ali nema pojma ni da postoje tamo neke sative, indike, autosi i sl... Zabode on tu i tamo neato, malo se to primi, pa posle izvesnog vremena umre. Kad sam doaao na farmu, pre dve nedelje, zatekao sam jednu biljku u ne emu ato bi se moglo nazvati plastenik bez sunca (vrelo, vla~no, bez dovoljno svetla). Pe urke su rasle u istoj ~ardinjeri. Bukvalno. Ta biljka je ju e presaena (nisam stigao ranije, stvarno), to je slika broj 6 . Ve e uo i Nove Godine, 31.12. popodne pojavio se nenajavljeno sa 10ak sadnica, koje su bile u jako loaem stanju. Prakti no bez korena, esto i po 3-4 sadnice u istoj vreici, preale su oko 400 i kusur kilometara po najveem suncu, sakrivene ispod cirade u pikapu. `ta sam mogao to sam i uradio, br~e bolje iskopao rupe, oko 30x30x30 u delu iza kue. Taj deo je zarastao u travu, ali ima dovoljno sunca, ali i hlada koji ih atiti tokom najveeg dela dana. Ovde sam se mo~da malo za*ebao sa mikrolokacijom jer ini mi se da bi im mo~da viae trebalo direktnog sunca, ali jbg... Imaju rano izjutra i celo popodne. Bile su tako slabe da nisam smeo da ih stavim na jako sunce odmah, a neke ak nisam ni stigao to ve e da presadim nego tek sutra. Problem je ato po ceo dan duva neki suludi vetar. Elem, koliko sam mogao ja sam odradio. Neke sam biljke namerno ostavio na mestu gde je sunce nonstop (ali tu i vetar aiba nonstop), a neke su na boljim lokacijama. Uglavnom, posle par dana na ivici izmeu ~ivota i smrti, sve su se oporavile. Koje sam mogao da razdvojim pre presaivanja, ja sam razdvojio, ove koje nisam mogao, ostavio sam. Bukvalno su imale samo patrljke od korena, nisam verovao da e pola njih pre~iveti. Meutim, sve su izbacile nove izbojke i krenule da rastu. Sjebane listove sam uglavnom uklonio. Sva oateenja koja vidite su uglavnom od suae i vetra. Nego... Ima sad tu dosta zajeba. Zemlja naravno nije idealna. Voda takoe. Ova konkretno ima puno kamenca, ne znam sad ata to zna i, al' znam da sigurno ne valja. U zemlju nisam stigao niata da dodam za poboljaanje njenih aerobnih kapaciteta, tako da je tako kako je. Ne znam takoe ni kad ove biljke na ju~noj hemisferi ulaze u cvetanje, al' ra unam da je to negde u februaru, tako da ima vremena da malo narastu. Rekoh mu danas da uzme neko azotno ubrivo, nemam pojma ata li e doneti, ali kad donese oka iu ovde pa da ujem savet ata dalje  evo dok ovo kucam, doaao je i doneo neke jebene bele granule u kesi. Ni imena, ni doze, ni uputstva... Ka~e samo da je jak azot u pitanju! :D Do mojega... Ja sam ovde kod njega joa 2 dana, tako da nema se tu joa puno ata u initi, sa moje strane, osim da mu udelim kakav savet, mada mi matori ludak deluje kao neko ko se nee baa iscimati da bilo ata uradi. Daj Bo~e i zalivanje da ne zaboravi. Kad pomenuh zalivanje... Ja ih ovde zalivam svaki drugi dan, sa suludim koli inama vode. Jako je toplo, temperature su preko 30, mada je nou sve~ije (oko 20 xD) i sve vreme duva taj vetar. Mo~da neki savet od ljudikoji ~ive na primorju ili tako negde vezano za to zalivanje... Jel' to ok ili mo~da joa da proredim (mada se bojim da ne pocrkaju, stvarno je pakleno, nema govora o zalivanju jednom u 7 dana  to je stvarno neizvodljivo)? Bacite pogled na biljke, pa dajte neki savet. Zemlja je neposredno oko njih ista, ovo je suva trava napadala, jer sam kosio okolo. Da... dobro bi bilo da napomenem da nemam zapravo nikakvog iskustva u uzgajanju napolju, a i samo dva growa unutra, tako da, nemojte odmah sa kritikama, dajte da pomognemo oveku da spase, ato se spasti mo~e. :) Hvala unapred! P.S. Nemojte da me mrzite ato sad u~ivam u toplom letu, dok mi papagaj kreati sa palme iza kue. :p
jesamZMAJ

jan 2018.

zanimljivo :) valjda stari zna zakaj je u sjeni :), a nek si uzme hidrogel za problem vode :) na 5 litara vode nek samo malo nasoli tim granulama i nek naaprica nekim insekticidom, eanjakom, recimo hahaha ajde nek nam matori gand~aroa mahne s :vutra:natpisom :) :wave:

jan 2018.

Cisternu kakvu doreni tu.. i kap po kap neka kapce hahahahah :P Oj brate mili dje si to zabaso.. i ja imam veliku zelju posjetiti Urugvaj.. Kako god, ponesi sebi sjemena, bar kakvih divljih landrasa :P balkanski strain hunter Xd
hazeriZMAJ

jan 2018.

To,to...sjemena ti ustekaj;)

jan 2018.

ti si napravio ata si mogao a i a nek zalije svaki 3-4 dan sa 3-4 litre vode i nek eka :watch: tko zna ata je u zemlji :) mo~da mudonje,mo~da i cure gnojivo ako neznate ata je,aaka na 10 litara vode svaka 2 tjedna ne bi im trebalo naakoditi
21 gramLEGENDA

jan 2018.

Ma matori je paranoja zesca, a izgleda da je i naprso pomalo na nekom africkom ratistu... CIA, vanzemaljci, masoni... sve vide i sve cuju... nema tu slikanja! :D Zamuljao sam mu te granule, objasnio, pa nek radi sta hoce. Topirao sam mu i dve biljke, pa da vidimo kako ce to da prodje. Hvala svima na savetima. P.S. Uzeo bih semena i cica mi je vec sam ponudio, ali za 2-3 meseca idem u Chile, a tu ako ti na granici nadju bilo kakvo seme, bilo cega, placas 700-800$ kaznu plus visecasovno drkanje u muriji. Imaju neki uvrnut zakon o tome. Necu se zajebavati. A i ko zna hocu li se vracati uopste! ;)
MarehISTRAŽIVAČ

jan 2018.

`alji poatom na doma u adresu

jan 2018.

ma di bi se vracao stari moj. brod tone ovdje. jedina nada nam je da propadnemo skroz :D
hazeriZMAJ

jan 2018.

Pa dje u Urugvaju paranoja..po Venezueli nema paranoje,a vojske nema im broja..he,he..:thumb: Ko zna sta je stari prije radio..he,he..i dali je uopce iz Urugvaja...da nije neki Rus,Englez...trazi azilsmiley9934 E da..u Chile-u odi na pijacu,uzmi lisca koke...prozvaci malo,popi caj...daci ti kisika,lakse ces funkcionirat,manje se umarati.Mi Evropljani(citaj Balkanjerosi)nismo naucili na njihovu klimu,a lisce puno pomaze...ne zahebavam se i ne mislim na drogiranje:thumb:

jan 2018.

Ma e, ata, Venezuela je preopasna, bio sam prije 4.5 godine sa jednim kolegom (on je pola venecuelanac/njemac) 2.5 tjedan dana, bolje bi bilo da sam otiaao gol u neko afri ko selo puno gejova, u 10h zabrana izlazit vani, proveo skoro 2 tjedna sjedei u karakasu u dvoristu od njegove bake kada nisam poludio.. Nikad viae.. jedino gdje kontam ii je Urugvaj ili Chile Izabrati putovanje u Venezuelu, ti je isto ko otici u Siriju.. ako ne i gore..
hazeriZMAJ

jan 2018.

Ovisi gdje..odi na otoke preko i sigurno neces imati takva iskustva...ali ti to vec znas...:)

jan 2018.

Sretno dalje, u~ivaj !!Starom matoriju pozdrav!! :-)
21 gramLEGENDA

jan 2018.

Pa naravno da nije Urugvajac! :D Ovo ti je skloniste za kojekakve belosvetske zlikovce... Ima ih sa svih strana. Ovaj moj konkretno je izgleda bio u nekim spec jedinicama i to kad je bio bas klinac 17-18 god i tu se i svega nagledao, a izgleda da je i rokao ljude. Sad samo vari i loce i izgleda da ga ta secanja jos proganjaju. No posle je napravio pare na nekom patentu, tako da je sad pun ko brod, jahta, gajba u Juznoj Africi, gajba u Urugvaju, gajba u Brazilu, sam preplovio Atlantik na brodu, govori pet jezika... ma ko da je 3 zivota ziveo. Prvo vece kod njega, on se napio krenuo pricu o NLO... ja krenem da mu pricam sto sam citao u knjizi DMT, zanimljivu teoriju o otmicama vezanu za spontano lucenje DMTa u mozgu itd... kad je krenuo da urla na mene, sunce ti je*em, reko' dobicu jos i batine! :D Sutra se naravno izvinjavao... Jbg, od tad kad prica o NLO, masonima i ostalima, ja samo klimam glavom i dodajem, ako imam sta. Btw, masa ljudi ovde pusi neku paragvajsku vutru, sto mu dodje kao nasa albanka... smrdljivo, presovano i uglavnom slabo radi. Ocekivao sam neke kofi sopove, al' toga izgleda nema, bar ne po manjim mestima. Za vikend cu u Montevideo, valjda cu se naduvati ljudski! :D
21 gramLEGENDA

feb 2018.

Pozdrav svima ponovo! I dalje sam u Urugvaju, komp je crkao, a moji domacini i dalje imaju probleme... Drugi host, drugi problemi... Ovog puta ozbiljniji. Bio sam pre 5-6 dana na ovom mestu i sve biljke su delovale odlicno, primetio sam dosta zuckastih listova u donjem delu stabla na 2-3 biljke, pa sam odmah pomislio da je azot u pitanju. No kad sam juce stigao na ovo mesto, gde cu boraviti naredne 2 nedelje ugledao sam totalno sranje... jedna biljka mrtva i dve u ocajnom stanju. Listovi klonuli, kao usled nedostatka vode, mnogi zuti, a mnogi vec smedje boje. Pitam momka o cemu se radi, kaze da se bukvalno preko noci desilo, da su biljke skroz popadale po zemlji... pitam ga za zalivanje, kaze zalivao ih pomalo svaki dan... pomislih da ih mozda nije dovoljno zalivao posto su biljke ogromne, a on rece da ih je zalivao po 30ak sekundi. Nisam ga isprva dobro razumeo, pa sam mislio da su biljke juce-prekjuce polegle preko noci, a one su se ustvari maltene prelomile. Kada sam to danas skontao, pregledao sam koren i bazu stabljike i ugledao proklete gadove! U pitanju su crvi belicaste boje duzine oko 2mm, koji kad se bolje zagledas skontas da i nisu crvi nego neke larve sa tri para nogu na grudnom prsljenu, crnom glavom i izrazenim trbuhom. Cim sam ugledao gadove, znao sam da je sranje u pitanju. Iscupao sam mrtvu biljku veoma lako, koren je bio skroz truo. Ne znam da li su ga izjeli ili su preneli neku trulez koja ga je s*ebala. Cackao sam po forumu i tako skontao sta nije u pitanju. :) Lik ima jos tri zdrave biljke na drugim mestima u basti, ali kontam da ce gadovi brzo naci put do tamo, pa bih da mu pomognem da ih spasi na vreme. Rekoh mu da bi za pocetak dobro bilo da ih zaliva redje (sa vise vode) da zemlja stigne da se prosusi. Ne znam, ima li jos ko kakav predlog... Decko je u organik fazonu, pa prskanja ne dolaze u obzir. Meni doslo da placem kad sam video u kakvom stanju su biljke, ali ovde se niko oko toga ne uzbudjuje, valjda zato sto vutru mogu u apoteci da kupe za 1,5 $/g.

feb 2018.

Koji si ti kralj, ides po Urugvaju i spasavas biljke:) Srecom nemam pojma koja je to zivina, al moze se probat zalivanje prokuvanim duvanom. Djeluje kao nervni otrov za nametnike.. Mozda ima jos rijesenja sacekaj organik veterane..

feb 2018.

Interesantno, jako . To bi mogli znat @Pantagan , @Stipe . Slika je poprili no loaa :);)

feb 2018.

Svaka ast ....samo siri hrvatsku ljubav prema biljkama
StipeZMAJ

feb 2018.

mislim da je Fusarium(gljivica). nemos tu nista ako dodje. i najjacu biljku pokopa preko noci. nekad jednu granu a nekad cijelu biljku. bolje uvjete dat pa probat izbjec to ako je moguce. bas citam da kod organika stavljaju trihodermu u zemlju da pomogne protiv toga..
hazeriZMAJ

feb 2018.

Trihoderma je sastavni dio kokosa...glavna dobra gljivica protiv raznih virusa i nsmetnika,stiti korijenski sustav..:respect:

feb 2018.

Ziher je gljivi no oboljenje. Lako mogue ato stips veli Fusarium, tamo je na domaem terenu, pa lako mogue.
21 gramLEGENDA

feb 2018.

Hvala svima na odgovorima! Bice da je Fusarium, biljke su tacno tako polegle i opis korena i osnove stabljike bas odgovara... Crvi su kasnije dosli. Jel' trihoderma samo za prevenciju ili moze i za vec napadnute biljke?

jun 2021.

Moze li pomo presadio sam biljku koja je bila u drugoj saksiji presadio sam je u drugoj maloj jer je mala mozeli pomo smijem li je zalijeva ti ili sta moze pomo molim vas

jun 2021.

Moze pomoc, ali samo ako si u Urugvaju. :rasta: Edit: Nisi nam fino objasnio koja je saksija mala?

jun 2021.

:upiii:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se