VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojOd ove godine uzgajam industrijsku konoplju
LEGACY

Od ove godine uzgajam industrijsku konoplju

174 odgovora37,814 pregleda
GA
galijaENTUZIJASTA

11. feb 2011.

U Srbiji je potpuno legalno uzgajati industrijsku konoplju. Sjeme se moze nabaviti u institutu NS seme, i to je garancija da je konoplja industrijska. Tako da PAPIROLOGIJA i takve zajebancije nisu potrebne. Zemljiste se moze iznajmiti veoma povoljno. Vec imam ljude koji su zainteresovani za koriscenje stabla u gradjevinarsvu, i ljude koji bi otkupili sjeme za ishranu. Ovdje imate preveden dokumentarac o industrijskoj konoplji: http://www.youtube.com/watch?v=3ILvAfAdZMo
TA
TarkiPOZNAVALAC

11. feb 2011.

Hajde malo detaljnije... o zakonima i uvjetima u RS. Ja sam imao sli nu ideju, treba ti 1 hektar zemlje (imam), ali moraa imati unaprijed potpisan ugovor s otkupljiva em robe da bi dobio sve ostale dozvole (za RH govorim). To ne znam koga bih kontaktirao iskreno... Malo ka~i kome bi to prodao, kroz koje distribucijske kanale itd, pa mo~da pomognea ostalima. Sve u svemu, sretno i javi kako ide posao :thumb: EDIT Iako sad kad opet itam, vidim sve si to ve i objasnio zapravo :vb_kez: Kod nas je onda to puno zaebanije izgleda :(
He-Man
He-ManLEGENDA

11. feb 2011.

Tarki jesi vidio ovaj tekst s tportala ? https://forums.vutra.org/content/545-Nemoguca-misija-uzgoj-konoplje-u-hrvatskoj Prakti ki viae je nemogue u HR uzgajati konoplju poato je nemogue pronai jednu jedinu sortu koja je zakonom dopuatena.
TA
TarkiPOZNAVALAC

11. feb 2011.

Pfff i ka im materina... ma... bit e bolje nadam se kad uemo u EU. Do tada ima da zaradim pare i otvorim firmu i sam od sebe kupujem kanabis :D I prodajem patike, majice, ulje, papir... i milju ostalih stvari ovisno o potra~nji hehe.
DE

1. avg 2011.

Par sli ica jedne njive sa industrijskom konopljom u okolini NS. http://imageshack.us/photo/my-images/17/01082011898.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/269/01082011896.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/97/01082011894.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/31/01082011893.jpg/
Sekach
SekachAMBASADOR

1. avg 2011.

Ja nista ne vidim...
10
10\DE\89ISTRAŽIVAČ

1. avg 2011.

Ja vidim samo jednu sliku, tj ne vidim odma jer nisi linka sliku vec player. Treba si linkat direktno sliku... ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
SenzaPieta
SenzaPietaPOZNAVALAC

1. avg 2011.

Znam za jednu njivu sa industrijskom konopljom kod novog sada koja postoji vec nekih 15-20god...
SLO-Era
SLO-EraLEGENDA

1. avg 2011.

Novosadski institut proizvodi hibridno seme,i sam hibrid se zove Novosadska
DE

1. avg 2011.

Upravo tako, evo i info-a: NS seme - Hmelj, sirak i lekovito bilje Mene zanima koja je isplativost gajenja indus.konoplje Znam da je iskoriaenost veoma visoka (seme, stabljika) Bilo bi lepo ako se neko ve bavi ovom kulturom i ima neka iskustva. Kakvo je tr~iate? Da li je boljje plasirati je na tr~iate sirovu (u smislu prodati seme za ishranu stoke ili ga prodati uljarama za proizvodnju ulja, a stabljike za neke druge stvari.) Kako stoje stvari sa izvozom u EU i koliko je trazeno tamo. Svaka informacija je dobrodoala.
GA
galijaENTUZIJASTA

22. jan 2012.

Vijesti od mene. Nisam uzgajao industrijsku konoplju ove godine zbog nedostatka nov anih sredstava, a i to bi mi ugrozilo outdoor uzgoj konoplje. Mozda ove godine ako bude prilike, a i probacu da proguram ideju preko nekih ekoloakih drustava i sli no. Ali ato se ti e Srbije, potvreno mi je da nije potrebna nikakva papirologija.
IvićMiroslav

16. avg 2012.

Kupio bih sve~u ili suaenu ind konoplju, za potrebe izrade sapuna. Recimo iz okoline NS. Bio bih zahvalan. Miroslav
jurca
jurcaAMBASADOR

16. avg 2012.

ja bih isto kupio ako se mo~e praviti gorivo od nje.
PowerSeed

16. avg 2012.

na severu vojvodine je ima dosta samonikle, provozajte se autoputem do subotice, mozete nabrati usput, a gore je ima ko blata pored puteva, cak sam je cupkao na granicnom prelazu horgos ;)
Z&N
Z&NZMAJ

17. avg 2012.

@jurca Nije pitanje ako, nego kako :icon_wink:
pecurko
pecurkoPOZNAVALAC

17. avg 2012.

Takoe dosta samonikle inustrijke imate na potezu oko V.Gradiata, ja bio proali vikend na Srebrnom Jezeru umalo ne padoh u nesvest kad sam sa jedno 15m ugledao poljan e sa stabljikama od 3m. Posle vidim da na svakoj drugoj njivi i livadi ima konoplje...
Hooker
HookerLEGENDA

18. avg 2012.

Ovom temom se treba ozbiljno pozabaviti...Od ponedeljka po injem da skupljam informacije iz prve ruke,imam neke prijatelje u NS seme,pa javljam kako ata saznam...
Losmi the Evel
Losmi the EvelENTUZIJASTA

19. avg 2012.

Porucnice Miroslave, da ne radite Vi, mozda, u MUP-u?
Hooker
HookerLEGENDA

21. avg 2012.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad u ponudi semena ima i industrijsku konoplju. Prodaja ce poceti krajem februara 2013. Od nih se uz seme dobija i deklaraciju da se radi o semenu industrijske konoplje.Provereno. Ne treba nikakva posebna dozvola za uzgoj,jedino da se kod njih prijavi veli ina parcele i gde se nalazi,toliko... Dakle,u februaru u kupovinu semena...A do februara se raspitati ko otkupljuje...Ja ozbiljno po injem da razmialjam o tome.
vutranko
vutrankoISTRAŽIVAČ

21. avg 2012.

I kad je posadim i izraste na koje na ine je mogu iskoristit?
MarcoPolo
MarcoPoloLEGENDA

21. avg 2012.

Nije je problem uzgojiti...mislim da je veci problem sto treba imati otkupljivaca, cak mislim da zahtjevaju potpisan ugovor sa otkupljivacem...nesto bi se mozda dalo iskoristiti sa sjemenom...uzeti vrste koje daju puno sjemena...presa i hladno presano ulje...bio masa za ogrjev druge stvari tipa vlakna i gorivo zahtjevaju tvornicku obradu i to bez neke vece kompanije nece ici razmisljao sam i ja o tome...kidao bi se od smjeha dok bi se slikao pored svog polja konoplje ;-) treba dobro sve istraziti i pripremiti teren...zasto ne...baby steps ;-)
Creative
CreativeLEGENDA

21. avg 2012.

pogledaj HE-MAN-ov post na pocetku teme, klikni na link i procitaj :vb_wave:
Blade
BladeZMAJ

21. avg 2012.

Neka se niko ne naljuti...ali mislim da sanjarite..
Hooker
HookerLEGENDA

21. avg 2012.

Za uzgoj industrijalke kod nas ne tra~e niata specijalno.Za seme ima deklaracija i gde je nabavljeno.Nikakav problem. Problem je jedino gde i kako je plasirati kasnije.Ali da ne bih napamet pisao imam dovoljno vremena do sledee godine da prikupim informacija i moguih kontakata pa ako ra unica postoji,zaato da ne?
FR

18. sep 2012.

mozel se ona pusiti ??? :)
Z&N
Z&NZMAJ

18. sep 2012.

Probaj :icon_lol:
metalmaniac

18. sep 2012.

sve ato gori mo~' da se puai... :D al kakve ea koristi od toga imati, e to ti baa ne znam rei... :icon_lol:
tomas
tomasAMBASADOR

20. sep 2012.

U Srbiji su se počeli pojavljivati proizvodi od konoplje. Najjača firma je Dimitri trejd sa markom Canah. Zanimljivi proizvodi ali mislim da se sve uvozi iz Rumunije ili okruženja. Probavao sam Hemp protein koji može imati uspjeha u bodibildingu ako napravi konkurentnu cijenu. Nema mnogo vijesti od domaćih uzgajivača, poneki naučni rad. Industrijska konoplja - Industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) (slika 17) doživljava svoju renesansu u svetu, a u Srbiji se posle višedecenijske pauze ponovo javlja interes za njenu proizvodnju (Berenji et al., 2001; Berenji, 2006.). Konoplja je veoma dobar predusev, odlično se uklapa u plodored. Robusna biljke i gust sklop useva na prirodan način deluje supresivno i na najagresivnije korove (kao što je npr. divlji sirak). U Vojvodini klasično gajenje i prerada konoplje (npr. proizvodnja kudeljnog kanapa i užarija) više ne postoji, iako bi celokupna takva proizvodnja mogla realizovati u izvozu (Berenji et al., 2001). Po realnim procenama, tržište ovih klasičnih proizvoda od kudelje je neograničeno, ali za sada nedostaju nove mašine za ubiranje konoplje i savremena tehnologija prerade konoplje. Postoje veoma perspektivni planovi za upotrebu konoplje kao sirovine za proizvodnju papira (Berenji et al., 2000; Herak et al., 2001). Potražnja za semenom konoplje pokazuje stalni porast. Od semena se dobija visokokvalitetno ulje (Berenji et al. 2001). Problem je što za mehanizovanu proizvodnju semena konoplje ne postoji odgovarajuća tehnološka rešenja (pre svega se misli na kombajne za žetvu semena konoplje). Po klasičnoj tehnologiji proizvodnje semena stabla semenske konoplje se seku ručno a i odvajanje semena se radi ručno. Vladimir Filipović, Vladan Ugrenović Gajenje i korišćenje alternativnih biljnih vrsta ¦ 61 Ovakav način proizvodnje konoplje za zrno je veoma skup. Biološku osnovu proizvodnje industrijske konoplje kod nas čine dvodoma sorta ‘Marina’ i jednodoma sorta ‘Helena’. Konoplja zauzima specifično mesto među gajenim biljkama s obzirom na to da postoje kemotipovi koji se koriste za proizvodnju narkotika (marihuane i hašiša). Kao i u drugim zemljama sveta zakonske mere i u Srbiji zabranjuju gajenje i stavljanje u promet konoplje koja je pogodna za proizvodnju marihuane ili hašiša. Ova zakonska regulativa je, međutim, prilično liberalna, pa se industrijska konoplja može uzgajati bez specijalne dozvole. Pomenute dve sorte 62 ¦ Gajenje i korišćenje alternativnih biljnih vrsta Organska proizvodnja i biodiverzitet stvorene u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu ističu se niskim sadržajem (
travahr
travahrENTUZIJASTA

21. sep 2012.

Baa sam i ja zapo eo novu temu industrijska konoplja. Imate tamo zakon za RH. Ne treba vam otkupljivac no pise da se striktno proizvodi u svrhu proizvoenja hrane za ljude i hrane za ~ivotinje. To je trenutno ograni enje. Ne piae niata za bio masu. Ja je planiram polo~iti jer grije i gori ko blesava. Vjerojatno dati briketirati ili ak proizvoditi briket. Od ajemena ulje, biogorivo i hrana za ptice Evo i studije o energetakoj efikasnosti Sve vrhunski pise https://www.google.com/url?q=http://pub.epsilon.slu.se/8415/1/prade_t_111102.pdf&sa=U&ei=2xZcUK2dG-iJ4gTA-oGADw&ved=0CBYQFjABOAo&usg=AFQjCNHFghALxtk_GEk-a4Ze6bKxUCj5ZA
SiD
SiDAMBASADOR

22. sep 2012.

ako se ne varam, u Hrvatskoj jedina dopuatena "industrijalka" bila je "flajaman"... koja je izumrla... stoga, od uzgoja industrijske konoplje u Hrvatskoj nema niata... prvo pljunete pare da napravite testiranje biljke koja u sebi nesmije sadr~avati viae od 0,2% thc-a, e tek onda se mo~da mo~e dovesti u obzir neki uzgoj, ali za ata... ionako ne izvozimo niata i dr~ava je u banani, i sada bi joa netko otkupljivao konoplju... imaju to ve sve sreeno i to je uigrana stvar... preveliki je ulog da biste bezbri~no uzgajali industrijsku konoplju! ali tko voli nek izvoli, radije se dr~im ove "ne industrijske",..... :hehe: p.s. za susjede nam Bosance, to je ve malo lakae... stoga je lakae uzgajati industrijalku preko u Bosni
travahr
travahrENTUZIJASTA

22. sep 2012.

Prij nego piaete sve i svaata osvje~ite informacije. To nije to no. ProguglaJ pravilnik o uzgoju konp je i maka. Dozvoljeno je dvadesetak sorti.To nike evo ti link http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_18_505.html Drugo kako bo~je testiranje. Kada kupia.certificiranu sortu nemaa ata testirati. Ka~u da e dolaziti inspekcija testirati no nikada se ne pojave jer dr~ava nema para slati ljude svako malo uzimati uzorke. Stvar je poprili no jednostavna.
tomas
tomasAMBASADOR

22. sep 2012.

Mo~da bi ovu i temu "Industrijska konoplja uzgoj i prodaja" trebalo spojiti u jednu. Djeluje da su zakoni u HR, SRB i BiH sli ni pa bi se na jednom mjestu mogla voditi rasprava o ovoj temi uzgoja i plasmana.
travahr
travahrENTUZIJASTA

22. sep 2012.

Trebalo bi. 3vo je budunost poljoprivrede i energetike u neku ruku
SiD
SiDAMBASADOR

23. sep 2012.

ok ok, doka~i da nema odreen postotak thc-a u sebi pa emo dalje... koda e te oni pitati, ilegalna supstanca je u pitanju, da je toliko jednostavno svi bismo to radili... ali neda mi se o tome... kao ato rekoh, dr~im se pouzdanih stvari :icon_wink: a ovo drugo, baa zato jer se NEMA PARA, nee se testirati nego e ti automatski uvaliti da je to kanabis sativa... koda njih briga za iata osim za "utjerivanje pravde" kada je rije o "drogi" u svakom slu aju sretno ti bilo i nadam se da ea jednog dana to i uspjeti!
Hooker
HookerLEGENDA

23. sep 2012.

SiD napisao sam već ali mislim da bi trebalo ponoviti.U Srbiji je situacija ovakva - 1. Seme se kupuje legalno u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu,prodaja počinje krajem marta.Uz seme se dobije i deklaracije da je u pitanju industrijalka. 2.Zahtevaju samo da se prijavi gde je i kolika je parcela na kojoj će biti posejano, 3.Prijavljuje se u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu,tamo gde je seme kupljeno.To je sve što zahtevaju,seme sa deklaracijom i prijava,ništa više. E,sad,samo se raspitati koliko je profitabilno,može li se gde prodati kasnije,pa ako računica postoji,što da ne.Ja ozbiljno razmišljam o tome.Vidim da je Hrvatska komplikovanija po tom pitanju,ovde u Srbiji treba samo ono što sam gore naveo. NS seme » Odeljenje za organsku poljoprivredu i biodiverzitet evo i link dela njihove ponude,gde se nalazi konoplja Dakle,može se bez problema samo naći računicu,ako postoji,što da ne
tomas
tomasAMBASADOR

24. sep 2012.

Po ovom zakonu u Srbiji je dozvoljeno uzgajanje pravnim licima koja se bave preradom konoplje ili fizi kim licima koji imaju potpisan ugovor sa preraiva ima. Ili osnovati firmu za proizvodnju nekog segmenta konoplje(sjeme, ulje, u~ad...) pa gajiti sirovinu ili nai takvu firmu koja ~eli otkup pa saditi. Vidio sam na netu i jednu domau firmu "Svet konoplje" iz NS koja ima lanav proizvoda i sopstvenu proizvodnju sirovine. Korisno bi bilo pronai pravilnik za pravna lica koja se bave preradom konoplje. To je sve ato je joa potrebno od pravila. Ostalo je ekonomija. Koliki prinos stabljike i sjemena po hektaru i koja prerada se isplati. U jednom od citata iz nau nog lanka koji sam postovao stoji i problem kombajna kod ~etve sjemena. Vidim da na zapadu postoje rjeaenja i modifikacije. Negdje sam naletio na kontakt tel i mejl nekog od stru njaka sa instituta iz NS kome se mo~e obratiti za informacije o konoplji. Ako naem ponovo postaviu ovde.
travahr
travahrENTUZIJASTA

24. sep 2012.

`to se ti e Hr evo sam ovdje naaao i zakon i sorte i svaata neata. Www.konoplja.tk
Hooker
HookerLEGENDA

1. okt 2012.

Znam gde je firma Svet Konoplje.Nije u Novom Sadu nego jedno mesto u blizini,ovih dana idem u tom pravcu pa u svratiti da se raspitam kako to ide a onda se naravno javljam ovde sa informacijama iz prve ruke.
RO

7. okt 2012.

taman tema za mene ... razmialjao sam ve u ovom pavcu / uzgoj industriske konoplje / i sve ato je pisano za Srbiju i NS seme je ta no (zvao i proverio)... samo treba krenuti sa saenjem. a pre nego ato se upustim u to ... voleo bi da ujem bar ne ije iskustvo na ovu temu i gde bi mogla da se plasira konoplja ( nekom proizvoa u koji otkupljuje ) ps. ne vezano za temu ... ste znali da su u Ba koj Topoli i Szegedu nekada bile 2 fabrike za preradu ind. konoplje ... na~alost od toga danas nema niata viae :(((
Hooker
HookerLEGENDA

8. okt 2012.

Gajiemo konoplju Dolazak Fijata i drugih kompanija iz automobilske industrije u Srbiju mogao bi biti podstrek vraanju proizvodnje konoplje na naaim poljima! Ovu biorazgradivu industrijsku biljku, koja se, osim u tekstilnoj i medicinskoj, sve eae koristi i u automobilskoj industriji, domai ratari lane uopate nisu sejali. Izuzetak su sitni proizvoa i, koji konoplju gaje u nelegalne svrhe. Janoa Berenji sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo isti e da je konoplja, nekada tradicionalna biljka ovih prostora, sada u potpunosti istisnuta iz industrijske proizvodnje. Poklekla je pred razvojem industrije sinteti kih vlakana. U zapadnoj Evropi, konoplja se, meutim, ponovo vraa u masovnu proizvodnju, ali u novom svetlu. - Trend vraanja prirodi uspostavlja sve stro~e ekoloake standarde, a automobilska industrija je posebno u obavezi da ato vei broj plasti nih delova zameni prirodnim materijalima, a kudeljino vlakno je kao stvoreno za to - navodi Berenji za Alo!. U tom cilju prednja i Mercedes, koji od vlakana konoplje pravi oko 200 unutraanjih delova automobila. Osim dobre izolacije i vrstine koja se dobija u sadejstvu sa plastikom, najvea prednost konoplje je njena biorazgradivost. - Stabljika konoplje se sve viae koristi i u papirnoj industriji, dok pored dobrog kvaliteta, ulje iz semena te biljke ima lekovito dejstvo, ato koristi industrija medicine, naj eae za le enje ko~nih bolesti - rekao je Berenji. Konoplja je posebno interesantna i u tekstilnoj industriji za proizvodnju ekskluzivnih odevnih predmeta od prirodnih materijala. I pored brojnih namena, profitabilnost proizvodnje konoplje u Srbiji koriste tek pojedini ratari sumnjivih namera. - Za razliku od mnogih zapadnoevropskih zemalja, kod nas ne treba tra~iti dozvolu za gajenje. Zato se esto deaava da mladi ljudi, da li iz neznanja ili radoznalosti, uzgajaju industrijsku konoplju i prodaju je kao indijsku konoplju, poznatu po psihoaktvnom dejstvu - isti e Berenji. On dodaje da srpski zakon, poput indijskog, dopuata uzgajanje konoplje bez ograni enja. Zabranjena je, meutim, namera upotrebe konoplje u nedozvoljene svrhe. To zna i da ako neko odlu i da industrijsku konoplju prodaje kao indijsku, odgovarao bi kao i prodavac prave indijske konoplje Preuzeto sa sajta alo.rs, interviju sa Janoaom Baranjijem sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Poslao sam nedavno mail u NS institut i odgovorio mi je baa Dr.Janoa Berenji sa informacijama o kupovini semena konoplje,copy-paste maila, zamolio bih vas da ne zloupotrebljavate ovaj broj telefona za gluposti, znam da neete ali nije na odmet napomenuti Postovani ###########, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad u ponudi semena ima i industrijsku konoplju. Prodaja ce poceti krajem februara 2013. Telefon za informacije je: 021-780-365 Od nas uz seme dobijate deklaraciju da se radi o semenu industrijske konoplje. S postovanjem: Dr Janos Berenji morao sam da zatarabim svoje ime :) idemo dalje,bie neato od ovoga...
travahr
travahrENTUZIJASTA

14. okt 2012.

U sljedeu nedjelju 21. U plodovima zemlje biti e reporta~a o konoplji
Hooker
HookerLEGENDA

16. okt 2012.

Ovo sam danas pronaaao prtljajui po netu i tre~ei nekog ko se bavi preradom ili otkupom industrijske konoplje u Srbiji.Jeste da je malo van teme ali mi je zanimljivo pa da postavim,nadam se da neete imati niata protiv. Zvani an grb grada Leskovca u Srbiji. Konoplja i leska,kao deo poluvenca koji okru~uje srednji grb, podseaju na ime grada i injenicu da je leskova ka privreda bila nekad zasnovana na gajenju i preradi konoplje.
huana.meri

16. okt 2012.

i ja sam u pripremi da pokuaam zasadit prvi poljoprivredni industrijski nasad, vidjet emo, nemam ni strojeve ni niata, no jedan hektar u pokuaat
Hooker
HookerLEGENDA

17. okt 2012.

Nešto konkretno, da ne ispadne da pričamo u prazno ... Evo prvo o firmi Svet konoplje, na dnu stranice ima kontakt Svet konoplje Zvao sam ih telefonom, da sad ne zovemo svi da zatrpamo čoveka pozivima, inače zvuči veoma kulturno i ljubazno. Najverovatnije će raditi otkup sledeće godine što znači da ima gde da se proda i kod nas, za sada ne zna otkupnu cenu, ali kaže da se isplati. Nikako da se zaputim u tom pravcu, ali svraćam tamo obavezno čim pre pa vam onda prenosim šta sam dogovorio . Inače, drugar i ja imamo 2 jutra zemlje, e sad da li je rizik uzimati još u arendu ili ne... Ali o tom potom...Već vidim svoju njivu otprilike ovako,ajde Hook ne leti nego polako... Evo i mala dopuna Proizvodnja konoplje u našoj zemlji je dozvoljena odnosno zabrana nije zakonski regulisana ni u APV ni u Centralnoj Srbiji. Evo jednog konkretnog primera: ako proizvodite konoplju za neku firmu koja npr. proizvodi tekstil. Ako ta firma sa Vama potpiše Ugovor o kooperaciji ili Vam pak izda potvrdu o nameni, to će biti dovoljno kao garant da je i njena upotreba poznata. Odnosno proizvedena konoplja se ne koristi za druge namene Zaključak: za proizvodnju konoplje nije potrebna nikakva posebna dozvola. Tehnički i agrotehnički deo: Ukoliko se odlučite za proizvodnju industrijske konoplje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo NS možete naći dve priznate sorte koje su doprinos domaće selekcije a to su: dvodoma sorta ˝Marina˝ i jednodoma sorta ˝Helena˝. Ove sorte su stvorene u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i ističu se niskim sadržajem (
Farmer82
Farmer82AMBASADOR

17. okt 2012.

:rofl: Nego evo svijezih informacija iz RH :) http://www.index.hr/apetit/zanimljivosti/u-republici-hrvatskoj-dopusteno-je-uzgajati-konoplju-cannabis-sativa-l-u-svrhu-proizvodnje-hrane/
travahr
travahrENTUZIJASTA

17. okt 2012.

Javilo mi se ministarstvo U svezi vaaeg upita, odgovaramo kako slijedi: Dozvola za uzgoj konoplje u skladu s lankom 5. Pravilnika o uvjetima za uzgoj konoplje, na inu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu (Narodne novine broj 18/12) izdaje se pravnoj ili fizi koj osobi koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koji vodi Agencija za plaanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja nije pravomono osuena za kazneno djelo zlouporabe droga u zadnjih pet godina i namjerava uzgajati konoplju na poljoprivrednom zemljiatu u vlasniatvu ili posjedu na povraini od najmanje 1 ha. Navedena odredba odnosi se na 1 ha povraine na istoj lokaciji (katastarskoj estici). Ovo zadnje mi je bitno zna i da taj hektar mora biti na jednoj k. . ato kod mene nije alu aj tako da od mog plana niata. Moram zemlju uzeti u zakup. :(
natura
naturaPOZNAVALAC

17. okt 2012.

u slo je bilo na 0,3 hektara kad sam zadnji put proveravarala, ali ja nemam ni toliko steta travaru
Blade
BladeZMAJ

17. okt 2012.

Pa dobro hektar zemlje nije toliko puno...mo~ea kupiti prije nego nas torpediraju u EU..onda zajeb
travahr
travahrENTUZIJASTA

17. okt 2012.

Ja u imanju kue imam 9500m2. Ali tri cestice. Mislio sam dokupiti jos malo da imam hektar no eto ne mo~e ni tako. No treba uvijek probati zajebati zakon orici po dozvolu i praviti se glup :)
PowerSeed

29. maj 2013.

mislim da o uzgoju konoplje treba ozbiljno razmisliti, hladno cedjeno ulje je bar 4x skuplje od maslinovog, a tu su i ostali preparati... moze to da bude ozbiljan posao fotke iz merkatora, cene uklonjene, brutalne su ;) (mada se na jednoj vidi da je 1L negde oko 45e)
weedoye
weedoyeLEGENDA

29. maj 2013.

al ti trebaju masine koje bi napravile to ulje nije samo dovoljno zasaditi konoplju, u svakom slucaju se isplati uzgajati ako nemate uslova za velike povrsine moze 20tak biljci, za caj, seme(hranu) a ostanu i grane umesto drva za zimu :D Jos kad bi se poljoprivrednici iz Vojvodine opametili i preorijetisali na uzgoj konoplje kontam da bi BDP znacajno porastao...
PowerSeed

29. maj 2013.

weed, nisam ni mislio da za dve godine mogu imati svoje ulje u lepoj staklenoj ambalazi, podrazumeva se da treba ulaganja u tehnologiju i masine, ali sam mislio da moze posao biti i prodaja sirovina onima koji tehnologiju vec imaju, gledao sam i ulje jednog domaceg proizvodjaca, preko 7e je flasica od dva i po deci. mislim da je bitno samo odraditi organski uzgoj i naci "partnera" tj. zainteresovanog za otkup sirovina, od biljke se moze iskoristiti sve, a nije preterano zahtevna na njivi ;)
pocetnicki
pocetnickiLEGENDA

30. maj 2013.

cekaj u merkatoru? :) hehe odlican adut izgleda da ide sve polako kako treba, laganim koracima ali ide... bas mi je drago da imamo informaciju iz prve ruke :)
SH

30. maj 2013.

vec dugo je to ulje na trzistu u rs, verovatno i najkvalitetnije hladno cedjeno ulje kod nas, ima idealan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina
PowerSeed

30. maj 2013.

vec dugo se i ja spremam da ga kupim, al nikako da odvojim 2700 dindzi za pola litre, krenem, pa kupim litru maslinovog za ispod hiljadarke :(
weedoye
weedoyeLEGENDA

30. maj 2013.

ima jeftino maslinovo za 3 evra za 1L, kompanija "dobro", novi su na trzistu i zele marketing strategijom niskim cenama privuci kupce a kvalitet nije los, samo mislim da ulje nije hladno cedjeno al bolje i to nego suncokretovo.
No Joke

30. maj 2013.

Ve ina maslinovog ulja na balkanskom tr~iatu koje nosi naziv "extra djevi ansko maslinovo ulje" zapravo nije extra djevi ansko i upitne kvalitete. Na izvraenim testiranjima od 10 proizvoa a samo su dvije vrste zadovoljile ispitivanjima i u skladu su sa dekleracijom. Za prave maslinare nije veliki problem proizvesti extra djevi ansko maslinovo ulje ali ga je problem kao takvoga o uvati na policama naaih trgovina jer je sve od uvjeta prijevoza pa do skladiatenja nezadovoljavajue i utje e na kakvou ulja.
EL Vutranjinjo

9. jun 2013.

interesantna tema imace sigurno znacaj u bliskoj buducnosti sto se tice sire primene,za sada nisam siguran da je za neki ozbiljan uzgoj:( jer prolazeci cesto pored oglednog polja instituta nisam siguran da zasade ni pola hektara!?:(a prvi put kada sam vec znao sta je ganja tu i u okolnim mestima su bili hektari i hektari:) i pitam svoga dedu kao naivno sta je to,oni su je zvali kudelja i nabrojao mi je barem 10artikala sta se pravilo od nje. STa je jos interesantno a mozda ce otici u out ali hajde..sa svojih 13,14god sam prvi put sadio 5,6 biljaka sredinom 90tih u basti kontajuci da niko nece skontati sta je to;) medjutim prvi koji su skontali i digli frku su bile babe i dede iz komsiluka koji su ih snimili odma na 4,5listu i digli frku.Znaci nasi stari su upoznati i sa sadnom i preradom i svim oko konoplje u skoro u svakoj opstini u backoj su postojala kudeljare koje su preradjivale.mislim da je gore pomenuti beranji covek s kojim treba pricati o svemu i kako je preraditi i plasirati,msm da je on cak neke sorte stvorio:)
metalmaniac

10. jun 2013.

kudelja su kod nas sirova vlakna iz konoplje, obi no vodovodari namotaju na navoje ventila i spojeve cijevi da bolje brtvi (tj. sada se viae koristi teflonska traka)
VO

15. mar 2014.

Ljudi, ima nas koji smo se anga~ovali oko revizija propisa za uzgoj konoplje. Svako ko ima ambiciju da uzgaja industrijsku konoplju neka napiae poruku na https://www.facebook.com/pages/Konoplja/670834076289369?fref=ts ili neka se javi Vuku ili meni (Vlada). Naai kontakti su na profilu. Zajedno mo~emo da se izborimo za liberalizaciju propisa o sativi l. Napominjem da je ovaj FB profil namenjen isklju ivo INDUSTRIJSKOJ KONOPLJI. Radimo, naravno, i u drugom smeru samo su po tom pitanju okolnosti mnogo druga ije (potra~ite IRKA). Srda an pozdrav saborcima iz Vutre.
Blade
BladeZMAJ

15. mar 2014.

4. Piaite kvalitetno i ozbiljno Ne piaite poruke nepovezano, tek da i Vi neato ka~ete! Ako tra~ite pomo, budite precizni. Izlo~ite ta no ata o ekujete da se dogodi, ata se u stvari desilo i iznesite sve relevantne detalje. Ukoliko odgovarate na ne iju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i dobro razmislite ata ete napisati, proverite da li ste zaista u pravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju. Ne zbijajte aale kada tome nije mesto na ozbiljnoj diskusiji (a naj eae nije). Budite spremni da stojite iza svoje tvrdnje. 11. Reklamiranje je zabranjeno Forum nije mesto za besplatno reklamiranje Vaaeg posla, sajta, firme, ili bilo ega ato moderatori ocene kao o iglednu zloupotrebu foruma za besplatno oglaaavanje.
BB
Bruce BannerENTUZIJASTA

9. maj 2014.

Zanima me kada industrijska konoplja pusta polen? I kolika je potencija u km, ako se ne varam mislim da moze da oprasi i na razdaljini od 5-10km ? Da ne bude da u blizini ima neka samonikla pa da papne lepe egzoticne zenkice :D
PowerSeed

9. maj 2014.

pusta cim se rascveta, a ti sad sibaj bar kilometar u krug pa vidi jel ima koja
BB
Bruce BannerENTUZIJASTA

10. maj 2014.

lol, pa znam i ja da pusta tada, ali kada je to, koji mesec? Posto sadnjom automatika se to da tempirati :) A mozda bi to onda bio gigantski automatik hibrid izuzetne kakvoce :hehe: :lol:
PowerSeed

10. maj 2014.

ako ga zasadis danas (10 maj) automatik ce ti zavrsiti krajem jula/pocetkom avgusta, teoretski moguce je da bude oprasen jer divljakusa obicno procveta tokom 7 meseca. u tom slucaju neces dobiti gigantski automatik, on ce biti isti kao i da nije oprasen, samo ces dobiti automatika punog semena koje ce biti upitne kvalitete
BB
Bruce BannerENTUZIJASTA

10. maj 2014.

megalol pa mislio sam na biljke iz oprasenog automatika semena, a ne na transformers automatika (al svejedno to je bila sala)
PowerSeed

10. maj 2014.

kako god ne bi dobio gigantskog automatika, ako znas da se u blizini godinama pojavljuje industrijska konoplja, begaj odatle
Vutragenjo

11. maj 2014.

otkud ova tema ovde
PowerSeed

11. maj 2014.

pa, nesto vise od 3 godine ;)
Vutragenjo

12. maj 2014.

dje bi trebalo da ide ova tema? vanjsko? upotreba?
PowerSeed

12. maj 2014.

ajd nek bude vanjsko
antik1

2. jun 2014.

Zanima me sadnja industrijske konoplje u RH? gdje nabavit sjeme?' tko se bavi preaanjem? za ulje.
Stipe
StipeZMAJ

2. jun 2014.

Jedino sto znam je da za ind. konopolju treba dozvola i papirologija ;) Neki dan po prvi put posadjeno 20hektara(nisam siguran) u Zlatnoj dolini (slavonija)
finestBLkush

2. jun 2014.

a cannabio, oni odavno vec imaju i to nekoliko njiva ind. konoplje
Stipe
StipeZMAJ

2. jun 2014.

Nisam znao za to....ovo sam procito neki dan i pisalo je kao prvi put u hrv posadjena ind konoplja. mozda su mislili na 20ha prvi put :D jbga
finestBLkush

2. jun 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=foRsg49JCTQ&feature=youtu.be https://www.facebook.com/CannaBioHR
Z&N
Z&NZMAJ

2. jun 2014.

Ovo je od 2012. godine, a nije mi se dalo tra~it novije: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_18_505.html Prema mojim saznanjima, trenutno se bio masa uniatava na njivi, a samo se sjeme smije preraivati.
prijatelj od prijatelja

2. jun 2014.

moram se ja uklju it :) sve informacije o industrijskoj konoplji mo~ete posluaati ovdje.. https://www.youtube.com/watch?v=ieT0iJ1y7N0 i ovdje https://www.youtube.com/watch?v=EjLXLzeHoDo
PowerSeed

2. jun 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=-4Xgh9Rh2pc
NB

25. jul 2014.

Evo ja ve osam mjeseci jedem dvije juane ~lice dnevno sjemena konoplje zbog poviaenih triglicerida i koleserola u krvi i prekomjerne te~ine i ve nakon aest mjeseci konzumacije krvna slika se jako dobro popravila i i desetak kila sam izgubio. Ju e mi bio jedan biolog u posjeti koji jede konopljino sjeme od devetog mjeseca proale godine i smraavio 35 kg a masnoe u krvi stavio u granicu normale. Ja jedem ne oljuatene sjemenke sorte FINOLA jer su oljuatene pre skupe
PI

22. maj 2015.

Da li je neko slucajno pokusao da napravi cbd ulje od industriske metodom RS? Da li je to uopste I moguce
huana.meri

17. nov 2019.

nadam se da nisam fulo temu.... povrh mene u brdima sam nanjuaio 3 jutra zemlje uz jednu bilogorsku rijeku, samo korito, nikad nista nije sadjeno tu, samo livada raste.... vlasnik kaze ako hou da e mi iznajmit to ali kaze da jel ja znam koliko vode bude u proljee tu na tom polju, kad izlije korito i poplavi polje... e sad, kako je proljece koje podr~ava poplavu ipak period dosta kratak, smatram da je bas ta zemlja dobra jer ima zalihu vlage uz rijeku koliko god treba... isti vlasnik misli da je nemogue ka~e tamo saditi ista osim rize, ili kaze mozda ja znam da je konoplja ko riza...ipak smatram da malo pretjeruje s vodom, prolazim tamo esto i nikad nisam vidio da pliva teren, bude jako mokar ali da je ko jezero ne, ili bara...ja sam nekako mialjenja da se baa to polje treba zasaditi ind., samo kad se ta voda malo povue, tu bi biljke trebale napast s rastpom ko NATO u siriji... mogue da mi bude kompleksnije zasijat, posadit, upikat, ali kad krene, nevidim problem, taman da i poplavi polje dok je biljka pola metra npr., pardana cure ce bit na polu hidroponiqi pie dalje kako vrijeme ide.... taman da i kasnim 20 dana sa startom, ta vlaga i voda mi kasnije moraju samo pomo.... ima ko napuaen da ima neka iskustva s ovim pi_darijama, ili neko nadimljen da ima neato pametno da nadoda??? :razvaljen::
kipo
kipoLEGENDA

17. nov 2019.

Pozz, mene zanima dali postoji minimalna povrsina zemlje na kojoj se mora obradjivat? Zemlja mora biti u osobnom vlasnistvu, ili se ona moze iznajmit? Hvala!
huana.meri

17. nov 2019.

tvoja pitanja i nisu bas misterij nekakav, samo treba itat...ako nisi na ministarskom sajtu bio onda te bas i nezanima, a zaista sve piae.... ak i kod nas postoje teme oko toga, na google da nepricam da nema sanse da dobis podatak...
Vanzemljak27

17. nov 2019.

Ako ima dosta sunca i svjetla to mora da bude dobro :) Konoplja ima moan korijen
huana.meri

17. nov 2019.

idem sutra na put neki pa preksutra odem gore da snimim teren da vidite svi....probacu malo kopat da vidim kaka je zemlja ispod....
huana.meri

1. dec 2019.

vrlo zanimljiva stvar ica, neko se naradio ljepo, ima vrh tabela.... https://repozitorij.politehnika-pula.hr/islandora/object/politehnikapu%3A92/datastream/PDF/view
huana.meri

7. dec 2019.

Bivai narcomani:smoke:, po modernom medicinari, bio io ju e na CROAGRO sajmu, malo da, jelte, ujem nea pametno, nemogue sad da sam ja najpametniji, pa reko da neki utisak okinem na forum za sve vas koji ste sprije eni bili, zbog kojih je ostalo 50 sjedala, viae od pola dvorane, prazno...:ajnstajn: Na teren smo krenuli moj jedan bran i ja.....on neke eko sibirske borovnice, brusnice, a ja napad na na konoplja temu, nisam se pomako na tu temu ve dugo, reko ima da me onesvjeste tehnologijom, modernim, ministarstvo ima da rasturi s predavanjem....kad ono, kruta kifla na suhi anus na silu, tako mi je teako bilo sluaat ~enu iz ministarstva, staro predavanje bar 2 god., daje krive info. ili stare, potpuno nezainteresirana, kad sam pokuaao neato pitati i obrazlo~iti, tajac, di~e se neki lik i ka~e da e on meni posebno poslje objasnit....na samom po etku je zapo ela sa re enicom kako je predavanje jedno te isto skroz, ato sam kasnije i razumio koliko nebuloza spominje ~ena...zatim druga stvar sa naglaskom na negativu, oni, poput mene, koji su doali radi sadnje konoplje "one", i sli no...reko ajde, melji ti, kad sam tu sluaam...dok nije u pola 6 rekla da svi koji misle bez suaare sadit konopju, ili ne plaat posebnu suaaru za konoplju, e onda sam se digo i kreno van, da negubim vrijeme na kameno doba mozak... sreo slovence neke, neznam radi reklame dali da piaem koga i otkuda, cool ekipa, ljepo se narazgovarali, puno mialjenja dijelimo, uo sam dosta bitnih stvari o samim strainovima koji se smiju, sade, kod nas, sloveniji...probao neko ulje koje i nema bas u prodaji, ismijali se, izgrlili i gas lagano doma... mislio sam da budem sreo nekog od ekipe koja je sadila ove god. no nisam, posjeenost nije baa bila neka.... nisam uspio ni ove svoje mega proizvoae vidjet, 2 najja a u dr~avi....onako, kao da je taj segment ohladio, hektari, sjemenke, ulje... kako sam izlazio iz dvorane lagano nadrkan, odma po nem rotirat po prostoru trazeci bas taj stand koji sam krajickom oka vidio pri ulazenju.... kako sam se okrenuo, lik me pita, hej, bok, tebe sam vidio unutra, i? smajl, ata ka~ea? opet smajl, tako da ekipa ozbiljna skoro da kop a, skenira brau po krvi i udahu... kako je razgovor krenuo, uklju io se i vlasnik, nabrzinu poderali 307 tema, od klijanja, masivnog, trihoma, sazrijevanja, osjemenjivanja...joa par smaljova, on vadi penkalo, ka~e ajmo na probu, smajl i gas doma....ubo sam kalendar od njega sa ljepim fotkama, ako ka~e vrhovniatvo da smijem di sliku koju, mo~e... kao netko ko ve dosta dugo sadi sebi, razumijem biljku dosta, mogu reci da je ipak koncept nekoliko stotina biljaka strateaki problem, a ne sad jel znaa ti, mora se to i izvest... neke sam stvari uo od njih prvi put, veinu sam znao, svakako smatram da je ekipa hvale vrijedna... ostalo sajam ko na gripi svi, atand ministarstva nema znanja ni o tome ata jede krava a ne neato ozbiljnije, obi no hostesiranje...nedo bog da nea pitaa, ovaj moj skrenio s tim eko nasadima s ministarstvom, koda sadi koku sa bijelim kristaliziranim listovima... ugl., ako usporedim sebe i svoj stav o ind. nasadu za proljee prije i poslje slovenca, mislim da sam lagano optimisti niji... :) takoer mi je slovinac reko da se kod nas sprema promjena zakona o konoplji, i da e i taj biti bolji od slovenskog, te kako je i sada naa postojei kao bolji... dali je mislio da e biti reguliran medicinski uzgoj uskoro , neznam, no promjena ce biti... dimno...:vutra::joint2:

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.