VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojUzgoj zbog sjemenki
LEGACY

Uzgoj zbog sjemenki

60 odgovora4,706 pregleda
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

:vb_wave:Ekipa Pozdrav! Od idueg proljea ~elim uzgajati istovremeno 10 razli itih sorti ganje u svome vrtu -i tako svake godine. Indice,Sative,Hibridi,Landrace.:dada Svake godine bi uzgajao od svake sorte -na jednom dijelu zemljiata i muake i ~enske biljke radi sjemenki za iduu sezonu, a na drugome dijelu -samo ~enske biljke zbog konzumacije. E sada ,sve je to ovako lijepo zamialjeno,ali ipak postoji jedan problem! Ljudi, kako kvalitetno zaatititi ~enke jedne sorte od kri~anja sa drugim sortama,tj. ato napraviti kako bi bio 100% siguran da se uvjek opraae samo mu~jaci i ~enke ISTE sorte,poato e to sve biti na jednom zemljiatu,a pelud mu~jaka-zna se, leta na sve strane!? Ja sam to zamislio tako da svaku sortu (za sjeme) stavim u poseban PLASTENIK -samo dok se opraae,a poslije toga bacam muake i viae mi ti plastenici ne trebaju! `to vi mislite?? Ima li tko od vas ve sli nog iskustva sa uzgojem viae razli itih sorti odjednom uzastopno viae sezona -a da svaki puta ima sjeme za idui uzgoj od svake pojedina ne sorte bez kri~anja.. :thankyou:
$DoLaR$POZNAVALAC

maj 2012.

samo razmisli kakav miks bi dobio :)) ...nakon prve godine nebi viae znap ata je ata....a da bi na drugoj strani uzgajao samo ~enske nemogue jer polen leti do 300 km.....ako imaa tako duga ak vrt vrh :)
rockerboyAMBASADOR

maj 2012.

Cim vidis koji su muski, skloni ih negdje gdje nemaju doticaj sa zenkama(pod tim doticaj, mislim na potpunu izolaciju jednih od drugih) i onda sam oprasuj koje hoces s kojim hoces... :ovca Uzmes one atapice sa vatom na vrhovima i prodjes po muskima pa po zenskima i eto. na taj nacin mozes imat oprasene odreene cvijetove, a ostale ostavis neoprasene. Tako da ne moras odvajati zemljista. I bit ce ti lakse izvedivo ako ih drzis u teglama. Nadam se da sam bar malo pomogao, naravno postoje razlicite varijante a sad ako smislis bolju.. Treba jos malo to razradit, al to ti je donekle to sto ti zelis...
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

A ata mislia da ovo sa plastenicima nebi upalilo? Kako to ina e rade u seed firmama? ZNA LI TKO ????????
rockerboyAMBASADOR

maj 2012.

Napisao sam ti gore.. mislim da bi trebalo funkcionirat, makar to nisam jos radio.
$DoLaR$POZNAVALAC

maj 2012.

seed banke to rade u zatvorenom i kontroliranom uzgoju....rockerboy di si mislio da ih makne...nisam te sku~io u zatvoreno ili?
rockerboyAMBASADOR

maj 2012.

Ne znam ni sam di da ih makne to mora sam smislit.. Ali da, na neko potpuno izolirano mjesto, to sigurno.
MiovutraISTRAŽIVAČ

maj 2012.

}enke u "vrt" , muake kontrolirano u vazama/saksijama kad muakii malo odrastu pogladi im znaa ve ata i satri ih i fino od tetke od tetke praai vrh-dva tri kako oa i to je to ato se mene ti e ;)
rockerboyAMBASADOR

maj 2012.

Miovutra, bilo bi to super ako zna koje ce biti zenske, a koje muske :ludak

maj 2012.

Mnogo komplicirano, pogotovo outdor. Jednostavnije kupiti ono ega se po~elia plus mnogo je znati~eljnih vani za imati svoj rajski vrt, pun sjemenki:)) A i ato ne dati kintu proizvoa ima, nije to tako skupo a oni se misle za vrste a i zakonski je kod njih druga ije. Ja bi se ~iv pojeo da ekam sjemenke:vb_kez: Ako si "bogu iza nogu" mo~ea svaata, ali lakae je to u indoru raditi jer ne mo~ea protiv prirode vani.
MiovutraISTRAŽIVAČ

maj 2012.

@rocker :) Istina totalna, onda i za to moj savjet kupi femice za nva i uzmi regular pakovanje di ti je fift - fifti i eto bie i momaka :D /peace 2 all
rockerboyAMBASADOR

maj 2012.

Da mozes tako, nisam se toga sjetio.. Sretno s tim.
swibISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ja sam razmialjao o tome da jednu biljku iz kupovnog fem. sjemena izlo~im stresu pa se nadam da postane hermi, nju bi stavio daleko od drugih, i imao ju za brdo sjemenki, koje bih idue godine iskoristio... A onda ako sam u mogunosti, opet napravio hermia i izvukao feminizirano sjeme, ima tu negdje uputa kako to napraviti... Vjerojatno u probati ali neke druge godine jer ovo mi je prvi put.
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Kua mi je 'bogu iza nogu' sa okunicom od 25000 m2 i mogu svaata. :) A cilj mi je uzgajati biljke na svom podru ju i dobivati sjemenke iz godine u godinu koje nee biti ni do koljena onima iz seed firmi jer se full aklimatizira na TO NO sve MOJE uvjete :tlo,polo~aj,na in uzgoja,itd. Tako da e to sjeme biti dragocjeno,biljke e biti ful jebene,moj Landrace! A ne kao ato sam ove godine uzeo preko Aliena od Flying Dutcha 'The Pure' :sjemenke ve na izgled nikakve -male i svijetle,izklijale nakon mjesec dana!,i na kraju niti jedna ne raste,-samo su bacile klicu!Katastrofa! U svakom slu aju neato ste mi malo pomogli,ali joa trebam razmialjati kako i ata. Meni se i dalje svia ona moja ideja sa plastenicima,a vidim da vama baa i ne-nitko to niata ne komentira. Zna i ponavljam: Svaku posaditi u razdvojene gredice. Neposredno prije po etka cvjetanja nad svaku sortu postaviti zatvoreni plastenik.Kada muaki baci pelud na dame,pogubiti mu~jake i otkriti foliju.
rockerboyAMBASADOR

maj 2012.

Ako to mozes tako jako dobro izolira super, makar mislim da ti je mozda jednostavnije onako kako sam ti predlozio, uglavnom nije ne izvedivo.. Sretno!
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Molim na javljanje stare iskusne outdoor growere koji viae godina uzgajaju istodobno barem dvije razli ite sorte,a da sjeme uvijek dobivaju od svojih biljki! Pa mora vas biti...

maj 2012.

Ja nisam stara iskusna growerica (pogotovo outdoor), ali mogu rei toliko da mi se tvoja ideja svia i ne vidim razlog zaato ne bi bila izvediva, ako imaa dobru poziciju i sigurnost.
He-ManLEGENDA

maj 2012.

Skoro 20 postova u temi, i jedino je onaj trei od rockerboy-a od nekakve pomoi. :ohno: Ako neato ne znate ili niste sigurni u to, onda se okanite davanja savjeta i pisanja po temama samo da bi pisali neato. Jer ovako teme nemaju smisla i od kontruktivnih rasprava nema niata jer se kvalitetni postovi izgube u moru bezveznih. Efektivan domet polena u ovako malenom outdoor uzgoju je par kilometara, do nekih 12km ovisno o vjetru i sli no. Zna i, polen je toliko lagan da se zavla i svugdje gdje postoji strujanje zraka, a s smanjenjem prostora(promjera) gustoa polena po kubnom metru je logi no vea, samim time i aanse da biljka bude opraaena su vee. Mom frendu je opraailo biljke u indoru!, jer je svje~i zrak upuhivao izvana a kua mu je u blizini aume i livada gdje je netko vjerovatno sadio ili je bilo samoniklih muakih biljki. (samo da vidite kako je zajeban taj polen) Tako da ne vidim na in kako bi se to moglo izvesti u outdooru, s plastenicima, bez plastenika, ovako ili onako. Muake biljke jednostavno ne smiju biti u blizini ~enskih, nikako. Jer ako ih i zatvoria u plastenik, svejedno trebaa imati protok svje~eg zraka. Mo~da jedino ako je full zatvoreni plastenik i imaa ventilatore na upuhu i ispuhu (+filter nekakav). Uzgajiva i u seed kompanijama ato re e dollars, imaju kompletno izolirane sobe u velikom slu aju s buffer prostorom koji slu~i za presvla enje u novu robu ili kombinezone pri ulasku u muaki room, i nakon izlaska usisavanje i skidanje te robe. Jer polen se bez problema hvata na odjeu, ruke, kosu, ... i prenosi na ~enske biljke. Pametnije bi ti bilo uhvatiti se kloniranja i pravljenja majki, a onda s polenom ne trebaa raditi neke velike akcije. Kada saznaa koje su muake uzmea ih par i stavia da dozriju indoor u nekom izliranom boksu, isto da dobijea neato sjemena. A mo~ea klonirati i muake pa imati paletu muakih "donora" i sl.
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Kume svaka ast na odgovoru! Imam 2 pitanja : Kako onda ina e ljudi koji uzgajaju outdoor svake godine imaju sjeme za idui put - puste zajedno muake sa ~enkama,pa dobiju sve budove u sjemenkama,ili svake godine nanovo kupuju sjeme u seed bankama ili sl.? I drugo pitanje je koliko godina mo~e ~ivjeti biljka u vegetaciji za klonove(majka)? ---------- Post added at 22:41 ---------- Previous post was at 22:32 ---------- Zna i ajde da malo promjenim svoje pitanje.. Odabrao sam jednu odreenu sortu koja mi se najviae svia. }elim ju uzgajati od sada pa na dalje svake godine do kraja svog ~ivota. :) Kako u to radit? Svake godine kupovati ponovno sjeme u seed banci,ili? Tko zna? Pa nemogu vjerovati da ste svi na ovoj stranici groweri koji svaki grow uzgajate drugu sortu,ili eventualno jednu odreenu sortu uzgajate viae puta -ali svega par puta(par godina) kupujui uvijek nanovo sjeme ili kloniranjem majke? Jesam dosadan?
Like MikeISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ti mozes da narucis 10 regularnih semena tog strain-a koji ti se dopada. Od tih 10 semena u proseku ces dobiti 5 zenki i 5 muzijaka. Ako ne uklonis muzijake oni ce da ti oprase zenke i imaces hedove pune semenki (to je ono sto ti zelis) ali kvalitet te vutre nece da bude isti kao kvalitet iste te trave bez semenki,zato niko ne zeli zemenke :) Zar ti nije jednostavnije da izdvojis 50e godisnje za feminizirano seme i ne komplikujes i ne rizikujes da padnes posto ti plastenici u sred sume nisu bas uobicajena pojava :)

maj 2012.

moja ideja je ovakva: kad muaki procvjetaju sasije ea ih sve ali sa jednoga skinea granu kao klona a ostalo bacia... tog klona dr~ia u vodi dalje od sajta joa par dana da otvori praanike i po ne sipati pelud, koji zatim spremia u neku vreicu. poato imaa pelud u vreici, mo~ea krenuti na opraaivanje, a dalje i sam znaa kako i ato. opraaia neki najdonji vrh prema suncu (obavezno donji da slu ajno ne posipaa ostale kad budea opraaivao) i ekaa da sjeme sazrije...

maj 2012.

i jel se tako dobija femizirano seme ?
GreenRyderLEGENDA

maj 2012.

.....ne, tako se dobiva regularno sjeme......

maj 2012.

Koja je ovo rasprava luda,.... Fino ti je He-man odgovorio na prva pitanja,a ti sada ailjia dalje.Pa naravno da e i svaka ~enska biljka out napraviti na sebi pokoju sjemenku,radi samo odr~anja vrste.Tako da ea na biljki koja je dozrijela out dobiti nekoliko sjemenki,ovisno o sorti. Drugo imaa temu o kloniranju pa se uhvati itanja...jer se ovdije bezveze nabijaju postovi. Ovo ato si ti zamislio sa plastenicima i te sheme....okani se brale toga,padaa prve godine. Kume...10 sorti,muake,~enske,vako,nako.... l.Zk 173.2...daj mi barem jedan razlog zaato ti treba toliko vrsta,tolika koli ina trave,a da razlog nije zato ato duvaa ko' manijak ili imaa jako,jako dobru ekipu oko sebe s kojom volia zapaliti. Pozdrav i sretno sa plastenicima:icon_lol:
Z&NZMAJ

maj 2012.

:lock::wave:
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

VenloNL -pitaa zaato mi treba toliko vrsta? Zbog toga ato se nemogu odlu iti za samo jednu sortu koja bi mi bila savraena.Dapa e,najradije bi ih imao SVE ato postoje jer mi je SVAKA na svoj na in dobra-i po djelovanju i po izgledu.(I ina e sam veliki ljubitelj SVIH biljaka!). A ato se ti e 'padanja', -o ito nisi (a i joa neki) dobro pro itao to da imam kuu sa oogromnom okunicom.}ivica i razno grmlje,voke i drvee su mi posvuda -uz cijelu du~inu ograde i oko vrta koji je na sredini. Tako da bi se to moglo vidjeti jedino iz zraka! A ato se ti e koli ine, -nebrini nebi se bacilo, i NE, -nebi se niti dilalo-ako to mislia! Metalmaniac - Svaka ast kume na odgovoru,odli na ideja,Hvala! Pozdrav:wave:
SimasZgAMBASADOR

maj 2012.

ata mislia zaato je zaklju ana tema? tako da se odma otvori nova pa da skupljaa infrakane i rep- ponovo? na ovom forumu ima bar 100 tema istih kao tvoje i upravo zato nema potrebe za pisanjem opet istih po 20x.... Od mene upozorenje! EDIT: Prvo se forum treba procitati, da bi bio mjerodavan pisati
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ajde molim te nai mi temu istu kao moju
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Jeli istina to da e svaka ~enska biljka uzgajana vani ,bez da ju opraai mu~jak ipak sama od sebe stvoriti pokoju sjemenku -samo radi odr~anja vrste?
SimasZgAMBASADOR

maj 2012.

https://forums.vutra.org/groups/zajednica-vutra-geneti-ara-d11-metode-skupljanja-polena-te-opra%9Aivanja.html https://forums.vutra.org/vanjsko-uzgajanje/2426-kako-ostvariti-ovu-metodu.html?highlight=opra%9Aivanje https://forums.vutra.org/unutra%9Anje-uzgajanje/307-malo-pomo%E6i-unutra%9Anje-uzgajanje.html https://forums.vutra.org/unutra%9Anje-uzgajanje/53-zensko-seme.html..................
SimasZgAMBASADOR

maj 2012.

Opet nova tema,a? https://forums.vutra.org/content/220-pravilnik-vutra-organizacije.html

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se