LEGACY
Navodnjavanje outdoor
16 odgovora6,273 pregleda
NoTrippin
AMBASADOR1.958 REP13%
→ Legenda
NoTrippinAMBASADOR
jun 2008.
jun 2008.#1
Evo zanima me da li iko koristi neki malo napredniji sistem navodnjavanja od noaenja
kanti do sajta poato je sad ljeto i kiae je malo.
Neato sli
no ovome na slici u izvest i imam plosnati kanistar od 200L,ventil(ko apina plasti
na),
gumu za vodu(onu kvalitetnu za 10 bara),i ventilie kao za kap po kap sisteme.Ovo mi je sve dao
dida jer on radi kap po kap na maslinama.Ovih dana sam u procesu sastavljanja.
Ideje - komentari - iskustva???
balcan_smoke
LEGENDA5.303 REP3%
→ Zmaj
balcan_smokeLEGENDA
jun 2008.
jun 2008.#2
jedan stariji post
sa vezivanjem vrha da donji cvjetovi dobiju viae sunca
ovo je neprimjetna varijanta pa nema samopunjenje
ali ako poreaa kamenje u tri sloja na padini do buria
plo
astog naravno,mogue je izvesti
elephant0r
AMBASADOR3.331 REP52%
→ Legenda
0 REP0%
→ Istraživač
jun 2008.
jun 2008.#4
Dobra ti je zamisao...Znas kako sam ja to nekada radio...uzmem dve plasticne kade po 75 litara i zapalim na sajt kada je loshe vreme(tada ima manje ljudi napolju,a i kisha mozda padne),ponesem ashov,zakopam obe kade u visinu zemlje na jedno desetak metara od biljaka i prekrijem mrezom za komarce(zelene boje)...jedan veliki pljusak ili par manjih napuni tzv.rezervoare i onda nemam brige za zalivanje,a dok ne padne prva kisha..:icon_idea: ma padne ona,a kasnije se samo nadopunjuje***Ovo ti je stara skola(sigurnost na prvom mestu,i sto manje ledja da bole)***A moj napredniji sistem je trenutno hidro-gel.Od pre dve god. ga koristim pa sam probleme oko zalivanja sveo na minimum*** znam da se ne tice tvog sistema,ali mozda ti pomogne ovo sto sam rekao,mozda i ne,ali meni hidro-gel spasava situaciju pa ne moram toliko da brinem... http://64.233.183.104/search?q=cache:NGwb8IvTlMgJ:www.asunion.co.yu/yu/hidrogel.php+hidrogel&hl=sr&ct=clnk&cd=1&client=opera
NoTrippin
AMBASADOR1.958 REP13%
→ Legenda
NoTrippinAMBASADOR
jun 2008.
jun 2008.#5
Balcane :
reci mi jel to tvoje sa slike ista stvar kap po kap zakopano u zemlju samo bez punjenja ili neato drugo.
Jesu li na gumi rupice ili ventilii?Kolika bi trebala biti razlika u visini izmeu kanistra
i biljaka, meni e bit mo~da pola metra,neznam jel to dosta da hidrostatski tlak to pii
konstantno,dinamika fluida ovo ono.Dal da gumu zabodem drito u zemlju ata dublje
ili da ide po povraini oko biljaka,da se nebi korjeni razmazili pa bili povrainski.
To su neke od stvari koje me kopkaju pa mi daj reci onako iz iskustva ata je bolje.
Mucho gracias.
Univerzal:
Koliko ku~im ti bi napravia sebi male bunare od tih plasti
nih kada i onda bi iz njih sam
zaljevao biljke,korisno skroz jer nemoraa dovlaiti vodu ali sam ja to nekako htio ako
uspijem da se samo zaljeva.To sa mre~om za komarce mi je vrlo korisno za punjenje,
tako u i napraviti.Taj hidrogel,o tome sam
itao prije i po stranim forumima,
ini mi se
da je dobra stvar,ali daj reci di se mo~e nabaviti ili je neka egzibicija pa se teako nae.
tu se svi ku~imo :thumb:->motika
0 REP0%
→ Istraživač
jun 2008.
jun 2008.#6
Kralju,nema nikakve egzibicije sto se tice nabavke...evo link(ako ga uzmes doziranje ide ovako(za ganju)-jedran gram na jedan litar zemlje*** http://www.asunion.co.yu/yu/hidrogel.php :hippy:
Melange Reflections
ENTUZIJASTA497 REP74%
→ Poznavalac
Melange ReflectionsENTUZIJASTA
jul 2008.
jul 2008.#7
Juce pomazem komsinici da napumpa gumu na bicikli i padne mi na pamet dok sam pumpao da bi mogao da resim probleme oko navodnjavanja.Trudicu se da budem precizan i da ne okolisam mnogo.Recimo,uzme se oblik boce za vodu od 5L,10L,25L,na 3cm od dna se napravi rupa i u nju se postavi ventil,na taj ventil ide tanko crevo i onolike duzine je koliko je korisniku potrebno.I onda je jedina caka u pritisku koji se pumpa od gore i po principu pumpe za biciklu s' tim sto se nas pritisak zadrzava unutar kanistera i mi ga kasnije na ventilu namestimo kako nama odgovara.Taj deo bi bio mogao biti nalik na chep za flasu koji se zavrce i u svojoj osi nosi pumpu koja ce nabijati pritisak.I tada se sprava zakopa ili malo zakamuflira,razvije crevo,sipa se voda,nabije-napumpa pritisak u kanister i mozemo da odahnemo na vrele dane kada je biljkama bas potrebna voda.E sada,trebale bi neke finese da se dorade kao sto je jacina pritiska,materijal kanistera da bude cvrst da moze da izdrzi pritisak,treba proracunati i jacinu pritiska koji cini potisak na ventil i koliko ispusta vode i kako ispusta vodu i da se obrati paznja na delove da budu sto jednostavnije poslagani.Siguran sam da ovo moze da bude jedno od jednostavnijeg resenja za zalivanje.Zanima me vase misljenje i neke sugestije...Ima li smisla...i ako ima smisla da zajedno usavrsimo spravu koja bi svima mogla pomoci
Melange Reflections
ENTUZIJASTA497 REP74%
→ Poznavalac
Melange ReflectionsENTUZIJASTA
jul 2008.
jul 2008.#9
Nije tehnicki prezahtevna,samo treba volje i truda i da vidis kako je zivot lep...ma...no problemo,ja sam bio uveren da ima ljudi koji imaju sta da dodaju na ovu temu,ali pokazalo se sasvim suprotno...inace meni ova skalamerija ima smisla i gledacu da je sastavim,pa kada bude zavrsena stavicu crteze i uputstvo
jun 2008.
1 / 9
jun 2008.
jul 2008.