LEGACY
Outdoor- Krpelji!
108 odgovora13,397 pregleda
26. mar 2012.#1
Upravo sam sinotj imo borbu sa krpeljom.. s tim da mi je uao u pupak,nebiste vjerovali..
Izvadio sam ga,ali je glava ostala,pratit cu,pa vidjecemo sta se dogovdit.. navodno bi trebala sama ispast..
Pa evo 2-3 rijeci o krpeljima,i naravno pisite svoje dozivljaje!
Krpelji (Ixodoidea) su nametnici koji parazitiraju na domainu i prenose vei broj bolesti. Domain mo~e biti
ovjek ili bilo koji viai sisavac, npr. pas, ma
ka, govedo, kao i ptice i gmazovi.
Podjela krpelja
Latinsko ime za krpelje je "ixodides". Krpelji spadaju u skupinu
lankono~aca iz reda grinja (acari). Radi se o srodnicima pauka (imaju osam nogu) duga
kim do dva centimetra, ~ute ili smee boje. Ima ih oko 300 vrsta. Krpelji se dijele se u 3 porodice:
[*]Tvrdi krpelji - krpelji aikare - (Ixodidae)
[*]Meki krpelji - krpelji nastambe - (Argasidae)
[*]Nuttalliellidae - sa samo jednom vrstom - Nuttalliella namaqua
Pridjev "tvrd" odli
no odgovara opisu (ixodidae). Krpelja koji se nije preobrazio pijui krv domaina je izuzetno teako mehani
ki uniatiti.
Odstranjivanje krpelja
Nakon ato pronaete nametnika na svojoj ko~i ili u krznu vaaega ljubimca, lagano razmaknite krzno oko nametnika. Potom jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju sa dva prsta (sa glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van. Za skidanje krpelja sa psa postoje i specijalna klijeata-pinceta koja se mogu nabaviti u trgovini s opremom za kune ljubimce. Pinceta u obliku kemijske olovke je svinuta tako da zaobie tijelo krpelja i uhvati ga odmah uz ko~u za glavu. Lagano uvrtanje lijevo-desno je dovoljno da se krpelj otpusti, nakon
ega ga lagano povu
ete van. Krpelji se ne "zakopavaju" spiralno, ve imaju rilce kao harpun. Vaditi ih kru~nim pokretima nije prakti
no.
Ako prilikom vaenja u ko~i ostane glava krpelja, lako ju je kasnije izvaditi steriliziranom iglom. Krpelje nikako ne valja guaiti uljem (bez zraka mogu dosta dugo opstati), trovati insekticidima, omamljivati benzinom i alkoholom, pr~iti cigaretnim ~arom i sl. Ma~ui ga alkoholom ili nekim drugim hlapljivim sredstvom se posti~e da se krpelj otpusti i da ga se bez problema mo~e odstraniti, no popuatajui zahvat za ko~u krpelj se cijeli opusti, a budui da je napet (ponaaa se kao balon) - povraa utrobu u domaina.
Najopasnije bolesti koje kpelj mo~e prenijeti na
ovjeka su lyme borelioza i virusni krpeljni meningoencefalitis.
Rasprostranjenost krpelja u prirodi
Pojava krpelja u prirodi je airoka: ~ive u aumama, na proplancima, niskom raslinju, grmovitim i visokotravnatim staniatima, na vla~nim i sjenovitim mjestima. U urbanim sredinama mo~emo ih nai u parkovima, ~ivicama, vrtovima i kunim dvoriatima. Pojava krpelja u prirodi povezana je uz odreenu temperaturu zraka. Naime, krpelji se bude kada dnevne temperature dosegnu oko 15 Celzijevih stupnjeva. Blage zime pogoduju veoj brojnosti krpelja.
U europi je poznato viae prirodnih ~ariata KME-a. Zara~eno podru
je se rasprostire od Skandinavije kroz Poljsku, Njema
ku, eaku, Slova
ku, Austriju, Mad~arsku, Sloveniju i Hrvatsku.
Rasprostranjenost u HrvatskojKrpelj se u Hrvatskoj javlja u kontinentalnom podru
ju izmeu Save i Drave (u okolici Zagreba, Vara~dina, Vinkovaca, Bjelovara, Kri~evaca) i okolici Slavonskog Broda. U urbanom zagreba
kom podru
ju do podno~ja Medvednice takoer ima krpelja, a navodno su se pojavili i u Pokuplju.
333.IPB
334.IPB
Jajaaca
}enka krpelja odlo~i pribli~no 100 jajaaaca u gnijezdo u gustoj travi uzdignutoj od tla. Za svako valjenje odlo~i pribli~no 3000 jajaaaca. Jajaaca se izlegu ovisno o vrti krpelja pribli~no u dva tjedna.
Li
inke
Nakon valjenja li
inke se popnu na raslinje i
ekaju svoj prvi obrok. Uhvate se za prolaznika, domaina i tra~e prikladno mjesto na ko~i za sisanje. Naj
eae se hrane na malim glodavcima i drugim aumskim ~ivotinjama, na psima, ma
kama pa i na
ovjeku. Kad se napiju krvi vrate se u okolicu. Nakon hranjena preobraze se u slijedei oblik. Li
inke izgledaju kao mali krpelji i imaju 3 para nogu, nimfe i krpelji imaju 4 para nogu.
Nimfe
Nakon prvog obroka li
inke se preobraze u nimfu. Nimfe su sli
ne odraslim krpeljima i imaju 4 para nogu. Nimfe se moraju takoer prije preobrazbe u odraslog krpelja nahraniti. Kreu u lov na novog domaina - obi
no su to divlje ~ivotinje, je~evi, psi, ma
ke i
ovjek. S obzirom da su nimfe vrlo male prilikom pregleda, postoji mogunost da ih pravovremeno ne primijetimo te pove
amo mogunost prijenosa bolesti.
Odrasli krpelji
Zrela nimfa nakon zadovoljavajueg obroka krvi odpadne sa domaina i preobrazi se u odraslog krpelja, koji opet mora nai novog domaina. S obzirom da su svi razvojni oblici do odraslog krpelja morali sisati krv da bi preali u naredni razvojni stadij, vrlo je lako mogue da su se pri sisanju zarazile nekom od prenosivih bolesti, te je najvea vjerojatnost da je odrasli krpelj zara~en. }enke odraslog krpelja se hrane na svome domainu 8-12 dana. U nekim primjerima se njihova veli
ina hranjenjem povea 100 puta. Nakon svakog hranjenja ~enka se pari i zapo
inje novi razvojni krug odlaganjem jajaaaca u gnijezdo na tlu. Cijeli razvoj krpelja, od jajaaca do odraslog krpelja, traje od 20 tjedana do 4 godine, ovisno o vanjskim uvjetima.
Krpeljni meningoencefalitis
Krpeljni meningoencefalitis (KME), druga je naj
eaa krpeljom-prenosiva bolest u Europi. KME je virusna infekcija uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa (KMEV). KMEV je RNA virus iz obitelji Flaviviridae, u koju pripadaju i uzro
nici nekih drugih zna
ajnih infekcijskih bolesti poput ~ute groznice i denge. Na temelju razlika u sastavu nukleotida i aminokiselina, razlikujemo tri razli
ita tipa KMEV (Srednjeeuropski, Sibirski i Dalekoisto
ni).
KME je endemska bolest u velikoj regiji koja se prote~e od ruskog Dalekog istoka do sredianjih i sjevernih dijelova Europe. U posljednjih nekoliko godina sve je viae dokaza o poveanju endemske regije KMEV u Europi, ato djelomi
no ovisi o klimatskim promjenama, odnosno globalnom zatopljenu, posljedica kojega je airenje prostora na kojima obitavaju zara~eni krpelji. Tvrdi ili obi
ni krpelj (Ixodes ricinus) je glavni vektor srednjeeuropskog tipa virusa.
KME je proljetno-ljetna bolest i pojava bolesti u
ovjeka neposredno je povezana s u
estalijim boravcima u prirodi i intenziviranjem aktivnosti krpelja. U 50-80% bolesnika s KME postoji podatak o recentnom ujedu krpelja. Veina slu
ajeva iz zemalja Srednje Europe, kao i iz `vedske, Italije, Francuske i `panjolske javlja se u osoba profesionalno ili rekreativno uklju
enih u djelatnosti koje se obavljaju u endemskim aumovitim podru
jima. Prisutnost KME u Hrvatskoj po prvi je puta zabilje~ena 1953. Iako je nekoliko slu
ajeva bolesti zabilje~eno i u priobalnom podru
ju, veina oboljelih dolazi iz aumovitih podru
ja sjeverozapadnog i isto
nog kontinentalnog dijela Hrvatske.
Bolest uzrokovana KMEV varira u intenzitetu od blagih, nerijetko subklini
kih oblika pa do teake infekcija sredianjega ~iv
anog sustava koja ostavlja trajna neuroloaka oateenja, a mo~e uzrokovati i smrtni ishod. Prvi simptomi bolesti obi
no se javljaju 7-14 dana nakon ujeda krpelja. U najveeg broja oboljelih, osobito u djece, bolest uzrokuje poviaenje tjelesne temperature i nespecifi
ne simptome poput bolova u zglobovima i kostima. Simptomi traju nekoliko dana. U veine zara~enih, bolest ovime zavraava. U 20-30% bolesnika, nakon kratkotrajnog nestanka simptoma (naj
eae ne dulje od 1 tjedna), razvija se tzv. druga faza bolesti u kojoj dominiraju simptomi koji su posljedica infekcije sredianjega ~iv
anog sustava (glavobolja, vrtoglavica, slabost udova, poremeaj svijesti, konvulzije). Veina bolesnika (oko 50%) koji razviju simptome upale sredianjeg ~iv
anog sustava, boluje od najbla~eg oblika bolesti (asepti
ni ili serozni meningitis), oko 40% bolesnika ima te~i oblik bolesti (meningoencefalitis), a samo 10% oboljelih boluje od najte~ega oblika bolesti (meningoencefalomijelitisBolesnici s asepti
nim meningitisom i meningoencefalitisom naj
eae se oporave u potpunosti dok u bolesnika s meningoencefalomijelitisom mogu zaostati i trajna neuroloaka oateenja, a 1 do 2% bolesnika i umre tijekom akutne faze bolesti. U Sibiru i na dalekom istoku Rusije, bolest u
estalije ima te~i tok, pa smrtnost mo~e iznositi i do 30%.
Obzirom da u ovom trenutku ne postoji specifi
ni antivirusni lijek kojim bi se mogli lije
iti oboljeli od KME, od iznimnoga je zna
enja cijepljenje protiv ove bolesti, obzirom da postoji u
inkovito cjepivo. Cjepivo se sastoji od umrtvljenoga virusa koji pripada srednjeeuropskom tipu, a u
inkvoti je protiv svih tipova virusa. Cijepiti se smiju sve osobe starije od 12 mjeseci, a da bi se postigla do~ivotna zaatita, nakon ato se obavi primarna serija cijepljenja koja se sastoji od tri doze cjepiva, potrebno je nadocjepljivati se svakih pet godina.Cijepljenje se osobito preporu
a osobama koje ~ive u endemskim podru
jima, a naro
ito onima koji su rekreativno ili profesionalno povezani s u
estalim boravcima u aumskim podru
jima.
26. mar 2012.#2
Lyme boreliozaLyme borelioza je bakterijska bolest koja se na
ovjeka mo~e prenijeti ubodom zara~enog krpelja. Klini
ki to je multisistemna infekcija u kojoj mo~emo razlikovati tri stadija razvoja bolesti.
Uzro
nik i izvor zarazeBolest je uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi, spirohetom iz roda Borrelia. Glavni rezervoar (izvor zaraze) uzro
nika su aumske ~ivotinje i krpelj Ixodes ricinus . Uzro
nik se prenosi s jedne generacije krpelja na drugu.
Na
in prijenosaBakterija uzro
nik bolesti nalazi se u probavnom sustavu krpelja, a na
ovjeka se mo~e prenijeti ubodom zara~enog krpelja.
Zemljopisna rasprostranjenost i u
estalostU Hrvatskoj je Lyme borelioza rasprostranjenija od KME. Uglavnom se javlja sjeverno od 45 paralele. Godianje se registrira 200 300 oboljelih. Obzirom da je zbog na
ina prijenosa ovisna o aktivnosti krpelja, najvei broj prijava bilje~i se u svibnju, lipnju i srpnju.
stadij Od uboda krpelja do pojave prvih znakova bolesti proe u prosjeku 2 3 tjedna. Prvi znakovi bolesti su promjene na ko~i tzv. migrirajui eritem - na mjestu uboda krpelja nastaje crvenilo koje se postepeno airi u okolicu, a sredina postaje sve blijea, ato mo~e biti popraeno svrbe~om, bolovima i pe
enjem. Uz to se mogu pojaviti i opi znakovi zarazne bolesti: poviaena temperatura, glavobolja, malaksalost, umor, bolovi u miaiima i zglobovima i poveani regionalni limfni
vorovi. Nakon nekoliko tjedana u veine ko~ne promjene nestaju i time bolest zavraava.
II stadij Ako se prvi stadij ne lije
i, bolest kod nekih nakon viae tjedana ili mjeseci progredira u drugi stadij u kojem dominiraju razli
ita upalna stanja zglobova, srca i ~iv
anog sustava (serozni meningitis, paralize mo~danih ~ivaca i dr.)
III stadij Nakon viae mjeseci ili godina mogu se pojaviti upale zglobova- upala zahvaa jedan ili viae velikih zglobova koji su ote
eni i bolni. Na kraju nastaju teake degenerativne promjene uz gubitak zglobne hrskavice. U ovom stadiju mogu nastati i kroni
ne promjene na ko~i.
Lije
enje
Lije
enje se provodi antibioticima. Lije
enje u ranom stadiju bolesti je u
inkovito, ali ako se ne lije
i, mo~e imati ozbiljne posljedice. Zbog toga je va~no bolest na vrijeme dijagnosticirati i ato prije zapo
eti s lije
enjem.
Prevencija
Budui da za Lyme boreliozu ne postoji specifi
na zaatita cjepivom, za prevenciju bolesti va~ne su ope mjere zaatite od krpelja:
- nosite prikladnu odjeu i obuu prilikom boravka u prirodi (dugi rukavi i duge nogavice, zatvorene cipele) - uvla
enjem majice u hla
e i hla
a u
arape produ~avamo put koji krpelj treba prijei i poveavamo mogunost njegovog pronala~enja tijekom njegovog kretanja - noaenjem odjee svijetlih boja poveavamo mogunost uo
avanja krpelja uslijed boljeg kontrasta - pregledajte tijelo nakon povratka iz prirode - ato prije odstranite krpelja ukoliko se ipak u
vrstio u ko~i
Erlihioza
Erlihioza je akutna zarazna bolest koju uzrokuje mikroorganizam iz porodice Rikettsiaceae, rod Ehrlichia. Prvi put je opisana 1987.godine. Uzrokuje bolest kod ljudi i kod ~ivotinja (pas). Prenosi se ubodom zara~enim krpeljom. Erlichia Chaffeensis uzro
nik je humane monocitne erlihioze - HME , a Anaplasma Phagocytophila i Erlichia Ewingii uzrokuju humanu granulocitnu erlihiozu HGE.
Erlihioza se razvija 7 do 10 dana nakon uboda krpelja i o
ituje se nespecifi
nim znakovima infektivne bolesti: poviaena temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u miaiima i zglobovima, umor, mu
nina, povraanje, promjene na ko~i u vidu ru~i
astog osipa. U te~im slu
ajevima dolazi do upale sredianjeg ~iv
anog sustava, oateenja bubrega i poteakoa s disanjem. Kod nekih zara~enih uope se ne pojave znakovi bolest, ili su oni vrlo blagi. Lije
i se antimikrobnim lijekovima. Preventivne mjere sastoje se od opih mjera zaatite od krpelja.
Tijek bolesti
Bolest se obi
no razvija u dvije faze
*Prva faza je obilje~ena vruicom, jakom glavoboljom, klonuloau, bolovima po cijelom tijelu i povraanjem. Ta faza traje 5-10 dana i kod nekih osoba time bolest i zavraava.
*Druga faza (nakon 4-10 dana latencije) zbog prodora virusa u sredianji ~iv
ani sustav nastaje serozna upala mo~danih ovojnica te hiperemija i petehijalna krvarenja u mozgu tj. svi stadiji upale te degeneracije i nekroze neurona. Pored opih simptoma, sada su u klini
koj slici prisutni znakovi meningitisa (uko
enost vrata, glavobolja, povraanje) te znakovi encefalomijelitisa (klijenuti gornjih ekstremiteta, trupa i mo~danih ~ivaca, vertigo, somnolencija, tremor, nistagmus, vidni i duaevni poremeaji). Druga faza bolesti traje 8-12 dana.
Bolest ne mora nu~no imati takav tijek nego se mo~e javiti samo prva faza ili, pak, odmah po
ne drugom fazom. U najte~im slu
ajevima dolazi do paralize disanja, delirija i drugih oblika poremeaja svijesti (koma) sa smrtnim zavraetkom.
Lije
enje se provodi u bolnici, a trajanje lije
enja je subjektivno: ovisi o stupnju zahvaenosti sredianjeg ~iv
anog sustava. Ne postoji u
inkovit lijek u lije
enju ovog specifi
nog oboljenja osim preventivnog cijepljenja (zaatita 97%).
26. mar 2012.#3
zaboravi si one krpelje u plavim odorama sto se lipu za nas:rofl:
26. mar 2012.#4
hahhahahahahhahahhaha... s njima nisam imo problema,al jesam sinotj sa krpeljom :)
26. mar 2012.#5
njih je najteze skinut zato oprez!kad se to zalipi brate ne pusta:icon_lol:
26. mar 2012.#6
Najgore ato ti ubre mo~e nanjeti boleatinu boli glava,moj buraz imao menigitis od krpelja,3 mjeseca bolnice i oateenje jetre zato kad se muvam po aumi i doem doma odma tua nema zahebancije
26. mar 2012.#7
Ja juce imo krpelja,ostala mi glava.. u pupak mi je uso,sad cekam ako mi se pojavi ikakav simptom odo kod doktora odma,.. jbg..
26. mar 2012.#8
Moj proveren nacin skidanja je sa krpom i sapunom (moze i benzin) i uz kruzno trljanje suprotno od kazaljke na satu.
26. mar 2012.#9
Sta je meni danas, nisam normalna! :rofl: Procitam naziv teme i razmisljam sto godina kako moze krpelj na biljku! Hahahaahhaha!
27. mar 2012.#10
poceli su gadovi da se bude ima ih na stotine.. poslije muvanja po aumi obavezno tusiranje , a ako se ulovi na tebe onda benzinom i to je to .. i prati fleke po ko~i!!
27. mar 2012.#11
a nije mi jasno,puno ljudi spominje benzin? zasto benzin? glava mi ostala,sad se gnoji pun k.. ne znam sta cu haha
27. mar 2012.#12
odi kod doktora niata te ne koata, nemoj se s tim zajebavat...mo~e bit opasno, pa
ak i po ~ivot, bez zaebancie
27. mar 2012.#13
Pa razmisli zasto benzin. Kada bi u saksiju sa vutrom sipao benzin i ona bi izvukla korenje i pobegla.
27. mar 2012.#14
Bravo, savjetuj mu kako da poveca rizik od zaraze (ako je krpelj zarazen)!
Krpelja se niposto ne gnjavi uljem, benzinom ili bilo cime jer u tim situacijama krpelj ispusta slinu u tvoje tijelo, a slina je izvor zaraze.
Pincetom ga primiti sto blize glavi i lagano ga povuci vani (ne na trzaj da ne pukne i glava ostane unutra).
Nakon sto ga se izvadi, kozu dezinficirati, i to je to.
27. mar 2012.#15
Nisam ga nista savetovao neko rekao koji je moj nacin za skidanje. I vidis da pise da ne mora bas benzin.
27. mar 2012.#16
Ali meni je glava ostala.. evo artistic kaze da je bolje da odem kod doktora,pa tako da i ocu danas otic.. ili.. Da probam iglom ia
a
kat glavu?
jer pise da ce ona sama ubiti izac kad se zagnoji?
cak mi neka baba ka~e da ce narast drugi hahaha
30. mar 2012.#18
bio ja danas po
istit sajt,kad ono sve puno gusjenica,dobro nista od toga onda,vracam se nazad 3 krpelja mi se penju po majci.vrazja gamad treba bit na oprezu..bog ne zeli da gajim ove godine :ohno:
30. mar 2012.#19
Ako ti se zakaci koji odmah uzmi samun, navlazi i trljaj :icon_lol:. Nema nam ga kolega Nisam ja da se javi sta je uradio sa njegovim krpeljem.
31. mar 2012.#20
E tu sam sam :)
bio sam kod doktora,naravno izvadio glavu,ali su rilca ostala.. Kaze da ce to tijelo bez problema izbacit,jer se boje puno
a
kat po pupku.. tako da ne brinem sad nista posebno :)
Ugl,da..
doktor mi kaze da je to dosta zahebato i da se ne smije igrat s krpeljima.. Znaci mazanje krpelja nekakvim stvarima i sta ti ja znam,ne dolazi u obzir..
Kao sto je gore spomenuto,ispustanje zarazene sline u tom momentu moze bit kobno..
Sad samo mogu cekat simptome,u slucaju da sam zarazen odma na hitnu.. to bi bilo to :)
31. mar 2012.#21
Ovo sam se i ja presao sto se tice benzina, ne znam gde sam to cuo, ali za trljanje sapunom sam siguran da sme. Dobro je sto si otisao kod lekara. Ovo tvoje iskustvo ce svima nama koristiti. Ja nisam ni razmisljao da mi se moze neki zakaciti dok obilazim mezimice.
Edit: Sada gledam prethodni moj post i pitam se da li sam gledao sta sam napisao. :drink::knockknock:
31. mar 2012.#22
Pa da.. Bas mi doktor prica da su zadnje 2 godine puno poveane sto se tice zaraza,da je cak bilo ljudi koji su padali u komu...
ja imam frendicu koja je imala mehan.. sranje to jel,ostala je bez osjeta njuha..
Nije se igrat stari...
1. apr 2012.#23
Smijes ga i pistoljem upucati, dali ti se ne isplati? :)
Opet cu ti ponoviti :KRPELJA SE NE GNJAVI NICIME !! Njezno ga izvuci pincetom i dezinficirati kozu di je bio zakacen.
Bez veze je da pises gluposti i krivo savjetujes ljude..Nekome mozes zakomplicirati zivot.
9. apr 2012.#24
Sada sam ovo tek video. Sto se tice trljanja i ostalih stvari, znam da je bezbedno jer mi cale radi u bolnici, a i gledao sam jednom kada je druga ujeo jedan ispod pazuha i samo je liznuo prst i protrljao nekoliko puta a krpelj je izasao. Sto se mene tice nemojte da pokusavate, a ja znam sta cu da radim kada me ujede.
27. apr 2012.#25
daj brate sto si otvarao ovu temu sad se bojim oti na sajt...
28. apr 2012.#26
svaki put kad dodjes iz sume pod tua nema druge,ako vidia kakvog na sebi probaj skinut,ako ne pravac hitna
29. apr 2012.#27
namazat uljem i onda ce se pocet guait i sam se odvoji. provjereno...
29. apr 2012.#29
Priznajem, nisam :D Sad sam tek, ali ja sam to rekao jer je moja majka imala krpelja i vozio sam je u hitnu i tamo su ga trljali sa uljem... onda su oni ludi izgleda :D
13. maj 2012.#30
Krpelj mi se zakacio pre nekoliko dana (dva-tri) i primetio sam ga tek uvece kad sam krenuo da se istusiram za grad (zakacio se bas iznad koznog instrumenta) Proces skidanja sapunom je trajao nepunih pet minuta iako sam ja nevidjeni panicar a i ovo mi je prvi put da me je ujeo. Lepo sam usao u kadu i trljao ga sapunom u kontra stranu od kazaljke na satu, dok nije izasao sa sve glavom i nozicama. Jos uvek sam ziv i zdrav i javljam ako mi se nesto desi.
14. maj 2012.#32
Savetovali
Nadam se da ce nekom ovaj link biti od koristi.
Edit: nije bitno samo izvaditi celog krpelja ( sa glavom i nogicama) nego je i bitno da krpelj ne bljucne jer onda moze lako doci do zaraze (zato se ne preporucuje mazanje-trljanje uljima, sapunima, alkoholima etc.)
21. maj 2012.#34
Krpelj se skida tako sto se uhvati pincetom i lagano okrece u smeru levo,jer kad se zakaci krpelj se uvrce na desno i ulazi pod kozu.jedino tako mozete da izvadite celog krpelja bez ikakvih problema
23. mar 2013.#36
dakle po
eli su,ju
er mi ker doala iz parka i ka~e da ju svrbi glava ja tamo vamo kad ono krpelj na zatiljku bli~e uhu,sledio sam se iz razloga jer je na glavi
a nedavno mi prijatelju djed umro od krpelja kojeg je imao na glavi a nije znao,zato pazite i pa joa malo pazite sad su najaktivniji,proale godine sam ih skido sa sebe ko mrave,buksa bila u aumi,pa pazite,jedini razlog zaato mi je mrsko i u kontrolu u out-u su hebeni krpelji....
24. mar 2013.#37
Krpelj kreće čim otopli malo....
Skinuo sam sa kuje jednog na sami dan božića(bilo je par stepeni iznad 0)...3 komada neki dan sa dlake,pokupljeno u šetnji prema šumi.
Malo iznad 0°C i evo ih...
Šta će tek biti kad otopli pravo ?
Čovječanstvo gubi bitku protiv krpelja definitivno ali outdoorci se ne predaju :)
24. mar 2013.#38
a kako se paziti od krpelja, moz ga pokupiti u travi, moz da ti padne sa grane, osetiti ne mozes, tek ako slucajno napipas kad vec nabubri ... il nadjes nekog da te pregleda kad god se vratis iz out-a ;)
24. mar 2013.#39
pa koliko toliko bit e od koristi ona trenirka sa stisnutim rukavima i nogavicama,pa tua
im doea kui,pa pregled te ostala roba na pranje....bar neato....
ili neznam koliko su djelotvorni oni sprejevi protiv njih to bi se mo~da i trebalo imat ako se ve ima sve za out... :)
30. apr 2014.#40
- Najbolja prevencija je metnuti caksire u carape, tj. pantalone u carape, majicu upasati u pantalone, i posto ne moze da se zavuce pod nogavicu onda se automatski penje uvis, i zato na svakih nekoliko minuta pazljivo pregledati odecu, jer ih ima i tako malih da su velicine glave od ciode, ali ne one plasticne loptice glave, nego metalne pljosnate glave
- Izbegavati cupave patike i pertle na koje moze lakse da se zakaci. Duboke gumene cizme su dosta dobre, ali po vrucini prstici budu kuvani krompirici
- Krpelj se na svetlijoj odeci lakse spazi, al te lakse spaze i ljudi (nije frka jerbo si "gljivar" :D )
- Jos je dobro naprskati donji deo pantalona i patike svezim Autanom, i naravno kozu kod vrata i ruku, i ceo vrat i ruke/zglobove, mozda nije jeftino i zamasti se obuca i odeca, ali bolje to nego ogavan osecaj
Najvise ih je u gustoj i visokoj travi, iako nema pravila, mogu biti i na trnovitim zbunovima, ali da se penju na drvo i skacu sa istog jos nisam vido i ne verujem u te price, iz prostog razloga sto nema sta da trazi na drvetu.
Imao sam dva komada, i vadim ih polako ravnomerno i ravno, nista u suprotnom smeru od kazaljke na satu. I kao sto je vec vise puta receno, nikakvo cackanje, niti stiskanje, a kamoli mazanje, krpelja ne dolazi u obzir!
30. apr 2014.#41
ovo je pinceta za vaenje krpelja, ima ih u svakom PET shopu!!!
primi ga ispod glave, uz samu ko~u i amen!!!
30. apr 2014.#42
Mislim da je to suvise gruba skalamerija za coveka, klasicna pinceta je mnogo bolja.
30. apr 2014.#43
ne mo~ea klasi
nom pincetom odradit posao!!
ovoj pinceti su no~ice(centar) stisnute u centru, prilikom vaenja krpelja "centar" se raairi prihvati krpelja za "glavu" te ga vadia vrtnjom, odnosno kako treba!!
obi
nom pincetom ne mo~ea dr~at krpelja stalno u CENTRU!!!
a bitno je da kad ga primia da ga i izvadia, pse imam godinama (trenutno ovog 12 godina), i sa ovim smo ih izvadili na desetine!!
obi
nom pincetom
ea ga primit i pustit, i time ga nadra~it...pa postoji aansa da ispusti svoje kiseline koje sigurno nisu zdrave!!
evo i druga "pinceta"
http://www.youtube.com/watch?v=tcW3E3jNv8I
i kako vidim svi ih vade U SMJERU KAZALJKE!!!!!!!
30. apr 2014.#44
Imao sam ih 12 komada odjednom, al ovih dalmatinskih. Bralo aparoge nas 5 i samo se na mene prika
ili. Kad sam otiaao tamo kod doktora smijali su mi se, za 5 minuta ih odaarafili pincetom sa kapljicom ulja i dali mi neku kremu i to je to. Rekla mi je doktorica bila da je naa jedan slavonski krpelj opasniji nego 50 tih dalmatinski. Najviae vole po preponama, iza uaiju i ispod vrata da se zabijaju, al simpa su mi :)
7. jun 2015.#45
Gadne beatije ata je je.
Samo da ka~em kad san ve
tu, u priobalju je invazija do oko 1.6. iza toga sve slabije a tamo negdi na pola 6. miseca se zna ritko koji najti. Znan iz iskustva jer ae
em pasa po par puta na dan kroz svakakve trave i raslinja. :D
Pod vodom gamad mo~e pre~ivit do 3 tjedna tako da vam uzalud tuairanje ako se on ve
zaka
ija. Nema druge nego pregledavat se pred zrcalom. :D .... itam da su ljudi
ak znali nalazit krpelje kako lizu po robi koja je tek izvaena iz maaine posli pranja. :whato:::whato::
Edit: Evo baa idem na sajt skupit kojeg. :D
10. jun 2015.#46
Meni u koleno uso jedan,a dva sam nasao na listovima,nisu stigli!:udarac:
Mnogo ih ima kod mene na sajtu,ne znam cime da isprskam onoliku poljanu!:eek:
14. okt 2017.#47
Fakin shit, drugi put ove sezone..
Sad kad sam neoprezan bio, poslednjih par puta nisam nosio cizme, samo trenerku i patike..jurba zurba i eto sranja..
Odvratni su, ne volim ih.. I to me dva puta za isto mesto ujeo, isto isto.. Par cm gore dole.. Leva cevanica jznad zgloba
Nema zaebancije ljudi stvarno, sta god da je u pitanju.. Cizme obavezno, ja sam istk kao mislio ma zima stize prosli.. djoku prosli
14. okt 2017.#48
Bez krpelja nema ni outdoor growanja.Ko voli da growa napolju mora biti spreman na tog stvora.Ove sezone sam jednog skinuo,prosle godine dva.Ima i zarazenih tih(drugaru groweru koji je ovde isto na forumu je ujeo i taj zarazeni jedan pa je antibiotike cirkao),ali srecom moji su bili cisti.
14. okt 2017.#49
cim imas crveni krug oko mesta gde se nakacio, znaci da postoji sansa da je inficiran i da mozes dobiti lajmsku bolest...idi kod doktora da ti prepise antibiotike, i to jake.:djede:
a inace, skidas ih tako sto ih blago vrtis kontra od kazaljke na satu, to je provereno. :) ja imao 3 komada na pocetku sezone, prvog vec u februaru...
14. okt 2017.#50
Krpelja se treba cuvati, znaju VEOMA biti opasni, nedavno je jedna zena iz Engleske izgubila cini mi se ruku zbog tog krpelja..
Ja sam imao sa tim problema kada sam sadio outdoor pokraj jedne mo
vare, pa znao otii u aorcu, pa krpelja da izvinite i na mudima pronaem poslije.. :D
Ali isto sam si nabavio ovu gore pincetu za kune ljubimce, i najbolja stvar.. sa obi
nom pincetom.. ostane glava ili noge.. ovako sa ovom pincetom, i alkohola polijem po rani, i to je to... zdrav ko
emer
25. maj 2018.#51
Evo opet su krenuli gamad prokleta,srecom ni jedan se nije zakacio,svaki put kada dolazim do sajta skinem bar 4,5 komada sa sebe,uglavnom ni do kolena ne stignu jer svaka 2-3 minuta detaljno noge pregledam.U sorcu upadam u stek,stvarno mi je sigurrnije tako,bar ih vidim odma i reagujem, jer ako mi se zavuche pod trendzu pantalone nekako najebao sam::ludak::pa jos za ballse ako ugrize ...ne daj boze...
6. jun 2018.#53
autan za krpelje stvarno deluje,otkad se spricam slabo se nesto lepe,jednog sam skinuo u dva odlaska,tako da spricanje je stvarno pod morati.
7. jun 2018.#54
ek' ako sam dobro shvatio, to nije isti autan za komarce? Ima, dakle i autan za krpelje?
Ako sam dobro pohvatao, ovako naduvan... :razvaljen::
Odgovaranje na teme dolazi uskoro.
mar 2012.
1 / 55
mar 2012.
2942d