LEGACY
Kako sprije iti pojavu plijesni?
72 odgovora6,079 pregleda
12. avg 2011.#1
Ovako, ovo mi je trea sezona growa, prethodne dvije su mi bile uspjeane, ali uvijek sam na kraju imao dosta plijesni po hedovima.
Naime, uzgajam vani u nekoj aikari, punoj kojekakvog grmlja i sli
nog raslinja, e sad suaenje MORAM obaviti u toj aikari, jednostavno nemam uvjete da ju prenosim igdje, jednostavno biljke objesim naopako u grmlju da se suai, poberem hedove i to je to...
Znam da e mnogi rei da je to loa na
in suaenja, ali nemam uvjete za druga
ije. Bude dosta mra
no u toj aikari gdje planiram suaiti, vjetra baa i nema, ali ata je tu je...
Kako da plijesan sprije
im, a ne lije
im?
12. avg 2011.#3
u kojoj fazi je biljka? koristi preparat protiv trulezi ako nije jos pocela da puni cvetove. http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBUQFjAA&url=https%3A%2F%2Fforums.vutra.org%2Fproblemi-tokom-uzgoja%2F7351-sredstvo-protiv-trulezi-hedova.html&rct=j&q=sredstvo%2Bprotiv%2Btrulezi%20hedova&ei=MatFTsufHMf2sgaL_fC9Bw&usg=AFQjCNG3PXf8DOQwldhlC59cTQTOnyMA6Q&cad=rja
13. avg 2011.#4
Ja ne znam koji dio nisi razumio... Nisam li dvaput naglasio da nemam uvjete za druga
ije???
Sulundar, zaato je bitno u kojoj je fazi? Pri
a je o suaenju koje e biti obavljeno u 10. mjesecu, kad bude gotovo, sada je cvjetanje....
13. avg 2011.#5
zato sto tretirana biljka nece ili ce manje budjati i na susenju
13. avg 2011.#6
Za susenje ti treba relativno topla okolina i s jako malo vlage...a ti susis u hladnoj sikari u kojoj je visoka vlaga...i jos nema vjetra, znaci nema izmjene zraka...
Kakav cudesan odgovor trazis da ti ne pocne trulez? To nisu uvjeti za susenje i ne mozes tamo susiti...
I kako su te biljke rasle u toj sikari ako je unutra jako mracno? :S
13. avg 2011.#7
Ma rastu u raskr
enom dijelu koji je odmah do aikare :)
imaju one sunca sada :)
13. avg 2011.#8
mrka kapa... ja sam jedne godine susio u sumi i dobio isto sto i ti. Taj nacin vanjskog susenja definitivno nije dobar. Pricali su mi za tipove koji rade box vani, odozgo stave staklenu vunu da nema direktnog sunca pa samim tim ni pregrijavanja komore, solarne panele koji pogone ventilatore da bi vazduh strujao, na rupama od ventilatora metalnu mrezu da ne ulaze napasnici, po podu nekoliko kilograma pirinca, a sve su stavili na neki kamenjar da ne bi bilo vlage koja je u sumi enormna. Meni ovo zvuci kao naucna fantastika, proceni sam...
ono, ne zvuci mi ideja lose osim sto treba da sakrijes kutijetinu negde u vukojebini, a brate, mora i da kosta. Problem je i sto ne mozes sam sve da izneses do vukojebine, mada mozes iz vise puta pa da tamo sastavljas. Kako god okrenes, vani je ili nemoguce, ili je izvodljivo samo uz nenormalan trud. Svojevremeno sam mastao da iskopam rupu od 2 metra kubna i da je zatvorim a da vazduh isto ubacujem preko ventova. Ideja je super, falio mi je samo bager
:abducted:
14. avg 2011.#10
I vise nego da je ocito da ne postoji nacin,ili bar ne neki koji ti mozes da izvedes.
To sto ti ne mozes naci podobno mesto za susenje,ne cini ovo mesto,niti ove ljude kojima si pitanje postavio,krivim.Cak sta vise,cini ih da oni nisu u krivu,nego ti,jer oni su odavno skuzili sta je moguce i dobro,a sta nije,i po tom se vode.
Zalosno je da i nakon ovih odgovora koje si dobio,i njihovog truda da ti nesto pojasne i pomognu,ti ih kroz svoj sarkazam i frustracije,zelis omalovaziti...
Enjoy
14. avg 2011.#11
Evo, izbrisao sam i sarkazam i frustracije :)
14. avg 2011.#13
Ljudi, pa nisam mislio nikog omalova~avati, isfrustriran jesam, ali time ato sam student i ~ivim u kui kod roditelja, koji bi me istjerali iz kue kad bi samo nanjuaili ganju, a joa da znaju da sadim...... Tako da nemam neku prostoriju ili tavan kao vi ato imate... Nadam se da me shvaate, ja moram posijati, njegovati, zalijevati i sve ostalo napraviti, a da nikome od mojih ukuana nije ni na kraj pameti da se ja tim bavim, a to baa nije lako... Joa kad uzmemo u obzir da ~ivim u malom selu gdje svi sve vide i znaju, ostaje mi samo ta opcija da suaim na mjestu gdje sadim :(( e sad kako??? U tome je stvar.
Ako se netko uvrijedio, stvarno mi je ~ao, al stvarno... Sorry
14. avg 2011.#14
Vani na otvorenom i nezaatienom ne mo~ea suaiti jer e ti sav trud otii u krasan qurac. Em je krajem sezone vlaga, kiaa, snijeg, niska temperatura... Nemogue, za suaenje je potrebna zaatiena prostorija u kojoj nije visoka vlaga i da ima propuha..
Mo~da bi mogao vani eventualno improvizirati drvenu kutiju nekakvu i oblo~iti je sa striroporom i najlonom izolirati dobro silikonom ili pur pjenom da ne mo~e u nju voda nikako i da ju sklonia negdje na sigurno.
Unutra bi mogao paipra nagurati (novinskog) ili nekog materijala koji dobro upija vlagu da ti se bilje mo~e polako suaiti i trebao bi mijenjati papir
esto i kutija mora bit dobro izolirana. Hedove recimo zamotaa u neku gazu da nema kontakt s novinskim papirom. Tako e ti trebati mo~da oko 3 tjedna da ti se bilje osuai, a uvijek ga mo~ea joa malo negdje na sobnoj temperaturi bolje posuaiti.... peace, boz
15. avg 2011.#15
udi me da se niko nije sjetio silica gela (to je onaj ato dobijea u cipelama, ali u jako malim koli
inama). Sigurna sam da kao student sigurno mo~ea nekako doi do njega u malo veoj koli
ini. Pokuaaj u prodavnicama poljoopreme ili graevinskog materijala, a cijena je smijeana.
Silica gel je ina
e amorfni materijal koji se koristi za suaenje svega i sva
ega, izmeu ostaloga i za suaenje cvijea koje se treba koristiti u suhim cvjetnim aran~manima. Ako mo~e za to, mo~e i za hedove :) Samo ga stavia u bilo kakvu posudu sa hedovima i zatvoria. Gel promjenia s vremena na vrijeme, po mogunosti bar svako dva dana i to ti je to. Tako zatvoreno mo~ea dr~ati bilo gdje da ti se ne osjeti miris ;) Sigurna sam da ea sam nadoi na ideju.
15. avg 2011.#17
A de mi recite, kad bih bilje objesio naopako pod vedrim nebom, ato je najgore ato se mo~e dogoditi?
Navodno ne smije biti na direktnom suncu. Koje su najgore posljedice direktnog sunca pri suaenju? Uzmite u obzir da sunce u 10. mjesecu i nije tako jako.... Samo me zanima da li dolazi do gubitka thc-a od sunca?
15. avg 2011.#19
homegrownisha, ti uope ne sluaaa i lijena si guzica. ne mo~ea suaiti na suncu jer sunce degradira THC u druge supstance niti mo~ea suaiti vani u 10. mjesecu u aikari jer e ti sve istrunuti. u 10 mjesecu u zraku je previsoka vlaga i preniska temperatura da bi mogao suaiti. proale godine sam izgubio cijeli harvest upravo zbog toga... zato ne pokuaavaj to. i ne trollaj.
16. avg 2011.#20
Probaj i foru s karabitom, ako mo~ea doi do njega, uzmea par kila i stavia u nekakvu dobro zabrtvljenu kutiju, u kutiju bacia taj karabit i hedove zatrpaa s njim...karabit dok e vui vlagu na sebe stvarat e plin, koji nesmije biti izlo~en otvorenoj vatri zato ato eksplodira :D...i najbitnije je da ti ta kutija mora biti negdje na nekakvom suhom mjestu gdje nema aanse da e padati kiaa jer ako e kiaa krenuti zaboravi i kutiju i hedove i karabit...jbg snai se dru~e....
16. avg 2011.#21
Ma postoji puno na
ina, ali svi zahtjevaju bar minimum truda i malo mozga. Ovaj de
ko bi izgleda najradije da neko osuai umjesto njega.
Najlakae je oka
iti hed u aikaru pa ata bog da.... Ovo su dobronamjerni savjeti da ti sav trud oko uzgoja ne ode u qrc, a ti kako hoea :)
17. avg 2011.#23
Zapravo, ona ideja sa silica gelom mi se ne
ini loaa,
ini mi se da bi na faksu moglo misteriozno nestat malo silica gela :)
`ta ka~ete na to da napravim hermeti
ki zatvorenu kutiju i stavim unutra silica gel i hedove?
Ina
e, silica gel je jako higroskopna tvar, dobro ve~e vodu...
17. avg 2011.#24
Morao bi da imas jako,jako puno tog gela,a i onda je pitanje dal bi uspelo...
Dobro je poznato da nakon susenja se gubi 50-60% na tezini,sto znaci da toliko izvetri....a to stvara vlagu i stvarno ne znam kako bi to bilo u zatvorenoj kutiji...
Moj savet ti je da pocnes razmisljati o tome da nekako nadjes neki zatvoreni prostor,jer verovatnoca da izgubis ceo harvest je 90% a ti kako hoces...
Enjoy
17. avg 2011.#25
pokusaj u nekoj staroj napustenoj zgradi ako nemozes doma
17. avg 2011.#26
Danas cijeli dan mozgam oko toga svega i sve mi se viae
ini da u, nakon ato uberem, to sve donijet u sobu i priklju
it ventilator, ve sam osmislio kako iza kreveta neprimjetno napravit kao "tunel" 1,5 m duga
ak, 20 cm airok i 30 cm visok, od daske, i u tunel povjeaat grane bez liaa da manje prostora zauzmu i na jedan kraj stavit mala dva ventilatora od kompjuterskog napajanja i nadat se da nitko od ukuana niata ne namiriae, jer puno se to osjeti :sick:
Hoe li ovo valjati?
Izgleda da nema druge.
Ajde bar imam vlastitu sobu ako niata :)
19. avg 2011.#27
Ej ljudi poz...
Tko je
itao od po
etka, upaznat je s mojim problemom suaenja :(
E sad, ve sam doaao na jednu ideju (post gore), a poato ovih dana stalno mozgam oko tog suaenja, doaao sam na novu ideju pa bih molio vaae mialjenje.
Ideja je da uzmem npr plasti
nu cijev promjera 15-20 cm, nije bitno, du~ine 50-ak cm, isto nije bitno, te cijev uspravim okomito i napunim ju hedovima, zna
i maknem liae, grane i sve ostalo i samo hedove stavim u cijev onako slobodno, bez ikakvog nagurivanja, da ima zraka te na donji kraj cijevi stavim ventilator od komjutera, on je promjera 12 cm i uklju
im ga da puae kroz cijev i kroz sve te hedove prema gore. Naravno, hedove i venti bih odvojio nekom mre~om. Znam da bi se neravnomjerno suaili, ali bih ih svakodnevno vadio, preraspodjeljivao itd....
Da li je to ok ideja?
E sad ako je ovo ok, zanima me druga stvar :)
Ovo je mo~da malo
udno pitanje, zanima me otprilike koliki volumen bi zauzeli svje~e, ubrani hedovi da znam dimenzije cijevi koje mi trebaju.
Imam 2 biljke.
Biljka 1 je 1,8 m, ve ima masne hedove, ali nije baa jako razgranata, najdu~e grane su oko 20 cm, nema puno grana....
Biljka 2 je 1,5 m i dosta je razgranata, 40-ak cm grane, grmovita, nema joa thc-a na hediima, samo nema baa puno svjetla, biljka 1 joj malo zaklanja sunce...
Onako odokativno, ako bi rasle do 10. mjeseca, koliko "litara" svje~ih hedova bi moglo biti od te 2 biljke?
Nadam se da nije glupo pitanje i hvala unaprijed
19. avg 2011.#29
moze ventilatorima, ali da ih palis i gasis. 15 min da rade, sat-dva da ne rade, tako jedino. To nije moje iskustvo ali jeste osobe koja tako radi duuugo vremena. Ako ventovi rade stalno , osusis je za jedan dan a to ne valja. NE VALJA. Smisli nesto revolucionarno, mozes ti to... Ne postoji rjesenje na nivou planete da se zajebe prirodni proces. Ukapiraj. Znaci, mozes i na grani da je susis, u mikrovalnoj, u rerni, u frizderu, avionu, kamionu. Mozes bas sto god oces. .. ali osusiti je NECES ni na jedan nacin a da bude kvalitetna osim na tradicionalni, PRIRODNI nacin. Ova me tema cima bez potrebe. Javi kad smislis nesto ali tek kad na taj nacin i zavrsis, pa podijeli iskustva. Interesantno je pitanje koliko ces LITARA hedovine dobit, presmija sam se :) jednog dana klinci na ulici ce kupovat umjesto paklice, 3 mililitra, 10, decilitar vutre, prejako :) ne moze niko da zna koliko ces da dobijes. Mozes mnogo , mozes malo a bogami mozes i osredje litara da dobijes. Ja bih na tvom mjestu uradio to sa ventilatorima, mada ce se po mirisu osjecati. Razmisli o karbon filteru, imas genijalan post od Parazyda :
https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/8950-diy-kolekcija-filter-od-aktivnog-ugljena-na-malo-drugaciji-nacin.html
13. sep 2016.#30
da malo dodam svoje iskustvo u ovogod. outu jer sam u prilici da skoro svaki dan bacim oko na sajt...
biljane su mi jake, nikakvih problema nisam imao oko growa realno, no sajt je okru~en visokom aikarom,mladom aumom te i kad je nevrijeme nije u tom sajtu tako vjetrovito....
sunca imam 8+ sati i pokuaao sam popratiti pojavu i nestanak vlage na biljanama uve
er i ujutro pa sam doaao do jednog zaklju
ka...
iako je ovih dana kod mene 30 c temp preko dana, i viae, vlaga je dosta visoka i u toku sredine dana, a rosa je prisutna cijelu no i vei dio predve
erja te dosta dugo ujutro...
kad sve pozbrojimo cvijet je konstantno pod visokom vlagom, ima par sati od 12 do 16 da izgleda malo suaje, no i u tom periodu baa pupaju....
kad to sve pogledam i pozbrojim, i sve kukce koji buljaju po njima normalno je da mora biti pljesnji, no kako sam svaki dan u apijuna~i naaao sam na 2 glavna topa po
etak pljesnji, i uklonio sam cvijeti i susjedni koji je u kontaktu, i pratim sad i nema airenja, ato bi zna
ilo da je ipak najzdravija i najsigurnija metoga dnevni pregled hedova...
joa jedna stvar mi je interesantna,
ini mi se da bu najviae napreduje preko dana, baa u tim satima kad nema vode fizi
ki, daj bo~e da sam u pravu, no zna li netko dali pljesanj mo~e napredovati tokom kiae, ja mislim da ne, da mora biti odstajalo malo vla~no mjesto, ato bi reklo da poslje svake vlage, pa i rose, moramo bacit oko...nakon 3 vla~na dana sam 3 dana gledao i niata, zna
i 3-4 dana sunca i tek onda po
inje govno da se pojavljuje...
probat u biti ustrajan i ostati fizi
ki lovac ove godine...
ini mi se da je razlog rane bui kod mene baa uvjet koji je njima bitan, a to je da nema previae vjetra i kapljice koje bi inae vjetar razbucao i raspuhao polako stoje od jutarnje rose na njima dok ne ispare, ato je loae, no hebiga znam i da nemo~emo posaditi na nog. igraliatu...
ima par savjeta na forumu da se biljane protresu nakon kiae pa da otresemo vodu, no kad je hedara masna i debela nemogu viae normalnim treskanjem ni otresti sve, stoje kapljice ko u bazenima malim, pa eto moje vienje cijele akcije do sada...
:vutra::smoke:
14. sep 2016.#31
Susim na tavanu, kad otvorim vrata miris odjednom bumm na mene, prvih par dana se bas jako osjeca miris. I stvarno nemam pojma kako si mislio susit u stanu i sakrit miris od ukucana :S Podijeli obavezno da i ja vidim taj revolucionarni poduhvat :)
14. sep 2016.#32
Postoji water curing, poneses kantu vode, otrimas bilje, stavis u vodu i odozgo stavis onu zvijezdicu plasticnu da ne strsi vani nista, kantu stavis gdje god hoces , maskiras je sa nekim granjem i to ti je to, nakon 7 dana imas biljku bez mirisa koju mozes unijeti u stan, okaciti hedove na zavjesu ( onu sa rupicama mre~astu ), u njih uperiti ventilator da puse jedan dan, taj se dan moras zakljucati u sobu i praviti bolestan, ili reci da spremas ispit, potrebna ti je privatnost itd...Vodu u kanti je potrebno mjenjati svaki dan tokom tih 7 dana. Kad ovo sve zavrsis dobijes hedove koje mozes pusiti i u kuci, kaficu, skoli, gdje hoces jer se uopce ne osjeti miris :) Ja sam sebi par puta radila na ovaj nacin i super je.
Bruka, tek sad ugledah da je post iz 2011, ali hajde ako ne njemu, neka pomogne narednim generacijama koje budu imale ovaj problem.
14. sep 2016.#33
prosle god. sam jednu biljku susio u sikari,,u medjuvremenu je pala kisa i zatekao sam brdo budjave paucine,nikad vise rekao sam,ako nista uzmi nekakv torbak,ruksak bilo sta,potrpaj hedove unutra i potrazi napustenu zgradu,kucu,auto,kombi,stan,tavan,svinjac,kokosinjac,susaru iliti pusnicu,podrum itd. i razastri hedove neka se suse
14. sep 2016.#34
u aikari, stvarno??? pa sad i sam znaa da nisi baa puno mislio, vjerovatno naduvan ko oblak izveo akciju suaenja u aikari, hahaha, :)
14. sep 2016.#35
Racunaj na intenzivan miris kada ces krenuti susiti. Ne gine ti filter ako mislis zamaskirati miris.
15. sep 2016.#36
Drago mi je ato sam nabasao na ovu temu. Proale godine sam i ja suaio vani u nekoj mini apilji.
I pala kiaa ,vlaga do neba bila. Rezultat ;bacija pola pimple, joa me duaa boli kad se sjetim.
Ove godine opet moram neku vrstu improvizirano suaenja napravit.
Razmialjam o pokrovlju ili o nekoj napuatenoj kui.
Vani se mo~e suaiti samo ako si siguran da tjedan dana nee padati kiaa i da e vlaga biti prihvatljiva,
ato je u 10 misecu skoro nemogue.
Water curing je dobar ali se izgubi dosta mirisa i okusa i thc-a.
Za one koje baa nemogu nai drugi na
in, water curing je prihvatljiva opcija.
Moj je problem ato sam ja perfekcionist pa te~im savraenstvu, pa ~elim dobiti najbolje mogue.
16. sep 2016.#37
eo me iz vizite direktno, imam neka zapa~anja pa da podijelim to odmah oe savama brao i sestre:
:rasta:
neki dan sam pisao da cure
eae obiem, i da, jednom dnevno, i ve sam skunuo par cvijetia u za
etku pljesnji no zanimalo me kako da joa ranije vidim gdje kree to sranje....
eo danas tog divnog dana i jutra u spoznaji, naaao sam na 2 cvijetia baa vidljiv po
etak a na 4 mjesta sam naiaao na ono ato mislim da je inicijator i okida
...
radi se o onim prvim ~enskim spolnim organima koje vidimo kad izau pistilice, oni danas izgledaju dosta loae i staro, koliko sam skontao gdje se prvo pojave pistile poslje neidu ponovno, znai dugo taj dio biljke stoji bez funkcije i polako se suai, primjetiete da dlaica, pistila ili je nema ili je jako tamna i tanka, pofrkana, ....kad ta boja sa pistile krene i na njenu kesicu tu kree sve...imate identi
na mjesta i ispod cvijetova, skoro ispod svakog cvijetia na hedu ima jedan takav pizdun koji stoji ve 2 mjeseca kako je pistila izaala....ja sam danas poskidao sve te tamne koje sam mogao dograbiti, naiaao sam na 15-ak koje su ve gnjecave, znai pitanje sata kad bi krenule radit sranja na mojem cvijeu...
svi listii koji idu iz heda, oni mali soleri koje trimamo kasnije, ako su izbuaeni i ne izgledaju mi ujutro kao da jedva
ekaju izlazak sunca i oni su okida za truljenje, bolje ih akaricama skinuti nego da se buaju za 20 sati...
imam i jednu opservaciju: poato mi je grmlje debelo i airoko, mogu se zavu ispod bebica svojih i sjedit i dimit, pa tako vidim da mi je u podno~ju biljke, skoro kod zemlje, uspjela isterat neku gran
icu od jedno pol metra, i na njoj hedi, i to sve le~i slabaano u travi i u vlagi, sunca nevidi nikad, no nema ni traga pljesnji ve mjesec dana,
ak ima i trihoma na tom hediu, manje nego gore ali je zabijelio fino s obzirom da je u apilji skoro....
jedino ato tu gran
icu nije nikakav kukac gricnuo, ranio list ili neato, stoga smatram da je to aiaanje listia koji su nagri~eni, ranjeni dosta bitno i da u mo~e puno pomoi u cvatnji kad se treba pre~iviti npr. 3-4 dana naoblake, pljuskova, hladnoe...
zdravije grane, listovi, cvijetovi, mogu izolirano od vanjskih utjecaja odraivati svoje aktivnosti usporeno, a kad imamo listova i cvijetova nagri~enih, pokidanih, tu s nevremenom dolazi sve na otvorene rane, vani uvijeti za napad rastu do neba...
zdrave ~ute fanove ostavim da biljka popapa do kraja skoro, sve ostale fanove koji klimaju i suae se, imaju pjege, to odma capam dole, nema milosti...
eto, nadam se da nemislite da sam prezderan, a i da jesam haha, tko nedijeli mialjenje nek se sprda...
:smoke::vutra:
Odgovaranje na teme dolazi uskoro.
avg 2011.
1 / 37
avg 2011.
3570d