LEGACY
Tradicijski "seljački" VS Znanstveni uzgoj
29 odgovora1,941 pregleda
Frikola
POZNAVALAC782 REP20%
→ Ambasador
FrikolaPOZNAVALAC
jun 2020.
jun 2020.#1
Ova tema me ponukala
itaju
i razne komentare od sadnje do prehrane za koje ja iako preko 40-godianji uzgajiva nikad nisan ni uja. Ja sijem i sadim na tradicionalan nain pripremajui zemlju za sadnju mjesec do 2 ranije kako bi ista upila hranjiva. Primjerice isfre~em zemlju sa ov
jim gnjojem ostavim da odstoji tako do sadnje a na dan sadnje opet sa "perunom" neznam kako se to drugaije zove nek netko napiae "tko zna" dobro okrenem. Posadim stabljiku ,dodam 2 aake fertiplusa "peletirano gnojivo" i to je to. Prehrana u poetku neki starter kristalon i poslje svaki 15 dana iz ba
ve u koju sam ov
jeg i kokoajeg gnoja natopija vodom proale godine uzmem 2 fangle pomjeaam sa 50 l vode i sa tim zalijen. Sadnice ne gledan, davno me proalo kad bi zna cili dan sedit i buljit jel se makla koji milimetar taj dan. Otkad sadin opuateno i bez optereenja one idu u nebesa i problema nikakvi neman. Sve po starinski osin startera jer on jako poma~e svim biljkama u poetnom razvoju. Predla~em da ako ste u mogunosti probate 1(jednu) sadit na tradicionalan na
in a ostale sa svim tim prehranama pa da vidite ima li tu i kakve razlike. Naravno ovo se odnosi na vanjski uzgoj direktno u zemlju. Naravno nisam toliko tradicionalan da ne koristim ph metar koji u poljoprivredi bilo koje vrste mnogo poma~e.
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jun 2020.
jun 2020.#2
tvoj pristup je onda znanstveno-seljacki :D
kako seljacki a koristis fertiplus koji je preradjeno kokosje gnojivo, kristalon, starter i ph metar.
ko hoce moze to sve odradit i bez ph metra i umjetnih gnojiva. bas po seljacki. kokosje i ovcje gnojivo je dovoljno za ful grow ko zna radit s tim.
a usporedit to sa "znanstvenim" uzgojom..... je mozda stvar osobnog ukusa. jer se opet vracamo na pricu sintetska vs organska gnojiva.
ja ako iskopam rupu od 100L i natrpam npr mixom potH i kokosa i da imam neogranicene kolicine npr hesija ili canne ili plagrona i vode.... sumnjam da bi ovca i kokos pobijedili. a sad o usporedbi kvalitete bi mogli diskutirati.
Dvolicni
LEGENDA13.576 REP86%
→ Zmaj
Frikola
POZNAVALAC782 REP20%
→ Ambasador
FrikolaPOZNAVALAC
jun 2020.
jun 2020.#4
Pa da tako neato :D , fertiplus koristim radi trave koje ima u izobilju ako bi stavlja kako ti ka~ea organsko gnojivo pri samoj sadnji. Htio sam ukazat na to da se biljka jako dobro razvija bez troaenja novaca na razne preparate
@Dvolicni imam tamo nekih slika na vanjski uzgoj sa komentarima, stavim link kad pronaem
https://www.vutra.org/threads/foto-album-galerija-sa-komentarima.8190/page-482#post-692696
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jun 2020.
jun 2020.#5
pa i nisu bas razni preparati. izgleda da ti npr trosis vise od mene iako ja ne koristim nista "seljacki"
ako je outdoor koristim ili plantellu ili yaru. to je to. starteri mi ne trebaju jer ima dovoljno vremena za izrast i bez startera.
ph metar ne treba nikako, pogotovo ne kod "seljackog" uzgoja. ph u outdooru je totalno nepotreban.
ne velim da nisam koristio sve i svasta da isprobam.... ok je to sve, al nije nuzno.
za "znanstveni" uzgoj je najjednostavniji recept, dobra zemlja, velika rupa i provjereno gnojivo. jednokomponentno. za vegu jedno i drugo za cvijet.
pravi znanstvani uzgoj u outdooru bi isao ovako nekako
potovi ili rupe od 500L npr
dobar supstrat
komplet automatsko navodnjavanje sa tankovima i dozatronima(automatski mijesaju gnojivo i ph down na zeljenu brojku).
3 tanka. gnojivo-ph down-voda.
mjerenje ph zemlje u prvoj trecini dubine i prilagodjavanje dozatrona po tome.
vegetacija cim dulje u indooru pa onda van kao vec velika biljka na ostatak vegetacije.
tak imaju slozeno u americi. samo sto koriste rootpoucheve i do par tisuca litara jer ne smiju u zemlju zbog nametnika.
Frikola
POZNAVALAC782 REP20%
→ Ambasador
FrikolaPOZNAVALAC
jun 2020.
jun 2020.#6
Ja ne stavljam nikakvu dodatnu zemlju koristim ovu iz vrta koja ima ph oko 4.5 ato je jako loae Ph namjeatam dodavanjem vapna 2 mjeseca ranije kako bi odradio poveanje do sadnje ako trebam br~e dizanje ph onda dodavam pepeo koji skupljam zimi.}uti starter koristim za svo povre nakon ato se biljke ukorijene. Da dodam 1 kg kristalon startera je 20 kuna a dovljno je za svo povre koje sadim zajedno sa 1-3 stabljike mare koliko ja sadim.
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jun 2020.
jun 2020.#7
svako ima svoj stil growanja i neke svoje uvjete kojima se mora prilagodit i to je ok
...al opet da sam ja npr na tvom mjestu i da mi je zemlja 4.5ph.... ne bi mi palo napamet muckat vapno i pepeo i pripremat nesto godinu unaprijed. nit bi mi se to dalo radit, nit znam kolko vapna ili kolko pepela....
iskopobi rupe, oblozio rupu da odvojim novu zemlju od stare i nasipo zemlju koja nije 4.5 nego 6-7ph i rijesio sam si sve probleme. ako je kvalitetna zemlja i ako su rupe dovoljno velike....do kraja growa jedino sto ti treba je voda. i to je to.
al kao sto sam reko, svatko ima svoj stil i svoje guste :)
Frikola
POZNAVALAC782 REP20%
→ Ambasador
FrikolaPOZNAVALAC
jun 2020.
jun 2020.#8
Vapno ide nisam siguran jer to ne treba radit svake godine mislim 6 dkg po m2 podizanje ph za 0,5 kad se dobije dobar rezultat to traje nekih par godina pa se obnavlja. Da napomenem ja sam vrtlar sadim i raj
ice ,tikvice,krastavce...pa nebi baa za svaku stabljiku moga kopat rupu i dodavat zemlju:D
pannonian
LEGENDA5.108 REP1%
→ Zmaj
pannonianLEGENDA
jun 2020.
jun 2020.#10
Ako ti se da pogledaj ato rade uzgajiva
i divovskih bundeva. Drasti
no poveanje u masi su dobili kombinacijom organske pripreme i uzgoja sa kasnijim dodatkom mineralnih gnojiva. I folijarnog. Totalni fanatici, luaci... i znalci. Mislim da bi se za outdoor moglo puno od njih skupiti
Frikola
POZNAVALAC782 REP20%
→ Ambasador
FrikolaPOZNAVALAC
jun 2020.
jun 2020.#11
Problem je ato meni i ovako previae rastu u visinu i airinu a plastenik je nizak 2.5 metra u sredini a 2 metra krajevi kojeg su ve preale pa savijan grane. Nebi dalje iaa sa nikakvom kemijom a dogodine mislin sruait plastenik i radit novi i vei od polikarbonata sa visinom od 3 metra.Inae nikad baa nikad ne koristim mineralna gnojiva radi ukusa povra , koristim samo kristalon starter za poetni rast. Zemlju mjeaam sa Ov
jim i Kokoajim gnojivom koje je odstajalo bar godinu dana. A tako i prehranu.
pannonian
LEGENDA5.108 REP1%
→ Zmaj
pannonianLEGENDA
jun 2020.
jun 2020.#12
Ma ok,
isto kao zanimljivost to navodim. Rade i oni
isti organski sa fenomenalnim rezultatima.
Degustator
LEGENDA7.029 REP20%
→ Zmaj
DegustatorLEGENDA
jul 2020.
jul 2020.#13
Secam se jedne prilike kad sam gajio biljke pored bunara na 10m od kuce.Davno to beae. Doveo ja drugara da vidi biljoze.KLinci bili,nekih 18god.
Dosli mi na metar od njih,on gleda po podu dole,gleda,gleda... kaze, gde su brate??
Ja njega gledam i ne verujem:rofl: Pokazujem mu rukom od dna i polako dizem ka vrhu.
On dize pogled, i dize pogled i dize pogled...Zenice mu se rasirile,oci zasijale,lice pobledelo a vilica oklembesila...onako zaprepascen viknu
TI SI LUUUUUD !!
4 biljoze preko 3,5m ... sastavile jedna uz drugu stoje kao jelke,kao jebene nemani .Samo stajsko na dno rupe i svaki drugi dan ainem po dve kofe vode na biljku,okrenem se i odem.
Herman Hull
ISTRAŽIVAČ78 REP19%
→ Entuzijasta
Herman Hull
ISTRAŽIVAČ78 REP19%
→ Entuzijasta
Herman HullISTRAŽIVAČ
mar 2023.
mar 2023.#17
Koji kristalon koristia za startanje i koliko grama staviti po sadnici+
🔒 Ova tema je zaključana
jun 2020.