VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojStajsko djubrivo
LEGACY

Stajsko djubrivo

54 odgovora11,205 pregleda
punoglavac
punoglavacISTRAŽIVAČ

6. jun 2010.

pobacao sam ovcije djubribo na povrsini oko biljke.da li ima efekta po biljku ili mora da se pomijesa sa zemljom?
Avantura

7. jun 2010.

Stavia pa pitaa...proao voz.
Bjelac
BjelacAMBASADOR

8. jun 2010.

naravno da ima ekeft... ovcje ***** iliti kuglice, kako ce kisa padat il ces zalijevat tako ce se hranjivi sastojci iz njih topit i prelazit nize po korijenju. neznam kako bi to drugacije stavio nego odozgo... ja imam konjski gnjoj u briketima i nije ga dobro mjesat sa zemljom jer kako ce korijenje rasti tako ce korijenje obrastati to gjubrivo i tu ce ti se przit... osim ako nemas prah od guana ili tako nesto pa da stavis mali postotak toga u zemlju i pomijesas... odozgo i to je to...
ZOKI
ZOKIAMBASADOR

8. jun 2010.

samo da znate da astajska gnojiva nemaju nekakav posaeban ucinak prve godine nego tak sledece pa jos sledece ,,, al ima verovatno neki ucinak i sada,, al neki minimum ja znam da mi ortak koji se bavi poljoprivredom ,prosle godine na svu zemlju iznao vec donekle preradjen izmet od kkokosaka i da je jos bacao kana i ureje ,, pa sam ga pitao zasto a on mi je rako da gnojivo ima ucinka al ne sve hranjive materije koje bi trebalo da >da ,, tako posto se zemlja ponovo obradi to gnojivo pocinje da ucinkuje tako da eto :) on sada naredne dve godine nece morati da gnoji a sa vestackim gnojivom moras tretirati svake godine u slucaju da nisi bacio prirodno gnojivo..
SiD
SiDAMBASADOR

11. jun 2010.

potpis.. sigurna izjava!
đokson
đoksonPOZNAVALAC

23. sep 2013.

planiram u outdoor stavit stajsko kravlje ubrivo u doba cvijetanja i pomjeaat sa zemljom oko biljke i zalit sa jedno 5 litara vode ,vaaa preporuka. ili da kupim plantelu i pomjeaam sa melasom i gnojim time .bili bi mi dobri savjeli da napravim neki bum u tom cvijetanju i ~eljezo tekue dodat .dajte koji savjet ajde da smislimo neato zajdno neki eksperiment da napravimo pa u vam pokazat i rezulatate na kraju. znam da treba fosfora i kalija u cvijetanju ato e i dobit ali neato joa uz to.
maverick
maverickAMBASADOR

23. sep 2013.

Stajski gnoj nije za cvjetanje, možeš probati s kokošjim ali u malim količinama jer je jak. Za cvjetanje im osim P i K treba ljubavi, čitanje foruma i korištenje searcha... I pazi da nešto ne zapališ ako nosiš tekuće željezo na sajt, to ti ima 1500° C! :read:
đokson
đoksonPOZNAVALAC

23. sep 2013.

ma mislim kad ugrijea metal na usijavanje stavia ga u litru vode i dobijea veliki postotak ~eljeza u vodi.neam kokoaijeg izmeta.a :napravit u ovako napunit boce vodom od 5 litara stavit duplu dozu plantele ,ubacit super vit po dvije kaljice ,i stavit duplu dozu fofora.
sharp
sharpLEGENDA

24. sep 2013.

mislim da bi trebao koristiti mineralna gnojiva za finisiranje.moguce da ce nekome bit cudno sto ja koji koristim samo organska gnojiva dajem takav savjet ,ali malo je prekasno za kravljii,kokosji ili bilo koji drugi organski gnoj. eventualno ako ces pripremat site za iducu sezonu ,onda stajskog nabaci .sto vise,to bolje.
PowerSeed

24. sep 2013.

stajsko djubrivo se baca s jeseni na izoranu zemlju i pusti da promrzne tokom zime, onda opet oranje s proleca i tu si...
đokson
đoksonPOZNAVALAC

25. sep 2013.

imam prijatelja koji crknute ribe stavlja pored trave. Ka~e da nikada nije gnijio a dobijao jako dobro!DALI TO IMA VEZE IL NEMA ..... ,JA NEZNAM
drogaš
drogašISTRAŽIVAČ

27. sep 2013.

Sigurno mu trava miriae po friakini, jebo to! :vb_kez: Ja se spreman posli berbe bacit stajskog, prikopat vrtli i ostavit dogodine, to e bit boom.
sharp
sharpLEGENDA

27. sep 2013.

bilo bi bolje i ovcjeg gnoja baciti .prvo nabaci sloj slame ,nemoj ju stediti ako imas. cekas oblacno vrijeme i kisu,onda ide kravlji gnoj.pa naproljece vidis di pes pi.du nosi :rasta1: .
drogaš
drogašISTRAŽIVAČ

27. sep 2013.

Po stajski uvik mislin ov ji, koji je kod mene najdostupnjiji. Vidit u jeli mi se napravija kompost, to je tek prava stvar, da se zemlji vrati ono ata je tu raslo.
Veni_Vidi_Vici;
Veni_Vidi_Vici;ISTRAŽIVAČ

9. okt 2013.

Veliki pozdrav dobri ljudi , ;) , evo da se i ja malo ukljucim u ovu temu i da malo pripitam , pa da pocnemo , ovako , imam sajt prilicno siguran , tu planiram posaditi 2-3 biljke, ali posto ne mogu direktno u zemlju , mislio sam u 2-3 plasticne kante od Jupol-a, cca 20l ,eh sad pitanje : dal' je pametno , s tim da je vec jesen , jel' pametno te 2-3 kante napuniti humusom iz obliznje sume , staviti ovcjeg-kravljeg izmeta u omjeru 60 % zemlja(humus),20 % kravljeg izmeta (jer je kako kazu 'slabije' od ovcjeg) ,10 % ovcjeg izmeta, a u proljece dodati jos i 10 % stiropora , i dodati jos mozda ostataka od voca , i prekriti nekom folijom odozgo . Vasa misljenja su dobrodosla . peAce ;)
LoNba
LoNbaENTUZIJASTA

9. okt 2013.

STAJSKO DJUBRIVO JE JEDINO OK AKO JE PREGORELO TJ AKO JE ODSTOJALO DOVOLJNO. Ja sam stajnjak izmesao sa zemljom u koju sam posadio biljku,mozda 20% ali je pregorelo i ispostavilo se kao ok skroz
maverick
maverickAMBASADOR

9. okt 2013.

brkaa pojmove. zemlja ` humus izmet ` gnojivo Ovo ato bi ti izmjeaao bilo bi prejako. Nema potrebe da iata stoji u kantama do aprila druge godine.
weedoye
weedoyeLEGENDA

9. okt 2013.

miks za outdoor 70 posto neka zemlja i 30 posto odstajalo kravlje djubrivo,al bas odstajalo da bude kao prah skoro, meni se ove godine pokazalo kao pun pogodak za out... ove godine cu za koju nedelju staviti sveze djubrivo na sajt da prezimi, a kad dodje vreme za out ide ovaj gore mix, mozda ce i vise djubriva ici...
Veni_Vidi_Vici;

10. okt 2013.

LoNba - cini mi se da je dovoljno progerelo jer kad mi je u rukama tj. kad ga diram msm kad ga sitnim na manje komadice, samo se pretvara u prah , nije to bas neki aman prah , ali dobro je , nema poslije toga da mi ruke budu prljave od tog izmeta , ono sto se kaze " kultura " xd. maverick - a znam znam da brkam , sorry , mozda bi i bilo prejako , ko zna , poslusat' cu vas , i vase savjete , jer ste iskusniji , ;) WeeDiC - zemlja (humus) , je iz sume kao sto sam i naveo gore , ima i u njima minerala sigurno , ali opet zelim da barem malo pognojim sa sljedece godine za out , ali nemam dovoljno prostora , imam ovaj sajt i jos jedan koji je odmah do manje rijicice (potoka) , ali to je skroz zaraslo , pa sam razmisljao da bacim i tu neke 3-4 random semenke , cisto da vidim ocel bit nesto :D peAce ;)
maverick
maverickAMBASADOR

10. okt 2013.

Ako imaa dobar humus mo~ea saditi direktno u to + malo izmjeaane obi ne zemlje, ilova e ili koju ve imaa, pa onda samo dodavati zrelo stajsko gnojivo kad malo biljka poraste.
Veni_Vidi_Vici;

11. okt 2013.

maverick - tnx na savjetu i informacijama ;)
Ajzaklija stomaklija

17. dec 2013.

Pozdrav,ove godine sam mislio sadit neke automatike pa me zanima jel bi zemlja iz basce bila dovoljno dobra,znaci na toj zemlji se svake godine uzgaja kukuruz krumpir salate i sve ostalo. Zemlja se svake godine gnoji stajskim gnojivom, moje misljenje je da bi ta zemlja trebala biti ok i za vutru ali opet vise volim cuti misljenje iskusnijih..
sharp
sharpLEGENDA

17. dec 2013.

ko naruceno prijatelju ,samo peri.
Ajzaklija stomaklija

17. dec 2013.

Hvala na brzom odgovoru i jel to dovoljno ili bi se moglo jos nesto pomjesati,znaci na selu sam pa imam dosta mogucnosti sto se tice prirodnih gnojiva
sharp
sharpLEGENDA

18. dec 2013.

ako imash vremena procitaj ovo http://www.agr.unizg.hr/cro/nastava/moduli/doc/86040_gnojiva.pdf mislim da ce ti dobro doci
Ajzaklija stomaklija

18. dec 2013.

Hvala brate..
marko391
marko391POZNAVALAC

31. mar 2014.

jedan deda kod mene uzme neku plahtu,tkaninu i u nju natrpa stajskog gnoja zamota to i stavi u veliko bure vode 100l recimo napuni vodom, nakon sto odstoji nekoliko dana stime zaljeva bastu i samo nadoljava vodu u to bure bdw uvijek mu je povrce extra extra
BY

25. avg 2020.

Da li je pametno dodati golubije djubrivo i koliko na jednu biljku? Hvala

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.