VUTRA
ForumUzgajanjeVanjski uzgojHidrogel - nabavka i koriatenje
LEGACY

Hidrogel - nabavka i koriatenje

258 odgovora42,600 pregleda
Velicanstveni

21. maj 2013.

Uputstvo kako doi do Hydrogela `to je hidrogel? To je bijeli kristal razli ite granulacije (sli an aeeru) poznat kao spoj natrijev poliakrilat. Hidrogel ili aquagel u kontaktu sa vlagom poveava 10 puta zapremninu i omoguuje 100 puta veu mo upijanja od prirodne gline iste veli ine. Upija povrainsku vlagu, kapilarnu vlagu i ne dozvoljava gubitak vode iz zemljiata. Veu koli inu vode propuata u dublje slojeve, a otpuata je toliko koliko je potrebno biljkama. Sa vodom upija hranjive elemente (soli) koji su nedostupni biljkama. Bitan podatak koji se navodi je taj da ostaje nerazlo~en etiri godine u zemljiatu. Kako ga primjeniti? Potrebno ga je pomijeaati sa supstratom/zemljom koja bi iala na dno rupe (otprilike pola predviene zemlje). Dakle po~eljno ga je staviti na dubinu od 30-40 cm (odnosno pri dnu pripremljene rupe za sadnju) kako ne bi isuaivalo gornji sloj zemlje. Dakle, najgornji sloj zemlje nije preporu ljivo pomijeaati s hidrogelom kako ne bi crpio previae povrainske vlage koja je zemlji i biljci potrebna. Optimalna preporu ena koli ina za primjenu je 1 - 3 grama po Litri zemlje. Gdje nabaviti? Ako ste u mogunosti nabaviti ga u poljoprivrednim ljekarnama ili vrtnim centrima olakaat ete si 99% posla. Naj eaa imena pod kojima se mo~e nai hidrogel su: Hydrogel, Agrogel, Aquagel, Zeba Farm S (ako znate joa koji navedite u postu da olakaamo pronalazak). Oni koji nisu u mogunosti nabaviti ga, ovdje e nai vrlo jednostavan vodi kako ga nabaviti gotovo svugdje. itajte tekst ispod. VODI za ekstrakciju HIDROGEL-a: Najjednostavniji na in za nabavku hidrogela je kupnja pelena. Osim ato se mo~da mo~ete nai u neugodnim situacijama zbog pelena, ovo je posve nesumnjiv na in nabavke. Za ekstrakciju gela bit e vam potrebno: [*]Pelene [*]`kare [*]Novinski papir / papirnati kuhinjski ru nik [*]Plasti na vreica (suha naravno) [*]Plasti na aaa Cilj je dobiti slijedee: 1. Razre~ite sredianji dio pelena s vanjske strane akarama po cijeloj du~ini. 2. Stavite pelene na papirnati ru nik ili raairene novine. Po mite tako da lagano odvajate pamuk s pelena iznad papira. Vidjet ete kako vam se runi hidrogel. 3. Uklonite pamuk tako da istresete gel iz pamuka nad papirom. 4. Istresite gel u vreicu pa~ljivo 5. Protresite vreicu i uklonite ostatke pamuka koji su se formirali (bitno zbog odmjeravanja koli ine) 6. Pretresite odvojeni prah gela u plasti nu aau i to je to. I ne zaboravite: Samo ovako mala koli ina gela mo~e upiti enormnu koli inu vode kako je prikazano na slici ispod! Nadam se da e ovo nekima pomoi pri lakaoj nabavci i primjeni ovog magi nog spoja. V.
SkyHighatrist
SkyHighatristPOZNAVALAC

21. maj 2013.

Gel iz pelena (natrijum poliakrilat) i gel za agronomiju (poliakrilamid) nisu ista stvar. I jedan i drugi upijaju vodu, ali gel iz pelena se ne koristi za navodnjavanje bilja. Ne znam da li i koliko akodi (u pelene i uloake sa krilcima stavljaju i razne parfeme, antibaktericide i ko zna ata joa), ali treba znati da nisu ista stvar.
weedoye
weedoyeLEGENDA

21. maj 2013.

ne znam kolika je cena hidrogela al ja sam kupio pelene i iz jedne izvukao 4 grama sto mu dodje na kg zemlje, nema bas puno...
Velicanstveni

22. maj 2013.

Ne bih se slo~io. Baa zato nisam naveo dnevne uloake koji imaju mirise i druga iji sastav gela. Jefinije pelene e uvijek biti bez mirisa :D A atp se ti e poliakrilamida, on se koristi u agronomiji za flokulaciju odnosno pro iaavanje i bistrenje vode. Skroz si pobrkao dva razli ita kem.elementa. Citat: Super Absorbent Polymers Sodium polyacrylate is used extensively in the agricultural industry and is infused in the soil of many potted plants to help them retain moisture, behaving as a type of water reservoir. Florists commonly use sodium polyacrylate to help keep flowers fresh, and this substance has been approved for domestic fruit and vegetable growing by the U.S. Department of Agriculture. Sodium polyacrylate has also been combined with other absorbent polymers and infused into the innermost layers of spacesuits that will be worn by a NASA astronaut to help keep his skin from developing rashes during space flight.
SkyHighatrist
SkyHighatristPOZNAVALAC

22. maj 2013.

:thankyou: 'Ebeno je samo ato Internet ka~e i da nije bilo Holokausta, da su politi ari odreda poatenja ine ili da nama vladaju ljudi guateri, pa aj' sad veruj svemu... :rofl:
SLO-Era
SLO-EraLEGENDA

22. maj 2013.

agrogel- poljuprivredne apoteke,ako ima semenarna/Kalia u vasem gradu okolini....
Velicanstveni

22. maj 2013.

Polyacrylates (the one you want to avoid), report absorbency of 600 to 800 times its weight, cost around $12 Cdn per pound, and almost always have on the label "Environmentally friendly". In contrast, polyacrylamides are labeled as absorbing 300 - 400 times its own weight, are priced at $6 - $8 Cdn per pound, and may have a note on its label that reads "Safe for Agriculture and Food Crops". Only certain polyacrylamides (and very few polyacrylates) can be labeled as safe for food crops. Jedan od rijetkih je i sodium polyacrylate. Nai negdje gdje ka~u da nije. Loaa ti je usporedba o tome ato internet ka~e. Veinom ka~e da ako neato ne valja onda to i naea kad guglaa iz prve.
SkyHighatrist
SkyHighatristPOZNAVALAC

22. maj 2013.

Sa Google (sve)znanjem uvek moa' potra~iti second oppinion.
Velicanstveni

22. maj 2013.

I s time se sla~em :)
SkyHighatrist
SkyHighatristPOZNAVALAC

22. maj 2013.

Najbitnije je da se ljudi na kraju slo~e, ak i ako se ne sla~u ^_^
He-Man
He-ManLEGENDA

23. maj 2013.

Nisu ista stvar ali natrij poliakrilat nije atetan te se takoer koristi u agri/hortikulturi. U duanima se mo~e pronai i u formi la~nog snijega (instant snow) ...
SkyHighatrist
SkyHighatristPOZNAVALAC

23. maj 2013.

Instant snow? :wacko:
Velicanstveni

23. maj 2013.

Dakle, ve smo potvrdili da se naairoko ovaj spoj koristi. Ako tko ima nedoumica oko toga neka malo bolje pro ita forum poato ga je veina ljudi koristila i zavraila uspjeano svoje growove. End :) Ovo za la~ni snijeg nisam imao pojma. Mislio sam da je to nekakav derivat od natrijevog poliakrilata.
He-Man
He-ManLEGENDA

23. maj 2013.

Prakti ki je isti ali malkice promijenjen tako da u dodiru s vodom prvo doe do fizi ke reakcije; volumen se povea mnogostruko. Ako se tako "aktiviran" la~ni snijeg ponovo smo i tek tada se pretvara u gel.
Velicanstveni

23. maj 2013.

To je dobro za znati, pogotovo ako se nakon ato se smo i ponaaa isto kao klasi ni hidrogel. Edit, klasi ni hydrogel u Srbiji i vani mo~ete pronai pod imenom PLANTA JOY. Kilogram doe oko 50 eur.
vigier
vigierPOZNAVALAC

24. maj 2013.

ponegdje kazu da hidrogel daje "plasti an" ukus. Ne znam kakva su iskustva nasih.
SKT
SKTAMBASADOR

25. maj 2013.

sto bi jeo hidro gel?? zar nisi video da i izgleda ko plastican, logika je da ce imati plastican ukus :D
zippo.12

28. jun 2013.

mogu li Hidrogel iz pelene koristiti za cloniranje ?
Rubinstajn
RubinstajnENTUZIJASTA

13. jul 2013.

Zaato bi to radio? Zabodi direktno u zemlju,re~im svetla za vege,odr~avaj visoku vlagu,jednom u 3 dana prskaj folijarno i za nedelju dana imaa koren.
weedoye
weedoyeLEGENDA

24. feb 2014.

ove godine cu probati hidrogel u outu ako ga bude bilo pa javljam, kupio 100gr i dodje jeftinije nego da kupujes pelene i cimas se. plus dodas vermikulit i perlit i zalijes 2-3 za ceo out :D
ChiliHead

2. mar 2014.

Joa ako ubacia i kokosova vlakna... :D
PowerSeed

3. mar 2014.

"HIDROGEL je beli kristalni prah (skrobni polimer) koji se unosi u zemlju na dubinu 10-20cm. Upija vlagu i hranljive materije i ne dozvoljava njihovo gubljenje iz zemljiata, ve ih dr~i vezane u zoni korenovog sistema da ih biljka mo~e koristiti prema potrebi. 1g praha u zavisnosti od kvaliteta vode upija 100-250g vode. NA IN UPOTREBE Prvi na in je da se 1kg hidrogela pomeaa sa 100l vode i u tu smeau se uma e koren biljke. Drugi na in je da se meaa sa supstratom-zemljom ili se stavlja u rupu ispod biljke (potrebna koli ina: 40-50 g/m2). Trei na in je da se koristi za transport o~iljenih loznih kalemova ili sadnica voa. Zalivanje treba smanjiti u odnosu na klasi no 7-10 puta."
weedoye
weedoyeLEGENDA

3. mar 2014.

rupa, zemlja pomesana sa gelom - prva trecina, ostatak samo zemlja kako gel ne bi podigo biljku a i da ne osusuje gornji deo, a moze i na drugi nacin, ja bi vako.
Ena&Modelsy
Ena&ModelsyAMBASADOR

3. mar 2014.

Pozz svima na forumu,citala sam o hidrogelu dosta na forumu i nasla dosta podataka doduse ima dosta i razlucitih odgovora...Neko kaze 3g hidrogela na litar zemlje,pa 40/50g/m2 a citala sam i dnevnik outdoora od Jack Sparova gde je on covek na 20kg zemlje stavio 200g hidrogela i biljke kao i ceo njegov grow bio za svako postovanje i primer...A tek gde staviti hidrogel neko kaze na 10-20cm dok neko pri dnu ,a ima i pomesaj sa vodom da dobijes zelatinastu masu pa onda sa zemljom ,a ima i stavi na dno rupe hidrogel u prahu pa onda obilato zalij...:-) a mi pocetnici da li da primenimo savet ko ima vise postova,titula ili ipak ima resenja a to je ko nam je simpaticniji...:-) Bez ljutnje drugari mala primedbica,a inace forum je super i sve pohvale...:-)
MA
margarinENTUZIJASTA

5. mar 2014.

jel mi moze tko rec jel taj hidrogel otrovan,procito sam negdje na forumu da je iz pelene pun aditiva,I da nije preporucivo ga stavljat
PowerSeed

5. mar 2014.

otrovan je ako u zemlju u kojoj je sipas otrova, a niko te ne tera da cerupas pelene ;)
zanzibal

5. mar 2014.

Pa vrlo moguce da u taj sto se koristi u pelenama stavljaju neke neutralizatore mirisa ili slicno
PowerSeed

5. mar 2014.

tacno, taj ima svoju namenu i zove se pelena, a imas za kupiti i onaj za poljoprivredu pa biraj
MA
margarinENTUZIJASTA

5. mar 2014.

nisam u mogucnosti kupit taj,sta mi onda preporucate da stavim taj iz pelene u zemlju il da ga uopce nestavljam,1-2 puta tjedno bi mogo zaljevat,pa mislim da mi ni netreba,al cim manje da dolazim na sajt to bolje.
PowerSeed

5. mar 2014.

sve dobro mislis, sad vidi sta ces :)
mobsternewgeneration

5. mar 2014.

Mo~e li mi neko dati link ili kontakt telefon u inbox gdje kupiti hydrogel u sarajevu uopate BiH?
Ena&Modelsy
Ena&ModelsyAMBASADOR

6. mar 2014.

Najsigurnije je ti je da sam ukucas na google gde ima hidrogel kupiti u Sarajevu ili u BiH ,i dobices odgovor sigurno ako ima ,i gde...google sve zna...:)
mobsternewgeneration

6. mar 2014.

Vjerujea li mi da nema nigdje, zato pitam, trazio sam cak hidro gel, agro gel, hydro sve moguce, samo hrvatska srbija, hidroponic itd... ali niata BiH :( help pleasee...
Saša443

6. mar 2014.

raspitaj se za cvecare kalia,tamo bi trebalo biti..
Big L
Big LLEGENDA

13. mar 2014.

http://www.njuskalo.hr/vocnjak-oprema/hydrogel-plus-sredstvo-zdrzavanje-vlage-zemljistu-mikroelement-oglas-10448216 :)
RolamPoKraju
RolamPoKrajuENTUZIJASTA

23. mar 2014.

Ako sam dobro shvatio, a mislim da jesam za 100L zemlje dovoljno je 100g hidrogela? Ili se 1L-1-3g hidrogela ra una samo za onu donju treinu, ako je tako zna i samo 30g?
Tropico
TropicoLEGENDA

24. mar 2014.

Hidrogel u omjeru 1:1 ili ti ga na 1L zemlje 1 g hidrogela moze bez problema drzati vlagu2-3 tjedna a vjerojatno i vise?. Ja ga nebi viae stavlja isklju ivo zbog "ekonomske" ra unice :) (tj zelim reci da i nije bas jeftin)
Blade
BladeZMAJ

24. mar 2014.

Ja sam koristio hidrogel kupljen u jednoj firmi u Osijeku,doaao mi poatom...koristio sam i hidrogel iz Pampers pelena br 3..mirisao sam ga,zvakao sam ga...vrtio po ustima...nema ni okusa ni mirisa...sumnjam da ima nekih antibakteriskih supstanci i sl....vjecna polemika koliko hidrogela?....koristio sm od 10 grama pa do 200 grama...da vam odma ka~em...kolicina hidrogela iz jedne pelene...sam stavio u bokal pola litre...i dodao cck 2 dcl vode....za 3 minute hidrogel je ispunio bokal zapremine pola lit i joa curio van... Sve zavisi kolike rupetine kopate...ja uvijek smuckam gel i kad se stvori...pomijeaam gotov gel sa zemljom...ne stavljam prah u rupu...nego gotov gel mjeaam sa zemljom za rupu....poma~e mnogo u vrucim mjesecima...ali zaljevat ipak treba.
Big L
Big LLEGENDA

24. mar 2014.

kakav gel? to kad pomjesas s vodom? neki kazu na dno rupe, neki kazu pomjesat sa zemljom, kakav je tvoj savjet
Blade
BladeZMAJ

24. mar 2014.

Da kad pomjeaaa prah s vodom dobijea proziran gel...taj gel pomjeaaa s zemljom..tako bar ja radim..otp ovako : Kad bi na dno rupe stavio recimo prah...mo~e ti se desiti kad padne kiaa da se toliko napuhne da ti izbije biljku iz rupe....a kad bi stavio ba gel na dno rupe..e to neznam..vodim se logikom da je moguce da pocne trunuti korijenje....
Vrag

27. mar 2014.

Jel zna ko gdje se moze kupit hydrogel u Istri il blizu Rijeke? Par dana vec lutam po gradovima i bas pogodim agrarije koje nikad cule za hydrogel (a nekima je i perlit, vermakulit isto stran pojam). Znam za lika koji ga prodaje na njuskalu ali nemogu ja postom....
Vrag

27. mar 2014.

Hvala, sutra odmah posjet.
Big L
Big LLEGENDA

30. mar 2014.

Njuskalo ima, i dodje ti na adresu :)
Velicanstveni

23. apr 2014.

Evo s hrvatskog oglasa roba stigla :)
Jones_Davy

23. apr 2014.

Ja sam ga nabavio iz Subotice. Hidrogel 660. Na uputstvima piae da za kontejnere upotrebljava omjer 3-4 kg na 1m3 substrata, ilitiga 300-400 grama na 100 lit. Joa nisam definitivno odlu io, ali razmialjam zamijeaati po uputama, pa napuniti rupu mixom, zasaditi biljku u taj mix, i prekriti sa joa substrata, pa na vrh suhog liaa. Mene je zapao 10 eur za kg, i to stvarno nije skupo, s obzirom na ulo~eno-dobiveno. Ovo je uputstvo sa njihove stranice. (malo se razlikuje od onog ato su meni poslali) NA IN PRIMENE HYDROGELA : Primenjuje se u zavisnosti od namene. Za revitalizaciju terena inkorporira se sa povrainskom zemljom na dubini od 10  15 cm sa koli inom od 300 g/m2. Za zasnivanje travnjaka upotrebljava se unoaenjem u zemljiate na dubini 5-6 cm u koli ini od 1 kg / 100 m2 zemljiata. Za proizvodnju rasada se meaa u supstrat zemljiata 5 kg / m3. Ako se vrai rasaivanje biljaka, tada se uma e korenov sistem u gel smeau praakastog oblika, ili se u rupu gde e biti zasadjena biljka stavlja od 5-15 g, ato zavisi, da li je povrtarski rasad ili je voe. Ako se sredstvo unosi sa setvom u redove, to se ini sa sejalicama koje imaju depozitore, gde se unosi kristalni oblik, sam ili pomeaan sa nekim insekticidom. Koli ina se kree u zavisnosti od kulture, za repu 30-40 kg/ha, za peraun, papriku, paradajz i do 40 kg / ha. Ukoliko je doza poveana ona doprinosi, ne samo uvanju vlage, nego i spre ava stvaranje pokorice na zemljiatu.
Ena&Modelsy
Ena&ModelsyAMBASADOR

23. apr 2014.

A na koji nacin primeniti i koliko je najbolje za jednu nasu biljcicu ...
Jones_Davy

23. apr 2014.

Svak ima svoj na in. Jack ima iskustva na svoj na in (vrlo uspjeano) ja u probati na drugi, a netko trei e na trei. To ea morati sama odlu iti.
Ena&Modelsy
Ena&ModelsyAMBASADOR

23. apr 2014.

Znam citala sam i Jack je to vrlo lepo objasnio kako i sta treba ,ali reko dobro je znati i nacine kako i drugi rade ..na kraju i za svaki preparat uvek postoji neko upustvo kako ga i treba primeniti..:-)
opa cupa

23. apr 2014.

Ena ovako kako je Jacky gore napisao,tako se radi i nema greske ;)
S m a k

23. apr 2014.

Danas kupio i bogami se istroaio...imam 5 pakovanja po 1 kg.... koristim ga identi no kao i kolege, samo ato ce ovu turu ici 200 L Potground H po biljci pa sukladno rupi ide i veca koli ina.. skup sport :sadbanana: .......ali valja :ridinghorse:
Big L
Big LLEGENDA

23. apr 2014.

200l po biljci??? Ili sam ja nesto krivo skuzio?
S m a k

23. apr 2014.

Nisi...u vege su mjesec indoor na hps-u, joa toliko pa van u 200L, sto je taman da ispunim rupe (2.5 - 3 vrece od 70L su mi potrebne da ispunim rupu) nadam se i mikorizi ako se uspije nabavit overkil nije jer je jeftina zemlja, velike biljke ce se presaivati vani tek tamo krajem 5 mj(ako sve bude ) jednom sam u svojem postu negdje napisao da je ogromna rupa i kvalitetan mix svetinja outdoora. Nemam neke velike urode, ali zato zaljevam 1x u 10 dana na +40C ~ivio hidrogel :spcartman:
Tropico
TropicoLEGENDA

24. apr 2014.

1g hidrogela na 1L zemlje. Pomjeaam hidrogel prah sa zemljom pa onda u intervalima natapam zemlju, da gel upije i da se "raairi" mada nisam primjetija da se toliko napuae a mo~da je to zbog ovog gore omjera. ugl. takva mjeaavina u indooru je znala izdr~ati i mjesec dana bez zaljevanja a temp bila oko nekih 30c. Korjen nebi trebao istruliti jer hidrogel otpusta bas onoliko koliko i kad korjenu treba
Otto Grunf
Otto GrunfLEGENDA

24. apr 2014.

Ovo takodje nebi bila losa alternativa, bolje nego cijepati pelene... http://www.ebay.com/itm/10bags-water-Crystal-Soil-Beads-Flower-clear-transparent-ball-wedding-party-/161284366755?pt=Fertilizer_Soil_Amendments&hash=item258d4c21a3
Big L
Big LLEGENDA

24. apr 2014.

Pa ima kod nas za kupiti http://www.njuskalo.hr/vocnjak-oprema/hydrogel-plus-sredstvo-zdrzavanje-vlage-zemljistu-mikroelement-oglas-10448216 Ja narucio :D
Jones_Davy

24. apr 2014.

Evo jedne sli ice kako bi to trebalo izgledati, pa ko kako voli. U svakom slu aju kako god se upotrijebi, bolje nego nikako. Evo linka, pa pro itajte, kontaktirajte.......10 Eur za 1 kg. http://www.asunion.rs/hydrogel/hydrogel-660/
BIABurazeru

24. apr 2014.

ili se samo klanjas bogovima da padne kisa :3
Big L
Big LLEGENDA

28. apr 2014.

Stigo hydrogel, sjemenke vec odavno, zemlja kupljena, ali vrijeme je joa banana, tako da mi preostaje samo ekanje :D
No Joke

28. apr 2014.

Ka~u do 16.5. nema naznake poboljaanja vremena :sad2: .
mobsternewgeneration

30. apr 2014.

Naaao sam hydrogel na piku, BiH , Sarajevo. Na in primjene
MalaMaca
MalaMacaENTUZIJASTA

21. sep 2014.

Nesto sam malo razmisljala i sinulo mi nesto :) Kako sam imala problema sa uvijek vlaznom zemljom ove godine jer sam pogodila sajt gdje recimo svake godine prodje bujica i posle jakih kisa zemlja se nije nikad vise posusila,a i vidim po drugim dnevnicima da ekipi trule korjeni ili biljka nemoze razlagati elemente zbog prevelike vlaznosti zemlje pa ne napreduje kako bi trebala ili uopce ne napreduje. Dosjetila sam se sljedeceg i nemojte se smijati,od ludih ideja nekad dodje nesto dobro :) Hidrogel se inace koristi da bi zadrzavo vlagu i postepeno je davo biljki koliko joj je potrebno i 1 gram moze povuci do 250ml vode...............e sad,kako bi bilo da se hidrogel prah pospe po povrsini i pusti da navuce vodu na sebe i kad je pokupi makne ga se i doda novi prah i ponovi postupak...... Nemam potrebu vise da kupujem hidrogel jer nemam zasto ali uvijek mislim na ostale sta im se dogadja pa ako neko ima doma viska hidrogela pa moze da proba i na vlaznoj zemlji kao probu pa mozda i ova luda ideja nadje svoj put :)
PowerSeed

21. sep 2014.

sumnjam maco, kupice vlagu iz vazduha (a ima je ove godine) i plafon 4 prsta zemlje, koren je mnogo dublje ;)
MalaMaca
MalaMacaENTUZIJASTA

21. sep 2014.

Mozda da se nakon sto se prospe hidrogel po povrsini pa se preko njega stavi folija i rubovi zagrnu zemljom tako da se skuplja samo ono sta isparava iz zemlje..................neka izvuce i 4 prsta zemlje pa ce taj suhi dio navuci vlagu iz dubljeg dijela pa se opet ponovi postupak.....................ako nemas sta drugo da vise uradis za spas biljke probas i ono najludje :)
PowerSeed

21. sep 2014.

ajd cico mico kad kazes, nista ja nisam rekao protiv spasa biljaka ;) samo sto u outdooru ne mozes da kontrolises bas sve kao u indooru
nerp
nerpZMAJ

6. feb 2015.

Prosle godine sam imao jako lepo iskustvo sa hidrogelom Aquita (www.aquita.eu) i stavljao sam nekih pola kafene kasicice u 1l saksiju, u cvece Petunije. Odlicno je drzao vlagu i posle 7 dana. Koristio sam ga i kod sadjenja povrca u zemlju, pomesanog sa tresetom. Imao je i neke mikroelemente u sebi.. Do proslogodisnjih poplava i obilnih kisa se odlicno pokazao outdoor, steta sto nisam uspeo da vidim i finalne rezultate. Samo mi je paprika ostala ziva, dok je cherry paradjz samo pocrneo od plamenjace.. Opet bih koristio isti ali ne mogu vise da pronadjem.
Bizzzo
BizzzoZMAJ

12. feb 2015.

Ja sam upravo naletio na ovo. Pa reko mozda je vrijedno proaerati ovdje. Shema v2. Koristiti kaze samo nekoristene. sXb8rJ8Rm3I
mozak na pasu
mozak na pasuENTUZIJASTA

8. mar 2015.

moze pomoc oko racunice koliko hidrogela na 70 litara terramagme i 20 litara perlita
Tarzan
TarzanZMAJ

8. mar 2015.

[bez sadržaja]
mozak na pasu
mozak na pasuENTUZIJASTA

8. mar 2015.

problem je sto ja ne sadim u zemlju nego kanalizacijsku cijev promjera 50 cm i 80 cm visine, pa me zanima koliko bi mi to pomoglo oko zaljevanja. svi kazu vise manje ta cu morati ici svako malo jer su u pitarima a ne u zemlji pa sad.....sto ti mislis koliki bi mogao biti razmak izmedu zaljevanja
Tarzan
TarzanZMAJ

8. mar 2015.

ne znam
mozak na pasu
mozak na pasuENTUZIJASTA

8. mar 2015.

:) ma roknut cu onda 3-4 g po litri znaci cca 150 do 200 gr na 50 litara i ostatak ciste zemlje i perlita, pa cemo vidit. A za ku..c je ako moram svaka 4 dana zalivati. ako bude drzalo 10 dana ja zadovoljan. Ipak je cjev debljine 2.5 mm i u hladu cijelo vrijeme
Stipe
StipeZMAJ

8. mar 2015.

Kak si zamislio da bude u hladu? 10 dana zaboravi odmah. Ne pije samo sunce vodu. I biljka pije i respirira vise nego sto mislis. Svaka 4 ako nece bit jakog sunca. mozda. ne vjerujem
nerp
nerpZMAJ

11. mar 2015.

Prosle sam godine za cvece stavljao jednu kafenu kasicicu hidrogela na 4l saksiju. U pitanju su bile visece saksije sa petunijama, a zalivao sam ih svakih 5 dana.
NE

27. mar 2015.

Imas u peniju u velesicima 20 g 2.5 km * * * nemoj pisati post za postom, ima opcija Urediti pa edituj, i nemoj citirati samog sebe pwrsd
SM

4. apr 2015.

mene zanima di bi taj hidrogel ili agrogel kako vec nabavio na podrucju zagreba trazim po netu nis nemrem nac mislim biljkicu posjecivat 1 tjedno
HazeSeeker

5. apr 2015.

U pelenama ....
SM

6. apr 2015.

to znam i ja heheheh
amneziaHaze

9. apr 2015.

ja sam naso u sjemenarnoj za 2.5 eura mala kesica mislim da je 20g
Kanabis_kid
Kanabis_kidAMBASADOR

8. nov 2015.

Ma u te pelene trpaju svakakve otrove to mo~ete odmah otpisat...
ganja_farmer

8. nov 2015.

kako to da se onda djeca koja koriste te pelene ne potruju,poato im je ko~a u kontaktu s tim otrovima kako ti ka~ea?
Kanabis_kid
Kanabis_kidAMBASADOR

14. dec 2015.

Nije da e se djeca istog momenta potrovat kad stave pelene, ali te razne kemikalije im uu u pod ko~u...
ruk
rukPOZNAVALAC

23. feb 2016.

Ako itko ima info gdje se u Hrvatskoj mo~e naruciti poatom hydrogel i zeolit ili vermikulit bio bi jako zahvalan na informaciji. Mo~e na pm . Naaao sam na njuakalu nesto ali ili nemaju ili skupo prodaju.
Groff
GroffAMBASADOR

23. feb 2016.

@ruk, poslao na pm da ne reklamiram...
ruk
rukPOZNAVALAC

23. feb 2016.

Hvala, znaci samo nazvati i naruciti? Vidim da nemaju web shop.
Groff
GroffAMBASADOR

24. feb 2016.

Iskreno, ne znam dali aalju poatom jer kupujem u trgovini, no probaj. Ili kad svratia u ZG pa otii do njih i kupi.
TO

25. feb 2016.

Pozdrav,ovdje sam novi,jel ima u okolici Splita Hidrogel za kupiti i kako mu se krece cijena?
JP
JpasalicISTRAŽIVAČ

27. mar 2016.

Mo~e na pm i meni.... Danke
LA
LakijevicISTRAŽIVAČ

31. mar 2016.

Pozdrav, mo~e li i meni link za hidrogel :) hvala
PS

14. apr 2016.

Pozdrav! Tra~io sam hidrogel za kupiti, naru iti ali ne naem nigdje. Na njuakalu isto nisam naaao. Ako netko zna gdje ga ima za kupiti na podru ju slavonije ili mo~e i dalje ako se mo~e naru iti? Mo~e pm mi netko poslati. Hvala
LA
LakijevicISTRAŽIVAČ

15. apr 2016.

imaa neku firmicu u Novom Marofu agrogel se u njih zove
Felt
FeltLEGENDA

15. apr 2016.

Upravo nabavio bas iz te firme iz Novog Marofa. Imas tri vrste pakiranja- 50g 1kg 25kg Ja uzeo kg i doslo me 185kn
Velicanstveni

16. apr 2016.

Šteta što se više ne može naći agrogel s mikronutrijentima u sebi u maloprodaji. Jako kvalitetan. Znam da sam 1kg platio manje od 25€ u HR.
pelud
peludISTRAŽIVAČ

24. apr 2016.

http://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/agrogel-agrikulturni-polimer-zadrzavanje-vode-zemlji-oglas-14978968
Kanabis_kid
Kanabis_kidAMBASADOR

26. sep 2016.

Gospodo, zna li netko gdje se u Rijeci mo~e kupiti hidrogel ? :rasta:
Felt
FeltLEGENDA

26. sep 2016.

U Rijeci neznam,imas u Novom Marofu Cedar agro,pa naruci da ti dostave :)
jesam
jesamZMAJ

26. sep 2016.

a imaa i post iznad tvog ;)
matatata43
matatata43POZNAVALAC

15. feb 2017.

Naiso na jeftin hidrogel pa emo da probamo ove God u outhu.. imat u par finih autosa, rupe e biti nekih 10-12 litara, znaci ja bih to ovako napravio.. 5 grama hidrogelau u prahu u 5 litara zemlje sve izmjeaao i istreso u rupu, preostalih 5 litara zemlje nadopunio u rupu i to je to.. samo mene zanima dali je potrebno da odma zalijem vodom tih 5 litara zemlje sa hidrogelom ili mogu pak sa ekati da kiaa padne i da sve skupa zalije i da se "aktivira" taj hirogel? Zahvaljujem! :)
WeedWizard
WeedWizardAMBASADOR

16. feb 2017.

Svejedno je samo je potrebno da se nakvasi pre nego sto presadis biljku jer zna da nabubri i da izbije biljku iz rupe
FI
ficastekISTRAŽIVAČ

18. mar 2017.

Pozdrav svima procitao sam ovu vasu temu sve do kraja. I imam jedno pitanje sta bi bilo da na jednu biljku stavim oko 40g gela dali joj nebi smetalo dali nebi istrunula. I jos jedno pitanje dali kada nebi polevao a bila kisna godina ili to mesto nema jaku suncevu energiju dali bi prinosi bili dobri. Ako neko ima iskusta dali moze da mi javi.

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.