LEGACY
Hydrogel
126 odgovora15,206 pregleda
14. mar 2009.#1
`TA JE HYDROGEL ?
To je beli kristal razli
ite granulacije (sli
an aeeru) koji se unosi u zemljiate na dubinu 5-15 cm(sve zavisi od kulture i namene) i u kontaktu sa vlagom 10 puta uveava zapremunu,a 100 puta veu mo upijanja od
estice gline iste veli
ine.Upija povrainsku vlagu,kapilarnu vlagu i ne dozvoljava gubljenje vode iz zemljiata.Veu koli
inu vode propuata u dublje slojeve,a otpuata je toliko koliko je potrebno biljkama.Sa vodom upija hranjive elemente(soli)koji su nedostupni biljkama.Vrai ~eliranje
estica gline sa kojom je u kontaktu. Namenjen je za sve biljne vrste i za sve tipove zemljiata ,naro
ito aridna i semiaridna podru
ja sa malo padavina .Ostaje ne razlo~en
etiri godine u zemljiatu.
Sredstvo je ameri
kog porekla namenjen za istra~ivanja u programu ''NASA'' u ekstremnim( suanim) podru
jima).Proizvodi se u Francuskoj. Do sada se najviae upotrebljavao : kao podloga za golf terene i lepe travnjake, naklijavanje semena, zasnivanje novih vonjaka, vinograda, malinjaka, jagoda ,poaumljavanja, proizvodnji rasadnica,kalemova , rasadnicima povra ,cvea,arguma, u novije vreme za proizvodnju lubenica,dinja,krastavaca, paprike, paradajza,soje,tikava,aeerne repa, duvana krompira,marihuane.Bioloaki je
ist ,vrai dezinfekciju zem ljiata,a pH vrednost mu je 7,5-8 ,pogodan je za kisela zemljiata.
Ako nekoga interesuje gde naci Hydrogel u Srbiji moze ga naruciti preko sledeceg linka
http://www.asunion.rs/yu/index.php
A ako ima nekoga da je van granica Srbije i ne moze da ga nade,a treba mu ova stvar...ljudi iz Asuniona ce se potruditi da stigne na vase odrediste.
18. mar 2009.#2
Pozdrav!
To je neato sli
no kao PlantaJoy, osim ato PlantaJoy mo~e da absorbuje od 100 - 500 puta viae veode od svog volumena. 1 g absorbuje od 100 - 500 g vode. Upotrebljavamo ga ve
godinama.
18. mar 2009.#3
mo~ete ga nabavit i direktno iz Francuske preko Interneta. Pogledajte sajt http://www.aqua150.com/hr
Na sajtu je sve ljepo opisano, ato je i kak funkcionira.
:happy031: Pusa svima
26. mar 2009.#4
Evo samo da ka~em da je ovaj sajt ok ==>http://www.aqua150.com/hr/butik.php
Platio karticom,doalo bez problema za 5 dana.
Pa emo da rokamo ovo ljeto:violent018:
2. apr 2009.#5
A mo~e se i ovdje bez problema dogovorit sa ljudima ==>http://www.asunion.rs/yu/index.php
Poslat na mejl upit.Imaju zastupnike u hrvatskoj i aalju iz hrvatske poatom,pla
anje pouzeem.
Cjena 1kg 150kn+troakovi dostave.
16. maj 2009.#6
Nabavio sam neke vodene kuglice Crystal Mud Software Ice tako na njima pise i u pakovanju su od 10 g da vidim kako funkcionira hydrogel..
Probao sam ih i imaju potrebnu funkciju primanja i odpustanja vode vise puta, vrati se u prvobitnu velicinu zrna pa uz vodu natope se do 1 cm precnika..
Interesira me jel ih netko koristio i kakve su se pokazale..
Pozz
18. maj 2009.#7
daj tog 10 kg da ubacim Slovencima u ''njihovo'' more...hahahahhahahahhaha
mislim da je to dovoljno :)
8. dec 2011.#8
Bio sam
itao neato o tome hydro gelu, i piae da kada koristimo hydro gel da se mora zaljevati 7-10 puta manje. Dali bi to zna
ilo da je jedan decilitar vode dnevno dovoljan za jednu biljku ? Imam joa jedno pitanje ata bi se deslo da kiaa pada par dana bez prestanka ?dali bi to bilo pogubno za biljku jer bi primila pre veliku koli
inu vode.
8. dec 2011.#9
izvini bro, a kog ce ti to zapravo, odradio si sve sto se moze klasicno (i nisi zadovoljan) pa sad ono... da probas il?
8. dec 2011.#10
ma planiram neato za idu
u godinu ,ali nebi bio u mogu
nosti dolaziti na to mjesto svaki dan da zaljevam pa mi treba tako neata
8. dec 2011.#11
ja moje u outdooru obicno obidjem max 3x, ove godine, a bila je suva, nisam zalivao ni jednom, dakle cisto prirodno kako je... kreni pa ces da vidis izdrzljivost biljke
8. dec 2011.#12
To sam i ja pricao davno pa me nitko nije slusao vec svi nose hektolitre vode svakih par dana...
9. dec 2011.#13
Probao sam ja ove godine izdr~ljivost i nije se pokazala izd~ljivom, ipak ova godina je bila prava suaa.
9. dec 2011.#14
Meni se taj hidrogel pokaza kao dobra stvar, al kod mene ljeti bude pakao i nema vlaga ujutro i nave
er ko u sjevernijim krajevima i kad nebi doaa 20 dana sve bi pocrkalo, a sa hidrogelom dolazim svako 2 tjedna umjesto svaki tjedan.Bitna je stvar da se stavi sloj trave preko zemlje oko biljaka da se smanji isuaivanje, ako koga zanima nek prou
i mal
iranje.
14. feb 2012.#15
Ka~e mi ~ena da je taj hidrogel u uloacima za mengu,pa valjda i oni mogu poslu~iti ako netko nije u mogu
nosti nabaviti a zapeo je za to.
15. feb 2012.#17
jel bi se npr taj gel mogao namocit i stavit u box da vlazi box?i kad se osusi jel upotrebljiv opet il se moze bacit?
8. mar 2012.#18
Jel ima negde da se naruci neko manje pakovanje 50,100 gr? ako ima recite gde
8. mar 2012.#19
Ja sam izvadio iz pelena za decu. Ako sejes u saksijama onda ce imati dovoljno iz jedne pelene za jednu saksiju.
8. mar 2012.#20
Gedza koliko otp. dobijea iz jedne pelene?Mislim dovoljno za saksiju,koje veliine?
8. mar 2012.#21
Hvala na odgovoru ali nasao sam i narucio 100 gr,nadam se da ce biti dovoljno za outdoor :)
9. mar 2012.#22
Ovisno koliki site ali u svakom slucaju ce pomoci nece odmoci...interesantna stvar ali kontam u potpunosti bespotrebna
9. mar 2012.#23
To je relativno da li je bespotrebna,meni ce mnogo da znaci zato sto necu moci cesto na sajt i necu moci da nosim mnogo vode sa sobom...
9. mar 2012.#24
`to manje odlazia na sajt sa hektolitrima vode to bolje tako da je ovaj hidrogel odlina stvar poato smanjuje zaljevanje od 5-10 puta
10. mar 2012.#26
Bizzizarius No Trippin je odgovorio koliko koata itaj malo gore u postu.
"Neda mi se googlat" :ohno:
10. mar 2012.#27
1 kg kosta 10 e,100 gr je najmanje pakovanje koje sam uspeo da nadjem(mesa se sa 30 l vode) i kosta 1e
12. mar 2012.#28
S obzirom na cijena i nije neka investicija...interesantno
20. mar 2012.#29
Pozdrav svima... nabavio sam hidro gel ali sam u nedoumici da li da ga prvo pomesam sa vodom pa onda da mesam sa supstratom ili da zajedno promesam i onda zalijem dobro? Koliko god glupo zvuci moje pitanje eto brinem se da ne pogresim, valjda ce me neko razumeti :):maryjane:
21. mar 2012.#30
Mene bi isto zanimao odgovor na ovo pitanje,pa ako neko zna ...
23. mar 2012.#31
i evo odgovora po meni najboljeg. Pomesas hydrogel sa vodom kada se potpuno pretvori u zelatinastu masu dodati isto toliko zemlje lepo pomesati i stavis na nekih 10 cm ispod biljke i jos pomesas sa malo perlita i Bomba
23. mar 2012.#32
Ja cu ga koristiti na slijedei na
in:
Iskopati rupu od cca 30 cm dubine i oko pola metra airine, staviti sloj hidrogela, kvalitetnu zemlju pomjeaati sa vermikulitom i dodati joa malo hidrogela u prahu u mix...
Ali po meni je va~an taj sloj hidrogela na dnu rupe koja ce se iskopati koji ce kontinuirano dr~ati dovoljnu kolicinu vode koju biljka mo~e upotrijebiti...
Mislim da je tako najbolja iskoristivost, jer ce hidrogel dr~ati vlagu na dubini di je korijen uvijek mo~e crpiti u dovoljnoj koli
ini
23. mar 2012.#33
a sto mislite gdje bi ga bilo najbolje staviti kada koristis pitare(posude) za sadnju?
23. mar 2012.#34
isto tako...na dno malo viae, a ostatak pomjeaati sa zemljom...tako piae i u uputstvima....
24. mar 2012.#35
simas Zg , interesuje me imam i vermikuli i perlit i kokos kocke u opciji pa me interesuje zasto vermikulit? Zbog zadrzavanja vode ili prozracnosti? sta je bolje?
24. mar 2012.#36
Radi jednog i drugog...znaci daje prozra
nost i drena~u zemlji i korijen dobiva dovoljno zraka, ali istovremeno ima svojstvo zadr~avanja vlage u zemlji.....
Znaci ne ~elia blato, vec rahlu i prozra
nu zemlju...ali u nekim situacijama, npr. moja gdje su velike vrucine i nemogucnost stalnog obila~enja biljki, zadr~avanje vode je dobra stvar...ali sajt je dobar dio dana na direktnoj sun
evoj svjetlosti, ato zahtjeva malo drukciju pripremu zemlje jer bi se prebrzo suaila na 40 C
26. mar 2012.#37
TWIMC: Grow Marijuana FAQ, Cannabis cultivation - marijuana growing tips & photos ovde tip pise da treba paziti koji polimer se uzima. Poliakrilati negativno utjeu na okus jer se relativno brzo raspadaju dok su poliakrilamidi ok, al im je sposobnost upijanja manja.
8. maj 2012.#38
Zanima me koje su alternative hydro gelu , znaci ostale stvari koje zadrzavaju vlagu i koje mi mogu odgoditi zalijevanje jer kako vidim hydro gel je dosta tesko nabaviti.
9. maj 2012.#39
Stavia sloj trave preko zemlje da se manje isuauje.
A neki ljudi su znali kopat metar ipo dva u dubinu pa stavljat drvene pregrade da se voda tu skuplja i ne ide dublje.
A i nije hydrogel toliko teako nabavit, naru
ia ga, platia paypalom i tu je za tjedan dana.
12. jun 2012.#40
Evo danas sam bas nabavio 500 gr hydrogela .. 150 kn je 1 kg !.. Sad zanimaju me vaaa iskustva outdoor , indoor!? .. koliko ste grama koristili po potu ili pak po biljci outdoor !..
itam na netu da je prosjek 50 gr po m2 !...
Znaci stavljali ste ga najvise na dno pota i ostalo mjeaali sa zemljom !?
12. jun 2012.#42
u poljoprivrednoj apoteci !... Sad kojoj i u kojem gradu khm kmh :)
12. jun 2012.#43
Aj bar ime apoteke, nasla u Zelenom hitu, al mi nece prodati ispod, mislim 3 kile, a i vele da ne distribuiraju ostalima. Doduse, mislim da je i vermikulit sasvim OK za istu svrhu.
14. jun 2012.#44
ja koristim hidro gel i dobro se pokazao povecava vlagu i daje snagu
14. jun 2012.#46
mislim da je bolje pitanje koliko grama na koju litrazu zemlje jer biljka moz da bude u 3L, 25L ili napolju ;)
14. jun 2012.#47
Ja sam i hidroton mjeaao sa zemljom prije pa je isto dobro dr~ao vlagu,o outdooru se radi i biljke u zemlji doslovno,zemlja je bila vla~na uvijek i nije bilo potrebe za zaljevanjem po cijelu godinu,samo sam ubrivo bacao prije kiae i to je to,sve se samo odr~avalo u biti!
23. jun 2012.#48
Ja sam na rupu outdoor litrazu od nekih 50 l stavio 10l hydrigela znacu u deset litara vide sam sipao po malo gela dok nije napravio zelatinastu masu i dodao u rupu sa 50 l zemlje malo perlita itd i iskreno na tom mestu mi rastu dve biljke i najvece su u odnosu na druge gde je manje hydrogela,
8. maj 2013.#49
osim ovog zadnjeg posta, nema bas konkretnih uputstava u omjeru zemlje i hidrogela. Ima li ko konkrenih mjera i nacina za koriscenje, jer na kutiji koju sam kupio uputstva vaze samo za hektare i slicne povrsine. Znaci, korisnik "nevalja", mjesa 1:5. Anybody else?
8. maj 2013.#50
ajde ljudi ko djeca ste,ovaj ne
e da ka~e ,ovaj se usro,drugi la~e,ma niko pojma nema,3 stranice baljezganja. Ajde recite ata Ste saznali novog o HIDROGELU ovdje....GOOGLAY googlay-pitaj magi
nogMilana....ajde viae
ovje
e
8. maj 2013.#51
pa da ti pravo kazem evo cjelog dana pokusavam da nadjem omjer za koriscenje i na svetom guglu pa i nema bas podataka a ni na slicnim stranim forumima, uglavnom kao koristim ne koristim, stavljam ga "malo" ili stavim ga "puno" ali konkretno KOLIKO ja ne umjem naci
8. maj 2013.#52
ja sam procitao da ide 3grama hidrogela na litar zemlje nek me neko ispravi ako nije tako.
ako niste u mogucnosti da nadjete oridjidji gel da kupite pelene i iz istih izvadite,
tako cu ja sad da uradim pa javljam.
8. maj 2013.#53
evo SLO-era je lijepo napisao mo~e i pod AGROGEL (za hrv. i slo)-i sve fino piae,sory za srbiju ne znam
8. maj 2013.#54
ja sam kupio hidrogel, moracu i preciznu vagu da bih izmjerio ta 3 grama :)
19. maj 2013.#56
Garden centar u Rakovici (Vidikovac), pijaca cvea u Krnja
i (Zrenjaninski put), Metro CC u Krnja
i, Flora ekspress u Bor
i... (ne znam da li imaju uvek, ali imali su). Garden Centar bi bio moj bet...
Van Beograda hydrogel ima A&S Union, Subotica.
Mo~da bi bilo dobro probati i Zeba Farm SP (Arum d.o.o. De
):
Poslao sam im mail sa upitom za veli
ine pakovanja, dostupnost i cenu, javljam kad (ako) odgovore...
2. mar 2014.#57
Video sam ja i u hidroponici mala pakovanja hydrogel-a, mislim da su oko 100 dinara
10. maj 2016.#59
Da podjelim informaciju za kolege iz Hrvatske,kupljen hydrogel tj. Agrogel .cijena 1kg 25eura.imate na njuskalu.
Pise da se mjesa 1gram na litru zemlje
19. maj 2016.#60
1 - 1,5 gr hydro gela na 1l supstrata. Podeli se ukupna kolicina supstrata na 3 dela. Prvi deo koji ide na dno se pomesa sa hydrogelom u pomenutim razmerama. Preko toga ostale 2 trecine cistog supstrata bez hydrogela i to je to. Peace
22. avg 2016.#61
ajd da prijavim svoje iskustvo tj. neiskustvo s hydro gelom ove godine,naime pre par dana sam presadio par lepih biljaka u out-u i pritom uneo oko 400g hydrogela oko 3-5cm pod zemlju u jednom tankom sloju, i naravno preterao,to je bilo na povrsini oko 3-3.5 kvadratna metra.. nakon toga je bilo dosta padavina..elem kad sam dosao na site da obidjem svoje ljubimice zatekao sam haos... -hydrogel je napravio veoma debeo zelatinasti sloj svuda naokolo i jos je povukao i neke neku prljavstinu iz okoline ili iz podzemne vode pa je zaudaralo bas gadno, moje biljke su strunule sve do jedne:(, mozda ovo pomogne nekom pogotovo pocetnicima koji vole da stave bogato onako da nefali svega, inace meni nije prvi put da ga koristim ali eto ipak se treba drzati uputstva
18. mar 2017.#62
Pozdrav svima procitao sam ovu vasu temu sve do kraja.
I imam jedno pitanje sta bi bilo da na jednu biljku stavim oko 40g gela dali joj nebi smetalo dali nebi istrunula.
I jos jedno pitanje dali kada nebi polevao a bila kisna godina ili to mesto nema jaku suncevu energiju dali bi prinosi bili dobri.
18. mar 2017.#63
zavisi od zapremine suda ili rupe u kojoj gajis. Mesa se samo 1/3 supstrata, ja mesam donju trecinu, u odnosu 1gr po litru. znaci ako ti je sud ili rupa npr zapremine 60l, posto kontam da pitas za outdoor, prvih 20 litara pomesas sa 20 gr hydrogela i to roknes na dno rupe. od gore sunes samo cist supstrat, zemlju ili sta vec koristis zasadis i dobro zalijes. najbolje popodne ili predvece kad vec zadje sunce. I to ti je to. Tih 40gr ti je za 120l zapremine. ako imas toliku rupcagu do jaja. ovo naravno vazi za fotoperiodne
19. mar 2017.#64
Zanimame jos jedna stvarcica dali bi mogao da stavim 2g po litru.I sta mislite dali treba da se poleva tokom leta posto ce da bude sajt okruzen trnjem i biljka ce imati ladovine sad me zanima i drug deo da ta biljka ne istrune zato sto ce imati ladovine i taj gel stalno vlage.
Odgovaranje na teme dolazi uskoro.
mar 2009.
1 / 64
mar 2009.
3386d