LEGACY
Kalendar Sjetve
158 odgovora23,161 pregleda
6. okt 2014.#1
Dobro ve
e ekipa!
S obzirom da se u zadnje vrijeme u par navrata govorkalo o utjecaju mjeseca i mjese
evih mjena na naau dragu bilj
icu,
uzeo sam si malo maha pa prikupio par zanimljivih podataka sa raznoraznim tabelama po kojima mo~ete vidjeti najpogodnije
vrijeme za harvest vaaih biljaka. Tablica se odnosi na deseti mjesec ove godine;
...e sad, neki e se pitati kako koristiti ovaj kalendar i
emu svi ovi simboli?
Prili
no je jednostavno. Prvo ato moramo uzeti u obzir je skupina bilja u koju spada cannabis.
Ta skupina jest biljke Cvijetnice - biljke koje dugo i bogato cvjetaju. U narednom tekstu obratite
pa~nju samo na tu skupinu bilja koja je u kalendaru i tekstu istaknuta narand~astom bojom;
..i nakon ato smo svladali ovo gradivo sljede upute sa simbolima i zna
enjem;
Ovaj posljednji dio o preparatima mo~ete ignorirati jer je to druga i duga pri
a.
Vrijeme istaknuto u kalendaru se odnosi na sve radove oko bilja na odreeni
datum, pa tako i samu berbu odnosno harvest.
Neki e vjerovati u ovo neki mo~da nee, to je na vama da odlu
ite. Svi smo svijesni
koliki utjecaj mjesec ima na ~ivot na naaoj planeti, kako ljudskog roda tako i biljnog
i ~ivotinjskog svijeta.
Moja isprika ukoliko spomenuta tema ve postoji na forumu, ja sam pokuaao potra~iti ali je nisam naaao. Stavio sam je
u vanjsko uzgajanje jer se odnosi na outdoor (logi
no).
Uhvatite se ra
unanja ekipica :thumb:
Peace :hippy:
Preuzeto iz sjetvenog priru
nika Marii Thun
15. okt 2014.#3
Isprike al niat ne ku~im, koji dan u sljede
ih tjedan dana je najpovoljniji za berbu?
15. okt 2014.#4
Ni meni ovo nije bas najjasnije, ali koliko sam uspio da shvatim ovo narandzasto su ti dani kad je dobro skidati...
Izgleda da je dobro skidati sutra (skroz rano ujutro) ili u subotu (do podne) ili onda tek u onaj tamo petak 24.10. (iza 18h navecer).
Edit:
Ako sam nesto pogrijesio u tumacenju slobodno me ispravite..:D
15. okt 2014.#5
Zna
i najbolji tajming za bilo kakve radove pa samim time i harvest je u razdoblju od 14-og do 27-og listopada. E sad u tom razdoblju pratite narand~asto "cvijet" u danima kojima je pogodno.
Pogodno je za datume 15, 16, 18, 24, 25 i zadnji dan listopadne berbe 26-ti. E sad opet treba obratiti pa~nju u kojem vremenu treba brati odnosno do koliko ili od koliko sati, ato je precizno navedeno u tablici ;)
24. mar 2015.#8
Budem ga updejtao od travnja/aprila 2015, pa emo da sijemo :bocni::
27. mar 2015.#9
Pratim kalendar i znam da koristi jer se dr~im njega .
Datumi za sijanje u 4 mjesec su : 7 cijeli dan,15 od podne ,24 cjeli dan ,
evo dr~im kalendar uruke
Sti~e :sun2: planove odradit !!
:)
27. mar 2015.#10
7 zvu
i dobro, samo pada na ne
iji blagdan. A valjda me nee neki bogo karat radi toga :)
18. apr 2015.#12
eeeeeeeeeeeeeee, zakasnio :D znaci ostaje mi klijanje i odna direkt u zemlju
19. apr 2015.#13
Ja mislim da ti prije nisi razumio tablicu nego da si zakasnio ;)
19. apr 2015.#14
e nek si mi rekao... nisam jos stavio na klijanje, tako da cak i da danas to odradim, dok se biljke dovoljno razviju za presadjivanje proci ce vreme mesecarenja.
26. apr 2015.#15
mo~e neki update za 5. mjesec ove godine? odakle to vadite?
26. apr 2015.#17
Stvar je ato ga objave tek kad zapo
ne mjesec. Budem ga zaka
io odmah po
etkom petog ;)
26. apr 2015.#18
bit e do kraja petog, nadam se. po mojim kalkulacijama, taman bi pred kraj mjeseca trebalo biti idealno vrijeme za sadnju lisnatih biljaka.
2. maj 2015.#19
jesam li dobro shvatio, 04. 05. je pogodno vrijeme za sadnju automatika?
da stavim sjemenke u vodu 03. i nakon 24h u supstrat TM ?
molim savjet
2. maj 2015.#20
Dobro da je netko aktivirao temu ina
e ja zaboravih :upiii:.
Evo ga za Maj/Svibanj 2015;
14689
Edit; ve ima jbg, orav ja :fuck:
15. jun 2015.#21
pozdrav dali neko moze stavit kalendar za lipanj 2015, ili ako neko zna kojiu bi dan bilo dobro skinut u narednim danima hvala
8. okt 2015.#23
Ovogodisnji harvest moon ? Za ovaj mjesec. Pozz....
Ok,i u koliko h je najbolje?
8. okt 2015.#26
27. , 28.10. nema narandzaste boje pa mi nista nije jasno .
@nice&clean , i ja znam da je tada pun mjesec ali ovaj kalendar za ovaj mj. me malo zbunio. Pratim narandzastu,a te dane pise "plod" uglavnom. Pa i ovo je plod u neku ruku. Na glavi bih dubio ako kazu da ce bolje da puca,i tako to ;).
Cekam da se javi No Joke ,pa da nam objasni kao pravi predvodnik krda. Ha Ya :)
8. okt 2015.#27
Ja znam da je harvest moon=full moon,mozda ja gresim jako
8. okt 2015.#28
Da da, harvest moon je bio proali mjesec 28-mog, ja se ispri
avam na dezinformaciji. Narand~asta je cvijet a ne plod, plod je crveno i u tu kategoriju spada paradajiz, krastavci i takve stvari. Za vutru se prati narand~asto a ono predstavlja biljke cvijetnice koje cvatu dugo.
Zna
i ove godine pogodno za harvest je 23.10 od 14h pa sve do 24.10 do 18h, i 31.10 od 10h do ponoi. Gle kako sunce ima utjecaj na bilje isto ima utjecaj i mjesec te njegove mjene, to je ope poznato. Neke kulture u ju~noj americi i egiptu ne pomialjaju na harvest bez da se neravnaju po mjese
evim mjenama.
Ja sam u par navrata imao berbu za harvest moon, a ina
e
esto se dr~im kalendara. Sad dali sam osjetio razliku u potenciji, kvaliteti i sveopem dojmu nemogu niata re jer sam u veini slu
ajeva high pa nebi mogao suditi u tome.
Drevni egipani bi to znali objasniti najbolje, oni su poznati astrolozi ;) .
9. okt 2015.#29
Apsolutno se slazem sa tim da djeluje,kako na ljude (i sam sam primjer) tako na sve oko nas. Nije to stvar vjerovanja ili ne kao u religiji nego facti. Samo treba znati pratiti to sve,a kazes stari egipcani su to znali ...kao i sve ostalo. Vjerujem i Maye (mogu samo zamisliti sta su oni pusili :) ), Asteci...
Vidio sam na kalendaru 31.10. , a po mom cvijetu nekako tako i kontam da ce biljka pokazati da je vrijeme. Ako ne tada onda 11. mjesec. Nista nas ne kosta pokusati tako.
Hvala bro'... ;)
11. sep 2016.#30
ko se bolje razumije neka objasni kad bi bilo dobro skidati u 9mj jer je lose vrijeme?
11. sep 2016.#31
Ovo je opako dobra lunarna godina na naaoj hemisferi. Ove godine emo imati "Ful Harvest Moon" 16.9. ak ne stignea onda mo~ea i 24.9. Bilo bi dobro 16-tog jer se rijetko dogaa ovaj fenomen da je mjesec pun i da nam je tako blizu.
13. sep 2016.#32
hm, nevjerujem da je gotova do 16 og, 24 je moj dan :) tnx
a opet ako mislis da bih mogao 16 og reci mi :) ))) 105817 105818
13. sep 2016.#33
Svaka vam
ast ljudi :) Mene ovaj sajt svakodnevno sve viae oduaevljava! Gde bi nam bio kraj kada bi svako svoj posao obavljao sa ovoliko ljubavi i interesovanja kao mi ovaj naa :D
Imali nekog kalendara za oktobar - kraj oktobra? Jer ne verujem da e mi biljoze biti gotove pre :/
13. sep 2016.#34
mislim da ces morati pricekati sljedeci mjesec da ti dodje kalendar :spliff::rasta:
13. sep 2016.#35
@BBB1986 da, najbolje da
ekaa 24-ti, nije to joa za branje.
14. sep 2016.#36
majko mila pa ovo je brutala, hahaha, obavezno se ovog sad dr~im...imam jednu koju bi mogao priklat 16. , baa baa...
ovo bi moglo se org. dan klanja, svi na isti dan....hahahahah
14. sep 2016.#38
Pozdrav svima zanima me da li je ovo za skidanje, danas u obilasku sam naiaao i na ateto
inu koja je po
ela "seckanje" bez mog znanja :( sreom na vreme sam je ugledao.
Slika 1 i 2. i slika ateto
ine. Poslednje dve slike su od paradise seeds Opium i za njih vidim da nisu za skidanje ali bi mi dobro doaao savet ili usmerenje kada od prilike bi i one bile za harvest?
14. sep 2016.#39
No Joke a ata ka~ea za "klanje" u 10. mjescu? koji dan bi priporu
io? :gled::respect::sun2::sun2::sun2:
14. sep 2016.#40
kalendari ne se znaju unaprijed pocetkom svakog mjeseca izade novi koliko sam shvatio iz predhodnog teksta
edit moja greska evo imas iznad 2 posta za listopad/oktobar
14. sep 2016.#41
Kupis sjetveni prirucnik od Marie Thun, izdanje Ajda-Zagreb. Kosta 50 kuna..
1. okt 2016.#42
ko e pre~ivit do ovih datuma, ima neki pogodan datum ranije u listopadu, neku~im:razvaljen:: baa tablicu, koda sam oing gutnio
2. okt 2016.#43
Haha, jbg. :fuck:. To i je neko normalno doba godine za berbu indika. Kad sra
unaa da im je prosjek od 50 do 60 dana cvijeta, procvijetaju obi
no izmeu 20.8. do 1.9 + tih 55 dana i eto ti 23.10. i harvest moon:D. Ehh, a za taj dio pri
e; "pre~ivit do ovih datuma", na to si trebao misliti dok je bilo vrijeme. Za to i postoje auto sorte, da ti nadograde strpljenje dok
ekaa fotoperiodne :razvaljen:: i harvest moon. Ubudue piknea u 5. ili 6-tom mjesecu par autosa vanka i svaki dan ti u veselju proe do 23.10-tog :joint2::p:D;).
2. okt 2016.#44
prvo sam pani
ario kako neu sti otrimat sve fino za harvest moon, onda brijo skidat polako kako dozrijevaju, no nakon pregleda trihoma svi su na biljkama jednaki, koda su se izravnale...e sad, jel da riskiram i pustim sve sutra i preksutra da ih natopi kiaa kako se planira, imau mo~dani na sajtu kad doem u srij.,
et., jel ti vidia vra
u moj svemogui da je neki datum po kalendaru takoer povoljan, ne baa kao harvest moon ali da je isto naglaaen kao povoljan?:ajnstajn:
pusti automate i sorte, nije to isto, kad divljak poka~e potencijal, bez ikakvih o
ekivanja, bez treninga i laboratorija, meni nema ja
e...
nevolim probrane sorte jer su mi prejake, divljakuaa prava mi puno bolje paae....:vutra:
2. okt 2016.#45
Ako nestignea skidat na harvest moon onda je svaki dan dobar za berbu. Ne poklopi se uvjek da mo~emo uskladiti berbu u to doba. Skidaj kad sazori i to je to, meni kiaa nikad nije navukla plijesan, dovuklo ju je ono ato doe poslje kiae, tako da konstantna kiaa od par dana ne akodi.
2. okt 2016.#46
Mislio sam da skinem 2 biljoze oko 15.10 i sada evo
itam da je 23.10 harvest moon :D :makaze::makaze::makaze: Moje su procvetale 19/20.08 i kontam da e past joa sutra plantela i za 7 dana joa jedna i taman ostalo na vodi do harvest moona :D Ina
e pre 2 dana sam
upnuo hedi i nije se baa ni prosuaio kako treba, ali seckao sam ga sitno pa pomeaao sa proalogodianjim liaem ( koje je ina
e zanimljivo od royal quene semena mislim ) >Evo joa uvek sam oduaevljen i sa ukusom i radom :) `to bi rekli za rakiju " jako je pitka " Paradise seeds Opium.. 30% Sativa 70% Indica. Obo~avam ovo udru~enje :D Trebali bi osnovati neku komunu i sve oterat u .i. :D
2. okt 2016.#47
skoro odgledah neku emisiju gde se preporucuje berba za vreme punog meseca i kontah da uradim tako i sad naletim na ovu temu gde je vec opste poznato za taj fenomen. Al opet razmisljam da bi parcijalno skidanje biljke dalo opipljivije rezultate u pravom smislu te reci. Daleko je da glavni hedovi cekaju kraj oktobra,te mi se stvara misao da za 15 dana poskidam vrhove a tamo za preporuceni datum i ostalo od biljke pa uporedim razliku. Ako popcornovi budu aibali jace od vrhova,sve je jasno !
2. okt 2016.#48
ja danas imo u planu skinut s te jedne topove, i zakuco se doma i zaspo, sad mo vidit, sueno im je tuairanje izgleda
5. okt 2016.#49
109992
Ako moze netko objasniti, ja sam mislio da gledam zuto-cvijet.
Mislio sam brat 12-13.10.????
Zasto 23.10?
26. okt 2016.#50
Vjerojatno zato jer je netko krivo gledao na kalendar... Idealno je bilo od 20. do 22., po meni najbolje 21. prijepodne (ina
e je prijepodne bolje za berbu nego poslijepodne, osim ako kalendar ka~e druga
ije).
26. okt 2016.#51
Ja taj kalendar nista ne razumijem :D Meni to ko neki horoskop i tarot :) al fakat....jedno 5 puta sam vec blejao u to i jos gledao legendu sa objasnjenjem, al i dalje ne razumijem.
26. okt 2016.#52
Ahahahahahahahahahahahah :lol::lol::lol::lol: joj shiva skunk ima da te growam sto pre haahahahahahahahahahahah sry na spamu izbrisem al morao sam,stipe vozi te ludo ludo ludo bas kak ja volim hahahahahahaahahahahahahahahah:lol:
26. okt 2016.#53
Nije shiva nego mix red dragon + blue thai = purple dragon ladyboy
31. okt 2016.#55
Novi kalendar ka~e bit e snijega :eek:.
Uglavnom izlazi u tekuem mjesecu, dan-dva treba pri
ekati. Iako sumnjam da ima kakav bitniji datum nazna
en za harvest s obzirom da je veina kultura ve harvestana.
31. okt 2016.#56
aha, thx; onda berem u subotu, to je kao zadnji lep dan, bez kise.
13. nov 2016.#57
Evo nesto gledam da ce utorak 14.11 , mjesec bit najblize zemlji zadnjih 70god (iako mi se cini da tako nesto najave svake godine po par puta):)
Biljka mi je sad u kraj taman cu je sutra stavit u mrak ,zanima me onda kad utorak da je berem utorak navecer ili u sridu ujutro,ima li neka odredena ura kad se sve tako poklopilo ,a urod i nije bog zna koji:)))
8. apr 2017.#58
imam neki indor pred klanje, ima mo~da netko kalendar, ako vrijedi vani onda vrijedi i unutra.. kako gledam bie napeto, jer prvog planiram put juga ato znai da do prvog hedovi trebaju biti u teglama...
kalendar mjese
eve berbe???:smoke::smoke::smoke:
9. apr 2017.#59
Sad se mjesec uzdize pa je najaci uticaj na biljke, po kalendaru 18 i 19 su pogodni dani za plod.
139911
http://www.ajda-zagreb.hr/sjetveni-kalendar.html
9. apr 2017.#60
thanx bro, i dalje neku~im ali idem ti na rije
...
pitanje je sad poato sam ih danas pognojio obi
nom dozom plan. i nakrko melasom, dali da ih isperem onda 16. na 17. pa da ih krknem 18. u mrak i skidam 20?
ako imaa neki intel. skeuel nakrkaj tu, ili sam dobro sve zamislio?
:razvaljen::
14. apr 2017.#62
ja poato berem idem na plod brijem...baa bi na seminar kratki otiao iz ovog
16. apr 2017.#63
http://www.ajda-zagreb.hr/sjetveni-kalendar.html
Evo procitaj malo podjelu biljaka
10. maj 2017.#64
Sjetio sam se ove teme jer sam nedavno gledao ili
itao o utjecaju mjeseca na sve pa i na biljke. Uglavnom a vidim da je i tu spominjano da je ato se tie berbe a i sadnje dobro za vrijeme mladog mjeseca pa do punog jer tad mjesec raste i navodno je najjakiji :D utjecaj. Nakon punog mjeseca, mjesec ide u opadanje i onda slabi utjecaj. Tak sam ja zabrijo pa sam ove godine zasadio kad je mjesec rastao a brati u naravno kad bude vrijeme za branje ali u se ravnati i prema mjesecu zna
i da mjesec raste neki ka~u da je najbolje kad je pun. Pa bumo vidli hehe:spliff:
26. mar 2018.#67
Kad imate u planu da krenete sa outdoor ove godine? Kod mene najava vremena jako losa, cak je prije par dana padao snijeg! (Sjecam se da je pao jos 2010 i nikad vise od kad sam ziv). Vrijeme se ne planira popravljat u pm?
26. mar 2018.#68
kao i svake godine, pocetkom maja, pa sve do polovine juna, moz kad hoces :)
26. mar 2018.#69
ja obicno polovinom aprila (4.mesec) stavljam na klijanje i drzim ih na prozoru ili terasi dok se nocne temperature ne ustale na 10-15 stepeni, onda idu u prirodu
26. mar 2018.#70
Sto se tice temperature, vec u petak pise da ce biti 18c, a ispod 17 ce se spustiti samo 10-14 aprila, bar tako kaze ovaj sajt. Znaci prije 10aprila i da ne pomisljam da stavljam na klijanje grouchy taj period najsigurnije, druga polovina maja. Al nemam ti ja zivaca cekat, sve sam nasao sajt zemlju pitare gnojivo, samo da se krene, pa cu poraniti malo, stvarno sam nestrpljiv. Cudi me da nema tabela sjetve kao predhodnih godina :)
26. mar 2018.#71
e vidis, to je NAJVECA greska koju mozes napraviti u nasem hobiju!!!
26. mar 2018.#72
Zavisi ti od podneblja, prosle godine kod mene krajem aprila pola metra snijega palo. Ja sam odmah u januaru nestrpljiv sto se tice sadnje, ali ta nestrpljivost uglavnom vise stete donese.
A te tabele i kalendari sjetve, ako se poklopi - poklopi, ne vidim sto da se time opterecujes. Sta god pisalo u kalendaru, ako je kod mene neuslovno normalno da necu sadit do poboljsanja.
26. mar 2018.#73
U pravu si, vidim da je 80% ljudi nestrpljivo sa setvom, i skroz je to opravdano, s obzirom kakvi su nam planovi :) nego dobro. Zar mislis da je prerano klijanje 10april? Eto da napomenem planirao sam drzat komadr kuci, prvih mjesec dana. U kutiji 40x40x50 sa tri cfl kako su mi vec predlozili. Za taj period sam planirao odraditi svima neki high stress, nekome FIM (ako uspijem) nekome toping. Koliko sam shvatio, ako stavim na klijanje 10aprila, racunam da su 5maja vec krenule rasti posle topinga i ostalih treninga, i da 10maja vec izbacim malecke, ali dosta jake za neku dzunglicu u blizini.
27. jul 2019.#75
Dobar dan cijenjeni forume! :)
Prijatelj mi je rekao za mjesecev sjetveni kalendar i mogu vam reci od kad sam poceo postovati kalendar biljoze su zelenije, zdravije...i topiranje na taj dan sam prvo isprobao i nisam mogao vjerovati koliko brzo izraste novi izdanak..nisam vjerovao prijatelju dok god nisam probao, dan danas mu zahvaljujem :)
22. sep 2019.#76
https://www.hko.gov.hk/gts/time/calendar/pdf/2019e.pdf
ima neko bolje nesto?
26. sep 2019.#77
@huana.meri licno gledam na Aida.com Tocno je sve :)
13. apr 2020.#79
https://www.ajda-zagreb.hr/sjetveni-kalendar.html
probaj ovdje
22. sep 2020.#80
364479
sad smo blizu, smijemo se rajcat...:makaze::makaze::makaze::makaze::makaze::makaze::makaze::makaze:
23. sep 2020.#81
E to je poso da, hbt. taj kalendar se ko suvo zlato
uva, uvjek mi frka na pregledno ljepo, da se ko
oek sjedenea uz kavu,, razvijea planove A, B, C, ako treba i D, a ne ko gluva marta....finota je kad samo padaline ubacia u kombu na zadnje i odredia plan napada...taj prvi udar klanja mi je najmiliji...normalno, kasnije se psuje uz akarice, proklinje itd...
Odgovaranje na teme dolazi uskoro.
okt 2014.
1 / 81
okt 2014.
2102d