Što trenutno čitate?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Yi_

10.05.2018
63
50
18
Kako ti se čini zasad?

Pročitao sam njegov "Elegantni svemir" i "Skrivenu stvarnost". Elegantni svemir je super štivo, preporučio bih ga svakome, barem do onog dijela gdej počinje kvantna mehanika. Na jednostavan način laiku objašnjava teoriju relativnosti, načelo neodređenosti, pojavu da fotoni istovremenu imaju svojstva čestice i vala, zašto svjetlost ne stari, prostorvrijeme i mnoštvo drugih fizikalnih pojmova koji su jako interesantni, a koje vam profesorica iz fizike nije znala objasniti ili ste u to doba bili prezauzeti nekim drugim stvarima. To vam zauzima više od polovice knjige i predstavlja temelje za ono što slijedi- kvantnu mehaniku i teoriju struna koja bi trebala objediniti kvantnu mehaniku i teoriju relativnosti. Meni je kvanta mehanika jako loše sjela, mislim da je to zato što je ni fizičari još ne mogu sasvim objasniti, pa su mi iz tog razloga i neki dijelovi u teoriji struna bili nejasni iako mi je cjelokupna teorija struna puno bolje legla nego sam kvantni prostor.

Skrivenu stvarnost sam pročitao, pa mislim negdje do polovice i odustao od daljnjeg čitanja. Tamo pisac iznosi teoriju beskonačnog svemira u kojem bi s pretpostavkom da se svemir sastoji od određenog, fiksnog broja elemenata koji grade sav prostor okolo nas, u teoriji trebao postojati i beskonačan broj planeta Zemlji, pa tako i beskonačan broj nas samih, koji bi se razlikovali po postupcima iz sekunde u sekundu, ali bi se naposljetku i ponavljali jer ako je nešto beskonačno a postoji određen broj mogućih varijacija onda je ponavljanje neizbježno. Osim toga objašnjava postanak svemira, crne rupe i ekspanziju ali glavni je fokus ipak na spomenutoj teoriji. Mislim da postoje kvalitetnije knjige o crnim rupama a ja osobno ne vjerujem u spomenutu teoriju iako je ona sama po sebi jako zanimljiva, pa sam ubrzo odustao.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: serviser and Grona

Yi_

10.05.2018
63
50
18
E da, zaboravio sam ono po što sam i došao. Ako netko ima od gibsona Count zero i Mona Lisa overdrive hrvatski prijevod, može i srpski a da bi je posudio ili čak prodao može neki DM.
 
  • Haha
  • Sviđa mi se
Reactions: Grona and grouchy

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
How to drive. Vozac top geara prica o svojoj karijeri nesrecama i sve to kroz ideju da te uci vozit veoma fino napisana i dosta stvari sam naucio oko voznje nista revolucionarno al par sitnica.
Ima par staza sto je objasnio premocno pa kasnije upalim na simulator i kontam u sebi napeto je bilo u igrici a zamisli u stvarnosti sta lik radi...

Nego zna li itko gdje bi mogo nac pdf jorge cervantes grow bible?
Screenshot_20210828-082846.png
 

goldtouch

Banned
Banovan
01.09.2021
58
200
33
IMG_20211014_200636.jpg
Prvo sam gledao film, i evo sad citam knjigu. Ne znam sta bi vam preporucio prvo da uradite ako vec niste, ali knjiga je odlicna.
Ima dosta recenica koje su prenete u film, sto se da ocekivati ali dobar je osecaj prvo film pa knjiga, obrnuto nikad necu saznati kako bi bilo. :)

edit. sry sto nisam rotirao slicku