✿.。.:* Kako pisati o ljekovitom bilju? *.:。.✿

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

RedSh

Vutra Veteran
21.08.2006
821
138
63
44
Dragi moji,

ljekovite biljke su svugdje oko nas, samo treba znati prepoznati i upotrijebiti odgovarajucu biljku.

posto su neke biljke slicne, srodne i varljivog izgleda, treba znati prepoznati PRAVU biljku koju trazimo.

molim vas da ako planirate pisat o nekoj ljekovitoj biljci, pisite samo ako je to iz povjerljivih izvora i ako imate sve potrebne informacije o toj biljci.
kao sto znate neke biljke su vrlo otrovne i treba ljudima pruziti sve informacije koje postoje vezane uz neku biljku, da ne bi doslo do zabune.

zato vas molim ako zelite podjeliti neku ljekovitu biljku, piste ovako...

Matičnjak (Melissa officinalis)


maticnjak-106.jpg

Na grčkom jeziku riječ melisa znači pčela. Nakon gotovo 400 godina još se uvijek koristi, a prihvaćen je čak u nekim suvremenim farmakopejama.

Opis biljke: Matičnjak je trajnica, koja naraste do 70 cm. Jako razgranata stabljika. Listovi matičnjak su pri dnu zaokruženi. Biljka jako miriše na limun i okus je aromatičan.

Stanište / nalazište: Domovina matičnjaka je područje sredozemlja, gdje se nalazi slobodno u prirodi. Matičnjak je najprije kultiviran od Arapa u Španjolskoj, a kasnije je putem samostana biljka uvezena u srednju Europu. U našim područjima biljka je rasprostranjena kao samonikla, uz ograde, živice, šumarke, šume, na sjenovitim mjestima. Kao kultivirana biljka često se nalazi na oranicama, gdje u jednoj godini imamo nekoliko berbi. Biljka traži dosta topline, vlažno zemljište zaštićeno od vjetra i sunca, najbolje uspjeva u klimi koja odgovara vinogradima.

Liječi: sivu mrenu, tugu i mračno raspoloženje, jača i oživljava srce, čisti krv, otklanja neraspoloženje, histeriju, hipohondriju, menstroalne smetnje, nadutost, grčeve u crijevima, želučane teškoće, astmu, nervnu slabost i premorenost. Migrenu, zubobolje, glavobolje, osjećaj vrtoglavice kod trudnica, reumu, , kontuzije, otekline, čireve, ubode insekta, upale živac, nemiran san, kolitis, poremećaji probave, hemeroidi, izostanak menstroacije, grudna angina, proljev kod djece, jače lučenje mlijeka dojiljima. Jača pamćenje, zujanje u ušima, depresiju.

Berba biljke: Matičnjak cvate od druge polovice lipnja do kraja kolovoza, čak i do rujna. Beru se gornji cvatući izdanci s listovima, stabljikom i cvatovima.Vrijeme sabiranja se preporuća prije ili neposredno poslije cvatnje, ali uvijek samo u prvim poslijepodnevnim satima i to u prosjeku od sredine lipnja do sredine kolovoza. Druga berba nije tako obilna niti tako kvalitetna, pa se ne preporuča za eterično ulje, osim ako se bere za čaj. Brzo se suši na propuhu, a ne na povišenoj temperaturi, jer bi tada ishlapilo eterično ulje, izgubio bi se miris i nestala bi ljekovitost s eteričnim uljem.

Biljka sadrži: 0,02-0,3% eteričnog ulja s 40 % citronelala, 30% citrala s citronelolom, linalolomi geraniolom, 10-12% mineralnih soli, tanini, jantarna kiselina.
Količina eteričnog ulja najviša je u kolovozu. Glavninu ulja čine monoterpeni (citronelal i citral), seskviterpeni (kariofilen). Melisa nadalje sadrži 4 – 5% trjeslovina, triterpenske kiseline, fenilkarboksilne kiseline te flavone i flavonole.

Pregled kroz povijest: Prvi su je kultivirali i koriistili Arapi. Jako ga je hvalio Plinije koji ga je preporučivao s medom jer je mislio kako je to najbolje sredstvo za liječenje i jačanje očiju. Hildegarda od Bingena je koristila Matičnjak (mrtvu koprivu) za smijeh i radost. Paracelzus kaže kako je matičnjak najbolja biljka za srce. Matioli kaže kako matičnjak jača i oživljava srce, naročito onome tko se noću boje i kome srca lupa, , čisti krv, otklanja neraspoloženje i žalost, služi hladnom želucu i skoro svim nutarnjim organima. Poznat je bio «Melisa špirit» kojeg su u 17 st. radile karmelićanke za osvježenje, oživljavanje kod tjelesnog ili duševnog mira, kod prenapregnutzosti, ili umora od rada. Posebice su ga preporučivale rekovalescentima nakon duže bolesti.

Oprez!!! Kod matičnjak nema negativnog utjecaja ili djelovanja.

Narodna vjerovanja: Nijedna mirisna biljka ne privlači tako pčele, a osobito maticu, kao matičnjak. Uz pomoć matičnjaka, na vrlo arhaičan način, pčelari vraćaju roj pčela, koji je pobjegao na neko drvo. Sakupe se ukučani, pa se lisnatim grančicama matičnjaka udaraju po rukama kako bi oslobodili miris, bacaju vodu i zemlju i pjevaju: «Mat' mat' mato, Vrati nam se mato, Dobra naša mato, Vrati nam se mato...»


na ovaj nacin pruzamo sve potrebne informacije i nema zabune. nemojte pisat Ova biljka je kul i to je to...nije to nikakva informacija niti se sa biljkama treba igrati...

 
Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.