Kupovina semenki (bez opisa pakovanja i relevantnih podataka)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
26.05.2015
57
57
18
17. Tog ovog meseca poslate sa greenseed-a mada jos uvek ne stizu , citam da stizu u roku od 5-7 dana a retko kome preko 14 , listao sam predhodne stranice ali nikakl da nadjem iskustva o ovim prodavcima .
 

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
moras da svatis da one stignu u drzavu za 5-7 dana a poslje sve zavisi koliko su nase poste zatrpane sa poslom pa se zna oduzit tjedan do dva.ja inace kad narucujem uzmem tracking(pracenje) pa vidim da dodu u drzavu i onda se zadrzi dosta dugo
 
03.07.2015
58
25
8
42
Da li je neko naručivao iz BiH sa RQS do tri sjemenke? Kakav im je stealth, dobar, prosječan ili odličan ( nemojte opisivat kako izgleda )?
Ako je nekome slučajno zaglavilo na carini, jeli bilo poziva od murije, premetačine ili to samo vrate...molim vaša iskustva. Hvala.
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Nije stvar u sjemenkama vec iz kojeg ti razloga trebaju..to je osnovno pitanje vezano za sjemenke.
Sjemenke se inace nevjestace jer je nemoguce dokazati dali se radi o industrijskoj ili nekom hibridu.Zabranjeno je cak uzogojit pa vjestaciti.Tako da su menke u principu samo odskocna daska za daljnju istragu ako je potrebna :)
 

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
a razlog volis svoju papigu tako mnogo da mu zelis samo najbolje
zato sam i napisao da ti ne moze nista biti osim sto ces zavrsit na listi za pracenje.
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Netocno...krivo si me protumacio ili sam se ja zapetljao...
Samo posjedovanje sjemena je protuzakonito i povlaci za sobom odredjene problem..to je praksa.Pretresi..maltletiranja i sl.

Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga
čl 2. st.1 tč.4
Uzgoj biljke za dobivanje opojne droge jest nabavka iposjedovanje sjemena, sjetva, sadnja, uzgoj biljke, uzimanje i posjedovanje dijelova biljke koji služe za dobivanje opojne droge,
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Zblonzinjo

BobiMan

Cvrcpnin
03.05.2015
129
801
93
Dva decka su u srbiji priveli jer su nasli 20 semenki kod njih. Bila je veet u novinama, tako da je zabranjeno posedovanje srmenki
 

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
sad me malo znoj obli upravo citam clanak kako je nadeno na carini sjeme.smrdljivi ameri donirali skener da se vide sve posiljke...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Spanjo

BobiMan

Cvrcpnin
03.05.2015
129
801
93
Mislim da "sve" ne moze da vidi. Ipak je ogroman broj paketa da bi svaki isao kroz skener. Ali da je lutrija - jeste :)
 

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
pod sve sam mislio rengen paketa vide ima li u njeme e sad oce li moj bas past nekome pod oko nadam se da nece narucivo sam do sad razno sjeme (legalno ) paket nije bio otvaran nijednom ...
evo gledam zadnji iz kine jos pise toy accessory na njeme neotvaran doso.smirio sam se sad malo
 
03.07.2015
58
25
8
42
To je slučaj iz Banja Luke, 2014 god. U članku piše, citiram: Shodno članu 71. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a nakon što su službenici UIO telefonski obavijestili službena lica iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pošiljka je predata na daljnje postupanje službenicima SIPA-e.

U članu 71 stav. 3. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga Bosne i Hercegovine piše:
Fizička lica, odgovorna lica u pravnim licima, zaposleni u poštama i druga lica koja učestvuju u prenosu i dostavljanju stvari, agenti, špediteri, transportni i skladišni radnici te sva druga lica koja učestvuju u prevozu lica i stvari, dužni su da u slučaju sumnje da je postupljeno protivno odredbama ovog zakona odmah obavijeste policiju.

Dalje u članu 74 istog zakona stoji:
Evidenciju o uzgoju biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga, o proizvodnji, vrsti i količini, držanju, prodaji, preradi, predaji ili stavljanju u promet ili bilo kojem raspolaganju opojnom drogom ili psihotropnom supstancom, dužna su da vode pravna ili fizička lica koja obavljaju tu djelatnost na osnovu ovog zakona. ( dakle, ovdje se jasno spominje uzgoj biljke kao opojne droge, dakle nigdje se ne spominje sjeme ili sjemenke iz koje se može dobiti biljka kao pravni osnov za postojanje protupravnog djela.)

U članu 3. stav 4 istog zakona ( koji se odnosi na značenje izraza ) stoji:
Prekursor je svaka prirodna ili vještačka supstanca koja se može upotrijebiti u proizvodnji opojne droge i koja je uvrštena u listu prekursora u skladu sa međunarodnim konvencijama o kontroli opojnih droga ili na osnovu odluke nadležnog organa u Bosni i Hercegovini.

Ovo je ključno razumjeti: Šta su to prekursori? Iako u navedenom zakonu stoji da je to svaka prirodna ili vještačka supstanca....Međutim,prema međunarodnim konvencijama, prekursori za droge su supsance kemijskog porjekla. Dakle, u zakonu se nigdje izričito ne spominju sjemenke kao prekursori. Ako uzmemo u obzir da je BiH potpisnik međunarodne konvencije, a koja se odnosi i na prekursore za droge, prema kojima to može biti tvar isključivo kemijskog, tj. vještačkog porijekla, lako je zaključiti, tj. pravno gledajući, međunarodne konvencije su iznad svakog zakona ( pod uvjetom da je dotična država popisnica tih konvencija, a BiH jest). Samim tim, prekursor za droge ne može biti tvar prirodnog porijekla, u našem slučaju to je sjemenka, što znači da član 3. stav 4. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga Bosne i Hercegovine, nije u skladu sa međunarodnim konvencijama, a samim tim , nije ni primjenljiv u praksi.

Dalje, u istom zakonu član 25. stav 2. stoji:
Uzgoj konoplje dozvoljen je samo pravnim i fizičkim licima koja imaju dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Prema istom zakonu, u djelu koji se odnosi na prekršajne odredbe, propisano je će se fizička lica koja nemaju takvu dozvolu za uzgoj konoplje, kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1000KM do 5000KM. Dakle, u ovom zakonu se nigdje ne propisuje kazneno/krivično gonjenje. Prema tome, u navedenom članku iz Banja Luke, pošiljka je predata SIPI, ali oni nisu nadležni za postupanja, jer oni su nadležni za Efikasno suzbijanje terorizma, organiziranog kriminala, teškog finansijskog kriminala i korupcije.

Prema tome, u ovom slučaju iz Banja Luke riječ je o prekršajnom djelu, a ne kaznenom djelu. Jer tako zakon kaže. Ako takav predmet dođe na sud kao kazneno djelo, svaki ozbiljan sudac će ga odbaciti, jer tu nema kaznenog djela već je u pitanju prekršaj!

Inače sam pravnik, pa eto malo da se pohvalim :).

Ono što je mene zanimalo, da li je nekome poslije pronalaska sjemenki na carini, bila premetačina u kući, na prostoru BiH.
Pozz.
 
Poslednja izmena od urednika:
  • Sviđa mi se
Reactions: amneziaHaze

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
E vidis pravniće :) Tu je kvaka....menke pa premetacina da,da pa ako nista nenadju onda ide novcana kazna za posjedovanje menki :(
Znaci matletiranje.
 
03.07.2015
58
25
8
42
Član 238. KRIVIČNOG ZAKONA FBIH.
Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga- STAV. 3 istog zakona:
Ko neovlašćeno izrađuje, nabavlja, posreduje ili daje na upotrebu opremu, materijal ili supstancu za koje zna da su namijenjene proizvodnji opojnih droga,kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Dakle, ovdje je opet ključno, Šta je to supstanca za proizvodnju droga? Da li može biti sjemenka? Prema Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, nigdje se ne spominje riječ ,,sjeme ili sjemenka,,. Zašto? Zato što je prema istom zakonu dozvoljen uzgoj konoplj u industrijske svrhe, samim tim da ne bi došlo do pomutnje, tj. kolizije zakona, zakonodavac je u slučajevima neovlaštenog uzgoja konoplje predvidio prekršajnu odgovornost, a ne kaznenu. I ovo se isključivo odnosi samo na canabis, a sve ostalo, dakle teške droge, podvdodi se pod kaznenu odgovornost.

Moguće, ali za sad se niko još iz BIH nije žalio da mu je bila premetačina, jer su mu našli 3 sjemenke na carini.
 
Poslednja izmena od urednika: