1st grow, 400W HPS, 6 biljki, sjeme ?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

optimus_crime

Aktivan Član
08.02.2010
63
2
0
73
Uzgojem se teoretski bavim godinu dana, gledao sam neke grow dvd-ove i čitao grow biblije. Prije sam bacao sjemenke pokraj jednog šumarka ali nikada nije ništa proklijalo pa sam tražio neka uputstva o uzgoju. Nisam znao da je toliko informacija o uzgoju marihuane dostupno i da se toliko ljudi sa tim stvarima bavi. Postalo je sve opasnije i skuplje nabavljati travu pa sam odlučio i sam nešto zasadit.

- diy growbox 1,35 x 1,25 x 1,80 m (a x b x h), u potkrovlju, temp. 20°C - 28°C, otvori za ventilaciju koju ću poslje ugradit, diy reflektor od komada lima, izolacija pvc folijom i stiroporom d=2cm, konstrukcija je od letvica i osb ploča, sastavljao tjedan dana dok su sjemenke klijale
- 1 x Sylvania HPS 400W
- 6 x mala cilindrična pvc teglica cca 3dcl
- zemlja je mix za cvijeće sa granulama lave i kuglicama stiropora
- zaljevam svakih 6 sati bunarskom vodom koja odstoji u pvc kanisteru min 24h
- još ne dodajem gnojiva, tek u vegetacijskoj fazi dodavat ću obično gnojivo za sobne biljke
- nakon klijanja posadio sam ih u teglice 01.02.2010.
- planiram ih držati dva mjeseca u vegetacijskom režimu sa 24h upaljenim svjetlom, pa kolko narastu, a nakon mjesec dana napravit ću par klonova koji će još mjesec dana vegetirati, a poslje nadam se da im neće trebat duže od dva mjeseca da procvjetaju

Evo par slika pa pogledajte. Izolaciju (stiropor d=2cm) sam stavio iznutra, dali sam trebao izvana stavit? Zasada mi je dosta dobra temperatura 20°C - 28°C. Uskoro ću stavit ventilaciju pa poslje još i ugljični filter.

box_02.jpg

seedling_box_01.jpg
box_01.jpg

seedling_w2_01.jpg
seedling_w2_02.jpg
 
03.07.2009
1.740
2.317
188
Prijo sve super izgleda, samo brate smanji to zalivanje vodom, pa utopiti ces ih ako tako nastavis:icon_lol:. Ali jos jednom, super mi to izgleda! i Btw biljcice ti izgledaju nekako mlohavo, sprzeno sta ja znam, kolika ti je udaljenost od lampe? netribas ih drzat u tom clone boxu jer je moguce da ih ubijas prevelikom vlagom i premalom dozom svjezeg zraka
 

bozga

Ninja poljoprivrednik
Poznanik Foruma
08.07.2007
906
550
113
Ne sjećam se
Malo im je prevlažno tamo čini mi se. Više zraka, staviti neki vent... Dobra lokacija i dobar box! Dovoljno velik i dovoljno svjetla za kvalitetne budove. :D
Peace :sun2:

BTW Dobro došao na Vutru.org :XD :RastaBong:
 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
Brale sve je super i sve je OK...
Koliko vidim potrudio si se jako oko Box-a i tih detalja još ventilacija+filter i to je to.....
Za stiropor iznutra ti nisam siguran baš ali možeš ga bar obložiti ALU-Folijom običnom to ti nebi bilo loše nikako + dobiješ reflex od nje,
Lampu obori bliže biljkama i nije valjda da držiš taj poklopac preko biljki izgledaju mi spareno i usput kažeš da svaki 6 sati zaljevaš.
Netrebaš svako 6 sati nego kad se osuši zemlja ipak viška vode uvjek može da bude za biljku to moraš obratiti pažnju.

Ventilaciju pod hitno ubaci i jedna vent za simulaciju.....
 

Svetilist

Aktivan Član
17.12.2009
362
67
0
34
ok je box sklepan
koliko ti je udaljena lampa o biljaka, koliko vidim toj mnogo visoko od biljozi a vidi se i po njima kako se izduzuju
moj savjet ti je da ju spustis na cca 40cm od biljaka i stavis neki ventilator da lagano puse po njima i trebo si ih odmah zasaditi u barem vece posude od 1l iako bi ih ja zasadio odmah u najmanje 3litre pa neka teraju i svjetlost bi stavio 18/24 tako da i one malko odmore
 

kiLDer

Aktivan Član
07.11.2009
290
18
0
49
Dobra ti je temp znaci da izolacija vrsi posao,ali moraces ozbiljnu ventilaciju uraditi jer leti na tavanu bude pakleno. Nekakav cool tube obavezno da nabudzis,ali ima vremena za to. Sto kaze upitnik,poradi na refleksiji malo inace dobar box.
 

optimus_crime

Aktivan Član
08.02.2010
63
2
0
73
Skinuo sam poklopac da dobiju zraka, spustio sam lampu na 80 cm od vrhova biljki pa ću sutra još malo spustit na 50 cm. Temperatura je sada 21°C i ventilator dolazi uskoro. Stavit ću iznutra alu foliju jer nigdje nisam uspio nabaviti crno-bijelu foliju.

Hvala svima na brzim odgovorima i korisnim savjetima! :)

I ja se bojim velikh vrućina po ljeti zato sam požurio sa box-om i sadnjom da bi žetva bila krajem maja, ako budu vrhovi brzo cvali. Ako bude prevruće možda napravim neki diy cool-tube ;) Inače ovo su mi "testne" biljke jer planiram u drugom grow-u nabavit malo ozbiljnije sjemenke Northern Lights. Čitao sam da se ta vrsta preporučuje početncima...?
 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
Lako ćeš ti sa bilo kojim sjemenom kad usavršiš malo teoriju kroz praksu na ovim prvim biljkama...
Imaš dosta biljki unutra za taj box pa zamisli kad sve naratu neki metar visine i toliko se rašire neće se moć vidit ništa heheheh
Nego ti kažeš kako neznaš koje je sjeme pa i neznaš jeli ženka naravno .
Moj ti je savjet ne držat u vege fazi 2 mjeseca jer to će izrast kao ludo !!!!
Nego vidi oko mjesec i koji dan mislim da je dovoljno za visinu mada ćeš trebat presaditi prije jer te posude su male već za 15-20 dana vege. Počmi sa režimom 12/12 u tih mjesec dana vidi koja je ženka, koja nije tjeraj van, onda vrati u vege te ženke i kidaj klonove ako oćeš ili šta već dalje .
AKo pustiš biljke nekih 20 dana u vege onda neka ide recimo 5-7 dana 12/12 to je skoro 30 dana veća cvjetu treba bar nemih 70 dana da odradi svoje to je ukupno 100 dana.
Eto ti orjentir ako da imaš i da znaš oko prilike kad ćeš moći da sječeš i na to 10 dana minimum da se osuši....
Ali radi prostora i ako nebude dobra ventilacija nije pametno onda puštat biljke preko 130-50 ukupne visine na kraju biljka raste i dok cvjeta dosta naraste još nemoj to zaboravit.....
I lampu drži na 40-50cm izdužit će se te biljke i obavezno vent... da puše između lampe i vrha biljki...

Sretno !!!!!!!!!!!!!!
 

optimus_crime

Aktivan Član
08.02.2010
63
2
0
73
Hvala na detaljnim savjetima!
Poslušat ću te. Za tjedan dana ću ih presadit u veće posude i prebacit na cvjetanje 12/12 dok se ne pokažu koje su ženke. Kad izbacim sve muške biljke prebacit ću opet na vege fazu 18/6 20 dana i procjenit koliko uz preostale ženke ima mjesta za klonove pa ih posadit. Onda na kraju opet na cvjetanje 12/12 i dobro pazit na ventilaciju i temperaturu i to bi trebalo biti dobro. Znači da bi trebalo biti krajem maja žetva ako sve ide po planu...
Kolko sam se mučio sa grow-dvd-ovima (u kojima uvijek neki k**** nije dobro objašnjen) umjesto da odma dođem i pitam na forumu :) Hvala još jednom!

Update:

O nadogradnji opreme pisat ću pod temom "Oprema za unutarnji uzgoj", evo link:
https://forums.vutra.org/threads/6452-Grow-box-na-tavanu-1st-time-grower?p=129112

Spustio sam sijalicu na 40 cm od biljki i zaljepio sam alu foliju na zadnju stranu box-a:

box_05.jpg
 

CaNnDza

Aktivan Član
25.05.2009
493
17
28
A joj boxcina :D dobro si ga skockao nema sta :) samo taj stiropor oblepi sa mylar foliom ili tom pvc i bice full...Stiropor moze da prodje ali je los,green je bas o tome konmetarisao u dnevniku bas me bocnulo i zamenim stiropor isto mi je sluzio kao podloga za reflektovanje svetlosti,a to da je dobar kao izlotor to stoji.
biljoze su kao sto rece tropico mlohave hehe muce se do..ja,bice bolje mora da bude samo kad se ti uhodas :)
p0z
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Mislim da je stiropor loš...meni je sve u alu foliji sad.Ali malo izolacije ispod folije ne škodi.
Zmanji zalivanje na svaka 2-3 dana ili kad di se zemlja lagano osuši i saksija postane "lakša".
Ti procjeni ali svakih 6 sati je previše vode.
Obavezno testiraj ph vode iz bunara jer taj ph bunarske vode kao i kišnice zna biti van svih granica i očekivanja,najčešče zna biti previsok ph.
Box i pozicija kao i veličina je za pohvalu,uredi detalje,ventilaciju i ostale stvari i imaš jako dobre uvjete da nešto kvalitetno odradiš!
Sretno:)
 

Vujadin

Aktivan Član
19.12.2009
88
11
0
35
brate,prvo,dobrodoshao,gledam iz dana u dan,dodje neko novi...box ti je extra shto se tiche velichine,mada ima tu josh dosta da se radi...za pochetak ubaci je vent koji tje da vrshi strujanje vazduha u boxu,a posle i neku jachu ventilaciju odradi..najvetja mana je to shto je leti pakao od 45 stepeni u potkrovlju,hteo sam i ja tako,pa sam odustao od toga...smanji zalivanje,ugushitjesh biljke sa vodom,znachi,kad je zemlja suva,zali...djubrenje,ne pre 2-3 nedelje nikako,vegetacija tje ti biti dovoljna oko mesec dana,da ne davim isto shto ti je i upitnik napisao,drzi se toga...reci,shta imash josh od opreme(pH merach...),i shta imash u planu(normalan grow,lst,scrog)...moze iz tog boxa dosta vutre da se izvuche...sretno!!!
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
i ja jos da dodam kad budes presadjivao biljke neces morati da gnojis jos nekih od 20 do 30 dana mogao bi odma po velicini boxa da presadis to u neke saksije koje imaju preko deset litara..
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
Da se pridružim čestitkama na ljepo sklepnom grow prostoru .

Uz malo ljubavi i pažnje bit če tu hedova za do kraja godine.
A sada ono bitnije ...Svi savjeti su dobri i korisni . Ja bi samo spomenio dvije jako bitne stvari . Prvo obavezno manje zaljevaj ... Korjen je sada u blatu a ne u zemlji ,zato ti biljke tako loše izgledaju i vjeruj mi sporije rastu u takvim uvjetima(a često i umiru). Drugo nemoj stavljat nikaku alu foliju ... Ili mat bjela boja ili mylar ...trećeg nema !Zašto ? Zato što alu folija radi vruče točke koje ti spale listove i rade nepotreban stres biljkama(opet usporava rast) .
Za tvoje uvjete bi bilo idealno da si nabaviš par m2 mylara i da to sve bude po žici . Dosta je skupa ivesticija ,ali je isplativa (30-40 kn m2).

I da ...za sve koji su kupovali "mylar" u Lidlu i sl. (termo vreče) to nije to ! Nije ista refleksija ni blizu ... Imam i jedno i drugo i razlika je očigledna .

optimus_crime sretno s uzgojem i +rep za odličan box i uvod .
 

optimus_crime

Aktivan Član
08.02.2010
63
2
0
73
Joj hvala, skoro suzu pustio za +rep :) Ajde znači isplatilo se prvo malo provjerit teoriju i planirat prije sadnje! Ali očito da sam totalno zeznuo sa zaljevanjem jer zasad izgleda da će mi se samo dvije oporavit. Vidit ću kako će to izgledat za tjedan dana pa ću znat bolje kako dalje. Alu foliju ću odma skinut i potražit taj mylar u nekom večem dućanu.
Stvarno ne mogu vjerovat kolko ljudi u regiji ima iskustva sa ovakvim stvarima, da je homegrow toliko kod nas popularan nisam imao pojma. Uljevate mi gomilu nade i motivacije!!! :) HVALA HVALA HVALA!!!
 

kiLDer

Aktivan Član
07.11.2009
290
18
0
49
Ako se ne snadjes za mylar moze ti lepo posluziti od XXL kesica cipsa ili nekih drugih grickalica,u svakom slucaju bolje je od alu folije.
 

optimus_crime

Aktivan Član
08.02.2010
63
2
0
73
S obzirom da su stiropor ploče samo privremeno rješenje i da je ovo "test grow" svakako ću kupit mylar ili crno-bijelu foliju ali tek kad ću ić po sjemenke. Planirao sam neki shopping u Maribor ili Graz pa ću kupit i neka tekuća gnojiva itd., ali tek kad skupim para... :) Kad ću stavljat foliju iznutra onda ću ovaj stiropor poljepit sa vanjske strane za toplinsku izolaciju. Primjetio sam da se temperatura održava između 20 i 28°C samo zato što je stiropor iznutra i sijalica ga grije pa se toplina zadržava u grow boxu-u. Da sam stavio stiropor sa vanjske strane ove osb ploče ne bi toliko topline odbijale i zadržavale pa bi bilo malo hladnije. Ali kad se vrijeme proljepša morat ću rješit taj stiropor i ventilaciju zbog vrućine.

Stavio sam malu zdjelu sa vodom da ovlaži malo zrak. Kako se još može povećat vlažnost u zraku? Znam da se može stavit zdjela sa soli da se vlažnost smanji. Nemam hidrometar pa nemam pojma kolika je vlažnost.

Našao sam na netu da bi moja hps lampa od 400W trebala od vrha biljke biti udaljena 60 - 90 cm, ja sam sad stavio na 50 cm. Što je bolje? Imam "dosta" mjesta u grow box-u pa mi nije problem ako biljke budu malo duže i vrhovi rjeđi, barem će tako imat više svjetlosti.

Biljčice mi izgledaju dosta loše, osim dvije koje bi mogle preživit. Razmišljao sam što sam sve mogao pogrješit. Što vi mislite?
- sjemenke su bile duže od 24h u vlažnim maramicama
- svjetlo je konstantno upaljeno 24h, znači 24/0
- sijalica je prvih par dana bila udaljena 1,50 m od vrhova biljki
- male biljčice su bile u "clone box-u" par dana ispod hps sijalice
- možda je hps lampa loša jer ima malo plavog spektra
- pazio sam da je zemlja stalno vlažna ali očito sam previše zaljevao
- nemam ventilator
 

mjesecar

Aktivan Član
02.06.2009
318
32
0
37
100% si ih prezalio,manje vode i sve ok,a hps nije losa mnogi rade grow od pocetka sa hps,
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.