2x RQS Special Queen #1 250W MH/HPS by 21 gram

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Kraljice rastu brzu, ja ih brzo savijam i boks se polako popunjava. Stavio sam saksije dijagonalno u boksu i pokušaću da im grane usmeravam ka preostala dva prazna ćoška, pa da se tako ceo boks popuni. Ne bih ih držao predugo u vegetaciji, još 7 dana, eventualno koji dan duže.
Evo kako su izgledale juče (34. dan):
IMG_9626.JPG IMG_9627.JPG IMG_9629.JPG IMG_9630.JPG IMG_9631.JPG IMG_9632.JPG IMG_9633.JPG
Pojavila su se mala oštećenja na donjim listovima, ali izgleda da su nebitna jer me mudre glave u temi o problemima nisu ništa savetovale. :djede:
Temperatura je malo porasla jer sam nabudžio dva filtera sklepana od konzervi na one bedne ventilatore. Videću kako će se stvari odvijati dalje...
Zalivam ih na 5-6 dana. Zadnji put su popile po 4 litra. U sledećem zalivanju će dobiti pola doze Jungle Juice Grow-a.
Eto, toliko za sad...:wave:
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Biljke rastu nenormalno brzo! :D Ovo definitivno nisam očekivao... Mislio sam da ih danas već prebacim na cvetanje, ali sačekaću da prođe dve nedelje od FIM-a, mada meni deluje kao da HST nisu ni osetile.
Sad su već oko 25-30 cm visoke (doduše uvezane) i kako imam 1m slobodnog prostora u boksu kad odbijemo lampu gore i saksiju dole, od toga treba odbiti još 20cm na rastojanje od CT-a do vrha biljaka, ostaje nekih 80cm. Ne znam kako ću ih zadržati na toj visini, ali se nadam da će u nekom trenutku malo usporiti rast.

Gužva postaje velika i razmišljam se o nekom ScrOG-u...

Evo kako su izgledale juče (37. dan):
IMG_9635 (Large).JPG IMG_9636 (Large).JPG IMG_9637 (Large).JPG IMG_9638 (Large).JPG
Temperatura i vlaga su ok, miris se oseća, ali i to će biti rešeno u bliskoj budućnosti.
Dakle, od ponedeljka idu na 12/12.
Račun za struju je stigao, sve očekivano.
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Danas je 43. dan vegetacije - poslednji. Nisam planirao da ih ovoliko držim u vege fazi, ali jbg, tako ispade na kraju. Naravno, biljke se polako pretvaraju u monstrume i ja gubim kontrolu nad njima. Poslednji, današnji, očajnički pokušaj je improvizovani ScrOG.
Biljkama sam juče raskinuo okove LST-a, a danas sam ih već bacio pod mrežu. Zbog silne frke u kojoj sam ovih dana, nisam stigao da im posvetim puno vremena, ali to njima ne smeta, rastu kao blesave. Ma kako god ovo idiotski zvučalo, nisam uspeo nigde da nabavim 4 letvice od po 55 cm:fuck:, tako da sam seo i ispetljao nešto sa tankim kanapom (rekao bih da je od konoplje :D). To ne liči ni na šta, ali se nadam da će držati te biljke sputane bar još neko vreme.
Inače, zabeležili smo i prve gubitke, uglavnom nekoliko žutih listova, ali i par potpuno zdravih, zelenih koji su se začuđujuće lako odvojili od stabljike prilikom mog manipulisanja po boksu.
IMG_9644 (Large).JPG IMG_9645 (Large).JPG
Još nekoliko žućkastih koji su se vukli po zemlji sam počupao da ne bi krenuli da se buđaju i sl.
Evo kako su izgledale onako rapuštene posle par nedelja surovog LST-a:
IMG_9647 (Large).JPG IMG_9648 (Large).JPG Slike su malo mutne, jbg.
I to je već bilo nekih 40ak cm visine. Da bih popunio i preostala dva ćoška odlučio sam se da pokušam i ScrOG... Nek' ide sve u ovom prvom growu, pa kako bude... Molim vas, nemojte se puno smejati.:D Kad je meni ovo smešno, mogu misliti kako iskusnijima ovo izgleda:
IMG_9650 (Large).JPG IMG_9651 (Large).JPG
Ali to nije najgore! :D "Mreža" je postavljena na 30cm od zemlje, a iz profila to izgleda ovako:
IMG_9652 (Large).JPG IMG_9653 (Large).JPG :lol:
Jadnice više ni ne znaju kuda udaraju! :D Toliko sam ih krivio i savijao, vezivao, pa puštao, rotirao po boksu... ne znaju mučenice ni same šta ih je snašlo.
Vidi se iz aviona da ja ovde nemam pojma šta radim, ali trudim se. Ništa o ScrOG-u nisam čitao ranije, jer nisam taj metod ni planirao, ali eto... Nadam se da ću ovih dana stići da prelistam neke ScrOG dnevnike, pa ću valjda neku mudrost pokupiti.
Sačekaću u svakom slučaju još koji dan dok se popuni i preostali prostor i da im se listovi lepo nameste, pa ću onda videti šta dalje, dal' krčiti ovu šumu ispod mreže ili šta već treba da se radi.
Inače, jedina dobra stvar kod ove moje bedne mreže je ta što se lako da podizati i spuštati, a takođe nije je teško ni razmontirati kad dođe vreme za flush.

Dalje, kao što napomenuh, danas izlazimo iz vege faze, HPS lampa je montirana i puštena u rad. Jače greje od MH i moguće da će opet biti problema sa temperaturom.

Inače, miris je za sad zaustavljen. Napravljena su još ranije dva izuzetno jednostavna filtera, po jedan za svaki vent. Konzerva od ananasa, otvorene na obe strane, najlon čarapa, aktivni ugalj, plastična mreža i sve to ulepljeno izolir trakom. Prečnik konzerve je bio manji od 125mm koliki je prečnik creva, pa sam i tu nešto budžio i na kraju zbudžio.Filter koji je povezan sa ventom koji hladi lampu ima 2,5cm uglja, dok onaj koji izvlači direktno vazduh iz boksa ima oko 4cm uglja.
Napravljen je i mirišljavi gel (recept nađen ovde na forumu) koji isto radi posao. Videćemo kako će ići kad krene cvetanje.

Toliko za sad. Javljam se za koji dan dok malo ispeglam ovu džunglu.:wave:
 

Brkato Prase

Mali covek sa velikim stomakom!
08.09.2015
262
519
93
Darkwood
Ovde ce biti cupavo sa prostorom, isto kao i kod mene.
Stavljaj sto pre na 12/12.

Trebao si poceti sa lst-om ranije i koliko toliko ih dovesti u red jer kada ih prebacis na 12/12 ima da porastu najmanje jos toliko i slede potencijalni problemi.
Najveci problem je penetracija svetla od previse lisne mase(doduse to se resava defolijacijom) i eventualni problemi sa muvlom ili budj-plesan kako god se zvalo.
Kupi sa Kalenic pijace ili Bajlonijeve 30 m kanap u kolutu ili ako vec imas kanap mozes sam splesti za 30-40 minuta..bar toliko je meni trebalo za 120x120 cm.
Evo ti video upustvo, veoma je lako, pogledaj:

 
  • Sviđa mi se
Reactions: Lovetogrow and 1310

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Stavljaj sto pre na 12/12.
Danas je 43. dan vegetacije - poslednji.
kao što napomenuh, danas izlazimo iz vege faze
:)
Može se reći da je box popunjen 100%. Jutros su još neki vrhovi posavijani i to će biti otprilike to što se tiče LST-a. Biće puštene da rastu, pa baš da vidimo mogu li još metar u visinu za 8 nedelja cvetanja...


Imao sam problem sa vlagom kad sam prebacio na 12/12. Iako sam namestio da izlazni ventovi rade 15 min, pa pola sata odmaraju, vlaga je išla do 80%. Sad je namešteno da rade skoro 24h dnevno, tj odmaraju samo pola sata posle podne. Vlaga je sad između 35 i 55%.

Inače, miris je u potpunosti neutralisan. Prezadovoljan sam filterima koji su toliko jednostavni za napraviti, da sam ih i ja sklepao bez muke. Uputstvo nisam našao ovde na forumu, posavetovao me je prijatelj:
Potreban materijal:
konzerva, malo veća (ananas, kompot, povrće...)
najlon čarapa ženska , možete naći to i za dž
izolir traka
mreža, neka čvršća (ja sam našao neku plastičnu)
žica ili plastične vezice
aktivni ugalj (1/2 kg za dve konzerve, dakle duplo manje za jednu)
pertla ili neko konopče
Potreban alat:
otvarač za konzerve
klešta
Vreme izrade: 15-20 minuta.
Postupak: Otvoriti konzervu (ukloniti ceo poklopac), sadržaj pojesti ili presuti u drugu posudu. Konzervu oprati. Otvaračem ukloniti dno konzerve. navući najlon čarapu preko konzerve. Sa te strane gde je čarapa navučena, namestiti mrežu i fiksirati, tako da ide preko najlon čarape, tj. da je pridržava odozdo. Fiksirati je za konzervu žicom ili plastičnim vezicama. Ovo može biti zajebano, tako da ako nemate asistenta od poverenja, ovo može potrajati i malo duže. Na kraju sve to fiksirati izolir trakom. Nasuti u konzervu ugalj (ja sam ga prethodno isprao u vodi, ne znam je li obavezno - za akvarijume jeste). Meni je na filteru koji je vezan za CT 2,5 cm, a na onom koji direktno izvlači vazduh iz boksa 4cm debeo sloj uglja. Miris se ne oseća ni na jednom izlazu (doduše još cvetanje nije krenulo, ali se pre filtera cela gajba osećala). Ukoliko je konzerva uža od creva (npr za 2cm) kleštima savijati žicu od creva tako da se od kružnog dobije zvezdasti profil cevi. Ugurati crevo u konzervu, fiksirati sve izolir trakom i dobro oblepiti da dihtuje. Privezati filter pertlom za plafon boksa da svojom težinom ne opterećuje crevo. Držati konzervu u vertikalnom položaju (što je ujedno i najveća mana ovog filtera, ali za mene totalno prihvatljiva)
Inače, pH metar sam juče ponovo kalibrisao, pokazivao je za 0,3 veću vrednost nego što treba. Do sada je voda podešavana na 6,2 a od sada ide na 6,5 (neću ići na 6,8 jer nisam siguran u to kinesko sranje, pa bolje da se držim zlatne sredine nego da pH slučajno ode preko 7).

Evo samo jedne fotke, posle jutrošnjeg, poslednjeg savijanja (48. dan, 4. dan cvetanja):
^A586476D8DA212997DF42DDCABFA8DF4B09D452853EDDC93B5^pimgpsh_fullsize_distr (Large).jpg
Da, da... Ništa se ni ne vidi u ovoj džungli, ali eto... Sad im je mrak, pa ih ne bih baš uznemiravao sa fotkanjem.

Ovih dana ću početi da razrađujem strategiju čerupanja, tj hoću li skidati donje listove, donje cvetove, ili i jedno i drugo ili ni jedno ni drugo... Za sad uklanjam samo sporadične žute listove koji se pojavljuju pri dnu.

Danas će primiti i prvu punu dozu đubriva (po uputstvu za fazu "transition to bloom"). Videćemo kako će na to reagovati. :)
 

Brkato Prase

Mali covek sa velikim stomakom!
08.09.2015
262
519
93
Darkwood
Super..volim da citam grovove bez vecih problema, mada nekima nije interesantno :)

Sad ocekuj da se box popuni 200% :)
Ne, bez zezanja sve vrhove koje provire vezuj sa vezicama ili zicom, sta vec imas pri ruci.

Cerupanje bice obavezno i nemoj da se plasis..Pogledaj zadnji Barbarosin grow i videces da je covek skidao u par navrata sa odlicnim rezultatima.

Videces vec sam gde treba da cerupas..Vidis i sam da se lako uci ali treba malo iskustva.

Nisam ti ja neki iskusni indoor grower(out imam sedam-osam prilicno uspesnih domaja ali su growowi bili reda radi bez ovoliko posvecivanja) isto kao i ti ali se materija brzo savladava pogotovo ako imas dobre mentore i kao kad imas dobrog profesora i volis taj predmet :) te se drzis beleski.

Meni je zaista ne jasno kako nekima propada grow..mislim jasno mi je da se ne drze smernica ali nije mi jasno zasto :)

E da...iako vec imas preflower moguce je da prvih 10 tak dana nema velike promene ali to je ocekivano u toj fazi pa nemoj da slucajno kao neki zaspes biljke gjubrivom misleci da ce to pomoci.
Pozdrav i upamti da je strpljen spasen :)
Tako ces i ti biti za jedno dva-dva i po meseca pa cak i dobrano nagradjen :)
Nadam se i ja!
Uzdravlje
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: 21 gram and 1310

GrobnaJama

Aktivan Član
09.09.2015
195
517
93
41
JUNGLEE JUNGLEE!
hahah, jako poznata situacija
i mene jos hebe lisce smiley9934
bas mi je drago da si nabasao na moj dnevnik, sa zadovoljstvom ovo pratim :popcorn::
cure su super! pubertelije divlje, sretno do kraja! :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 21 gram

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
52. dan (8. dan cvetanja)
Svakodnevno kupim opale i suve listove, ali nemam utisak da se količina lisne mase smanjuje. Intenzivno razmišljam o pruningu listova ispod mreže, a mislim da su mi naredni dani poslednja prilika da to i uradim. Još nisam siguran hoću li se odlučiti na to. Biljke su inače puštene da rastu i od sada će biti primenjivan neki lagani LST čisto da bi se postojeći vrhovi bolje rasporedili po boksu. Evo kako to izgleda pod HPS-om:
IMG_9664 (Large).JPG
IMG_9665 (Large).JPG
I iz profila:
IMG_9666 (Large).JPG
Čini mi se da sam ih trebao ostaviti u onom divljačkom LST-u još malo...
Dvoumim se oko skidanja zdravih listova...
 

lauba

Zinfandel
Poznanik Foruma
01.01.2012
1.645
4.036
188
41
Pa lollipop još stigneš napravit! Lijepo su se razgranale!:thumb:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 21 gram

ChiliHead

HOT GROWER
Prijatelj Foruma
20.09.2013
2.265
11.155
358
Tomorrowland
Istina,nije još prekasno za lolipop ali ako ga već planiraš onda ga odradi u narednih dan/dva i razvuci vrhove da se lepo rasporede :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 21 gram

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Da, da... Odradiću to večeras, ovako ohrabren vašim reakcijama. :) Uhvatio sam malo vremena da pročitam nešto i o tome. Jbg, očigledno se ipak nisam baš najbolje pripremio za ceo proces. Nisam očekivao da će biljke ovako brzo rasti. A i definitivno nisam ništa čitao o HST-u jer sam i pre samog početka svega bio u fazonu da radim samo LST da se biljka ne bi stresirala i da bi sve bilo što pre gotovo. Zapravo, sad bih učinio bilo šta samo da ove dve ludače malo uspore. :D I dalje mi je frka da im tim stresom ne prouzorkujem hermiće (s obzirom da smo formalno već u cvetanju), a pogotovu kad sam skontao da na grejalici sve vreme gori mala narandžasta lampica tako da u boksu ipak nije 100% mrak (lampicu ću večeras skrcati sa zadovoljstvom :D).

@cerak1000 Da, da... Definitivno ću te poslušati. Samo ne znam da li da skidam samo listove i ove bočne grančice koje ne dopiru do svetla ili čak i ove male pupoljke (stpule, šta li su već) koji se recimo mogu videti na ovoj biljci levo? Njih čak ne mogu ni da režem jer su mali, već bi ih samo rukom skinuo sa grana da ostanu potpuno gole (mada sam na klipovima na YT video da ih ljudi ostavljaju, verovatno jer iz njih ionako kasnije ništa ne izrasta)...

U svakom slučaju, okačiću fotke još večeras, pa da vidite kako je prošlo.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: MMSplit

cerak1000

Aktivan Član
05.11.2014
1.338
2.666
188
www.facebook.com
Ja skidam sve i te male pupoljke bezveze oduzimaju energiju, a sto se tiče dal ce pohemiti zbog toga, moje mišljenje je da neće u suprotnom ja bi imao sve same hemiće šta radim biozama:cool23:!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: GrobnaJama

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Fotke nisam stigao sinoć da pokačim... Ostao sam u seckanju do pola noći, a jutros na šljaku.:objesen:

Ovako... Na fotkama ispod videćete kako je to sve ispalo. Pokušao sam da uklonim donju trećinu listova, kao i komplet grančice sa listovima koje nisu dopirale do mreže. Mreža je naravno, tako kilavo napravljena da su je biljke bez problema podigle, pa to više ni nema onu funkciju koju bi trebalo da ima, iako sam ja to opet nategao na dole...

Na fotkama možete videti i da su listovi pomalo oklembešeni, ali to je zato što su mučenice bile jako žedne, a ja nisam stigao da ih zalijem prethodnog dana kad je trebalo, jer nisam pripremio vodu na vreme. Tako da su zalivene bukvalno posle pruninga što uopšte ne znam da li je pametno ili je možda sve trebalo kontra raditi? Nisam imao vremena da izučavam sve to u detalje, a verovatno bih naišao i na različite savete tako da sam na kraju sačekao da se svetla popale, uzeo alkohol i makazice i krenuo, odozdo naviše... cap-cap! Rezultat je sledeći:
Pre: IMG_9670 (Large).JPG Posle: IMG_9672 (Large).JPG

Moguće je da sam se i malo zaneo, ali jbg, prvi put mi je... Gledao sam da dole čak ostavim i neke listove do kojih je dopirala svetlost, ali je moguće da sam na nekim mestima i preterao, jer kada se posle svega pogleda odozgo vidi se na dosta mesta dno boksa... tako da svetlost ipak, bar za sad, neće biti optimalno iskorišćena.

Takođe, bio sam primoran da odsečem i dve dosta debele grane koje nisu dopre do mreže, što se može ispostaviti kao kobna greška i preveliki stres za biljku (voleo bih da me neko umiri i demantuje :D). Obe su skinute sa Stamene (biljka u daljem ćošku), a veličinu tih grana možete videti na sledećoj fotki gde stoje pored malog upaljača.
IMG_9678 (Large).JPG Tu su biljci nanete prilično velike rane na stablu, pa se samo nadam da će Stamena već naći način da formira neko zaštitno tkivo pre nego što je neke spore ili tako neka sranja napadnu.

Odustao sam od toga da pokušam da kole dovodem na istu visinu i umesto toga fokusiraću se na to da ih što pravilnije rasporedim po čitavom boksu sa idejom da one malo veće idu sa strane kako bi izbegle prženje. Počeo sam malo da ih razvlačim konopčićima, videćemo na šta će to na kraju ispasti.

Evo kako sada to sve izgleda odozgo:
Sa HPS-om: IMG_9673 (Large).JPG I bez HPS-a: IMG_9675 (Large).JPG

Kasni pokušaj ScrOG-a ću ostaviti još malo, mada pošto mu ne vidim neku svrhu, verovatno ću ga u nekom trenutku ukloniti.
Evo kako to sad izgleda iz profila: IMG_9676 (Large).JPG
I još jedna fotka bez HPS-a (mogu se primetiti i neki malo bleđi listovi na Stameni): IMG_9674 (Large).JPG
Tu stižemo i do mogućeg problema koji nema veze sa ovim treningom. Posle zalivanja merio sam run-off pH u tacnama saksija i kod obe je bio 6,3. Zalivane su sa vodom čiji je pH 6,8. Možda im je pravo vreme za prvi flush, ali bih ja generalno rado gledao da to izbegnem sve do onog neophodnog pred kraj (ili da makar sačekam da cvetanje lepo krene, pa da se formiraju kole i tako to). Verovatno ću sledeću turu zalivanja izvesti sa vodom čiji je pH oko 7 ili čak 7,2. Svaki savet po ovom pitanju je dobrodošao. :)

I evo za kraj jedan krupni kadar odrađenog lollipopa (listovi koji upadaju u kadar su iznad mreže, samo su savijeni ispod da ne smetaju novima):
IMG_9677 (Large).JPG
 

GrobnaJama

Aktivan Član
09.09.2015
195
517
93
41
Super si to odradio samo ih siri! :respect:
ja sam ipak ostavio par malih sproutva za degustaciju :D

nisi nista pogrijesio sto si radio kada su upaljena svijetla, svaki stres (topiranje/presadivanje/pruning..) pozeljno je biljci raditi ujutro kako bi imala cijeli dan da se oporavi
a sto se tice zaljevanja prije, ja mislim da to nema neki veliki utjecaj, ja sam radio loli dan poslije i nije bilo negativnog efekta

Nece biljici smetati sto si joj uklonio neproduktivne grane, i ja sam rezao dosta debele grane pa su se super oporavile :)

Samo sljedeci put probaj ne rezati do stabljike, nego ostavi malo (cm) lista/grane kada sjeces da se ne prekidas tok hraniva i vode (floemom), a i sama rana biti ce manjeg obujma, manja vjerovatnost zaraze, a floem se ne oštećuje nego se ostatak sasuši i biljka ga odbaci

sretno dalje :rasta:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 1310 and 21 gram

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Hvala druže na umirujućem i jako korisnom i informativnom odgovoru! :thumb: Ovo za rezanje do stabljike kao da sam negde pročitao, ali verovatno nije bilo tako objašnjeno, pa mi se nije učinilo logičnim... Primljeno je k znanju i od sad, pa nadalje ćemo tako. :)

Inače, biljke fino izgledaju i ne pokazuju znake šoka. Džungla je tu i dalje, kao da nikad nikakav trening nije ni rađen. :D
P_20151206_223047_HDR (Large).jpg
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.