2x RQS Special Queen #1 250W MH/HPS by 21 gram

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Danas im je 114. dan života (70. na 12/12 režimu).

Već smo probili zacrtani rok i lagano sam se uznervozio. Pustio sam ih bez vode do subote (plan je bio da se lepo osuše do harvesta u nedelju), međutim kako sam video da neće tu još biti berbe jer nije bilo niti jednog jedinog amber trihoma na celoj biljci, zalio sam ih onako bedno sa po 2 litra vode (u koju sam dodao nekih pa recimo nešto manje od 100g meda), čisto da prežive još koji dan. Dakle, fino sam ih zašećerio na kraju. Med je domaći, proveren, imam ga dosta, pa reko' aj da probam, piše se po forumima tu i tamo da se može malo zasladiti na kraju sa ciljem slađeg ukusa i kompaktnijih hedova. Cenim da iako im ne pomogne, neće im štetiti, ipak je to med, a svi znamo da je med dobar. :)

Elem, da li zbog slabijeg zalivanja sad na kraju ili zbog nečeg drugog, tek jedan vrh koji je ranije bio odlomljen, pa fiksiran pomoću kineskog štapića za jelo, vezica i užeta (ima ga na prethodnim slikama, kanapom je privezan za plafon boksa) počeo je da se suši. Prvo listovi, pa onda i cvet. Rešio sam da mu skratim muke i ubrao sam ga u subotu. Ista priča je ponovljena i sinoć sa još jednim vrhom, kao i ostatkom grane na kojoj je bio onaj prethodni vrh. Nisam hteo da rizikujem neko buđanje, truljenje i sl. (mada bi to bilo teško s obzirom na uslove u boksu). Uglavnom, tamo gde krenulo sušenje (ali ozbiljno sušenje sa suvim, sparušenim listovima i već laganim hedovima) tu su radile makazice.

Evo i fotki, ovo je taj prvi head što je skinut u subotu:
IMG_9842 (Large).JPG IMG_9841 (Large).JPG IMG_9843 (Large).JPG

Malo sam vežbao i trimanje i ide to nekako. Lepljivo je do bola i smara što se listići jako lepe za makazice. Miris joj je fenomenalan, citrusni, dakle onako kiselkasto-sladak, voćni, samo sam prste mirisao narednih pola sata! :D

Nezgodno je sa tim obranim vrhovima sad, što nemam gde da ih sušim (sušenje sam planirao u boksu). Okačio sam onaj prvi (što je obran u subotu) u neki ormarić, ali se ispostavilo da je vlaga tamo 70%, pa je premešten u kutiju sa suvim fan listovima, pop-cornima i ostalim materijalom za hash. Tamo će se valjda osušiti do kraja. Nisu idealni uslovi, al' jbg. Ovaj zadnji hedić, sinoć što sam ubrao, razmišljam da stavim na water-curing, čisto radi eksperimenta, da ga potopim u čašu sa vodom, menjam svaki dan, pa da vidim. Jedino me brine, dal' ću to moći osušiti za dva dana kad ga izvadim iz čaše (nisam onaj tamo vikend tu, pa da se ne ubuđa). No smisliću već nešto...

Evo fotke tok vrha od sinoć, kao i grane na kojoj je rastao onaj prethodni:
IMG_9847 (Large).JPG IMG_9848 (Large).JPG

A sad, glavni deo... Izvršena je i degustacija! Isproban je jedan mali popcorn hedić (doduše prilično kompaktan), koji se već par dana sušio u kutiji. Korišćen je standardni sirotinjski recept pravljenja buksne, lapo-lapo sa duvanom, dakle kako motam buksnu inače, tako sam i sad, da bih dobio pravi merodavni utisak. Nisam pušio sam, pošto i inače retko pušim sam, dakle uslovi tipični.
Nije me udarila na prvi dim, al' na treći već jeste. Smejanje, priča, energičnost, tako nekako bi se to moglo opisati. Nije me prekucala, imao sam utisak da sam posle pola sata - sat vremena mogao još jednu srolati, ali nisam. Efekat je trajao dugo, ali ne onako predugo kao što znaju neke vutre da rade, recimo dva sata, mada nisam merio vreme. Nije me bacala na paranoje, što je kod mene čest slučaj, nije me skucala u stond što mi je jako bitno jer to ne volim. Suvoća usta standardna, ne preterana, kao i apetit. Fino sam se najeo posle toga, ali se nisam nekontrolisano prežderavao. Mislim da će ovo možda biti baš idealna vutra za mene (bar dok ne probam neku "idealniju"). Imam utisak da će biti odlična za celodnevno outdoor akcijanje, a proleće ide, ne mogu iščekati... :banana123:

Šta reći za kraj... Trihomi su mlečni, iščekuje se pojava ambera. Valjda se cela biljka neće posušiti do tad. :D Ne primećujem neko značajnije debljanje sad pred kraj, tako da... to je to što se volumena hedova tiče. Očekivao sam da će onaj head koji sam ubrao pre neki dan biti teži onako pod rukom, ali s obzirom da je bio isušen i pre berbe, to je i očekivano. Nisam imao vagicu pri ruci. Rekao bih da su hedovi kompaktni, ali ipak nisu tvrdi.:(

Moguće da će morati da padne još jedno zalivanje pre nego što ih prebacim u večnu tamu u kojoj će dočekati svoj kraj! Buahahahahaha!:makaze:

Pošto nemam fotki celih biljaka (okačiću danas-sutra), evo samo jedna fotka od pre neki dan:
IMG_9840 (Large).JPG

EDIT: Opa, postao sam i aktivan član posle tolikih godina! E pa neka mi je sa srećom! Odoh srolati jedan singlić u to ime! :D
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Kao da su trihomi počeli da tamne... Ili to samo moje oči vide ono što željno iščekuju?:watch:
Probaću i neku fotku sa trihomima da ubacim, mada prvi pokušaji fotkanja nisu bili uspešni...
Evo kako kraljice izgledaju sada, pred kraj svog života:
IMG_9851 (Large).JPG IMG_9852 (Large).JPG IMG_9853 (Large).JPG IMG_9854 (Large).JPG IMG_9855 (Large).JPG

U boksu je haos, ali sam već prestao da se cimam oko toga... Ako se ovo sa trihomima pokaže tačno, samo ću ih neću više zalivati i ostaviću ih u mraku 36 sati. Mogla bi u nedelju da padne žetva. Željno iščekujem.
 

Prilozi

  • IMG_9856 (Large).JPG
    IMG_9856 (Large).JPG
    282,5 KB · Pregleda: 184

1310

Aktivan Član
Banovan
14.04.2014
3.800
15.242
398
Super dnevnik!
uzgajam pod 250w, kao i kod tebe na samom kraju ovaj prelaz na amber boju jako se izduzuje i vrhovi se pocinju susiti. naravno da degustiram prije berbe, negdje s pojavom mljecnih trihoma, desava se da je testirano bolje od predugo cekanog kraja po trihom pokazatelju. zanima me kakvo ce biti tvoje iskustvo.:joint2:
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
118. dan (74. na 12/12)

Odluka je doneta! Biće posečene u četvrtak. Nema se tu više šta čekati. Imam neke obaveze za vikend, a i posle toga, tako da ću im dati još koji dan fore i to je to. Svetla gasim u sredu, biće oko 30ak sati u mraku.

Oni hedovi što sam ih ostavio da se suše u kutiji su se brzo presušili (vlaga u stanu je 40%), jbg. Prebacio sam ih u teglu, videćemo, možda i nisu tako suvi iznutra...

Zalivene su opet sa čistom vodom. Da sam znao da će se ovo ovoliko odužiti, mogle su lagano još jednu full dozu đubriva da pojedu pre zadnjeg flusha, ali jbg... Ni ovako ne izgleda loše, morao sam ih konopčićima uvezati za plafon da se ne izlome, isuviše su tanke grane da bi držale one hedove. Uklonio sam još neke žute listove koji su bacali veliku senku.

Evo kako to sad izgleda:
IMG_9864 (Large).JPG IMG_9865 (Large).JPG IMG_9866 (Large).JPG IMG_9867 (Large).JPG
Sledeći update će biti posle seče i trimanja u četvrtak. Prvi grow se bliži kraju!:let:
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Dakle, kao što je i planirano biljke su posečene u četvrtak. To im je bio 122. dan od klijanja 12.10. i 78. dan otkako su prebačene na cvetanje 25.11. Dakle, ravno 4 meseca od semenke do makaza. :) Na kraju se sve ovo malo oteglo, a kao glavni uzrok tome smatram previsoku temperaturu u boksu zadnjih nedelja, kao i možda nedovoljno svetlosti jer sam zbog toga u par navrata udaljavao lampu na 30ak cm od vrhova.

Na slikama ispod možete videti kako je tekao proces trimanja Živane, biljke koja je po svemu gledano uspešnija i veća od svoje sestre. U akciju sam krenuo oko 15h i prvih sat vremena sam sam trimao, a onda sam za pomoć dobio još jedan par ruku, pa je išlo malo lakše. Iznenadio me je solidan broj popcorna, nisam imao utisak da ih ima toliko, ali valjda kad se biljka izvadi napolje i sklone veliki listovi, tad sve izađe na videlo. Trim sam delio na onaj za hash oil i na onaj za weed butter. U prvi sam stavljao fan listove, grančice, grane, suve listove kao i već prikupljeni stare listove. Sugar leaves, sitan trim, popcorne i sličan kvalitetniji trim sam odvajao na drugu gomilu i od toga planiram da pravim puter ili mleko ili šta god.
U nekom trenutku dok sam sređivao Živanu, pogledao sam opet kroz mikroskop i videh da je ipak većina trihoma providna. Ima dosta mlečnih, al’ ipak više ovih providnih. Tu sam se malo smorio jer iako nisam proveravao to zadnjih par dana, bio sam ubeđen da su se svi zabelili do sad. Pade mi na pamet da onda ostavim Stamenu u boksu do kad treba, pa makar to bilo još dve nedelje, ali reših da je ipak najbolje eksperimentom utvrditi u kakvom su stanju cvetovi. Uzeo sam opet onaj vrh što je već ubran pre dve nedelje i osušen, da probam opet, da ne bude da je prošli put bio neki placebo. Gre’ota bi bilo da se skida, ako vutra može biti još bolja, međutim ono što je usledilo uverilo me je da su biljke više no spremne za rezanje i da sam ih ako ćemo gledati jačinu mogao skinuti i ranije. :)
Ne znam da li je su ove biljke mogle da imaju potentnije cvetove, ali ono što sam ubrao pre dve nedelje je i više nego dovoljno za mene. Pretpostavljam da im ovo dodatno vreme sigurno nije smanjilo potenciju tako da očekijum da samo može biti još jače, što samo znači da ću ja rolati još manje i još tanje buksne.

IMG_9880 (Large).JPG IMG_9882 (Large).JPG IMG_9886 (Large).JPG IMG_9887 (Large).JPG
IMG_9889 (Large).JPG IMG_9890 (Large).JPG IMG_9891 (Large).JPG IMG_9892 (Large).JPG

Palo je takvo prepušavanje da je nastavak trimanja postao užasno težak. Posle pola sata pauze jedva smo nastavili. Videćete da fotki u nastavku akcije jednostavno nema, jer nisam bio u stanju išta da slikam. Stamena se i sama pokazala kao zajebanija biljka za trim jer je imala dosta sitnih listića, koje nije bilo tako zgodno čupkati kao kod Živane, gde sam makazice retko i koristio. Ovde je na kraju palo onako grubo šišanje jer je detaljisanje postalo neizvodljivo. Sve to se oteglo do oko 22h. Na kraju smo poskidali charas sa rukavica i makazica, hedovi su obeleženi i okačeni u boks na sušenje, trim je raširen po podu, tu su i hedovi koji su otpali sa grančica itd.
Temperatura u boksu je 18-23, vlaga nije sjajna, oko 45%, ali valjda će porasti kad se i napolju malo naoblača.

Količinu nisam merio na vagi, ali ono suvo iz tegle sam izmerio, a to su ona dva vrha iz kojih je ispalo 10g, što mi govori da će sve biti ok.

Evo sad fotki kako sve to izgleda u boksu na kraju:

IMG_9895 (Large).JPG
IMG_9896 (Large).JPG

U sledećem javljanju stiže gramaža i neki zaključci i pouke koje sam izvukao iz ovog growa, koji će mi biti od koristi kasnije, a koji mogu biti od koristi i nekome ko bude radio sa istim strainom ili istim setupom.

Hvala svima koji prate, pozzz!
 

Prilozi

  • IMG_9897 (Large).JPG
    IMG_9897 (Large).JPG
    159,6 KB · Pregleda: 224

Windfucker9000

Aktivan Član
23.08.2015
482
2.065
143
Cestitam, iscekujem smoke report jer ja imam jednu Special Queen #1, pa da vidim oce sljedeci grow biti ona ili WW :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 21 gram

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
@Windfucker9000 Biće smoke report ovih dana, samo da se još malo prosuše kako treba. Onih 10 grama je nestalo jako brzo, ali svi koji su probali su prezadovoljni. Pušio sam WW i u Holandiji i ovde kod nas gajenu i mogu ti reći da sigurno više zakucava nego Queen, tako da zavisi za šta ti treba... Nije baš za zujanje unaokolo.
Ja takođe imam seme WW, ali mislim da je neću još saditi, možda probam neki automatic. Takođe, mislim da ti je Special Queen dosta lakša za uzgoj i kraće cveta (ako je to uopšte bitno).:)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Windfucker9000

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
E ovako... Juče su biljke skinute sa štrika za sušenje i potrpane u tegle. Uslovi nisu bili najidealniji za sušenje (vlaga između 40 i 50%) tako da su opet spolja izgledale presušeno, a male grančice se još nisu lomile kako treba, ali rešio sam da verujem instinktu i da ih prebacim u tegle da se kasnije ne bih kajao, jer kako sam skontao lakše ih je dosušiti nego im vratiti vlažnost.
Dakle, sve je to lepo poseckano i poslagano, a prvi utisak mi je bio pomalo razočaravajući. Iako spolja izgleda kao da je velika količina u pitanju, hedovi su zapravo dosta lagani. Ne želim da zvučim halapljivo, ali nadao sam se malo težim hedovima. Količina na kraju još nije merena. Biće mereno za koji dan, dok se malo oporave u teglama.
Evo i slike svega što je izvučeno iz ove dve biljke (plus onih 10g koji su ispušeni i razdeljeni u danima iza nas):

IMG_9905 (Large).JPG IMG_9907 (Large).JPG
Videćete da ima jedna tegla više od Stamene koja je slabija biljka. Ne znam kako se to desilo, ali videćemo šta će biti kada izmerim gramažu. Iznenadilo bi me da se ispostavi da je zaista količinski dala više.
Od ove tri tegle napred, u dve pune je sitan trim koji je jako nabijen (a kasnije i raspoređen u treću teglicu koju sam ispraznio). Od njega planiram da pravim cannabis butter, a od butter-a neke fine kolače.
U toj trećoj teglici je 4,5 grama hedova koji su se sušili van grana i to je miks od obe biljke (i služi da se puši ovih dana dok ostatak ne bude spreman).
U velikoj, debeloj tegli desno je smeša alkohola, trima, listova i grančica za već pomenuti hash trim oil. Kad za 10ak dana to bude proceđeno i presuto u plitki sud, onome što ostane u tegli biće dodate ove grančice koje vidite na roze tacni i postupak će biti ponovljen u nadi da ću dobiti još koji gram pomenutog produkta.
Ona kuglica pored srolane buksne je charas od pre neki dan. I on će biti ispušen u nekom trenutku.
Buksna je mešana sa duvanom i deljena između dve osobe, gasila se više puta, a posle nje sam se i sam umalo ugasio. Išao sam napolje, do grada i šta mi se sve izdešavalo na tom putu može da stane u dugometražni crtani film.:let:

To bi bilo sve za sada. Molim moderatore da ostave temu još uvek ovde među nezavršenim dnevnicima, čisto da bih mogao da dodam i gramažu kad budem izmerio (znam da to mnoge interesuje) kao i da otkucam neka zaključna zapažanja o ovom growu (a to me mrzi sad da radim).

Smoke report možete pročitati ovde, ali imajte u vidu da cvetovi nisu iskjurani kako treba, a pitanje je i dal' će biti pošto vlaga ovde ne prelazi 50% (prokletstvo stanova sa centralnim grejanjem).
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
E pa, dođosmo do kraja sa ovim dnevnikom... Hvala svima koji su davali savete i komentare. Nekome ko prvi put growa svaka pohvala i kritika starijih kolega znači puno. Mislim da sam prilično uspešno isterao sve to do kraja i na kraju sam više nego zadovoljan krajnjim produktom što mi je prvenstveno i bio cilj. Takođe, zadovoljan sam i kako je ceo ovaj četvoromesečni proces obogatio moj život (iako mi je zbog bezbednosti uskratio dosta druženja na gajbi). Bilo je zabavno, na momente i zahtevno, ali ni u jednom trenutku dosadno i naporno. Do pre pola godine, dok nisam krenuo sa teoretskom pripremom, mislio sam da će sve biti mnogo teže, ali kad sam se malo upoznao sa osnovama i kad sam počeo da čitam dnevnike, shvatio sam da je moguće. Ljudi se bore u najrazličitijim uslovima (često i mnogo težim nego što sam ih ja imao) i uspevaju da na kraju isteraju sve to do kraja.

Kao i svaki početnik, imao sam nekoliko grešaka koje bih trebao navesti, što zbog sebe da mi budu kao podsetnik, što zbog drugih koji će eventualno nekad čitati ovaj dnevnik.

Prva stvar, tada nisam znao, nisam hteo da rizikujem, ni da razmišljam previše o tome, ali definitivno nema potrebe uzimati kompletan nov grow boks u prodavnici. Za mnogo manje para može se naći polovan ili se može sastaviti u sopstvenoj režiji. Iako nisam od ljudi koji vole da majstorišu, mislim da bih se sa sadašnjim znanjem bez problem upustio u budženje nekog svog boksa.

Dalje, ventilator protoka 150m3/h u CT definitivno nije dovoljan za hlađenje lampe od 250W. Možda negde nekome jeste, ali ja svoju nisam uspeo da ohladim kako treba. Možda sam trebao dva da spojim linearno, pa jedan na ulaz drugi na izlaz ili tako nešto... ali jedan samo nije dovoljan.

Biljčice ne saditi u one male usrane saksijice od 1dl, minimum je 2dl, to sam negde naknadno našao na forumu, ali ja ću ih u svakom slučaju od sad uvek saditi u litarske.

Biljčice jako brzo rastu od momenta nicanja iz semena. Za dva dana mogu da se previše izduže i iskrive. Odmah po nicanju ih treba ubaciti u boks ispod lampe.

Ne treba se previše brinuti za nisku vlagu u početku. Naravno, treba pokušati to dovesti u red, ali kako biljka raste i popunjava boks tako se i vlaga sama reguliše.

Za boks mojih dimenzija (0,6 x 0,6) jedna biljka je taman. Možda bih mogao da nakrcam i četiri automatika bez treninga koja ne idu puno u visinu, ali za fotoperiodne mislim da je jedna biljka sasvim dovoljna.

Vegetacija je u ovom growu predugo trajala (42 dana). Da je jedna biljka unutra to bi bilo ok. Uz dobar LST biljke su se fino razgranale i raširile, ali kada su prebačene na cvetanje nastala je ludnica u boksu. Jedva sam se izborio sa džunglom. Vegetacija je produžena zbog dva pokušaja FIM-a te čekanja da prođu dve nedelje od toga da bi se oporavile i bile prebačene na cvetanje.

Dakle, ove moje definitivno nisu trebale da čekaju dve nedelje da se oporave od FIM-a jer ga nisu ni osetile, tako da je vegetacija mogla bar 7 dana kraće da traje.

Drugo, nisam baš morao eksperimentisati sa FIM-om na prvom grow-u, ali eto... 4 kole zvuči bolje nego dve.

Lollipop je prilično dobro odrađen, ali je trebalo nastaviti sa uklanjanjem novih izbojaka sve vreme cvetanja, tako da se na kraju pojava popcorna svede na minimum.

Fan listove, popcorne, grančice i ostali biljni materijal prikupljen u toku grow-a, ne bacati, nego skupljati sušiti i kasnije upotrebiti za hash oil, čaj sa mlekom ili slično. Isprobano - radi.

Plastične vezice su mi se pokazale idealne za LST, samo ih nisam trebao skidati po ulasku u cvetanje, trebao sam LST ostaviti do kraja, a ne skidati, pa zatezati opet.

Strech je totalno luda stvar koja me je baš iznenadila. Početnici koji imaju niske bokseve trebali bi posebno da vode računa o tome da ne bi morali da zalamaju vrhove u cvetanju.

Karbonski filteri su zakon, miris u potpunosti neutralisan. Čak i sa onim bednim filterom od konzerve koji sam sam napravio. Pohvale takođe i za mirisni gel koji je odradio dodatni posao u početku i sad na kraju kad sam radio harvest i trim.

U cvetanju je generalno sve već malo lakše, biljke su porasle, nema više toliko problema sa temperaturom i vlagom, tu i tamo im se da malo hrane i cvetovi se raspoređuju po boksu.
Ja sam ih na kraju malo drkao sa temperaturom, svetlom i zalivanjem, moguće je da je sve to oteglo proces cvetanja na skoro 11 nedelja (pokazale su pol posle 4-5 dana od prebacivanja na 12/12 - 25.11.). Moguće je da su mogle biti ubrane i ranije, bez čekanja amber trihoma, jer hed koji se polomio u 9. nedelji je bio više nego potentan, tako da... ne znam ni sam za to sa trihomima. S obzirom da je prvi grow u pitanju, videću šta će biti u budućnosti, pa ću izvlačiti neke zaključke.

Naravno, kao što je i obećano, evo je i gramaža:
Od biljke Živane koja je tokom celog growa izgledala bolje i veće dobio sam na kraju 65 grama suvih cvetova. Od Stamene, biljka koja se činila manjom, ali razgranatijom, dobio sam 80 grama. Uz ovo sam dobio i 40 grama prvoklasnog trima i još poveliku količinu listova, starog trima i grančica koju nisam merio, a koja je završila u alkoholu. Dakle, skoro 150 grama suvovine, pod mojih 250W, za prvi grow, mislim da nije loše.
Ekipa je prezadovoljna sa "skankčinom" koju sam im ponudio (naravno to sad povlači gomilu pitanja i gomilu laži kojima moram pribegavati... ali jbg, c'est la vie...). Odavno niko ništa bolje nije pušio u mom društvu, tako da mi je to onako, prava ocena uspešnosti ovog growa.

I dalje ne znam kako je Stamena dala više, sve je fino beleženo i nema greške u tome. Bilo je tu dosta debelih hedova na tankim grančicama, verovatno je LST odradio svoje...

To bi bilo sve za ovaj dnevnik. Hvala svima koji su imali strpljenja da čitaju moje dugačke postove. Poruka onima koji se dvoume: Pročitajte uputstva, nabavite opremu i seme i samo krenite - stvari se rešavaju u hodu. Ima vremena za još jedan grow pre paklenog leta, treba odmah početi.
Ja ću videti kakva će biti situacija kod mene, pošto menjam gajbu, ali nadam se da će ovaj boks naći svoje mesto, a ako ne to onda bar neki PC grow.

Ako neko ima šta da doda ili pita - slobodno, a modovi mogu ovo da prebace u završene. Pozdrav svima!:wave:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.