Alpha blue 1 LED - moj prvi u pokušaju

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
966
3.761
163
42
Mozes grejalicu blizu upuha,ali najbolje ti je kao sto kolega @FatOne kaze grejac ili imas dyi metodu sa sijalicom,pazi malo i nema problema,to je par dana,dok ne otopli,posle ces da juris ventilatore,a tad ledice dolaze do izrazaja :rofl: . ajde srecno i masno i pazi da ih ne prehladis mnogo,to nikako ne vole :banana_rasta:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: .i. and Trulyo

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ništa, sad će raditi ovako sa ovom sijalicom, nije 100w toliko puno, dolazi valjda bolje vrijeme, pa nece trebati.Iduci tjedan svakako automat sjeme mora unutra, da na vrijeme bude spremno. :D Svejedno cu jos nesto skemijat, mozda spustim visinu boxa na kakvih 110-120cm, pa bude jos bolja temperatura.Testirat cu jos narednih tjedan dana, i cim bude oko 20C unutra-ide automat.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Igorče

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258

Čeka me u ladici da krene, a ja nikako...Šmrc. Oke, dakle neka maks visina ovoga (a i opčenito što bi ja htio) je 70-80 cm. Ako ledice stavim na 30cm od vrhova, to je 110cm. Plus prostor od barem 10cm za manevrirate sa rasvjetom - 120cm. Dakle sad je tu dilema jel ima uopće smisla smanjivati visinu zbog 30cm razlike, tj nepotrebnog prostora.

Druga stvar je što se ja i dalje ne slažem sa tvrdnjom da meni treba vent od 100m3/h, na prostor koji po svim mogućim kalkulatorima (koji se baziraju na 3min izmjena) kažu da mi treba 3.5 CFM ili 6m3/h. Čak i ona formula od 0,42*0,48*1,5*20= 6m3/h.
A dokazao sam da kad isključim vent - podižem temperaturu od 3-4 stupnja. Dakle barem znam da vent "hladi" za skoro 4 C temperaturu.

Čak i obični 120mm PC vent 12V - ima puno veće vrijednosti nego što je meni potrebno. Zato je moj postojeći kupaonski vent od 100m3/h prejak i doslovce mi previše hladi box - to je jedan od problema niže temperature. Oke , naručio sam i regulator, on će stići kroz 2-3 tjedna (ne dam 100kn, ako košta 30kn ebay), pa ako regulator bude šljakao, onda si mogu regulirati taj ventilator.

E sad me dobro slušajte :D Htio bih za vikend staviti sjemenke, barem 1 komad da vidim kako će reagirati na ovu laganu prepravku boxa, pa ako tko ima volje da kratko prokomentira:

1.) Box unutra ću ostaviti kako je - stiropor, dakle bijela podloga - sve dok mi ne stigne folija koja je naručna, dakle i ovo bi trebalo dobro igrati dok ne dođe folija?

2.) Skinuo bih ovaj kupaonski ventilator, i ubacio 120mm PC ventilator na prvoj brzini, barem sve dok ne dođe do faze cvjetanja, a tad će biti i toplije vrijeme, pa mislim da će doći možda i do previše temperature u boxu - a tu mogu odmah vratiti kupaonski od 100m3/h i opet si na taj način mogu smanjiti temperaturu. Jel to bude ok? Uz sve to - u fazi vegetacije vent će raditi samo u ovih 20h dana, 4h ide odmor.
Napominjem da po specifikacijama svi ti 120mm PC ventovi imaju opet nekoliko puta jači CFM tj m3/h protok nego što je meni potreban. Tipa ovaj moj doma ima oko 80m3/h na 2. brzini, a duplo manje na prvoj.

3.) Trenutno čekam meteo stanicu (celzijusi+vlaga) i PH metar. Jel su prva 2-3 tjedna kritična po pitanju kontrole vlage i ph vrijednosti? Napomena - voda je bunarska.

4.) Zemlja će biti plantelina balkonia , ili bilo što iz teme od zemlji, onih koje se koriste, ništa specijalno. Kako piše da prvih 20-30 dana ne treba dodavati ništa (barem sam tako pronašao info), tek bih onda pitao što dalje da koristim od hrane, ali napominjem da neću kupovati nikakve specijalne hrane nego obično što se prodaje po vrtnim centrima.

5.) Kako je preporuka 300-500W po m2 prostora, moj je 0,2m2 - išao bih na neku srednju vrijednost - cca 80W. Tu mogu lako dodati ili oduzeti - ali ovo pričam za fazu cvjetanja. Pošto za vege fazu kažu daje dosta i duplo manje - išao bih sa cca 60W u vege fazi na visini cca 20cm od vrha biljke! Mišljenje? Da - sad će uz LED biti i obična žarulja 60-100W radi temperature, ali nju ne računa u sve ovo...

6.) Ganjao bih cijelo vrijeme 20-4 režim, računajte da sad na početku će u ova 4h temperatura sigurno biti oko 12-15C, dok u ovih 20h će biti 19-20C, sve dok vrijeme ne zatopli. Pod data sheet piše "climate - cold" - valjda je onda otpornija na hladnije periode.

7.) Mišljenje o dvije biljke u 0.2m2 prostora? 42cm x 48 cm. Možda jednu sad staviti, a drugu staviti za 2-3 tjedna dok neće biti problemi sa temperaturom.

Nažalost ne mogu sad do nikakvih grijača za terarije itd, ali ako će slučajno temperatura padati ispod 12C u ova 4h - imam doma grijalicu, složit ću ju da grije prema upuhu u ormar na poseban timer, tj da se uključuje samo 4h. Ostalo želim da grije rasvjeta.

Kako kužite - želim što prije početi automate tjerati. :D Jbg, nestrpljiv sam. Ove domaje bih i dalje držao uz sve ovo, pa ako se ojačaju - idu van u šikaru da se bore same sa sobom, tak i tako mi sad služe za testiranje boxa. :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Igorče and .i.

FatOne

Budi dobar, da bi bio sretan!
Poznanik Foruma
09.10.2016
1.642
7.505
258
Čak i obični 120mm PC vent 12V - ima puno veće vrijednosti nego što je meni potrebno.
Nije ista stvar, MOze on imat i veci protog zraka ali krilca na njemu nisu posluzena kako treba i nemoze izvlaciti zrak toliko efikasno kao ventovi namjenjeni za to. Vent spusta temp i vlagu istina, ali nije samo to. Sprecava da se zrak u boxu ustoji, tj vrlo je bitan svjezi zrak za biljke isto kaoi za ljude. (Sigurno znas o cemu pricam, dok uđeš u prostor gdje nije provjetravano odmah osjetis taj ustajali zrak i neodgovara ti.)
Jel su prva 2-3 tjedna kritična po pitanju kontrole vlage i ph vrijednosti?
U vege fazi biljci bolje odgovara malo visa vlaga do 70% cak, iako ce gotovo isto napredovati i na vlazi od 30%. Vlaga ne igra toliko veliku ulogu, ne u vege fazi. Opet u flowering fazi je vlaga od punoveceg znacaja isto kao i cirkulacija zraka. Jer kako se biljka blizi kraju tako su vrhovi bolje nabijeni i manje prozracni, samim time cirkulacija zraka je manje kroz njih i ukoliko su izlozeni visokoj vlazi sa slabim protokom zraka dovest ce gotovo sigurno do pljesnji u vrhovima a to mozes samo bacit onda. Na ventilaciji se ne stedi iz toga razloga.
ali napominjem da neću kupovati nikakve specijalne hrane nego obično što se prodaje po vrtnim centrima.
Plantela list i plantela cvat rade dobar posao, samo treba paziti sa dozama, Ali uz mentora ce to ici kako treba. Ima i onaj HomeOGraden to koristi jedan kolega tu s foruma i njemu se osto dobro pokazalo. Samo nemoj previse eksperimentirati na prvom grow tako da lakse pohvatas osnove uzgoja, imat ces kasnije vremena isporobati sve, a i mentoru ces tako olaksati posao. Ako nemas mentora svakako si izaberi jednog jer ce ti ustedit koju paru a i provest te kroz grow od pocetka do kraja.
išao bih sa cca 60W u vege fazi na visini cca 20cm od vrha biljke! Mišljenje? Da - sad će uz LED biti i obična žarulja 60-100W radi temperature, ali nju ne računa u sve ovo...
Zavisi s cime radis, moras uzet u obzir moguce light burnove, nemoze svaka zarulja tako blizu biljke, recimo moj panel nesmije blize od 35 jer biljka gori odmah. Tako da moras se izrazit sto tocno mislis od rasvjete radit, prema tome racunati koliko treba.
Evo na primjer ja prvih 3 tjedna vege faze odradim sa 4 zarulje svega 40w u kartonskoj kutiji, poslje dodajem/mjenjam prema potrebi.
računajte da sad na početku će u ova 4h temperatura sigurno biti oko 12-15C, dok u ovih 20h će biti 19-20C
Vidim da si vas par razbija glavu sa temperaturom boxa bezveze, opusti se sve iznad 20 a ispod 33 preko dana je super. Meni je cak znala temp ici i ispod 17 a i vise od 35 bez ikakvih posljedica. bitno da si negdje oko optimale. Nocne temp trebaju biti nekih 10-tak stupnjeva od dnevne, tako da ti je i to oke.
dvije biljke u 0.2m2 prostora? 42cm x 48 cm.
Radi bolje jednu trebaju mjesta, uzvratit ce ti ako joj das prostora. Gurat dvije u tako mali box je bezveze, jer nemozes izvuc ni pola potencijala iz biljke.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Hvala ti puno! Oke, neću ništa više niti razmišljati o izmjeni ventilatora, radije ću ovako dogrijati box sa običnom sijalicom dok ne dođe bolje vrijeme. Stavit ću jednu biljku, mislim da ću za vikend sve još prilagoditi toj biljci.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: .i.

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Eto napokon donekle riješio problem sa prehladnim boxom. Stiropor se ugrijao ovih dana i sad radi svoje. Ujutro u 06h sam gledao box, temperatura je 19C (zbog obične sijalice 100w), no zemlja je topla, nije hladna.

Ove tri su malo u šoku jer su jučer bile 28h u danu (zbog izmjene perioda kad je mrak), i sad se svijetlo gasi ujutro u 10h, te im je noć do 16h. Mrak im je sigurno jer u prostoriji je ovako mrkli mrak, kamoli ne u ormaru. Stiropor ostaje sve dok ne dođe folija, a foliju ću sam zalijepiti na stiropor (koji lako mogu skinuti ako će raditi kontra u toplom vremenu). Trenutno zalijevam kad je zemlja full suha, tj odvoji se od rubova. :D Danas kupujem zemlju bolje kvalitete, stavljam automat 1 menku u vatu i nadam se za vikend počinje šou sa automatom.

Neću odmah koristiti sijalicu za dogrijavanje boxa, vidjet ću što će se događati ovako bez nje. Idem tražiti mentora. :)
 

FatOne

Budi dobar, da bi bio sretan!
Poznanik Foruma
09.10.2016
1.642
7.505
258
tj odvoji se od rubova
Ovaj nacin ti je jako nepouzdan, recimo kod mene sad u ovo toplije vrijeme ako ujutro zalijem navece se vec odvoji od rubova, a zemlja nije suha ni priblizno.
Najbolje ti je podici teglicu malo i dok je lagana ko perce znaci da je suh substrat. Ne voli korijen da se kupa stalno i voli da se zemlja dobro posusi s vremena na vrijeme.
 

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
966
3.761
163
42
Ma bice to sve dobro. Idu topli dani , ti ulazis polako u temetiku, vidi se da si citao.
Lepo si rekao, sto manje cackas to bolje.
Pozdrav
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Trulyo

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Jucer navecer menka automata na cekanju klice. :) Trenutno je mrak od 10-16h, 15C temperatura.Ova soba je ko podrum u pm hahaha...Sad na 67w LED-a je 19-20C, ako ukljucim 100W sijalicu ide do 24-25C. Planiram 20-4 sa automatom, ili mozda na pocetku 24-0 ako sta ima smisla radi brzeg rasta.Grunto sam prebaciti ormar u susjednu prostoriju gdje je 5 stupnjeva vise, no onda budu problemi sa viskom celzijusa. I ovaj stiropor unutra skoro nista ne pomaze, iz razloga jer je samo 100cm postavljeno, a ostalih 50 cm nema nista.Tj pomaze mozda za 1C.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Sija digne na 25C. Domaje napreduju pomalo, ici ce one u sumicu za koji dan. Prezivjele smrzavanja, odmrzavanja, testiranja hahaha... :D
 

Prilozi

  • IMG_20200509_174533.jpg
    IMG_20200509_174533.jpg
    340,9 KB · Pregleda: 14

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Domaje i dalje guraju. Presadio sam i ovu drugu u bolju zemlju, tj u zemlju u koju ce ici automati.Ova prva gore je presadena prije 3 dana u neku jeftiniju zemlju sto mi ostalo,nije bitno. Ali joj odgovara, vidi se na njoj.

Regulirao sam danas rasvjetu,izbacio sam 18w van, i slozio sad u kriz da svijetli panel, dakle 1x11w 4000k u sredini, a sastrane 2x11w 6500k i 2x9w 3000k. Dakle 52w.Sijalicu od 100w za grijanje ne brojim, ona drzi box preko noci 21C (ne mislim na noc kad biljka spava jer spava u intervalu od 10-16h preko dana :D ),a preko dana 26C-ove dane kak je toplije.Teoretski da nastavi vrijeme kao ovih dana-ne treba vise jer je sve toplije u ovoj prostoriji.

Ali sutra opet hladno pa ju ostavio. Dok se zareda 10 dana ovako toplo vrijeme, sobna temperatura ce biti kao danas - 19C, tj jos toplije kako ce se cijela ta prostorija ugrijat. U susjednoj sobi je sobna 25-26 jer sunce pici preko crijepa,a tu bi pak sranja imao sa sparinom. :D

Sve u svemu-box radi dobro, domaje super dosle za testiranje.A dosle su kao malecke, zadnja slika, ove sastrane - 30.04. :D

Ova u sredini je kao mrtva, tj vani je u šikari,jos se bori, a ove dvije koje tad nisu jos izasle se korijen smrzao kako je par dana ispod 7-8C padala temperatura, a nisam grijao ovako sa sijalicom i stiroporom.
 

Prilozi

  • IMG_20200511_180049.jpg
    IMG_20200511_180049.jpg
    189,6 KB · Pregleda: 13
  • IMG_20200511_180055.jpg
    IMG_20200511_180055.jpg
    218,3 KB · Pregleda: 15
  • IMG_20200430_065146.jpg
    IMG_20200430_065146.jpg
    283,7 KB · Pregleda: 13

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Danas su se malo hladile na 12-13C u boksu, od 13-16h, kako je pala temperatura nakon pocetka "mraka", vani uzas zima. Ova prva nekaj štucka sa bojom i listovima, ali jucer je presadena, pa stresovi kao danas i mojim doradama u boksu itd.

Ugl, stavio lance za nosace lampi, nove brtve na vrata i sad sve štima. Probusena rupa za ventilator od PC-a, ali on jos nece unutra.

Muci me sto niti jedan automat jos nije proklijao, a jedan je od subote, drugi od nedjelje u vati.Danas sam grijao kucu, sobna je super sad, cak sam ih stavio na dosta toplije mjesto, i novu vatu i mlaku vodu...

Bojim se da ne proklijaju, da je neka greska u paketu.
 

Prilozi

  • IMG_20200512_172659.jpg
    IMG_20200512_172659.jpg
    223 KB · Pregleda: 10
  • IMG_20200512_172538.jpg
    IMG_20200512_172538.jpg
    215,2 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20200512_172555.jpg
    IMG_20200512_172555.jpg
    303,7 KB · Pregleda: 13

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Jooj, danas bi trebao u box pot sa 7.5l sa automatom, kamo ću sa ovima? Jel smeta ako ih stavim sastrane dijagonalno? Mislim neće baš biti direktno na sredini radi svjetla, ali opet - svjetlo je svjetlo, a stiropor čist oke reflektira (još mi folija nije stigla).

Nisam ljubitelj presađivanja inače - pa sam kapirao da odmah automat zasadim u finalni pot. Ali opet mi šteta sad ove domaje baciti van, nikad ne znaš kakva promjena vremena vani može biti + nikad ne znaš kako će automat rasti, možda na kraju koja domaja ostane (ako je female) u boxu. :D

Vidjet ću, ili će biti gužva u boxu, ili će automat i manju posudu pa kasnije u finalnu.
 

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
966
3.761
163
42
Tebi bi bilo najpametnije,da izbacis te domaje napolje,a automate pustis na 24/0 i miran si, kasnije mozes na 20/4 cisto da malo imaju i mraka. Ako mislis da je hladno jos uvek,prekrij ih (domaje) PVC balonom od 5L
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Trulyo

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
To sam i planirao za automat - 24-0 za pocetak, dok biljka ne ojaca.Sa time mozda ne bi niti morao obicnu sijalicu za dogrijavanje. Vidjet cu, domaje bi mogle van, makar ovako sa teglom na mjesto, ako sta zaglibi sa automatom-da mogu ove vratiti. :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Igorče

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Brijem da cu danas staviti timer na 12/12, ako je ikako moguce da utvrdim spol.Nisam pametan.Jer menke od automata me zezaju, ako ne proklijaju - htio bih vidjeti jel koja zenska, da ju ostavim u boxu. Misljenja? :D

Inace dve autos menke, nakon 6 dana u vati, samo se otvorile i tako stoje.Jutros ih stavio u zemlju, navlazio, i idu u pc kuciste bez ventilacije na 2x9w led 24h, samo da vidim jel ce proklijati.

Taman dok to utvrdim, ako sam pohvatao ovo-ove dvije budu pokazale jel koja cura, pa mogu vratiti nazad na vege rezim?
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Evo mojih "krza", napreduju one iz dana u dan - što u debljini stabiljke što u listovima. :D

Danas će biti konačna odluka da li idu na 12/12 zbog pokazivanja spola pa nazada na vege ili idu na polje.

Razlog?

Kako sam imao problem sa one 2 menke automata da su se otvorile, ali klica neće van nakon 6 dana, jučer ujutro sam ih stavio u kvalitetnu zemlju i u box, a treću menku iz paketa u wc papir, topliju vodu i na bojler.

Pa onda jučer popodne sam uzeo onaj PC box što sam koristio par dana, stavio 2 grla unutra, bez ventilacije, stavio jednu 60w sijalicu za grijanje i jednu 11w ledicu - i unutra sam prebacio ove dvije menke koje me zezaju i koje su u zemlji + ovu novu menku na klijanju sam prebacio sa bojlera u pc kučište. Temperatura preko noći je bila 21C, preko dana će i do 26-28C (jučer testirao).

No eto - već jutros sam gledao wc papir - ova treća menka se već otvorila, dakle 24h i valjda sad na ovoj klica bude normalno van išla. A one dvije u zemlji? Pa nije mi vrag dao mira, samo sam maknuo površinski sloj zemlje (doslovce ima 5mm zemlje) - klice su izašle oko 1-2mm van.

Znači ipak postoji šansa da će i ove dvije se primiti, a to ću danas navečer sve znati. :D Ma neka se samo ona nova u wc papiru primi, za vikend domaje napuštaju box i odlaze na sunce, pa kako im bog pomogne (naravno uz moje zalijevanje u periodu suše :D ).
 

Prilozi

  • IMG_20200515_060446.jpg
    IMG_20200515_060446.jpg
    222,1 KB · Pregleda: 9
  • IMG_20200515_060504.jpg
    IMG_20200515_060504.jpg
    260,8 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok and Badi

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.014
2.598
Nevada, USA
Brijem da cu danas staviti timer na 12/12, ako je ikako moguce da utvrdim spol.Nisam pametan.Jer menke od automata me zezaju, ako ne proklijaju - htio bih vidjeti jel koja zenska, da ju ostavim u boxu. Misljenja? :D

Taman dok to utvrdim, ako sam pohvatao ovo-ove dvije budu pokazale jel koja cura, pa mogu vratiti nazad na vege rezim?
Ček o čemu ti...jel imaš automate ili nemaš?? Koliko znam, svako autoflower sjeme je feminizirano.
Ako su stvarno u pitanju automati, nema potrebe za 12/12.
I manje zalijevaj, ova druga ti se objesila.:)
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ček o čemu ti...jel imaš automate ili nemaš?? Koliko znam, svako autoflower sjeme je feminizirano.
Ako su stvarno u pitanju automati, nema potrebe za 12/12.
I manje zalijevaj, ova druga ti se objesila.:)

Gle, ove dvije su domaje, tj nepoznate, ostale od zadnje lose vutre sto sam dobio. Zato kazem da cu danas vidjeti sta cu, jel idu na 12/12 za dokazivanje ili ne. Svakako sam previse zalio, svjestan sam. :D

A sastrane vodim borbu sa royal dwarf automatima da proklijaju, pisao sam pod "sjemenke i klijanje" da mi nece proklijati, tj jako sporo se proces odvija.Ako danas popodne vidim da klica napokon napreduje, pogotovo iz treće koju sam jucer stavio a danas već otvorena - ove domaje ne idu na 12/12 nego idu na sunce. :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Badi