Radi se redizajn home page-a. Pa je potrebno napisati amaterski vodic za indoor uzgoj. Znaci da ponovim jos jednom AMATERSKI, ono najosnovnije bez stvari tipa dodavanje CO2 ili H2O2 ili scrog ili bilo sta komplikovano da ne bi zbunili pocetnike i time izbegli dodatna pitanja po forumu. Znaci vodic je o presadjivanju, zalivanju... i takvim osnovama.
Ja cu zapoceti nesto... a vi ostali postujte ono sto mislite da treba da stoji u vodicu pa cu ja editovati ovaj prvi post sve dok ne dobijemo kompletan vodic. Znaci bilo kakav tekst koji vec postoji na forumu ili napisite na licu mesta.
molim vas postujte da zavrsimo sto pre. A kasnije cemo pisati ADVANCED vodic.
AMATERSKI VODIC ZA UNUTRASNJE UZGAJANJE
Sta kupiti?
1. Zemlju u cvecari
2. Saksiju sto vecu (10L minimum)
3. Nabaviti ili kupiti seme Alien Grow Shop
PRIPREMA ZEMLJE
gloSS_ZelenKy kaze:
IZBJEGAVAJTE UZIMANJE ZEMLJE IZ VRTA I SADNJU U TAKVU ZEMLJU!!!
Ukoliko se odlučite za zemlju iz vrta jer ste preškrti
)) SRETNO!
Ali ako vam je prvi grow probajte nabaviti zemlju koliko toliko provjerenog kvaliteta
(da ne sadrži svega srannja od nekakvih kukaca,boleština), pH i hranjiva!
Nešto tipa ovoga:
Tome dodate perlita.
Potrebno je radi bolje opskrbe kisikom i bolje drenaže zemlje...da baš nakon par zaljevanja ne dobijete beton ako ste pretjerali!
Ja sam u svoju zemlju dodao i malo sitnoga pijeska za zaribavanje zidova (onaj jako jako sitni) i malo običnoga za zidariju:icon_lol:
Preporučam da taj pijesak bacite u neku ranglu (posudu) koju ne koristite za jelo, dodate vode i kuhate nekih 10 min!
To bi trebalo ubiti dobar dio nekakvih mogućih štetočina!
U ovom slučaj omjer mješavine,znači ono što ide u teglu, bi trebao biti
zemlja 75% perlit 15% i pijesak 10%.
Za one kojima postoci baš ne idu od ruke ovako:
Posuda 10L----zemlja 7.5L, perlit 1.5L, pijesak 1L
To bi stvarno trebala biti osnova osnove...jednostavnije od ovoga nemože!
KLIJANJE
grucho kaze:
Da naglasim samo to da je ovo jedan od mnogih nachina i ne tvrdim da je naj bolji ali ja ga koristim pa iz iskustva sa njim mogu da kazem da do sada nisam imao problema.
Chasu od jogurta probusimo pri dnu i napunimo je humusom ,najbolje onim kupovnim posto je taj donekle ochiscen od nekih stetochina koje se mogu naci u humusu ili zemlji iz baste a te stetochine(crvici,paraziti,mikroorganizmi,fungus,. ..)su opasne po biljku pogotovo dok je mlada.Chasu punimo do oko 1 cm od vrha.Zalijemo humus dobro vodom i sachekamo da visak vode izcuri kroz rupu na dnu.Semenku stavimo na humus,bez guranja u zemlju.Uzmemo parche krpe ili salvete savijemo 3-4 puta i stavimo preko semenke i jos malo zalijemo vodom da i krpa bude mokra.Sa alufolijom prekrijemo chasu ,stavimo chasu na neki tanjiric i ostavimo sve to na toplo mesto.
Neko pravilo o tome kad ce semenka da nikne ne postoji ,meni se desavalo da klica krene posle 2 dana a chekao sam nekad i 2 nedelje.Naj bolje je sachekati 5-6 dana pa skinuti alufoliju i pazljivo podici krpu ,ako vidimo da je iz semenke krenula mala bela klica u zemlju onda smo na dobrom putu a ako ne onda vratimo,opet pazljivo sve na mesto i sachekamo jos koji dan.Sa vremena na vreme u toku klijanja trebamo proveriti vlaznost humusa,on treba da je vlazan ali ne preterano sto ce donekle sprechiti i rupa na chasi ali ni onda ne treba preterivati.
Kada klica jednom krene u zemlju vreme je da skinemo foliju i krpu pa chasu sa biljchicom stavimo pod svetlo.Za pochetak je naj bolje pod neonku posto je ona sasvim dovoljna biljci u ovoj fazi a jache svetlo moze i da steti biljci.Na maloj stabljici ce se prvo pojaviti mali okrugli listovi i to je znak da je faza klijanja uspesno zavrsena!
neznalica kaze:
Potrebne su vam dve plasticne ili keramicke tacne, malo ubrusa za ruke-toalet papir-vata...bilo sta sto ima veliku moc upijanja tecnosti-VODE
Uzmite jednu tacnu stavite na nju ubrus(ili sta vec imate) i natopite vodom taj ubrus.(Sl.1) Uzmite seme koje imate poredjajte semenke po ubrusu ali ne previse blizu,zatim semenke prekrijte sa drugim ubrusom i ponovo natopite vodom (Sl.2)
Kada ste ovo uradili poklopite sve ovo sa drugom tacnom.Ovakvo pripremljeno seme za klijanje drzite na sobnoj temperaturi
Potrebno je da u toku klijanja ne dozvolite da vam se papir (ili sta vec koristite) osusi, sto ne znaci da semenke trebaju da plivaju u vodi.Znaci vlaznost mora biti konstantna kao i temperatura.
Posle par dana (obicno je izmedju 5-7 dana) dobicete proklijalo seme (Sl.3)
Sl.1
Sl.2
Sl.3
Sada ove klice trebate presaditi u plasticne case zapremine ne manje od 2dl.
PRESADJIVANJE
Ovisno o načinu na koji smo isklijali sjemenku treba je posaditi na odgovarajući način.
To ćemo napraviti tako da ćemo u pripremljenu čašu/teglu (veća=bolja) staviti
našu mješavinu do nekih 1cm od ruba.
Napraviti ćemo rupicu u zemlji ne dublju od 1.5-2cm i u nju staviti sjemenju
SA KORIJENOM PREMA DOLJE!!!
Pritom je važno naglasiti da se korijen NESMIJE DIRATI RUKAMA jer bi moglo doći
do neželjenog stresa...(negdje na forumu sam pročitao da je to najbolje raditi pincetom
i u zamračenju jer korijenu smeta svjetlost)!
Posle nekog vremena iz zemlje če izaći ovo.
Ovo sam napravio da početnici znaju kako presaditi biljku bez stresa...ili sa
što manje dotičnog:icon_lol:
Čaša jogurta je samo primjera radi..izvedivo sa svakom posudom samo treba jača traka! Ako niste skužili čemu to sve da pojasnim...
sta kupiti dalje?
1.termometar
2.hydrometar
3.rasveta
4.ventilacija
Za grow vam također trebaju i ovakve spravice...:icon_lol:
Treba napomenuti da ih je dobro kupiti jer odmah znate u kakvoj je situaciji
biljka,a to se prije svega odnosi na temperaturu i toplotni stres!
Vlažnost je također bitna zbog pojave štetnika ili gljivica...
Termometar (analogni sa min i maks temperaturom):
Higrometar (mjerač vlažnosti, analogni):
Termo- Higrometar (digitalni,sa opcijom pamćenja min i maks temperature):
Gledajte da prođete što jeftinije,ali da nije neka žnj marka!
I nemojte naručivati izvana..ne isplati se...a može se naći u gradu u kojem živite!
BOX ZA UZGOJ I IMITIRANJE PRIRODNIH USLOVA
velicina box-a i kako napraviti... STAVICU ONAJ TEKST IZ OPREME ZA UZGOJ...
Ja cu zapoceti nesto... a vi ostali postujte ono sto mislite da treba da stoji u vodicu pa cu ja editovati ovaj prvi post sve dok ne dobijemo kompletan vodic. Znaci bilo kakav tekst koji vec postoji na forumu ili napisite na licu mesta.
molim vas postujte da zavrsimo sto pre. A kasnije cemo pisati ADVANCED vodic.
AMATERSKI VODIC ZA UNUTRASNJE UZGAJANJE
Sta kupiti?
1. Zemlju u cvecari
2. Saksiju sto vecu (10L minimum)
3. Nabaviti ili kupiti seme Alien Grow Shop
PRIPREMA ZEMLJE
gloSS_ZelenKy kaze:
IZBJEGAVAJTE UZIMANJE ZEMLJE IZ VRTA I SADNJU U TAKVU ZEMLJU!!!
Ukoliko se odlučite za zemlju iz vrta jer ste preškrti

Ali ako vam je prvi grow probajte nabaviti zemlju koliko toliko provjerenog kvaliteta
(da ne sadrži svega srannja od nekakvih kukaca,boleština), pH i hranjiva!
Nešto tipa ovoga:

Tome dodate perlita.
Potrebno je radi bolje opskrbe kisikom i bolje drenaže zemlje...da baš nakon par zaljevanja ne dobijete beton ako ste pretjerali!
Ja sam u svoju zemlju dodao i malo sitnoga pijeska za zaribavanje zidova (onaj jako jako sitni) i malo običnoga za zidariju:icon_lol:
Preporučam da taj pijesak bacite u neku ranglu (posudu) koju ne koristite za jelo, dodate vode i kuhate nekih 10 min!
To bi trebalo ubiti dobar dio nekakvih mogućih štetočina!
U ovom slučaj omjer mješavine,znači ono što ide u teglu, bi trebao biti
zemlja 75% perlit 15% i pijesak 10%.
Za one kojima postoci baš ne idu od ruke ovako:
Posuda 10L----zemlja 7.5L, perlit 1.5L, pijesak 1L
To bi stvarno trebala biti osnova osnove...jednostavnije od ovoga nemože!
KLIJANJE
grucho kaze:
Da naglasim samo to da je ovo jedan od mnogih nachina i ne tvrdim da je naj bolji ali ja ga koristim pa iz iskustva sa njim mogu da kazem da do sada nisam imao problema.
Chasu od jogurta probusimo pri dnu i napunimo je humusom ,najbolje onim kupovnim posto je taj donekle ochiscen od nekih stetochina koje se mogu naci u humusu ili zemlji iz baste a te stetochine(crvici,paraziti,mikroorganizmi,fungus,. ..)su opasne po biljku pogotovo dok je mlada.Chasu punimo do oko 1 cm od vrha.Zalijemo humus dobro vodom i sachekamo da visak vode izcuri kroz rupu na dnu.Semenku stavimo na humus,bez guranja u zemlju.Uzmemo parche krpe ili salvete savijemo 3-4 puta i stavimo preko semenke i jos malo zalijemo vodom da i krpa bude mokra.Sa alufolijom prekrijemo chasu ,stavimo chasu na neki tanjiric i ostavimo sve to na toplo mesto.
Neko pravilo o tome kad ce semenka da nikne ne postoji ,meni se desavalo da klica krene posle 2 dana a chekao sam nekad i 2 nedelje.Naj bolje je sachekati 5-6 dana pa skinuti alufoliju i pazljivo podici krpu ,ako vidimo da je iz semenke krenula mala bela klica u zemlju onda smo na dobrom putu a ako ne onda vratimo,opet pazljivo sve na mesto i sachekamo jos koji dan.Sa vremena na vreme u toku klijanja trebamo proveriti vlaznost humusa,on treba da je vlazan ali ne preterano sto ce donekle sprechiti i rupa na chasi ali ni onda ne treba preterivati.
Kada klica jednom krene u zemlju vreme je da skinemo foliju i krpu pa chasu sa biljchicom stavimo pod svetlo.Za pochetak je naj bolje pod neonku posto je ona sasvim dovoljna biljci u ovoj fazi a jache svetlo moze i da steti biljci.Na maloj stabljici ce se prvo pojaviti mali okrugli listovi i to je znak da je faza klijanja uspesno zavrsena!

neznalica kaze:
Potrebne su vam dve plasticne ili keramicke tacne, malo ubrusa za ruke-toalet papir-vata...bilo sta sto ima veliku moc upijanja tecnosti-VODE
Uzmite jednu tacnu stavite na nju ubrus(ili sta vec imate) i natopite vodom taj ubrus.(Sl.1) Uzmite seme koje imate poredjajte semenke po ubrusu ali ne previse blizu,zatim semenke prekrijte sa drugim ubrusom i ponovo natopite vodom (Sl.2)
Kada ste ovo uradili poklopite sve ovo sa drugom tacnom.Ovakvo pripremljeno seme za klijanje drzite na sobnoj temperaturi
Potrebno je da u toku klijanja ne dozvolite da vam se papir (ili sta vec koristite) osusi, sto ne znaci da semenke trebaju da plivaju u vodi.Znaci vlaznost mora biti konstantna kao i temperatura.
Posle par dana (obicno je izmedju 5-7 dana) dobicete proklijalo seme (Sl.3)
Sl.1

Sl.2

Sl.3

Sada ove klice trebate presaditi u plasticne case zapremine ne manje od 2dl.
PRESADJIVANJE
Ovisno o načinu na koji smo isklijali sjemenku treba je posaditi na odgovarajući način.
To ćemo napraviti tako da ćemo u pripremljenu čašu/teglu (veća=bolja) staviti
našu mješavinu do nekih 1cm od ruba.
Napraviti ćemo rupicu u zemlji ne dublju od 1.5-2cm i u nju staviti sjemenju
SA KORIJENOM PREMA DOLJE!!!
Pritom je važno naglasiti da se korijen NESMIJE DIRATI RUKAMA jer bi moglo doći
do neželjenog stresa...(negdje na forumu sam pročitao da je to najbolje raditi pincetom
i u zamračenju jer korijenu smeta svjetlost)!
Posle nekog vremena iz zemlje če izaći ovo.

Ovo sam napravio da početnici znaju kako presaditi biljku bez stresa...ili sa
što manje dotičnog:icon_lol:
Čaša jogurta je samo primjera radi..izvedivo sa svakom posudom samo treba jača traka! Ako niste skužili čemu to sve da pojasnim...
sta kupiti dalje?
1.termometar
2.hydrometar
3.rasveta
4.ventilacija
Za grow vam također trebaju i ovakve spravice...:icon_lol:
Treba napomenuti da ih je dobro kupiti jer odmah znate u kakvoj je situaciji
biljka,a to se prije svega odnosi na temperaturu i toplotni stres!
Vlažnost je također bitna zbog pojave štetnika ili gljivica...
Termometar (analogni sa min i maks temperaturom):

Higrometar (mjerač vlažnosti, analogni):

Termo- Higrometar (digitalni,sa opcijom pamćenja min i maks temperature):

Gledajte da prođete što jeftinije,ali da nije neka žnj marka!
I nemojte naručivati izvana..ne isplati se...a može se naći u gradu u kojem živite!
BOX ZA UZGOJ I IMITIRANJE PRIRODNIH USLOVA
velicina box-a i kako napraviti... STAVICU ONAJ TEKST IZ OPREME ZA UZGOJ...
Prilozi
-
analogni_higrometr.jpg39,4 KB · Pregleda: 381
-
analogni_termometer.jpg53,5 KB · Pregleda: 392
-
Compo_Sana_Universal_zemlja.jpg66,7 KB · Pregleda: 447
-
digitalni_termometar_higrometar_slika_19489632.jpg9,2 KB · Pregleda: 532
-
izkaljeno_seme_iz_zemlje.png293,8 KB · Pregleda: 546
-