Aroma i okus kanabisa - TERPENI [Info]

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

fourtwenty

Aktivan Član
09.12.2013
95
93
0
Zapoceo bih ovu temu jer sam primjetio da je nema na forumu,a poprilicno je interesantna.I molim moderatore da me izostave upozorenja te da prebace temu u adekvatan podforum ukoliko je to potrebno jer trenutno nisam u stanju da razmisljam gdje postaviti temu :D

Opce je poznato da razlicite sorte daju razlicice ukuse i efekte (head/body HIGH).Nedavno sam dobio odredjenu kolicinu vutre,(uz to i sjemenke :D) koja u ustima ostavlja prijatan cvijetni okus,pa odlucih da se raspitam u cemu je stvar.

Prvo sto sam pomislio je da je tretirana necim neprirodnim (teorija zavjere o prskanju iako mi je jasno da je to neisplativo,ali znate sto previse razmisljam).Nakon malo istrazivanja otkrio sam da postoje odredjene sorte koje daju okuse kao:
cvijetni okus
limunkasti okus
minty okus
okus borovine i dalje se proteze na cokoladni okus itd

Neke od tih vrsta su: ''Meroin'', ''Maui Wowie'',''Hindu Kush'',''Chocolate Rain'',''LSD'',''Dream Queen'',''Dutch Treat Haze'',''Sweet Cheese'',''Hash Plant'',''Lime Haze'',''Northernberry'',''Northernberry''...i popis moze biti vjecan jer svaka daje svoj specificni ''TASTE''


Editovat cu temu naknadno,u svrhu daljeg obrazovanja,a sada me interesuje sta vi imate za reci? :D
 

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
Jedna riječ: Terpeni

Kemijski spojevi koji se nalaze ne samo u kanabisu već i u raznim drugim biljkama (cvijeću, voću ... ).
Kanabis sadrži dvjestotinjak različitih terpena od koji su njih dvadesetak u raznim kombinacijama zaslužni za okus i miris koji određena sorta ima.

Znači aroma i okus proizlaze iz terpena koji se nalaze unutar "glave" trihoma, tzv. glandularni trihom, i oslobađaju se prilikom "pucanja" trihoma.
To je razlog zašto se miris više osjeti ako prstima dirate i stiskate cvjetove, samim pritiskom zgnječite trihome i na taj način otpuštate veću količinu terpena.
Proizvodnja različitih aromatskih terpena te njihovih kombinacija ovisi o genetici biljke i velikom broju gena tako da uzgoj kanabisa sa nekom specifičnom aromom nije nimalo lak posao.
Otkriveno je i da su prekursori kanabinoida i terpena isti i da imaju značajan utjecaj jedni na druge u procesu sazrijevanja biljke a i tokom konzumacije.

Neki terpeni čak i sami mogu uzrokovati high osjećaj i to bez uobičajenih načina konzumacije, ekipa koja trima veću količinu vrhova nakon berbe dobro zna o čemu pričam. :eyebrows:
Zašto sorte sa istim ili sličnim postotcima THC-a imaju različit rad i osjećaj, upravo zbog terpena. Zato većina najboljih sorti ima jak i karakterističan miris i okus.
Testirali su utjecaj terpena na jačinu high osjećaja i otkrili da je tinktura sa 50% THC uz dodatak terpena "jača" od čiste tinkture od 100% THC-a.

I vjerovatno vam je većini poznat terpen Myrcene koji osim što se nalazi u kanabisu u velikim količinama možemo naći i u mangu.
Myrcene ima direktan utjecaj na jačinu "high" osjećaja, a mango, što je zreliji to ima veće količine ovog terpena.
Najveća je koncentracija kada je već prezreo, i bolje djeluje kada se konzumira sativa, dok je efekt "slabiji" kod indice radi djelovanja CBD-a na THC.
Iako ga neki vežu s couch-lock efektom dok drugi kažu da ima više psihički utjecaj, ... vjerovatno efekt ovisi o omjerima tog terpena i raznih kanabinoida.

alpha-Pinene je najčešći terpen u prirodi, kao što i samo ime sugerira u velikoj količini ga nalazimo u borovima a i kanabisu također (u manjim količinama).
Odličan je bronhodilatator i jedan od razloga zašto astmatičari vole more i borove šume, i zašto kanabis pomaže kod astme i sl.

Limonene ? - yup, Lemon Kush, .... itd. =)

Picture%2013_1.png


itd. itd.

Može se o terpenima napisati knjiga, tj. vjerovatno je već i napisana :D ali za početak je ok i ovakav osnovni info dok ne prevedemo par tekstova i stavimo ih na site.
Ako se nekom da čitati malo na engleskom, evo jedna knjiga u kojoj ima dosta zanimljivih stvari.

http://www.amazon.com/Marijuana-Botany-Advanced-Propagation-Distinctive/dp/091417178X?SubscriptionId=AKIAIVLUUATGHHSDTUDQ&tag=sport0d-20
Kod:
http://www.cannabism.info/downloads/books/Marijuana%20Botany%20-%20Advanced%20Study%20-%20Robert%20Connell%20Clarke.pdf
 

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.026
1.565
188
evo zgodne grafike sa prikazom terpena i njihovim karakteristicnim aromama tj.mirisima..i efektom/djelovanjem

po ovome se moze vidjeti kako bi koja sorta/biljka trebala tj.mogla djelovati..ovisno o njezinom mirisu/aromi tj. mirisu/aromi koji su dominantni u toj sorti/biljci..za nas medicinare terpeni su izuetno bitni (mislim da sam na egleskom podforumu stavila nesto na tu temu - ako koga zanima nesto vise


Uploaded with ImageShack.us
 
12.06.2013
53
19
8
Imam 4 biljke od ove sorte koje su gotove kroz narednih mjesec dana...Eksperimentirao bih sa samo jednom biljkom tako da kada odradim flushing kupim u trgovini sok na razrijeđivanje npr od narače te razrijedim 1l soka na 3l vode te sa tom tekučinom zalijevam biljku te probam postignuti vočni okus.... sorta je dolje navedena...Pyramid Seeds Wembley : This is a very special variety for Pyramid, and we really recommend it.
This strain comes from the famous AK-47 and the well tasted Bubble Gum, working a gorgeous variety.
Owner of a wonderful taste just compared with our Northern Lights and Shark, famous for its flavours.
With a medium size, fair green colour, compact and full of resin buds.
Using cuttings indoor we recommend to hold the branches tight to support the bud's weight.
To cultivate outdoor in the middle of October.
Type: Sativa 20% / indica 80% Yield: 425 gr.
Indoor: 60 - 65 days Height: 60 - 90 cm
Outdoor: October THC: 16 %


Treba mi stručno mišljenje... :icon_wink:
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Imas strain koji ima perfektan okus, i ti bi ga isao sad unistavat sa sokom na razrjedjivanje i dodavao mu neki umjetan okus???
Ti sokovi imaju hrpu secera i regulatore kiselosti odn. limunske kiseline koja ce ti spustit ph i imat ces problema. Ako vec radis takve idiotarije onda kupi arome (one u malim bocicama za kolace) pa se igraj stime....al mislim da ce se 99% foruma slozit da je to glupo.

Kao da imas vino Pinot Noir iz 1983 za 2000€ i ga ides mijesat sa kolom ili dodajes vaniliju unutra. nema smisla

edit: sad tek vidim da bi to radio tik pred berbu, pa mozes izbjec probleme sa ph, tj nije bitno sto ce se desit.......al svejedno tvrdim da je to glupo....barem meni.

svi bi mi voljeli isprobati sto vise strainova zbog svog rada i zbog razlicith okusa.....
 
12.06.2013
53
19
8
Nikad nisam probao Wembly ali sam surfao po internetu :read: tražeči sebi sortu koja mi najviše odgovara...Nisam htio saditi Sativu jer me baci u tupilo kada zapušim :sick: stoga sam se odlučio za Wembly.. Čuo sam od dosta ljudi da je zabavna za dimiti,baca na smijeh,priču a i postotak THC-a mi odgovara...To mi i treba nakon 5 mjeseci rada bez slobodnih dana...Zapaliti :joint: ,sijesti na teracu,noge preko stola,radler i opleti... :nana: Imat ču minimalno 1,5kg dima samo od wembleya tako da mi nije žao žrtvovati jednu biljku premda mogu odraditi samo curing u staklenkama te dodati npr koru od naranče za probu pa da vidimo ...Živi bili pa vidili... :b_bow:
@Power-Smoke report ide obavezno a dogodine dnevnik sa sličicama od djevojčica :respect:
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
-Postoji nešta u mirisu kanabisa što dokazano utječe na um i tjelo svakog pojedinca. Bilo da je riječ o slatkastom okusu ananasa, recimo sorte "Trainwreck", kiselkastom okusu i mirusu limuna "Amnesie Haze", pomalo odbojnom mirisu nafte kod sorte "Sour Diesel" ili indentičnom mirisu sira kod sorte "Blue Cheese".
-Zapravo kad razmislim malo bolje čudna je ta priroda, pa si postavljam tko ili šta je odgovorno za tako kompleksan i raznolik spektar aroma i okusa kod naše omiljene biljke. Da bi sebi, pa i vama razotkrio o čemu je riječ vam donosim ovu edukativnu temu.

-Glavni "krivac" za aromu i okus bilja, pa tako i kanabisa su takozvani terpeni. Terpeni su velika i raznovrsna klasa organskih spojeva koje proizvode mnoge biljke a kod kanabisa su posebno istaknuti. Pored njiovog značaja krajnjeg produkta mnogih biljnih vrsta terpeni su značajan biosintetički gradivni blok unutar gotovo svakog živog bića. Kad su terpeni kemijski modificirani, npr oksidacijom ili preuređenjem ugljenikovog skeleta, rezultirajući spojevi se generalno nazivaju terpenoidi. Terpeni i terpenoidi su primarni sastojci eteričnih ulja mnogih tipova biljki. Eterična ulja su u širokoj upotrebi kao prirodni aditivi za poboljšanje ukusa hrane, kao mirisi u parfumeriji, i u tradicionalnoj i alternativnoj medicini kao što je aromaterapija. Sintetičke varijacije i derivati prirodnih terpena i terpenoida takođe znatno proširuju raznovrsnost aroma korištenih u perfimeriji i ukusa aditiva hrane. Vitamin A je primer terpena.
-Mnoge drevne kulture odavno se koriste biljnim terpenima zbog njihovih aromatičnih svojstava, a u današnje vrijeme oni su sastavni dio brojnih biljnih ljekova, dok se istražuje i njihovo dijelovanje na antibakterijske, antineoplastične i druge farmaceutske svrhe.
-Terpenoidi doprinose ukusu cimeta, mirisu eukaliptusa, karanfila, i đumbira, te žutoj boji cveća. Dobro-poznati terpenoidi su citral, mentol, kamfor, salvinorin A, biljke Salvija Divinorum, i Kanabinoidi nađeni u kanabisu.
-Sada će mnogi od vas ostati zbunjeni sa ovim zadnje navedenim gore, pa da objasnim kako stvari stoje u vezi toga. Naime terpeni se izlučuju istim žljezdama biljke kao i kanabinoidi tipa THC i CBD, a suvremena medicina ih sve karakterizira kao terpene. Kod kanabisa terpeni su smolasta ulja koja utječu na boju cvijeta dozrelog kanabisa i označavaju ga nekim od specifičnih okusa kao što su limun, jagoda metvica ili bor. Današnja medicinska istraživanja o kanabisu intezivno su usmjerena na određenu grupaciju kanabinoida, međutim s napredkom tehnologije sve se više dolazi do istraživanja takozvane skupine terpena kod kanabisa. Mnogi se slažu oko toga da će ovi aromatični spojevi terpeni uz THC i CBD činiti glavnu okosnicu u skoroj budućnosti upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Mnogi se i već sad mogu složiti da samo mirišanjem arome osušenih cvijetova marihuane dolazi do pozitivnog učinka na određene stanice ljudskog mozga, te se već u tom segmentu terpeni čine velikim medicinskim potencijalom.
-Za razliku od drugih vrsta intezivnog mirisa cvijeća i bilja, razvoj terpena kod kanabisa je počeo prvenstveno u adaptivne svrhe, tj. kako bi se biljka obranila od potencijalnih predatora i oprašivača. Postoji više faktora razvoja terpena kod biljke kanabisa uključujuči klimu, vremenske uslove, dobi biljke, gnojiva, vrste tla, pa čak i doba dana u koje je pomirišimo. Trebamo uzeti u obzir da su terpeni najrazvijeniji kod potpune zrelosti biljke kanabisa, pa je tako intezivan miris nekih sorti pred kraj cvata dobar pokazatelj masovnog skupljanja terpena i znak da je vrijeme berbe uskoro stiglo.
-Više od 100 različitih vrsta terpena je do danas indentificirano kod biljke kanabisa i svaka vrsta teži jedinstvenom tipu terpenskih sastava. Drugim riječima vrste poput "Cheese" te njihovi potomci će vjerovatno zadržati miris sira, dok će sorte tipa "Blueberry" te njegovi potomci vjerovatno zadržati notu berry(bobičastog) voća iz razloga što će genetski nasljediti terpene ili dio njih od svoje matične vrste.
-Raznolika paleta okusa kanabisa je vrlo impresivna, ali najfascinantnija je karakteristika terpena njihova sposobnost za interakciju sa drugim spojevima u biljci kanabisa poput preostalih kanabinoida.
-U posljednjih nekoliko desetljeća većina kanabis sorti je napravljena sa visokim udjelom THC-a, a kao rezultat toga drugi kanabinoidi CBC, CBD i CBN su pali u drugi plan pa ih je sve manje prisutno kod popularnih sorti, mogli bih reći da ih ima u tragovima. To je dovelo do vjerovanja kod uzgajivača da benefiti kanabisa pomoću terpena dolaze do većeg izražaja te zaokružuju kompletan kompleks pozitivnih spojeva za ljudsko zdravlje te čine svaki strain jedinstven na svoj način. Ova sinergija ima znanstvenu osnovu u našem tijelu na endokanabinoid sustav. THC se veže na receptore koncentrirane najstrože u mozgu gdje se odvijaju psihoaktivni učinci. Terpeni se zajedno sa njima kače na mjestima receptora i utječu na njihovu kemijsku proizvodnju. Oni također mogu regulirati koliko THC-a prolazi kroz krvožilni sustav put mozga. Njihov utjecaj seže čak do neurotransmitera poput dopamina i serotonina, regulirajući njihovu razinu proizvodnje, te limitirajući njihovo prekomjerno kretanje i dostupnost receptorima.
-Učinci ovih mehanizama razlikuju se od terpen do terpena. Neki su posebno uspješni u olakšavanju stresa, dok drugi potiču fokus i oštrinu. Mircen, na primjer, izaziva spavanja, a limonen podiže raspoloženje. Tu su i posljedice koje su neprimjetne, kao Gastroprotektivni svojstva Caryophyllene. Njihove razlike mogu biti suptilne, ali terpeni mogu dodati veliku dubinu hortikulturnoj umjetnosti i cenzuri kanabisa. Ono što je najvažnije, terpeni mogu ponuditi nevjerojatnu medicinsku vrijednost jer oni posreduju u interakciji našeg tijela s terapeutskim kanabinoida. Mnoge kanabis laboratorijske analize sada testiraju terpensku sadržaj, tako da bilo koji potrošač može imati bolji pregled o tome kakav terapeutski utjecaj ima njegov odabir biljaka za uzgoj. Sa svojim neograničenim kombinacijama sinergijskih učinaka, terpeni će vjerojatno otvoriti nove znanstvene i medicinske terene za istraživanja kanabisa.

-Najčešći Terpeni kanabis sorti i njihovi terapeutski učinci:

Alpha-Pinene, Beta-Pinene
Aroma: Pine
Effects: Alertness, memory retention, counteracts some THC effects
Medical Value: Asthma, antiseptic
Also Found In: Pine needles, rosemary, basil, parsley, dill
High Pinene Cannabis Strains: Jack Herer, Chemdawg, Bubba Kush, Trainwreck, Super Silver Haze

Myrcene
Aroma: Musky, cloves, earthy, herbal with notes of citrus and tropical fruit
Effects: Sedating “couchlock” effect, relaxing
Medical Value: Antioxidant, anti-carcinogenic; good for muscle tension, sleeplessness, pain, inflammation, depression
Also Found In: Mango, lemongrass, thyme, hops
High Myrcene Cannabis Strains: Pure Kush, El Nino, Himalayan Gold, Skunk #1, White Widow

Limonene
Aroma: Citrus
Effects: Elevated mood, stress relief
Medical Value: Antifungal, anti-bacterial, anti-carcinogenic, dissolves gallstones, mood-enhancer; may treat gastrointestinal complications, heartburn, depression
Also Found In: Fruit rinds, rosemary, juniper, peppermint
High Limonene Cannabis Strains: OG Kush, Super Lemon Haze, Jack the Ripper, Lemon Skunk

Caryophyllene
Aroma: Pepper, spicy, woody, cloves
Effects: No detectable physical effects
Medical Value: Gastroprotective, anti-inflammatory; good for arthritis, ulcers, autoimmune disorders, and other gastrointestinal complications
Also Found In: Black pepper, cloves, cotton
High Caryophyllene Cannabis Strains: Hash Plant

Linalool
Aroma: Floral, citrus, candy
Effects: Anxiety relief and sedation
Medical Value: Anti-anxiety, anti-convulsant, anti-depressant, anti-acne
Also Found In: Lavender
High Linalool Cannabis Strains: G-13, Amnesia Haze, Lavender, LA Confidential


I za kraj tablica terpena, strainova i terapeutskog učinka svakog;
Cannabis-Terpene-Wheel-Infographic.jpg



Eto malo zanimljivog štiva, podaci preuzeti iz više izvora, sažeti, prevedeni sa njemačkog i engleskog, te koliko toliko sam pokušao pojednostavniti iako baš i nije lako.
Peace froom NO!
 
Poslednja izmena od urednika: