Bachove cvjetne esencije

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

WEEDetix

₴Ⱨ₳₥₳₦ - VⱤ₳Č - ĐⱤɄłĐ - ⱧɆⱤ฿₳Ⱡł₴₮
Urednik
Grow Support
11.10.2010
3.186
21.085
1.098
35
คภ๔г๏๓є๔ค
Cvjetne esencije su kapi proizvedene od cvijeća koje se koriste u terapeutske svrhe. Vrlo su blage, a istovremeno i vrlo „duboke“ u svom djelovanju.

Ovdje ćemo spomenuti Bahove kapi, Australske bush esencije i Baileyeve esencije.

Najviše se koriste kod emocionalnih i psihičkih problema, uključujući i podsvjesne razine. Rjeđe se koriste za fizičke tegobe iako često i one nestanu kada je emocionalni/psihički uzrok uklonjen. Vrlo dobro upotpunjuju homeopatiju i druge metode liječenja. Danas ih koriste mnogi liječnici i alternativni terapeuti, veterinari, psiholozi, stomatolozi, iscjelitelji i drugi.

Najčešće se pripravljaju tako da se cvijeće ubere kada je u punom cvatu, stavi u svježu vodu u staklenu zdjelu i ostavi stajati nekoliko sati na suncu. Sunčeva energija pomaže da esencija cvijeća ostane u vodi. Cvijeće se zatim izvadi, a u vodu s esencijom se stavlja alkohol kao konzervans. To je osnovni princip dobivanja cvjetnih esencija, iako postoje i drugi.

Povijest korištenja cvjetnih esencija datira još iz doba prije Krista. Mnogi narodi su ih koristili za liječenje i za očuvanje zdravlja općenito. Australski Aborigini te narodi drugih kultura kao što su egipatska, malajska i afrička su odavno znali za cvijeće koje može pomoći kod određenih emocionalnih problema. U 16. Stoljeću je slavni liječnik i filozof Paracelsus skupljao rosu s cvijeća (nakon što ju je sunce energiziralo) i uspješno je koristio za liječenje.

Prvi set esencija novijeg doba, zvane Bachove kapi, je napravio engleski liječnik i homeopat Edward Bach. Dr. Bach je bio mišljenja da nam bolest služi kao pokazatelj da smo skrenuli s puta svoje životne svrhe i da nismo u duhovnoj ravnoteži. Na neki način, bolest je dar koji nam svojim Simptomima i znakovima ukazuje na koji način smo se odmakli od svog centra i od onoga zbog čega smo došli na ovaj svijet. Međutim, ove znakove treba znati protumačiti. Danas postoje mnoge knjige46 koje govore o njihovu tumačenju.

Primjerice, artritis može ukazivati da previše kritizirate sebe ili druge, problemi s koljenima nepopustljivost i tvrde, nefleksibilne poglede na svijet, a doživljene nezgode potisnutu frustraciju. Djeca i životinje mogu „preuzeti” problem od nekoga iz obitelji i tada razviti bolest. Iako u mnogim slučajevima ova tumačenja mogu biti točna, svaka osoba je različita i bolje razumijevanje bolesti će se postići individualnim radom s holističkim terapeutom, psihijatrom, psihologom i sl.

Ljepota cvjetnih esencija je u tome što su potpuno netoksične i u punom smislu riječi samo-regulirajuće, odnosno nema opasnosti od predoziranja. Ne morate biti terapeut kako biste izabrali esencije za sebe. Ipak, poželjno je konzultirati terapeuta kada radite na dubljim i podsvjesnim stvarima (onima kojih niste sami svjesni). Esencije se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji s drugim esencijama iz istog ili različitog seta. Također se mogu koristiti zajedno s drugim načinima liječenja. Sigurne su za upotrebu i za djecu i trudnice, a mogu se davati i životinjama.
Pri odabiru cvjetne esencije za vlastitu uporabu, ne žurite, već najprije razmislite o tome kako se osjećate pa te osjećaje povežite s esencijama. na jednom možete upotrijebiti i do sedam esencija. Namjeravate li trajno i redovito koristiti se cvjetnim esencijama, razmislite o nabavci priručnika u kojem ćete za svaki lijek naći sve pojedinosti.

Izrada vlastite mješavine

Od svake od odabranih esencija kapnite po dvije kapi u praznu 30-mililitarsku bočicu s kapaljkom.
Dodajte žličicu konjaka i onda bočicu do vrha napunite negaziranom mineralnom vodom. Ako želite izbjeći uporabu alkohola, umjesto konjaka upotrijebite glicerin.

Uzimajte četiri kapi četiri puta na dan ili ako osjećate potrebu za tim. Bočica s pripravkom potrajat će dva do tri tjedna ako esenciju budete redovito uzimali. Kada sve potrošite, ponovo se zamislite nad svojim emocijama. Ako osjećate potrebu za tim, pripravite još jednu bočicu s istim ili različitim esencijama.

Za prolazna raspoloženja: dvije kapi esencije koja vam je potrebna jednostavno kapnite u čašu vode ili svaku esenciju nakapajte na jezik.

Dr. Edward Bach je bio prvi koji je počeo spravljati cvjetne esencije, te je vjerovao kako cvijeće može ublažiti duševni stres. istražujući razne pripravke odlučio je napraviti dvanaest cvjetnih esencija koje je nazvao “Dvanaest iscjelitelja” a to su:
Esencija Glavni simptomi
Kičica Pretjerana želja za ugađanjem, nedostatak prodornosti
Mimulus Stidljivost, tjeskoba, svakodnevni strahovi
Modro oko Sumnja u vlastite prosudbe i odluke
Nedirak Nestrpljivost
Pavitina Rastresenost, sklonost sanjarenju
Rebratica Pretjerana uobraženost, suzdržanost
Sporiš Krajnja energija i entuzijazam
Treskavica Neodlučnost, nagle promjene raspoloženja
Turica Prikrivena tjeskoba
Vodopija Pretjerano upletanje u tuđe poslove
Žutilovka Malodušnost

Biljne su esencije bezopasne – čak i za djecu i trudnice. Međutim, za njihovo se čuvanje uglavnom koristi alkohol. Ako je to problem, napravite vlastitu mješavinu esencija s glicerinom umjesto alkohola ili se posavjetujte s kvalificiranim praktičarom. Esencije nemaju utjecaja na djelovanje ostalih lijekova.
 

Prilozi

  • IZLIJEČI_SEBE-skraceno.pdf
    300,4 KB · Pregleda: 5
  • Croatian_Twelve_Healers_1941.pdf
    226,7 KB · Pregleda: 4

LupusHerbivor

Banned
Banovan
25.05.2018
234
824
93
Znaci ak sam dobro shvatio? kad vidim zgodnu zenu i zelim joj prici a u tom trenutku bas nemam samopouzdanja zbog xy stvari, pod nos stavim miris odredenog cvijeta i kratkotrajno mi pomogne?
Ili se mora uzimati oralno, nije mi to bas jasno. Zasto bih stavljao cvijece na jezik? Mislim da to nema neki okus? Probao sam jesti cvijece, uopceee nije fino.
 

WEEDetix

₴Ⱨ₳₥₳₦ - VⱤ₳Č - ĐⱤɄłĐ - ⱧɆⱤ฿₳Ⱡł₴₮
Urednik
Grow Support
11.10.2010
3.186
21.085
1.098
35
คภ๔г๏๓є๔ค
Za trenutno ublažavanje stanja razrijedite dvije kapi esencije u čaši vode ili uzmite direktno nekoliko kapi ispod jezika, dva ili tri puta u toku dana. Ako se radi o nečemu što vas muči već neko vrijeme, cvjetnu esenciju treba uzimati najmanje tri tjedna.
Cvjetna esencija se može staviti izravno na kožu na strateškim mjestima: na razini solarnog pleksusa, na zapešća i na stopala. Esencija se također može rastopiti u losionu za tijelo, hidratantnoj kremi ili ulju, a možete dodati 20 kapi u kupku.

Trudnice, djeca, starije osobe, osobe koje uzimaju druge lijekove, svi mogu uzimati cvjetne esencije bez ikakvih rizika i straha od predoziranja, a one se mogu davati i životinjama.

opcenito spojevi koji se stavljaju pod jezik kao kanabis ulje,maticna mljec, cvjetne esencije konzumiraju se na taj nacin zato sto zelucane kiseline ostecuju,neutraliziraju aktivne spojeve koji su osjetljivi na kiseline te se na taj nacin postize absorbcija spojeva preko kapilara ispod jezika koji su jako blizu povrsine koze ispod jezika, a mogu se koristiti u kozmetici i direktno na kozu pa ce uci kroz pore koze i kroz nos i radit u vidu aromaterapije