Bio-razgradiva saksija?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

pasword

Aktivan Član
13.05.2012
201
379
63
42
Kako dolazi lepo vreme i nama drago prolece uvek je dobro prelistati neku literaturu o opremi koja moze da nam pomogne za ovaj nas hobi...Nadjem na jednom sajtu Jiffy biorazgradiva sakcija, dimenzija 8x8cm neke od prednosti kako se navodi je ta što biljka ne mora da se vadi iz saksije vec se presadjuje sa sve saksijom koja se razgradjuje, a stres od presadjivanja eliminise.
Jiffy saksije za razliku od drugih saksija od kokosa su napravljene od 50% špagnum treseta, a ostalo su drvena vlakna i sredstva za regulaciju pH vrednosti. Ovakav sastav unutar saksije stvara idealne uslove za treset u kome će se biljke gajiti, kao i bolje uslove za razvoj korenovog sistema, dok drvena vlakna drže strukturu jakom.

Prednosti Jiffy saksija:

- Vazdušno orošavanje pomaže razvoj snažnog korenovog sistema, minimalno uznemiravanje korena prilikom presađivanja
- 100% biorazgradiv proizvod, prijatelj životne sredine
- Mikroklima u zoni korena je u proseku jedan stepen viša nego kod plastičnih saksija
- Sposobnost zadržavanja vode od strane saksije smanjuje upotrebu vode za 20% u poređenju sa plastičnim saksijama

Saksije imaju otvore na dnu!

Cena je stvarno sitnica...

Interesuje me da li je neko koristio ove ili neke slicne saksije?
I generalno vase misljenje o njima? da li stvarno moze samo roknes sa sve saksijom u pripremljenu zemlju i to je to?
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
jiffy se koristi za klonove koji konstantno moraju biti pod visokom vlagom dok ne puste koren. ako radis sa semenom, jiffy brzo isusuje zemlju, moraces cesto dolivati a kad biljka krene iz menke nije bas pozeljno da koren bude konstantno namocen. imaces malo driblanja dok ne utrefis kako da ti biljka ne krepa zbog suve zemlje ili pak zbog previse vlage. tako nekako u najkracem je moje iskustvo, koristim ga kod kloniranja a za seme nikad
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Vutra Samotnjak
06.02.2011
26
0
1
Pozdrav drugari, iako nemam puno postova, pratim dosta ovaj forum i saznao sam čitajući ga 95% stvari koje sada znam ....
E sad, jedno pitanje za iskusne, da li ima smisla da - upotrebim ove saksije da bi presadio u njih biljke koje su mi sada indoor pod 250W MH sijalicom u plasticnim saksijama 8cm prečnika dok ne ojačaju za out.Biljeze će biti spremne da putuju vani za nekih desetak dana.
Razlog je praktične prirode jer mi presađivanje outdoor i sam transport do sajta predstavljaju veliki problem.Problem se ogleda u tome da je sajt veoma specifičan i nedozvoljava mi da na njemu boravim duže od 5-10min jer sam u opasnosti da budem uočen :murija::objesen:.
Ovako bih sam proces presađivanja maximalno skratio.Pored presađivanja moram još i da ih zaštitim od puževa, divljači i maskiram iskopanu zemlju da "ne bode" oči, tako da mi svaki minut mnogo znači.
Jasno mi je da stresiram biljke prebacujući ih iz saksije u saksiju, ali bih ih pustio nekih 7 dana da se aklimatizuju na biorazgradive.
Šta mislite o ovome .... pored stresa, nemam podatak za koliko se te saksije razgrađuju u zemlji i da li bi unazadio napredak biljaka ovom akcijom :bocni::.
Imam 6 fem fotoperiodnih Northern Light , Critical Kush, Peyotle Critical i dva automatika Black JH i Bruce Bannera.
Posebno se brinem za autose, koliko bi ih unazadio ...

Hvala svima unapred, svaki savet je dobrodošao :djede:
 
06.02.2011
26
0
1
da Ok, ali ove biorazgradive su iste veličine kao i plastične 8cm prečnika .... cilj mi je da ih samo pobodem u pripremljenu zemlju na sajtu a ne da ih vadim iz plastikanera napolju
 

Samuraj u čizmama

Aktivan Član
03.10.2012
302
465
63
Nema prob.što se tiče presađivanja,a da si ih presadio u te biorazgradive primit če se!Nek te nebrine dali se radi o automatiku ili o foto tj fimelki.Ništa se ne brini!Da si ih bar odma stavio u te bio sad nebi morao presađivati.Kroz par dana probije korijen i tu biorazgradivu samo da ima vlage.Jedno vrijeme sam i sam nosio na sajt u finiš kao i ti samo zaljevaj u početku i pribuši ako nema rupica samim time omogučavaš da korjen prije prođe i omoguči da se dobro primi.:D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: banema