Bonsai - umjetnost oblikovanja drveca + cannabis bonsai

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Sad ce se Moderatori uhvatiti za glavu zbog nove teme
Svi se slazemo da se na uzgoj lako navuci pa tako i na ovo a sigurno da spada u umjetnost tako da valjda nisam fulao temu.
Ja sam u tom hobiju 10-ak godina i manje vise uspjesno ako uzmem u obzir koliko sam se trudio onda sam relativno los u uzgoju Bonsaia ali jednom prilikom mi je jedan poznavalac uzgoja rekao da je i jedan vise nego dovoljno da ti oduzme veliku kolicinu vremena.
Jbg ako budem zbrajao utroseno vrijeme ispast ce da sam puno vise vremena proveo sa biljkama opcenito nego sa ljudima...i mogu reci da se donekle razumijemo,ako nista drugo naucile su me strpljenju.

Evo ako ima netko slicnih sklonosti tema je tu a ja cu za pocetak predstaviti svog 5-ogodisnjaka
Uzgajan je od reznice a radi se o Gorskom Javoru koji naraste preko 25 metrara visine
Sada je u fazi kada pocima liciti na drvo.Sljedece godine ide u malu posudu i krece debljanje stabla i formiranje krosnje.
Visok je 37cm i tako ce i ostati za par godina bi trebao biti pravo malo drvo.

Gorski Javor
da bi lakse povezali kojem se drvetu radi evo ova slika i bit ce jasnije

 

mičurin

Prof.Doctor
Poznanik Foruma
22.11.2013
723
2.509
163
Super hobi :) Imao sam oko 3-4 g. jedan bijeli grab iskopan u šumi između kamenja i uspio sam ga sačuvati.Bio je oko 30 cm visok i preko 2 cm debeo u dnu.Na žalost zaboravio sam ga u vrtu na suncu,a otišao na put 10 dana u sred ljeta. Kad sam se vratio zatekao ga osušenog :( Baš mi je bilo žao... Opet ću u potragu,na istu poziciju možda naletim na nekog?
 

RolamPoKraju

Aktivan Član
10.07.2013
66
72
18
Jako lepo izgleda, ja planiram imati par malih bonsai-ja japanskog bora, i možda još par njih, ali kontam da ću se zadržati na 1-2 komada. Da li može samo ukratko kako i šta se se radi kako se korenje održava i tako to. Ništa ne znam o uzgoju biljaka da budu bonsai, ali baš ove godine me uhvatila manija pored čilija da se uhvatim i bonsai uzgoja :ridinghorse:

EDIT: Samo par linkova bi bilo dovoljno.
 

Big L

B.I.G.
Poznanik Foruma
11.09.2009
1.841
2.187
188
Brooklyn NY
zanimljivo bi bilo vutru uzgajati bonsai ali onda bi trebala biti na 18/6 godinama, to bi bilo zakon :D


inace obozavam bonsai ali samo vidjeti, nista drugo neznam o tome, ali mi je zakon kad je onako sve lijepo sređeno i izgleda kao maketa šume, sve minijaturno a ustvari realnog izgleda...

zakon
 

RolamPoKraju

Aktivan Član
10.07.2013
66
72
18
metalmaniac je napisao(la):
za početak ti treba plitka posuda i malo drvo. ostatak zna Google, nije tako teško napisati "bonsai"... :)

edit:

eto, ja u minuti našao 10ak linkova, znači možeš i ti. linkove ne dam, traži ih sam... :p
Kako si zao :nana: , ma nisam mislio baš sve na gotovo, ali sam hteo da napišem nešto odakle je Opa cupa učio kako i šta odraditi ili nešto konkretno. Imaš tako i za čilije kako i šta samo guglaš, a 80% toga ima dobre informacije, a mali deo toga ima neke greške, mislim da kontaš šta sam hteo. Isto i za vuvu. Nisam ja lenčuga, ali reko da pitam.. Jbg rekoh mislio sam više na neki PDF nešto kao kanabis grov bajbl, ako me kontaš :dada . Opet i to može da se isčeprka, ali ako već ima nešto kao prečicu nije loše da se lupi to je samo ctrl+c i eto ga ovde. Jbg puno čitam sve i svašta, i još da guglam e to je već, komp uključim zbog vutra.org-a, nekih aukcija i odigram e-sim i erep i to je svega pola čuke, a kad naletim na nešto dobro, ako nema se za naručiti ond akopiram i čitam na putu do posla i tako to..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: RAOZA. and qfgizusq
12.03.2008
52
41
0
35
bonsai je predivan hobi,već više od 20g gledam ta drvca i divim se toj umjetnosti.Nažalost nisam nikada probao imat vlastiti,gledao sam dosta filmova na tu temu ali za bonsai treba drvo koje ima te karakteristike da bi uspio.do sad nisam uspio naći nešto slično ali nisam ni probao.srećom mi žena zna koliko sam lud za tim,tako da dok sam joj rekao da ću imat vutru u PC box-i da je to jako slično bonsaiu(razni treninzi) odmah je pristala,bez imalo negodovanja :)
želim ti svu sreću sa tim javorom
 

amrildooo

Đed
Poznanik Foruma
29.12.2013
388
1.692
143
79
Sumarak
Sto se tice biljaka uopsteno, odrasto sam na selu, pa tako da citav zivot nesto kopam, sadim, cupam, a od tog drveca imam jednu njivu 5duluma, posadjene visnje na njoj, vecina tog ode u rakije, nesto malo u djem, ali nema tu nekog posla okopam oko stabla, bacim djubriva, okrecim vocke i osisam i to je to....tog javora ima suma cijela kod mene, mislim da je to to, jer taj cvjet njegov, ili sjeme sta je vec, pada s drveta i ono okrece se ko hel;ikopter, kad sam bio klinac tu sam se s jaranima non stop igrao :) sretno s bonsaiom i da iz javora izraste pravi zdravi gigant :ridinghorse:
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Evo ja cu probati svojim rijecima napisati nesta sto znam o Bonsaiu.
U principu ja i nemam pravi Bonsai vec samo pokusaje.Za sada sam na dobrom putu,ustvari to je proces koji prolazi svaki uzgajivac Bonsaia.Stvar je u upornosti i strpljenju.
Ja ih imam trenutno 6 kom.Ako kazem da su Bonsai drvca,mozda uvrijedim nekog iskusnog uzgajivaca pa cu reci da jos uvijek nemam Bonsai ali imam ideju,zamisljenu krosnju,debljinu stabla i to je cilj koji cu ostvariti prije ili kasnije iz jednostavnog razloga....zelim imati pravo Bonsai drvo a mozda zarazim nekog od vas sa tim pa temu odrzimo na zivotu :)

Kazu poneki protivnici uzgoja da je za samo drvo to vrlo traumatican proces pun boli i sputavanja.Sputavanje rasta je ustvari glava metoda u uzgoju.Cilj je da drvo zadrzi prirodan oblik,dobije koru,procvjeta i da plod.Sam uzgajivac mu daje formu,oblik orezivanjem.Jbg od pamtivjeka covjek orezuje biljke iz ovog ili onog razlog",pa zasto bi to bilo mucenje" je pitanje na koje se moze odgovoriti na vise nacina ali da neulazimo u polemiku ;)

Postoji vise vrsta Bonsaia i klasificiraju se po velicini:MAME - Bonsai koji je manji od 7cm
SHOHIN - Bonsai koji je visok do 20cm
KIFU - Bonsai koji je visok izmedju 20 i 40cm
CHU - Bonsai visok izmedju 40 i 60cm
DAI - Bonsai iznad 60cm

i po stilu,odnosno Bonsai stilovi:CHOKKAN - Uspravni stil
MOYOGI - Neformalno uspravan stil
KENGAI - Kaskadni stil
FUKINAGASHI - Vjetrom šibani stil
YOSE-YE - Stil šumice
SHARIMIKI - Stil u kome je veći dio stabla mrtav ali je jedna ili više grana preživjelo i preuzelo oblik drveta.
BUNJIN - Literati stil, stil učenjaka.
SHIZEN-ZUKURI - Prirodni stil.

Ja imam jedan-Dai-(shizen-zukuri).......Lipu staru 8godina koja je visko 154cm u buretu od 50l i cvjeta vec drugu godinu :)

Uzimanjem zakrzljalog drveta iz prirode je jedna od metoda uzimanja Bonsaia iz prirode.Znaci forma je tu.
Iz sjemena se ustvari bez posebnih metoda moze doci do ozbiljnog stabla prirodnog oblika .Ja trenutno imam Kesten koji je proklijao nakon dvije godine i sada je dao drugi par listova
ili iz reznica(klonova)

Bonsai je malo zakrzljalo drvo to znaci: malo ali ne mlado i koje ima svoju prirodnu formu.Deblo,koru krosnju .
Znaci orezivanje korijena,orezivanje krosnje,presadivanje,prehrana svasta se tu nakupi a to vec svi i radimo manje,vise osnovne stvari vec smo apsorbirali kroz uzgoj Vutre tako i Bonsai ima svoje potrebe,malo vece ali princip je isti.Recimo da jedan Bonsai u toku godine dobije i po 50-60 puta full dozu haha i svakodnevno timarenje.
Kazu da Bonsai ustvari zivi godinu duze od svoga "gospodar"vec sljedece proljece ode jer neprepoznaje ruku :)


ovaj ljepotan naravno nije moj...vec samo da ukrasim malo post
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
2lnihj8.jpg