box za kloniranje

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
31.05.2010
47
3
0
40
moram na pocetku da napomenem da sam totalni pocetnik i manje vise sve sto sam naucio je zahvaljujuci vutra.org kao i njenim clanovima stoga jedno veliko :icon_lol:

naime ako sam dobro shvatio klonovi vole da im vlaznost bude 95%,temperaturu od 25c do 30c,da im se greje od dole,tj koren i da im svetlost ne treba biti prejaka kako ne bi snagu trosili za rast u visinu vec kako bi razvijali koren. stoga sam sve to objedinio u jedno i dobio glavni box dimenzija 70x33x60 (duzina,sirina,visina). ideja je bila da postoje takoreci dva boxa, (jedan za klonove i drugi pomocu kojeg cemo postici vlaznost,temperaturu) al u jednom, odnosno da manji box tj posuda u kojoj ce se nalaziti klonovi bude potopljena u vecu posudu u kojoj ce biti voda. a u vodi ce se nalaziti grejaci koji ce grejati vodu na zeljenu temperaturu,a ujedno i posudu sa klonovima tj koren klonova. takodje ce biti potopljena vazdusna prskalica koja ce ispustati vazduh u vodu,zahvaljujuci cemu cemo postici zeljenu vlaznost unutar boxa.

manja posuda tj tepsija je dimenzija 60x30x10 (duzina,sirina,visina) i na sebi sa strane ima kosnike koji ne dozvoljavaju da voda iz velikog boxa udje unutra a ujedno i da i da usmeravaju mehurice da idu na gore u vis. unutar posude na dnu se nalaze kanali koji sluze za vodu kojom zalivamo korenje,a ujedno da propustaju toplotu iz vece posude. posuda je izradjena od plastike (polipropilen) i vodootporna je tako da ne propusta vodu,ni u njega ni iz njega.

veci box je takodje izradjen od pp dimenzija 70x33x60 (duzina,sirina,visina) i na sebi ima vrata,merac nivoa vode unutar boxa,skrge tj otvore za ventilaciju,ventil,grejace,vazdusnu pumpu i naravno rasvetu.

vrata su dimenzija 55x25 (duzin,visina) i napravljena su od providne plastike (pleksiglas) kako bi lakse mogli da vidimo ste se desava unutar boksa,a ujedno i merac temperature i vlaznosti. vrata se otvaraju na gore, a pricvrscena su sarkama u gornjem delu a magnetima u donjem delu. skroz po ivici unutar boxa gde nalezu vrata sam stavio gumu kako bi postigo sto bolju izolaciju.

merac je ustvari providno crevo pricvrsceno sa spoljne desne strane boxa i ono sluzi da pokaze nivo vode unutar boxa koja konstantno mora da bude 25cm. unutar creva sam stavio kuglicu kako bi lakse video nivo vode.

otvori tj skrge se nalaze sa bocne strane boxa i sluze za provetravanje. sa leve strane se nalaze u nizem delu a sa desne u visljem delu. radi sto boljeg protoka sa leve strane sam izbusio rupe fi 12mm a sa desne strane sam ostavio otvor dimenzija 23cmx 5cm. oba otvora imaju klapne pomocu kojih mogu da povecam ili smanjim protok vazduha. ako kojim slucajem se pokaze da je potrebno mogu i manji ventilator da ugradim.

ispod boxa sam ugradio ventil da mogu lakse da ispustam vodu po potrebi,tj kad se pere box.

grejace sam uzeo iz akvarijuma tj potapaju se u vodu i na sebi imaju termostat tako da mogu da odredim temperaturu koja mi odgovara za unutar boxa odnosno vode. nalaze se po jedan sa leve i desne strane.

vazdusna pumpa sa prskalicama je takodje preuzeta iz akvarijuma i nalazi se ispod boxa. prskalice se potapaju u vodu na samo dno i to po jedna sa leve i desne strane,odma ispod kosnika manje posude. pumpa na sebi takodje ima potenciometar tako da mogu da kontrolisem protok vazduha.

sijalice jos nisam ugradio posto se dvoumim izmedju cfl sijalice (plavi spektar) i t5h flurocentne cevi. volio bi da cujem misljene iskusnijih sta je bolje za klonove pa cu to i staviti.

predpostavljam da bi hteli da vidite slike ali neumem da ih postavim.znam da je smesno al ako neko hoce da mi malo objasni kako to radi,unapred hvala

bas mi se nede postavit sliku

 
  • Sviđa mi se
Reactions: slobodan
31.05.2010
47
3
0
40
konacno,evo i nekih slika... :)

slika boxa
http://yfrog.com/5f01072010339j
struja
http://yfrog.com/0a01072010343j
bocna leva strana sa rupama i klapnom koja ide gore dole
http://yfrog.com/0d01072010344j
bocna desna strana sa rupom koja je nesto vislja u odnosu na levu stranu,takodje klapna za regulaciju protoka
http://yfrog.com/me01072010345j
posto su se vrata tesko otverala uz pomoc magneta postavio sam male brave za komarnike
http://yfrog.com/3m01072010346j
http://yfrog.com/ja01072010347j
sijalico jos nisam stavio ali vidi se gde dolazi,takodje se vidi i merac nivoa vode sa prednje desne strane
http://yfrog.com/mk01072010353j
tepsija u kojoj stoje klonovi i koja moze da se vadi od gore posto se poklopac podigne
http://yfrog.com/eu01072010350j
http://yfrog.com/jm23062010313j