Breaking Bad

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

razman

Aktivan Član
Poznanik Foruma
10.07.2010
638
3.117
163
rip Mr.White
odlicna serija,najbolja koju sam ikad gledao.
od glume,glavnih i sporednih.radnje teme
muzike,fotografije.sve odlicno
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Martic92

Purger

Aktivan Član
08.08.2013
74
285
53
Svugdje po malo
POSLJEDNJIH dana o AMC-jevoj ste seriji "Breaking Bad" vjerojatno pročitali sve.

Naime, riječ je o jednoj od najhvaljenijih dramskih serija u povijesti koju mnogi uspoređuju s kultnim gigantima kao što su "The Sopranos" ili "The Wire".

Deset Emmyja, niz nominacija i odlične kritike dovoljno govore o kvaliteti, ali nisu izostale ni pohvale publike koja je iz sezone u sezonu rasla. Posljednju epizodu gledalo je oko sedam milijuna gledatelja, a u samo 12 sati epizodu je ilegalno skinulo čak pola milijuna fanova.

I dok se gledanošću možda ne može mjeriti s nekim daleko popularnijim serijama, prisutnost u medijima i na društvenim mrežama svrstava je među najveće TV fenomene u povijesti koji iz godine u godinu iznova dokazuju da istinsku kvalitetu američke filmske produkcije sve rjeđe pronalazimo na velikom platnu, a sve češće na malim ekranima.

Rasprave oko posljednje epizode ne prestaju ni nekoliko dana nakon emitiranja, a ovog ćemo se puta pozabaviti nekim manje poznatim detaljima vezanim za seriju i glumačku ekipu.
breaking9_02102013_screen.jpg


1. Walter White i Heisenberg su stvarni

Iako je sama ideja za seriju nastala kada su tvorac serije Vince Gilligan i njegov kolega Thomas Schanuz u šali rekli kako je jedino rješenje za njihovu nezaposlenost smjestiti laboratorij u kamp kućicu i proizvoditi metamfetamin, mnogi su, inspirirani Walterom Whiteom, došli na ideju da pokušaju isto. Ipak, prije nego se serija pojavila na malim ekranima, Walter White iz Alabame našao se na listi najtraženijih kriminalaca zbog proizvodnje i trgovanja kristalnim metamfetaminom. Ipak, nije se radilo o učitelju kemije koji je obolio od raka, ali u medijima se pojavio iste godine kada i AMC-jeva hit serija.
breaking_02102013_screen.jpg


S druge strane, Whiteov alter ego, Heisenberg, posveta je Werneru Heisenbergu, jednom od najznačajnijih fizičara dvadesetog stoljeća i dobitniku Nobelove nagrade. U kvantnoj mehanici, Heisenbergovo načelo neodređenosti govori kako je načelno nemoguće odrediti točan položaj i brzinu neke čestice.

2. Postoji pet mini epizoda koje možda niste pogledali

Još 2009., na AMC-jevoj službenoj stranici snimljeno je pet mini epizoda u svrhu promocije druge sezone. Riječ je o epizodama "The Breakin-in", "Wedding Day", "Good Cop/Bad Cop", "TwaüghtHammër" i "Marie's Confession".

3. Četiri velike televizijske kuće danas žale zbog katastrofalne odluke

Iako je iz današnje perspektive teško povjerovati da bi netko odbio emitirati ovu hit seriju, "Breaking Bad" odbile su čak četiri velike televizijske kuće: HBO, Showtime, TNT i FX.

Valja spomenuti i kako je FX pristao snimiti pilot, ali odustali su kako bi dali šansu seriji "Dirt" s Courtney Cox koja je ukinuta nakon samo dvije sezone.

4. Mnogi glumci u seriji poznati su komičari

Bryana Cranstona mnogi pamte kao "tatu iz Malcolma u sredini", ali vjerojatno niste znali da su i mnogi drugi glumci iz serije započeli kao stand-up komičari. Bob Odenkirk (Saul Goodman - inače, možda ne znate da su se scenaristi ovo ime zamislili kao igru riječima: "It's all good, man") tvorac je humorističnog skeč-showa "Mr. Show", a radio je i kao scenarist u talk showu Conana O'Briena. Bill Burr (Kuby), Lavell Crawford (Huell), Steven Michael Quezada (Steve Gomez) i Javier Grajeda (Juan Bolsa) komičari koji su se bavili ili se još uvijek bave stand-up komedijom.

Gilligan ih je angažirao jer vjeruje da su komičari odlični u ozbiljnim dramskim ulogama.

5. Jesse je trebao poginuti u prvoj sezoni

Vince Gilligan namjeravao se riješiti lika Jesseja Pinkmana na kraju prve sezone, ali zahvaljujući njegovoj odličnoj izvedbi, ipak ga je odlučio zadržati.

Gilligan je odmah nakon druge epizode shvatio da će lik Jesseja zadržati rekavši kako bi njegova smrt bila velika scenaristička pogreška.
breaking1_02102013_screen.jpg


6. Serija je zaslužna za porast broja turista u Albuquerqueu

"Breaking Bad" se od 2007. snima u Albuquerqueu koji je desetljećima u "turističkoj sjeni" daleko popularnijeg sjevernog susjeda Santa Fea. Međutim, sve se promijenilo dolaskom ekipe serije koja je osjetno popravila ekonomiju ovog pustinjskog grada.

Serija je zapošljavala više od 200 ljudi, stanovnici su angažirani kao statisti, ekipa je odsjedala u tamošnjim hotelima, a često su tražili usluge lokalnih poslova. Primjerice, Michael Flowers, čovjek zadužen za setove, u jednom je posjetu potrošio više od 20 tisuća dolara za staro željezo koje mu je bilo potrebno za nastanak laboratorija.

No, najvažnije od svega, grad je postao omiljeno odredište američkih i stranih obožavatelja koji su se tamo sjatili kako bi posjetili lokacije na kojima je serija snimana, a vlasnici trgovina tvrde kako im je prodaja osjetno porasla. Od posebnih piva (Walt’s White Lie i Heisenberg’s Dark), pa sve do krafni s kristalnim metamfetaminom (naravno, riječ je o slatkišima plave boje), stanovnici Albuquerquea uspjeli su kapitalizirati popularnost serije.
breaking2_02102013_screen.jpg


7. Kuća obitelji White zaista postoji

Kuća obitelji White nije stvorena na nekom setu već je riječ o domu Fran i Louieja Padille koji tamo žive od 1973. Kuća se nalazi u Albuquerqueu, a tisuće posjetitelja dolaze kako bi se prošetali kućom Waltera Whitea.

Fran i Louie rado primaju goste, ali često moraju podsjećati turiste da neke scene nisu snimljene u njihovom domu i da ga nemaju namjeru prodavati čak i ako im ponude milijune.
breaking3_02102013_screen.jpg


8. Bryan Cranston bio je osumnjičen za ubojstvo

Cranston i njegov brat prije početka glumačke karijere radili su u jednom restoranu na Floridi, a njihov je šef bio omraženi kuhar imena Peter Wong.

"Čak i ako ste bili pristojni prema njemu, mrzio vas je i urlao na nas sa satarom u ruci", rekao je Cranston u jednom intervjuu.

Nakon što je Wong ubijen, policija je ispitala sve zaposlenike i doznala da su mnogi često razmišljali o ubojstvu šefa. Međutim, braća Cranston u to su vrijeme dali otkaz i odlučili na motorima putovati SAD-om. Naravno, to je pobudilo zanimanje policije koja je ih je neko vrijeme sumnjičila za ubojstvo.
breaking4_02102013_screen.jpg


9. Ovo nije prva suradnja Gilligana i Cranstona

Prije "Breaking Bada", Vince Gilligan bio je najpoznatiji kao scenarist i producent popularne serije "Dosjei X", a upravo se tamo prvi put susreo s Bryanom Cranstonom koji se pojavio u epizodi "Drive" gdje je glumio Patricka Crumpa, sluđenog rasista i bjegunca koji je sigurnu smrt pokušao izbjeći brzom vožnjom na zapad.

"Trebao mi je glumac koji je u isto vrijeme strašan i blag", rekao je Gilligan koji se upravo zbog ove uloge odlučio za Cranstona kada je tražio glumca koji bi savršeno utjelovio Waltera Whitea.


10. Plavi kristalni metamfetamin stvarno je skuplji, ali nije kvalitetniji

Nakon što se serija pojavila, mnogi dileri počeli su dodavati boju za hranu kako bi svoje mušterije uvjerili kako je riječ o kvalitetnom proizvodu nalik onom koji prodaje Heisenberg. Cijena plavog kristalnog metamfetamina porasla je, ali mnogi znalci istakli su kako je čisti metamfetamin bezbojan.

Valja spomenuti i da su plavi bomboni zamijenili kristalni met koji smo gledali u seriji.



11. Warren Buffett i poslovne lekcije "Breaking Bada"

Poznati milijarder Warren Buffett u jednom je intervjuu izjavio da je Walter White "odličan biznismen" i kako bi s njim rado poslovao.

Naravno, zbog ove su ga izjave mnogi kritizirali jer White je diler, osobno je ubio nekoliko ljudi i otrovao dijete, ali to ga nije spriječilo da uoči emitiranja posljednje epizode objavi fotografiju na kojoj izgleda kao White.
breaking5_02102013_screen.jpg


Valja spomenuti i kako su mnogi uvidjeli poslovnu stranu popularne serije pa je tako i The Economist objavio članak u kojem se bavi lekcijama koje možemo naučiti gledajući "Breaking Bad".

12. Scenaristi namjerno griješe

Zbog straha da neki gledatelji ne bi pokušali kopirati Whiteov recept i seriju doživjeli kao vodič za pravljenje kristalnog metamfetamina, Gilligan i njegovi scenaristi sa stručnjacima su dogovarali što uključiti, a što izbaciti iz serije.

"Kada biste samo pratili ono što rade likovi iz serije, ne biste dobili metamfetamin", rekla je znanstvena savjetnica serije, Donna Nelson, a nekim idejama pozabavila se i ekipa Mythbustersa.

Ipak, agent DEA-e podučio je glumce kako spraviti kristalni metamfetamin, za slučaj da im ikada zatreba.



13. Budžet svake epizode iznosio je otprilike tri milijuna dolara
AMC je nakon četvrte sezone predložio kraću petu sezonu kako bi srezali troškove, ali producenti su njihov prijedlog odbili. Čelnici Sonyja čak su razmišljali o tome da seriju ponude drugim kućama, ali AMC je na kraju ipak pristao na ponudu i u kolovozu 2011. obznanio kako će peta sezona imati 16 epizoda.

14. Koliko se novca nalazilo u bačvama?

U prvoj polovici pete sezone doznali smo da je Walter White itekako premašio cilj koji je zacrtao u prvoj sezoni (737 tisuća dolara).

Štoviše, zaradio je toliko novaca da čak ni likovi u seriji ne mogu točno odrediti o kojem je iznosu riječ. no AMC je otkrio kako je riječ o 80 milijuna dolara.

Tvorac serije Vince Gilligan rekao je: "Pitao sam ekipu znaju li o kojem je iznosu riječ, a oni su procijenili kako se na hrpi nalazi između 80 i 90 milijuna dolara. Ni oni nisu sigurni, a ne znamo ni je li Walt mogao zaraditi toliko novca u tako malo vremena".
breaking6_02102013_screen.jpg


15. Nikada neće postojati veći fan serije od Kevina Cordasca

Prošle godine, Vince Gilligana kontaktirali su roditelji 16-godišnjeg Kevina Cordasca, dječaka koji je bolovao od teškog oblika raka, a koji je ujedno bio i veliki obožavatelj serije.

"Postoji nešto u liku Waltera Whitea što se svidjelo Kevinu. Način na koji je kontrolirao svoju bolest i svoj život", rekao je Kevinov otac. Vince Gilligan i glumci posjetili su Kevina, a nakon što ga je Gilligan upitao ima li nešto što ga posebno zanima, Kevin je odgovorio da želi doznati više o Gretchen i Elliotu Schwartzu i njihovom odnosu s Whiteom.
breaking8_02102013_screen.jpg


Upravo su zato njegovi bivši poslovni partneri dobili važno mjesto u posljednjoj epizodi.

Gilligan je Kevinu čak namjeravao otkriti i kako će serije završiti, ali Cordasco je to odbio. Želio je doznati kad i svi ostali, ali nažalost umro je prije početka emitiranja posljednjih osam epizoda, a autori su mu posvetili devetu epizodu pete sezone.
 

Purger

Aktivan Član
08.08.2013
74
285
53
Svugdje po malo
bettercallsaul-7112013-625amc.jpg


RADNJA serije "Better Call Saul", spin-offa "Breaking Bada" u kojem glumi Bob Odenkirk, mogla bi se odvijati i nakon, a ne samo prije nego što je Saul postao odvjetnik Waltera Whitea, kao što se prvotno pisalo.

Odenkirk je za IGN ispričao da bi planovi za seriju mogli uključivati i radnju nakon finala "Breaking Bada": "Pričao sam s Vinceom Gilliganom i Peterom Gouldom, koji pišu seriju o tome i rekao sam im da mnogi ljudi stvarno žele vidjeti što se sa Saulom događalo kasnije. Ali ne znam što će napraviti. Znam da su pričali o prequelu, a pričali smo i o nastavku, ali i o kombinaciji jednog i drugog".

Kad je serija najavljena u rujnu iz Sonyja i AMC-ja stiglo je priopćenje u kojem je stajalo da će se u njoj pratiti život Saula Goodmana prije nego što je postao odvjetnik Walta Whitea.
 

Fukmondo

Varemengo
Poznanik Foruma
27.10.2006
767
481
113
pogledao je nedavno u mahu,tipa jedna sezona dnevno,sad sam na Dexteru moze prodje al b.b nece nadmasit nitko vise,to je samo moje misljenje,pre pre dobra :thumb:
 
22.05.2013
15
7
3
The Wire i Breaking Bad najbolje 2 serije svih vremena,postavili su se standardi do neba...al evo ova nova serija True Detective obecava mnogo sjajni glumci,atmosfera,rezija,fotografija me je kupila da skidam jutro odmah nakon premijernih prikazivanja epizoda.Ako nadjete vremena topla preporuka za true detective(HBO)
 

Big L

B.I.G.
Poznanik Foruma
11.09.2009
1.841
2.187
188
Brooklyn NY
zvuci dobro da, aj javi kad pogledaš pilot hehe da ne skidam ako ne valja mada mislim da nemoze lose biti


ja isto mislim the wire i breaking bad daleko nešto najbolje što je amerika napravila na TV-u hehe, mada meni moje mišljenje i moj ukus, na prvom mjestu su još uvijek Sopranosi za milimetar ispred žice i waltera... :)


ali objektivno, da, žica i bb su vrh televizijske ponude
 

Big L

B.I.G.
Poznanik Foruma
11.09.2009
1.841
2.187
188
Brooklyn NY
Da, Better Call Saul je vrh, usudio bih se čak reći i malo bolji početak nego Breaking Bad jer mi je početak dinamičniji, dok mi je BB bio malo usporen u prvih 5-6 epizoda, naravno, s razlogom.

BCS ima potencijal da bude kao BB možda i bolji, ali lošiji nikako.

Samo me ubi čekanje to sad, nema druge sezone do iduće godine, i sad, bit će sigurno 4-5 sezona, znači 5 godina... Da mi je bar sve odmah jer ja volim u komadu gledati serije :D