CFL Zvucnik

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
Zdravo svima, imam plan vec duze vreme da napravim box od starog zvucnika, najzad imam vremena i novca za ovaj poduhvat, samo mi fali malo mudrosti, tu se nadam da cete mi pomoci vi.

Dimenzije zvucnika su 15x23 x 43 (unutrasnji 'iskoristivi' prostor)
evo 2 slike zvucnika:
zatvoren.jpg

otvoren.jpg


Od cfl-a imam:
23w 6400
23w 2700

Razmisljam da napravim box sa 2 sijalice, da li mi predlazete da stavim 2 sijalice plavog spektra pa na cvetanju da stavim 2 crvene ili ovako mesano ili mozda nesto trece ?

Zanima me jos i sistem hladjenja, kao sto vidite sa slike, ocu da stavim neke pc ventilatore, e sad me zanima kako da ih stavim, i koje ?
mislim koliko njih, mislio sam jedan veci (valjda je on 16cm, nisam siguran) da stavim da unosi vazduh a drugi manji (10cm) da iznosi vazduh.

sta vi mislite za ove ventilatore ? ce biti dovoljno to ? eventualno previse ?

i razmisljao sma da stavim 4 biljke, scorg sistem, pa ako uleti neka muska da je ostavim jer ce mi trebati semenaka

e sad ne znam dal ce moci 4 biljke na tu malu povrsinu u tom slucaju bi isao 2 ili mozda 1 lst


da cujem predloge ?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: slobodan

kiLDer

Aktivan Član
07.11.2009
290
18
0
49
Kao prvo,mnogo ti je malo 2 sijalice cak i za jednu biljku. Bolje ubaci sve 4,pa za cvetanje dodaj jos neku crvenu ako moze da stane. Sa malo svetla biljke ce ti se izduzivati,a to ti najmanje treba. Vecu rupu od zvucnika bi bilo bolje da zatvoris,jer ce ti kroz nju blestati svetlo i box ti nece biti stealth ni malo. Sto se ventilacije tice,bolje je veci vent staviti da izbacuje.Za ubacivanje ti i nije neophodan ako imas samo 2 venta,vec taj drugi iskoristi bolje da ti duva izmedju biljaka i lampi(podrazumeva se da biljke drzis sto blize istim). Kutiju oblepi nekom reflektivnom folijom,(npr za tako mali box mogu lepo posluziti i kesice od cipsa i sl. ako nemas sta bolje...i bolje nego alu folija).Mozes poceti sa 4,ali izbacuj muske jer neces imati mesta za sve kad malo narastu,a i to malo sto ces imati bice ti prepuno semenki-nista gore!
Konsultuj se sa nekim ko ima vise znanja i procitaj malo dnevnike i ostalo,ali sto se osnova tice mislim da bi ti isto preporucili!
I gledaj neku malo bolju zemlju,nije mnogo skupa a i ne treba ti mnogo... Bez minimuma uslova bolje da i ne pocinjes. Ne mislim da te obeshrabrim,vec da ti kazem da im posvetis paznje i onda ce ti lepo vratiti... Srecno!
 

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
hvala ti na dobro napisanom odgovoru,
probao sam da stavim 4 sijalice unutra, mogu da stanu ali se dodiruju (znaci ako staivim 4 komada necu moci da menjam sijalice) a 3 sijalice staju odlicno

druga stvar su ventilatori (imam ih bas puno, nemam samo 2) razmisljam da stavim u veliku rupu 3 komaada onih od 8cm 2 'out' jedan 'in' jel to okej ?

Zanima me jos i koju foliju da stavim, kazes aluminijumsku da ne stavljam ? (predpostavljam da je to zbog onih heat zona koje se javljaju i sto mogu da izgore biljku)

Ici cu danas da kupim pistolj na toplu plastiku i jos kojekake djakonije pa cu da krenem da slazem sve to lepo

Da pitam jos i kako da izolujem svetlost koja ce da fura kroz ventilatore ?
 

CaNnDza

Aktivan Član
25.05.2009
493
17
28
Znas kako po meni...tacno tako veca rupa moze da primi 3 komada predpostavljam ona obicna evo ja sam nest kao nabacio na tvoju sliku
1.vent za izbacivanje
2.vent za ubacivanje
I obavezno napravi po meri od neke sper ploce ili necega stranicu(belo ofarbano) pa je nalepi na ovo gde su ti te rupe,iseci rupe za ventove i taj najveci probaj da okacis nekako da duva ka ovima sto izbacuju ili ga cak stavis na dnu zvucnika da duva na gore!A za rupe od ventova i svetlost ufff zaejbato je to malo :D nezgodno je sto imas onaj crni materijal,probaj da se snadjes nekako_Ofarbaj sve iznutra mat belom kupi jedan sprej mislim da ce ti biti dovoljan,ali potrudi se lepo da ofarbas :)
Ovo sto sam ispisao to je samo neka ideja,mozda i nije neka na tebi je kako ces i staces a mozda ti i da neku bolju ideju :D
p0z
 

mali.medo

Aktivan Član
27.04.2008
300
22
0
44
GOSPODO pa koji vam je jeBBBeni kuurac..:violent018:
15x23 x 43 pa tu bi bonsai jedva naguro stara iskusnjara
a rezultat bi bio 5g ako suvvog..(ako je kuja;)
ima puno razloga i razloga da je ovaki su načini "gruvanja":kackepieksen:
...stoga španeri manite se čorava posla
 

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
Evo bio sam danas u kupovini, nisam nasao pistolj za topljenje plastike al sam kupio neki bison univerzalni lepak (koji nije tako dobar kao sto kazu...) montirao sam sijalice, morao sam da ih zalepim


od sijalica u boxu imam:
23w plava
23w crvena
2x20w crvena

Montirao sam 2 pc venitilatora (9cm), da vas pitam, gde kupujete one adaptere sa potencijometrima (one lude kineske) ?
Evo slika:



Sada merim temperaturu sa ugasenim venitaltorima pa cu da merim sa upaljenim pa cu da vidim sa vama da li je ta temperatura upotrebljiva ili je treba jos sanirati.

I da pitam jos sta mogu kao reflektivnu foliju da iskoristim (bio sam u ***********, ona folija tamo je super al mi je trenutno jako skupa), evenutalno neki beli papir ili alu folija ili ovo sto je reko ortak sa kesicama od cipsa ?


Ubacio sam i jedan manji pc venitlator (sa procesora, 6cm) u box, na ovu manju rupu, da ubacuje vazduh unutra. I takodje sam oblozio boxic belim papirom, cisto da probam malo, refleksije radi, a i lepse izgleda.

Onaj mali venitilator koji sam ubacio, se tako mnogo dere dok radi da sam morao da ga menjam, postavio sam umesto njega pc vent od 9cm:
 

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
evo napravio sam sam adapter 12V, nisam mogao da idem da trazim da kupujem, mrzi me sad pred novu godinu da se time bakcem, ako nekog zanima kako se pravi mogu da dam detaljno uputstvo sa slikama, evo kako mi to izgleda:


trenutno testiram temperaturu, 30 stepeni je u boxu, kolko vidim to je ok za biljke, ali bih ja to smanjio jos malo ... takodje bih stavio natopljenog perlita da podigne vlagu u boxu
 

bobach79

Aktivan Član
19.11.2009
244
53
28
44
evo još jednog ljubitelja.sam piči,čitaj,i ne daj se smesti.bit će ako ne iz prve al će bit.pogledaj si malo da si probaš nabavit baš neku nisku sortu kao lr,ak itd.makar ljudi uspijevaju i domačice dobro roknut.sam pičči,koklko god bilo bit će tvoje.iza ti se vidi da nisi zaštitio da ti svjetlost ulazi,pa riješi to jer kad ti dođe mrak,onda mora bit mrak.aj ga serem,nemoj ništa stavljat unutra dok ne rješiš sve,a do tad čitaj.pozz i sretno:icon_lol::icon_lol::icon_lol:
 

Bjelac

Aktivan Član
13.05.2009
299
49
0
38
hahaha teraj teraj sve 5
al si ziher da ces cekat 2 mj min za malo suvog? makar bili i tvoji...

da znam da moram cekat tak dugo i da onda ubijem nesto fino i da imam toga za 2-3 dima...
poceo bi susjedovu zivicu zvakat!
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
Hahaha , pa nemogu baš svi gledati na yld.
Ja sam slično počeo ... Neki su imali akvarij , neki terarij ...a ja sam na to gledao kao svoj herbarij ! Kada počinješ količina i nije tolko bitna . Bar meni nije bila . A s vremenom dođe iskusvo i želja za više , bolje , jače ... samo polako !
orjnfq.gif
 

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
hvala sto verujete, moracu sad da uspem (ko sto kaze covek, bar iz 5 pokusaja :) )
nije mi bitan prinos (prinos za ponos) bitno mi je da se trudim, i da probam da naucim nesto (spremam se za outdoor, tamo ce biti prinosa)


razmisljam da napravim zadnju stranicu od nekog tanjeg drveta sa 2 rupe za venilator prekrivene nekakvim filterom (video sam neke akvarijumske od aktivnog uglja, to cu da kupim)
a sto se sorte tice, prvi pokusaj ce biti domacica 100% za neki drugi (Pod uslovom da prvi prodje lepo) uzeo bi lr2, gledao sam malo cene i tako to, mozda oderem i feminizirane.
Nije sve u hedovima, vazno je da pravimo kiseonik

opet kazem, hvala sto verujete u mene, to mi jako znaci

:)
 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
Ma uspjet ćeš ti to je sigurno a koliko će bit jbg... koliko bude neka imaš iskustva za dalje.
Bjelac te pila malo a vidim da na ostalim postovima kao što je PC BOX podržava.
Znam da podržava i ovo ali je ipak malo skeptik izgleda.
Samo se ti brale obučavaj pa kad savladaš tehnike onda će biti sve lakše.
E kad bude OUT... bilje tu će biti uroda definitvno.
To sa zadnjom stranicom ćeš već nekako improvizirat vidim da se znalaziš i sa sturjom pa nema sumnje da će pasti na pamet nešto već.
Vrjeme prolazi ubodi nešto u zemlju i stavljaj pod sijalicu brale....
Sretno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
Evo poslusao sam te, iako je temperatura i dalje paklena (izad 33) zasadio sam neku domacicu

zemlja tera magma + perilit (oko 25%)

da ga ostavim na 0/24 ili da odma stavim 18/6 sta mislite ?

 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
Jesi poslušan svaka čast heheheh.....
Manje više je svejedno u ovom slučaju jeli 24/0 ili 18/6 jer s obzirom na prostor u vege fazi nećeš smjet ići na veće dimenzije bilja....
Uskladi svjetlo prema sebi i vremenu ako ga misliš odma na prekide raditi 18/6 ili kako već.
Vole one neki red da imaju na koji se priviknu ipak,pa odluči sam zato....
Tu zadnju stranicu ćeš izgleda na kraju morat koristi radi boljeg protoka zraka mada ako možeš uspjet za sad da temp... držiš na nekih 30 stepeni nije strašno.
Uzmi u obzir da imaš još 2 mjeseca zime i ovakve temp... vanjske mislim da nećeš imat baš problema sa temp.. unutar box-a takvih kako očekivaš.
I pade mi na pamet a to sam vidio i kod PC Box-a i kod ostalih nekih da staviš neko tanje staklo kao pregradu između sijalica i biljki pa se tim poslužiš što se tiče temp... Kako si rekao za zadnju stranicu da je misliš mjenjat onda to iskoristi da na nju ubaciš vent mali koji će derat u sijalice direktno ako me kužiš.
Imaš gotove dnevnike uzgoja ovde na forumu to već i znaš pa pogledaj tamo ovakav primjer sa pregradom od stakla mislim da ćeš doći na dobru ideju.:eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno::eek:hno:
Moj ti je savjet da nepaničiš oko biljki u početku sada pogotovo i kako je sjeme domaće ja nebi đubrio nikako bar prvih 20 dana do presađivanja u veću posudu i pokazivanja spola.
Ali to isto neka bude tvoj izbor ili osjećaj koji imaš na kraj krajeva samo znam da ja nisam imao problema što nisam đubrio u tom periodu......
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
Prema nekima temperature od 30-35c uz dodani co2 su bolje nego uobičajne temp. uz samo 350ppm co2 u običnom zraku . Tako da bi mogao profitirati ako napraviš jedan DIY co2 generattor . Vrlo jednostavno je za napravit ...
 

Fukmondo

Varemengo
Poznanik Foruma
27.10.2006
767
481
113
HazeSeeker je napisao(la):
Prema nekima temperature od 30-35c uz dodani co2 su bolje nego uobičajne temp. uz samo 350ppm co2 u običnom zraku . Tako da bi mogao profitirati ako napraviš jedan DIY co2 generattor . Vrlo jednostavno je za napravit ...

de bre,ako moes ovo malo da objasnis?
ak ti nje neka vrka bre:)
neka skica ovo/ono,a?....
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
Da ti skiciram DIY co2 generator ? Jel ti to ozbiljno il me zajebavaš?? :)
http://img241.imageshack.us/i/bottlewd0.jpg/
Neda mi se crtat i nemam volje pisat ...evo ti pa gledaj .
http://www.youtube.com/watch?v=IZFM9ZpaqGM ----------OSNOVE
http://www.youtube.com/watch?v=1kpwFkZqC6Y&feature=related---Sa vodenim filterom koji dobro služi da vidiš kolko mjehuriča/sek izlazi iz cijevi . To je jedini način da ja izmjerim protok ... Ako izlaze više od 2 mjehuriča/sek onda sam zadovoljan.
ps. na kraju ti je nacrt !!!


http://www.youtube.com/watch?v=O-iexjRgId0 ----- par iskusnih savjeta...jbg nemaju baš veze sa DIY generatorom , ali je dobro za znati .

E sad ako si me izprco u mozak i ja sam tražio bezveze onda ...:2flip:

DA i zaboravio sam dodat da ukoliko pratiš prvi klip i njegove upute sve je ok , al bi trebalo povečat količinu šečera i kvasaca . Jel ipak našim biljkama treba malo više ppm nego njegovim akvarijskim ...ali kužiš suštinu .
A i čika ...:google2: i teta jutuba znaju puno toga pa nemoram baš sve ja sam napisat .

https://forums.vutra.org/threads/1290-CO2-sve-o-Co2-plinu-u-kojim-mjerama-i-kako

Sorry na off dimbe....
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.