Citati

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.018
2.598
Nevada, USA
"Kako su gorke trave dobre za želudac, tako su gorki događaji dobri za poboljšanje ćudi."

"Oni koji se penju stepenicama uspjeha nikad se ne žale da su ostali bez daha."

Nije citat al je pjesmica prigodna:

"Osluškujem suglasja
u nečujnom šapatu planina,
u tonovima skladbe
što zove se Tišina.
Tišinom se Sunce zlati
i usnula šuma miriše,
kroz harmoniju sjena
maleni cvijetak diše.
Osluhni i ti glazbu sjena;
samo u očima gluhih
priroda je nijema.
Poslušaj; glazbe ima
u treptaju lista
i šuma ova šuštanjem blista."
:sun2: ::listomahanje:: :sun2:
 
Poslednja izmena:

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.018
2.598
Nevada, USA
Lijep je bio svijet kad ga se tako promatralo, tako bez traženja, tako jednostavno, tako djetinje. Lijep je bio mjesec i zvijezde, lijep potok i obala, šuma i stijena, koza i zlatica, cvijet i leptir. Lijepo i ljupko bilo je tako ići svijetom, tako djetinje, tako probuđeno, tako otvoren bliskomu. Drugačije je sunce pržilo kožu, drugačije hladila šumska sjena, drugi je bio okus potoka i cisterne, druge bundeve i banane. Kratki su bili dani, kratke noći, svaki sat je promicao brzo poput jedra na moru, a pod jedrom brod pun blaga, pun radosti.
Herman Hesse
 

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.018
2.598
Nevada, USA
"Istina o mržnji je sazdana od sto niti, pokušat ću vam ukazati barem na dvije;
Postojali su i još postoje učitelji mržnje. Oni koji svoje narode uče mržnji kao što djecu uče tablici množenja. Ta proizvedena mržnja, a znaju se i sredstva i najbrži načini njene proizvodnje, ne može se precijeniti. Jer nikad, kao danas, nisu moćnici raspolagali tolikim i toliko učinkovitim oruđima za proizvodnju mržnje. Mislim da tim oruđima, danas, svaka vlast, od svojih podanika, može napraviti što god poželi. Gotovo je prirodno postalo da ljudi kupuju novine i gledaju TV kako bi doznali koga će danas mrziti. A sad nešto o ljudskoj prirodi. Lav Tolstoj je negdje napisao; voli se ono što se razumije. Iz tog kuta gledano, mrziti je mnogo lakše nego voljeti. Da bi nekoga volio, moraš uložiti napor da ga shvatiš, da uđeš unutra, da ga pogledaš iznutra: mržnja bi, na taj način, mogla biti dokaz i izraz vječite ljudske gluposti, mentalne ograničenosti, duhovne lijenosti. Za mržnju ne samo da nije potrebno ulagati nikakav saznajni napor, niti rad mašte, nego obratno; da bi mrzio drugog, neophodno je da o njemu ne znaš ništa. Zato su stereotipi, to jest predrasude jednih o drugima, tako pouzdani prozvođači mržnje; stereotip naređuje da obustaviš vlastito mišljenje, a laž o drugom ti servira kao krajnju istinu o njemu.
Ako se vratimo Tolstoju koji kaže da se voli što se poznaje, nema nikakve sumnje da su prozvođači mržnje rukovođeni obratnom mišlju; mrzi se ono što se ne poznaje.":djede:
"Ako ne možete biti pravi čovjek, budite pravi Srbin, pravi Hrvat, pravi Bošnjak, ali meni bi to bilo premalo. Studentima sam, kad prvi put uđem na sat, govorio; Vi budite šta hoćete, govorite i pišite jezikom kojim hoćete, ali znajte - moj jezik se zove srpsko/hrvatsko/bosansko/crnogorski. Po naciji sam Crnogorac, ali to nije ništa opasno, svega pet posto, to je vrsta hobija, kao skupljanje markica ili leptira. Duhovno sam bio i ostao Jugosloven. Točnije, granice mog jezika su granice moje domovine, i sve najbolje što su četiri naroda stvorila na tom jeziku smatram svojom babovinom.":djede:
Marko Vešović
 
Poslednja izmena: