CO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
CO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako

CO2 OBOGAÆIVANJE

Carbon dioksid (CO2) je plin korišten u fotosintezi, ili u pretvorbi vode te atmosferskog karbon dioksida i svjetla u kloroplastima biljke u hranu(jednostavni karbohidrati),sa kisikom (O2) kao pomoænom tvari. Smola i sokovi u stabljici i granèicama tada prenose tu hranu po cjeloj biljci da potièu rast, reprodukciju i prevenciju od bolesti.

Fotosinteza prestaje noæu, te biljke nekoriste CO2 preko noæi, ili kada lampe prestaju raditi iako obogaæivanje zraka CO2 plinom preko noæi neæe naškoditi biljkama.Pravi i efikasni CO2 sistemi su regulirani tako da kada lampe prestanu sa radom, prestaje se i emitirari CO2.

Normalni Zrak na morskoj razini sadrži u prosjeku 350-500 ppm CO2.Višlja ruralna podruèja obièno imaju niži prisutnost CO2 dok niža urbana podruèj imaju obièno višu prisutnost CO2. Carbon dioxid može se mjeriti u tzv. part per milion (ppm) zraka, koristeæi jeftinu spravu koja se vjerovatno može kupiti u bilo kojem hydroponic duæanu i košta oko 20 $ (znaèi oko 120 kn).

Obogaæivanje zraka karbon dioksidom zahtjeva da se koncentracije CO2 povise 4-5 puta više nego što je to normalno za atmosferski zrak, negdje izmeðu 1200-1500 ppm-a u zatvorenom ili ograðenom prostoru. Obogaæivanje se pokazalo da pospješuje brži rast, veæi urod te jaèe i zdravije biljke.Koncentracija veæa od 2000 ppm-a su se pokazale da usporavaju rast biljki.Niske koncentracije CO2 (ispod 200) su pokazale da stopiraju snažan i energièan rast, pa èak i kada su svi ostali uvjeti ispunjeni (Ph,nutrijenti,svjetlo itd...). Baš zbog toga svaki zatvoreni prostor zahtjeva nadopunjavanje unutarnjeg CO2 kojeg biljke koriste ili od ventilacije ili of CO2 zamjene odnosno nadopune.


Temperatura,vlažnost i CO2 koncentracije formiraju tzv triangularni trokut odnos u zelenom vrtu ili unutarnjem uzgoju. Ako sva tri faktora nisu uravnoteženi postoji rizik da biljke budu kržljavog rasta, zatrovane i bolesne a moguæa je i smrt.

Standardni grow uvjeti obièno sadržavaju koncentracije CO2 u visini od 300-500 ppm-a, temperatura izmedju 18-27 C , i relativno niska vlaga (20-40% rH). Studije su pokazale da optimalni uvjeti za rast i za urod su na 32-35 C, 1500 ppm-a CO2, 45-50% relativne vlažnosti, 7500- 10000 lumena/ 0.5 metra svjetla, te snažnu cirkulaciju zraka ujedno i gore i dole. CO2 obogaæivanje na 27 C , ispod 7500 lumena/ 0.5 m , iznad 50% vlage nije preporuèeno jer biljke neæe obavljati fotosintezu dovoljno brzo da može uopæe ostvariti dobitak od obogaæivanja.

Interno kretanje zraka u grow boxu ili prostoriji je kritièno po pitanju obogaæivanja CO2. Karbon dioksid je nešto teža moolekula nego druge koje lebde u plinovitom mix-u kojeg zovemo zrak. Prema tome CO2 obogaæivanje bez dovljnog kretanja zraka æe rezultirati sa time da plin neæe doæi do biljki. Velike temeprature i vlaga bez cirkulacije zraka mogu se vrlo lako pojaviti gljivice ili pljesan a i razne bakterije.

Da bi izraèunali kolièinu Karbon dioksida koju trebamo da bi obogatili prostoriju ili box do tih 1500 ppm-a , prvo izraèunamo volumen naše prostora za uzgajanje. Recimo da 2.5 x 2.5 metra prostorija sa 2.5 metra stropom (8x8 foot x 8foot )bi sadržavala 156 kubiènih metara (512 cubic feet) provjerite dali sam dobro to izraèunao) prostora. Izraèun se vrši da se pomnoži koliki je volumen prostorije sa 0.015

po njihovim mjerama znaèi feet

512 x 0015 = 0.768 cubic feet (cu ft)

Iako je 0.768 vi zaokružite na 0.8 cu ft karbondioksida æe biti potrebno da se prostorija obogati na 1500 ppm-a . Pola kile C02 æe biti dovoljno da pokrije 8.5 cubic feet prostoriju na normalnoj temperaturi i normalnom atmosferskom zraku.

Koliko èesto se treba karbon dioksid obnavljati ovisi o tome koliko ventilacije prima prostor i koliko biljki koriste CO2 u našj prostoriji ili box-u. Samo testiranjem i praæenjem æemo biti sigurni da su nam CO2 kolièine u željenim granicama. Grow prostori koji jako ovise o vanjskoj ventilaciji zbog kontrole temperature ili mirisa nebi trebali razmišljati o C02 obogaæivanju jer bilo koji plin koji se uvede u atmosferu ili zrak brzo æe nestati. Zatvorena prostorija koja ne ovisi o vanjskoj ventilaciji je idealna za CO2 obogaæivanje. Idealna temperatura za C02 obogaæivanje je viša nego obièno stoga uzgajivaèi koji koriste ovu tehniku æe trebati manje ventilacije(ako uopæe).

Za one koji svejedno žele ili trebaju vanjsku ventilaciju, CO2 obogaæivanje æe jedino uspjeti ako su ispuh i obogaæivanje tajmirani u kontra cikluse(jedno radi drugo ne).Za primjer u sobi za cvjetanje ventilator za ispuh neæe smetati ako je upaljen dok svjetla ne gore a dok svjetla gore obogaæivanje poèinje, toèno kada biljke trebaju tu dodatnu koncentraciju plina. U prostoriji za vegetaciju, ventilatori i obogaæivanje morat æe to napraviti u imjeniènom ciklusu da bi obogaæivanje bilo od koristi. Za vas grow-ere koji koristite neregulirane sisteme CO2 æe morati biti otprilike proraèunat u skladu sa volumenom ventilatora koji vam izvlaèi zrak.

Sljede otprilike sve metode koje postoje ...
do tad pozdrav :wink:
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
METODE OBOGAĆIVANJA SA CO2 PLINOM :

Dobre i loše strane svake metode

  1. Tankirani (flaširani)
  2. Paljenje(zapaljivih goriva)
  3. Fermetacija
  4. CO2 tablete
  5. Suhi led
  6. Soda i kiselina
  7. Disanje


Tankirani CO2 je zasad najsigurnija metoda CO2 obogaćivanja.Pakiranog u bocama, obično dostupnog u trgovinama sa opremom za zavarivanje zajedno sa plinskim regulatorom.Moguće je jako precizno regulirati količinu CO2 u atmosferi koristeči tehnologiju naprednijih digitalnih regulatora. Na puno područja za posjedovanje flaširanog i kompresiranog CO2 zahtjeva i određene dozvole u skladu sa mjerama opreza i sigurnosti.

Prednosti

- Jako dobra kontrola uz korištenje CO2 regulatora
- Jednostavno, automatizirano, bez muke kad se sastavi

Mane

- Visoka cijena opreme
- Doprema i otprema teških boca CO2 u osigurani grow prostor
- Boca postaje bomba u najgoroj soluciji ili može jako pridonjeti vatri
- Naglo i neočekivano ispuštanje CO2 može uzrokovati prezasićenje te dovesti do asfikcije odnosno do zagušenja. a to naravno nebi bilo dobro
- Dozvola i dostupnost CO2 u boci

Izgaranje ili zapaljenje


Gorivo kao etil alkohol, prirodni plin, ili propan proizvode CO2 kao nusprodukt izgaranja, Paleći pola litre čistog goriva će proizvesti 1.36 kg karbon dioksida.Za vanjsko obogaćivanje izgaranjem koristite tankove punjene propanom da proizvedete karbon dioksid.Insekte privlači C02 u prirodi jer im je to indikacija za izvor hrane. Ti tankovi sa plamenikom koji se da regulirati u komori za izgaranje (mislim da je to ono kao za kampiranje) nisi nikako pogodni za unutarnje uzgajanje jer je jako eksplozivno.Etil alkohol je dostupan i koji se može sigurno paliti u malim tavama i sl.

Svi te male naprave poput malog plinskog štednjaka ili nekakvih grijača do brenera recimo sve su to potencijalni izvori karbon dioksida sve dok se koriste sigurno.

Prednosti

-Nije skupo za namjestiti naravno zavisno o metodi
-Toplina može biti korisna ako su temperature niske, kao npr. u gladnim podrumima koje se koriste kao grow room
-Može se regulirati pomoću ventila kojim i reguliramo veličinu plamena
-Može i suzbiti kolko tolko miomirise

Mane

-Otvorena vatra može stvoriti po život opasnu situaciju u zatvorenim prostorima
-Dodatna toplina proizvedena izgaranjem koja se zbroji sa toplino koju imamo od sijalice može biti previše
-Može biti teško da se zapali toliko goriva da se obogati sa CO2 a da to nema nikakvih nusprodukata kao karbon monoksid koji je otrovan
-Unutrašnje skladištenje flaširanog goriva je opasno

Fermetacija

-Kvaščeve gljivice energiju potrebnu za život dobivaju procesom alkoholne fermentacije u kojem razlažu šećer do alkohola i CO2. Eksperimenti s kvaščevim gljivicama pokazali su da niske i visoke temperature, kiseli i lužnati uvjeti te povišena koncentracija soli ne pogoduju razvoju kvaščevih gljivica . Pozitivan utjecaj na razvoj kvaščevih gljivica imaju sobna temperatura i dodatak sode bikarbone .



Svima je poznato da CO2 je nusprodukt fermentacije. CO2 je plin kojie se nalazi u pjenušavim pićima, kao šampanjac ili pivo. Isti proces koji "karbonizira" ta pića može biti upotrebljen za proizvodnju CO2 za grow prostoriju ili box. Pola kile šećera će fermentirati otprilike 25 deka etil alkohola i otprilike 25 deka CO2.(Morate si odrediti koliko vam treba CO2 za vaš prostor)

Predviđajući da će posuda stvarati pola alkohola i pola CO2, posuda će izkonzumirati .16 lbs šećera svakih 4 sata, što je 1 lb po danu. To znači da će se iskoristiti 45 lbs šećera kroz 6 tjedana (pretpostavljajući da se neće sav šećer skroz promjeniti u alkohol)

Da bi započeli sa samim procesom pomješajte tri prsta kvasca s oko 3.5 litre tople vode i pola šalice šecera i držati na toplom i pokriveno dok se mjehurići ne počnu formirati, u dan ili malo više.Ulijte ovu mješavinu u kantu ili posudu.Možete uzeti poklopac probušiti ga i ugurati crijevo te zatvoriti kantu kako bi mogli smjeriti kamo hoćete da vam CO2 izlazi.Zagrijte na 26 stupnjeva da se započne fermentacija

CO2 tablete



Koriste se jedna tableta na 100 l vode. I u fazi cvjetanja i u vegetativnoj fazi ,pretjerat se nemože u biti bar ne sa tabletom :=). Dosta praktično. Cijena oko 15 eura 60 kom.


Suhi Led





sljede i ostale metode ... pozdrav svima :)
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
90
0
17
ma sve sto je pod tlakom je zapaljivo, zlo, DINAMIT... tako ti je to u narodu... ko kad na fast and furious eksplodira boca nezapaljivog plina n2o... ne opterecuj se...
uglavnom stoner.. ne odustaj sada, daj objasni narodu ove jeftinije metode :)

peace
 
21.09.2006
12
17
0
TorcidaSpalato je napisao(la):
E da, ne bi bila losa neka shema za uradi sam sustav sa kvascem, secerom, bocama, cjevcicama ...

Bilo negdje na forumu:

uzmi flasu plasticnu od 2l sipaj u nju 250g secera , 10g kvasca i 1l mlake vode .
promuckaj i stavi kod bilja i imaces isti efekat kao sa tim originalnim kompletom
sadrzaj flase menjaj na 10 dana
 

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Boce u kojima se drzi CO2 su u stvari vatrogasni aparati tako da vam je to istovrameno i protivpozarna zastita. Moze da eksplodira ako vam neko tenkom prodje kroz sobu ili ako vam kuca izgori u pozaru.
Opet ponavljam napravite dobru ventilaciju koja ce vazduh iz stana kroz box izbacivati napolje i vecina problema je resena. Ja sam na forumu video mozda par ljudi koji mogu uspesno napraviti box sa svim ovim naprednim izmisljotinama ostali mogu da se igraju ali sa neizvesnim ishodom.
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
iako u filmu thc labs-a kažu i to mnogo puta ponavljaju "fresh air is your friend" ja mislim da ako hoćeš odradit maksimalno dobro i uz velik urod onda ti ne gine jedna od ovih metoda no da napomenem da ću dodati još jednu metodu a to su CO2 tablete koje se mogu kupiti koliko ja znam u sloveniji od našeg drage. :icon_lol:
 

bongash

Vutra Veteran
11.12.2006
1.211
78
0
46
www.vutra.org
Zaboravio sam na meni najdrazi nacin obogacivanja zraka sa CO2 ... smotas debelu trubu, skuhas si kavicu, gledas biljke kako rastu i upuhujes masne dimove u intake od ventilatora.
joint2.gif
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
Evo mislim da nije potrebno previše pisat kad slika govori tisuće riječi a i sam postupak fermentacije je malo gore :)

Ovaj ventila koji vidite gore izgleda ovako :

A Polyetilenski čep zato što nije pogodan za bakterije.
 

outdor@c

Aktivan Član
20.02.2007
98
7
0
........u čemu je fora s ovim ventilima?...............zar se ne može samo izbušiti rupa?..........koja metoda bi se mogla upotrebit za outdor osim ove s co2 u boci s pritiskom
.............
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
outdor@c je napisao(la):
........u čemu je fora s ovim ventilima?...............zar se ne može samo izbušiti rupa?..........koja metoda bi se mogla upotrebit za outdor osim ove s co2 u boci s pritiskom
.............

Gle da si pročitao malo članak gore nebi pitao tako glupo pitanje !

Gore ti piše pa ti zaključi jel CO2 obogaćivanje za outdoor sadnju .
 
  • Sviđa mi se
Reactions: zlatkoson

NoTrippin

Aktivan Član
26.04.2007
552
80
48
:icon_idea: A sta je s metodom stavis mineralne u spricalo i prskas po biljkama? To sam vidio na nekom filmicu na youtube-u al su ga ukinuli pa nemogu stavit link.To bi po zdravoj seljackoj logici trebalo funkcionirat.
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
Eto našao na nekom stranom forumu fora spravicu za Co2 prihranjivanje za period od tri mjeseca , samo ju uključiš u strruju i usmjeriš crijeva prema biljkama


Koga zanima malo više o tome neka ode na ovaj link http://www.co2boost.com/
Cijena je negdje oko 120 dolara no na sajtu postoji shema proizvoda pa ako netko uspije to sam napraviti super , inače mislim da kad kupiš spravicu ostane ti sprava pa kompost koji je unutra možeš sam miksati .
 
  • Sviđa mi se
Reactions: HazeSeeker

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.812
583
138
52
cool a cena tog čuda?
ali ipak ko ima novca onda verovatno na kraju kupi malu co2 bombulu-timer bogami po skup-sigurno 150eura +ventil takodje oko 100eura

inačer gledajte da vam je prostor zatvoren ili box uzmite mali lončič u njega pola kesice pecilnog i malo sirčeta.Ako možete stavite to pred ventilator na full i pravo u biljku jer je CO2 teži i ostaje pri dnu,tako pustite 15 minuta...Ko ima mogučnosti može to ponoviti dvaput dnevno i sasvim dovoljno, ako vam je ventilacija dovoljna-može i jednom.Ja sam u celom uzgoju zadnje biljke iz galerije-bukvalno dvaput to učinijo u celom uzgoju.Ali zato bijem četu ventilatora-
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
Evo našao sam i kalkulator sa koliko C02 bi trebalo "obogatiti" zrak po mjerama vašeg grow prostora ili box-a.Morat ćete preračunat metre u stope i unest još par faktora i on sam čini računicu : http://www.hydroponics.net/learn/co2_calculator.asp

Studija o CO2 prihranjivanju sprovedena sa strane SYLVAN H. WITTWER, professor emeritus of horticulture at Michigan State University, directed the Michigan Agricultural Experiment Station for 20 years, and chaired the Board on Agriculture of the National Research Council. He is the author of the world's leading textbook on greenhouse vegetables, and is co-author, most recently, of Feeding a Billion: Frontiers in Chinese Agriculture.

Ako ima dobrih ljudi koji su voljni da se ovaj tekst prevede neka mi se jave na pm, ja bi no jednostavno se ne stigne :eek:hno:

http://www.purgit.com/co2ok.html





Pozz
 
  • Sviđa mi se
Reactions: RoyalPixel