Crtica o životonosnom svetu unutar zemlje

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Posle druge kafe i prvog snega, dođe mi jedna svetla misao o velikoj kevinoj saksiji koja je uvek kada je korišćena bila dom velikih i bujnih biljaka. Tu saksiju koristim i sada, a u njoj raste jedna sjajna biljka.
I ništa tu ne bi bilo zanimljivo da to nije već treća biljka koja raste u istoj zemlji a izgleda odlično. U tu sam saksiju presađivao biljkice kojima nisam želeo da pridajem puno pažnje, te sam mogao i da malo eksperimentišem usput.
Pre godinu dana sam u svoje svako zalivanje bojažljivo uveo Slavol, zatim i bakterije... da bih vremenom počeo da primećujem pozitivne reakcije biljaka i finu rastresitu strukturu zemlje. I tek poslednjih nekoliko meseci mi je postao jasniji taj životonosni svet mikroba unutar mojih saksija i svojim značajem uspeo kod mene da se nametne kao osnova svakog growa.
I sam spadam u one koji su većinu svojih biljaka pomalo spržili preteranim unosom Npk, a da sam pritom premalo pažnje poklanjao samom kvalitetu zemlje i životu u njoj. To je takođe najčešći problem kod početnika.
Za kvalitet zemlje su odgovorni mikro-organizmi. Sve biljke se oslanjaju na mikrobe da ostanu zdrave i jake.
Biljke su na planeti malčice duže nego mi, pa su i razvile kompleksnije odnose sa okolinom. One su razvile jedan poseban odnos sa mikrobima unutar zemlje i to sa mnogo više svesne interakcije nego što se možda mislilo. Pod svesnom interakcijom se podrazumeva to da biljke zapravo luče određene hemikalije za manipulaciju svojim okruženjem, u svoju korist. Jedan od primera je lučenje širokog spektra šećera preko korena. Ovi šećeri su poznati kao Eksudati koje mikrobi vole.
U vezi sa ovom interakcijom postoji i jedno lepo objašnjenje koje kaže da je svaka individualna bakterija svojevrsni džep minerala i hranljivih materija. To su male torbe đubriva. Nutrijenti su zapravo nus-proizvod zdrave reakcije između mikro-organizama i biljke. Ako je biljka recimo u situaciji da joj je jednog trenutka potreban azot, a već sledećeg bor ili selen, biljka će početi da luči određene šećere u zavisnosti od toga koje bekterije, odnosno koji elementi su joj potrebni u datom momentu.
Biljka ove hranljive materije koristi za stvaranje sekundarnih metabolita. Sekundarni metaboliti su hemikalije koje biljke koriste
za privlačenje korisnih insekata, za odvraćanje štetočina, za zaštitu od bolesti i predatora...
Thc i drugi kanabinoidi su svi sekundarni metaboliti. Zapravo, Marihuana stvara preko 400 različitih hemijskih jedinjenja. To bi značilo da dodavanjem određene vrste mikro-organizama u zemlju možemo da potenciramo lučenje određenih hemikalija, što je naročito važno za medicinu, ali nažalost, ne zna se pouzdano koji mikrobi podstiču proizvodnju terpena, kanabinoida i drugih sekundarnih metabolita.
Sa preko 75 hiljada vrsta mikroba u zemlji, sigurno je da među korisnim ima i onih loših. Na sreću, većina tih loših raste u anaerobnim uslovima i malo kiseonika može rešiti problem. Zato će zemlja koja može lepo da diše biti oslobođena od ovih negativaca.
I kao što postoje stvari koje uvećavaju prisustvo korisnih bakterija, tako ima i onih koje ih smanjuju. Velika količina soli u zemljištu smanjuje njihov broj, pa je iz tog razloga svakako važno smanjiti i razumno dodavati mineralna đubriva...za početak.
No priči nikad kraja, a na ovu temu bi se moglo svašta nešto reći, a puno je toga već rečeno i ima onih koji o tome daleko bolje znaju...ja sam samo želeo da ispričam kako u istoj zemlji već tri biljke rastu jedna za drugom, a zemlja pritom izgleda super zahvaljujući neprekidnom tretmanu Slavolom i sličnim preparatima, koji uz prirodne stimulatore korena zaista čine jednu biljku srećnom i debelom.
U poslednjoj godini smanjio sam za polovinu upotrebu Npk đubriva, ali sam zato povećao unos bakterija u zemlju, ugljene hidrate, vitamine, mikro elemente...i veoma sam zadovoljan.
Postoje različiti pristupi i filozofije za uzgajanje kanabisa: neki preferiraju organska đubriva iz kućne radinosti, neki koriste veštačka đubriva i aditive. Ali bez obzira na to, u oba slučaja je zdravo zemljište pouzdan način da se imaju zdrave i debele biljke.
I dok mi dan odmiče u razmišljanju o bakterijama, kevinoj saksiji i živoj zemlji...setih se da Slavola nema više, pa eto razloga da se skokne u šoping...a kasnije zalijem svoju lepoticu... :razvaljen:::vozdra: IMG_20161124_170611.jpg
 

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
lep tekst barbarosa..hvala..

krvio mi je sto ovaj grow nisam koristio toliko bakterije,a imam ih u kolekciji..nemam ph metar..i ranije sam imao problema sa njima,zbog ne merenja ph..

tako da sams ad isao na sigurno i nisam ih dodavao(samo hemaru),ali sam odrzao valjan ph zemlje sve vreme..sem u slucaju jedne biljoze xD

ali slazem se i preporucujem bakterije,slavol,alge,melasu i sve ostale zaebancije organskog porekla..

zivo i zurkica u zemlji da bude..
 

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
krvio mi je sto ovaj grow nisam koristio toliko bakterije,a imam ih u kolekciji..nemam ph metar..i ranije sam imao problema sa njima,zbog ne merenja ph..
Ja otkad sam prestao da korigujem ph, smanjio đubrivo i redovno počeo da dodajem mikroorganizme, nemam problem sa ph lock-ovima. Obična česmovača i ova mala stvorenja u zemlji se postaraju da biljčica dobije sve što treba. Dostupnost i nesmetano uzimanje hrane je suština korigovanja ph. Ako se to odvija kako treba, nimalo me ne zanima koja će se brojka pojaviti na ph metru. :D

@michael10 Ovoj sam ćaleta popušio, od majke ostalo još malo...a sad se inspirišem Og Kush-em iz prošlog growa. :razvaljen::
 

hazeri

.
Banovan
25.01.2016
7.664
34.461
2.598
Potpuno isto kao i ti sam radio u jednom potu sa istom zemljom(plagron cocos prmium)tri growa iz razloga sto mi je covijek rekao kako bez problema mogu dva,tri puta iskoristiti istu zemlju.Nisam mu vjerovao pa sam isao probati sa jednim automatom..jedino sto sam morao malo nadodati zemlje nakon sto bi izvadio gotovu biljku..i da,nisam flushao.Biljke(sve tri) su bez problema zavrsile.
Barbarossa
Sta mislis,dali bi flush sta poremetio oko zemlje koju bi vise puta upotrebljavao?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: banovan240

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Ne vidim razlog da nešto poremeti, čak bi trebalo i dobro da legne između dve sadnje. Mada, ni ja nisam flushao u ovoj situaciji...a kad recimo ispereš zemlju bez biljke i ostaviš da se tako suši i ako se to odvija presporo onda verujem da može da dođe do određenih problema...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: hazeri

hazeri

.
Banovan
25.01.2016
7.664
34.461
2.598
Slazem se.Ta opcija stoji ako se grow odmah nastavlja.Zanimljiva mi je sva tematika oko zemlje i zivota u njoj.Ja na to gledam kao na nas zivot i potrebe.Ako se covijek zapusti propada,a ako se kvalitetno i umjereno hrani,odrzava dobije svo potrebno zdravlje i elan za zivot.Tako je kod biljaka..I kada covijek shvati koliko toliko mikrobioloski razvitak u zemlji mislim da tada biljka dobije sve potrebno pa cak u istoj zemlji tri puta.
Veliki like za temu:):thumb:
 

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Pazi sad, meni su autosi iz pretposlednje berbe jedva preživeli vege i gotovo da sam digao ruke od njih. Bili su tih prvih dvadesetak dana na terasi. A onda sam dodao pored Slavola i Bakterije, dva puta u razmaku od deset dana i primetio sam da su prilično živnule, što mi je dalo nadu, te sam ih prebacio po hps na 12/12 do kraja, a pritom svakih desetak dana dodavao bakterije. Ne mogu da tvrdim da je to direktno odgovorno za taj refresh koji su doživele, ali im prisustvo bakterija u najmanju ruku nije smetalo da na kraju postanu opake debeljuce. A i zemlja postane nekako rastresita i fina, da mi je milina pod prstima onako napušen da čeprkam po saksiji. :D:razvaljen::
 

hazeri

.
Banovan
25.01.2016
7.664
34.461
2.598
Ma sigurno da ima dosta utjecaja.Ja sam se vodio po tablicama sto se gnojenja tice i biljke su bile izmucene..Nakon eksperimentiranja sam shvatio kako biljke trebaju u zemlji imati stalno odrzavanje sa gnojivima(Bio tabs u mom slucaju).To odrzavanje sa manjim dozama ali kontinuitet dalo je debelu stabiljku,zdrave listove i brze pumpanje vrhova.Uglavnom..samo treba dobro odrzavanje u skladu sa zivotom biljke i zemlja bude upotrebljiva i puna zivota.Bas me zanima kolika ce biti razlika u urodu ove sada tvoje jedne biljke i npr. tri koje si prije sadio..jer ja tvoje dnevnike redovito :popcorn::
 

L0oD

Form
Poznanik Foruma
09.03.2015
5.686
20.015
398
Planeta Zemlja
www.vutra.org
A zato ti vazda imas problema barba sa biljkama... koristis istu zemlju plus mineralno gnojivo... :)
Ja uzivam u organik uzgoju,tako da svaku pripremu zemlje radim posebno... tema je lepa,al... 10e 70l zemlje,indore... majka Tereza! Da ne zalazim u detalje,kolko to malo zemlje dodate na kraju growa kad pocinjete novi... daj litrazu posude,pa onda mogu i sam znat kolko dodajes ;)
Elem,koriscenje mineralnih gnojiva,unistava zemlju... to je cela poetika oko hemije i organika... al zanimljivo sve ovo izgleda...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Barbarossa

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
koristis istu zemlju plus mineralno gnojivo
Pusti mene, ja hemijam do zla boga :D...
kolko to malo zemlje dodate na kraju growa kad pocinjete novi... daj
Ma to su variajnte od slučaja do slučaja. Kad ne želim da uništim neku biljkicu koja ne ide dobro, presadim je u saksiju iz prošlog growa ili čak pretprošlog. Potpuno je nevažna litraža i ostale okolnosti u ovom slučaju. Poenta je razlika koju sam uočio i činjenica da biljkama odgovara supstrat i posle par korišćenja... to jest, primećena izuzetna korist od dodavanja proizvoda na bazi bakterija u kombinaciji sa root juice u mom slučaju...
Inače, i sam vozim organik ovaj grow i mogu reći da se tačno oseti razlika u ponašanju biljke i zemlje... Tako da teško da ću više kupovati veštačka đubriva...:D:razvaljen::
 
  • Sviđa mi se
Reactions: L0oD

razman

Aktivan Član
Poznanik Foruma
10.07.2010
638
3.116
163
kao sto kaze lood, 65kn vreca potgrounda a i negdje sam procitao kako je power rekao da se zemlja uvijek nova koristi..
i meni je bio upitnik sta sa zemljom poslije, nakraju zavrsila u ruzama:)
super za temu, poucno i vazno
zemlja vidi sve
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.585
2.598
Ja nemam srca zabost vutru u staru zemlju.Sjecam se dok sam bio mladji,posadis outdoor,tj iskopas prvo rupe... pa dovuces zemljurine :spliff:
Nas kolega Bizz dovuce jedared 500 l ,pa svakoj krkni po 79 litara ;)
Na kraju biljketine 6 metara visoke:D
Da,da...
Dobro,aj' nisu bas bile tolike. :)
 

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Ja nemam srca zabost vutru u staru zemlju
Nemam ni ja Ven srca, zato mi je dvorište puno bačene upotrebljene zemlje, pa se jedno deset ari sve beli od perlita...:D a ovo su izuzeci koji su sticajem okolnosti super ispali u takvoj zemlji...mada, ruku na srce, jednom mi je nikla biljčica u korišćenoj, jako "ljutoj" zemlji i posle nedelju dana se pretvorila u čipi čips...:)
Eto baš juče stigla sveža zemlja u koju planiram da bocnem Novogodišnje autose:banana_rasta:
A za Bizz-a :respect: za 500L u out-u! :razvaljen::
 
  • Sviđa mi se
Reactions: grisnak and hazeri

ganja_farmer

grower wannabe
25.05.2009
1.336
4.151
188
73
ja sam za nedavno započeo grow. nepoznato sjeme koje mi je stajalo cca godinu i pol foliji. zemlja mi je mix Composane,Plantele balkonie i u nedostatku zemlje da popunim bar 2/3 posude sam iskoristio zemlju iz prošlog growa,dakle korištenu zemlju sam očistio od korijena koliko sam mogao(nisam sve uspio i dosta mrtvog korijena je u zemlji). držim je na 12/12 od starta,za sad sve ide ok,ne primjetim neke nedostatke,jedino nije veličinom kolika bi bila da je normalna vegetacija 18/6,ali to su sad neke druge okolnosti zašto je od starta na 12/12.
dok pišem ovaj tekst sve se više nakanjujem da otvorim dnevnik,nisam dugo,a i da dokumentiram razvoj biljke u nesavršenim uvjetima. :)