Crtica o Vegetaciji

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Razmišljajući jutros o suštinskim temama kojih sam se dotakao kroz svoje pisanije...crtice o seedling fazi i crtice o cvetanju...dođe mi jedna svetla misao o tome kako je faza Vegetacije zapravo najkreativniji deo celog procesa uzgoja; da je to jedini period koji nije okovan ograničenjima, niti onim vremenskim, a naročito ne kreativnim ograničenjima (osim onih koje sami odredimo).
Kada sam govorio o seedling fazi, govorio sam od-do, kada sam govorio o cvetanju, govorio sam od-do...jer je tako priroda uredila.
U Vegetaciji mi odredjujemo trajanje igre. A šta je drugo to gomilanje zelenila do igra u kojoj, koristeći razne metode i treninge, na kraju uzimamo nagradu u zavisnosti od toga koliko smo dobro tu igru odigrali.
Vegetacija zapravo počinje formiranjem prvih kompletnih listova. To je period kada biljka polako izlazi iz one osetljive seedling faze i postaje sposobna da izadje na kraj sa svim ozbiljnim trenizima koji je čekaju.
I još uvek je skromna. Ne traži hranu do one preostale u zemlji koju od rodjenja koristi; ne traži čak ni više svetla, iako sa novim listovima može uzeti više.
U toj trećoj nedelji od nicanja, a praktično prvoj nedelji vegetacije, biljka je spremna da se suoči sa prvim topping-om i svakim drugim vidom treninga i mučenjem koje smo joj namenili.
Tada već nema bojazni od ozbiljnijih posledica stresa, jer je u toj trećoj nedelji koren već dovoljno jak, a jak koren je glavni preduslov za manipulaciju biljkom, a i za sve ostale nedaće koje bi je mogle snaći.
U ovoj fazi joj prija toplije okruženje(oko 28c) i dosta vlage(preko 60%). Koren će biti najsrećniji ako sada oko sebe ima finu i rastresitu zemlju punu korisnih micro organizama i lepo zalivenu nekim root stimulatorom.
Sada je na vama da imate viziju onoga što želite u cvetanju i prema tome se upustite u trening.
Obično prvo topiranje bude samo na glavnoj grani, a onda većina nastavi sa Lst-om. Medjutim, dovoljno je sačekati 8-10 dana, a onda na osnovu "vizije" topirati opet, a po želji i sve ostale grančice.
Takva nas priča vodi u dobru pripremu za ScrOG, ali samim tim i produžava vegetaciju.
I negde u 4. nedelji vreme je da biljku počastimo nekom klopom, da joj dolijemo goriva da istera te nove jake grane. Dobro je početi sa trećinom doze, pa do prebacivanja na 12/12-postepeno doći do neke pune doze. A onda desetak dana odmora od svega.
Ovaj koncept odgovara kada uzgajamo u potu od 30-ak L.
Po mojoj logici vegetacija topiranih bijaka ne bi trebalo da traje ispod 40 dana. Koliko god da traje vegetacija, primetio sam da nekoliko dana pre flipa, super cropping napravi prelep efekat početkom stretcha, biljke dobiju prelepu simetriju i dodatnu stabilnost. Da bi se sprečilo dodatno istezanje biljke, lollipopping ne treba raditi pred kraj vegetacije, već otprilike u drugoj nedelji tranzicije.
Dakle, biljke zdrave i pune energije moraju da udju u cvetanje, a da bismo to postigli, moramo se rešiti loših navika u preterivanju sa hranom pre svega. Neki toliko svega u vegetaciji strpaju u zemlju, da bijka potpuno blokira i poremeti ritam ishrane, pa već na početku cvetanja imamo spaljene listove, a kasnije fluffy cvetove i jadan prinos.
Ritam zalivanja je stvar osećaja i rutine.
Izmedju ovih esenijalnih smernica koje beležim ovde, toliko je mnogo prostora za igru, obikovanje i pripremu za cvetanje. I kada bih o svim metodama, tehnikama i trenizima načeo priču sada...otišlo bi to u mnogo Crtica, a već je i ova zamalo pa predugačka...a ja prilično:razvaljen:: :)
Živi bii :vutra::respect: