Curing suhim ledom (susenje zamrzavanjem)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
148
63
Kjuranje suhim ledom (susenje zamrzavanjem)​


Sto je suhi led?


Suhi led je smrznuti ugljikov dioksid(CO2). CO2 ce prijeci iz svoh krutog, smrznutoh stanja u plinovito bez prolaska kroz tekuce stanje – od toga i dolazi ime "suhi led". Proces iz kojega kruta tvar prelazi u plinovito zove se sublimacija.


Sto je sublimacija?


Sublimacija je jednostavan proces koji ovisi o cinjenici da je povrsina smrznute krutine zapravo poprilicno aktivna na molekularnoj razini. U slucaju vodenog leda, molekule vode konstantno odlaze i vezu se za smrznutu povrsinu. U vlaznoj atmosferi, vise vodenih molekula se veze za povrsinu nego odlazi, pa led raste. U suhoj atmosferi vise vodenih molekula odlazi sa smrznute povrsine pa se krutina otapa. Isti proces se odvija kod suhog leda. Posto u zraku ima poprilicno malo CO2, suhi led sublimira u potpunosti, ne ostavljajuci nikakvu tekucinu iza sebe.


Sto je susenje zamrzavanjem?


Susenje zamrzavanjem ovisi o procesu sublimacije i o cinjenici da kao kod CO2, smrznuta voda na niskoj temperaturi prico ce kroz proces sublimacije u pravim okolnostima. Suhi led ima jako malo vodenog sadrzaja, posto je napravljen od skoro cistog CO2. U teoriji je potpuno cist, ali cak i laboratorijski opskrbljivaci imaju mali udio necistoca(no one ne utjecu na nase potrebe). Kao efekt toga isparavanje suhog leda ima skoro 0% vlaznosti.


Kada se materijal koji sadrzi vodu stavi u okolis koji sadrzi skoro 0% vlaznosti, vodene molekule su privucene iz materijala u CO2, povecavajuci kolicinu vlaznosti CO2 i smanjujuci kolicinu vode u materijalu. Ako CO2 oko materijala konstantno nadoponjujemo onda ce se proces nastavljati dok se sva vlaga ne izvuce iz materijala. Sve se to odvija na niskim temperaturama(ispod 0), sto znaci da materijal ostaje ocuvan u potpuno svjezem stanju.


Kako da osusim zamrzavanjem Cannabis?


Koristi posudu(s poklopcem) koja je dva puta veca od volumena marice koju zelite osusiti. Napravi par rupica na poklopcu da plin moze izaci van.
Stavi jednake kolicine marice i suhog leda, tako da je suhi led na dnu. Stavi poklopac i provjeri da plin ne moze pobjeci nigdje osim kroz rupice napravljene na poklopcu. Stavi posudu u zamrzivac(poklopac gore). To se radi da materijal bude sto hladniji, produljujuci proces sublimacije sto je vise moguce. Suhi led ce poceti sublimirati gurajuci sav zrak van posude ostavljajuci samo cisti CO2 koji okruzuje maricu. Ta potpuno suha atmosfera ce poceti izvlaciti molekule vode iz biljnog materijala. Provjeravajte posudu svaka 24 sata dok sav suhi led ne nestane. Kada nema vise suhog leda, marica bi trebala potpuno suha i spremna za koristenje. Ukoliko vam se cini da nije potpuno suha, stavite jos suhog leda i nazad u zamrzivac dok ne bude gotovo.


Mogu li koristiti frizider?


Mozete koristiti frizider umjesto zamrzivaca, ali suhi led ce isparavati puno brze pa ce te trebati puno vise suhog leda da bi osusili, a s time bi vam se i trosak povecao.


Trebam li pripremiti budove prije zamrzavanja?


Bolje je prvo ih prosusiti na konvencionalan nacin i onda ih dovrsiti sa suhim ledom. Ukoliko koristite svjeze, mokre cvjetove onda mozete ocekivati da proces traje dosta duze i da koristite puno vise suhog leda, opet povecavajuci svoj trosak.
Preporucljivo je da ih susite na svjezem zraku tjedan dana i onda susenje zamrzavanjem.


Koje su prednosti ovog nacina?


Prednost ove metode je povecana potencija i "svjeziji" okus. Posto je materijal ocuvan u svom "svjezem" stanju, kristali THC-a prolaze kroz najmanju mogucu degradaciju zbog topline, svjetlosti i zraka. Nijedna druga metoda ne sacuva kristale u tako svjezem stanju kao susenje zamrzavanjem.


Zasto bi susio zamrzavanjem?


Susenje zamrzavanjem je dobar plan ukoliko ionako planirate zamrznuti svoje cvjetove. Ukoliko ne planirate drzati maricu u zamrzivacu, onda nema bas puno koristi koristeci ovu metodu jer ce svjezi THC degradirati kao i inace izvan zamrzivaca.
____________________________________________________________________

Moje misljenje bazirano na osobnom iskustvu:


Da vam budem iskren, iz mog iskustva susenje zamrzavanjem je puno truda za malo koristi, jer je konacan okus losiji od onoga koji bi dobili sporim susenjem i kjuranjem u staklenkama. Obicno je okus "zeleniji" i nekako "minty" zbog preostalog klorofila. Cudno, ali neki ljudi vole taj "minty" okus i povezuju ga sa snagom(sto nije slucaj).


Da li stvarno povecava potenciju?


Pokusao sam napraviti usporedbu koristeci kontrolirani uzorak, i cini se da susenje zamrzavanjem daje malo "vislji high" sa "minty" okusom nego onaj kjuran u staklenci, ali se ukupna snaga ne cini pretjerano drugacija. Prema "The Frank & Rosenthal" vodicu, dokazi upucuju na to da susenje zamrzavanjem pojacava potenciju, sto je i razlog zasto sam se upustio u ovaj proces na pocetku. Na kraju svog pokusa nisam bas uvjeren u to, ali bilo je zabavno igrati se s ovom tehnikom na kratko vrijeme.


Prevedeno i prilagodeno by Sekach
 

Domar

Aktivan Član
13.02.2013
186
174
43
31
Beyond the smoke screen...
Ako imaš vatrogasni aparat u blizini uzmeš njega i šmrk stavis u platnenu vreću, nećeš dobit puno suhog leda ali mislim da bi bilo i više nego dovoljno za eksperiment! Čini se fora ali nebi riskirao prazan vatrogasni aparat za tu malu razliku u potenciji hehe
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.155
298
54
da, ali ne bilo kakav vatrogasni aparat, nego onaj sa čistim CO2 unutra, jer ćeš u protivnom prosipati i nekoliko kila sode bikarbone... :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Igorče

t@mara

Aktivan Član
10.12.2013
2.278
5.759
258
9
Dobro zvuči sve zajedno ali malo sam skeptična,šta se smrzavanjem nebi dovelo do pucanja kristala i njihovog odvajanja od trave? Neznam možda griješim :)

Tek sad vidim stara tema :)
 
Poslednja izmena:

Felt

Psilocybe Semilanceata ( Liberty cap )
Poznanik Foruma
21.06.2015
707
3.749
163
Gdje nih mogao naruciti suhi led, a da nije u kolicini od min. 50 kg.Raspitao sam se malo i nasao kednu firmu koha dostavlja no min. je kolicina 50 kg za 500 kn.Zanima me gdje se moze nabaviti manja kolicina.Govorimo o Hrvatskoj, hvala na odg.
 

tiki

Aktivan Član
28.09.2015
765
2.990
163
:)Bogami ovo cu probat s par vrhica
Imam frenda ribara tako da led nece bit problem
Inace svaka ribarnica ima suhog leda tako da ako znate nekog da radi u ribarnici ili negdje u blizini pitajte:joint: